- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- MIUI / HyperOS topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Poco X6 Pro - ötös alá
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
thompherkins #81530 üzenetére
tordaitibi komámmal ellentétben én ezt a trükköt kizárólag Manjaroval kapcsolatban olvastam és tapasztaltam is párszor, semmilyen más disztróval előtte-utána nem. Ha úgyis distrohopperkedsz, érdemes kipróbálnod a Garuda-t, régóta nem hopperkedem, de ezt fel fogom rakni, sajna még csak live-ban néztem meg, de kifejezetten szimpi dolgokat csinálnak benne.
weboldala
Egyébként, ha Manjaro megfekszik egy másik disztró kernel upgrade után, kis kozmetikával helyre lehet hozni ill bootválasztó menüben a fallback-ban indítással is működik.
-
válasz
thompherkins #81530 üzenetére
Osszes Arch ilyen.
Viszont ha jol emlekszek ha nem egy masik linux grubbal inditod akkor jo.
Vagy az efi valasztomenubol is, de legegyszerubb a Manjarot utoljara es a bootnal azt alapertelmezette tenni, a tobbit jol inditja csak forditva nem jo.
Mondom, ha jol emlekszek, van egy Manjarom valahol egy eldugott particion de honapok ota nem inditottam. -
PCProfessor
aktív tag
válasz
thompherkins #81526 üzenetére
Virtuálisan sokat veszítesz teljesítményből, főleg ha csak az erőforrás egy részét adod át.
Még passthrough-val átadva procim, vga-m és ram 80%-át is 10-15% teljesítményvesztés van legalább. Ez játékok és programok terén nagyon észrevehető.
A másik rész nem releváns a kommentedhez, hanem ahhoz ami fentebb van. Milyen windowst raktok fel ami annyi tárhelyet igényel? Kipucolt win10-11 is csak 5-15gb helyet foglal(frissítéseket beleértve), 8-900mb ramot és a funkciók 90%-a elérhető, pont mint egy DE-s átlag linuxos rendszer. Ezzel ellentétben van distro is ami 30-40gb akár. Mikor ezt leírom mindig megtámadnak a biztonsági szájberszakik és időharcosok; kb. 30 perc/1 óra magadnak kitakarítani és még a kókányolt letöltés is opció. Xp óta teszteltem egy csomó(legalább 50) netes isot és 1-2 volt csak vírusos vagy miner. Szóval a biztonságra sem lehet kifogást találni. Aki pedig linuxra vált, különösen ha ezt először teszi jóval több időt fog tölteni a problémák kutatásával és megoldásával. -
válasz
thompherkins #81526 üzenetére
Tegnap este 81495-től nagyon hasonló volt a téma, érdemes átfutnod a válaszokat.
Nem jövök rá, honnan az infó, hogy egy SSD-re csak 2 disztrót lehet telepíteni, de meglepő módon ha a másodikat felrakod az első mellé, akkor onnantól a harmadik és a többi kb pont ugyanolyan módon rakható fel. Egyetlen dolog, amire figyelned kell, ha legacy partició sémán van a meghajtó, ott figyelni kell, hogy max 4 elsődleges particiód lehet, szóval minimum a 4.-et kiterjesztett-re kell particionálni.
Sajnos tapasztalataim alapján ha egyik disztró a Manjaro, akkor tök mindegy, hanyadiknak teszed fel, kernel panic miatt kampeca lesz, ha másik disztró kernelfrissítést kap. Aki nem hiszi, járjon utána.
(szerencse, hogy ez a bug csak 4,5 éves, mert egyébként a Manjaro arról híres, hogy minden bugot azonnal javít...)
Ahogy el is hangzott már, kell egy külön letöltéseknek szánt particiót csinálnod és azt minden disztróhoz tudod csatolni az FSTAB-ban, az lenne az igazi, ha még egy meghajtót be tudnál rakni a gépbe erre a célra, ha nem, akkor marad az, ami be van rakva....
Pár alapinfó tuti nem lenne rossz, ha valaki tud tippeket, anélkül nem fog sokat érni, mondjuk beraknál egy inxi -Fxxx kimenetet egy hsz-ba, kijelölve az egész szöveget és Programkód gombot nyomnál rajta.
Virtuális környezet nem valós környezet, soha nem használtam én sem.
A tökéletes disztró keresése folyik
Emiatt kár ennyit vesződnöd, felrakod a Linux Mint Cinnamon aktuális verzióját és kész!
-
válasz
thompherkins #81519 üzenetére
Kifutottam a szerkesztésből,
ha egy a swap és tényleg minden a háttérpartícióra van irányítva, ÉS nem akarsz majd valamikor snap-et vagy flatpakot használni (mert ezek fel tudnak duzzadni 7-8 gigára) akkor elég rendszerenként 25GB is.
Nálam egy agyongyötört felcsicsázott 2és fél éves Ubuntu jelenleg 26GB, ebből 4GB a swapfile, 4GB a Home. Maga a rendszer 40 gigán garázdálkodhat ha akar, és a Manjaro is ugyanekkora partíción van, az jelenleg 16GB méretű. -
válasz
thompherkins #81519 üzenetére
GPT/EFI erősen ajánlott, akkor ha 10 Linuxot teszel fel, az mind a 10 megjelenik az efi választómenübe és indítható. Csak legyen nagyobbacska az efi partíció, 500MB legalább.
MBR esetén is lehet több csak utoljára menjen ha van Manjaro vagy bármilyen Arch mert az érdekes állatfajta, bár el lehet startoltatni azt is.Semmi akadálya hogy az összes OS egy külön hátértárra dolgozzon, nekem az NTFS és 2 Linux meg egy Win10 összes mentés, képek, böngészők letöltései, az összes filmem stb. stb. azon a háttérvinyón van.
Roppant hasznos többszörös boot esetén. Mindegy hogy épp Win avagy Ubi alól töltöttem le tegnap egy fájlt, az a háttértár Download mappába lesz, minden OS alól elérhetően.Ha ezt EXT-re formázod akkor minden os-nek meg kell adni az engedélyt hogy használhassa.
És ajánlott bedrótozni az fstab-ba.Ha csak ez az egy 240-es van, Linuxonként 35GB elég, akkor marad a háttérpartíciónak 100GB körüli méret.
4 Linuxnál előnyősebb a linuxonkénti helyi swapfile helyett 1 darab swap partíció, és akkor spórolsz, pl. 4x4GB helyett elég 1x4GB swap amit az összes használ majd.
Nőnek szépen a partíciők számai, mindenképp GPT/EFI ajánlott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Háztartási gépek
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Milyen NAS-t vegyek?
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Monitor hiba topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- SSD kibeszélő
- Shakes&Fidget Online Szerepjáték
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest