- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fradi81
veterán
válasz
westcoastog #29357 üzenetére
Az "elem" és az "ablakkeret" állítható, és változik is. A screenshot úgy látom egy xubuntu-ból van, ami ugye teljesen más felület, ezért nem is nézhet ki ugyan úgy, ez nem egy komplett témacsomag ami az egész felületet megváltoztatja, mindent külön kell letölteni hozzá, a bal oldalon láthatod mennyi minden van, icons, wallpapers stb.
-
fradi81
veterán
válasz
westcoastog #29353 üzenetére
Tehát ha a letöltött téma be van másolva a helyére, csomagkezelőből telepíted a murrine-themes csomagot, és annyi, a téma működik(lehet e-nélkül is). megjelenés testreszabásbanválasztható lesz. Jobb klikk a menüre "menü beállításai" és ki tudod cserélni a madarat is egy másik képre.
-
fradi81
veterán
válasz
westcoastog #29350 üzenetére
A kicsomagolt Numix-N_OB mappát kéne a ~/.themes mappába rakni.
Murrine theme engine legyen telepítve mert kell hozzá.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
westcoastog #29327 üzenetére
"CTRL + o és CTRL + x"... Lásd feljebb!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29324 üzenetére
Nem baj, az errors=remount-ro -t egészítsd ki így: errors=remount-ro,noatime
A végén maradjon szóköz a 0 előtt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29322 üzenetére
Olvastam a számtechesben, hogy kapar a vinyód. Van rá mód, hogy egy kicsit gyorsabb legyen.
sudo nano /etc/fstab
Felnyílik egy fekete ablakú szövegszerkesztő, keresd meg benne azt a sort, amiben ilyesmi van:
/dev/s... / ext4 defaults,... 0 2
vagyis a "/" root fájlrendszer csatolási sorát. Csak annyi dolgod van, hogy a defaults után odaírod a "noatime" szót egy vesszővel, majd CTRL + o és CTRL + x, aztán újraindítod a gépet, kb. így néz ki:
/dev/s... / ext4 defaults,...,noatime 0 2
Ha nem rontottad el, akkor egy kicsit gyorsabb lesz a boot, meg minden.
Továbbá még tedd fel a preload csomagot, ez egy adaptív előtöltő daemon.
sudo apt-get install preload -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29320 üzenetére
Az a téma nem Debianra készült, gondolom azért nem megy.
sudo apt-get install tango-icon-theme oxygen-icon-theme nuvola-icon-theme moblin-icon-theme human-icon-theme
Így elvileg lesz egy csomó választható ikon témád. Rendszer témát most passzolom, szerintem oda is úgy lehet letölteni, mint ahogy az ikonokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29314 üzenetére
Tévedtem, Pantheon desktop, nem Gnome3.
-
lajbi101
tag
válasz
westcoastog #29312 üzenetére
Örök hála nektek, nagyon béna voltam, de már szalad fel az ubuntu
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29303 üzenetére
Az lxappearance csomagot telepítsd fel, az a témaválasztó lxde-re. Azt nem tudom hogy alapból is tartalmaz-e témákat, de innen már el lehet indulni.
sudo apt-get install lxappearance
A képen egyébként egy Gnome3-as disztró van, valami cairo bar jellegű dologgal.
-
lajbi101
tag
válasz
westcoastog #29309 üzenetére
Jaah értem . Akkor beolvastatom mondjuk demoon toolsal és utána...... ?
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29285 üzenetére
Asztalra nem rakunk semmilyen programmappát, indítható fájlt és adatállományt, még Windows alatt sem. Csak ikont érdemes az Asztalra kitenni. A home mappádon belül csinálj neki egy könyvtárat, és onnét futtast, oda mutasson az asztali ikon. Az Asztalra minden szart ilyen debil, ECDL Mancikák tesznek ki, miközben unottan tekergetik a pinaszőrüket. Aztán csodálkoznak, hogy nem találnak semmit, meg lassan indul a gép, de nem magyarázza el nekik senki, hogy az Asztal nem erre való.
-
Vladi
nagyúr
válasz
westcoastog #29276 üzenetére
Aztán mit kezdenél azzal a 3d támogatással?
Egyébként amit tud linux alatt, az már most is megvan. Általában a driver már működik. Egyedül ati/nvidián lehet variálni driverekkel.
Jah tényleg, van ilyen, hogy dinamic változat a skype linuxok között. Azt csak kicsomagolod és futtatod. Azzal próbáld meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29274 üzenetére
Még ezt tudom mondani, egy másik lehetőség a skype telepítésére: [http://community.skype.com/t5/Linux/Skype-is-aborted-on-Debian-32-bit/td-p/3559081]
Számomra kicsit tömören írja a gyerek, valaki kifejti majd neked hogy miként csinálta a symlinket. Nem bonyolult, csak nem tudom összefoglalni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29276 üzenetére
Szerintem a kernel alapból viszi. Az is lehet, hogy Lubuntu alatt driverprobléma volt, és ez nincs Debian 7 alatt. Ki tudja.
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29273 üzenetére
Jó, ha tetszik, használd. Elég népszerű Linux az is. Szerk.: visszaolvastam, LXDE-vel tetted fel. Nos, az is egy Openbox, mint a Crunchbangban, csak más körítéssel. Csak azt nem értem, hogy ha az LXDE-s Lubuntu szaggatott neked, akkor miért fut gyorsan egy szintén LXDE-s Debian 7. Rejtély.
Egyébként meg egy gyors kérdés a többiekhez. Az Openboxot éri meg jobban használni vagy Fluxboxot? Kinek mi a véleménye az ügyben? Hajlok inkább az Openbox felé, a Fluxboxot nem ismerem. Majd tesztelem archos virtuális gépen, de addig is érdekelne, hogy mik vele a tapasztalatok itt a topikban.
-
westcoastog
veterán
válasz
westcoastog #29273 üzenetére
BEírtam, reboot, ugyanúgy nem indul, egyszerűen nem tudom elhinni hogy miért van ez.
Pulseaudio is van... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29267 üzenetére
Még azt próbáld ki, hogy nyiss egy üres terminált, és töröld a skype mappáját, pár embernek megoldotta ez.
rm -rf .Skype/
Biztos ami biztos, mehet egy restart mielőtt újra indítod a skypeot.
Bob.zxr: lemaradtál róla, hogy már LXDE-s Debián fut. Továbbá véleményem szerint a Manjaro inkább rolling, mint half rolling. Ha az half rolling, akkor a Chakra mi?
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29270 üzenetére
Végül is mindegy, hogy mi van fent nálad. Openboxot fel lehet tenni akármilyen linuxra. Debianra, Ubuntura, Mintre, mindenre.
A Debiant én nem szeretem, ami engem illet, faszakodni kell a free/nonfree csomagokkal, meg a konzervatív szarjaikkal, minden programból 1000 éves változat van a csomagtárolójukban. Ennek ellenére utólag hozzáadott tárolókkal kiügyeskedhető a dolog, de szerintem ezzel szenvedjen az, akinek 7 anyja van. Kár volt szerintem feladnod ilyen hamar a Crunchbanget.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29261 üzenetére
Olyan hangkártyád van, amihez kellő firmware-t licenszelési okból kivették régebben a kernelből. Kicsit hosszú, de nem túl bonyolult beszerezni a kellő firmware-t: https://wiki.debian.org/snd-maestro3
Ez viszont lehet, hogy csak a Debian vonalat érinti. Van még pár másik ág, ahol másik kernel van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29253 üzenetére
Az magyarázat, mert a Skyphoz kell működő hang. Milyen gép is ez pontosan? Jó lenne egy lspci parancsot kiadni a terminálban, akkor látszódna mi van a hangkártyával.
Meg ezt is add ki: aplay --list-devices
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29247 üzenetére
Egy csomó ember járt úgy, ahogy te, aborteddel leáll a Skype. Az már világos, hogy nem nálad van a hiba, hanem a Skypeban.
Egy korábbi Debianos workaround volt, hogy fel kellett rakni a pulseaudio hangrendszert. Nem tudom hogy alapból megvan-e a wheezyben, egy próbát megér:
sudo apt-get install pulseaudio
Ha felrak valamit, akkor indítsd újra, és nézd meg mi változott. Ha nem rak fel semmi újat, akkor kifogytam az ötletekből.
Még azt megpróbálhatod, hogy Debian helyett Ubuntu alatt nézed meg. Pontosabban Lubuntu alatt. Ott frissebb kernel meg csomagok vannak, lehet csak ennyi a gondja neki mert kernel verzióval kapcsolatban is olvastam "aborted" problémát a Skypenál. A felület ugyanaz lesz, mint most Debianon, a terminálos parancsok is azonosak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29245 üzenetére
De nem terminálból kellene indítanod, mert ez egy grafikus program. Mi történik, ha az ikonjával indítod el?
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29240 üzenetére
Próbáld meg terimálból indítani (beírod, hogy skype), ott lehet, hogy ír hibaüzenetet is. Csinál ilyet, ha függőség hiányzik neki, az nem látszik grafikus felületen, csak nem csinál semmit. A kevés RAM valószínűleg nem akadály, mert ott a swap, amit meg is lehet növelni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29231 üzenetére
szerk:
Akkor izlés kérdése. Onnan pl. az LXDE-s teljesen jó gyenge gépre, olyan XP jellegű a felülete. Vagyis innen szedd le: http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/current-live/i386/iso-hybrid/debian-live-7.6.0-i386-lxde-desktop+nonfree.iso
Ez egy live image, telepítés előtt ki is tudod próbálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29228 üzenetére
Esetleg nézd meg a rendes Debian telepítő nem PAE-s változatát, ez olyan mint amit most használsz (úgy emlékszem neked kellett PAE mentes telepítő) csak sokkal kezdő barátabb a grafikus felülete, pl. itt ha telepítesz egy programot, az be fog kerülni a listába magától, meg ikonok is menne elvileg. http://sourceforge.net/projects/debianmate/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29224 üzenetére
Ebből az látszik, hogy a pendriveodon nincs betölthető rendszer. Lehet hogy volt korábban, de most nincs rajta vagy meghalt a pen.
Bár hogy mi az a ploplinux cd, arról gőzöm sincs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29220 üzenetére
Akkor rakd újra a Crunchbaget, és csináld a wiki szerint a skypeot. Menni fog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29203 üzenetére
Megnéztem, a Skype sem az. Pont úgy működik, ahogy írtam.
Ez történt: http://pastebin.com/NzFRgP1i
Neked valószínűleg a gdebi-s telepítés okozott gondot. Tippem az, hogy ezt kellene végig csinálnod:
sudo apt-get -f install
A felmerült kérdésekre válaszolj igennel, ha vannak. Írd be a "run program"-ba, hogy skype. Ha elindul oké, ha nem, akkor haladj tovább:sudo apt-get purge remove skype
sudo dpkg -i skype-install.deb
sudo apt-get -f installEz után ha beírod a "run program"-ba a skype szót, el fog indulni.
Mindezek után pedig hogy rendben is legyen a rendszer:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgradeTovábbá így tudsz egy programot magától elindítani openbox alatt:
Jobb gomb -> Settings -> Openbox -> Edit autostart
A megnyílt fájl legaljára meg odaírod amit szeretnél, pl.:
cairo-dock &
skype &
és elmented a fájlt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29201 üzenetére
Bitch please.
Egyszerűbb a helyzet a cairo dockal.
Jobb gomb az egéren -> System -> Synaptic package manager
Ott megnyílik egy ablak, rányomsz a frissítésre. A keresőre kattintasz, beírod hogy cairo-dock. A legelső találatot ami cairo-dock lesz, azt kijelölöd telepítésre. Kb. 132 egyéb csomagot is fel fog telepíteni, engedd neki és nyomd meg az alkamaz gombot. Ha végzett, zárd be.
Jobb gomb, run program. Oda írd be, hogy cairo-dock és üss entert. A felugró kérdést válaszold meg igennel és máris előjött a cairo dock.
Persze restart után nem fog magától elindulni, majd megnézem azt hol kell beállítani. A skypot is még kitalálom hogy kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29197 üzenetére
Feldobom egy virtualboxba nálam, aztán megnézem ezeket neked.
Az /etc/sources.list fájlban az ftp.us.de....-es dolgokat kell átírni. Magyarnál ilyen sorokra:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian stable main contrib non-free
Nyilván ezt a fájlt is csak megfelelő jogokkal lehet szerkeszteni, aztán kell egy sudo apt-get update.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29195 üzenetére
Debian, és a rá épülő dolgok nem feltétlen kezdőknek készültek. Ez azt jelenti, hogy az alap Linuxos dolgokkal mint pl. sudo és a jogosultosok érdemes tisztában lenni, vagy utána nézni. Egy jó kezdet itt pl. a téma összefoglaló elolvasása.
Most akkor felment végül a cairo?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29192 üzenetére
Azért szenvedsz, mert nem néztél utána az alapoknak. Azért nem lehet zárolni, mert nem adtál neki engedélyeket hozzá. Ezért van ott a sudo minden apt-get parancs előtt.
A cairo letöltése meg azért nem jött össze, mert nem érte el az amerikai szervert. Célszerű lett volna helyileg hozzánk közelibb szervert választanod a telepítésre, hazánkban is van vagy 10. Gondolom a telepítő felkínálta őket, az alap Debian telepítő is így csinálja.
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29188 üzenetére
Vágd ki a terminálból ezt a részt. Az a baj, hogy a teteje sose látszik már, túl kicsi a terminálod. Inkább jelöld ki és másold át terminálból.
Egyébként van rá egy egyszerűbb, Windowsszerű, de bizonytalanabb módszer. Letöltöd a .deb fájlt kézzel, innen. Majd elindítasz egy grafikus fájlkezelőt (Windows Intézőhöz hasonlít, nem tudom, hogy a CrunchGangBang-ben milyen van), rámész a fájlra, amit rátöltött, és elindítod. Elő kéne jönnie a grafikus csomagkezelőnek és látnod kéne, ahogy telepíti. Ez a módszer talán neked könnyebb, viszont ha valami függőséget nem tud telepíteni, vagy más telepítési hiba lesz, akkor viszont azt nem fogod rendesen látni, és nehezebb lesz a hibakövetés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29184 üzenetére
Nem az volt, hogy -O helyett mindig -0 -t írtál be?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29180 üzenetére
Sigh.
3 sort kellett volna pontosan bemásolnod mindössze, és már tegnap lett volna működő Skypeod. Most hogy mit csináltál, azt nem tudom de a jelek szerint nem lett jó.
Vagyis copy pészteld ezt:
wget -O skype-install.deb http://www.skype.com/go/getskype-linux-deb
sudo apt-get -f installTovábbá a cairo elvileg csak ennyi:
sudo apt-get install cairo-dock -
Vladi
nagyúr
válasz
westcoastog #29180 üzenetére
Akkor feltelepült?
Indítsd terminálból skype paranccsal. -
Vladi
nagyúr
válasz
westcoastog #29178 üzenetére
Akkor húzzál át oda.
-
válasz
westcoastog #29176 üzenetére
No, pont az ilyen esetekre hozták létr a linux_felhasznalok_off_topikja- t!
-
válasz
westcoastog #29174 üzenetére
Az. Lehet, hogy Pali bátyónak szánták eredetileg, de doktori nélküli kéziedző is nyerhet!
Meg aztán kancellár is kell még jó sok, bár most nagy a harc mindenért.
-
válasz
westcoastog #29172 üzenetére
TF rektornak pályázhatsz most!
-
válasz
westcoastog #29165 üzenetére
Azért Kapitány analógiáját áthozva, nem mindegy, hogy álomás v. állomás, ugye Pali bátyó is a hasonlóság csapdájába esett bele. Ha nem írkált volna vidéki vendégkönyvekbe, akkor senkinek se tűnik fel, hogy egy doktornak illene helyesen írni egyszerűbb szavakat!
-
linuxmegtux
csendes tag
válasz
westcoastog #29098 üzenetére
Üdv! Az egy conky, amit lehet szerkeszteni a beállítófájlban, amit megtalálhatsz, ha a képernyő üres részén katt az egér jobb gombjával, amire megjelenik a menüablak. Ott settings>conky>edit .conkyrc és megjelenik a beállítófájl. Azon belül kitörlöd a shortcut keys-el kezdődő szöveget, majd elmented a szerkesztett fájlt. Végül újraindítod a conkyt, settings>conky>restart conky. És ennyi. De megnyithatod a beállító fájlt, ha terminálban beírod, hogy geany ~/.conkyrc és egyből megnyílik a beállítási szöveges fájl. Ha meg nem akarod a gép indítása után egyáltalán látni a conkyt, akkor a terminálba írd, hogy killall conky és megállítja a futását. Az openbox egy nagyon jó felület. Nagyon testreszabható. Igaz sok mindent szöveges felületen kell megadni neki. El lehet vele molyolni egy ideig. A panel amit felül látsz az a tint2 névre hallgat. Az is megér egy misét
-
Vladi
nagyúr
válasz
westcoastog #29114 üzenetére
Igen, pont erre gondoltam, amikor jeleztem ezt a probléma lehetőséget. Nézd meg, hogy a tárolódban mi van. Ha régebbi, akkor keress valami tárolót. löncspadon szokott lenni.
#29156) westcoastog:
Na nem, kérlek alásan. Ahhoz már túl sokan, túl sokat segítettek.
Szépen bementél a sötét erdőbe.Ott kezdődött, hogy kért egy függőséget. Teljesítsd. Fedorán ugyan ezt játszotta, mivel a drága ms egy baszom rpm-et se tud kultúráltan megcsinálni.
Egyszóval szerezz egy libqt4-dbus >=4:4.5.3-at a föld alól is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29162 üzenetére
Pedig az mindenhol O-nak tűnik.
Mondtam, hogy csak másold ki. Gondoltam kopy pészteled mint a Pali.
-
BoB
veterán
válasz
westcoastog #29162 üzenetére
Miért nem használsz copy - paste -et?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29160 üzenetére
OMG! Vagy 0MG?
-
törölt tag
válasz
westcoastog #29154 üzenetére
az wget -0 hanem wget -O (O, mint Output), amúgy man wget és olvasgasd csak. Windows-szal ellentétben itt a beépített súgók használhatók, lényegretörők, érthetőek.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
westcoastog #29156 üzenetére
Ha már lent van a .deb fájl, csak tedd futtathatóvá, és futtasd le (fájlkezelőben rá kattintasz és ennyi). A csomagkezelő elintézi a telepítést. Fentebb a qt4 cuccot hiányolta neked, synapticból keresd ki, telepítsd, ha nem lehet, akkor keresd ki a neten a megoldást rá. Bangben nem vagyok otthon.
-
BoB
veterán
válasz
westcoastog #29151 üzenetére
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
westcoastog #29151 üzenetére
Megtennéd, hogy feldobod valahová a lementett fájlt? Meglessük, hogy csak hazudik-e a Terminal, vagy tényleg nem a megfelelő csomagot kapta le!
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
westcoastog #29149 üzenetére
-
törölt tag
válasz
westcoastog #29143 üzenetére
nem csoda, hogy nem megy... ott a fájl csak éppen nem .deb, hanem .de-re végződik. ami Linux alatt mindegy is, mert nem érdekli a "kiterjesztés". nem egy sütőtök Windows ez.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29143 üzenetére
Akkor először tegyünk rendet:
rm getskype-linux.de
rm getskype-linux.debMajd módosítva az előzőt:
sudo dpkg -i getskype-linux.deb
sudo apt-get -f install -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29141 üzenetére
Nem. Csak írd be hogy ls és üss egy entert. De lehet dir is a parancs, ha jobban tetszik. Ezek megvannak egyébként a téma összefoglalóban
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29138 üzenetére
Add ki azt az ls parancsot és tedd be a képet.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
westcoastog #29136 üzenetére
mv getskype-linux.deb.1 getskype-linux.deb
chmod a+x getskype-linux.deb
dpkg -i getskype-linux.deb
válasz
westcoastog #29125 üzenetére
Pidgin alatt a Skype plugin úgy működik, hogy elindítja a Skype-ot... csak a beszélgetések fognak majd Pidgin alatt megjelenni a partnerlistával, de egyébként kell hozzá maga a Skype, ezért nem kért logint.
A másik nagyszerű tool az elgépelés ellen, a TAB gomb. Kiegészíti a fájlneveket is, ha elkezded az elejét gépelni, persze case-sensitive ez is.
Update:
sudo dpkg -i getskype-linux.deb.1
Ha van .1, akkor tuti letöltötte már .1 nélkül is, szóval sudo dpkg -i getskype-linux.deb -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29133 üzenetére
Úgy nézem csak nem olyan néven mentette le, ahogy a wikiben szerepel.
sudo dpkg -i getskype-linux.deb.1
sudo apt-get -f installEgyébként az ls paranccsal ki tudod listáztatni, hogy mi van az adott könyvtárban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29131 üzenetére
Na most akkor még egyszer.
Pontosan másold ki ezeket és írd be újra egyenként:
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29129 üzenetére
Én nem látom a sudo dpkg -i ... sort, vagyis csak letöltötted, de nem telepítetted fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29127 üzenetére
Mint írtam, a root felhasználó jelszava kell oda, mivel gyak. átváltasz rá. Azt meg gondolom megadtad telepítésnél. Ha nem, akkor mennie kell a sudo-nak a saját jelszavaddal.
Szerk: akkor maradj a sudo-nál. A wget-hez meg pont nem kell sudo.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29125 üzenetére
Igen, telepítés után futtatható terminálból (is). Ott akkor szokás futtatni valamit, ha hibakeresési információkra vagyunk kíváncsiak.Vagyis a többi program között ott lesz a Skype a gui-n, elsődlegesen onnan kellene indítani.
Pontosan nem tudom mit használsz, így azt sem hogy miként lehet ikont kitenni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29123 üzenetére
Nem is tűnt fel, miként írtad be.
Ha van sudo beállítva, akkor:
sudo apt-get -f installHa nem vagy tagja a sudo csoportnak, esetleg a sudo csomag sincs telepítve, akkor:
su -
írd be a root jelszót
apt-get install sudo
sudo adduser teuserneved sudomajd egy kijelentkezés - bejelentkezés / újraindítás és a fenti móka.
Vagy még csinálhatod teljesen rootként, ekkor:
su -
root jelszót be,
dpkg -i skype-install.deb
apt-get -f install
exitKezdők számára javasolt a sudo-s megoldás, mert úgy nem kap minden emelt jogosultságokat, gondolok itt elírt parancsra, stb.
Majd írd meg, hogy működik-e a pidgin plugin. Mintha korábban kivették volna a Skype kompatibilitást a Pidginből.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29119 üzenetére
Pedig igen, megtörtént. Linux terminálban ha nem látsz semmi kimenetet egy parancsról, az azt jelenti, hogy lefutott gond nélkül. A wget jelen esetben letöltötte a kellő csomagot gond nélkül, add ki a következő parancsot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29114 üzenetére
Debian alapú disztó, nem inkább így kellene csinálni a Skype telepítését? https://wiki.debian.org/skype
-
Jabby
őstag
válasz
westcoastog #29116 üzenetére
Nem, dehogy, rossz topicba írtam véletlenül.
-
válasz
westcoastog #29110 üzenetére
Ha nem is alapból ismeri fel, mert lehet fel kell rakni egy fw csomagot, de nekem még mindig ment.
(#29105) hegegege
Nézd meg az alsamixer-ben nincs-e némítva. -
Rimuru
veterán
válasz
westcoastog #29104 üzenetére
(#29102) Sobriety: Azt fordítasz bele amit szeretnél használni. Ha csak simán lefordítod alap configgal az sokat nem hoz, bőven elég az a bináris amit kapsz csomagkezelőből.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Sebességre beválik? Ha jól nézem, akkor Debian alapú, és Openboxszal. Ámbár az Lubuntu és más LXDE-s linuxok is lényegében Openboxosak, szóval nem értem, ha ez jól megy, akkor amaz miért nem ment.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Még nem használtam Crunchbanget, de ha az ott egy conky, akkor igen.
A felhasználód alatti mappában kell lennie egy .conkyrc filenak (rejtett) ami egy text file, ha megvan, csak töröld ki belőle a részt ami nem kell és ments rá.
-
válasz
westcoastog #29088 üzenetére
Az apt-get-eshez igen, az leszedi a csomagot netről. Viszont szerintem top van alapból benne, szóval nyiss egy terminált és írd be, hogy top. Mondjuk ubuntu ki tudja múltkor például nem volt benne vim
, még OSX-en is az alap install része
A chrunchbanget tudom ajánlani, debian alapú. Hasonló gépen nagyon szépen fut.
-
válasz
westcoastog #29086 üzenetére
Inkább simán csak top terminalban, vagy előtte egy
sudo apt-get install htop
de én sima topot használok, ha nincs X, egyébként meg a KDE-set. -
válasz
westcoastog #29078 üzenetére
LXDE-n azt hiszem openbox van, annak az van egy beállító alkalmazása jobb klikkes menüben benne lesz, abban kell lennie valahol (most nincs openboxom...).
-
N0zer0
senior tag
válasz
westcoastog #29069 üzenetére
Azért htop-pal nézd meg, hogy melyik folyamat eszi a gépet. Az LXDE-nél (ami lényegében egy Openbox némi kiegészítővel) nem nagyon fogsz karcsúbbat találni, még a Fluxbox, fwm, meg a többi sem gyorsabb. Csak az awesome, i3wm, és hasonlók gyorsabbak, de azok annyira fapadosak, hogy még ablakok sincsenek, olyan, mintha parancssorban lennél szinte végig, átlagos felhasználónak felejtős.
Ha ezt az LXDE-zést nem tudod sínre tenni, akkor elfelejtheted a Linuxot azon a gépen, esetleg régi Linuxot tegyél rá fel, 2.6-os kerneleset.
-
válasz
westcoastog #29075 üzenetére
Ha nagyon nem megy kapcsold ki az ablakok mozgás közbeni megjelenítését, kicsit retro, de legalább gyors lesz
(#29076) fradi81
Kevertem az xfce-vel. -
válasz
Szerintem be van kapcsolva nálad valami sw compositor, ki kellene kapcsolni, azok szoktak ilyet csinálni. Konkréten Lubuntut még nem láttam, szóval nem tudom pontosan
Illetve az intel gput néha tweakelni kell Xorg.conf-ból, hogy jó legyen. Milyen GPU van benne pontosan? Ha gma 8xx akkor normális működést ne várj, az egy katasztrófa.
(#29066) Decepticon
Inkább:
/ 20GB
Ha 1TB-s a HDD akkor a ram nagyságú swap.
A maradék pedig /home, ami maga a "data" partíció, ha nincs windows a gépen akkor nem kell "data" partíció a home is megteszi. Ha van akkor meg 20GB /home maradék data ntfs... -
Vladi
nagyúr
válasz
htoppal nézd meg, de nekem gyanús, hogy cpu limited van. Az intel gpu azért annyi gyorsítást tudna free driverrel.
-
tvamos
nagyúr
válasz
westcoastog #29052 üzenetére
Fú sok topikban előjött a témám vazeg, valaki végigköveti azt fogja mondani rólam telesírom a munkanélküliségemmel az egész fórumot.
Igazabol az a jo a forumban, hogy itt lehet, mert sokan jarnak, vagy jartak mar hasonlo cipoben. (Ha valaki leszol, azt le kell az@rni!)
Halgass Vladira, a barmit csinalni sokkal jobb, mint a semmit csinalni! Nem kell feltetlen szakmazni! Ha van idod, hasznald ki!
-
Apollyon
Korrektor
válasz
westcoastog #29053 üzenetére
Na hajrá, a következő hsz-t erről a gépről írd, majd akkor mondhatjuk igazán hogy sínen vagy
De egyébként nagyon klassz lesz, ha sikerül ezt összehozni ezzel a géppel. Innen már nincs is sok. Menni fog akkor a net?
-
tvamos
nagyúr
válasz
westcoastog #29047 üzenetére
Ez eleg szar ugy... esetleg valamit tanulni?
Szerencsere munak nelkul en meg nem voltam... de azt tudom, milyen egyedul lenni... az eleg szar...
Esetleg otthon lehet epiteni hobby cnc-t. Sokminden nem kell hozza, csak par leselejtezett tintasugaras nyomtato. Tudom, hogy ez nem olyan, mint a gyari, de akkor is lekotod magad, sikerelmeny, meg ilyesmi. Esetleg...
-
Vladi
nagyúr
válasz
westcoastog #29042 üzenetére
Ne aggódj, én is voltam 1 évig munkanélküli friss diplomásan. Pedig minden nap elmondták az egyetemen, hogy simán fogok tudni elhelyezkedni.
Amit akkor tapasztaltam, hogy a legfontosabb, hogy megőrizd az aktivitásodat. nehogy belesüppejd a semmittevésbe, elkeseredésbe. Minden napra találj ki valami feladatot. Reggel kelés 7-kor, 8-kor már indulás valahová.
Vállalj önkéntes munkát, ha lehet a szakmádban. Ezekkel megőrized az aktivitásodat, és ismeretségekre tehetsz szert. A munkavállalásnál ezek nagyon fontosak lesznek! -
Vladi
nagyúr
válasz
westcoastog #29040 üzenetére
Kísérletezni, tanulni pont az ilyen gépek és feladatok a megfelők. Mire megoldod, már tudod az alapokat.
-
westcoastog
veterán
válasz
westcoastog #29038 üzenetére
Talán egy xp is menne rajta, de lejárt nem frissíthető windows-t nem akarok használni rajta.
Lehet az lenne a legegyszerűbb megoldás, de úgyis érdekel a linuxozás, asztalira meg nem telepítek fölöslegesen még egy oprendszert, pedig az ubuntu tetszik. -
westcoastog
veterán
válasz
westcoastog #29036 üzenetére
-
Vladi
nagyúr
válasz
westcoastog #29036 üzenetére
Összekevertelek. Látom ez egy laptop. Hdd elég lesz, a ram is.
Erre tényleg valami köztes kellene. Amiket írtam még megnézheted.a cput ne hidd el, 1000 alatt is megy, max döcög. Egyébként a proccod i586 vagy i686? Mert nem biztos, hogy a skype egyáltalán elindul. Attól függ mire lett forgatva.
mod: ha csak csevegni kell, és a protokoll nyilvános, akkor elvileg más kliens is tudja, pl: pidgin. Sőt akár terminálos klienst is használhatsz elvben, akkor még el is adhatsz a ramból.
(#29038) westcoastog:
Jóvanna, közben képbe jöttem. De erre is igaz, hogy valami nagyon light disztrót rakj. Arra készülj, hogy sokat kell majd izzadni, de ha összejön a 4-5 alap dolog, amire szánod menni fog.
- cset
- dvd
- minimális net (tehát elolvasod a leveleid meg megnézed a pht és slussz.)
- mp3 -
Vladi
nagyúr
válasz
westcoastog #29034 üzenetére
"microsoft oldaláról a 4.2-es skype telepíthető legyen,"
Az lehet a problémád, hogy a függőségeket nem fogod tudni feltenni. Vagy csak nagyon nehezen, vagy nem lesz elég a hely.mod: igen ez lesz a szívás:
1 GHz-es vagy gyorsabb processzor.
256 MB RAM.
100 MB szabad merevlemez-terület.
Videokártya-illesztő Xv-támogatással.
A hanghívásokhoz beépített vagy külső mikrofon szükséges.
Internetkapcsolat – szélessávú kapcsolat ajánlott (hanghívások esetén a GPRS használata nem támogatott).
Qt 4.7
D-Bus 1.0.0
PulseAudio 1.0 (4.0-s verzió ajánlott)
BlueZ 4.0.0 (opcionális)Talán épp, hogy elbírja majd a géped, de a függőségek telepítése lesz őrjítő. Nézd meg a tiny csomagoakt és a slitaznal is, hogy egyáltalán vannak -e. Pendrive pedig kelleni fog.
A flash meghajtót nem tudod nagyobbra cserélni benne? 1 giga már kisimítaná a ráncaidat.Várjál már!
Nem te akarok feltenni valami fékonykliensre?
Totál összekeveredtem.
-
westcoastog
veterán
válasz
westcoastog #29033 üzenetére
annyi a lényeg hogy a microsoft oldaláról a 4.2-es skype telepíthető legyen, csak chat alapú kommunikációra kell a gép, meg viharos estéket átvészelni meg ilyen apróságok.
Dvd filmekkel is megbírkózik, windows 2000 alatt biztosan azt tudom, de linuxot sosem látott a gép csak a puppy-t, de azt legalább 2-éve csináltam. -
Vladi
nagyúr
válasz
westcoastog #29031 üzenetére
Jah, slitaz
Én ezt meg a tinyt erőltetném. Tudnak ramba bootolni és 128 megára ráférnek.Egyébként vannak nagyon pici pendrivok, amik alig lógnak ki a lukból.
-
Vladi
nagyúr
válasz
westcoastog #29029 üzenetére
Ilyen régi kisgépnél sokat kell szüttyögni, mire valamit használni bírsz. Amiket ajánlottak azokból többet is próbálj ki. Szerintem a tiny core lesz a befutó, ha dűlőre jutsz vele.
slitazról volt már szó?
-
BoB
veterán
válasz
westcoastog #29027 üzenetére
Milyen programmal raktad a pendrive-ra? Próbáld meg egy másikkal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29023 üzenetére
Az a proci nem tud PAE-t.
-
BoB
veterán
válasz
westcoastog #29009 üzenetére
-
fradi81
veterán
válasz
westcoastog #29009 üzenetére
Azon szerintem még egy skype hanghívás is akadna
puppy, tinycore, ilyeneket szoktak ajánlani, vagy lubuntu.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- PlayStation 5
- Tőzsde és gazdaság
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OLED TV topic
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Autós topik
- Synology NAS
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest