- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Csak egy tapasztalat megosztása, ha már szóba került más operációs rendszer is. A gép egy Dell Vostro 3520 notebook, aminek szokatlanul kicsi a ventilátora, a különféle tesztek sohasem hoznak ki hardverhibákat, a több órányi memóriateszt sem jelzett hibát.
Felhasználási tapasztalat alapján több teljes csontra lefagyás jelentkezett eddig Linuxon (Ubuntu 24.04), mint Windows 11 alatt. Utóbbinál is volt egy kék halál és egy teljes lefagyás, de kevesebb, mint Linuxon. Ezenkívül például a Firefox nagyon gyakran elszállt, míg Windows alatt még nem tapasztaltam ilyen problémát ezzel a böngészővel.
-
Dhampir
félisten
Sikerült az R-Linux nevű programmal visszaállítani a munkát!
Mindenkinek ajánlom ezt a programot:
[link] R-Linux -
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Ubuntu 24.04
Tudtok ajánlani olyan linuxos recovery programot, amivel törölt fájlt vissza lehet állítani?
Előre is köszönöm!
-
Dhampir
félisten
válasz
manoarc #101637 üzenetére
Lutristól függetlenül olyan gondom már akadt, hogy például egy Steames játék lefagyott indulásnál, amit leginkább csak kijelentkezéssel tudtam megoldani. Némi utánaolvasással Winetricks-ben három .dll telepítése megoldotta a problémát az adott játék esetében.
Segíthetnek:
WineHQ
https://www.protondb.com/ -
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Elrontottam a jól működő rendszert a Boot Repair eszközzel. Ennek az lett az eredménye, hogy a gép indításakor a gép gyártójának logója fölött csak ennyi jelenik meg:
grub>
Innen még visszaállítható a rendszerbetöltés?
-
Dhampir
félisten
Ezt az én hozzászólásomra írtad válasz-kérdésnek?
Bennem is felmerült, de néhány kiegészítő kivételével ugyanazokat használom Chromium alatt is, azonban a csak Firefoxhoz kapcsolódó némely egyéb kiegészítő miatt elképzelhető, hogy ezek közül valamelyik a tettes, ezt megpróbálom majd kizárni.
-
Dhampir
félisten
válasz
sh4d0w #98359 üzenetére
A Firefoxnál párszor már volt lefagyás, főleg akkor, amikor egynél több ablak és sok lap megnyitása mellett a könyvjelzőkben húzgáltam át lapokat. Nem tudom, hogy ez csak a Gnome Shellben fordul elő?
Szintén a Firefox esetében előfordul, hogyha nagyobb felbontásra váltok a videólejátszásnál, utána megakad a lejátszani kívánt videó, míg ugyanez a probléma Chromium webböngésző esetében nem jelentkezik.
-
Dhampir
félisten
válasz
sh4d0w #98347 üzenetére
Korábbiakban kipróbáltam ilyen-olyan launchereket, másféle előtétprogramokat, de végül maradtam az alapnál. Persze az adott notebooknál sok értelme nincsen a nagyobb játékok futtatásának, de azért kipróbáltam.
Nálam a Steamben a Proton Experimental van beállítva, miután valamelyik játéknál végigzongoráztam a korábbi verziókat, a ProtonDB alapján figyelembe véve az értékeléseket, de ott a hardverkonfigurációk is eltérőek voltak.
Egy furcsa felvetés: szerintem érdemes lehet újraindítani a teljes rendszert egy ilyen beállítás után, nem csak kilépni és újra belépni a felhasználói környezetbe, hogy jobban "összecsiszolódjanak" a komponensek.
-
Dhampir
félisten
válasz
sh4d0w #98210 üzenetére
Friss tapasztalatok a Steam-el (Ubuntu 24.04.1), két bejegyzés:
A Clear Sky esetében belepakoltam még egy gamedata mappát, azután változtattam is rajta és hiba nélkül működik minden. Persze itt nincs gond a videokártyával, csak az Intel processzorba integrált kis grafikus gyorsító teszi a dolgát.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Nemrégen visszaállítottam a Grubban azt, hogy ne lássam indításnál a Grub menüt.
Ez eddig rendben is van, viszont újabban minden indításnál látok egy olyan kiírást is, hogy "hiba: ubuntu prohibited by secure boot policy".
Viszont minden ugyanolyan flottul megy mint korábban, csak éppen azt nem értem, hogy ez az újabban megjelenő hibaüzenet milyen okból keletkezett.
A korábbi beállításokon a Grub menü betöltési idejét és megjelenítését leszámítva nem változtattam, a hibaüzenet talán egy gyártói frissítés következménye lehet?
-
Dhampir
félisten
válasz
totron #97953 üzenetére
Sőt, akár GhostBSD rendszert (a FreeBSD-n alapszik) a hozzáadott hivatalos MATE asztali környezettel.
Egyébként ettől függetlenül általában UNIX-ot is érdemes lehet tanulni.
Különösen a Jurassic Park révén ismerős lehet sokak számára az elhíresült mondat:
"It's a UNIX system! I know this!"Nosztalgia, régi videó:
AT&T Archives: The UNIX Operating System -
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97958 üzenetére
Gnome alatt még kevesebb kattintás is elegendő. Persze attól is függ, hol kezdi a felhasználó a kattintásokat.
Például az általános útvonal:
Beállítások / Wi-Fi / Wi-Fi hotspot bekapcsolása / BekapcsolásNagyjából ennyi lenne.
(#97959) csixy
A nemo klassz, de úgy tűnik, hogy magával rántaná a Cinnamon desktopot is, amit szintén kedvelek, de az Ubuntuban alapértelmezett Gnome 46 (ablakkezelő-rendszer a Wayland) felületét használom.
(#97963) Warton
Talán jobban is járt a Minttel? Feltehetően több benne a hozzáadott hazai fűszer, a lokalizáció és egyebek, habár már régebben futtattam MX Linuxot, és akkoriban még a gyorsan működő Xfce kiadással.
-
Dhampir
félisten
Ubin nézve frissült az Intel mikrokód:
sudo dmesg | grep microcode
[ 1.074396] microcode: Current revision: 0x00000433
[ 1.074399] microcode: Updated early from: 0x00000432Érdekes, reboot után ezt írja, a kapcsos zárójelben lévő számok eltérőek:
sudo dmesg | grep -i microcode
[ 0.963480] microcode: Current revision: 0x00000433
[ 0.963485] microcode: Updated early from: 0x00000432(#97874) ubyegon2
:-D -
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #97851 üzenetére
Érdekes hír.
"ha ezek közül a legújabbakat, a lehető legjobb minőségben és az AMD egyik legújabb processzorán, egy Ryzen 7 9700X-en futtatják."
Nobara Linuxon (Fedora alapú) tesztelték a német cikkben:
"Tehát nézzük meg közelebbről a Zen 5 CPU-t Nobara Linux 40 alatt a következő szoftvercsomagokkal." -
Dhampir
félisten
Én is így voltam vele, aztán eltávolítottam a második SSD-t, miután leformáztam a rajta lévő, tartalékos Windows 11-el együtt, és maradt a jó kis Ubuntu.
Pont azt szeretem benne, hogy az Ubuntut nem kell barkácsolgatni, szépen teszi a dolgát, a kezem alá dolgozik. Egy-két speckó programot kellett hozzá találnom, illetve megtetszett olyan apró alkalmazás, ami macOS-en is fut, de Linuxra is létezik, és ennyi.
Érdekes, hogy például mennyit fejlődött a gThumb, amikor kerestem egy Windowsos fotókezelőhöz hasonló alkalmazást, és kellemesen csalódtam benne. Amiket nem próbáltam ki még élesben, de megnyitható és fut, például a Teams for Linux, vagy a Zoom Workplace, a Steam működik.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97633 üzenetére
Az utolsó mondathoz azért annyit hozzáfűznék, hogy nem akarok én "híresztelni" semmit sem.
A Windows is ugyanúgy egy szerethető és profi rendszer a maga sajátosságaival, nagyjából annyi különbséggel, hogy a licenc ott más, és meg kell vásárolni.
Addig jó, amíg legalább annyi béke dúl szétszabdalt világunkban, hogy szabadon felhasználhatjuk a különféle szoftvereket és nyíltan értekezhetünk róluk.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #97527 üzenetére
Végül eltávolítottam a második meghajtót és töröltem a felesleges Microsoft mappát az előző hozzászólásokban tárgyalt efi mappából.
Köszönöm szépen mindenki segítségét, tanulságos volt kicsit jobban belemélyedni abba, hogy mit hová rak(hat) egy másik operációs rendszer.
-
Dhampir
félisten
Az már nagyon modern rendszer volt.
Ezen felbuzdulva nekiálltam megkeresni a régi gyártói Ubuntu CD-ket, de nagy hirtelen csak egy openSUSE 11.3 és 12.1 akadt a kezembe.
Emlékszel még a Kiwi Linuxra? Distrowatch
-
Dhampir
félisten
válasz
galaxy55 #97573 üzenetére
A főrendszer; az Ubuntu 24.04 már kiválóan használható, számomra hatalmas szabadságérzést ad az egyszerű használhatóságával, és a gyorsasága is szuper.
Például a fotókezelésben is sokkal gyorsabb a Windowsnál, főleg ezen a kis energiatakarékos processzorral ellátott laptopon.
-
Dhampir
félisten
Válaszoltam, még tegnap írtam ezt a választ:
Idézem:
(#97559) csixy
Megvan az efi a sys/firmware mappában.
Köszönöm!
Más, két kép az UEFI-ből:
-
Dhampir
félisten
válasz
#63718632 #97567 üzenetére
Igen, mindegyik oprendszer remekül működik.
A Windows titkosítása már fel lett oldva.
A telepítés nem kézi particionálással történt, hanem automatikus installációval ment, rá lett bízva a telepítőkre, mindenféle mókolás nélkül.
Az Ask Ubuntun olvastam a válaszban érdekes dolgokat:
Is it safe to format msftres, msftdata and hidden partitions?Például:
"msftres -- This flag means "Microsoft reserved." It's used as "scratch space" by certain Microsoft tools, so it should not be deleted or re-purposed unless you're deleting Windows. See the Wikipedia entry on this partition type for more information."A fenti idézet az msftres-ről éppen a titokzatos 16 MB helyfoglalással kapcsolatos.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97553 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Nem jelent meg, a cikkben írtak szerint korábbiakban a Grub update-t is elvégeztem.
UEFI-ben az Ubuntu volt az elsődleges.
Nem tudom, hogy ez lehet-e a gond forrása; 2 darab SSD van, de amire a Windows lett telepítve, az később lett behelyezve a laptopba és installálva rá a Windows operációs rendszer.
Még egyszer lefuttatom a Grub update-t, hátha valamit elnéztem.
sudo update-grub parancs kiadva, és amit ezután lehet látni:
Sourcing file `/etc/default/grub'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-39-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-39-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-38-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-38-generic
Found memtest86+ 64bit EFI image: /boot/memtest86+x64.efi
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done -
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97543 üzenetére
Végül szövegszerkesztővel átírtam a Grub bejegyzését. Kiestem ebből a gyakorlatból, de a következő cikk kicsit segített, amit a Linux Mint közösség honlapján fedeztem fel:
A GRUB menü láthatóságaMegvolt minden, csak a Windowst még nem tudtam becsempészni a menübe.
Igen, a Windows gyors indítását ki szoktam kapcsolni a Linuxtól függetlenül is.
Ami érdekes, hogy a Windows 11 kéretlenül titkosította is a fájlrendszerét (de még nem a BitLocker-el). Ki kellett kapcsolnom, hogy fájlműveleteket végezhessek közvetlenül Ubuntu Linux alól a Windows felé.
-
Dhampir
félisten
válasz
CPT.Pirk #97531 üzenetére
Hozzászólásodhoz kapcsolódóan, ablak effektezésre GNOME-hoz ajánlom a Burn My Windows programot.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Ubuntu Linux 24.04 az elsődleges operációs rendszer a gépen, de egy utólag behelyezett második meghajtóra felkerült egy MS Windows 11 is, ha szükség lenne valamilyen spéci program futtatására.
Azonban a gép bekapcsolása után csak az UEFI Bios boot menüjében lehet váltani az elindítani óhajtott operációs rendszerek között.
Régebben volt egy bolondbiztos megoldás a Grub könnyű szerkesztésére az Ubuntu Tweak nevű program eszköztárában.
Szerintetek mi a legkönnyebb megoldás arra, hogy egyszerűen lehessen kiválasztani az elindítani kívánt oprendszert?
-
Dhampir
félisten
Köszi a válaszokat!
Egy Linux programról, a Shortwave-ről is szeretnék kérdezni.
Hogyan lehetne sok állomás listáját megjeleníteni a program ablakában, hasonlóképpen a Clementine lejátszóhoz?
Az első elindítás után csak ajánlott állomások láthatóak és egyelőre nem találom más felfedezhető rádióállomások listáját. Új rádióállomások már meglévő listából való keresése, felfedezése érdekelne.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97428 üzenetére
Az Ubuntu Pro-hoz kötelező fiókot is regisztrálni?
-
Dhampir
félisten
válasz
galaxy55 #97306 üzenetére
Esetleg tudsz ajánlani olyan könnyen használható fényképszerkesztő alkalmazást, ami hasonló a szolid Adobe Photoshop Express alkalmazáshoz, és jóval egyszerűbb a használata a Gimpnél?
-
Dhampir
félisten
válasz
growler #96800 üzenetére
Mint kiderült, az Avidemux valamiért nem tudja megnyitni a fájlokat.
Azonban rátaláltam egy remek programra, aminek már a 415,73 MB snap csomagos mérete is sejteti a tudását, ez az OpenShot Video Editor (Community), ami indításkor rögtön magyar nyelvű menüvel köszöntött.
Nagyon egyszerűen, szépen össze lehet vele fűzni a videofájlokat, akár áttűnés és hasonló effektek könnyed használatát felkínálva hozzá.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #96811 üzenetére
Köszönöm szépen gyors válaszodat!
A "Switcheroo" alkalmazás megjelent a telepített alkalmazások között, miután kijelentkeztem és ismét beléptem a fiókomba.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #96807 üzenetére
Időközben újabb kérdésem merült fel.
Telepítettem a Flatpak-es Switcheroo alkalmazást, aminek viszont az indítóikonja nem jelent meg a telepített szoftverek között, sem pedig az adott fájlra kattintva "Megnyitás ezzel..." a "Fájlok megnyitása" listájában.
Hogyan tudnám megjeleníteni ezen a két helyen az indítóikont?
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Szeretném még megkérdezni, hogy a Fájlokhoz (Nautilus) mit tudnék beállítani vagy szükség esetén pluszban telepíteni, hogy ne csak jobb-klikkre mutasson több lehetőséget a fájlműveletekre, hanem a felső sorban egy beépített bővebb menüsort láthassak?
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Tudtok ajánlani olyan nem parancssoros, hanem grafikus UI-val rendelkező videószerkesztőt, amely tudja a "merge" opciót is? (Ubuntu Linuxot használok)
Az online honlapokon elérhető megoldások egyrészt ki tudja hová menthetik el a feltöltött anyagot, másrészt méretkorlátosok vagy lecsökkentik a felbontást az ingyenes verziókban.
-
Dhampir
félisten
Igen, frissen telepített, Ubuntu 24.04 LTS. Ami eszembe jutott, hétköznap apránként feltelepítgettem, de pár dolog kimaradt még.
Így már sikerült, egy zseni vagy!
Fut már a cica.
Synaptic-al installáltam, de a parancssor is megfelelt volna természetesen.
Nagyon szépen köszönöm!
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Ubuntu 24.04 alatt szeretném feltelepíteni a RunCat alkalmazást.
Legegyszerűbben hogyan lehetne?
GitHub RunCat a GNOME Shellhez
-
Dhampir
félisten
válasz
CPT.Pirk #82912 üzenetére
Igen, de inkább ragaszkodnék a régebben megszokott Gnome-hoz, még ha nem is tökéletes.
Más - de nem szeretnék offolni - a Linux Mint disztribúcióban rögtön be lehetett állítani a betűméretet, az Ubuntuban alig található valami, így első ránézésre a Beállításokban. Nem is tudom hirtelenjében, hogy merre találom ezt a konfigurációs lehetőséget.
------------------ Szerkesztve -----------------
Közben megtaláltam.
Egyébként az Ubuntu alapból szebb megjelenésű véleményem szerint, jobb érzés ránézni.
-
Dhampir
félisten
válasz
CPT.Pirk #82906 üzenetére
Amint látom, az omgubuntu cikke alapján csak április 21-én adják ki a friss LTS verziót.
Key events in Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish release schedule:
Feature Freeze: February 24, 2022
UI Freeze: March 17, 2022
Ubuntu 22.04 Beta: March 31, 2022
Kernel Freeze: April 7, 2022
Release Candidate: April 14, 2022Followed by the final release of Ubuntu 22.04 LTS on April 21, 2022.
Érdekes megfigyelés, hogy az adott hardverkonfiguráción a pendrive-ról futtatott live Linux Mint alatt a hang állítható volt, de mégsem volt hallható hang a próba során, a fényerőt pedig egyáltalán nem lehetett állítani a billentyűzetről.
Szintén live módban Ubuntu alatt szépen működnek ezek az alapfunkciók. Még töprengek rajta, de lehet, hogy mégis az Ubuntu lesz telepítve átmenetileg. Legfeljebb kicsit lassabb és kicsit "tweakelősebb" lesz a kezdeti futtatás.
-
Dhampir
félisten
válasz
CPT.Pirk #82909 üzenetére
Köszönöm szépen a linkeket!
Ahol ethernet kábellel megy, ott ritkán kellene a Wi-Fi gyors elindítása, csak esetleg a Bluetooth, amikor tényleg szükséges ez a vezeték nélküli kapcsolatot.
Főleg mobilitás közben viszont jól jön esetenként a gyorsabb, egyszerűbb, matatás nélküli wifi kapcsolódás az adott AP-hoz.
-
Dhampir
félisten
Még felmerült egy más jellegű kérdés is.
Laptop klaviatúra esetében, ahol a funkcióbillentyűzet már nem adja meg a wifi be- és kikapcsolásának lehetőségét (ami régebben Fn + PrtScr vagy másik funkcióbillentyűvel volt biztosítva, amit kis piktogram is jelölt és a még régebbi modelleknél dedikált hardvergomb vagy pöcök állt rendelkezésre), meg lehet oldani az üresen álló funkcióbillentyűre programozás lehetőségét a wifi vezérléséhez?
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Új Linux telepítésével kapcsolatban szeretnélek megkérdezni Benneteket.
A cél az egyszerű felhasználói hatékony, grafikai felületen történő munkavégzés.
Asztali környezet az adott disztribúcióval szállított Gnome, esetleg a Cinnamon lenne.
Valamennyire megosztó lehet a kérdés, ám Debian forkban gondolkodva véleményetek szerint érdemesebb az Ubuntut telepíteni és tweakelni vagy inkább a Linux Mint (ez esetben Cinnamon) disztribúcióra fókuszáljon a választás?
Mintha a Mint esetében régebben felmerült volna olyan probléma, hogy a biztonsági frissítésekkel le volt maradva, de lehetséges, hogy rosszul emlékszem rá.
Előre is köszönöm!
-
Dhampir
félisten
válasz
kovaax #48743 üzenetére
A csomagkezelő valóban rpm, de a Suse a Slackware mellett főként a Jurix Linux-ra épül (lásd még a Jurix történetét).
Since october 1995 I am paid by SuSE. Until then they used to sell a modified Slackware. Jurix was used as a fresh start and I have done most of the work for the first release of SuSE 4.2 in april 1996. The 4.x series of SuSE were closely coupled with jurix and many people liked the stability and design of the basic system. SuSE has added lots of new packages to make the CD-ROMS more complete and spend some time to add good documentation. YaST helps novice users and also more experienced ones a lot.
I have started my own update tool at the end of 1996. It has until now only the few things that I need myself for updating my server machines and compiling the source packages in a chroot-envionment. If someone would support further development, I am sure this could result in a very powerful and flexibel tool. Per default, the binary packages are still in .tgz format, but I also wouldn't mind if someone comes up with a working tgz->rpm converter and offers jurix with the Red Hat install disks and rpm packages.
A Suse mellett a másik felhasználóbarát rendszer a Mandrake Linux (később Mandriva, OpenMandriva, Mageia), melynek alapja sokkal inkább a Red Hat.
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
válasz
whbear #38680 üzenetére
Egyébként ja, de a Mint Cinnamonnal nem rossz "konkurrencia".
(#38685) Lathronos
Na meg a 4.1 kernel hozzáadása sem árt ha valaki teljes mértékben ki akarja használni a rendszer képességeit
Mit tud?
Pár kernelt kipróbáltam, hátha a wifi gyorsgomb-kombinációt be tudom izzítani laptopon, de alapból azokkal sem ment. A Network Managerből lehet kapcsolgatni, csak hardveresen nem kezeli.
-
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #38675 üzenetére
Köszönöm szépen a linket!
Korábban többféle leírást találtam róla, mielőtt belevágtam volna, végül egy YouTube videós magyarázatot vettem alapul, amelyben marha könnyűnek állították be a telepítését, csak éppen a részletes konfigurálás maradt ki belőle, vagy csupán én maradtam le a végéről, "milyen volt szőkesége, nem tudom már".
Még gyűjtöm hozzá az erőt, hogy megint belevágjak.
-
Dhampir
félisten
válasz
inf3rno #38652 üzenetére
Nálam fagyás nem volt, de olyan igen, hogy elsötétedett a képernyő, Ctrl+Alt+Backscape kombóval kiléptem, majd újból bejelentkeztem. Emiatt és pár korábbi általam felderíthetetlen apró-cseprő hiba miatt átváltottam az alap Ubuntura (14.04-re), arra pedig feltelepítettem a Systemback programot, most már mentem az alaprendszert, ha valamiért összetornászná magát normál felhasználás mellett.
Már sikerült megfektetnem az Unityt, amikor MDM Display Managerrel szórakoztam a bejelentkező felület háttérképének lecserélése érdekében.
Ez Mint esetében alap, ott nem kell vele babrálni, cserébe van más. -
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #38626 üzenetére
Létezik Adblock Edge is, azzal nincs ilyen probléma.
-
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #38533 üzenetére
Talán disztrótól függ, de nem emlékszem ilyesmire, a /-re pakolja rá automatice.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #38527 üzenetére
Megérintett a "sugallat" és köszönöm!
Igen, a LMDE 2 Betsyre, pedig a könnyebb Matet tettem fel, de már lehet, hogy kavarom, mert mást is próbálgattam. Egyébként nem tudom miért, de Cinnamon alatt alapból több wifi-hálózatot listáz ki a Gnome 3 hálózatkezelője, mint Mate esetében.
Egyébként próbaképpen összevetettem egy natúr (Live) Debian Jessie + Cinnamon kombinációval, a LMDE-ben megtalálható Mint-es Szoftverközpontot leszámítva a felszínen nem sok különbség látszott (ja, de annyi igen, hogy az LMDE kapásból meghajtotta a Broadcomos wifi kártyámat, míg a puritánabb Debianban azt még természetesen telepíteni kellett volna.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #38524 üzenetére
Régen 500 MB-ot adtam a boot-nak, de az én egyszerű felhasználásom alapján ez vélhetően felesleges volt. Inkább a finomítások, a harmonikus megoldások érdekelnek az ésszerűségre törekedve.
Példa egy régebbi partíciós felosztásomra:
boot 500 MB
swap 2-4 GB
root 50 GB
home (a maradék terület)Ezek méretbeli eltúlzások, de működőképes volt így is.
Múlt héten próbálgattam, a 32-bites LMDE alatt alapból simán felhasznált 2-ből 1.5 GB swap-et a Jessie, valamint belaggolt a rendszer. Emiatt most már 64-bites kiadású rendszert szeretnék használni, korábban megfelelt a PAE-kernel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Apple TV+
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Banggood
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Nyaralás topik
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Beszámítás! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged