- iPhone topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Magisk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
chris-v
senior tag
válasz
tordaitibi #80261 üzenetére
Ha közben fel is adom, elolvasom azért
-
chris-v
senior tag
válasz
leviske #80258 üzenetére
Türelemmel nincs baj. Lassan 2 hete birkózok vele. Kb 10-szer raktam újra, mindig megnéztem egy mi lenne ha most így vagy úgy csinálnám.
Mostanra eljutottam oda, hogy megvan minden, ahogy szerettem volna, erre még olyan bagatel dologban akadok el ami pár kattintás lenne. Vagy terminálban 2 sor.
Próbálom még nem elengedni, haza érek megnézem sbap/bin útvonalon is, köszi a tippet.
Na majd meglátjuk :) -
chris-v
senior tag
Nem terminal-ból tettem fel, hanem a software centerből.
Ubuntu desktop GUI-hoz feltettem a gnome-software csomagot és lett software centerem, így onnan csináltam mindent ami kellett.Lehet amúgy lassan elengedem ezt a Linux vonalat. Nem vagyok elég jártas benne és így csak szenvedés.
-
chris-v
senior tag
Adott egy Ubuntu server Ubuntu desktop GUI-val. Feltettem a qBittorentet. Hogy tudom elérni, hogy a géppel együtt induljon az is?
Próbáltam egy leírást, ott ez a fotót folt, de ezen az elérési úton nincs ott a qBittorent.
Lényegében ez az leírás szerint akarnám csinálni, de nem találom sehol a qBittorentet.Mit csinálok rosszul?
-
chris-v
senior tag
Köszi a tippeket, azt hiszem megcsináltam most jól. LVM mellett döntöttem, egyszerűbb volt és találtam is hozzá egy leírást.
Routerbe is beállítottam az ip címet a mac címhez, azzal már nem kell bajlódni majd -
chris-v
senior tag
Ha nem telepítéskor, akkor hol hozom létre a RAID tömböt? A szerver verzióba ott volt a partícionálásnál mint lehetőség.
Egyébként nem is engedte, hogy raid tömbről bootoljak, vagy arra telepítsem, ezért csináltam egy 100GB-os partíciót és a maradékot adtam hozzá a raid tömbhöz, így már engedte. Mondjuk nem a legszebb megoldás, hogy a merevlemez egy része raid0-ba van a másik fele meg nem. De hát szegény ember vízzel főz
Bár praktikusság szempontjából az lenne a jó, ha az összes meghajt teljesen méretében raid0 lenne és úgy lenne telepítve rá a linux, így a home könyvtárakba lehetne dolgozni.Ezt a feltenni /etc/fstab-ba témát megolvasom majd a google-en
A hálózatnál gyakorlatilag a vezetékes hálózat menüpont hiányzott. Így nézett ki:
Nem volt wired connection lehetőség. De igazad van és ez eszembe se jutott, hogy router oldalról fixáljam a mac címhez az ip-t. Egyszerűbb megoldás. -
chris-v
senior tag
Sziasztok!
Véleményt, illetve segítséget szeretnék kérni. Megpróbálom röviden leírni.
Összeraktam egy kis gépet, amin Plex szervert és torrentet szeretnék futtatni. A gép 0-24-be menne. Nem csúcs hardver, de a célnak elég: G3250T processzor + 4 GB ram egy H81MHV3 chipset-es lapba. Fontos volt a költséghatékonyság, ezért az itthon elfekvő 4 db notebook winyót használtam (3 db 500GB + 1 db 750GB)
Arra gondoltam ha már szerver, akkor felteszek egy Ubuntu szervert. Az alaplap ugyan nem tud raid-et, de az Ubuntu szerver telepítéskor tud szoftveresen. Gondoltam élek a lehetőséggel, a 750-esből leszedtem 100GB-ot a rendszernek, a többit pedig raid0-ba tettem, így lett 1 egységes 2TB tárhelyem. Elvileg így nyertem egy kis gyorsaságot, illetve nem kell figyelnem mikor melyik tárhely telik meg.
Ubuntu szerver telepítéskor nem állítottam be fix ip-t, nem értettem a beállítást, inkább tovább léptem, gondoltam utólag megteszem. Feltettem a sima Ubuntu GUI-t, gondoltam grafikus felületen majd jobban boldogulok (tévedtem). Grafikus felületen viszont nem látszott és nem tudtam beállítani a hálózatot. Illetve azt se nagyon értem, hogy meghajtókat úgy kezeli, mintha kb usb-n dugtam volna rá. Újraindításakor nem is csatolja fel. Próbáltam túrni a netet, több de inkább kevesebb sikerrel. Itt feladtam, de nem teljesen
Mindent elengedtem, merevlemezekről töröltem a partíciókat és feltettem sima ubuntu 21.04-et. Telepítéskor itt nincs opció raid tömbre, ezért azt elengedtem. Fix ip-t most már be tudtam állítani, viszont a többi merevlemez csatolása még mindig nem világos. Akárhogy próbálkozok újraindítás után nincsenek ott.
Plex fent van, elvileg működik, csak így nem tudok tárhelyre mutatni, mert egy újraindítás és vége. qBittorentet feltettem, ezt viszont nem tudom rávenni, hogy induljon a rendszer indításakor. Néztem itt is neten leírásokat, de valamiért nem akarja az igazságot.Nos a kérdéseim:
Ubuntu jó választás erre a célra? Vagy inkább másik disztribúció?
Ha jó az ubuntu, akkor maradjak a szerver verziónál, esetleg nézzek meg más GUI-t, illetve már telepítéskor állítsam be a fix ip címet? Igazából az ip cím után / részt nem érte. Pl: 192.168.1.100/??
Jó lenne ha lenne raid0, ezt pedig úgy nézem csak a szerver verzió tudja, hogy egységes táhelyem legyen, ne keljen még beruháznom egy nagyobb merevlemezre.
Esetleg válasszak más linux server diszrót ?Köszönöm előre is a tippeket/tanácsokat/véleményeket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest