- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
BigBadPlaYeR
senior tag
válasz
BigBadPlaYeR #4816 üzenetére
2x ment...
-
BigBadPlaYeR
senior tag
Üdv!
Miután letettem arról, hogy független bootmanagert használjak, beraktam egy 7.10-es ubuntu CD-t, nekiadtam a teljes hdb-t (ill. sdb) és a GRUB helyét alapállapoton (hd0) hagytam.
Majd restart. Aztán egy "Error 17" (korábbi hibaüzik alapján ez a "nem lehet betölteni a partíciót") és semmi több... Most lehet, hogy magával a merevlemezzel van gond, hogy semmilyen formában nem hajlandó róla bootolni?
-
BigBadPlaYeR
senior tag
core2: Elolvastad a gúgle által kiadott oldalt? Mert ott azt írják, hogy "In develeopment", tehát még nincs (ezt az oldalt én is megtaláltam már). CAD-ből meg az ember sokszor nem azt használhatja amit akar, hanem amit adnak... És ez az esetek túlnyomó többségében nem linuxos. Pláne nem a felsőoktatási intézményekben
De köszönöm, hogy vetted az időt a keresgélésretusi74: Köszönöm, ez egy működő alternatívának tűnik
De elvileg nem lenne szüksgé ilyen trükközésre, valahogy csak meg lehet oldani enélkül is...
-
BigBadPlaYeR
senior tag
Üdv!
Csatlakoznék az előző témához. WinXP+Ubuntut szeretnék megvalósítani (Sony Vegas, CAD progik, meg még a Ventrilonak sincs linuxos verziója amennyire tudom). Az első vinyón egy WinXP (+ 2. partíción adatok), második tök üres, erre menne a linux, meg van egy harmadik, azon adatok.
És az egészet egy független BootManagerrel szeretném használni. (GAG Bootmanager)
Azt mondták, hogy akkor a GRUB-ot abba a partícióba kell tennem, ahova a Linux is kerül. Ezt ngabor2 segítségével sikerült is megoldanom (telepítés utolsó fázisában beállítani, hogy a GRUB-ot a hd1,0-ba rakja). Ez után már a boot manager eléri a GRUB-ot, el is indítja, csak éppen a GRUB egyedül az XP-t bírja elindítani... A többi lehetőségre azt írja, hogy nem tudja elérni a kijelölt partíciót (Error 17: cannot mount selected partition). Valamit át kéne írnom valahol a /boot-ban? Csak kicsit el vagyok veszve, hogy hol és mit...Valaki tud valami leírást erről? Akár konkrétan Ubihoz, akár csak általánosságban a rendszerindítóhoz?
Előre is köszönöm!
-
BigBadPlaYeR
senior tag
válasz
ngabor2 #4728 üzenetére
A GAG egy grafikus felületű boot manager. 8HDD-t, 9 operációs rendszert ismer fel. Ingyenes és roppant egyszerű használni.
Akkor ezek szerint ha az sdb (PrimarySlave) HDD-re akarom tenni, akkor "hd1"-t kell ráerőltetnem? Illetve ha ezen belül mondjuk az első partíció, akkor "hd1,1"?
És köszönöm a gyors választ!
-
BigBadPlaYeR
senior tag
Üdv!
Új vagyok linuxban és ki szeretném próbálni az ubuntut. A telepítésnél ütköztem problémákba...
A felállás:
Primary Master : PATA 120GB (két partíció, az elsőn egy winXP)
Primary Slave : PATA 40GB (Ezt teljes egészében Linuxnak szánom)
Secondary meghajtók IDE-s DVD-ROM/RAM
És egy SATA 160GB.Az 1.hsz-ben azt írják, hogy az IDE-s meghajtókat hda-b-stb. névvel illeti a linux (+partíció száma).
Namost, au Ubuntu 7.10-es, (magyar) LIveCD sda, sdb és sdc néven nevezi a PATA-s hdd-ket is, pedig azt olvastam, hogy a sata-s merevlemezeket nevezi el így. De végülis nem ez a fő gond. A telepítés utolsó fázisában, a haladó gombnál be lehet állítani, hogy hova telepítse a rendszerbetöltőt (grub?). Alapból a "hd0"-t kínálja fel. Gondolom ez lenne a MBR. Viszont én egy független bootmanagert (GAG) szeretnék használni. Azt mondták, hogy akkor a grub-ot az adott partícióra kell rakni. Próbálkoztam megadni sdb-t, hdb1-et, és sdb1-et is. De ezekre azt írta, hogy nincs ilyen, végzetes hiba... Próbáltam, hogy nem telepítem a rendszerindítót, de ebben az esetben a boot manager nem tudott mit kezdeni az adott meghajtóval...
Valaki meg tudná mondani, hogy mit és hol rontottam el?
-
BigBadPlaYeR
senior tag
Üdv mindenkinek!
Ez biztos nagyon alap kérdés lenne, de amit olvasgattam meg innen onnan hallottam, az mind tele van ellentmondással, illetve ha kérdeztem, egyenes választ nem kaptam. Tehát a kérdés: Linux-ot csak FAT32-es partícióra tudok telepíteni? Csak a FAT-ot látja és tudja írni?
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Vízpart, vakáció és hardverek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Asztalos klub
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- E-roller topik
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- BESZÁMÍTÁS! Gamer számítógép Asus B150M i3 6100 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 8-16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest