Hirdetés
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
NeoPampalini
üzenetére
A madness retró életben tartja a régieket. Rengeteg retró kedvelő dolgozik még a Win98/XP- n is. Sokszor linkeltem, szóval modern gépre is itt van ma is a Win98 is.
Már az XP modernizálásának elkezdésekor beintegráltam egy ISOba a modern gépes drivereket, aztán az olaszok és a zone94 is utánozni kezdett.
A Win98 picit más tészta, ott Loew mester volt a brutális programozó (sajnos már nincs velünk, RIP). Életműve olyan kimagasló, hogy a drivereivel ma is megy a legmodernebb AMD/Intel konfigokon a Win98, NATÍVAN !!!
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Petya XT
üzenetére
Játszani csak régebbi szir-szarokkal szoktam, Far Cry széria, Sniper Ghost Warrior, Splinter Cell, Ghost Recon, ilyesmi, ezek mennek gond nélkül.
Kicsit kiöregedtem a multis cuccokból, már az ősöreg Battlefield 2142-t sem húztam elő jó rég, pedig az a "feltámasztott" szervereken tök jól ment Linux alól is.Van ugyan egy W11-esem egy virtuális gépben, de csak piszlicsáré hobbi python projektek miatt tartom (céges környezetben windows van, így nekem egyszerűbb, mint dual boot-olni, annyit nem ér az egész).
Ja, a régi cuccokat lassan elengedik, ez van. Ezen sajnos nem fog segíteni egyik OS sem, ha a gyártó azt mondja, hogy vége, akkor vége.
-
Petya XT
senior tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Itthon kigyomláltam az összes windows-t, Mint van az összes gépen.
Én úgy voltam vele, hogy csak megtartottam egy Windows 11-et, a Steam miatt. 20-25 GB helyett foglal, és simán elfér mellette egy bármilyen linux egy 120-as SSD-n, Sajnos nem tudtam teljesen kiváltani az anticheat dolgok miatt. De az a gép elég sokat zabál, így többnyire a brandek mennek.
Sokkal cifrábbá kezd válni számomra a linux a brandek esetében is, mert azok is régiek, egyre több hibába szaladtam bele mostanában. Van egy AMD R5 430 kártyám, két DP porttal a monitorokhoz. Mostani szopásom ehhez kapcsolódik, hosszú évekig nem volt vele probléma, a 22-es Mint, és minden ami 6.8 felett van rühelli ezt a kis kártyát. Szerintem nem úszom meg a modernebb gépek vásárlását, ha linuxozni szeretnék. Mostanában egyre többször gondolkodok rajta, hogy megy minden vissza Windows-ra. De egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy nap mint nap azt használjam. Számomra teljesen idegen lett.
-
vallas
őstag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
-
válasz
Aweriot
üzenetére
Mondjuk az is igaz hogy a Linuxra rászántam az időt, hogy ismét jól mozogjak benne.
Azt szokták mondani hogy nyuggernek még kevesebb a szabadideje, mint amikor még melózott. Nálam nem érvényes, fiam felnőtt, házat is kapott, számítógépét fullra fejlesztettem, nincs gondom. Esetleg ha megérem hogy unokázni kelljen, de manapság kisebb a nősülési kedv.
Szóval egy alternatív táblázatkezelő betanulása kb pár nap, minimális, időm mint a tenger. Szövegszerkesztő, meg prezentáció, ilyesmi nem kell, több mint 4éve megszabadultam a melóhelyi verzióktól, függőségektől. -
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Én feltettem az Office2007- et Mint alá, nekem elegendő a retró eredmények táblázataihoz, grafikonjaihoz. Valamint azt szoktam meg. Bár majd megnézem hogy Libre alatt mit mutatnak a cuccaim.
-
cog777
őstag
En is ugyanigy vagyok. Jott par frissites az MS-tol, aztan az AI-s Gaming Bar-tol kezdve minden kikapcsolhatatlan szolgaltatast feltelepitett.
Ubuntu alatt a gepem 10 fokkal huvosebb, mert login utan csendben van. CPUk 800MHz-en stabilan, ha nem nyulok a gephez, sot a ventilator le is kapcsol. Na ez Win alatt elkepzelhehetlen.Ceges Windows-os laptopom 15 percig tekeri a 22 magot login utan, megedve 15% aksit. A konkluziom hogy Windowst hasznalni laptopon a legnagyobb hulyeseg, kb kapsz kemeny 2-3 orat. Talan egyszer a cegek is eszreveszik ezt.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Itthon kigyomláltam az összes windows-t, Mint van az összes gépen.
Most azzal küzdök, hogy feleségem az alternatív szövegszerkesztőkkel nem bír, mert "nem ugyanúgy jelenik meg, mint a word-ben", amiben van némi igazsága, pl. a prezentációi siralmasan mutatnak Onlyoffice-ban: az alap háttérszínt lecserélte szürkére, meg a képekre alkalmazott "Soft Edge" effektus sem létezik, és ezek még csak az elsőre felhorkanós megállapításai.

A LibreOffice-tól meg dobott egy hátast, végképp elveszett a menükben, mondjuk én is ugyanígy vagyok vele.
Egyelőre nem tudom, hogy mi lenne a tuti megfejtés.
Sajnos egyik alternatíva sem jó 100%-ban, esetleg az ingyenes böngészős office lenne a legjobb (ott is lesznek hiányosságok, de...), viszont azzal meg tudom előre, az lesz a probléma, hogy nem lehet direkt a filekezelőből ott megnyitni a doksit.

Windows-on is valami onedrive csatolásos mágia kell hozzá, azt én kihagynám...Vagy... Kíváncsiságból megnézném, hogy egy VM-be telepített Win/Office kombó + valami remote app megoldással kaphatna-e teljesértékű MS Office-t, lehet, hogy magamnál kipróbálom először.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Az nálam elvérzett. Ma is eseti jelleggel bekapcsoltam aztán egyből feldobott valami AI emlékeztető baromságot, mondom jó, felejtsük is el egymást. A régi Windowsokat jobban szerettem, amíg volt egy érzésed, hogy neked van kontrollod a számítógéped felett, nem pedig fordítva. Anno userként én annyit tapasztaltam, hogy hót egyszerűen működik, nincs egy valag háttérben futó kacat, aminek nagy részét nem is tudod, hogy mi meg hová mit kommunikál.
Modern gépre én egyelőre csak Linuxot tudok magamnak itthon elképzelni.
-
Nagyítható a start kétirányban is.

Mondjuk sötétebbre kell vennem, túl világos, kiég a szemem. -
Vasti74
senior tag
válasz
growler
üzenetére
Na erőt vettem magamon, átraktam az SSD-t ;-) M.2 külső házam nincs sajnos. Az én gépemben volt rajta hűtő, le kellett feszegetnem, mert a minibe nem fért úgy bele.. Ezért húzódott el ennyire ;-)
A gépem egy Lenovo ThinkCentre M75s Gen2 a legfrissebb BIOS-al (decemberben frissült, ha jól emlékszem) , sok probléma nem igazán lehet vele. Amibe most átköltöztem az meg egy ThinkCentre M720q , szóval ha Lenovo-sepcifikus a probléma, akkor jól megszívtam ;-)
Na kíváncsi vagyok, elugrálnak-e ezután is az ikonok.
A következő lépés (ja, lehet hogy egyszerűbb lett volna ezzel kezdeni - kicsit szét vagyok esve ;-) az lesz, hogy átállítom a megjelenítés skálázását 100%-ra, mert a 24"-os 4k monitoron 200% van beállítva. Hogy ez nem jutott a szerelés előtt eszembe... ;-)
-
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Szerintem alapvetően úgy voltak vele, hogy itt az alap verzió, olyan amilyen de úgy is lehet témázni ha valakinek ilyen vágyai vannak. Bár egyébként én arra röjettem rá, hogy nem is használom a menüt. Mármint super, aztán elkezdem gépelni azt az appot amire keresek majd enter. Az meg ugyan úgy működik mint eddig.
-
-
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
Aweriot
üzenetére
Nem értem én az embereket. Aki ezt megalkotta, megnézte, és elégedetten hátradőlt, hogy ez az, végre megcsináltam?! ;-) A "főmenü" ikonok totál nem illenek az alkalmazások ikonjaihoz sem, ennyire béna, ronda, elcseszett valamit én még szerintem sohasem láttam egy op.rendszerben sem...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CES 2026: igazi mindenes a Lenovo legújabb, 4K-s QD-OLED monitora
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gyúrósok ide!
- Milyen széket vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Elektromos autók - motorok
- Most tényleg 8 GB VRAM-mal szúrja ki szemünk az NVIDIA??
- ZIDOO médialejátszók
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3565
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- OnePlus Pad Go Green nagy kijelző, könnyű hordozhatóság 8/128 GB Használt, karcmentes 3 hó
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium-1ÉV GARANCIA-Kártyafüggetlen, MS4091
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4296,100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Kicsit kiöregedtem a multis cuccokból, már az ősöreg Battlefield 2142-t sem húztam elő jó rég, pedig az a "feltámasztott" szervereken tök jól ment Linux alól is.