Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Telekom mobilszolgáltatások
- Január 30-tól Magyarországon is kapható a Vivo X200 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Lathronos
őstag
válasz
F.B.I. #46996 üzenetére
Szerintem arra a Lubuntu is sok lesz az 512 MB RAM miatt ami nagyon kevés. Próbálkozz meg az OpenBox remaster-emmel, azzal jól kell futnia.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
F.B.I. #46987 üzenetére
Puppy Linux-ra egy tipp, amig nem vesz egy rendes gepet (Intel grafikaval). Tabletet biztos nem vennek. 20-25 ezerert mar uzleti (ThinkPad, EliteBook) Core 2 Duo-os gepeket lehet venni, kifogva raadasul szep allapotban. Ezeken szaguldanak a GNU rendszerek, az elvart feladatra kulonosen.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
F.B.I. #46987 üzenetére
Az említett Lubuntu az megoldja ezt. De inkább vegyen egy olcsó tabletet magának, jobban jár vele minden téren mint azzal a régiséggel.
A gépre Firefoxot javaslom böngészőnek, az bírja a kevés ramot is. Nem olyan régen még használtam 384MB ramos Linux gépen netezésre, egész jól ment. - csak aztán upgradeltem azt a gépet.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
F.B.I. #41449 üzenetére
Próbáld ki
Feltelepíted kábloszon, lefrissíted, és ha megy, akkor megoldva. A wifi típusa nem ártana, van pár olyan disztró, ahol csak régebbiekkel megy pár wifi, mert mintha kikerült volna a drivere a kernelből.
De mondjuk jó esetben a További Illesztőprogramok talál neked rá drivert. -
Lathronos
őstag
válasz
F.B.I. #40465 üzenetére
Ha így csináltad, akkor működnie kéne.
-
spammer
veterán
válasz
F.B.I. #40266 üzenetére
Próbáld xorg.conf-ba tenni, hogy permanens legyen a beállítás, lásd itt: X/Config/Resolution. Vagy ugyanitt van az xprofile módszer. Vagy megpróbálhatod a ~/.xinitrc-be rakni, ha van ilyened, lásd: [link] (fontos, hogy ilyenkor az exec sor fölé kell rakni mindent, az exec az utolsó sor!) Bármit is módosítasz, legyen róla mentésed! Ha összeomlik az X, vissza tudod másolni az eredetit konzolból.
-
Lathronos
őstag
válasz
F.B.I. #40266 üzenetére
Már megint az a fránya D-SUB. Én a helyedben vennék egy ilyet és akkor nem kell szerkesztgetni. Bár ahogy olvasom a kábel önmagában nem elég. De talán telefonon rákérdezhetsz, biztos kell e az adapter konverter box.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
F.B.I. #40176 üzenetére
Külön partícióra tudod csak telepíteni a Linux-ot, szóval le kell választani neki helyet. Elvileg a windows alól ezt megteheted, és akkor valószínűleg úgy fogja csinálni, hogy nem sérül a rendszer. Linux telepítővel ugyanez már kétséges lenne. Ha sikerült helyet szerezned a Linux-nak (kell neki talán 10GB, plusz a programok helye), akkor onnantól kiírod pendrive-ra a telepítőt, és onnan felteszed. Partíciót nem kell előre készítened neki, csak a mostaniból csípjél le helyet, aztán hagyd partícionálatlanul, a telepítőnél úgyis be kell lőni, hogy ext4 fájlrendszer legyen rajta, a windows meg nem tud olyat..
Nem biztos, hogy rendben fog menni a win8 leállítása, nekem legalábbis win7-nél nem engedte az alvó állapotot, a win8-nál meg ha jól tudom alapból csak valami fél hibernációt tud, tehát mindig kimenti a memóriát a merevlemezre. Nem tudom, hogy az enyém valami egyedi eset e, vagy általános jelenség, hogyha grubból indítasz, akkor nem megy az alvás meg a hibernáció. A többiek erre tudnak választ adni.
A lubuntu-ra azt mondták itt pár napja, hogy nem valami jó, inkább mint + lxde-t javasoltak gyenge rendszerhez, de ez nem biztos, vissza kéne olvasni. A mint + xfce jó, de lehet, hogy azt is lassúnak találja majd. Érdemes mint + mate-val is egy próbát tenni, bár az elég kezdetleges xfce-hez képest, de gyorsabb.
-
Lathronos
őstag
válasz
F.B.I. #39886 üzenetére
Jó, hogy említetted a RAM-ot. Az optimális működéshez azért 3 GB ajánlott, a 2 GB még épp hogy elég, de akkor már a SWAP-ból is zabál(már ha van, ha nincs, akkor nemes egyszerűséggel lefagy miután felemészti a 2 GB-ot).
(#39887) beloadjoker
(#39888) cs_dy Csak azért nem szólok hozzá a témához, mert UEFI-re még nem telepítettem linuxot, így azt sem tudom, hogyan kell.
De ha UEFI van, hogy-hogy nem GPT a Windows boot partíció? És ha jól gondolom a linuxot is GPT-re kéne telepíteni, bár ez csak tipp.
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz
F.B.I. #39884 üzenetére
Időközben kiderült, hogy 2 hiba van az ISO-ban. Ha telefont csatlakoztatsz vagy lemezt helyezel be, nem a Nemo fájlkezelővel nyitja meg, hanem a lemezhasználat elemzővel, valamint kifelejtettem a JAVA-t. Ez akkor fontos például, ha egy weboldalon megakarsz nézni egy video-t, ahol a videoplayer-t java-ban írták. Ekkor ha nincs telepítve a JAVA, csak fekete téglalapot látsz a video helyén. Az ISO javítva lett, most töltöm fel. Holnap reggeltől lesz elérhető, mert 64 KB/s-sel megy.
A mobilnetem elég lassú sajnos, de majd előfizetek egy gyorsabbra. Ráadásul a Pendrive-om is elszállt, remélem nem felejtek el venni egyet hétvégéig. A memóriám hagy némi kívánnivalót.
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz
F.B.I. #39877 üzenetére
Hát arra gond nélkül fel kéne mennie az Ubuntunak is. Nekem nem sokkal erősebb konfigom van, egy E8400-as CPU és 3 GB DDR800 RAM és azt használom. Most várnék egy kicsit a gyengébb konfigokra való ubuntu remaster elkészítésével, mert 13-án jön ki a friss Voyager X2-es, és abból csinálnék egy 32 és 64 bites változatot(maximum 1 nap mire elkészülnek). Ha tudsz várni addig, egy naprakész friss rendszered lesz.
(#39878) CPT.Pirk
"Tök hasonló Optiplex 380-ra raktam Debiant Lxde-vel"
Hát azért a két konfig között van nem kevés teljesítménybeli különbség, úgyhogy a házon és az alaplapon kívül sok hasonlóság nincs köztük. A 380-as megeszi reggelire a 330-ast.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Lathronos
őstag
válasz
F.B.I. #39847 üzenetére
Egy kérdés: erre a konfigra kéne linux? Csak mert ezen gond nélkül fut az Ubuntu is. Bár ettől függetlenül készítek kevés erőforrással rendelkező pc-kre egy Antix és Linux Mint 17.2 LXDE változatot. Persze ha erre kell, akkor arra inkább majd a Linux Mint.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
F.B.I. #39459 üzenetére
Jól. Ezeket fusd át.
ez alapján készült a Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is
-
Essejó
veterán
válasz
F.B.I. #39450 üzenetére
Szia!
Asszony és a gyerek ugyanezt a gépet használja? Mert akkor Biszexualizálnod kell
Mint én a laptopom.
Nekem a W7 mellé ment fel egy LinuxMint 17.2 és korrektül teszi a dolgát.
Ha nem félsz olvasgatni egy picit, akkor ITT egy korrekt leírás a Windowsról áttérőknek, én is ezt olvasgattam a telepítés előtt. Bár a leírásban WinXp-ről van szó, de a W7 is simán ment ugyanúgy, gondolom a 8.1 is menne bár azzal szinte semmi tapasztalatom én egy hét után Downgradeltem W7-re vissza.
Részemről ezt raktam a W7 mellé: linuxmint-17.2-cinnamon-64bit. Kinézetre majd mint a Win és amiket felsoroltál arra szerintem már a telepítése után egyből alkalmas. Mindenféle Terminálban végzett bűvészkedés nélkül. A sebességre sem lehet panaszom, pedig én egy Lenovo T61-re raktam 2GB ddr2 ram mellé.
SSD ügyben nekem sincs tapasztalatom...[ Szerkesztve ]
-
Sonja
nagyúr
válasz
F.B.I. #38030 üzenetére
Sajnos az IP1300-hoz nincs Linux támogatás, de tökéletesen működik az IP2200 driverével, amit így tegyél fel, ha nincs alapból:
sudo add-apt-repository ppa:michael-gruz/canon-trunk
sudo apt-get update
sudo apt-get install cnijfilter-ip2200seriesEzek után a nyomtatóknál hozzáadhatod az IP2200-at, és máris tudsz nyomtatni.
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz
F.B.I. #36088 üzenetére
Nem árt tudni, hogy a Skype futtatásához SSE2 utasításkészletet is tartalmaznia kell a CPU-nak. Ha ez megvan, onnan már gyerekjáték.
Skype letöltése: innen
Majd rákattintasz a letöltött deb csomagra és a szoftverközpont telepíti.
Miután telepítetted a skype-ot, a magyar nyelv hozzáadása se árt:
Terminálba beírod ezeket:
1. wget http://www.urbalazs.hu/blog/uploads/skype_hu_4.3.0.37.tar.gz
2. tar -xzf skype_hu_4.3.0.37.tar.gz
3. sudo mv skype_hu.qm /usr/share/skype/lang/
4. sudo mv skype_hu.ts /usr/share/skype/lang/
5. rm skype_hu_4.3.0.37.tar.gz
És ezzel kész is.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
F.B.I. #36078 üzenetére
Speciális programok telepítése alatti leírást nézd meg, de sorces- ből is le lehet szedni a Skype- ot itt írják, hogyan:
sudo sh -c "echo 'deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ saucy partner' >> /etc/apt/sources.list.d/canonical_partner.list"
sudo apt-get update && sudo apt-get install skypeHa 9. verzió van fenn, akkor lehet, hogy ki kell cserélni trusty- re a saucy- t.
-
spammer
veterán
válasz
F.B.I. #34979 üzenetére
Mondanám, hogy igen, de a youtube-bal nem volt problémám eOS alatt, a touchpad scroll viszont nálam sem működött, de nem is foglalkoztam vele, mert egerezek. Viszont a kiküszöböléshez nem biztos, hogy muszáj telepítened, mert a touchpad drivert (pl.: synaptics) tudod mókolni live alatt is, ott is kiderül, hogy sikerül-e életet lehelni a scrollba. A beállításoknál bepipáltad a scrollt, ugye?
-
törölt tag
válasz
F.B.I. #20531 üzenetére
Rufus-szal is próbáld meg elkészíteni a telepítőt, nekem ez nagyon bevált. Manjaro-sok pont ezt ajánlják.
(#20529) CPT.Pirk: nekem is jobban bejön a T400, plusz a DDR3 nem kicsit olcsóbb mint a DDR2, megéri. bár nekem még az AMD dGPU sem lenne nagyon fontos. előny ha van, de nélküle is meglennék.
[ Szerkesztve ]
-
-
spammer
veterán
válasz
F.B.I. #20133 üzenetére
Hát akkor tesztelésre fel!
Érdemes többet is kipróbálni, szerencsére van miből választani: innen szemezgethetsz
(oldalsó 100-as toplistát érdemes meglesni)
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz
F.B.I. #20127 üzenetére
Annyira nem "lejjebb adás" ez, csak a Windowsról áttérőknek talán jobb, mert a felülete elég windowsos
Kipróbálhatod a sima Zorin OS-t is, szerintem még azt is el kell bírja a géped, a különbség kb. annyi, hogy a sima egy kicsit Win 7-re hajaz jobban (a "start menüje" és a tálca), míg a Lite inkább XP-s (klasszikus start menühöz hasonló és vékonyabb tálca és kisebb ikonok alapból).
Én virtuális gép alá raktam be (VMWare), gyenge laptopon a Lite verziót és még úgy is olyan sebességgel futott, hogy kipróbálásra megnézegetésre egész tűrhető volt, alapjáraton 132 MB ramot evett
A sima Zorin OS már picit többet kajál, de lehet, hogy elbírja a géped. Rajtad áll, live-ban, akár pendrive-ról futtatva kipróbálhatod mindkettőt, aztán majd meglátod, melyik tetszik jobban
Ha nem tetszene, akkor még ott a Lubuntu, Xubuntu, vagy Manjaro, amik szintén elég jók
Vagy Linux Mint XFCE vagy .... van még lehetőség
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
F.B.I. #20129 üzenetére
macska-eger harc. viszonylag konnyu kis eroforras-igenyu linuxot csinalni, de akkor le kell mondanod a kenyelmi szolgaltatasok nagy reszerol (minden fusson azonnal, minden ismerjen fel mindent, a bongeszod is tudjon mindent, stb). marpedig az asztali operencias rencerek minel inkabb onjaroak, annal tobb juzer kepes hasznalni oket. tradeoff.
-
McSzaby
őstag
válasz
F.B.I. #20113 üzenetére
Mint, Zorin 7 Os.
Ezt a kettőt próbálnám ki a te helyedben. A zorin Os egy teljesen windows sémára készített disztró. Előre van benne telepítve egy windows program emulátor, amit Wine-nek hívnak.(Ezzel akár Windows-s programokat is tudsz futtatni.) Ezzel könnyű lesz az áttérés, viszont ennek elég kicsi a támogatottsága, illetve a Mint-ben úgyszint tudsz Wine-t telepíteni. Viszont a Mint tényleg kicsit döcögni fog ennyi ramon.
Szerintem mindegy melyiket választod, nem csalódsz.
(#20114) sh4d0w: Jah, hát én egyszerre max. 2 gépet tudok használni.
De jelenleg 2 Debian van a szerveremen (host-virtual) és a 4 Gb-ből még kettőt se nagyon használnak fel...
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
- total commander szerűség: krusader. valszeg van uhu alá is, bár azzal nagyon rég foglalkoztam (akkor se igazán nyerte el a tetszésemet...)
- fglrx driver kell neked, hogy uhu alatt ez hol és hogyan van, azt hirtelen passzolom. régebben nem lehetett egyszerű apt-gettel feltenni, egy ideje fel lehet.
- adatokat legegyszerűbben (?) ftp-vel tudod áthúzni. vagy sambával, de annak a beállítása egy kicsit macerásabb.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!