- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Béka 3
tag
válasz
King Unique #51331 üzenetére
Rufussal irtam ki az ubuntut , de nem tudom úgy ki írni ahogy te írtad ki..
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #51326 üzenetére
Két dologról beszélek. Az egyik, hogy az EFI partíciót megjelöli az ember. [link]
Van, hogy a telepítő ezt magától tudja, de nem mindig. Ekkor megjelenik az EFI felirat a partíció listában is.
A másik, hogy hova kerüljön a rendszerbetöltő.
Ez a két dolog nem azonos. Na most normál esetben a rendszerbetöltő a lemezre és nem partícióra kerül; ahogy MBR-en is megszoktuk. Viszont a Mint valamiért a rendszerbetöltőt is az EFI partícióra szánja a leírások szerint. És láttam már példát másoktól, hogy Ubuntuval, vagy épp Mint-tel nem jelent meg a Grub, ha nem a neki megfelelő helyre került. Én személy szerint nem teszteltem (nem is tudnám), de itt már többeknek is okozott gondot. És ezen elvek mentén sikerült mindig megoldani. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #51322 üzenetére
Várjál.
A múltkor épp arról volt szó, hogy valamiért a Mint telepítőnek ez kell, míg a többi (beleértve az Ubuntut) az sda-ra szokta tenni a rendszerbetöltőt (nem az EFI partícióra közvetlenül). Másrészt a te képeden a telepítő automatikusan felismerte az EFI partíciót, jelölte magának.
Szerk. Elnézést a hangnemért, nem ilyennek szántam. -
dugo_
veterán
válasz
King Unique #50996 üzenetére
(#50995) lev258
Siker! Lefuttattam bcdeditet, az önmagában nem volt elég, aztán a biosban turkálva találtam egy fast boot opciót, amit letiltottam, ezután elindult a grub.
A fast startup-ot egyből tiltani szoktam Windowson belül, kilőve egész egész hyberfil.sys-t, de ezzel a bios bejegyzéssel nem foglalkoztam eddig, lévén a súgója is azt állította, hogy ez maga Wines fast boot, amit ugye rendszer alól már kikapcsoltam egyszer.Köszönöm a gyors válaszokat!
-
Viper26
nagyúr
válasz
King Unique #50971 üzenetére
Laptopon nem UEFI van még.
-
csixy
addikt
válasz
King Unique #50850 üzenetére
Köszi! Hát! .... egy ilyesmi vasacska kell nekem!
#50851: tudom , azért ngondoltam az öreg kadétra is , mert egyszer egy darabig elvoltam a chakrával és jó tanácsokat adott.
-
csixy
addikt
válasz
King Unique #50838 üzenetére
Pendrájv-SSD combo!! Ez jó lehet! Hol van csak, hol van csak ??????
Korábban egy rokonnak próbáltam egy netbookra felvarrogatni egy netbookos linuxot, mert az XP lelógott róla, de még azt is úgy sikerül, hogy a /home meg még pár partíció egy sd kártyára került , na az x@rta össze magát a végén ,mert hamarabb leállt mint mire a puffert kiírta volna.
-
csixy
addikt
válasz
King Unique #50836 üzenetére
Ez most win10-es screenshot.Most csak a matét azért szedtem le hirtelen, hogy legyen egy mintapélda, amúgy most itt egy manjaro kde-re várok , hogy lenne szíves levánszorogni a vinyómra.
Én csak azért adtam egy konkrét tippet, hogy vágjon bele a kolléga. A direkt pendrájvra telepítést nem ajánlom , mert előbb utóbb összeomlana fájlrendszere mondjuk a túl korai leállítgatások miatt.
A manjarót majd megpróbálom wine alól kiírni mint cinnamonban UUI-vel.
A YUMI-ban az a jó, hogy sok telepítőt fel lehet tolni egy pendrájvra, anyit amennyi felfér rá. -
Balion
senior tag
válasz
King Unique #50601 üzenetére
Jaja, még így is félek mi lesz a reakció. El kell követnem a lehető legtöbbet, hogy változzon túl sokat a rendszer. Egyelőre nagyon szépen fut a mint 18.1
-
Dave™
nagyúr
válasz
King Unique #50570 üzenetére
A Gnome 3 tényleg félrecsúszott, bár érintős rendszereken nem olyan rossz mint egérrel. A Gnome 3 Classic kinézetre hasonló, mint a Gnome 2, de annál azért kicsit modernebb.
-
csixy
addikt
válasz
King Unique #50330 üzenetére
-
Slownz
senior tag
válasz
King Unique #50239 üzenetére
Nem túl bíztató. Mivel eddig kb 4 órát használtam összesen Linux-ot, nem túl esélyes, hogy nekem összejön, ha neked sem sikerült.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #50194 üzenetére
Nem egymás mellettiek variálása egyáltalán nem triviális. Főleg, ha aztán hozzá is akarod csapni valamelyikhez. Mivel alapvetően fizikailag is hasonló viszonyban állnak egymással a lemezen.
-
agy73p
senior tag
válasz
King Unique #49837 üzenetére
Ez gyors volt, köszönöm!
Váltottam XFCE-ről KDE-re, még elbírja a régi gépem (32 bites!).
Azzal szívok mostanában, hogy szinte bármilyen új disztrót telepítek (openSuse, Fedora25, Kubuntu, Mageia, OpenMandriva) ugyanaz a problémám: nem tud kikapcsolni a gép leállításkor.
A Manjaro az egyetlen, amelynél ez még alap telepítéssel működik. De azt meg nem szeretem, ha egy disztro van a gépen, Win mellett legalább kettő linuxot szoktam hagyni, hogy ha vmi nem megy, akkor kipróbálom a másikon is.
Sok minden nem tudok állítani telepítéskor, max az ACPI=off, ameddig eljutottam, az meg nem elégégséges. Szóval ezért próbálom most meg a Fedora 24-et, az anno működött. -
lanszelot
addikt
válasz
King Unique #49715 üzenetére
Mint írtam, nem tudom windows alol birtokba venni. /ntfs/
Lehet hogy az osx barmolt valamit, mert regen hasznaltam ntfs kezelot osx en. Par eve mer csak olvasom osx alatt.
Mivel ez egy usb-s wd hdd /gyarilag/, igy fogalmam sincs mikor tortent ez vele.
Ritkan hasznalom, mert a fontos dolgaim vannak ramentve, tehat evente 2-4 szer hasznalom csak. -
Geripapa
aktív tag
válasz
King Unique #49686 üzenetére
Ez a tökéletes megoldás a számomra köszönöm.
-
FF23
senior tag
válasz
King Unique #49357 üzenetére
Akkor lyukra futottam
@Normi™
KösziÉn a Tixati-, és a qbittorrent beállításokba kicsit belezavarodtam, így maradt a Transmission, amivel elég jól elvagyok linuxon. Egy-két kényelmi dolog hiányzik a megszokott utorrenthez képest. A winen ~2009-es, vagy régebbi a portable 2.2.1 utorrent telepítés, azzal nincs semmi reklám vagy bányász probléma
-
FF23
senior tag
válasz
King Unique #49339 üzenetére
Szia!
A uTorrentet használod linuxon is? Winen megmaradtam a 2.2.1-nél, van olyan jó(?).
-
qwertly
addikt
válasz
King Unique #49313 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat,megnézem a gpartedet mert használtam is de nem láttam ezt az opciót. Más: tudom,hogy van win alatt rengeteg jó partíció mentő program használom is rendszeresen.De most linux alól akartam megoldani a mentést.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #49219 üzenetére
Ja, a particionalast csinaltam itt, a bootsect-et pedig win alatt (ezt nem is az en gepemen).
a partionalas az kb ugyan az mind a ketto rendszeren (lenyeg valtozatlan), amugy meg bootsect/ms-sys a kulonbseg. -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #49217 üzenetére
Ja hat az ilyesmit linux alatt csinalom, sokkal egyszerubb.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #49211 üzenetére
Előbbit amúgy hogyan oldottad meg pontosan? mire gondolsz pontosan?
Pulsar:
at
-
scorpfrase
kezdő
válasz
King Unique #49208 üzenetére
Nem, inkább érteni kellene hozzá.
Amúgy nem értem, mert a korábban írt lemezeket kezeli simán, de törölni nem engedi, és új lemezt se tudok írni.
Elviekben WinUSB-vel elkészült a telepítő, mindjárt megnézem, bootol-e róla...
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #49197 üzenetére
Egy dolog maradt ki a tesztedbol, nem raktal boot serctort a pendrivera, csak boot flagat lotted be (gondolom ezt jelenti neked az aktivva tetel).
Amit en akarok azt is biztos meg lehet csinalni windows alatt is, csak nem tudom melyik paranccsal, gondolom ilyen bootsect, bcdedit, stb kell.
Megnezem ezeket aztan majd irok rola. -
scorpfrase
kezdő
válasz
King Unique #49201 üzenetére
-
scorpfrase
kezdő
válasz
King Unique #49199 üzenetére
-
scorpfrase
kezdő
válasz
King Unique #49197 üzenetére
Nekem "követelte" a FAT32-t. NTFS-re formázott pen-nel meg se mukkant.
-
scorpfrase
kezdő
válasz
King Unique #49194 üzenetére
Meglesem, köszönöm.
Azért halkan megjegyzem, hogy a Unetbootin is FAT32-re formázott pendrive-ra hajlandó másolni.Azért windows alatt a win to flash egy kicsit egyszerűbb volt.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #49194 üzenetére
Sima masolas nekem eddig mindig mukodott ha raktam ra egy MS fele boot recordot.
-
scorpfrase
kezdő
válasz
King Unique #49192 üzenetére
Értem.
Már csak az a kérdés, hogy találok winusb-t?
Idáig azt hittem, synaptic mindent megtalál. -
scorpfrase
kezdő
válasz
King Unique #49184 üzenetére
Igen, a boot sorrend az jó volt, kiválasztva a pendrive-ot, az volt a hibaüzenet, hogy
Missing operating system.
Insert system disk in drive.
Press any key when ready...Amit azt hiszem, nem kell magyarázni.
Azt hiszem, a gparted megoldotta a problémát, mert megtalálta a pent, megformáztam, és elvileg most készül Unetbootin-nal a win7 telepítő.
Aztán remélem, most más sikerrel járok. -
scorpfrase
kezdő
válasz
King Unique #49182 üzenetére
Nos, hát ez egy jó kérdés.
Unetbootint még soha nem használtam, viszont az alap beállításokkal ment minden.
Szépen be is fejezte a dolgát, aztán újraindításnál ugye nem történt semmi.
Azóta a pendrive megszűnt létezni, ha feldugom a gépre, nem látja.A lemezt meg rohadtul nem értem. Amit törölni szerettem volna, azt ezzel a laptoppal írtam meg anno, csak windows alatt.
CPT.Pirk
Nem ismerem, de megnézem azt is. Most már mindennek örülnék.colomb2
Csábító ajánlat.De győri vagyok, köszönöm.
-
scorpfrase
kezdő
válasz
King Unique #49147 üzenetére
Ja, sorry, egy Verbatim DVD RW-ről van szó.
Idáig nem volt gond, mondjuk az windows alatt történt, de minden további nélkül írtam lemezt. A lemez amúgy nem karcos.A Brasero magyar volt, de pl a Firefox nem. Telepítés közben volt net, szóval nem értem.
-
scorpfrase
kezdő
válasz
King Unique #49145 üzenetére
Egy "ezer éves" Toshiba laptopról van szó, meg egy DVD lemezről, ami amúgy megy szépen, legalábbis idáig nem volt vele gond (Egyikkel sem).
Más: letöltöttem egy magyar nyelvi csomagot, de nagyon sok minden még mindig angol. Nincsen vele gond, e ha már magyar, akkor legyen magyar.
Van rá valami varázslat? -
scorpfrase
kezdő
válasz
King Unique #49142 üzenetére
A helyzet a következő: a Brasero nem ismeri fel a meghajtót/lemezt.
Megpróbáltam törölni a lemezt - jobb klikk, formázás -, de nem akar összejönni:Error wiping device: Command-line `wipefs -a "/dev/sr0"' exited with non-zero exit status 1: wipefs: error: /dev/sr0: probing initialization failed: Írásvédett fájlrendszer
(udisks-error-quark, 0)Hogyan lehet elérni, hogy ne legyen írásvédett?
Na igen, értem,hogy lehet utólag lemezre telepíteni a GRUB-ot, de ahogy olvasgattam, sokkal egyszerűbb, ha először a win van fent. Kínai ez még nekem.ubyegon2
csak próbálkozom, aztán szerintem törlök, teszek fel win-t, és utána ubuntut.
Windows-on a lemezkezelőben lehet zsugorítani, így létrehozva az új partíciót, ezt már párszor eljátszottam, szóval szerintem maradok ennél a sorrendnél.
Hát, annak én is örülök, hogy megoldódott a gond, ez a Kali vagy mi a lótusz nem nekem való. -
scorpfrase
kezdő
válasz
King Unique #49140 üzenetére
Köszönöm.
Közben keresgéltem, a GnomeBakert javasolták, elvileg most települ.
Igen, windows után már megy a Linux telepítés, csak nem akartam ezt törölni, és újrakezdeni,de mivel tényleg nem nagyon értek hozzá, marad ez.
Win7 alatt lehet létrehozni új partíciót program nélkül, szóval az már menni fog.Megnézem a DVD írót, amit javasoltál.
Köszönöm. -
válasz
King Unique #49137 üzenetére
Na meg nem szeretem a Debian telepítőket, mert nálam valamiért belerondítanak a már telepített Ubuntu és társai működésébe...
Ez kicsit olyan wines dolog, Debiannak amúgy valóban elég érdekes a grafikus telepítője, erősen szokni kell. Még a Wheezy-vel jártam úgy, hogy live módból próbáltam telepíteni és nem akarta a GRUB-ot felrakni. Persze tanult fórumtársak mondták egyből, hogy ha telepíteni akarom, akkor indítsam újra, ne live-ból telepítsem.
Azért meg kell mondjam, a
sources.list-ekkelrepositoryk-kal való variálás, telepítgetés/frissítgetés az utólérhetetlen élmény, persze csak akkor, ha van másik oprendszered! -
válasz
King Unique #49135 üzenetére
Ezen tényleg nem fog múlni.
Régebben nem volt ilyen light verzió, ha jól emlékszem. Az a bibi, hogy light dolgokat nem szeretem semmiben.
Azért, ha nagyon kéne, egy 2 gigás pendrive-ra fel tudnám tenni, így köszi a tippet!
Egyébként használod a benne lévő elég spéci programokat? Nem semmi kínálat van belőlük a disztróban.
-
scorpfrase
kezdő
válasz
King Unique #49107 üzenetére
Igen, de mint mondtam, kezdő vagyok. Mintha az ilyeneknek szólna a topik.
Unetbootin. OK, a linkelt oldalról letöltve, hogyan tovább?lev258
CPT.PirkKöszönöm.
-
tvamos
nagyúr
válasz
King Unique #48997 üzenetére
Nekem is egy sima regi 2.0-as. Nincs semmi baj vele, csak turelem kell... Lehet akar 40 sec is a boot ido.
-
törölt tag
válasz
King Unique #48297 üzenetére
+1
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #48190 üzenetére
Én sem értem. Készítettem egy újabb 64 bites remastert, abban sincs EFI. Valamiért törlődik, sejtésem szerint a remastersys tünteti el, mikor ISO készítés közben a számára feleslegesnek vélt dolgokat törli a donor rendszerből. A Mint 18 remasterben ezek szerint azért maradt benne, mert azt már Pinguy Builer-rel készítettem és gondolom az nem nyúl hozzá.
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #48186 üzenetére
Hát én a ubuntu daily build-ekből készítem a remastereimet, itt rohadjak meg, ha volt benne EFI.
Persze lehet, hogy én csesztem el valamit és valahogy törlődött, de nem hiszem.
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #48168 üzenetére
Az ubuntu 14.04-ben még nincs EFI támogatás, ezért nem is működik csak legacy módban. A jövőben EFI-vel készítem a remastereimet(legalább is a 64 biteseket). Azért nincs benne, mert nagyon nem akarok GPT partíciót használni. Nekem az egész úgy ahogy van, nem tetszik. Vén róka vagyok már, aki nem rajong az új dolgokért.
A laptopomon is legacy-ra van kapcsolva, abba a 7 mp bootidő különbségbe nem halok bele.
-
Balion
senior tag
válasz
King Unique #47738 üzenetére
Tehát ha csinálok egy Mint clean installt, akkor ha kiválasztom, hogy hová tegye a boot fájlokat (ugyanoda:efi frive), felül írja a saját maga által kreált előző fájlokat, vagy pluszba csinál, és akkor egyre több boot lehetőséget ad ki a grub, magyarul összeszemeteli a boot partíciót?
-
Balion
senior tag
válasz
King Unique #47734 üzenetére
Köszi a segítségeteket! Sikerült, feltelepült, megvolt az első benyomás, ami egyben pozitív és negatív. A negatív csak az, hogy programozónak kell lennem egy akármilyen driver feltelepítéséhez, de ezen kívül nagyon tetszik a letisztultsága és gyorsasága a rendszernek. Szeretném a komolyabb játékokon kívül a Mintet használni csak.
Egy kérdésem lenne: ha összegányolom a rendszert, mi a metódusa annak, hogy újrategyem? Pendrive be, leformázom a particiókat, és ennyi? Gondolom a boot (efi) particióhoz nem szabad nyúlnom.
ui: akár még másik linuxot is feltehetek kipróbálni, vagy a dual boot miatt meg vagyok lőve, és csak ez maradhat? -
Balion
senior tag
válasz
King Unique #47731 üzenetére
Köszi!
Mi hátrányom származik abból, ha egy particióra teszek mindent?
Illetve mennyi adatforgalomra számíthatok telepítés alatt? Mert mobilnetem van. -
Balion
senior tag
válasz
King Unique #47729 üzenetére
Jó kis leírások, köszi!
Az egyik leírásban olvasom, hogy előre létre lehet hozni a partíciókat. Nekem a 300 GB az unallocated, szóval érintetlen. Milyen módon kell őket létrehoznom? (NTFS?) (ui: lehet félreértettem az angol szöveget, és nem windows-al hozhatom létre előre, hanem az általad említett "valami mással"?)
A rendszerem amúgy UEFI, win 8.1, amd proci, nvidia gpu. A tervezett linux egy mint mate x64. -
Normi™
őstag
válasz
King Unique #47692 üzenetére
colomb2:
King Unique:
Köszönöm a válaszaitokat!
-
válasz
King Unique #47507 üzenetére
"A lemez partíciós tábláját alapvetően a boot mód határozza meg "
Nem vitatva, hogy nagyobb tudással rendelkezel de azt ne mond, hogy ha egy adott rendszerben particionált merevlemezt a biosban meghatározott legacy vagy uefi módban indítok akkor e beállításnak köszönhetően változik a particiós tábla....... Az az előző particionálás és telepítés következtében vagy ilyen vagy olyan......
"Az említett programban csak azért kell az adott opciót kiválasztani, mert aszerint írja ki a telepítőt, hogy biztosan bootolható legyen."
Szerintem a biztosan szó nyugodtan elhagyható. Legalább is én nagyon kiváncsi lennék, hogyan telepít valaki MBR patriciós táblára GPT- telepítőt vagy fordítva. Szerintem ez lehetetlen.
-
válasz
King Unique #47501 üzenetére
Még nem próbáltam ki de gyanítom igazad lehet mert én is a magyar telepítőt szedtem le először és azzal problémázott. Most lekaptam az eredetit és minden kecmec nélkül kiírta.........
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #47501 üzenetére
Amugy en nem lattam meg olyat hogy a windows disk managere nem tudta volna torolni az ismeretlen particiokat es utana egy ujat letrehozni hogy hasznalhato legyen win alatt is a pen (de az is erthetetlen szamomra ahogy (nem) kezeli a kulso eszkozoket (normalisan, 2016 van)).
-
válasz
King Unique #47498 üzenetére
Természetesen 64 bites képfájlt töltöttem le (16.04.1 LTS) mást az UEFI nem is kezel. A fent idézett hibaüzenetet pont a harmadik opció alkalmazásánál küldi.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #47489 üzenetére
Igen az ESP az. A Mint az 512MB-os particiot csinalt, lehet a /boot is ez lesz (a meret miatt gondolok erre, nem telepitettem, csak eddig mentem hogy a kep elkeszuljon
).
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #47487 üzenetére
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #47430 üzenetére
Amennyire láttam a 16.04.1 YouTube demo videóban, elég jól működik a GS verzió. Holnap letöltöm és megnézem. Ha tényleg használható, készítek belőle remaster-t. Ha a 14.04-et frissíted, a végeredmény a pár napja megjelent legújabb 14.04.5 lesz.
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #47428 üzenetére
Hát az eddigi 16.04 és 16.04.1 rendkívül kellemetlen tapasztalataimból tanulva, nem. Vagy a 14.04-est fogom frissíteni, vagy az új Debian verzióból próbálok meg készíteni. Bár lehet egy napot rászánok és megpróbálok összehozni kettő 16.04.1-est is, egy 32 és egy 64 bitest.
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #47417 üzenetére
Mivel a Voyager remasterem már eléggé elavult, így töröltem. Majd a héten készítek újat.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
King Unique #47294 üzenetére
Azért amikor az 5400-es vinyóról átköltöztem ssd-re, annyira nagy különbséget valóban nem éreztem, de mondjuk fél perc helyett néhány mp alatt bebootolt a debian. Illetve a programok telepítése is sokkal gyorsabb, amikor több csomagot, függőséget kell lerántani, hát még akkor amikor a 30-as netem négyszer gyorsabb lett. Így már azért elég király.
Egyébként a néhány száz KB-os és 1-2MB-os terminálos programok indításánál azért nyilván kevésbé érződik az SSD-re váltás, mint a nagy és nehéz grafikus programoknálA wint meg csak játszani teszem majd fel, mert érdekel 1-2 program. Arra meg kár az erőforrást pazarolni
Majd meglátjuk mi lesz.)
-
törölt tag
válasz
King Unique #47272 üzenetére
Nem es en sem neked mondtam. Tudom, vagy legalabb sejtettem, hogy te tudod. Csak azert reagaltam a te hozzaszolasodra, hogy legyen valami elozmenye az en hozzaszolasomnak. Ha felreertheto vagy serto volt a feltetelezes, akkor elnezesed kerem.
-
törölt tag
válasz
King Unique #47266 üzenetére
Teljesen felesleges toredezetsegmentesiteni az SSD-t. Legjobb tudomasom szerint formazni sem illik (>hdparm) ebben a topicban.
https://wiki.archlinux.org/index.php/SSD_memory_cell_clearing
-
cami][us
senior tag
válasz
King Unique #47259 üzenetére
Én most nem állok neki tesztelni, de mintha a / eleve nem is lehetne ntfs, mivel nincs támogatva a unixos jogosultság kezelés (sem).
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #47246 üzenetére
Ha az egyik megy normalisan valsz mar nem lesz olyan nehez masikat beloni, cygwinnel eddig is lehetett szenvedni ilyesmivel Egy problema van ezekkel, windows alatt nem lehet kikapcsolni a gyarit...
-
mrhitoshi
veterán
válasz
King Unique #47194 üzenetére
Aha. 32 bites verzió nem jó erre a célra. Mindegy, probléma megoldva.
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47175 üzenetére
Értem. Egyedül akkor amikor a win mellé telepítetést kértem akkor dobta fel induláskor a boot menüt, tehát nem akkor amikor a "valami más" opciót hanem a win mellé telepítést választottam...
szóval nem tudom, hogy ez jelent-e valamit...
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #47185 üzenetére
Én úgy tudom, a Windows is képes rá.
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47172 üzenetére
Addig amíg nem írtad a grub-customizeres megoldást nem is látszódott, hogy egyáltalán van e grub. No akkor pötyögök
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47169 üzenetére
A grub-ban nem találom a win-t. Azt a listát sikerült beállítani, hogy bootolásnál mutassa amin választhatóság szempontjából rajta van a:
Lunux Mint 18...
Speciális beállítások...
Memory test...És a más oprencer keresése fül is be van X-elve... de a Win sehol...
Jelenleg a Wint úgy tudom indítani ha a biosban beállítom elsődlegesnek a win boot menüt
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47169 üzenetére
Okkk! Az NTFS elérhető
Nézem a bootolást is.
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47143 üzenetére
Feltornáztam a Mintet... úgy, hogy töröltem wines formázóval a gyökérnek és a swapnak kialakított partíciókat és a Linux formázóját hazsnálva alakítottam ki újból (azaz vágattam ketté a gyökérnek szánt helyet) és a gyökeret formáztam ext4-re. A bootot úgy oldottam meg (jobb híján), hogy a rendszerbetöltőt az SSD-re kértem és így a biosban átállítva erre mint elsődleges bootforrás a Mintet tölti be.
-
válasz
King Unique #47159 üzenetére
Ezzel én is így vagyok, nem raknám fel a Cinnamon mellé, amúgy is meg vagyok most elégedve a Mint 18 Cinmanóval. Először furán viselkedett, de az az én noob hibám volt.
Simán alkalmaztam a megszokott háttérképek mappát, csak a szokásos HDD partíciókat elfelejtettem fstab-ban csatolni... ezt induláskor nem szerette.Ha már KDE, akkor meg csak a Chakra....
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47143 üzenetére
Oksa! holnap nekiállok újra és jelentkezek. Addig is köszönet a segítségért!
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47139 üzenetére
Újraraktam és a Mint formázóját használtam, átállítottam a bioszban, hogy only Legacy de nem oldotta meg a boot kérdést... Az EasyBCD nem látja a linuxot...
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47137 üzenetére
Megpróbálom a live-ot. (azért választottam a minitool-t mert az AOMEI nem tudta csak az ext3-at). Az EasyBCD-vel próbálkoztam de az csak a Wint látta...
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47130 üzenetére
Fönt van de nem tudom bootoltatni... kérte, hogy ne ugyanarra a partícióra rakjam a betöltőt de ugyanoda kértem ami a gyökér lett. Lehet, hogy ezért nem tudom elindítani? és addig nem tudtam választani a partíciók közül amig vissza nem állítottam az SSD-t GPT-be mert amíg MBR-ben volt a lemez addig egy db sda-t látott amihez adatmennyiséget nem rendelt hozzá. Csak úgy engedte volna, hogy ha az egészre csak a Mintet rakom és akkor formázott is volna mindent (amit nem is látott)... A minitool partition magiccal ext4-re formáztam a Linuxnak szánt helyet, és a 4Gb-s szeletet pedig engedte swap-ra formázni... jelenleg valami (gonolom a linux telepítője) létrehozott egy MBR-es FAT32-es H:XBOOT 7,50 GB-s "lemezt" ??? Szóval jelenleg látom, hogy a Linuxnak szánt partíción van kb 2GB adat de nem tudom bootoltatni... A telepítés végigment (de csak másodjára) első próbálkozásra összeomlott, erről rakok képet. Szal miután végzett kérte, hogy indítsam újra illetve engedte volna, hogy teszteljem, én az újraindításra kattintottam...
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47130 üzenetére
Ok. akkor egyelőre marad így és megpróbálom újból a 18-ast telepíteni ha az nem megy akkor jöhet a 17.2-es... jelentkezek, hogy mire jutottam
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47125 üzenetére
Átrendeztem a partíciókat a javasolt programmal, és bevált mert még bootol a win
(MBR-re átállítva az SSD)
Easy Bcd-vel amikor még fent volt a Mint nem látta a listában csak a Wint, de ez ráér később is(csak eszembe jutott)...
Szóval így áll a helyzet az SSD-n:A 4 GB-t a swapnak szántam... elég lesz ekkora? illetve hozzak még létre másik szeletet is valaminek? mert a Mint telepítőjénél ha a "valami más" menüvel próbálkozok nagy valószínűséggel ismételten nem jut a végére...
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47113 üzenetére
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47111 üzenetére
Most is összeomlott a telepítő...
-
Sinisi
senior tag
válasz
Így megprobálkozok a jelenlegi beállítással és majd írom, hogy hogy sikerült...
-
Sinisi
senior tag
válasz
Igen a nagy kapkodásban belefutottam
. GPT-s az a partíció amire a Mintet szánom és úgy nézem, hogy az amit a win használ rendszerbetöltéshez az EFI-s...
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47111 üzenetére
A 3. dolgot nem proóbálnám szívesen mert ha nem is az első helyen de a gyorsaság is fontos lenne. Holnap nekilendülök és írok, hogy meddig jutottam. Addig is köszönöm a segítséget!
-
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47108 üzenetére
Ok. akkor ígyhagyom a helyméretet.
A boot mód UEFI an Legacy-ra van állítva a biosban. Megváltoztassam? engedi bármelyiket (vagy csak az egyik vagy csak a másik is választható)
Még az merült fel bennem, hogy a rendszerbetöltőt hogy állítom rá a gyökérre? mert csak egyszer tudom állítani a sda5-öt. mármint a legördülő megünél egyszer tudok választani / , és ext4-et... vagy azzal, hogy kiválasztom a / automatikusan oda rakja a betöltőt is? -
Sinisi
senior tag
válasz
King Unique #47105 üzenetére
Igen szeretném, hogy a Win is megmaradjon és ezért nem babráltam a sda4-el. Akkor marad a / megoldásnak. A sda5-re szántam a rendszert de ha ez sok lesz neki akkor még csökkenthetem a területét. A win induláshoz szükséges partíciót úgy sikerült visszaállítanom, hogy fat32-re formázatm vissza a Mint formázójával és onnantól az ancronis már látta a partíciót és vissza tudta állítani. Jeenleg a C:\ 95GB-n van a Win így gondolom oda nem rakhatom a Mintet, az E:\-t neki hoztam létre. Tehát ha jól értem akkor elég a sda5-re megadni a gyökeret (és ezt formázhatom ext4-re?) és a rendszert oda telepíti, majd a linkelt EasyBCD-vel intézem a bootot. (azért gondoltam legalább ennyi helyet adni a sda5-nek mert arra gondoltam, hogy ez úgy működik mint a winnél, hogy ahogy telepítem a programokat fogy a hely.) Holnap nekifogok újra. Köszönöm a segítséget!!!
-
siebener
aktív tag
válasz
King Unique #47054 üzenetére
Ott a pont.
2 órát aludtam éjszaka.Nos. Legrosszabb esetben megpróbálok egy USB-s egeret, aztán majd megálmodom a többit. Most örülök, hogy végre elindult.
-
siebener
aktív tag
válasz
King Unique #47051 üzenetére
Azt javasolták. De most örülök, hogy működik.
Amúgy van megoldás az egér problémájára telepítés nélkül?unetbootin-t használtam idáig.
-
siebener
aktív tag
válasz
King Unique #47049 üzenetére
Sikerült az Ubuntu 14.10-et feltenni, viszont nincs egér. Nem működik.
-
siebener
aktív tag
válasz
King Unique #47033 üzenetére
Na, akkor helyesbítek. Nem asus, hanem Acer aspire vn7.
Azt elértem, hogy van DVD, USB, és hasonlók, viszont bármit próbálok telepíteni, nem jön össze.
Linux-nál Kernel-panic van, windows-nál meg hibaüzenet.
0x000000A5 (0X0000000003, 0Y85778878, 0XC0140001, 0X494R495FMi a macskát csinálhatnék?
A Linux amúgy win7 alól lett írva pendrive-ra, Ubuntu 15.10-es. Próbáltam lemezről is, eredmény ugyanaz.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #47023 üzenetére
Legjobb ilyen téren a X-es, mert az a drivereket is automatikusan lehúzza. - Ja ha valaki nem figyel akkor lecsereli a felrakott proprietary driveret mert miert is ne.
Meg nehany MTP eszkozt nem ismert fel, pl android(os telefonom), stb. -
INTELligent
senior tag
válasz
Igen, ez a terv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Engem egyik új se vonz. Mivel a Vulkant Win7-re és ami fontosabb, Linuxra is megcsinálták / csinálják, így a DX12 vonatra sem ugrom fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #47017 üzenetére
Nem rég jártam úgy, hogy bár ODD volt a telepítés után, de se USB portok, se hálózat, se a tapipad nem ment, az egyetlen periféria ami ment a Win7-en az a billentyűzet volt.
A gyári driverek meg persze ilyen zippelt exe formában voltak, csak hogy még azzal is legyen mit szívni.
-
INTELligent
senior tag
válasz
King Unique #47017 üzenetére
Köszi, csak nincs odd-m, és amíg nincs se az, se usb driver fent, addig kicsit problémás a dolog.
-
INTELligent
senior tag
válasz
King Unique #47015 üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Pontosítás: USB 3.0-ás pendrive-on van a win7, ez feltelepül, viszont ugye semmilyen driver nincs fent, erre kerestem a megoldást, és ahogy látom, a linux jó lesz erre.
-
Ice&Lime
veterán
válasz
King Unique #46998 üzenetére
Köszi, egyenlőre elég lesz a 2GB is.
Azt hogyan lehet beállítani biztonságosan, hogy a firefox ne hízzon feleslegesen, persze úgy, hogy ne is omoljon össze? -
wopi
aktív tag
válasz
King Unique #46891 üzenetére
Köszönöm a segítséget. Csak linux volt a gépen, ezért nem volt opció, hogy windowsból indítsam a frissítést. A bootolható pendrive készítését én is ezekkel a programokkal próbáltam, sikertelenül. Végül az lett a megoldás, hogy szégyenszemre feltettem egy windows 7-et, és abból frissítettem. Le is futott, minden oké. Az új SSD-mre természetesen a Mint ment vissza.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #46865 üzenetére
Csak megjegyezném, hogy az utóbbi egy hétben több kiszolgálószerverrel is komoly lassulásokat tapasztaltam 16.04-en, de ki lehet várni. Ez nem a rendszer sara lesz, hanem valami más. Legalábbis nálam egyértelmű.
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #46865 üzenetére
Most már legalább te is tudod, miért nem vagyok hajlandó 14.04-ről 16.04-re váltani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #46832 üzenetére
Jah meg a kernel logját a boot idejéről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gyúrósok ide!
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest