- Netfone
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Mobil flották
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Android szakmai topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Lathronos
őstag
válasz
tvamos #47391 üzenetére
Hát így elsőre én személy szerint ezt javasolnám. DE vagy WM az nincs, csak parancssor, valamint a szerverek konfigurálásáról semmit sem tudok, így a beállításban segíteni sajnos nem áll módomban. De vannak itt páran akik igen, szerintem még a mai nap segítséget kapsz a beállításokhoz.
-
_Dumber_
őstag
válasz
tvamos #44834 üzenetére
Én a helyedben felraknék egy wint (majd a mintet), beállítanám a wint, majd csinálnék egy partíció mentést (clonezzilla, dd, vagy társai). Utána már soha többé win telepítő. Visszaállításkor sem kell grubbal carakodni.
Egyébként mi az a program aki nem megy vb alatt? (privátban is jöhet)
-
King Unique
titán
válasz
tvamos #44817 üzenetére
Szia!
Szerintem felesleges külön pendrive-val szórakozni, ennyi erővel felrakhatnád arra is kompletten a Lubuntut és külön arról futtathatnád. Ha azt akarod, hogy a Windows rendszerbetöltője legyen a default, akkor az ezzel a módszerrel is megoldható:
1. Először feltelepíted a Windowst. Célszerű annak lemezkezelőjéből / külső programmal előre leválasztani az üres, formázatlan partíciót a Linuxnak.
2. Majd utána a Lubuntut ("Valami más" opció, kézi partícionálás) telepíted a korábban leválasztott sdax partícióra és a rendszerbetöltőjét is az sdax-re teszed. Az "x" meg nyilván az adott partíció sorszáma lesz, pl. 3.
3. Utána Windows alól EasyBCD-vel adod hozzá a rendszerbetöltőjéhez a Lubuntut.Nálam is így van fent a Linux Mint és teljesen működőképes megoldás. Illetve, ha a legújabb WinX-es csodát használod, akkor annál a folyamatos build upgrade sem cseszi el. Mert arra panaszkodtak már néhányan, ha jól tudom, hogy kinyírta a GRUB-ot és felülírta a saját rendszerbetöltőjével. Igaz utána egy live rendszerről helyre lehet állítani.
@ all: nem is tudtam, hogy ilyen népszerű a megoldásom.
-
válasz
tvamos #44817 üzenetére
King Unique ft szokott ilyen furmányos dual bootos rendszereket indítózni Wines oldali boot-tal, a GRUB mellőzésével, valamelyik hsz-ben megtalálod (409 db van). Keresgélhetsz, ha unod a GRUB-ot.
Esetleg Nektek van jobb otletetek?
Van. Használd a GRUB-ot, csak nem nézegeted órákig!?A masik dolog az lenne, ha nem akarok kulon particiot a home-nak, azt hogy kell csinalni? Siman nem adok meg /home particiot telepiteskor?
Pontosan így.
colomb2 szakft gyorsabb volt
-
Rimuru
veterán
válasz
tvamos #44817 üzenetére
Egy Linux a Windows bootloaderhez alapbol nem nyul, max az MBR-hez, de igen rakhatod pendrive is ugy hogy csak arrol bootoljon a Linux (hatuluto, mindig be kell dugni a pen-t az inditashoz), alternativ megoldas windows bootloaderbe berakod a grubot. (King Unique megmodnja hogy) (Masik alternativ ha csak a grubot unod, nem grubot raksz fel hanem pl: syslinux)
Igen, ha nem adsz meg /home-ot telepiteskor akkor nem lesz kulon. -
-
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #38361 üzenetére
Sziasztok!
A gubuntum elerte a kritikus tomeget, es nem tudom, hogyan tovabb.
Description: Ubuntu 14.04.2 LTS
Release: 14.04
Codename: trusty
Kernel: 3.13.0-57-generic
A problema az, hogy a gparted szerint:
Tehat nincs hely a drive-on.
A Disk Usage Analyser-t probaltam hasznalni, hol lehet felszabaditani helyet de nem talaltam meg:
Szoval hianyzik ott majd' 20GB. Hogy tudnek helyet csinalni, es megtalalni a hianyzo helyet? -
válasz
tvamos #38359 üzenetére
Szia!
nemreg "elmult" rola az exfat kezeles
Ez nagyon jó, de mégis, mit csináltál vele?
Gondolom 64 GB-os pendrive-ról van szó, de azt se említetted, éppen melyik Ubuntu verziót használod! Induló verziót írj és ha volt verzió frissítés, azt is.
Mivel formáztad a pent és milyen oprendszereken használtad? -
válasz
tvamos #31994 üzenetére
Szia! Ezeket legkönnyebben úgy tudod eltüntetni, hogy kikapcsolod a monitort v. magát a gépet!
Ez "Rendszer szamara fenntartott" volume szerintem a Win által készített partíció bootolás v. újratelepítés a célja. Linux alól simán törölheted ezt, az amúgy totál felesleges dolgot.
Gondoltál már arra, hogy a gyerkőc által nem ismert jelszót használj, mert így mindíg meg fog viccelni!Megvan már a 6 TB- s Red?
-
coco2
őstag
válasz
tvamos #30079 üzenetére
Van linuxok alatt egy f_mass_storage (function usb mass storage) nevű driver. Annak a funkcionalitására lenne szükségem nem-lefagyós, felhasználható formában egy olyan boardon, amin 200 mega+ szabad memória is van a linux / rots / akármi mellett. Nekem az rtosokkal sincsen semmi bajom, sőt még akár az sem kell, mert egy aszinkron főciklus nekem elég. Én a perifériát (usb kliens csatlakozó) felhasználni akarom a protokollal együtt, a fejlesztői eszköz neve nekem édes mindegy. Az rtosokat illetően (azoknál is, amiket belinkeltél) elég gyenge modul supportot találtam. Amit eddig láttam belőlük, egy megírt "kopasz" kernel mindegyik, ami nekem édes kevés
-
-
westcoastog
veterán
válasz
tvamos #29051 üzenetére
Nem tudok mit tanulni...
Munka sincs, haverok is csak hétvégén, néha hétköznap is, de sokat vagyok itthon ja....
Hobbi cnc-hez is kell a pénz, nem dobálják utánam a tintasugaras nyomtatókat.
El cnc-zgetnék itthon, maróval esztergával, ha volna.
Fú sok topikban előjött a témám vazeg, valaki végigköveti azt fogja mondani rólam telesírom a munkanélküliségemmel az egész fórumot. -
khalox
őstag
válasz
tvamos #28576 üzenetére
Linux Lite 1.0.8 32bit vagy próbálkozhatsz a legújabbal is (2.0.x).
http://www.linuxliteos.comRégi flash player is van meg minden, amit akarsz.
-
Tim82
félisten
válasz
tvamos #28572 üzenetére
Ez a Centos7 install nem tunik olyan next-
next-next installnak, mint az ubuntu...Nem próbáltam, de nekem nem tűnik vészesnek.
Viszont nincs belőle és ahogy nézem, nem is várható x86/32 bites telepítő.
-
BluEyes
őstag
válasz
tvamos #28540 üzenetére
Onnan, hogy megmondom
PAE is provided by Intel Pentium Pro (and above) CPUs - including all later Pentium-series processors except the 400 MHz bus versions of the Pentium M, as well as by other processors such as the AMD Athlon and later AMD processor models with similar or more advanced versions of the same architecture.
Ez egy Banias magos cerka, tehát non-PAE.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #28230 üzenetére
Ahhh... nem volt az enyem a .Xauthority... magameva kellett tennem
sudo chown en:en /home/enAzert nyomtam egy --reinstall xorg-ot... had kopjon a hdd...
Jopofa ez a gksu is... majd hasznalom gedit-hez, nem szeretem a nano-t.
Mindjart kiprobalom, hatha megy ssh -X-en at, a RasPi-on is. Az jo volna. -
Rimuru
veterán
válasz
tvamos #28211 üzenetére
Van beállítási lehetőség csak másképp kell megközelíteni.
DrojDtroll: Gépelés közbe kapcsoljon ki. Azt hozzáteszem hogy ez szerintem nem működik valami jól. Ha egyáltalán nem kell akkor akár "véglegesen" is ki lehetne kapcsolni, vagy mondjuk indításnál egy ilyet lefuttatni: synclient TouchpadOff=1
-
DrojDtroll
veterán
válasz
tvamos #28209 üzenetére
Utánajárok majd, hogy hogyan van ez pontosan, csak azért írtam mert idegesítő mindig kikapcsolni. Nem is lenne semmi baj azzal, hogy be van kapcsolva csak gépelés közben elviszi a kurzort ha véletlenül hozzáérek. Be lehet állítani Ubuntu alatt hogy gépelés közben legyen kikapcsolva, de az nem nagyon akar menni. Ott lehet állítani paramétereket. Megpróbálok majd azokkal elszórakozni.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
tvamos #28198 üzenetére
Nem akarom most újratenni a gépet, esetleg majd winyót cseréle a laptopban és arra telepítgetem azokat az os-eket amiket ki szeretnék próbálni hogy hogy mennek a gépen.
Délután szeretek kint lenni, amikor a napon sincs semmi baj, szóval nem kel bujkálni az árnyékba
Nem is lenne jó egész nap a gép előtt.
-
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #28138 üzenetére
Ennyivel szeretnem meg kiegesziteni a dolgot:
A PC-n smbclient -L //192.168.0.16 -U pi ezt adja vissza:
Domain=[WORKGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 3.6.6]
Sharename Type Comment
--------- ---- -------
IPC$ IPC IPC Service (raspberrypi server)
SAMBA Disk Raspberry Pi Share
print$ Disk Printer Drivers
pi Disk Home Directories
Domain=[WORKGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 3.6.6]
Server Comment
--------- -------
RASPBERRYPI raspberrypi server
Workgroup Master
--------- -------
WORKGROUP RASPBERRYPI
Szoval, ha jol sejtem, akkor megy a SAMBA... de valamiert nem tudom mountolni. Igy probaltam:
sudo mount -t cifs //192.168.0.16/home/pi /mnt/pi -o user=pi
Utana keri a jelszot, de hiaba adom meg, ezt kapom:
Retrying with upper case share name
mount error(6): No such device or address
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) -
Siriusb
veterán
válasz
tvamos #27903 üzenetére
Ha a kernelbe épített ntfs-t használod, akkor az csak read-only módot nyújt. Telepítve kell lennie az ntfs-3g csomagnak is a r/w lehetőséghez. Régebben az fstab-ba is ntfs-3g - t írtunk típusnak.
Gyökérbe nem hozunk létre csatolási pontot, tessék betenni a /media vagy /mnt könyvtárba. Ha a /mnt-be csatolod, akkor nem fog megjelenni a partíció az Devices vagy Eszközök között, amint gondolom most sem jelenik meg. -
BoB
veterán
válasz
tvamos #27885 üzenetére
polkit-en kell állítani.
Ebben a könyvtárban: /usr/share/polkit-1/actions/ van egy fájl amiben szerepel az udev szó. Azt nyisd meg szerkesztésre (root jog kell).
Láőtni fogod hogy "blokkokból" áll. Blokk alatt itt most azt értem hogy van pár üres sor kettő blokk között.
Minden blokk elején le van írva mire vonatkozik, az alján pedig hogyan van engedélyezve. Olyat keress amiben benne van hogy mount filesystem. Az elején lesz. Lehet több ilyen blokk is van.
Az aljukon írd át ezt: <allow_active>auth_admin_keep</allow_active>
Erre: <allow_active>yes</allow_active>
-
törölt tag
-
_Dumber_
őstag
válasz
tvamos #27464 üzenetére
Az előző kb 20 hozzászólásra egy kis szösszenet (mindenki válogassa ki magának.. nem idézek
)
Az ugye lejött mindenkinek, hogy a különböző disztrók " cseszegetésével" csak húzatjuk egymást
Nincs jó és rossz a gyakran használtak közül. Lényeg, hogy legyen jó támogatottsága, és utána lehessen nézni dolgoknak.
Itt gyakorlatilag mindegy hogy Arch, Chakra, Mint, vagy Kubuntu. Kinek mi jön be.
Chakra előnye a singleplatform (x64) és az egy DE (KDE). Nincs megosztva a fejlesztői csapat.
Arch-ot meg kva sokan fejlesztenek, így az is jó.
Kubuntu - like Chakra csak ubuntu alapokon..
Nekem még Sabayon is volt fent, mert kíváncsi voltam rá..
Olyat is ismerek aki direkt Ubuntut rakott a szüleinek, mert szinte el sem lehet álltani- (Én messze elkerülöm).
Hogy én hogyan fejlődtem?
Éles használatra: Win - Kubuntu - Manjaro (KDE) - Manjaro -Openbox
A jövő az Arch -Openbox (tesztelés alatt)Volt fent tesztnek (több mint 1 napig)
Ubuntu,Debian, Mint, Xubuntu, Chakra, Sabayon, Mageia, OpenSuse, Salix.. még BSD is !ezen kívül a Distrowatch első kb 30 kimaradt distroi közül szinte mind Vmware-en.
Ezekután vásztottam arch alapot és Openboxot... Hozzám ez áll a legközelebb
----
Next - Next : A kezdőknek nagyon is jó. Aki meg marad a Linux vonalon, az előbb utóbb úgyis előszedi a terminalt
Winről:
Nem olyan rossz rendszer az, csak kérdés kinek mi kell. Egy könyvelőcégnek pl. fel sem raknék, csak wint-t mivel az összes valamirevaló könyvelőprogramot arra írják. Egy grafikusnak meg csak Mac-t ednék..
Kövezzetek meg, de nekem a csempe is tetszik. Bár magamnak nem raknék, de egy otthoni gépre kísérletező kedvű nagypapinak (apósom) simán megfelel. Irodába csak win7, (bár win8.1 után már lehet hogy az is jó) - gondom a winnel (a sok egyéb mellett) az, hogy egyre jobban elrejtik a beállításokat, de ez az egyszerű usernek elég. Azt meg ne is mondjuk, hogy a különböző vírusok hogy rászáltak a win8-ra...Win és a fordítás:
Próbáltatok már a win help-ben segtséget kérni? Magyar ugyan, de nem túl informatív. gyakorlatilag az első kérése, hogy indítsam újra
Úgy egyébként egyik nagy különbség a win és a linux között, hogy a linux közli veled, hogy mi vaja.. esetleg még megoldást is ad.. A win csak közli hogy hiba a FFFF77665AD55 címen és elküldje e a fejlesztőknek.. Hát kösziSzóval minden rendszer használható a maga módján, és a megfelelő emberrel.. kinek-mi kell.
-
válasz
tvamos #27215 üzenetére
Jól van, NTFS- ről volt szó speciále, de mint írod, a fájlrendszer hibákat könnyen lehet korrigálni így vagy úgy, tehát szoftveresen megoldható. A HDD- re gyakorolt hatása az áramszünetnek sokkal ritkábban okoz problémát, de az viszont hardveresen rongálja a vinyót.
Nekem már pár HDD- m tönkrement feszültségingadozás miatt, ezek jó részét áramszünet okozta. Csak, hogy jól értsük, nem azt mondtam, hogy az áramszünet minden esetben árt a HDD- nek!
Hitetleneknek itt a fórumon is van pár HDD- vel foglalkozó topic, ahol rá lehet keresni az áramszünet hardveres veszélyeire.
egy a sok közül: [link]
-
válasz
tvamos #25603 üzenetére
Nekem Bay Trail -D lapom van, 10W a TDP a SoCnak, ami már ugye a 2magosCPU-iGPU-északi-délihíd egyben. Természetesen passzív hűtés. Én ezért mondom, hogy ARM közeli értékeket is el lehet érni, csak megfelelő lap kell hozzá, miközben napközben PCként is funkcionál, vagy HTPCként. Emellé a NAS feladatok azt hiszem elférnek...
Ezen van rajta február óta a 14.04, hardvereslejátszás is megy, röhögve viszi a 30mbites videókat is... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tvamos #25603 üzenetére
Jah, 35W relatív különbség soknak számít, de csak amíg nem nézed meg mennyit fogyaszt a hűtőszekrény.
Amúgy kösd fix feszültségre a ventiket, aztán meg van oldva az i3. A többet fogyasztó Phenom2-es asztalimban mindössze két darab venti van, a proci venti 5V-n, a táp alján lévő nagy meg mindössze 3.3V-ról megy. -
Syl
nagyúr
válasz
tvamos #25603 üzenetére
Zyxel 310 - egylemezes. Bő egy éve vettem, az edigitalban ilyen furcsa ára volt. 27 bruttó 500-as vinyóval együtt. A hülyének is megérte, hát még nekem
Van rá minden, ftp, owncloud, kétfajta torrent, wordpress, polkast stb.
Leszedtem az elő- és hátlapját, kitéptem belőle a ventit és berúgtam az ágy alá, a router(ek) mellé. Ha nincs rajta 'forgalom', akkor leáll benne a vinyó, ilyenkor fogyaszt vagy 3-4 W-ot. -
Syl
nagyúr
válasz
tvamos #25240 üzenetére
Értem. De használatnál mindegyik partíció, meghajtó egy egy mappa. Nem kell külön foglalkozni azzal, melyik partíció hol van. Például nálam a /tmp a ram-ban van, de ez sehol nem látszik. Ha fájlkezelőben lépkedek a mappákon, alul a státusz soron mutatja a szabad helyet. Amikor belépek a tmp-be, akkor látszik hogy csak pár száz mega a szabad.
-
-
-
válasz
tvamos #25228 üzenetére
Ezért nem indítunk sudo-val GUI-s programot. Elcsesződött a .ICEAuthority állomány jogosultsága, ezért nem tudsz autentikálni.
Állíts be neki terminálban 600-as jogosultságot és te legyél az ownere. Ha bejön a login képernyő, Ctrl+Alt+F1, belépsz, aztán
sudo chown tvamos:tvamos ~/.ICEAuthority
chmod 600 ~/./ICEAuthorityHa GUI-s programot akarsz emelt szintű jogosultságokkal, akkor a grafikus felületen Alt+F2 és gksu programnév.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest