- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Macrodroid
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
togvau
senior tag
ja, jó kis feature, restart után újra ugyan ez...
Milyen DLNA szervereket érdemes kipróbálni ezen a hulladékon kívül?
hogy lehet ebben a szerencsétlen debianban időzónát beállítani paranccsorból? Londoni időn volt alapon, pár konfigba szerkesztettem át közép európai időre, és úgy jólett. Erre restart után pedig beállt csendes óceáni időre...
-
togvau
senior tag
nincs +
Rekurzívan igen. Tuti a csoport tagja:
groups minidlna: minidlna : xhozzafer
gyoker@newnas:~$ sudo ls -lh /share/tar/film/
drwxrwx--- 3 gyoker xhozzafer 4.0K Aug 7 2014 A.barlang.2.2009.1080p.BluRay.x264.DTS.HUN-N&R
drwxrwx--- 2 gyoker xhozzafer 4.0K Apr 13 2015 A.gonosz.haza.1979.HUN.720p.WEB-DL.h264-TOXI
drwxrwx--- 3 gyoker xhozzafer 4.0K Apr 23 2014 American.Psycho.2000.720p.BluRay.DTS.x264.HuN-TRiNiTY
-rwxrwx--- 1 gyoker xhozzafer 8.0G Jul 1 2015 Apocalypse.Now.Redux.1979.720p.OAR.x264.AC3-5.1.HUN-wwenigma.mkv
-rwxrwx--- 1 gyoker xhozzafer 859M Aug 13 2014 Aranyosi_Peter.avi
drwxrwx--- 5 gyoker xhozzafer 4.0K Jan 20 16:07 Back.to.the.Future.Trilogy.iNT.720p.RETAiL.BluRay.DTS.Hungarian.x264-WALLE
drwxrwx--- 4 gyoker xhozzafer 4.0K Nov 1 2016 Classic.Horror.Movies.DVDRip.READ.NFO.XviD-bH
drwxrwx--- 2 gyoker xhozzafer 4.0K May 27 2018 Das.Leben.der.Anderen.2006.BDRip.HUN.x264-DenZo
drwxrwx--- 2 gyoker xhozzafer 4.0K Nov 8 2015 Dellamorte Dellamore [1994]
drwxrwx--- 3 gyoker xhozzafer 4.0K Nov 17 2015 Fail.Safe.2000.CUSTOM.HUN.DVDRip.Xvid-Thick
drwxrwx--- 2 gyoker xhozzafer 4.0K May 6 2014 Fekete.Konyv.2006.BDRip.XviD.Hun-lencse
drwxrwx--- 5 gyoker xhozzafer 4.0K Aug 3 2017 Logan.futasa.1976.BDRip.XviD.Hun-HDTV
drwxrwx--- 3 gyoker xhozzafer 4.0K Oct 3 2013 Scarface.1983.1080p.BluRay.X264.Hun-DART
drwxrwx--- 15 gyoker xhozzafer 4.0K Jan 21 18:38 sorozat
-rwxrwx--- 1 gyoker xhozzafer 1.4G Nov 13 2009 So.weit.die.Füsse.tragen.2001HUN.DVDRip.XviD-pocokmaster.avi
-rwxrwx--- 1 gyoker xhozzafer 9.4K Nov 19 2009 So.weit.die.Füsse.tragen.2001HUN.DVDRip.XviD-pocokmaster.srt
drwxrwx--- 2 gyoker xhozzafer 4.0K Jun 9 2018 szloven
drwxrwx--- 3 gyoker xhozzafer 4.0K Aug 29 2014 The.Andromeda.Strain.1971.720p.HDTV.x264.Hun.Eng-HDv
drwxrwx--- 3 gyoker xhozzafer 4.0K Aug 6 2014 The.Descent.2005.720p.BluRay.DD5.1.x264.HuN-MWT
drwxrwx--- 3 gyoker xhozzafer 4.0K Aug 19 2015 Tizenket.duhos.ember.1957.DVDRip.XviD.HUN-BaKeR
drwxrwx--- 3 gyoker xhozzafer 4.0K Jan 31 2015 Triangle.2009.BDRip.XviD-FRAGMENT
-rwxrwx--- 1 gyoker xhozzafer 1.9G Oct 22 22:17 uttalan utakon.mp4
-rwxrwx--- 1 gyoker xhozzafer 694M Jan 28 21:01 vektor.aviauditd-t nem tudom használni, normális leírás hiányában, és mert guglizni se lehet rá
sudo ausearch -w '/share/tar/film/'
idézőjellel, egy vonalas idézőjellel, és csak úgy natúrba is.
/share/tar/film/ is an unsupported optionsudo auditctl -w /share/tar/film/
simán logot megnyitva, minidlna-ra grepelve csak successek vannak, denied-re semmi
-
kmisi99
addikt
Samba globális beállításainál
security=user
A megosztásnál pedig ez van
[4TBHDD1]
comment = samba
path = /mnt/4TBHDD1
browsable = yes
writeable = yes
valid users = root, kmisi94,Egyébként igen a 777 et a /ment/4TBHDD1 re küldtem rá.
Ha minden kötél szakad csinálok egy torrent mappát aztán azt megkapja a transmission, a komplett 4TBHDD1 et meg a kmisi94, remélhetőleg így menne a dolog.
-
-
lev258
veterán
-
NekoChan
újonc
Hát a windows pl gyorsabban betölt a mostanin, mint az Endless az új gépen. Meg csomó mindenre csak vár-vár-vár, olyanokra is, mint pl. egy egyszerű kis játék betöltése, amik alapból fel vannak rakva rá.
Nem néztem naplófájlt, először is: hol kell? Másodszor: mit kell néznem benne?
Bocsi, a user-ség megy, a rendszerfolyamatok nem
-
Tim82
félisten
Üresre sikerült a második link, de értem, mire gondolsz.
Nekem, az én igényeim, felhasználói szokásaim esetében az Ubuntu (és annak is kifejezetten a Mate verziója) bizonyult "élhetőbbnek" a Fedoránál (pedig nagyon ragaszkodni akartam a Fedorához). Mondjuk előtte meg CentOS 7-et bő két évig használtam nagyobb probléma nélkül.
Az említett Thinkpad R61-en amúgy kísérleteztem a közelmúltban, SSD-váltás és a topikban is írt, két USB-s DAC-kal-SPDIF transzporttal Ubuntu esetén fennálló probléma miatt újra Fedora XFCE spinnel, illetve Manjaro XFCE-vel, de valamiért mindkét disztró nem volt az igazi, tetűlassúak voltak. Vissza is klónoztam a belakott Ubuntut, "ami többé-kevésbé bevált, azt ne bolygassuk"-alapon.
-
Tim82
félisten
Lehet, hogy nem igazán értem a linkelt leírás alapján - ami amúgy azzal indít, hogy ez a szoftver évek óta elérhető az Ubuntu tárolóiból, csak az nem a legfrissebb, legutolsó verzió lesz - hogy pontosan mitől "trükkös" a dolog, illetve mitől "tipikus melyik ujjamat harapom meg"-probléma Ubuntu esetében a dolog.
Ha nem kell a bleedin' edge szoftververzió, a Synaptic csomagkezelőből telepíthető három kattintással a szóban forgó GQRX - benne van a 14.04 óta. Ha az kell, akkor 3rd party tárolót kell engedélyezni, ez 9-10 lépésben, parancssorból oldható meg a linkelt leírás alapján. Nyilván ezt most csak a programtelepítésre mondom, nem próbáltam ki a továbbiakat, nem tudom, hogy utána mit kell még csinálni - de arra a leírásod sem terjed ki.
Én még úgy másfél-két évvel ezelőtt Fedoráztam utoljára, ha valami olyasmit akartam feltenni, ami nem volt a Fedora alap tárolóiban - példát mondok: Spotify és Steam kliensek -, ugyanilyen "bonyolultsággal" kellett feltennem azokat. Hozzáteszem, volt hozzá érthető, követhető leírás, gyakorlatilag csak Ctrl+C-Ctrl+V-znem kellett azt a kb. ugyanennyi parancsot.
Én amúgy pont az általad említetthez hasonló okok miatt hagytam fel a Fedorával és tértem át az Ubuntura, mert az utóbbi működik többé-kevésbé out-of-the-box a Tiedhez hasonlóan régi, Core 2 Duo-s Thinkpad R61-emen.
-
Van, akinek tökéletes desktop rendszernek is a megfelelő Linux!
A válassz másik rendszer-hez:
2 dolog van itt:
1. totál nem értesz hozzá, nem is akarsz belemélyedni, csak használni! - válassz olyan rendszert, ami igencsak ismert, elterjedt
- Ubuntu, Mint
2. nem értesz hozzá, de érdekel, hajlandó vagy belemélyedni......választhatsz olyan rendszert, amit kevesen használnak, de ne első disztrónak!
- eOS, Zorin, hypeklónok
, Debian is akár vagy Arch, Fedora...?(hypeklón esetén még most is belefutok olyan érdekességbe, hogy 15-20 perc, mire wifim van.......20 elterjedt rendszeren ez nincs) - tegnap Manjaro KDE volt az áldozat, iwlwifi hibákat is találtam a logban
-
Dave™
nagyúr
Van annak valami gyakorlati haszna, hogy Fedorát használsz? Értem ez alatt, hogy külön telepíted a non-free codececet hogy videót tudj lejátszani, nem tűnik túl kényelmesnek. Torvaldsnak pedig abban igaza van, hogy ez tartja vissza desktopon a terjedését, de ez a szabadság ára. A kettő együtt nem nagyon megy.
szerk: nekem is teljesen megfelel desktopon, munkára is, immár harmadik éve. Valahányszor leülök egy Windows elé (akár csak VM-ben), újfent felerősödik bennem ez az érzés.
-
stigma
addikt
Hali, egyenlőre belső hálón tesztelem nemsokára kiderül mennyire jó.
Egy apróbb hibát vétettem tevnak a space-t vesszőre kellett cserélnem.
//192.168.1.12/Torrent/Kepek /mnt/NAS cifs username=felahsznalonev,password=jelszo[B],[/B]uid=dietpi,gid=users,rw 0 0
Így már ment és felcsatolta.
-
-
I02S3F
addikt
(#64978) ubyegon2 - Szerintem csak az egészséges kíváncsiság hajtja a kollégát. Valóban erről van szó, meg hátha nyerek valamit.
Igazándiból a Linuxot akarom mélyebben megismerni. Most, hogy belegondolok a disztribúció nem is érdekel. Jó az Ubuntu, csak arra gondoltam mással jobban járnék. Egyébként semmi bajom az Ubuntu-val, sőt!
El fogok gondolkodni rajta, hogy tényleg kell-e nekem újat kipróbálni. Vagy marad a kíváncsi olvasgatás. Az is jó, csak tapasztalni is szeretnék mellette. Viszont az Ubuntu-ban is van potenciál, mert most például ezeknek a különböző meghajtó titkosításoknak szeretnék utána olvasni. Ezeket lényegében nem próbálnám ki, csak megérteni akarom.
Azon gondolkodom, hogy készítek egy fullos Openbox-ot Ubuntu alatt.
(#64998) colomb2 - Köszönöm széepn!
Basht és Perlt kellett volna tanulnom, de megbuktam. Azonban tervezem beleásni magam, mert baromira tetszik!
-
HENE
aktív tag
Ez lehetett a gond, volt a Download könyvtárban egy letöltött fájl pedig elvileg a merevlemezre raktam. Az incompletet is átirányítottam.
sh4d0w: lefuttattam, de nem igazán értettem a választ, nagyon sok mindent kiírt, de azért köszönöm a tanácsot.
growler: 29MB, nem ez volt a gond, de neked is köszönöm.
-
Az enyém egy generációval régebbi lehet, mint a tiéd. Én nagyon örülök neki, hogy nálad szépen működik, nálam nem működött már. Mivel elegem lett abból, hogy egy böngésző 1 perc felett indul, egy filekezelő a könyvtár tartalmát fél perc feletti idő alatt kezdte mutatni (5 file volt benne egyébként), megpróbálkoztam a rendszer újratelepítésével, ami 3 óra alatt (vagy egy kicsit több) sajnos nem járt eredménnyel, ugyanolyan lassú maradt, így nincs veszítenivalóm alapon feltettem egy linuxot, és nagyon nem bántam meg. Ezt a gépet már bő egy éve semmire sem használtam, csak itt állt az asztalon, és a napi pár automatikus bekapcsoláson kívül semmit sem csinált. Így most újra használhatóvá vált, nekem megérte, pláne hogy ingyen volt, csak pár órát kellett rászánni.
-
Frawly
veterán
Nem értek egyet. Kezdőnek ne javasolj külső forrásból telepítést, csak szívni fog a függőségekkel, meg nem fog rendszeresen frissülni neki.
Ha valami megvan a használni kívánt disztró tárolójában, akkor onnan kell feltenni, szebb, jobb, biztonságosabb. Ezek közül a Viber az, aminél nonfree fusion tárolót kell hozzáadni, meg a Pcloud, ami nincs fent a tárolókban, azt tényleg a weboldaláról tudja legkönnyebben telepíteni, itt valóban nem lehet mást ajánlani.
-
Frawly
veterán
Pár dologban jobb a tiling
1) kizárólag billentyűzettel is vezérelhető gépírástartásban
2) egyszerre több alkalmazás ablakára látsz rá hatékonyan, anélkül, hogy tilitolizni kell őket
3) egyszerű, kis erőforrásigényű, emiatt pattogósabb, mint egy KDE, Gnome3A tiling lényegében azt jelenti, hogy alapból úgy ossza fel a képernyőre az alkalmazásokat, hogy azok ablakai nem takarják egymást, kicsempézi velük a képernyőt, hasznosítva minden felületet a képernyőn. De ez a viselkedésmód sok ilyen tiling WM-ben kikapcsolható, és hagyományos tilitolizós módban is tudnak működni, amire szükség is van, mert ha pl. egy progi feldob egy kisebb párbeszédablakot, akkor azt csúnya lenne új csempeként vagy teljes képernyőn kezelni.
i3wm-en van még tabbed mód, ez olyan teljes képernyős mód, hogy az alkalmazások ablakfejléce fülekként látszódik, én így használom.
Persze szokni kell, meg nem mindenkinek nyújt előnyt. Ahhoz hogy az előnyét kihasználd, szerintem jól jön, ha tudsz gépírni (vim-nél is ugyanez van).
-
St3ven
addikt
Két ünnep között a fű sem terem ebben az országban, nemhogy egy PC utazgasson kereskedő-szerviz-kereskedő viszonylatban.
@hcl
Valóban, marad az, csak az üresjáratban érdekes lett volna próbálkozni ezzel-azzal.
Kíváncsi vagyok, mit mondanak majd.Köszönöm a segítséget mindenkinek.
-
kemotox
addikt
Nagyon röviden arról van szó, hogy nem lebegő ablakok vannak, hanem mikor elindítasz valamit, akkor fullscreenbe csapatja. Ha megint elindítasz valamit, akkor felezi a képernyőt. Pontosabban az aktív ablakot. Választhatsz, hogy függőlegesen vagy vízszintesen felezzen. Szépen össze lehet stackelni az ablakokat.
Valamint a workspace kezelés is nagyon frankó, be lehet konfigolni, hogy bizonyos alkalmazások bizonyos workspacen nyíljanak meg. Nagyon jó workflow-t lehet kialakítani az egésszel.
Youtube-on nézz meg egy random i3-as videót, nagyon sok van ahol bemutatják a saját kis setupjukat.A másik dolog, meg hogy klaviatúrával vezérled a cuccot. Minden megnyitás, bezárás, tologatás, méretezés, ablak másik workspace-re rakása, stb bill.-kombókkal történik. Hirtelen szívásnak hangozhat, de nagyon intuitív, egyszerű a dolog, írtó hamar hozzá lehet szokni, és úgy már tényleg nagyon gyors a munka.
Csak hát konfigolgatni kell, nem valami igazán out of the box dolog. De nagyon jól testreszabható. Épült is erre egy kis közösség, akik "rice"-olgatnak, azaz tuningolgatják a desktopjukat. Itt sok példa van a különböző setupokra.
Szerk.: Ja és a félreértések elkerülése végett, természetesen van egér ugyanúgy, lehet böngészni meg minden, sőt akár a panel is tudd kattintható lenni meg bármi, ha megcsinálod.
-
törölt tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Több libffmpeg.so próbálgatás után, volt olyan, hogy el sem indult az Opera. Aztán egyszer csak lett h264 támogatás. Szóval most hirtelen nem is tudom honnét beszerzett, direktben odamásolt so fájl van és minden működik.
Más: Volna arra megoldás, hogy egy hangeszközt letiltsak Ubuntu 18.04-en? A monitoromnak ugyanis van hangszórója, de erősítőt használok. Viszont x idő tétlenség után, mikor a kikapcsolt képernyőnél visszalépnék pass-al a rendszerbe, folyton átvált a monitor hagszórójára, ami zenehallgatás esetén igen bosszantó. Igazából nem is kellene a hdmi hang nekem, csak az optikai kimenet.
-
törölt tag
FF támogatja és van Chrome is, azzal sincs gond természetesen. Viszont nagyon Opera párti vagyok (minden platformon), jó lenne azért azzal használni.
Dave™: Oké. de ubuntura is fel lehet tenni valahogy? Mert arra nem találtam még megoldást a neten keresgélve. Esetleg az számít, hogy elöbb ment fel az Opera és csak azután a Chrome? Ha forditva teszem fel akkor nem találta volna meg a chrome codec-jét?
Frawly: chromium-codecs-ffmpeg-extra csomag telepítve, de semmi változás.
-
Ebből az jön le nekem, hogy az első opció volt bejelölve, akkor a hátsó az engedélyezés.
(#64437) 7etape
Mind3 login manager, az
ArchKDE vonal inkább az sddm-et preferálja, a Debian vonal inkább a lightdm-et. Elég hosszú mindnek a leírása, ha nagyon bele akarsz merülni, én ebben még eddig csak az auto bejelentkezést intéztem konfigban Debiannál.
[link] -
Shyciii
veterán
Ez nem teljesértékű linux. Oda is van írva, hogy a windows subsystem alatt megy. Ami amúgy most is van win10 alá. Jópár fontos linux alap progit futtat, használható alatta, de én max curl használom onnan a melóban, mert az kényelemesebb, mint letölteni win-es megfelelőjét. Ez ha jól látom kicsit ki van bővítve, de ez inkább fejlesztőknek való.
-
C. s.
addikt
Köszönöm!
Sajnos nem lehet minden kedvencemet linuxosra cserélni. Pl. Filter Forge, és egy nagy kazal fotós utómunkához való és egyéb grafikai program, mindet szeretem, ha van is Linuxra valami alternatíva, azzal inkább bővíteném a gyűjteményemet, mint lecserélném. (Hobbiszinten gyűjtök minden ilyesmit) A másik nagy csoportot többszáz játék alkotja, csak egy kis töredéke van a Steam-ről.
Először nekem is a duál jutott eszembe, de azt már régen sem használtam ki, mert végül leragadtam az egyiknél, ami akkor a Windows volt a szoftverek miatt, de megtartottam a Linuxot is, mert az meg jó volt és szerettem.
Nem szerettem újraindítgatni a gépet. Ha most alapból a Linux volna, és virtuális W10, akkor mindkettő egyszerre lehetne kéznél.
(#64319) CPT.Pirk:
Köszönöm, az összefoglalóban nem láttam, csak valami Protont emlegettek, de majd rákeresek.
(#64323) hcl:
Az erőforrásigény miatt vagy miért, ha kérdezhetem?
-
-
-
-
.Régebbi Ubuntu-kon telepítéskor bepipálhattad, hogy a home mappát titkosítsa.
Úgy emlékszem, hogy Mint-nél megmaradt ez, de nem voltam benne biztos. Most már biztos, felraktam desktopra a 19.1 Tessa verziót, megnéztem. Laptopra megy Ubuntu 18.10 Mate, ott tényleg nincs.
(#64231) csixy
Az az a gép, amire bőszen telepítetted minap A400-ra a Winx-et!?
-
Keef_Lee
senior tag
[Desktop Entry]
Name=Double Commander
Comment=Double Commander is a cross platform open source file manager with two panels side by side.
Terminal=false
Icon=doublecmd
Exec=doublecmd %F
Type=Application
MimeType=inode/directory;
Categories=Utility;FileTools;FileManager;
Keywords=folder;manager;explore;disk;filesystem;orthodox;copy;queue;queuing;operations;
Comment[ru]=Double Commander — это кроссплатформенный двухпанельный файловый менеджер с открытым кодом. -
Shyciii
veterán
OFF
Mitől "portscan"? Mert gyakorlatilag a komplett hálózat gépeit azonnal látod úgy, hogy valójában neked nincs is szükséged az összes infóra, mert mondjuk csakj egy gépet keresel. Nem tegnap vezették ki az smbv1-et, de nem is régóta. Sőt. Ha úgy nézem ki se vezették, mert ha én most telepítek egy Windows Server 2016-ot, akkor bíz a feltelepített szolgáltatásokban még ott van sz smbv1/cifs...Sőt. Ha valaki üzemeltet mondjuk Server 2012 R2-őt régóta, és ezért be van kapcsolva, akkor bíz egy frissítés se tiltja le, vagyis vagy powershell-el tiltja, vagy group policy-val. Ez nekem nem úgy tűnik, hogy rendesen ki lenne vezetve...
Az utolsó példát gondolom te magad sem gondoltad komolyan...midnennemű azonosítás vagy bármi híján csak kiadja a nevét, vagy bármit, mert ő kíváncsi rá? Ne viccelj már. -
Shyciii
veterán
-
drup
junior tag
Miért nem hagyta, hogy a közösség megvitassa, újragondolja, netán egy visszafelé kompatibilis szabvány írja le, hogy melyik sorszámot kapja
Dejavu erzesem van.
Amikor az ETO logikajat nezegettem, talaltam egy publikaciot egy szerzotol, aki eloszor kapta a feladatot, hogy probalja meg vegre valahogy rendszerezni a konyveket.
A lenyege az volt, hogy ismeroseivel es tudomanyos szakemberekkel hosszas egyeztetesek alapjan kialakitottak egy semat, es volt nehany temakor, amire fogalmuk se volt, igy csak beraktak valahova es kozzetettek a listat varva a reagalasokat.Majd egyszercsak azt vette eszre, hogy a vitatott temakoroket fix-en kezeltek masok, sot meg hivatkoztak is ra szemelyesen, hogy az o rendszere, es etalonna valt.
Igy az en visszakerdezesem a kerdesedre:
Talan azert, mert senki se kezdett erdemi vitat a temarol? -
Victor Súgó
tag
Ha nem ragaszkodsz közvetlenül a kitalálójához: https://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/PredictableNetworkInterfaceNames/
Egyébként a predictable ebben az esetben inkább előre meghatározható, a jóslásnak van némi misztikus felhangja
-
Ja, hogy jósoltál!
Anno olvastam valamit erről, de nem értettem, viszont sokan emlegetik az ember mamáját, szegény systemd-mama!
(#63961) Keef_Lee
Ez az enp0 valami nálam is csak desktop-nál van, notebooknál valami hosszabb, ahogy említed. Igen sok érdekes dolog van még, ja. Meg lesz is!
Nekem jó, mert laikus home user (GUI huszár/nokedli) vagyok, így amit nem értek, az nem annyira zavar!
-
Köszönöm szépen ez bejött !
Ugyan azon menupont alattiakkal sem működött, de akkor már kipróbáltam a többit is, és az alternatív grafika 32 -vel működésre lehetett bírni. Igaz kicsit furán: kb 800x600 felbontásnak néz ki nagy ikonokkal, a monitoron ellenőrizve az valójában 1920x1080@60 NN felbontású és a gépem is 64 bites (ezért eddig csak a 64-es dolgokat próbáltam) -
Igen ez a két szó (failsafe és modeset) szerepel a két syslinux.cfg* fileban. Csak azt nem tudom mire szolgálnak. (gondolom látjátok: az iso-t linkeltem, a két cfg pedig kb 21kB darabja)
Még a karakteres felületen vált felbontást (ahol jól fut) és a vga kártyán már a karakteres bootnál elmegy a kép.
-
drup
junior tag
Igen, ki van akadva a "fydeszes" kepernyotol es foleg attol, hogy nincs menu es ertelmes help, es a weboldalon se talalt valaszt a kerdeseire, forumozni meg nincs ideje.
(csak gyorsan beirtam ar dolgot, ami megmaradt bennem a sipitozo aradatabol, allitasa szerint egy teljes napja elment a keresgelesre es nagyon elege van belole.)Azert kerdeztem tipusra linuxot, mert nekem gyanus, hogy valami disztribucios megoldas kell, valoban hihetetlenul lassu ezen a laptopon az ubuntu.
Koszonom a tippeket, kiprobalom.
-
Keef_Lee
senior tag
Ilyen paraméter nem is volt benne (uid=myuser).
Most kísérleti jelleggel egy virtuális gépre rakott ubunturól sikerült a username=osmc paramétert is beletéve az fstabba csatolni a nast (pedig ott semmi ilyen nevű user nincs).
De az osmsc-ben nem csatolja ezzel az fstabbal sem. Már létrehoztam egy könyvtárat a /home/osmc/nas_public-ként is hátha a home-ba engedi, de semmi. -
Keef_Lee
senior tag
Kiadtam. Meg is csinálta, de ugyanaz a helyzet.
cd /mnt/nas_public után ezt írja:
Broadcast message from root@osmc
Password entry required for 'Password for root@//192.168.3.105/Public:' (PID 1972)
Please enter password with the systemd-tty-ask-password-agent tool!De nem csak nem írhattam bele, hanem nem is látja a rendszer, mutatja pl. a winscp, hogy van mnt/nas_public, de belépni nem tud az sem.
-
Keef_Lee
senior tag
Végigcsináltam, de nem akarja.
Könyvtár létrehozva. fstab szerkesztve.
fstabban ez van most:
//192.168.2.105/Public/ /mnt/nas_public/ cifs noauto,x-systemd.automount,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8 0 0
osmc újraindítva.
Nem működik!
Most eljutottam odáig, hogy ssh-n belépve cd-vel belépek a /mnt/nas_public/ -ba és dir-t kiadva hibaüzenetet kapok, hogy adjam meg a jelszót. Aztán vár egy kicsit és azt mondja, hogy nincs ilyen eszköz.
jelszó meg nincs a publichoz és az osmc a kodi felületen simán betallózza a helyi hálózatoknál szambaként ezt a mountolt könyvtárat. Akkor milyen jelszót akar ez és miért? -
csixy
addikt
MBR esetén jó megoldás, ha bedugsz egy pendrájvot is és a linux bootladerét telepítéskor oda irányítod /dev/sdb például, ha a pendrájv az sdb, így szűzen megmarad a windowsod, ha az SSD-ről bootolsz. Ha pedig a pendrájvról bootolsz akkor meg a GRUB fog indulni és választhatsz az indítható oprendszerek közül.
-
Most tényleg az a baj, hogy nem Mint-et javasoltam, hoztam fel példának?
Igen ez elég nagy baj!
(meg ugye ezen van kalap, a másikon nincs)
[link]-ebben az összehasonlító linkben amúgy viccesen Fedora alapúnak említik a Fedora-t.No de ha már.....nekem ebben az esetben nagyon nincs gondom, ha Fedora-t ajánlottál, mivel egyrészt találtál egy jó és igen részletes leírást és linkelted!
Azért ez nagyon más, mint ha valaki csak odavet egy disztró nevet!
-
lev258
veterán
Nem erről van szó.
De én tudom magamról, hogy még azt sem tudnám megválaszolni senkinek, hol találja a Fájlkezelőt Fedora-n, vagy ami egy fokkal bonyolultabb, milyen menüben tud zárt drivereket telepíteni. Ezek nem nagy dolgok, de kell legalább egy ember, aki látott már ilyet (és akkor .deb-ről, ppa-król még nem beszéltünk-ami Fedora-n nem alap). Mi szeretjük a Terminált használni, de az újakat sokszor elrettenti, így lehetőleg grafikus felületben kell gondolkodni. Azoknak pedig megvannak a saját finomságai.
Mindössze abból indulok ki, hogy ezen a magyar fórumon mely rendszerekről beszélünk többet.
Egyébként én pár éve már nem vagyok Mint párti. -
Megvan a hiba, de szerintem ez inkább bug:
~ $ sudo mount -t exfat /dev/sda1 /media/WDMyBook/
FUSE exfat 1.2.5
~ $ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 1,8T 0 disk
└─sda1 8:1 0 1,8T 0 part
mmcblk0 179:0 0 29G 0 disk
├─mmcblk0p1 179:1 0 43,8M 0 part /boot
└─mmcblk0p2 179:2 0 28,9G 0 part /
~ $ sudo mv /media/WDMyBook /media/WDMyBoo
~ $ sudo mount -t exfat /dev/sda1 /media/WDMyBoo/
FUSE exfat 1.2.5
~ $ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 1,8T 0 disk
└─sda1 8:1 0 1,8T 0 part /media/WDMyBoo
mmcblk0 179:0 0 29G 0 disk
├─mmcblk0p1 179:1 0 43,8M 0 part /boot
└─mmcblk0p2 179:2 0 28,9G 0 part / -
-
JetiRulez
őstag
(#63137) CPT.Pirk: Sajnos nem jött be:
petya-munkas@petyamunkas:~$ pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY gedit /etc/default/grub
/usr/bin/env: ”gedit”: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár(#63138) ubyegon2: Sajnos még csak ez sem működött:
petya-munkas@petyamunkas:~$ gksudo gedit /etc/default/grub
„gksudo” parancs nem található, erre gondolt:
„gfsudo” parancs gfarm-client deb csomagból
Próbálja ki ezt: sudo apt install <deb_neve>Lehet, megfogadom a tanácsodat és váltok Mint-re.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- gerner1
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged