- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple Watch
- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #77872 üzenetére
Ventoy telepítő linuxul:For Linux - CLI mode
Download the installation package, like ventoy-x.x.xx-linux.tar.gz and decompress it.
Run the shell script as rootsh Ventoy2Disk.sh { -i | -I | -u } /dev/XXX
XXX is the USB device, for example /dev/sdb.
Ventoy2Disk.sh CMD [ OPTION ] /dev/sdX
CMD:
-i install ventoy to sdX (fail if disk already installed with ventoy)
-I force install ventoy to sdX (no matter installed or not)
-u update ventoy in sdX
-l list Ventoy information in sdX
OPTION: (optional)
-r SIZE_MB preserve some space at the bottom of the disk (only for install)
-s enable secure boot support (default is disabled)
-g use GPT partition style, default is MBR style (only for install)
-L Label of the 1st exfat partition (default is ventoy) -
válasz
tordaitibi #77872 üzenetére
Kezelni biztosan kezelik a Linuxok így, sajnálom hogy nem Linux alatt csináltam meg, akkor többet tudnék mondani.
Az ATA(AHCI protokol) parancskészlet sajna NVME protokol esetén bakfittyet ér.
Sajnos ez a Linux sara, ugyanis Win alatt hülyebiztos 4 kattintásos gui vezet végig a Ventoy telepítésén.
Hát ööö....nem biztos, hogy a Linux sara.
-
válasz
tordaitibi #77860 üzenetére
Sajnos letiltott a google mert az angol-magyar forditozasaim leterheltek a szervereit...
Megszoktam a keres, talal, download, exere katt megoldast.
Régebben ezt is megjegyeztem volna, hogy nem Win!
gebaszt megoldottam onalloan, es komoly conf fajlokba turkalassal es terminallal
Láttam és büszke is voltam rád! Anno erre is írtam volna valami gonoszkodósat, de mostanában sikerül 30-ból 29 hsz-t nem abszolválni! Tényleg úgy kutyulod már a conf fájlokat, hogy öröm nézni.
Tisztelettel:
egy másik guihuszára githubos leírásokat tényleg érdemes jól átnézni, mert elég részletekre menően bennük van minden, sok linkkel Launchpad is jó, amit a kolléga említett imént
-
válasz
tordaitibi #77855 üzenetére
Nálad behalt a gugli?
How to Remove or Delete PPA in Ubuntu
Amúgy kicsit szomorú vagyok, mert beraksz ide egy linket, hogy mit csinálj vele, de még csak meg sem nézed az Installation részt, ami ugyanoda vezetett volna tartalmilag, mint growler ppa linkje, csak kicsit pontosabban definiálva azt, mit kell tenni 18.04-ig és a későbbi kiadások esetén.
Régebben is említettem, hogy hebrencskedsz, emiatt van sok gondod a disztró üzemeltetésével. Nem versenyzongoraként kell a billentyűzetet használni.
(remélem nem szívod mellre szokás szerint ezeket az atyai jó tanácsokat)
-
growler
őstag
válasz
Ubuntu alatt van olyan hogy "Programok és Frissítések" (vagy valami ilyesmi)
Ha ezt megnyitod, fent valamelyik fül alatt vannak felsorolva a telepített
PPA-k. Ha minden igaz, előttük vannak jelölőnégyzetek "x"-elve.
(KDE felület alatt ez nem tudom hogy hol található ill. pontosan hogy néz ki.)
Amelyik PPA-t inaktiválni akarod, vedd ki az előtte lévő négyzetből az X-et.
Ha mind megvan:
sudo apt update
A frissítéskezelő ezután nem fogja keresni azokat. -
lev258
veterán
válasz
Van Szoftverforrások menüpont, ott tudsz ppa-t törölni. Vagy használhatod a ppa-purge programot Terminálban.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #77853 üzenetére
Szerintem PPA felvételével könnyebben boldogulnál.
Pl. ezen az oldalon található ajánlás szerint: [link] -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #77851 üzenetére
20.04-en az alap tárolóban benne van az Effect, semmi snap.
Egyébként régebben, amikor még aktív projekt volt az Equalizer, nem kellett conf turkálás hozzá. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #77849 üzenetére
Azért csak próbáld meg:
sudo apt install --reinstall pulseaudio alsa-base alsa-utils
Valamit véletlenül nem némítottál (vagy állítottál át) az equalizer-ben eltávolítás előtt? -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #77847 üzenetére
Ha szerencséd van, akkor valamelyik log-ban benne van, milyen csomagokat szedtél le. Ha nem, akkor keresnék valami olyan parancsot, ami minden alsa, pulseaudio és kapcsolódó csomagot újrarak.
-
vibra
tag
válasz
tordaitibi #77843 üzenetére
Igazán nincs mit,de hátha tud még valaki többet segíteni.
AZ usb-s régebbi adapteremet win eszközkezelőből a chip alapján tudtam beazonosítani: BCM2035, -
vibra
tag
válasz
tordaitibi #77841 üzenetére
Ha a gépbe integrált akkor szerintem a gyártói oldalon.
Amit jelenleg használok annak fel van tüntetve a dobozán illetve az adapteren is.
[link] -
vibra
tag
válasz
tordaitibi #77839 üzenetére
Amit nem írtam előzőleg,de talán lényeges lehet,hogy nekem sem működött 4.0 adapternél kisebb BT-al.
-
vibra
tag
válasz
tordaitibi #77818 üzenetére
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #77834 üzenetére
Windows10-be kb. 1-2 éve sikerült implementálni a többpartíciós hordozható eszközök kezelését, vagyis ha régebbi az os akkor marad a parancssor. - Ez masrol szol (amugy tenyleg megcsinaltak? ez uj info
) Lemezkezeloben mar xp alatt is "win kompatibilisre" lehet(ett) hozni.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #77818 üzenetére
Esetleg próbáld meg a PulseEffects-et. Azt tudtommal még ma is fejlesztik. A másik már nem aktív projekt.
-
szotadi
tag
válasz
tordaitibi #77752 üzenetére
A Firefox-al sebességben és egy-két oldal megjelenítésében van gondom.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #77734 üzenetére
-
válasz
Nem szóltál rosszat, nem is támadtalak, épp azt ecseteltem, hogy az LXQT felületen sokat nem ér a kolléga sem a KDE, sem a Cinnamon adott beállításaival. Lubuntut amúgy én sem ismerem, sem a régi sem az új felülettel.
De régen hallottam ezt, utoljára 30 éve hangosítottam zenekarokat, ott le lett keverve ha roszul szólt. De te nem.
Nekem is ilyen ezeréves kifejezésnek tűnt, ma már nem hiszem, hogy ugyanazt értik alatta. Nem akartam a kiutálva kifejezést használni, ezért a lekeverve.
A hardvernek hogyan van köze a betűk nagyításához?
Semmi, itt az volt a lényeg, ha a kolléga más felülettel szerelt disztrót is ki szeretne próbálni, akkor kezdhetne az inxi kimenettel, én nem tudom ezt értelmezni: i5 760 4 magos cpu egy gigabyte 1156 lapban Ha az az egy gigabyte a fizikai memória lenne, akkor nem is szóltam, maradjon a Lubuntu.
Lightweight, utánanéztem, bebebeee
Nézz utána még egyszer, valamikor az volt, de az LXDE és a QT összekutyulása óta nem az már. Kb XFCE és Mate szint.
Na jól van, ügyeskedjetek, én a havi keretemet itt elhasználtam bőven.
-
mtomi95
senior tag
válasz
LXDE/LXQT Lubuntu.
Ubuntura bármelyik másik ablakkezelőt fel tettem eddig konzolbol, mindig megváltozott a neve is. Már másik képpel is bootolt. -
válasz
tordaitibi #77731 üzenetére
Nagy segítség Lubuntu esetén a KDE beállítások említése, bár amíg nem kevertetek le ennyire hatékonyan engem, biztosan én is a Cinnamon lehetőségeit ecseteltem volna.
Sajnos nem tudom azt sem mondani, hogy Mint Cinnamon felrakása esetén a Mint topikban tudunk segíteni, mert nem tudjuk, mik az alapvető hardverek a kolléga gépében.(#77728) zebra_hun
Ha tudsz egy
inxi -Fxxx
kimenetet csinálni és van kedved Mint-et használni, fent linkelt topikba várunk szeretettel. De ide is berakhatod a kimenetet, de én már feladtam a csak a rolling meg a Manjaro..... vitát.lehetőleg ilyen formában rakd be a hsz-be, a Programkód gomb alkalmazásával éred el:
ubyegon@Mint-C-20:~$ inxi -Fxxx
System: Host: Mint-C-20 Kernel: 5.4.0-65-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0 Desktop: Cinnamon 4.8.6
wm: muffin 4.8.1 dm: LightDM 1.30.0 Distro: Linux Mint 20.1 Ulyssa base: Ubuntu 20.04 focal
Machine: Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p v: A1029D1102 serial: <superuser/root required>
Chassis: type: 10 serial: <superuser/root required> -
törölt tag
válasz
tordaitibi #77723 üzenetére
Az hogy van a gépben egy ~40C-s cucc a CPU-tól relatíve távol, vagy van egy ~80C-s cucc (de mondjuk pl. Samu 960 ~90C) közvetlenül a CPU alatt, hidd el, baromira nem mindegy...
Nyilván ha nincs hely, az más tészta, a kényszer nagy úr... -
szucstom
őstag
válasz
tordaitibi #77723 üzenetére
nem a létjogosultsággal van a gond. Gondolj bele. Nekem pl. van most egy 256-os ssd m.2-s SSD a gépemben. Kellene tárhely is, ami legalább 1 TB-os. Melyik az olcsóbb? Naná, hogy a HDD. Amíg ilyen magas áron lesz a terrás SSD, nem fog olyan ütemben terjedni, hogy a te állításod 100%-ban igaz legyen.
-
szucstom
őstag
válasz
tordaitibi #77718 üzenetére
Ezzel vitatkoznék. A brand gépek nagy részét még HDD-vel adják el. Az már más tészta, hogy tényleg lejárt lemez, de tapasztalat. a PCIe foglalatos ssd-ket meg felejtsük el, mert sokkalta kisebb az írási/olvasási sebessége, mintha m.2-es vagy satás csatlakozóba raknád.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #77718 üzenetére
Asztali felhasználáskor szuper az NVMe, kellemesen meleg, jól fűti a VRM kört meg a CPU-t, cserében semmit nem veszel észre sebességben...
-
Ueda
senior tag
válasz
tordaitibi #77650 üzenetére
Igen, ffmpeg csomag probléma. A twitter videóit nem játszotta le, csak vibrált a kép a helyükön. Nekem nem sikerült megoldani, most meg nem érdekel, mert Vivaldit használom.
-
Ueda
senior tag
válasz
tordaitibi #77639 üzenetére
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #77635 üzenetére
Hogy nalam okosabbakra mutogassak, arch wikis warningban ott a lenyeg.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #77633 üzenetére
+1 lev258 válaszára !
Másold be ezt a sort a rejtett .basrc fájl aljára:
alias pkexec="pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY"
mentés
Ezzel azt éred el, hogy a pkexec-el biztonságosan megnyithatod a grafikus
fájlkezelődet, és a grafikus szövegszerkesztődet. (mást lehetőleg NE !) Pl.:
pkexec nautilus
pkexec gedit -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #77633 üzenetére
Grafikus programot régebben gksu-val, ma már pkexec-kel érdemes indítani. Ha sudo-t használsz hozzá, akkor egyszer tönkre fogod vágni az egyik felhasználói fájl jogosultságait (pusztán a sudo használata miatt) és nem tudsz majd bejelentkezni legközelebb. Gyakori probléma.
-
Bounti
aktív tag
válasz
tordaitibi #77618 üzenetére
Köszönöm még egyszer mindenkinek!
Igazából a legjobb, ha nem is látják egymást, legalábbis addig amig a Linuxhoz nem fogok legalább annyira érteni, mint a Winhez.
-
Bounti
aktív tag
válasz
tordaitibi #77611 üzenetére
Szia!
Van 3 is, nem is ez a lényeg. A rendszer SSD-n csinálnék neki helyet, viszont a lényeg az lenne, hogy nem szeretném, hogy a GRUB legyen a rendszerbetöltőm. Pontosabban:
Linux fel a windows mellé, de maradjon érintetlen a boot, a GRUB kerüljön egy pendrive-ra, amit ha a boot folyamat során kiválasztok csak akkor töltse be a linuxot.
Köszi! Azt szeretném elkerülni, hogy a normál windows boot megkergüljön... Addig nem nagyon akarok próbálkozni, amig ki nem derül, hogy kivitelezhető-e valamilyen módon (ezért írtam inkább mielőtt elkezdeném). Ha nagyon egyszerűen nem menne, akkor marad a dual boot persze...
-
válasz
tordaitibi #77558 üzenetére
&(#77566) vadkörte
Szóval féltek a PPA-k megbízhatósága miatt, értem. Nem egy weboldal listázza a hivatalos PPA-kat, azok tuti megbízhatók, míg az AUR-ba tudtommal nem ellenőrzötten is bekerül bármi. Lényegében amit elkezdesz használni, annál úgyis összeszedsz annyi infót, hogy magabiztosan tudd használni és csomagokat felrakni rá és ez a lényeg. Mindenki megtalálja a neki testhezállót, no meg persze a géphez is passzolót és ha minden klappol, tuti meg is kedveljük azt a disztrót.
Ez az AUR bekapcs tényleg egyszerű amúgy, de volt már több ilyen kérdés kezdőktől, de PPA-s kérdés dettó.
Ezt a make izét, lánykori nevén forrásból telepítést vagy forgatást? én is igen ritkán csinálom, de mindhez van egy txt fájl, amiben leírják, mi az a pár karakteres pár parancs, amivel fordítani lehet, ha már nincs kedvem a gugli ban rászánni 3 másodpercet.
Először hangosan ordítoztam a gépemmel mert ugyen nem atomlogikusan install maka vagy mi hanem valami ./ vagy /. kell elé különben azt írja, nincs ilyen fájl. Hát bammeg ott van a könyvtárba!
Ez nagyon tetszik, bár nem túl hatékony módszer ezek szerint.
Abszolút kezdőnek nyilvánvalóan jobb egy Mint/Ubuntu, de akin érződik az affinítás, annak szoktam javasolni a Manjaro-t, nekem is mindig van fenn egy. Igaz most az 1 terás SSD-n egyetlen Mint van csak fenn, ilyen meghajtóm se volt még a 8 év alatt.
(tényleg nagyon elvették a kedvem nemrég ezek szerint)
Legutóbb nekem is nagyon integetett egy biciklis, de alig mosolygott.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #77552 üzenetére
"Minden tiszteletem annak aki elkezd konzolbol felepiteni egy Pure Archot, de mi az ertelme? hacsak nem ez a hobbija."
Ez már nem annyira szükséges. Hisz itt van a Calam arch telepítő. Kb úgy működik, mint egy live iso. Én is annyira kapisgálom , mint Ti, de azért kukkantsatok bele:
Calam-arch telepítő.iso
Ugyanannyit kell hozzá kapisgálni mint bármelyik más telepítőhöz. A live iso botolása után egyből csatlakozzatok a wifi-re. De telepítés közben 11%-nál és 59%-nál, meg 60%-nál ne vágjátok bele a tomahawkotokat, hanem várjatok türelmesen. Mentes lesz a Manjaro boot-grub baromságaitól. Lesz egy pure-arch szerű telepítésetek. Lehet választani 8 féle ablakkezelő közül, akár cinnamont is, vagy xfce-t, vagy akármit. Újraindulás után a /etc/pacman.conf fájlban commenteljétek ki a multilib-testing tároló két sorát egy-egy #-ttel és indítsátok újra a gépet. Ne felejtsétek el bekapcsolni az AUR támogatást a pamac -ban. A pamacnak ugyanolyan ikonja van mint a linux mintben a frissítőnek. Nekem ez nagyon bejött és tiszta arch-om van kínlódás nélkül. Már swájci bicskát is csináltam vele: [swájci bicska] . -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #77558 üzenetére
" Nincs ilyen fájl vagy könyvtár " a válasz. Hát ott van! Ne ezt írja vissza akkor mert ez hazugság."
Öreg róka létedre már megjegyezhetted volna hogyha simán terminált nyitsz,
akkor a felhasználó gyökerében fog megnyílni. Próbáld ki - nyiss terminált.
és írd be: ls -> enter ... mit fog kiírni ? A felhasználó gyökerében lévő könyvtárak
neveit (Letöltések, Zenék, ... stb.)
Ahhoz hogy lássa/megtalálja pl. a Letöltések könyvtárban lévő telepítő fájlt,
a Letöltések könyvtárban kell terminált nyitni.
- Vagy úgy hogy megnyitod a Letöltések könyvtárat -> jobb katt, egy üres területre ->
a legördülő menüben: "Megnyitás terminálban"
- Vagy simán nyitsz terminált:
cd Letöltések
enter
ls -> ekkor a Letöltések könyvtárban lévő fájlok/mappák neveit kell hogy kiírja.
Ha köztük van a telepítő fájl neve, akkor meg fogja találni. -
válasz
3 embernek tettél fel Manjarot és 2/3 ebből használni is tudja!
Ammándöfi!
Én pár tucatnak LTS Mint-et és 100% használja. Csak úgy megemlítettem, nem kekeckedésképpen.....
vadkörte legalább nem csak felrakja, használni is tudja!
Tényleg ekkora kihívás lenne egy egyszerű PPA-ból való csomagtelepítés?
-
growler
őstag
válasz
Minél több felhasználó telepítsen Pure Archot - elvégre, a Manjaro őket használja
beta tesztelőként. -
madrac
senior tag
válasz
tordaitibi #77504 üzenetére
Köszönöm szépen, majd ránézek.
Én is úgy gondolom, hogy a különböző disztrók között sokkal nagyobb eltérések lehetnek mint azt sokan gondolnák. Ezért gondoltam én is naívan, hogy felpattintok egy másikat emellé, hátha minden gondom 1 csapásra megoldódik és csak a Manjaronak van valami nyűgje, de ez nem teljesen jött be, csak más dolgokkal szívtam.
Illetve az a summás véleményem, hogy ennek az uefi-nek a szoftveres támogatása is nagyon gyerekcipőben jár még, pedig nem is új technológia. De majd 20 év múlva, mikor már hajam se lesz...
Naívan azt gondoltam, hogy a Linux felzárkózott már a Windows-hoz felhasználóbarátság és stabilitás szempontjából, de még mindig szakadékot látok a kettő között. Persze sokaknak meg más a véleményére erről, nekem ez. Nincsenek egzotikus hardvereim, és azt gondolom, hogy ma már egy Linuxnak is alapból tudnia kellene azt, hogy elsőre valami nagyon alap, de mindennel kompatibilis driver-ekkel indul, főleg a kritikus komponensek tekintetében. Valahogy a linux mindig is sokkal széttagoltabb volt, és sokkal több hardver kezelési hibát tartalmaz, ami semmit nem változott érzésem szerint. Persze a reklámokban lehet villogni, hogy mekkora királyság már, hogy linux live rendszerről bebootol az ember, és minden hardvert felismer, full grafikus felbontás stb.... Ja igen, ha olyan konfiguráción futtatod amivel épp nem bugos a hardver kezelésben valami, valamilyen nagyon új bug miatt ami épp abba a legújabb verzióba került bele amivel te próbálkozol... aztán ha az embernek mondjuk nem olyan hardverei vannak a gépben mint amivel a fejlesztők dolgoznak, máris összeomlik az egész rendszer mint a kártyavár, és bújhatja az ember a netet napokig, és ha szerencséje van és nagyon kitartó, pont rátalál a jó megoldásra a sok félrevezető infó mellett.
Lehet hogy én is túl régimódi vagyok, hogy agyrém dolognak tartom azt is, hogy mi a fenének kell alapból elrejteni rendszerindításnál a konzolt, hogy az ember ne lássa azt se, hogy mi van... Ez sok szívástól megkímélhetett volna engem is. Nem tudom miért erőltetik, hogy mindenben a Windows-ra kell hasonítani.
Amit igazából megakartam csinálni azt megcsináltam, szóval nincs gond. Manjarot meg lehet majd leszedem, mert fölöslegesnek érzek a fő Windows 10 mellé 2 hobbi linux disztrót is, de ez ráér. Azon nem idegesítem magam, hogy a Manjaro alatt miért nem ment a Steam, mert nincs tengernyi időm. Ennek is nyilván lehet ezer oka... akár maga a Steam is. -
b3Ro
senior tag
válasz
tordaitibi #77484 üzenetére
Nagyon szívesen
-
b3Ro
senior tag
válasz
tordaitibi #77482 üzenetére
-
anorche1
őstag
válasz
tordaitibi #77478 üzenetére
Es mukodik is? Mert elmeletben vlc -ben is lehet, gyakorlatban viszont hd -nal jobb nem jon.
Neked fullhd/4k mukodik? -
anorche1
őstag
válasz
tordaitibi #77451 üzenetére
Koszi a valaszt, firefox + vlc -vel sikerult osszehoznom. Egyet nem tudok, hogyan tudom a felbontast allitani?
-
vadkörte
addikt
válasz
tordaitibi #77443 üzenetére
A Hardverapró 30-50E-ig tele van lehetséges jelöltekkel.
-
lck
senior tag
válasz
tordaitibi #77432 üzenetére
Tudom hogy megszüntették, azért javasoltam a "mobilnézetet" mert feltételeztem hogy a weboldal az egyszerűsített megjelenés miatt kevesebb adatforgalmat generál.
Ezt én ugyan sosem teszteltem. De egy próbát megér.Közben eszembe jutott hogy a Yandex browser mintha még tudná ezt a fajta tömörítést.
Csak már talán egy éve sem használom. ( Reklamál is állandóan Putyin - mert kevesli a beérkező adatot.)
-
válasz
tordaitibi #77335 üzenetére
-
vadkörte
addikt
válasz
tordaitibi #77327 üzenetére
Szerintem előbb utóbb a legtöbb útkereső beléjük botlik. Hisz
-magyar
-linux
-okkal feltételezhetik, hogy ez egy speciálisan a magyar igényekre szabott disztró.
Eddig még elégedett próbálkozóról - a fanatikus hívőket leszámítva - nem hallottam. Én is próbálkoztam vele, többször is. A legtovább az egyik legelső - talán az 1.2, 1.5? - húzta. Cirka 2 hét volt. Pedig próbáltam megszeretni.#77320 headhunter:
Pedig nem tévedett sokat... -
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #77315 üzenetére
Azért sem akartam újratelepíteni, mert az az egyszerűbb út. Szeretnék tényleg beletanulni a Linuxba, és ezért igyekszem nem megfutamodni ezen dolgok elől
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #77312 üzenetére
Siker, köszönöm szépen.
Bebootoltam régebbi kernel alól, újratelepítettem a kernelt és most működik úgy tűnik -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #77306 üzenetére
Ha van régebbi telepített kernel verziója, akkor még meg lehetne próbálni azzal bootolni.
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #77298 üzenetére
Semmit
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #77293 üzenetére
Tudom hogy sda5 a Linux de nem tudok ezzel az információval mit kezdeni
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #77291 üzenetére
Elméletileg a linux59 és az nvidia driverek akadnak össze az okozza ezt egyébként. Alapból az emergency shell jön be ha a Manjarora próbálok bootolni
-
szotadi
tag
válasz
tordaitibi #77286 üzenetére
+ ami nagyon fontos, hogy:
" rámásolt ISO neve ne tartalmazzon szóközt és nem ANSI karaktert! Különben nem fog látszani a menüben."
Nálam például ezért nem működött! -
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #77284 üzenetére
Ez olyan mint például a Rufus?
Nekem Manjaro menne rá. (ha live rendszeres beavatkozás kellene mint most) Azon kívül meg adatokat tárolnék. -
cattus
addikt
válasz
tordaitibi #77192 üzenetére
Ha ilyenkor ki tudsz lépmi konzolra, asszem ctrl+alt+ F1 vagyF2, vagy F3-? valamelyik, akkor megy a billentyűzeted is.
Próbáltam ezt is, de nem tudtam átlépni sehova sajnos.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #77101 üzenetére
A KDE Vaulttal mi a baj? Annál egyszerűbb szerintem nem nagyon van. Egy klikk, jelszó, megnyit. Egyklikk, bezár, ennyi.
gpg-nél nem kell kulcsot generálni (ha szimmetrikus titkosítást használsz), ennyit kell csinálni:tar --remove-files -c transgui -f - | gpg -no-symkey-cache -c -o transgui.encrypted
Ahol transgui az a mappa, amit titkosítani szeretnél, transgui.encrypted pedig a kimeneti titkosított fájl neve. Ennek hatására (nálam legalábbis) megnyílik egy grafikus ablak, bekéri a jelszót, és titkosítja vele a transgui mappát. A --remove-files kapcsoló becsomagolás után törli az eredeti fájlokat. A -no-symkey-cache azért kell oda, hogy ne cachelje a jelszót.
Visszafelé ugyanez: gpg -d transgui.encrypted | tar x
Ez visszafejti és "kitarolja" a fájlt.
Erre kell valami rövid scriptet csinálni úgy, hogy a fájlnevet a script paraméteréből vegye.Tégy egy próbát a SiriKali-val is.
-
törölt tag
válasz
Volt ilyen egyszerűség amit keresnél, csak 18.04-nél kivették az Ubuntu-ból.
Cryptkeeper volt a neve, sajnos sérülékeny volt a jelszó kezelése. -
törölt tag
válasz
Mi lenne, ha bevágnád rejtett mappába, rejtett fájlként? Csak te tudod hogy van olyan és tudod hol keresd. Ha tényleg nem annyira a titkosítás fontos, csak az elrejtés.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #77066 üzenetére
Lehet, a legegyszerűbb talán az eCryptfs használata, ehhez van egy script, az ecryptfs-mount-private illetve az ecryptfs-umount-private, amikkel nagyon egyszerűen lehet fel/le csatolni titkosított fájlrendszert.
Ezenkívül a CryFS ajánlható jó szívvel, ha rákeresel arra, hogy "cryfs gui", akkor grafikus felületű programot is találsz hozzá. Ezt a titkosítást használja a KDE Vaults is, amiről ítt írtam egy kis útmutató féleséget.
Ott a gpg is, ez nagyjából minden disztró alaptartozéka, paranccsorból megy, de lehet, hogy talállsz hozzá GUI-t.
Végső esetre ott az EncFs, aminek a biztonsága jelen pillanatban problémás, de a semminél ez is több.
Külső szoftveres megoldás, max a lentebb ajánlott jelszavas tömörítés lehet, azt gyakorlatilag bárhol ki tudod tömöríteni, amelyik rendszeren van tömörítő.
-
growler
őstag
válasz
Jobb katt. a fájlra/mappára -> Tömörítés -> kiválasztasz olyan algoritmust
melyiknél jelszót lehet megadni -> "Kibontás ide" - csak a jelszó megadása után.
? -
I02S3F
addikt
válasz
"A biztonság és a kényelem sosem jár kéz a kézben" - Tartja a mondás :).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Hmm, add át a fájl tulajdonjogát másik usernek chown-al. Talán ez a legegyszerűbb megoldás.
K0zm0: ügyes trükk!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #76928 üzenetére
Yepp, aktívan játszom Linux alatt, 2020-ban már AAA címekkel is ott toltam.
Most az év végére szorultam vissza Windows alá a Cyberpunk 2077 miatt, mert az a két Linuxos gépemből csak az egyiken tudott betölteni mentést és ott se probléma mentes, de majd megoldódik, másoknak úgy nézem megy rendesen hasonló géppel meg disztróval. (mondjuk a játéknak is van n+1 bugja, ez se teszi egyszerűvé a proton dolgát
)
szerk:
a biztonságtechnika meg az autóipar az két dinoszaurusz terület. Biztonságtechnikában dolgoztam régebben telepítőként, később meg fejlesztőmérnökként, apám meg autószerelő. Mindkét területre jellemző, hogy még működésben kell tartani XP-s gépeket, mert csak azokra van szoftver bizonyos amúgy b. drága célhardverekhez... -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #76916 üzenetére
Azért a Linux és a Windows célközönsége nem ugyanaz!
-
urandom0
senior tag
válasz
Linux alatt én úgy szoktam, hogy megnyitom a fájlkezelőt, beírom a címet (pl. smb://192.168.1.2/Share), megadom a usernevet/jelszót és behúzom a kedvencek közé, ennyi.
Egyetlen esetben szoktam fstabban hálózati meghajtót csatolni, ha automatikus backup megy a gépről, és fontos, hogy adott időpontban rendelkezésre álljon a csatolt megosztás, akkor is, ha előtte kézzel nem kattintottam rá.
Ha elég az, hogy csak akkor csatolódjon fel, amikor a fájlkezelőben (vagy a megnyitás/mentés) ablakban rákattintok a hely nevére, akkor elég a könyvjelzőzés.De csináld meg ugyanezt Windows alatt úgy, hogy nem SMB vagy NFS, hanem mondjuk SFTP megosztást akarsz csatolni. Vagy mondjuk FTPS-t, vagy hasonlót.
-
gyulazsolti
senior tag
válasz
Azért is hagyom egyenlőre a Win 8.1-et mert, otthonosabban mozgok benne, meg mankónak.
Eddig csak az volt, de ajánlották Win10-en ellenőrizni, /laptop/ az egeret, szaggatott.
Megtetszett ez a Zorin, és gondoltam kipróbálom.
A kezdeti lépések kicsit nehezek.cigam
Azt a WDMyBook mappát nem én csináltam, ott volt.
Ha MC-ben megoldható, akkor ott csinálok 5 mappát.
Honnan tudom melyik számsor melyik meghajtóhoz tartozik?
TM= Transmission -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #76862 üzenetére
Szerintem most már másodszor írod le hibásan, hogy az sdb2-n van a Windows
Az előbb is ezt írtad. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #76853 üzenetére
Azon a diszken, amelyikre telepíted a Linuxot, szokott chkdsk-t futtatni, de ez rendben is van, mert végülis a telepítő belenyúl a diszkbe, átírja az MBR-t, így a Windows "dirty"-ként érzékelheti.
De mi a lótúrót matat olyan diszken, amire nem történt írás-olvasás?
A telepítő biztos, hogy nem írt arra a két HDD-re, mert nem volt megadva csatolási pontként, és a telepítés elején kis is írja, hogy melyik lemezeken fog változtatásokat végezni.
A saját tapasztalatom ezzel kapcsolatban annyi, hogy amikor Linux alatt partícionálok egy pendrive-ot, akkor Windowsos gépbe dugva rögtön felugrik az ablak, hogy hibás a lemez, ellenőrizzük-e?Nálad az sdb-n volt a Windows és az Ubuntu is, és amikor Ubuntuval felismertetted a Manjarot, akkor írás történt a Grub-ba, nem?
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #76697 üzenetére
Vannak .iso kiírásra segédprogramok, melyeknél vagy számjeggyel beírva (UNetbootin)
Vagy csúszka tologatásával (Rufus, Multibootusb, az Ubuntus Indítólemez készítő)
adhatod meg a hozzáadott perzisztens lemezterület nagyságát - egyszerűen.
Szerintem, kísérleti jelleggel csinálj egy ilyen katyvaszt - próbáld ki, és győződj meg
róla hogy érdemes-e ilyennel foglalkozni. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #76692 üzenetére
Ha már van ilyen eszközöd: "usb3-m2 átalakító azaz egy 128GB m2 ssd"
akkor miért nem csinálsz rá egy natív telepítést? ... Hogy 5-6GB-nyi helyet megspórolj? -
csixy
addikt
válasz
Csak azt nem értem, hogyha egy 128gigás M2 SSD az USB-s eszközöd, akkor miért nem telepítesz rá normálisan egy linuxot egy 30- vagy 40- gigás partícióba ,s a maradék helyet megformázod valamilyen fájlrendszerrel tárolónak és nem kell szenvedeni a perzisztens partícióval.
-
válasz
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #76653 üzenetére
Ha az /etc/modprobe.d-ben nincs i915.conf fájl, akkor létre lehet hozni.
sudo nano /etc/modprobe.d/i915.conf
és bemásolni amit kell.
Majd mentés, és kilépés:
F3
eter
Ctrl+X
Persze, Te tudod hogy megér-e egy próbát. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76645 üzenetére
Ha Inteles IGP grafikád van, akkor az utolsó két bejegyzés valószinüleg orvosolja a problémád.
[link] -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #76642 üzenetére
Figyelmedbe ajánlom az üzemeltetői mantrát "Ami működik, azt nem bántjuk"!
Én már egyszer feltettem ezt a kérdést. Azt a választ kaptam, hogy a logok jórésze felesleges szemete a gtk appoknak. (Nálam sima Ubuntu futott).
Ha tanulni akarsz a rendszerről, akkor többre mész cikkekkel, blogokkal, egy könyvvel. Esetleg Udemy kurzussal.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76575 üzenetére
Fussunk neki újra.
Sehol nem írtam gamma-ról."Akkor nekem volt csak új egy külső monitor szoftverből állítgatása? Majdnem kiégett a retinám, mikor 100%-ra állította."
A monitoron vette fel a fényerőt és nem a gammával szórakozott.
Szerencsére az rgb kalibrációs értékeket nem változtatta meg. Szerinted egy sima gamma emelésen lepődtem volna meg?
Másrészt nem akarok sem gamma-val, sem a monitor led fényerővel szoftveresen variálni. Majd ha akarom, akkor én beállítom a monitort (ahogy az eddig volt is)Kalibrált eszközt ne cseszegessen és ne emelje meg a fényerőt külső eszközön alapból.
Főleg 10%-ról 100%-ra. Gyakorlatilag fájdalmat okozott és percekig káprázott a szemem.
Ezzel lazán töröltette magát és nem érdekel, hogy amúgy jó vagy rossz disztro.
Ha azt akarom, hogy valami a megkérdezésem/tudtom nélkül okoskodjon egy OS-ben, akkor arra ott a windows. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76565 üzenetére
Nekem az imént volt még egy durva uninstall. Már csak röhögök az egészen.
Egy USB-s SSD-re feldobtam egy Ubuntu 20.04 Netboot-ot. Rendben megjött a konzol, ahogy kell.
Csináltam egy "apt install ubuntu-unity-desktop" telepítést. Ez is rendben lezajlott. Telepítek pár cuccot, törlök pár csomagot, ahogy lenni szokott. Aztán beugrott, hogy nouveau driver fut csak, gondoltam teszek fel nvidia drivert.
Ránézve a felajánlott driver-ekre kicsit gyanus lett, hogy kevesebb nvidia drivert ajánl fel és a 455 helyett a 440 a legfrisebb szerinte. Mindegy, legyen akkor az.
Bepötyögtem egy "apt install nvidia-driver-440" parancsot. Lista, hogy miket tölt, stb. Hadd menjen...
Végeredmény az lett, hogy eltünt minden a programlistából. Nem néztem jobban utána, hogy tényleg uninstall lett-e, de az biztos, hogy a "netplan" is törlésre került és "unmanaged" lett a lan csak a wifi látszott. Persze működött a lan csak hiába volt a netplan-hoz beállítva a "NetworkManager", mégsem működött.
Szóval vannak meglepetések. Ilyenekre 18.04 esetében nem emlékszem.májkimiki: meg fogom nézni
-
válasz
tordaitibi #76520 üzenetére
Van vagy nincs? Csak kíváncsiságképpen. Mert attól hogy nem hagyod magad követni, attól még követnek. Ilyenkor a név mező üresen marad, és csak egy szám (id) leszel az adatbázisban. Plusz egy 2013-as bejegyzésben olvastam hogy van ilyened( feltéve ha jól tippeltem, és te írtad azt a bejegyzést!). Ezzel csak arra céloztam hogy mindenféle rejtett követés nélkül, önként árulsz el magadról dolgokat az interneten, ami nem felejt.
-
válasz
tordaitibi #76517 üzenetére
Van a műhelyedben hegesztő dugalj?
-
rin33
senior tag
válasz
tordaitibi #76464 üzenetére
Olyat nem mondanék hogy az egyik jobb mint a másik, igazából nem tudom melyik felel meg nekem
... Egy Arch alapú gyorsabban bootol, ha van Pamac abban mindent megtalálsz egy helyen, 1x kell telepíteni, utána az egész rendszer frissül, de pl. egy nyomtatót beállítani vagy Fstrim-et (vagy earlyoom, preload vagy bármilyen daemont) beállítani Debian alapon sokkal kényelmesebb, vagy be se kell, mert magától megy míg pl. egy Arch alapú disztrón gondoskodni kell erről is... én öreg pc-ken próbálgatok sokféle disztrót és pl. az MX az egyiken hasít, a másikon meg lomha míg egy másik Debian klón (Sparky) meg gyors. Nem mindegy mi a hardver. Ha ismerős megbíz hogy az öreg XP-s gépére rakjak Windows 10-et (de pl. nem lehet és nincs értelme a gyenge hw miatt) akkor végigpróbálom pl. az XFCE disztrókat és amelyik a legjobban fut arra rádobom a kali-undercover módot (ez egy progi ami automatikusan Win10 kinézetet csinál bámilyen xfce disztrón) és mivel laikus és csak böngészőt és office-t használ, kb. észre se veszi, hogy linux-ot használ
Aki meg ért hozzá az felrak egy vanilla Debian-t vagy Arch-ot és úgy állítja be ahogy csak akarja... én még messze vagyok ettől -
törölt tag
válasz
Nagyjából igen, de azért árnyalnám.
Mint Cinnamon & Debian Cinnamon vagy Arch Cinnamon:
-szemmel látható különbségek vannak
-a Mint-ben szépen be van állítva készre, míg a másik kettőn neked kell
Mint Xfce & Debian Xfce vagy Arch Xfce:
-szintén látható és drasztikusan nagyobb különbségek vannak
- a Mintben szintén beállítva készre, a másik kettőn neked kell
Manjaro KDE & Debian KDE vagy Arch KDE
- szintén, mint az előző két példában.
A többit jól látod.A nem előre konfigolt asztalokra további csomagokat is le kell töltened. Témák, ikonok, betűkészletek. Ezek csak a default setuppal települnek.
-
válasz
Sok eltérés lehet a disztribúciók között, felület, csomagkezelés, frissítési gyakoriság stb. és azért a kernekl verziók is elég nagy eltérésekkel vannak jelen án úgy gondolom, hogy nem is ezek a lényegesek. Egyrészt az egész disztróválasztás egy totálisan szubjektív dolog, másrészt -szerintem- az igazi eltérés ami súlyozhat is a rendszerek között, az a stabilitás és a felhasználó "keze alá dolgozás" de ez megint szubjektív. Gyakorlati értelemben tök mindegy melyik disztrót használod, amíg tetszik és nem futsz bele hibákba, problémákba.
Mindig is azt mondtam, hogy a jó operációs rendszer működését észre sem veszed a felhasználás közben.
Persze ez csak egy személyes vélemény...... -
válasz
tordaitibi #76449 üzenetére
Örülök, hogy sikerült. Én is eléggé kínlódtam a dologgal, igaz nem HDD volt az USB-re kötve hanem egy ledes füles. Majd megőrültem mikor kikapcsolt gép mellett szépen világított a fülesem. Ráadául az én lapomon a deep sleep opciónak van vagy négy féle kimenete.....
más....
Srácok egy linuxos topicban ne, hogy abból legyenek súrlódások, hogy melyik e jobb disztró....... Pont az (az egyik) nagy előnye a rendszernek a windowsal szemben, hogy nincs uniformizálva. Telepítés, csomagkezelés, felület, kinek, kinek ízlése szerint. Nyilván egy kezdőnek csak full grafikus felületű next-next rendszerű telepítő ajánlható nyugodt lelkiismerettel de ismerek keményvonalas ős linuxosokat is akiknek maga a GUI is egy istenkáromlás......
Szóval ízlések és pofonok.
Amúgy, kövezzetek meg de egy kezdőnek én is Linux Mint-et ajánlanék. Az első időkben ismerkedni fog a rendszer alapjaival és nem hiszem, hogy álmatlan éjszakákat okoz, ha egy programból, nem a full, full legújabb megy a gépén. Aztán ha már belelát a dologba akkor arra indul és úgy nehezíti meg a saját dolgát amennyire csak akarja! -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76449 üzenetére
Hála a jó égnek műkszik.
Pedig már arra gondoltam, hogy erre is valami egyedi scriptet kell fabrikálnod.
Végül is már agyaltam is rajta. Ilyen téren egy kicsit megfertőztél. -
válasz
tordaitibi #76440 üzenetére
A deep sleepnél még milyen opciók vannak?
-
growler
őstag
válasz
Szerintem próbáld meg a "Deep Sleep"-et Enabled-re állítani.
-
törölt tag
válasz
Eszközkezelőben ha leválasztás, kiadás-t nyomsz. Akkor leáll mielőtt kihúzod a portból?
-
válasz
tordaitibi #76431 üzenetére
De azt biztosan tudom mik az Arch előnyei.
Köszi az összefoglalót!
Én tuti öreguras vagyok, mert nemcsak a Mint 100%-os stabil és minden megvan, ami kell, de még pár évig mellette a Debiannal is tök jól elvoltam, igaz az arra kellett, hogy kicsit tanuljak, mert a Mint-et felrakom és a következő verzióig nem sok dolgom van vele, ha eszembe jut frissítem. Lassan 7. éve megy ez, azóta pár tucatszor Manjarot is próbáltam használni, utóbbi 4 évben az a hiba idegesít, ami nálad is jelentkezett. Meg persze az iwlwifi, mert nagyon jók a friss csomagok, de ez éppen beta.a verzió volt, tele hibákkal. Egyébként a szögegyszerű csomagokat nem mindig értem, miért adják ki addig, amíg nem használható, de mivel a rollingosok erre vannak rákattanva.....Nekem ennyi idő alatt kialakultak a használt programjaim, lehet ezért is vagyok el egy stabil disztróval.
Kicsit fentiek miatt döbbentett meg a kolléga, ahogy a Mint-et összehasonlította a Manjaroval, mert nagyon nem ezt tapasztaltam, de mondjuk túl sok tapasztalatom nincs is. Arch felrakása meg túl bonyodalmasan hosszú, anno install helperrel raktam fel, az volt kb 2 óra. Igazából viszont konzolból érdemes felrakni, de nem gépiesen másolgatva a parancsokat, hanem minden lépést értve. No én ettől egyre távolabb vagyok.
A csomagszámokkal nem foglalkozom, Mint-nél alapból van majd 3000, Manjaronál 20000 felett, persze előbbinél mindenből van egy, utóbbinál egyes csomagoknak 10+ változata van fenn, de sok jelentősége nincs ezeknek a számoknak, ha lenne, akkor jóval többen használnának Debiant a majd 60000 csomagja miatt.
Az Archwikit én is használom időnként, az tényleg rendkívül részletes.
-
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #76360 üzenetére
Energiatakarékossági-beállításoknál nincs olyan hogy zárolja(vagy szinonimái) a képernyőt x perc után?
Nos igen ahogy fentebb is írták,csak akkor alkalmazd ha nemcsak a te géped vagyis mások is használhatják. -
válasz
Persze, értem én mire gondolsz, de ezek a GUI-s megoldások néha logikátlanra sikerülnek, főleg azért, mert az általad említett beállításokat is a userre bízzák. Ha belegondolsz, Te állítod be ilyen logikátlanul, de én is persze, mert autologinom van, de ha melóban pár percre otthagyom lezárva a képernyővédővel, csak abban bízhatunk, hogy nem jut eszébe senkinek egy reboot....egyszóval a user túlzott kiszolgálása miatt van ez az értelmetlenség is. (nekem amúgy ismerős ez a téma, már lehet, hogy beszéltünk is róla régebben)
Szóval ritka eset, de most igazat kell adnom neked!
(#76361) I02S3F
Ja, ezekre a rövid időkre tényleg jó amúgy. Azt azért nem hiszem, hogy ezt így jónak gondolják a fejlesztők, egyszerűen az van, amit írtam előbb. Gyakorlatilag egyre inkább a képzetlen userre szabnak minden GUI-s megoldást.
-
I02S3F
addikt
válasz
Bár nem nekem címezted, de bennem is támadt válasz. Egy forgalmas munkahelyen, ha kimész mondjuk nagy wc-re és elfelejted lock-olni a képernyőt, akkor jól jön ez, vagy ha nagy a család és nem akarod, hogy babrálják a gépet.
Persze, ha ezek egyike sincs, akkor jön az általad felvett álláspont, hogy "semmi értelme".
-
válasz
tordaitibi #76352 üzenetére
Mit akarsz? Ez egy igen hatékony screen locker akkor, nem?
Tényleg nem cicózik a Manjaro.
Így is marad, amúgy is csak akkor lesz indítva ha Manjarós problémát kell távsegítenem.
Szerintem elég gyakorta lesz nálad indítva, ha így megy!
Bocsi, de én szóltam. Ha a Manjaro működik, akkor tényleg tuti, néha szerintem azért még a fanok is dobnak pár keresztet upgrade-kor, szóval.....
No de ne panaszkodj, ahogy látom Te vagy az egyetlen olyan távsegítő, aki nem lehetetlen küldetésre vállalkozott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #76352 üzenetére
Egy 22 napos bejegyzést találtam erről egy embertől, de magyarázat nincs benne. [link]
Btw, most adták ki a 20.2-es telepítőt pár órája.
-
válasz
tordaitibi #76349 üzenetére
Super!
A módszert ne feledd, mert másik disztró GRUB frissítése újra előidézi ugyanezt az állapotot.
Ezt netkepcsolat nélkül honnan tudta ilyen pontosan...?
Ne hülyülj már, ez Manjaro!
Mondtam neked, ha ez működik, akkor csodákra képes. Amúgy meg fene tudja, nekem wifit is rohadt nehezen hozta össze mindig, kivéve az utolsó verziót, de ha tényleg nem volt net vagy nem emlékezett live beállításokra véletlenül, akkor beépített látóasszonnyal is rendelkezik. Ha a csomagszámot eltalálta, akkor kellett, hogy legyen valami....
(egyébként tényleg el tud tárolni infókat telepítés előtti állapotból több disztró, nálad is valami ilyesmi lehetett ez, legutóbbi disztró telepítésénél első boot után már el volt mentve a wifi jelszava)
-
válasz
tordaitibi #76332 üzenetére
Kb ezt fogod látni majd és akkor jöhet is az ebben javasolt megoldás. Illetve az, amit archklóner kollégák imént javasoltak. (én mindössze csak arra utalok, hogy mi lehet a probléma 99%-os valószínűséggel)
Ennek a boot.cfg részletnek az utolsó sorában láthatod az átírt részt:
submenu 'Speciális beállítások ehhez: Manjaro Linux' $menuentry_id_option 'gnulinux-advanced-69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1' {
menuentry 'Manjaro Linux (Kernel: 5.6.16-1-MANJARO x64)' --class manjaro --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-5.6.16-1-MANJARO x64-advanced-69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1' {
savedefault
load_video
set gfxpayload=keep
insmod gzio
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='hd0,msdos4'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-ieee1275='ieee1275//disk@0,msdos4' --hint-bios=hd0,msdos4 --hint-efi=hd0,msdos4 --hint-baremetal=ahci0,msdos4 69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1
fi
linux /boot/vmlinuz-5.6-x86_64 root=UUID=69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1 rw quiet apparmor=1 security=apparmor udev.log_priority=3
initrd /boot/intel-ucode.img /boot/initramfs-5.6-x86_64.img -
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #76332 üzenetére
Nem kovetem a threadet, ezt csak ugy itt hagyom.
-
válasz
tordaitibi #76330 üzenetére
Teljesen igazad van, annyi a mentségem hogy a szóbanforgó pc-től 3 napja 21 kilométerre tartózkodok fizikailag, így nehéz
Ja értem, most nem tudsz a gépben perzekútorkodni, távolról sem. Ez elkerülte akkor a figyelmem, bocs.
A telepítő ugye felajánl 3 opciót.
Rendszerindító telepítése a meghajtó gyökerébe,
Ez az amikor simán választod mondjuk az sda-t, ekkor felrakja a GRUB-ot és végigtallózza a meghajtót* más rendszereket találva, azokat berakja az indítóba.
*helyesen a gépben lévő összes elérhető meghajtót
rendszerindító telepítése a linuxos partícióra,
Ez az amikor külön, a rendszer által foglalt particióra rakod a GRUB-ot, mondjuk sda1-re, ha arra került a /. Ebben az esetben más rendszer sda-n lévő GRUB-ja nem fogja ennek az sda1-en lévő rendszernek a GRUB-ját felülírni. (ez lehet hasznos esetedben, mert a Manjaro GRUB nem íródik felül)
és ne telepítsen rendszerindítót.
Én ez utóbbit választottam
Ez utóbbi esetben hogyan indul el a telepített rendszer?Ebben az esetben nincs rendszerindító, értelemszerűen semmi nem fogja indítani a rendszert! Ha viszont más meglévő rendszert indítva annak a GRUB-ja frissítésre kerül, akkor betallózza ezt a rendszert is és onnan már fog indulni.
röviden ennyi
-
válasz
tordaitibi #76327 üzenetére
Itt írnak problémás partíció létrehozásról, és esetleges megoldásáról, de a konkrét üzenetek, napló fáj részletek nélkül tippem sincs.
Itt pedig hibásan/rosszul kiírt telepítőt okolják, és megemlítik, hogy a
thus -dv
paranccsal frankón látható a telepítő minden (hiba)üzenete.Nem is kötözködni szerettem volna, csak a nem pontos megfogalmazások félrevezet(het)nek.
-
válasz
tordaitibi #76327 üzenetére
Szerencsére
a konkrét hibaüzenettől folyamatosan megkímélsz bennünket és helyette saját következtetéseket írod csak le, de ezek jó eséllyel lehetnek tévesek akár. Mi van ha az elsődleges partició készítése előtt csak egy
Warning
-ot dobott fel a rendszer, amit tudomásul véve, figyelmen kívül lehetett volna hagyni?A particionálás eléggé kötött rendszerű platformfüggetlen művelet, ezért is írtam, hogy használj particionálót, ne az install segédet használd particionálásra. Ezek veszedelmesek, nekem anno Chakra alatt az install helper simán felcserélte a meghajtók betűjelét!
Szerinted boot után mennyire volt ez gáz?
-
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #76317 üzenetére
Először azt kéne tudni hogy konkrétan mit takar az a bizonyos "kernel panic",mert nem biztos hogy a update-grub igen szépen betette a grub.cfg-jébe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest