- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hetekig bírják töltő nélkül a Huawei sportórái
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Szülinapi ajándék: megkapta a One UI 8-at egy népszerű Galaxy
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
leviske
veterán
válasz
chris-v #80254 üzenetére
Akkor szerintem a snap verziót raktad fel, amit nem találsz meg a sima /usr/bin mappában, mert ezek a /snap/bin mappába kéne, hogy kerüljenek. De hogy ezeket hogy lehet a rendszerrel együtt indítani azt nem tudom.
#80257: Minden váltás türelmet igényel, ha ez nincs meg kár elkezdeni. Semmivel nem bonyolultabb a Linux-os környezet, mint a Windows-os.
Az alkalmazásboltban töröld a felrakott qbittorrentet, utána terminálba írj be annyit, hogy
sudo apt install qbittorrent
és a lekövetett megoldásod máris működni fog.#80255 cigam: Szerintem Ő nem olyan servert akar, de lehet, hogy tévedek.
-
válasz
chris-v #80150 üzenetére
LVM RAID (mert asszem tud a LVM tükrözni volume-t)? Vagy RAID eszköz LVM-mel? Utóbbit nem tudom, mennyire jó erőltetni... a RAID5 tömböt elég nehéz volt megmenteni, amikor LVM volt rajta, és elszállt egy diszk. Mondjuk ha csak tükör, akkor remélhetőleg nem lesz ilyen sérülékeny.
LVM akkor jó, ha sok részre bontod a helyet, és változnak a méretek. -
-
válasz
chris-v #80130 üzenetére
Mdadm, terminálból
"Bár praktikusság szempontjából az lenne a jó, ha az összes meghajt teljesen méretében raid0 lenne és úgy lenne telepítve rá a linux, így a home könyvtárakba lehetne dolgozni."
Az is úgy jó, ha a rendszer és a home külön partíció. A szoftver RAID-et meg jobb nem szétparticionálni, mert az az önszívatás egy fajtája, de LVM-et se jó rátenni.Alapból az van, hogy Linuxon nincsenek meghajtók. Egy adott tárterületet (partíciót, diszket, akármit) oda csatolsz, ahova akarod.
Én annyit szoktam, hogy csinálok egy /store-t, oda csatolódik a nagy hely, és oda mehet az adat. -
válasz
chris-v #80128 üzenetére
RAID-et mindegyik változat tud. (Telepítéskor itt nincs opció raid tömbre -> nem telepítéskor hozod létre
)
Az Ubi szerver nekem lassúkának tűnik (a NAS-omon van RAID-del). Viszont amúgy nincs vele gond. Debiant is lehet, csak az melósabb (fapadosabb), cserébe valamivel kevesebb erőforást eszik. (Most próbálgattam, Xen kernellel 130-150Mb, a home szerverem belenyal néha a 300-ba.)
Érdemes nem a RAID tömbről bootoltatni, mert azzal tud macera lenni. (Alapvetően jó megoldás az is, ha a +250G-ról bootol, de ha lesz lehetőség külön winyóra, vagy pendrive-ra, akkor arról is mehet. A rendszer maga 10GB sem foglal, így a maradék nem RAID-es helyet elhasználhatod kevésbé fontos adatoknak.)" meghajtókat úgy kezeli, mintha kb usb-n dugtam volna rá. Újraindításakor nem is csatolja fel."
Az az alapértelmezés, ha nem fixre drótoztad be a meghajtókat. Fel kell venni a /etc/fstab-ba amit fixre akarsz csatolni, és akkor fixen ott lesz induláskor.Hálózat : Networkmanagert telepíts a grafikus felületről, úgy asszem lesz GUI-d a hálónak.
a nmtui parancs parancssorból is hasznos (ha az alapból benne van, de talán igen).Nem érdemes fix IP-t beállítani (én legalábbis itthon kerülöm), sokkal jobb, ha a routeren veszel fel egy állandó címet ahhoz a MAC-hez. Így gépeden nem kell semmit csinálni, de mindig ugyanazt a címet fogja neki kiosztani a DHCP.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen videókártyát?
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- iPhone topik
- Disney+
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Az időjárás borongósabbra váltott, de a hardverek még vígadnak
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- PC Game Pass előfizetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3506, 92% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB ZALMAN N4 Cooler Master 650W
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest