- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
horitomy
tag
Adott két hdd, egyiken xp, másikum ubuntu 7.10.
Az xp telepítése után a másik hdd-re telepítettem az ubuntut.
Az ubuntu csinált egy boot menüt, ami alapból az abuntut indítja 9 másodperc elteltével.Hogyan, hol tudom a boot menüt szerkeszteni, hogy az xp induljon alapból?
Köszönöm! -
VladimirR
nagyúr
válasz
Bencexp #4896 üzenetére
a tar.gz az egy tomoritett (gz - gzip), archivalt (tar) cucc
tar -xzf
paranccsal tudod kicsomagolni
az .bin valamilyen binaris allomany, sokminden hasznalhatja
a .rpm az RPM Package Manager (hulye rekurziv roviditesek) csomagkezeloje altal hasznalt filetipus, ha jol turom, az alien nevu csomaggal tudod aatlakaitani .deb file-a, amit aztan a dpkg-val tudsz telepiteni
apt-get install alien
alien -k csomagneve.rpm
dpkg -i csomagneve.debkozben gugliztam kicsit, van, hogy a .bin file valojaban egy shell script
head fileneve.bin
ha valahogy ugy kezdi, hogy
#!/bin/sh
akkor
sh fileneve.bin
vagy megprobalhatsz egy olyat is, hogy
chmod +x fileneve.bin
./fileneve.bin -
Vladi
nagyúr
válasz
Bencexp #4896 üzenetére
.bin bináris, futtatható - gondolom telepítő - adsz rá futás jogot, ha nincs, és futtatod ./valami.bin.
.tar.gz tömörített állomány. Így bármi lehet. A forráskódot szokták így csomagolni. Azt forgani kell.
.rpm redhat csomag. Elméletileg sehogy, gyakorlatilag megoldható.
Ha ubuntud van, akkor .deb csomagokra lesz szükséged.
Ismerd meg a csomagkezelést.
Kivéve bizonyos esetekben. Flash. Java.
Javasolt ezenkívül az help.ubuntu.com alapos, gyakori, figyelmes, szorgalmas és odaadó tanulmányozása. -
Bencexp
tag
Hy!
Kezdő linux felhasználo vagyok!
PLZ HELP!a
.bin
.tar.gz
.rpm
stb...
kiterjesztésű fileokat hogy lehet megnyini?Letöltöttem a Adobe Flash Playert meg a Sun Java 6 -ot és egyik se akar feltelepülni.
A java-nak valami karakterkódolással van baja, a fash player meg azt írja h "Az arcívum típus nem támogatott!"PLZ HELP! Tényleg full kezdő vagyok
ui.: Ubuntu 7-em van
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #4894 üzenetére
nem lassu. nekem is megy kulso vinyorol ubuntu server 7.04 es suse 10.3
sok memoval nagyon szepen szalad. -
-
Sianis
addikt
válasz
Neil Watts #4892 üzenetére
Mit mondanék? Én türelmes ember vagyok. Van időm kivárni azt a 30 mp-et amennyi kell a rendszer elindulásához.
Hivatkoznék-e? Mire
Sianis
-
-
Sianis
addikt
válasz
Neil Watts #4890 üzenetére
Nvidia révén működhet szépen. Utána kell járni.
Sianis
-
-
Sianis
addikt
válasz
Neil Watts #4887 üzenetére
Nem csak jó, hanem igaz is.
Raptorokra rátérve: szerintem nem érik meg az árukat. Ha jól tudom ezek játékmániásoknak lettek kifejlesztve és 10000RPM körüli a sebességük. Szerintem Linux alá ugyanolyan jó egy 7200-as olcsóbb, de nagyobb kapacitású merevlemez. Ez persze csak saját vélemény.
Sianis
-
Sziasztok!
Lenne két lehetőségem:
1. Egy 36os vagy 74 raptor
2. vagy EZKérdésem a következő:
Melyik érné meg jobban?
Ezt a kérdésemet direkt itt raktam fel, mert a Linux szempontjából kérdem.Üdv. Core2
-
-
Sianis
addikt
válasz
Neil Watts #4885 üzenetére
Wine Is Not an Emulator
Sianis
-
válasz
VaniliásRönk #4754 üzenetére
Szia!
Igaz, hogy ez egy régi hsz. de:
"Semmivel sem lehet játszani"
Bakker!
Ember! Hol élsz? Van két EMULÁTOR (Wine - [progik, játékok], Cedega [direkt játékokra van], 15$ egy hónap, a többit PM-ben...)
Tapasztalat:BF2 Winen: 60 FPS Linuxon: 80 FPS (
)
CSS-HELP:
Cedega: ITT
Wine: ITT
AppDB (progik amik futnak Wineon): ITTÜdv. Core2
-
Az előző kérdésre megvan a válasz, de azóta van egy újabb, de sokkal fontosabb: Tűzfal beállítás.
Van a süsüben négy alapbeállítású zóna: internal, external, demilitarized, és no zone/no protection.
Nem tudom, hogy melyik mire való, bár sejtésem nyilván van róla.
Nálam a következő a szitu: internet belemegy a routerbe, amire a három gép csatlakozik. A háló FIX ip alapon megy, azonos subnet, gateway a router címe, stb.
Windows-ok között szuperul megy minden, és a linux is szépen kimegy az internetre.
A linux látja a megosztott windowsos gépeket, másolás megy.
A windows-os gépek viszont csak azt látják, hogy a workgroup-ban van egy gép, XY néven, és a Samba 3.0.xxxx-t is látom a Total Commanderben a <DIR> helyén. Megnyitni már nem tudom.
További gáz, hogy a VNC sem műxik, holott kiírja, hogy van kapcsolat, de Connection Timeout-al megszakad, két különböző progival is próbáltam. (lehet, hogy nem elég engedélyezni linuxban a remote desktop-ot)
Pingelni is tudom a linuxos gép IP-jét.Szóval a tűzfalat szeretném úgy beállítani, hogy a VNC, és a file másolás, (és később a nyomtató megosztás, valamint torrent, és a DC++) működjön, de azért kívülről se bántalmazzanak.
Remélem, elég részletes leírást sikerült adnom a helyzetről...
Köszi a segítséget előre is!
-
válasz
#25954560 #4881 üzenetére
Okés, köszi, kipróbálom.
Addig is mégegy kérdés: A remote desktopot beállítottam a süsüben, és ki is írta, hogy a valamivnc gépnév.workgroup:0 paranccsal tudom elérni ezentúl a gépet, de én windows-al szeretnék mahinálni rajta. A windows remote desktop-ja alkalmas erre? Nekem nem ment.
Azt mondja, hogy a munkacsoportban nincs terminal szerver...
Valami vnc kliens kell hozzá? Kerestem párat, de vagy fizetős, vagy csak terminal ablakos.Köszi!
-
törölt tag
jo esellyel nem tudod leforditani linuxra, halvany remenysugar a cygwin. latni ugy megirt progikat, amik ezzel is fordulnak, de ez legtobbszor pont linux ala irtakra igaz.
a wine allitolag mar egeszen jo, erdemes lehet hasznalni, ha muszaj.
egyebkent a forrosbol egeszen gyorsan kiderul h fordithato-eminimum ifdef-eknek kell lenniuk
-
Sziasztok!
Ha van eg yprogi, aminek csak Windózos verziója tölthető le, és a forráskódja, akkor azt rá tudom venni, hogy linux alatt működjön? Gondolok itt valami fordítóra...
Le lehet egyáltalán fordítani egy windows-ra írt progit linux-ra? Lehet, hogy használ windóz specifikus dolgokat.
Nagyon nem vagyok programozó, csak próbálok logikusan gondolkodni...
Netán próbálkozzak inkább Wine-al?
Köszi! -
heihachi
addikt
Hali!
Lenne egy problémám, amit nem sikerült megoldani
Az mpg321 program lejátsza az mp3 fájlokat, de lassan, mintha le lenne tekerve a pitch -30%-ra. Szörnyű. Netes rádió jól megy vele, azzal nincs gond, de az mp3-akkal bajban van. Mi lehet a gond? Merre induljak el a vizsgálódásban?Előre is köszi!
-
jFox
addikt
írd be a .bashrc-nek a végére abban a felhasználói könyvtárban ahol a akaro hogy lefusson. Ja és nem árt, ha van hozzá joga a felhasználónak. (chmod 777)
de ha X kell hozzá, akkor ez nem jó. azt én is szeretném tudni, hogy hogy lehet pl. fluxbox alatt automatikusan elindítani valamit.
Üdv
jFox -
Nkboy
senior tag
Sziasztok!
Hogy tudom megoldani, hogy ez a parancs: /usr/bin/xbindkeys automatikusan induljon(lefusson)?
Köszi!
-
qwertly
addikt
-
qwertly
addikt
Sziasztok fent van az ubuntu 7.10 ismerkedek vele már ideje
letöltöttem az UrbanTerror játékot zipfájlban van.Ha kicsomagolom akkor hogyan tudnám feltelepíteni mert itt elakadtam.
-
demars
addikt
válasz
dr_strange #4865 üzenetére
no igen... ugye tipikus XP user ként , nekem ez annyit jelent, hogy reinstall... persze, kevés linuxos tudásom alapján, tudom, hogy elég ha a boot oló részt telepítem újra...
tuti, hogy fogok még ide pár kérdést intézni, ha feltelepítem a linuxotmás: valaki csinált már netes telepítést? kb mennyi időt vesz igénybe? vagy nem érdemes vele xarakodni? leszedtem az opensuse linux 10.3 as verziót. Kezdőknek ezt ajánlották...
remélem nem fürdök be vele nagyon -
demars
addikt
igen... sorolták, ext1 ext 2ext3 illetve volt egy 4. is, amit fejből nem tok most, de ext3 at ajánlották...
5Gb nyi hely elég lesz neki?
igazából max. open office kellene , meg esetleg egy kezelő szoftver (kdve... vagy micsoda).
innen olvastam el, amit idáig igazából "tudok"... ha esetleg régi anyag is, ez érthetően leírja a dolgokat.... plussz szedtem le néhány részletes pdf fájlt is, ami még részletesebben taglalja a dolgokat... -
-
demars
addikt
azt olvastam, hogy ha két op rendszert szeretnék feltenni a vinyóra, (linuxot másodikként), kell egy külön partíciót lecsípnem, a linuxnak.. muszáj? vagy elég, ha külön könyvtárba telepítem?
másik: ha felteszek egy linuxot külön partícióra, s ha netalálntán az xp-t ujra kell telepítenem, nem lesz baja a linuxnak ugye? -
Zalaymate
senior tag
-
demars
addikt
ez bizony nem jó hír számomra... először meg kellene tanulnom kezelni az alapvető dolgokat. Minimális fogalmam van a dologról, egy hasznos oldalt találtam, ahol leírták, h mit miért s hogyan kell csinálni, de csak dióhéjban.
Legutolsó gondolatom az volt nemrég (kb 1 órája), várnom kellene ezzel a linux kipróbálással, mivel júniusban diplomázok, s előtte azért illene megcsinálnom a diplomamunkámat is... félig kész, sok adat, képlet, excel táblázat (grafikonok, egyenletek, képletek, számolás... oldalakon keresztül). Ezek után, amit írtál nem merek most váltani. Gyorsan tanulok, de azért ennyire nem
Pár éve (anno elsős koromban talán), volt olyan tárgyam, h programozás alapjai.. volt ott C nyelv, meg borlandC, C++, stb. Kellett fordíttatni is, tehát értem nagyjából a linux elvét, meg felépítését... de úgy érzem, h nincs most ennyi időm. Reméltem egyszerűbben megúszom az átállást.
Köszönöm az infót!
Üdv: demars -
demars
addikt
hát igen... linux! Nagyjából értettem amit leírtál! Hogy mivel jobb a 9.2 es mint a suse 10.3 ??? Ezt pont tőlem kérded???
Fogalmam sincs, google elsőre ezt dobta ki, hogy mekkora király linux (fajta), azért írtam ezt!
Hozzá teszem, soha sem az az: soha az életben nem láttam élőben linux alatt működő gépet!!!Tehát igen... kicsit kezdő volnék
-
sz0tyi
tag
Jó eséllyel kezelni fogja, ha nem akkor max le kell töltened hozzá valamit. Persze ha kell valami, és megadtál telepítési helyeket, akkor a telepítő keresőjével, rá is tudsz keresni, csak ki kell választanod mire van szükséged. Nem tudom hogy hangzott volna ez gurunyelven, de gondoltam így félúton az abszolút laikus, és az formális analfabéta közt osztom már neked az észt. Amúgy mivel jobb a 9.2-es suse a 10.3-nál?
-
jFox
addikt
Szia!
A Suse kitűnő választás. De ha egy kicsit visszaolvasol, akkor találsz még egy pár ajánlást , hogy mivel érdemes kezdeni.
A legtöbb hardverhez van linux driver beépítve, lehfeljebb nem használ ki minden funkciót. (gondolok itt VGA-k 3D-s gyorsítása, VIVO, meg ilyenek) De menni fog.
Az office 2003 helyett ajánlom az OpenOffice.org nevű szofvert, amive ugya azt meg tudod olgani, mint az M$ szofverrel.
Ajánlom még neked a Szabilinux.hu oldalt, ott sok leírás van kezdőknek és nem kezdőknek.
Röviden ennyi.
Üdv
jFox -
demars
addikt
Hello mindenkinek!
Szeretném kipróbálni a neves linux rendszert, csak az a baj, hogy soha sem láttam még...
Lehet h ez gáz, lehet h nem, de ez van.
Lenne pár kérdésem, mert olvasván az 1. hsz t, nem tisztult le teljesen minden.
Mindenképen kellene nekem az office (2003), linux alat megy rendesen?
Melyik linuxot próbáljam ki? Több féle is létezik, olvasván pár fórumot, a suse linux 9.2 professional verzióra gondoltam. Többek között azért, mert ez ingyenes.
A hardvereket támogatja rendesen? Ha pl. olyan hardverrel rendelkezik az ember, amihez nincs gyári driver linux alá, akkor mi a helyzet? /sajna manapság xp alá is nehéz drivert találni, mert mindenhol vista-s driverek vannak/Most csak ennyit szerettem volna kérdezni. Remélem nem kérdeztem nagy marhaságokat.
Ha esetleg valaki ismer olyan web lapot, ahol részletesen le vannak írva ezek az alapvető dolgok (telepítés, használat, tanácsok, stb.) megköszönném, ha megosztaná velem.Üdv: demars
-
Vladi
nagyúr
válasz
dr_strange #4851 üzenetére
Igen ismert, a disztrovacsi látogatók között. Ez csak hype. Nézd majd meg fél év múlva hol lesz. Vannak ott tartósan első 5-ben lévő disztrók.
-
jFox
addikt
válasz
dr_strange #4851 üzenetére
Ezexerint csak én nem hallottam rólla.
Nekem nem mondott semmit a neve. -
törölt tag
-
törölt tag
sziasztok egy gyors kérdésem lenne.
PCLinuxOS 2007 live cd van nálam, ki akartam próbálni. a konfog az adatlapon, cd az usb-s dvd olvasóban. bebootol, bill, háló konfig rendben, belogolok, elkezdi betölteni a cuccait, aztán fekete kép fél óráig bírtam. egér mozog, cd-t mintha mozgatná, de határeset.
lehet ennyire lassan tölt be? nem bírtam tovább várni. legyek türelmesebb vagy valami gubanc van?köszönet előre is
-
Kicsi Én
csendes tag
Előszőr is köszi a helpet!
Feltettem inkább a Suse 10.3-at, ami alapból felismeri a mind2 hálókártyát. Yast-ba mentem be, meg tudtam nézni a vezetéknélküli hálókártya beállításait. Csak az a probléma, h hiába ismeri fel nem csatlakozik. Megadtam az ssid nevét, meg h titkosítatlan a hálózat (még a titkosítást is levettem ideiglenesen), engedélyeztem a beállításokat, de így sincs netkapcsolat. Tudom, h lámáskodok, de linuxban nagyon kezdő vok. Szóval az lenne a kérdésem, h kell beállítani h tudjak linux alatt netezni, meg elérni a másik gépet. -
sz0tyi
tag
Az történt, hogy elkezdtem gyanakodni a memóriára, hát kikaptam az 512-est. Láss csodát megindult az élet. Közben kiderült, hogy a hely amit hagytam a Susénak piszok kevés (2.6G), szóval partícionálás következett. Ebből kifolyólag elszállt a wines partícióm, de már a szemem se rebbent, win telepít újra. Közben visszaraktam a gyorsabb eredmény érdekében az 512-es ramomat. Aztán bennefelejtettem. És elkezdtem felrakni a Susét. És felment egy szó nélkül -majdnem, de ez már más probléma volt.Szóval ennyi -hisztis a szentem.
-
Kicsi Én
csendes tag
Hellosztok!
Most ismerekedek a linux-al. Feltettem a notebookomre a win mellé az uhu linux 2.0-át. A telepítés könnyen ment, de amint elindult a rsz. már akadt is 1 gondom. Kellne driver a wlan kártyához. A vezetékessel működik a net, és a másik gép is elérhető (wireless routerem van).
Már 1 napja kutatok driver után, találtam többet is, de nem tudom melyik kell.
Itt találtam párat:
http://www.seattlewireless.net/ClientAdapters/802.11g
a notebookom acer aspire3692 wmli
a hálókártyához meg ezt írja az everest:
Broadcom 802.11g hálózati adapter
Wireless Ethernet
Ha valaki tudja melyik driver kell hozzá írja meg légyszi! -
jFox
addikt
Erre valakinek épkézláb ötlete: (#4835) ?
Üdv
jFox -
jFox
addikt
így első olvasatra, én az optikai meghajtóra gyanakodnék. Ha az tuti jó, akkor esetleg valami memória hiba. Ha Window$ műxik, próbáld meg , hogy tegyél bele egy DVD-t, ami tele van, és futtasd le a Nero Speed test-et. Ha nem hoz hibát, akkor meg a Suse telepítőben aszem van memtest86. Azt is.
Ha egyik sem , akkor passz.
Üdv
jFox -
sz0tyi
tag
Sziasztok!
Nem vagyok nagy linux mágus, de asztali gépen volt már fent suse. Egyszer azt hiszem elindult egy debian is. Szeretnék minél inkább átálni, de a notim valamiért nem szeretni.
Leírom a hibát, hátha akad egy kis sárkányfüve valakinek.
Először suse 9.3-al próbálkoztam. Betettem dvd-t, beállítottam a csomagokat a telepítőben, a partíciókat, és ilyesmiket. elkezdett települni, aztán aztán -most nem emlékszem pontosan mikor -megállt. Mikor újra akartam indítani a rendszert, winchester hibára hivatkozva már a bios elérése előtt leállt a rendszer. Burkolat le, cmos reset. Elindult, de a winem is újra kellett telepíteni, és a linux sem ment sehová.
Gondoltam úgyis szerettem volna akkor már inkább 10.3-at, hát leszedtem. Gondoltam telepítek, de ahogy a kernelt beolvassa a memóriába elsötétül a képernyő, és vége. Sehova tovább. Asus a9rp z94rp notim van. Ez alapból 256 rammal jött ki, raktam még bele 512-t. Egyébként eddig csak a tsst l632d írójával voltak gondok, de mióta kipucoltam, és kicsit megnyomkorásztam jó lett az is. Celeron-m420 van még benne. -
jFox
addikt
Akit érdekel!
Letölthető linuxos játékok/játékportok : [link]
Üdv
jFox -
jFox
addikt
Sziasztok!
Egy szakmai kérdés: adott egy öreg konfig: C500, 128Mb, AtiRage, EssSolo1 hang.
Oprendszer Mandriva2007 kellőképpen lebutítva, fluxbox ablakkezelő, alsa1.0.9.
Aprobléma a következő: elkezdek lejátszani egy jobb minőségű mp3-at (192kbps ^) és egy idő után szétcsúszik (időben) a két csatorna (jobb-ball). Lejátszó zinf, de az mplayer-el is ezt csinálja.
Mi lehet a megodás?
A konfig nem vátoztatható, mert ez egy notebook.
És még1 dolog: a fluxbox-ban hogy lehet beállítani, hogy ha elindul az ablakkezelő, utánna elindítson egy vagy több progit? pl.: gkrellm, skype, stb.
Üdv
jFox -
jFox
addikt
válasz
BigBadPlaYeR #4832 üzenetére
igaz, bocs.
Ez az iso engem is érdekelne. Mekkora a kapcitás igénye? Eljön freemail óriásfile-ként?
Üdv
jFox -
qwertly
addikt
Értem én,hogy mit mondasz de Acronist is felkel a winre telepíteni és utána lehet létre hozni a boot cd tehát a progit nem tudom linuxra feltenni mivel,hogy winre való.
és nem akarok a pc wint telepihenni csak linuxot.És így is működne a winxp alatt létre hozzot boot cd csak itt lementhetnék linux partíciót?Amúgy magyar vagyok de sajnos rossz helyesírási hibával megáldva
.De itt ezt elnézik és ezért is ezt a fórumot használom
.Nem úgy mint egyes gyökér oldalakon ahol már azért szólnak ha vesző kimard,hála az égnek döglődnek is
.Amúgy köszi a segítséget
-
jFox
addikt
válasz
qwertly #4829 üzenetére
Erről beszéltem én is a #4825-ben, hogy a ghost erre is jó,mert mind a linux, mind a win partíciót lementi. De, mint tanult kollégám. BigBadPlayer írta, az Acronis még jobb, mert az még az mbr-t is menti, és nem kell a boot managert újra telepítened.
Amúgy te magyar vagy? "mert készittem én is hozzá boot cd de eddig csak a xp ghostoltam vele" igaz hogy nem nyelvtan óra, de hol vanna a ragok? -
qwertly
addikt
válasz
BigBadPlaYeR #4828 üzenetére
Úgy használhatom,hogy nem telepítem fel a progit mert készittem én is hozzá boot cd de eddig csak a xp ghostoltam vele.Azt akarom,hogy csak a linux ubuntút feltelepítem a pc-re frissítem be állitok mindent és akkor egy kűlön particióra vagy dvd lementem az egész particiót
.Ha gont lenne vagy nem indulna el a gép akkor be botolok a helyre állító lemezel és megmuttatom neki hol az elmentett partíció helyre állítom és kész a rendszert 10perc alatt
-
qwertly
addikt
Én az Acronis True Imaget használom és az a win alá telepíthető progi amellyel particiot vagy lemezt is menthetek.De ezt csak win alatt müködik nekem olyan kell ami a linux alatt működik fogom elindítom és ha kell a partíciót ha kell a lemezt clonoza le.Készíteni kell egy boot lemezt evvel be bootolok és helyre állítom a linux partíciót
.A frissitéseket meg úgy értettem,hogy amikor feltelepittem a linuxot akor még leszed kb30-400mb szitútol fügöen én ezeket a frisitésseket szeretném egy dvd kiirni,hogyha nincsen internet akkor is tudjam a gépet nagyjából napra készé tenni.Mint a win lelet szedni a javításokat és frissítésedéket dvd kiírva és amikor "szűz" rendszered van akkor rá telepíteni.
-
jFox
addikt
válasz
qwertly #4823 üzenetére
A ghost, ahogy én ismerem 1 db exe file, ami akár egy dos-os boot lemezről is elfut. De ha te csak a frissítéseket akarod menteni, akkor lehet hogy kölünböző dolgokról beszélünk.
Amiről én beszéleg az egy disk klónozó eszköz. És annak mind1, hogy milyen paríciót ment le image-be.
Ezzel meg tudod azt csinálni, hogy feltelepíted a Win-t és a Linuxot, és lemented az egészet először 1 HDD-re .gho kiterjesztéssel, utánna akár 1 vagy több DVD-re (mérettől függöen), és ezt később (összeomlás, HDD-hiba) esetén vissza lehet tolni a winyóra és ennyi a rendszer újratelepítése. Linux esetén még a boot managert újra kell telepíteni, mert az mbr-t nem menti.
Szóval én erre gondoltam.
Üdv
jFox -
qwertly
addikt
Hurrá
tán az jobban fekszik mint a linuxosok,de a linux alá kell telepíteni vagy a win alá?Mert ha win alá akkor mégsem érdekel mert szeretnék a win megválni,ha tudok
.Hogyan tudnám letölteni egy külön mappába az összes edig leszedett frissítéseket +automatix2 álltal leszedett csomagokat.
-
qwertly
addikt
Sziasztok az ubuntu van fent most a telepités lemegy kb 1 óra alatt a későbbi be állítások tartanak sokáig.Tehát a linux alá létezik valamilyen nem konzolból vezérelt ghost progi mint a win alá,most van internet kapcsolatom és friss a rendszerem
de megoltható valamilyen képen,hogy a frisssitéseket és a javítássokat le mentsem és későbbi időpontba tellepitek és nincsen internet a lementett javitásokat amit kiírtam dvd csak vissza telepitsem mint a winnél
.Köszi
-
-
7
addikt
válasz
BigBadPlaYeR #4816 üzenetére
Mennyi helye van a GRUBnak?
-
BigBadPlaYeR
senior tag
válasz
BigBadPlaYeR #4816 üzenetére
2x ment...
-
BigBadPlaYeR
senior tag
Üdv!
Miután letettem arról, hogy független bootmanagert használjak, beraktam egy 7.10-es ubuntu CD-t, nekiadtam a teljes hdb-t (ill. sdb) és a GRUB helyét alapállapoton (hd0) hagytam.
Majd restart. Aztán egy "Error 17" (korábbi hibaüzik alapján ez a "nem lehet betölteni a partíciót") és semmi több... Most lehet, hogy magával a merevlemezzel van gond, hogy semmilyen formában nem hajlandó róla bootolni?
-
palota
csendes tag
Sziasztok.Ide is leíroma problémám telepítettem fedora8-at és nincs netem.invitel adsl-em van hogy kell beállítani hogy működjön a net?a választ előre is köszi.
-
qwertly
addikt
Köszi így már jobban érthető
, be botolhatok a telepitő dvd is?Más
lvastam egyik pc újságba segédprogramról amivel amivel kiválaszthatom melyik op akarok indulni meg egyéb feltételt is megadhatok neki,szerinted evvel is megtudom javítani?Mert ezt csak a xp kell telepíteni és nagyon parázok ha olyat kell csinálni amit nem látok át mert több 100GB anyagomat nem szeretném eltüntetni ugyanis volt már úgy-hogy linux telepitésel legyalultam 100GB még egyszer ezt nem szeretném.Amúgy az írásaid jeletősseb részét kinyomtattam magamnak mert többet érnek mint a linuxott oktató könyvek.Természetesen ha nem veszed zokon
.
-
Vladi
nagyúr
válasz
qwertly #4804 üzenetére
Mi ezen a bonyolult? Amúgy meg 2hetente kérdezi valaki, hogy kell grubot újratelepíteni.
Most írom le utoljára. Utána erre a hszre fogok hivatkozni!
1. Bootolsz live cd-vel. Értelem szerűen olyannal, amiben van grub.
2. Nyitsz egy terminált.
3. Megnézed, hogy hol a linux partíciód.fdisk -l
4. létrehozol egy könyvtárat a /mnt alatt
mkdir /mnt/part
5. Felcsatolod ide linux partícióját.
mount /dev/hdxY /mnt/part
6. Lemented a régi menu.lst fájlt hogy legyen mankó.
cp /mnt/part/boot/grub/menu.lst /valahova/masolni
7. Telepíted a grubot az mbrbe.
grub-install /dev/hdx
!!
8. Majd a /boot könyvtárba is!grub-install --root-directory=/mnt/part
9. Kitöltöd a menu.lst fájlt az előzőleg elmentett alapján.
nano /mnt/part/boot/grub/menu.lst
10. reboot és nézed, hogy mi történik.
Ha ubi volt a boot cd akkor sudózol szorgalmasan, ha nem akkor meg su - val kapsz root terminált.
-
qwertly
addikt
Köszi de ez nekem bonyolult
mindig csodálkozok ,hogy azt mondják milyen stabil a linux
én most kivettem egy winyót és bootoláskor kaptam egy hiba üzit Error 51 code.Wint 5 perc alatt helyre állítom a linuxot meg 10perc meg egy csómo parancs sor.De én mazoista vagyok és eldöntöttem,hogy megtanulok linuxot is kezelni
.Hopá most látom,hogy mivé lett a linux particióm
[link] na itt a vége
-
qwertly
addikt
Sziasztok sajnos újra kellet javítani a xp így elvesztek a ubuntu bebotolásának a lehetősége
.Van valamilyen letöség,úgy mint az xp,hogy fixboot és fixmbr paranccsal megjavítottam a xp.Ezt megtudnám csinálni a linuxon?és ha igen azt hogyan lenne valaki szives és szájbarágós módon elmagyarázni
nem akarom elveszennek az adatok a winyórol és ha lehet akor nem kéne újra telepitenem.
-
PWR
aktív tag
válasz
NovaBlue #4797 üzenetére
mountolás után az ntfs/fat filerendszereken nem tudod megváltoztatni a jogosultságokat, csatoláskor kell. Ahogy előttem írták, umask ill. a -o uid= után megadhatod a tulajdonos UID-ját is és akkor a megadott user lesz minden fájl tulajdonosa a csatolt filerendszeren
Firefoxot csomagkezelővel telepítetted vagy letöltötted a firefox oldaláról? Ha az előbbi, próbáld meg letölteni és telepíteni (csak ki kell csomagolni mondjuk a /home/user/firefox könyvtárba
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Stellar Blade
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Filmgyűjtés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- alza vélemények - tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest