Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• VaZso

senior tag

válasz ChuckyOsb #10452 üzenetére

Az egyes weboldalakon is vagy csomagokat találsz (.deb, .rpm) vagy binárist, esetleg forrást vagy ezek közül többet is egyszerre.

Mondjuk ezek veszély forrásai is lehetnek.

Telepítés pl. dpkg -i csomagnév.deb

• VaZso

senior tag

válasz suste #7353 üzenetére

Nálam tvtime-ot előbb át kellett kapcsolni NTSC-ről PAL-ra, addig "természetesen" semmi nem jött be rajt.

Jobb klikkel jön elő egy menü, elvileg a csatornát is át tudod ott variálni.

• VaZso

senior tag

válasz NovaBlue #7270 üzenetére

Otthon próbáld meg pingelni a dyndns címedet.
    Ha hasonlóképpen válaszol mint localhost pingelésénél, akkor rendben az IP.

Szintén próbálj kapcsolódni, ha megoldható, másik géppel a sajátodhoz, működik-e a VNC ill. ssh kapcsolat a megfelelő porton.

Ha jól gondolom, az ssh portját átállítottad az 5xxx-es tartományba.

T-online elvileg nem tilt ilyet, de a suliban korlátozhatják.
    Kérdés pl., hogy be kell-e suliban normál használathoz állítani valamit, pl. proxy-n keresztüli kapcsolat és egyebek.

• VaZso

senior tag

válasz !wannabe #7266 üzenetére

Ha néhanapján MSN kell, akkor aMSN-t indítok.

Fileküldés és fogadás megy rendesen benne.

• VaZso

senior tag

válasz leviske #7233 üzenetére

A kernelbe bele szokták fordítani a filerendszereket, ext3-mat biztosan.
    Így el fogod érni a filejaid, de akár egy live CD vagy Pendrive-os Linux is segíthet.

Szerk.: persze, ezt sima konzolról be tudod írni.

• VaZso

senior tag

válasz blaces #7219 üzenetére

Esetleg megnézheted Mandrivát is, az is RPM alapú. :)

Nekem OpenSuse-nél szimpatikusabb volt, Fedorát még nem próbáltam.
    A live CD jó ötlet tapasztalatszerzésre velük.

• VaZso

senior tag

válasz !wannabe #7199 üzenetére

Írd be konzolba a

sudo lspci

ill.

sudo lsusb

parancsot.

Ezzel megtudjuk, milyen wlan-vezérlő van a gépben.
    Némelyik vezérlőzóhöz le kell tölteni külön egy firmwaret, másokhoz esetleg újabb kernel kell, bár a 8.10-ben szerintem nem túl régi a kernel.

Másold be ide a rendszer fentiekre írt válaszát.

Legrosszabb esetben még az ndiswrapper és a Windowsos driver segíthet. Ez utóbbi biztos nem megy alapvetően a live CD-vel.

• VaZso

senior tag

válasz qwertly #7164 üzenetére

Nem tudom, Vista hol tárolja a szükséges fileokat, de megoldható a dolog.
    XP esetén valamelyik Applications Data könyvtárból kellett kihalászni a fileokat egy Mozilla alkönyvtárból.

A Linux rendszeren a home könyvtáradból nyílik egy .mozilla nevű könyvtár (elvileg a Thunderbird filejai is a mozilla nevű könyvtárban vannak).

Kiterjesztésekkel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni...

[Amit konkrétan "csináltam": Linux alatt használt Firefox3 filejai - telefonon "irányítva" - Windows alatti üzembe helyezése mentett jelszavak miatt, valamint saját gépemen Seamonkey levelező (lényegében Thunderbird) átvitele Linux alá, illetve ugyanez Linux - Win közös használatra.]

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7144 üzenetére

Én nem is sértődtem meg miatta, csak írtam, hogy mindig azt használtam.

Tettem már fel így képet, azzal nem volt gond.
    Feltöltés után megjelent egy beilleszt gomb, azt használtam hozzá.

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7142 üzenetére

Ismerem ezt a lehetőséget, csak soha nem találok rá túl egyszerűen (legalábbis emlékezetből biztosan nem)... a szerkesztés gombra egyébként behozza a boot.ini-t notepadban. :) "Igazi" szerkesztést, bejegyzést módosítani, stb. tudomásom szerint csak ott lehet, esetleg segédprogrammal.

Egyébként Win alatt mindig így csináltam (na jó, lehet, nem pont így, de boot.ini szerkesztésével), valahogy sohasem szoktam át DOS után a kattintgatásokra... nem a korom miatt. (Tehát nem Linuxos megszokásról van szó.)

Örülök, hogy sikerült megoldanod, sok sikert a használathoz!

Kép beillesztés: Nem tudom, de új feltöltésnél kiírja mindegyik címét, ot kell majd meglesni egyszer.

Egyébként ez lesz az.

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7140 üzenetére

Start/futtatás --> cmd
    dir /ah c:\boot.ini :)

Amúgy notepad file-megnyitás --> c:\boot.ini (mármint, ha beírod kézzel)

Ha jól sejtem, csak olvasható attribútumú. Tehát először cmd után attrib -r c:\boot.ini, megszerkeszted, aztán +r-rel visszateszed a read-only-t... bár a rejtettség is kikapcsolható :)

• VaZso

senior tag

válasz Szkeptikus #7121 üzenetére

Elég csak egy sort bemásolni neki:

sh /mnt/HD_a2/ffp/start/transmission.sh restart

Ha nem akarsz ennyit írni, beírhatod simán egy fileba és chmod +x-szel adsz neki futtatási jogot. (Biztos meg lehet írni "szebben" is a filet, de elvileg így is működik.)

Ha ezt a filet beteszed a home könyvtáradba, akkor ./filenévvel indul is (gondolom, telnettel belépve a home-ban találod magad).

Esetleg be tudod rakni a ~/bin könyvtárba vagy talán pl. /usr/bin könyvtárba, hogy bárhonnan indítani tudd (nem tudom, hogy ez mennyire "szabályos").
    Inkább ~/bin-be tedd szerintem.

Esetleg beteheted "automatikus futtatáshoz" rc szkriptbe is, de ne rootként futtatva.

Szerk.:
    ~ a home könyvtárad, jellemzően /home/usernév útvonalon.

chmod-dal tudod a file jogosultságait szerkeszteni (pl. írás, olvasás, futtatás), akár külön felhasználóhoz, csoporthoz és "többiek"-hez rendelve.
    Tehát chmod +x filenév teszi végrehajtatóvá a filet.

Szövegszerkesző lehet pl. nano, pico, esetleg vi vagy ha van mc, azzal is tudsz szerkeszteni.

Esetleg echo sh /mnt/HD_a2/ffp/start/transmission.sh restart > filenév létrehozza a filet.

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7114 üzenetére

Rendben, jó próbálgatást a rendszerhez. :)

Végsősoron a másik merevlemezt is eléred Ubuntuval, így nincs akkora gond a szabad hely miatt. Arra figyelj, hogy Linux nem szokta szeretni, ha százalékosan túl kevés a szabad hely a meghajtón... hajlamos belassulni, amíg nem törölsz kicsit.

Egyébként, ha sok partíció van a merevlemezen, nyugodtan lehet a lényeget (Win boot és Linux "/" [illetve, ha külön van választva a /boot partíció, akkor azt]) elsődlegesként, többit pedig kiterjesztettként partícionálni.
    (Elsődlegesből max. 4 darab lehet, kiterjesztett alatt pedig lehet sok logikai. [most ahogy nézem, Ubuntu telepítő csak simán logikait ír])

Mégegyszer sok sikert és jó tesztelgetést.

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7112 üzenetére

Volt egy kevés szenvedés vele, ahogy látom. :)

Kézi telepítésnél egyébként az a lényeg, hogy saját magad hozhatod létre a partíciókat.
    Ami mindenképpen kell neki, egy új partíció csatolási pontnak "/"-t megadva és egy swap partíció ("cserehely"?).
    Szintén létre lehet hozni új partíciókat az egyes könyvtárakanak, pl. a /home-nak ha létrehozol, utána egy esetleges újratelepítésnél megadhatod, hogy ezt hagyja békén és csak a rendszerpartíciót törölje (ezzel megmaradnak a beállításaid).

Viszont 30GB szabad hely nem túl sok a rendszernek + saját fileoknak külön, ezért akár mehetnek egybe is az adatok (vagy akár 15GB "/" és 15 GB "/home" csatolási ponttal.

Én egyébként azért nem tudom, milyen lehetőségeket ajánl még fel a telepítő, mert mindig hülyeségnek tartottam, amit írogat... inkább megadom neki én.
    Bár úgy rémlik, olykor felajánlja a szabad terület használatát is. Lehet, csak akkor, ha partícionálatlan területet talál.

A Windowsos telepítés is jó próbálgatásra, de azt nem ismerem, viszont gyanítom, hogy egy Win összeomlás talán magával ránthatja a Linuxot is emiatt.

Ha indításkor a grub menüje tűnik fel, a múltkoriak alapján (pl. a Grub editorodban) meg tudod változtatni a sorrendet.

Indítottam most egy Ubuntu telepítőt.

Az egyéni telepítés alatt új partíció létrehozásakor nálam egy ilyen ablak jön elő:

Itt be lehet állítani a csatolási pontot és a partíció méretét is.

Ugyanígy létre lehet hozni egy swap partíciót is:

Esetleg az lehetett nálad a gond, hogy volt egy üres, de létrehozott partíciód a Win mellett.
    Ha így van, azt válaszd ki először és menj a partíció törlése menüpontra.

A partíciós tábla módosításait ha valamit rosszul csináltál, még vissza tudod vonni, amíg nem mész át a következő lépésre.

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7109 üzenetére

21-es hiba jelentése állítólag "lemez nem található", már ha a grub hibaüzenete.

Előfordul olyan lemez, amiről a Recovery Console nem hozható be, de az eredeti telepítő lemezről működik. Ezekszerint egyedül sem bootolt be a wines vinyó?

Egyébként még az elején, talán a licensz elolvasása előtt vagy után közvetlenül lehet kérni valamelyik F billentyűvel (F2?). Kiírja a státuszsorba.

Grubot elvileg az első merevlemez MBR-jébe szokták tenni.

Mondjuk az is kérdés, hogy Win telepítésekor milyen felállásban voltak a gépben a merevlemezek. (Mármint a Win működése szempontjából.)

Ha nincsenek fontos adatok vagy beállítások, a legegyszerűbb újratelepíteni a rendszereket, de ha van némi kedved hozzá, lehet próbálkozni még a beállítással.

Pl. ha felteszed a második vinyóra a Wint és a Grubot újratelepíted.

Bár a fentiek alapján úgy gondolom, esetleg a Windowshoz rendelt bejegyzés nem jó...

Szerk.: Végül hd(1,0)-t írtál bele?

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7106 üzenetére

Miért, mi történt vele?

Most egyik rendszer sincs meg?

Ha XP-t telepítessz előbb, az Ubuntu képes beírni a boot menüjébe, tehát ezt a sorrendet érdemes követni.

Nem tudom, a partícionáló pontosan milyen lehetőségeket ajánl fel, szerintem megadhatod neki, hogy használja az egész lemezt... Egyébként én kézi partícionálást szoktam csinálni, de a legegyszerűbb, ha rábízod a rendszerre.

A 7. lépésről nem tudok semmit mondani, nem sokszor telepítettem Ubuntut...
    Milyen lehetőségek vannak?

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7103 üzenetére

Értem.

No, szerintem szedd ki egyszer a Linuxos vinyód a gépből és nézd meg, el akar-e indulni róla a Win. (Mármint a sajátjáról. :) )
    Ha nem, bootolj a Win telepítőjéről és a Recovery Console-ban futtass egy fixmbr-t.

Ha ez megvan, elvileg próbálkozik betölteni a rendszert.

Ekkor rakd vissza a Linuxos vinyód is és győződj meg róla, hogy biztosan arról fog bootolni. (BIOS setup-ban boot sorrenddel megfelelően kiválasztva.)
    Tehát a Linuxos vinyó, vagyis a grub bootoljon.

Ha ez megvan, nézd meg újra a Windows menüpontot.

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7101 üzenetére

Hol írja?

Miután kiválasztottad a Windowst, esetleg még azelőtt? :F

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7099 üzenetére

Reméljük, indul a Windows is.
    Ha valami gond van, "játszunk" még vele. :)

Úgy rémlik, XP-nél sem hagyja szerkeszteni a boot.ini-t sima userként.

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7094 üzenetére

rootként kell szerkesztened a filet.

Ubuntu esetén sudo-val indítsd a szerkesztést, más Linux esetén írd be, hogy su és utána a jelszót. Ezután tudod szerkeszteni.

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7091 üzenetére

Persze.

A Windowsra vonatkozó rész jelenleg ki van kommentezve, így olyan, mintha ott sem volna.
    Az editorod az "élő" bejegyzéseket mutatja.

Módosítsd a config fileodban a Windowsos bejegyzést (keresztek nélkül), akkor megjelenik ebben a listában is.

• VaZso

senior tag

válasz ngabor2 #7087 üzenetére

Hopp, igazad van... kevertem valamivel.
    Megtévesztettem magam a saját gépemen lévő 0,2 értékkel. Megnéztem, tényleg harmadik partíció a gépemen...

Zodo:
    Bocs, hd(1,0)-ra kell működnie. :B

Ha átírod a menu.lst-ben, egy újabb menüpont jön létre és tudsz választani a rendszerek között. Alapértelmezetten 3 másodperc után az első bejegyzést indítja. Ha a többi elé írod a Windowst, akkor az fog elindulni. (Viszont van 3 másodperced mást választani helyette.)

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7084 üzenetére

"# title Windows 95/98/NT/2000
    # root (hd0,0) Itt írjam át a (hd0,0)-t ,(hd1,1)-re ?
    # makeactive
    # chainloader +1
    #
    "

Igen, próbáld meg úgy.
    Az első egyes a második merevlemezt jelenti benne (0-val kezdődik), a második egyes pedig az első partíciót (1-gyel kezdődik).

Tehát a második merevlemez első partícióját jelöli, innen bootolnia kéne.

Annyit csinálj még, hogy kiveszed a sorok elől a kettőskeresztet.
    (Ez jelöli a kommentet - vagyis megjegyzést -, mivel a menu.lst-hez eredendően példaként fűzték hozzá).

Azt is megteheted, hogy egyszerűen a többi title (...) bejegyzés alá bemásolod # nélkül a sorokat (egyébként a fileban elfoglalt sorrend szerint jeleníti meg a grub induláskor őket, tehát változtathatsz a sorrenden, ha valami nem tetszik).

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7082 üzenetére

Meg lehet oldani.
    Bár most nem tiszta előttem, hogy végülis melyik vinyóra települt a grub.
    (Azt gondolom, hogy a bootsorrend változtatásával tudnod kéne "váltani" a rendszerek között.)

A Windows indításához próbáld meg szerkeszteni a /boot/grub/menu.lst filet.

Ha minden igaz, ezt kell hozzáfűzni, hogy indítható legyen:

title windows
    root (hd1,1)
    makeactive
    chainloader +1

• VaZso

senior tag

válasz Lenry #7061 üzenetére

Ha nincs initrd, ugye a merevlemez vezérlőjét ill. boothoz szükséges eszközöket a kernelmagba fordítottad, nem modulként?

• VaZso

senior tag

válasz NovaBlue #6994 üzenetére

Csomagkezelőből tedd fel az unrar csomagot, úgy ki tudod csomagolni.

Szerintem nézd meg a hangerőszabályzónál, hogy teljesen fel vannak-e húzva a megfelelő csúszkák.

• VaZso

senior tag

válasz kristoof92 #6988 üzenetére

Ez már jól hangzik. :)

Egyébként a menü teljesen független a merevlemez tartalmától, tehát nem az op.rendszer része és nem is boot manager.

Újabban minden gépben van ilyen lehetőség, hogy ne kelljen mindenképpen a CMOS setupban turkálni emiatt pl. újratelepítéskor.

Próbáld meg, hogy megvárod, míg felpörög a lemez és utána nyomsz entert a menüben.
    Ha a gép rendben van (márpedig miért ne lenne) és a lemez is jó, mennie kell.
    Viszont előfordul, hogy a gép nem bootol be a meghajtóról, ha túl sokáig tart, míg felpörög.
    (Ezért várd meg a boot menüvel, esetleg próbálkozz egymás után többször.)

Ha nagyon nem megy, másold le a lemezt ill. próbáld ki más gépben.

Szerk.:
    Akkor másold le a lemezt, szerintem nem olvasható rendesen.

• VaZso

senior tag

válasz kristoof92 #6985 üzenetére

Nagyszerű, hogy Linuxot raknak a gépre, és még a legalapvetőbb "fáradságot" sem veszik, hogy beállítsák, esetleg korrekt módon feltelepítsék rá... amúgy ez a gép nem SIS chipsetes? :F

A lényeg: gép indulásakor ha nyomkodod az F10 billentyűt, fel kell jönnie egy menünek.
    Itt ki tudod választani a DVD-t. (Vagy név alapján, vagy CD/DVD meghajtóként írja, esetleg Optical drive, stb.)

Ha mégsem megy, akkor F2-vel bejön a CMOS setup (elvileg ez más mint az F10-es menü). Itt meg kell keresni a boot sorrended és elsőként beállítani a DVD-t.
    Ezt nehéz elmondani, mert minden gépen (főleg notebookokon) egy kicsit másképpen van megoldva... elvileg a BOOT szó szerepel benne. :)

• VaZso

senior tag

válasz Lamair #6980 üzenetére

Én Suse-t mostanában nem telepítettem.
    Egy gépen állítgattam mostanában valamelyik verziót, de azért volt néhány csomag, ami hiányzott belőle (és a weboldal szerint az újabban sem volt meg, de már nem emlékszem, mi).
    Mindenesetre az OpenSuse nekem nem volt annyira szimpatikus. Ha felépítésre Suse-hoz valamelyest hasonlító disztribúciót akarsz, akkor szerintem inkább Mandrivát rakj fel... [elfogultság: azt használom]

Elsősorban szerintem Ubuntuval érdemes kezdeni, mert ahhoz fogod a legtöbb specifikus segítséget kapni, leginkább azt használják itthon.

Mindegyik Linux (Suse is) feltesz valamilyen boot managert, mostanában a Grub-ot szokták. Ezzel tudsz választani a rendszerek között.

Linux alól tudsz NTFS-t írni/olvasni, így a közösen kezelendő partíciókat teheted arra.
    Esetleg létezik Win-re ext2/3 driver, bár ezt soha nem próbáltam.

Segítségért, leírásért pl. Vladi írásában nézelődhetsz.

• VaZso

senior tag

válasz dbius #6971 üzenetére

Meg tudom erősíteni, tényleg korrekten használható az NTFS Linux alatt.
    Bár intenzívebb használatnál azért kicsit eszi a procit, ezért lehet, hogy mégis az ext2 a nyerőbb, bár azt sohasem használtam Win alól, szóval végülis a fene sem tudja... :)

Swap: sok helyen viszont úgy van beállítva, hogy min. és max. méret között változhat, így töredezik. Való igaz viszont, hogy aközött, hogy fix partíciót adok swap-nek vagy fix fileméretet használ, nem sok különbség van... :)

• VaZso

senior tag

válasz Traxx #6903 üzenetére

Szerintem a boot során automatikusan igyekszik felismeri az új hardvereket.
    Esetleg be lehet tölteni kézzel a megfelelő modult, de előbb kérdés, hogy milyen hardware van a gépben, ill. lehet, hogy betöltött hozzá kernel-modult.

Egyelőre a notebookomon van Linux, az asztali gépemet még nem volt időm rendberakni, ezért nem foglalkoztam még TV-kártyákkal Linux alatt.
    root-ként lspci megmondja elvileg a TV-kártyád típusát is, ami alapján tovább lehet lépni vele.

Egy spec. HP nyomtatóval már nekem is meggyűlt a bajom, de sikerült megoldani.
    A fórum alapján remélem, be tudod állítani a nyomtatód.

Nálam (igaz, ez Mandriva, de elvileg mindegy) PEN-drive behelyezésekor felugrik egy ablak és, ha a megnyitásra megyek, automatikusan "felmountolja" és onnantól elérhető a /media könyvtárban.
    Eltávolításhoz pedig a tálcán megjelent ikonra kattitva eltávolítás, és ha nem volt megnyitva már egyetlen programmal sem, leválasztja és kihúzható.

Görgőre szintén nem tudok válaszolni a notebook dolog miatt, de szerintem kell lenni rá megoldásnak.

• VaZso

senior tag

válasz Traxx #6901 üzenetére

IM programnak pidgin-t nem próbáltam (ill. régen win alatt, de már nem is emlékszem rá), aMsn-nel viszont el vagyok, amikor szükségem van rá - magamtól nem sűrűn indítom, az nekem teljesen megfelelel.
    + fent van a skype Linuxos változata is, azzal sincs gondom.

Betűtípus kicsit más valóban, viszont érdemes lehet még egyes programok ill. szövegszerkesztő érdekében feltettni az MS fontokat is (talán msfonts nevű csomag).

Nálam a képfeltöltés gombbal nincs gond, igaz, itt angolként van beállítva a felület, ezért angolul van ez is, így rövidebb a szöveg... mindenesetre feltehető a rendszer alá akár a Firefox, akár az Opera is, ezekkel szerintem nincs ilyen gond...

Totemet sohasem használtam, így nem tudom, milyen a program, de akár az (s)mplayer nevű progit is kipróbálhatod, pl. az smplayer fronted felrakásával. Én ezt szeretem leginkább video lejátszására (...de mindegyik jó természetesen, csak alternatíva).

Az OpenOfficenál érdekes lehet, hogy most jelent meg nemrég a 3.0-ás verziója. Elvileg javítottak a kompatibilitáson, ha nem az új van fent, megnézheted azzal is. (Akár win alá is letölthető.)

Igen, egyre inkább barátságos rendszer kezd lenni a Linux, különösen az utóbbi időkben.

Ékezetek: a Linux általában az univerzális UTF-8 karakterkészletet használja, amibe gyakorlatilag belefér az összes különleges jel is.
    Windowson pedig általában az ISO8859-2 használatos (a magyar rendszereken), ami egy korlátozott, középeurópai íráshoz szükséges jeleket tartalmazó készlet. pl. az ISO8859-1 (azt hiszm, ez a nyugat-európai?) majdnem ugyanilyen, csak pl. hosszú ő és ű helyett kalapos van benne.
    Ezt a kódrendszeres kavalkád dolgot valahogy még nem tudta levetkőzni a Win, pedig a mai fejlettségi szint már rég megengedné (nincs korlátozva 127 v. 255 jelre a rendszer, mint pl. DOS idején (ami ~7 ill. 8 bit), pl. 16 biten, vagyis két byteon összesen 65536 variáció, tehát akár character lehet)...
    Ezért is volt mindig ellenjavallt az ékezetek használata filenevekben, csak általában nem tartják be az emberek. Én találkoztam már Win és Win között is kódrendszer probléma miatt megnyithatalan fileokkal (ott ténylegesen megnyithatatlanná válit, bár azt hiszem a saját intézője vagy micsoda "kezelte", így át tudtam nevezni).

Egyébként Linuxon át tudod állítani a kódrendszert ISO8859-2-re és "megjavul", de talán érdemesebb lenne átkonvertálni a régi neveket UTF8 alakra vagy hanyagolni az ékezeteket.

Egyébként nem néztem még utána, hogy NTFS felcsatolásakor megadható-e, hogy milyen kódrendszert használjon az adott partícióhoz, akkor eltűnne a probléma.

• VaZso

senior tag

válasz fulcrum #6899 üzenetére

Helyes a sorrend.
    Elvileg mind a két Win bekerül a Linuxos boot menübe (ha valamelyik mégis hiányozna, azon lehet segíteni).

• VaZso

senior tag

Hátha valakinek van ötlete...

Tegnap kaptam (reklámanyag) egy USB Flash meghajtót.
    Mivel épp' néhány próbálkozás közepén voltam, használatba is vettem.

Működött rendesen, másoltam rá/róla, semmi gondja nem volt.

Fel akartam tenni rá egy XP USB.stick nevű bootolható XP-t, próbaként (szeretnék egy olyan kulcsot csinálni, amin 2-3 op. rendszer fent van).
    Először leformáztam az USB meghajtót, rátettem a scriptjével a dolgokat a meghajtóra, de nem sikerült bootolni róla.

Ekkor lefuttattam mégegyszer a scriptet azzal a felkiáltással, hogy abból formázom meg a partíciót is. Ez meg is volt, a filemásolás újra megtörtént, de közben elaludtam és csak reggel húztam ki a gépből a Pen-driveot.

Aktuális helyzet: Nem látom egyetlen op.rendszerből sem a flash meghajtómat.

Eredendően Linux lsusb azt írta, hogy 2GB PEN-drive, de maga a meghajtó 512MB-os (el tudom képzelni, hogy esetleg a drive egy része hibás volt és letiltották).

Linux alól most sehogy nem látom. Megjelenik egy /dev/sda eszköz, de No medium found és hasonló üzeneteket kapok, Win alól pedig "cserélhető" lemezként látja és floppy-féle ikont biggyeszt hozzá.

Milyen módon lenne esélyem újrainicializálni az eszközt?
    Dobjam ki? :W

Op. rendszer teljesen mindegy, csak sikerüljön, bármi ötletet szívesen veszek.

• VaZso

senior tag

válasz neduddki #6880 üzenetére

Még P4-es gépekben sem mindig van USB boot sajnos, vagy ha van is, bugos (mint általában a BIOS-ok USB/EL-Torito boot-képességei). :(
    ált. azért P4-től megoldható, de P3 szinte tuti, hogy nem.

CD boot viszont már P1-től volt, azt érdemes szerintem fontolóra venni. Annyira a P1-esek BIOS-a sem volt bugos, hogy ne induljon el róla a Linux.

Kihivás: szerintem ez inkább nagy falat :D
    Amúgy ha már kihívásnál tartunk (nem tudom, az-e): Boot CD CD-RW-n rw filerendszerrel? :DD

Jester01: Ezt én is akartam írni, csak kihagytam. Ez is jó ötlet. Halk és nem kell annyit barkácsolni hozzá, no meg már elég nagyokat is kapni ahhoz, hogy egyéb szolgáltatásokat is felpakolhasson az ember rá.

• VaZso

senior tag

válasz neduddki #6877 üzenetére

Nem tudom, ténylegesen megoldható-e, de én kételkedem benne.
    Mindenesetre, ha valaki nem egész 1.5MB-ból ezt ki tudja hozni, annak minden elismerésem... nem tudom, mekkora helyet foglal az SMB.

Floppy használatáról viszont - úgy egyébként - lebeszélnélek. Szerintem nem érdemes egy ilyen bizonytalan rendszert használni manapság. Nem is elsősorban a külső mágneses hatásokkal szembeni problémák miatt, hanem a por-piszok (ami elkerülhetetlen) és a normál helyzetben (behelyezett lemez) elhúzott takarólemez miatt, túlontúl védtelen, főleg, ha nagyobb területet is használsz rajt (nagyobb az esélye, hogy problémás helyen hibásodik meg).

Tudok olyan esetet, ahol floppyn volt egy adott rendszer, de pont emiatt lettek lecserélve a gépekben a lemezek vinyóra (a forgó alkatrész ellenére sokkal üzembiztosabb volt).
    Bár volt olyan lemez, ami elment több évig is, persze kevés újraindítás mellett.

Én is a flash driveos megoldást javasolnám elsősorban, bár ehhez relatíve új gép kell.

Esetleg érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy egy boot CD-re írod ki a rendszert. Helyed is több van, indulás is gyorsabb lesz, üzembiztosabb is és egy szimpla olvasó nem drágább, mint egy floppy, a CD pedig kb. a floppy-lemez árában van... :)

Másik megoldás lehet egy kis kapacitású vinyó beszerzése, szintén "olcsópézért", bár ez meg hangosabb megoldás...

...szerintem CD :)

Szerk.: Igaz, több lemezből biztosan megoldható. Így viszont értelme nem sok lenne, mert önmagától nem képes így újraindulni... :( szóval floppy felejtős.

• VaZso

senior tag

válasz !wannabe #6870 üzenetére

Nálunk a suliban van proxy, minden ssh-val kapcsolatos dolgot tiltanak.
    Egyedül a https, vagyis a 443-as port engedélyezett.

Az általad írtak alapján proxy ide vagy oda, a 443-as porton nem tudsz kimenni a netre. Meg kéne nézni, hogy más portot esetleg hagy-e, da ha a https portját nem engedélyezik, valószínű, a többit sem.

Ha pedig így van, imho nincs mit tenni... erre irányult a rövid válasz. :(

Márpedig sok weboldal, pl. google, bankok oldalai és még ki tudja milyen oldalak használják ezt a protokollt, így ezeket sajnos erősen korlátozzák emiatt...

Megoldás lehet, ha esetleg a gmail-nek van https nélküli verziója valahol, de én nem találtam...

• VaZso

senior tag

válasz whYz #6854 üzenetére

Konzolból, adott könyvtárból indulva:
    chown usernév * -R

-R a lényeg, nagy betűvel.

• VaZso

senior tag

válasz body007 #6824 üzenetére

160MB RAM-ja van és asztali Celeron proci.
    ...de csak próbaként raktam fel a rendszert, túl sokat nem kísérletezgettem még rajt...
    Viszont így kicsit lassú nekem a KDE, úgyhogy érdemes lenne egy kisebb ablakkezelővel megpróbálnom.
    ...egyébként elműködget. - Openoffice is elindul :DDD

Suse-nak nem tudom, mekkora a gépigénye, de meg lehet próbálni... én Mandrivát próbáltam egy ehhez hasonló gépen (talán 433-as proci és több RAM), az szintén KDE-vel sokkal lassabb volt (mindegyik KDE 3.5-ös).

SSID-vel az a bajom, hogy be van még állítva néhány gépen, csak ezért nem akarom mindegyiket átírni...

• VaZso

senior tag

válasz body007 #6821 üzenetére

Én is kipróbáltam egy 500MHz-es notin, egész gyors volt.
    Egyedül a touch pad-féle kattintás nem ment, csak a gombokkal (ilyen már máskor is előfordult valamelyik Linux live CD-n).

A wlan-t felismerte, látta is a hálózatom, csak beállítani nem tudtam, valószínű a hálózati kulcsban lévő $ jel miatt... :) (Az a rész és utána néhány character nem volt benne a kulcsban, amikor visszanéztem, többedszerre sem.)

Most Debian van a gépen, de KDE-vel, ami így nem a leggyorsabb. Lehet, felteszek valami kisebb ablakkezelőt rá vagy a Puppy-t egyszer.

• VaZso

senior tag

válasz footy #6819 üzenetére

Hmm, jut eszembe... mindjárt megnézek egy MiniPE lemezt, gondolom a megfelelő segédprogram átmegy mailen és talán le is fut rajt.

Szerk: Ha a kintlévő vipmail-es címed jó, küldöm rá, kb. 250KB

• VaZso

senior tag

válasz footy #6817 üzenetére

Esetleg azt tudom javasolni, hogy - jobb híján - töltsd le valamelyik Mandriva telepítőt (700MB), bootolj be róla, válaszd a Rescue System-et, majd a menüben válaszd ki a "Restore Windows Boot Loader" lehetőséget.

• VaZso

senior tag

válasz footy #6815 üzenetére

Esetleg nézd meg a Linux telepítőjében, hogy van-e ilyen lehetőség, nem tudom, melyik van fent nálad.
    A Mandriván láttam ilyen lehetőséget.

A Windows CD jó lenne, azon van ilyen progi. Azt hiszem, fixmbr vagy mbrfix a neve. (A recovery console-ban.)

Ha esetleg van nálad MiniPE, azon is van progi hozzá.

• VaZso

senior tag

válasz VANESSZA1 #6809 üzenetére

Wine-vel elég sok Windowsos program futtatható, bár mindig találni olyat, ami nem.
    Érdemes lehet feltetepíteni a wine-doors nevű kiegészítést is, annak segítségével fel lehet tenni néhány programot illetve kiegészítőt, amit a telepítendő programok esetleg használnak. pl. Directx 9 filejai.

Wine alatt is fut egy csomó játék, érdemes megpróbálni. Cedega viszont tudomásom szerint fizetős...

Net optimalizálására Wondershaper nagyon jó, de jól beállítani nem túl egyszerű... viszont alap beállításokkal is használható (paraméterként meg kell adni a fel- és letöltési sebességed, illetve annál mindenképpen kisebb értéket).

Több gép esetén viszont nem sok értelme van beállítani, hacsak nem tudod egy központi gépre feltenni (nálam pl. a routeren fut).
    Egy gépnél pedig egyszerűbb pl. a Ktorrentben csökkenteni a feltöltési sebességet.

Új programokat alapvetően a csomagkezelőből érdemes telepíteni, Suse-nél elvilleg ezt Yast-nak hívják.
    Néhány programnál előfordul, hogy a készítő oldalán újabb verzió tölthető le, pl. Wine esetén érdemes lehet megnézni, mert sokmindent javítanak az újabb verzióknál (www.winehq.org).

• VaZso

senior tag

Feltelepítettem a Mandriva 2009-et egy Fujitsu-Siemens notira, aminek szinte SIS mindene.

Úgy néz ki, minden megy rendesen (már amennyire, 3D-t támogató driver sehol nincs rá), kivéve a hangot... illetve az is megy, csak veszettül halkan. Hangerőcsúszka maximumon, illetve ha a PCM csúszkáját felteszem, akkor alapjáratban is sisteregni kezd.

A hang elvileg SIS 966-os (ezt a hangerőszabályozónál is írja), a vezérlőpultban viszont azt írja, hogy az intel_hda... modullal megy.
    Ez így rendben van?
    Vajon miért nem hangosabb?

Szerk.: A gép most nincs nálam, valamikor viszont még ezt be kéne állítanom rajta.

• VaZso

senior tag

válasz Vladi #6785 üzenetére

Ez igaz.

Arra gondoltam, hogy meg tudok adni a menu.lst-ben egy olyan swap partíciót, amit nem engedélyezek a rendszer használatára swap-ként.
    ...bár kérdéses, hogy hibernálásra így tudom-e használni...

• VaZso

senior tag

válasz VaZso #6780 üzenetére

Megoldottam a hiberálás problémámat.

A grub/menu.lst-ben a kernel paramétereknél a resume=/dev/hda10 sort cseréltem /dev/hda2-re (ez lesz/lett az új swap partícióm).

Végre hibernál újra.

Viszont elgondolkoztam azon, hogy vajon volna-e értelme - illetve tulajdonképpen kivitelezhető-e -, hogy egy külön partíciót hozok létre a hibernáláshoz, ami megegyezik a RAM méretével, de független a swap-tól.

Ugyanis előfordult már, hogy sok nyitott program (pl. rengeteg fül az Operában) mellett túl sokáig tart, míg eljut a hibernálási file kiírásáig (ez Linux és Windows alatt is jelentkezik).

Ki tudnám ezt a jelenséget küszöbölni vele?
    Egyáltalán megoldható a dolog?

• VaZso

senior tag

Miért lehet az, hogy újabban nem hibernálja magát nekem a Mandriva?
    pm-hibernate nevű programmal próbálnám.

Standby működik rendesen, hibernate esetén elkezdi a műveletet, beadja a szokásos sötét képet a kurzorral, majd ahelyett, hogy elkezdené menteni a image-et, visszatér a rendszerhez.

A kernel ugyanaz mint régen és másikkal is ezt csinálja.
    A régebbi állapothoz képest most a /boot partícióm átkerült hda5-ről hda1-re, míg a swap partícióm hda9-en van, logikusan belegondolva eddig hda10 lehetett.
    Ha jól sejtem, itt lehet a gond, mert elvileg ide menti az adatokat.
    Egyébként a swap terület aktív.
    Csináltam egy másik swap területet is a vinyó elejére, de ez ebből a szempontból lényegtelen, mindenesetre azt is hiába engedélyezem - a hibernálás az új swap-terület létrehozása előtt sem működött.

Milyen beállítások lehetnek a hibernálást illetően, hol keresgéljek?

Hardwareváltozás, szoftvertelepítés nem történt.
    Csak egy frissítés ment fel a rendszerre, de csak nem az okozza (már nem tudom, mi frissült)...

• VaZso

senior tag

válasz VaZso #6649 üzenetére

Kicsit nézegettem a dolgokat. Létrehoztam egy hozzáférést a dyndns-nél, itt van olyan lehetőség, hogy az összes al-aldomaint megkapom (tehát *.usernév.domain.com).
    Emiatt azt gondolom, domain létrehozása (saját domain) esetén is ez a beállítás érvényes.

Rosszul gondolom? Ha nem, akkor annak milyen oka van?

• VaZso

senior tag

válasz CPT.Pirk #6647 üzenetére

Én 64-bites Mandriva alá az Adobe oldaláról szedtem le flash playert (talán itt, de szerintem ez a link nem hosszúéletű). Viszont sajna csak 32-bites van nekik, no meg a tízes múltkor nem ment, amikor próbáltam, csak a kilences.

-------------------------------

Felmerült bennem, hogy lassacskán elgondolkozom egy szervergép elhelyezésén. A biztonsági beállításoknak ugyan még rendesen utána kell néznem, de némi kérdésem azért volna a domain rendszerekkel kapcsolatban.

Ahogy nézem, a névfeloldás működése miatt mindenképpen olyan szolgáltatót kell keressek, ami az ehhez szükséges szervereket biztosítja.
    Tehát domain "karbantartás" + névszerverek.

Helyi hálón próbálkoztam apache2-vel, létrehoztam "virtual server"-eket "aldomainként".
    Ezek meg is jelennek rendesen, de ha én ezt egy Internetes szerverként be szeretném tenni valahova, milyen beállításokat kell még eszközölnöm?

Tehát
    - regisztrált fődomain alá aldomaineket a névszerveren is be kell állítani, vagy az összes fődomainhez kapcsolódó kérés eljut a gépre és elég az apache-et konfigurálni?
    tehát pl. szeretném a www.domainem.hu, az info.domainem.hu és a proba.domainem.hu címet használni. Apache-en kívül mire kell még ügyeljek (ha jól sejtem, ezeket a szolgáltatóm névszervere hivatott feloldani)?
    - mit tartanak ezek a cégek karban a névszervereken kívül (ill. a domain költségét leszámítva)?
    - esetleg ismer valaki korrekt céget a domain és névszerverek kezelésére?
    - esetleg szerver elhelyezéshez korrekt (és viszonylag szolíd árú) helyet?

Előre is köszi a válaszokat.

• VaZso

senior tag

válasz rtom #6628 üzenetére

...én sem értem... :)

Egyébként sikerült megoldani, tegnap hajnali 3-4 órára...

A megoldás a következő volt:
    /etc/modprobe.d/mac80211-extra-channels.conf egyetlen sora elé tettem egy commentet.

A sor ez volt: options mac80211 ieee80211_regdom=64

Nem tudom, ez mire lenne való, de ezt a regdom nyavaját nem tudta értelmezni... most jó.

Egyébként a Mandriva előtt Ubuntut tettem fel, a következő dolgok nem tetszettek benne:

- első nekifutásra a konzol feliratokat láttam, óriási betűmérettel

- ez a sudo filozófia valahogy alapjában nem tetszik... kicsit úgy néz ki, mintha a Windows és Linux gondolkodásmódja között lenne félúton... Nem néztem utána, mennyire lehet variálni, de a sudo passwd parancsot azért megtaláltam, így nem is nagyon érdekelt...
    Első emlékeim ezzel kapcsolatban az Ubunturól, hogy miért "nem tudom" a root jelszót...

- a másik, amit soha nem értettem (bár nem néztem utána), hogy a vi miért viselkedik egészen másként Debian alapú disztribúciókon, mint pl. a Mandriván.
    Gondolok itt arra pl., hogy amikor egy szöveges képernyőn belül mozgok, képes úgy széttördelni a képet, hogy nem látom, éppen mit szerkesztek. Mandriva alatt ilyen nincs, de Debian és Ubuntu alatt igen.

- a Mandriva kezelőpultja tetszik... :)

• VaZso

senior tag

válasz VaZso #6626 üzenetére

Nem értem...
    Nem értem, miért nem jó valami, ami eddig az volt.

Nem értem, miért kell egy olyan kernel verziót beletenni egy új rendszerbe, ami a rendszer kiadásakor 0 napos, így a hibái még nem láttak napvilágot.

Nem értem, miért nem működik a régi rendszer, teljesen szűz vinyóra feltéve, ugyanazon kernel verzióval, sokadszori próbálkozásra sem.

Nem értem, miért pont egy olyasvalaminek kell tönkremenni, ami alapvető szükségletű számomra és ezzel akadályozza, ellehetetleníti a munkámat.

Nem értem, hogy már fél hete miért nem tudom megoldani.

Nem tudom, hogy holnap mit fogok kezdeni magammal, ugyanis **** mértékben kellene.

Továbbá nem értem, miért vagyok ilyen szerencsétlen!

elnézést
    95%-ban feladtam.

• VaZso

senior tag

válasz VaZso #6625 üzenetére

Bocsánat, kicsit elírtam a verziószámokat.
    Tehát ami nem működik nálam, az a 2.6.27

Ami régen jó volt, az a 2.6.26.5
    A 2.6.26.4, 2.6.26.5 és 2.6.26.6 verziókat fordítgattam orrba-szájba és variálgattam, de sikertelenül.

• VaZso

senior tag

Sikerült egy számomra végletekig megmagyarázhatatlan és idegtépő problémába beleütköznöm...

Kezdődött az egész azzal, hogy fel akartam tenni a Mandriva 2009-et, ami a kernel miatt nem működik a gépemen.
    Visszatettem a 2008.1-et, ugyanezzel a kernellel - 2.6.27 - ugyanazt csinálta, használhatatlan lassúvá válik a rendszer, mintha 486-oson használnám.

Ezzel még kevéssé lenne baj, de a 2008.1-ben a wlant nem tudom működésre bírni.
    Többször, többféle "beállítással" feltettem a 2008.1-et az elmúlt kb. két napban, de továbbra is ugyanez a hibajelenség, hiába fordítom újra a kernelt az eredeti (tehát ezelőtt tökéletesen működő) config file alapján, hiába próbálkozom 2.6.24, 2.6.25 és 2.6.26-os verzióval. Ezelőtt a 2.6.25-ös volt fent és minden probléma nélkül üzemelt. Miért nem tudom értelmes és használható változatban újrafordítani?

A hibaüzenet (modprobe b43-ra):

WARNING: Error inserting mac80211 (/lib/modules/2.6.26.4/kernel/net/mac80211/mac80211.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
    FATAL: Error inserting b43 (/lib/modules/2.6.26.4/kernel/drivers/net/wireless/b43/b43.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)

Dmesg:

mac80211: Unknown parameter `ieee80211_regdom'
    b43: Unknown symbol ieee80211_free_hw
    b43: Unknown symbol ieee80211_alloc_hw
    b43: Unknown symbol ieee80211_register_hw
    b43: Unknown symbol ieee80211_generic_frame_duration
    b43: Unknown symbol ieee80211_wake_queue
    b43: Unknown symbol __ieee80211_get_tx_led_name
    b43: Unknown symbol ieee80211_tx_status_irqsafe
    b43: Unknown symbol __ieee80211_get_rx_led_name
    b43: Unknown symbol ieee80211_ctstoself_get
    b43: Unknown symbol ieee80211_start_queues
    b43: Unknown symbol ieee80211_stop_queue
    b43: Unknown symbol ieee80211_get_hdrlen
    b43: Unknown symbol __ieee80211_get_assoc_led_name
    b43: Unknown symbol ieee80211_unregister_hw
    b43: Unknown symbol ieee80211_rts_get
    b43: Unknown symbol ieee80211_beacon_get
    b43: Unknown symbol ieee80211_rx_irqsafe

Azzal már megbarátkoztam, hogy alapvetően a 2008.1 nem működik a b43-mal, ezért kernelt kell fordítanom hozzá. Eddig viszont működött, most mi mellett mentem el?

A rendszer frissítve van az aktuális verziókra.
    Próbáltam frissítés nélkül (előtt) is kernelt fordítani.
    Utolsó tippem, hogy teljesen leszedem a GCC-t plusz a többieket és vissza.

Ja, teljesen alap, finomhangolás nélkül fordított kernellel is ugyanez a jelenség.
    A firmware könyvtárba akár beteszem a letöltött firmware-t, akár nem.
    ...esetleg a firmware file változott volna? :-/

Nekem viszont napokon belül üzemképessé kell tennem a gépem, hogy dolgozni is tudjak rajta... ezért álltam hétvégén neki.

Esetleg volna tippje valakinek?

Még valami: telepítésekkor a /home-on kívül mindent töröltem.

• VaZso

senior tag

válasz jFox #6612 üzenetére

A scanner más gépen működik.
    Néhányan írtak ugyanilyen problémáról ezzel a scannerrel kapcsolatban, de náluk a "+"-os változatnak megfelelő beállításokkal jól működött... nálam viszont nem megy, mert nem "+"-os változat... :( (sem kívül, sem belül ezekszerint...)

---

A PEN driveod Windows alól hosszútávon is gyorsan másol, vagy csak a gyorsítótár miatt?
    /A régebbi változatoknál fordul elő gyakoran, hogy az írás iszonyatosan lassú./

Nálam eddig gyorsan működtek az újabb (gyors) driveok Linux alatt írásnál is...
    ...esetleg újabb kernel segíthet? (...) Nálam 2.6.26.5 van fent.

• VaZso

senior tag

Mandriva alá próbáltam beállítani egy régebbi, printer portos scannert.

A Scanner típusa Mustek 1200CP.
    A következő oldalon lévő leírás alapján látja az eszközt a rendszer: [link]

A gondom vele, hogy scanneléskor az oldal szélességének felét kapom vissza, hosszírányban stimmel a kép. Tehát a felbontása rendben, de széltében az oldal fele van kétszeresére széthúzva.

A fenti oldalon azt javasolják, a cis1200+ beállítást érdemes megpróbálni, de nálam az nem működik (úgy nem talál eszközt).

Esetleg valakinek lenne tippje?

• VaZso

senior tag

válasz CPT.Pirk #6606 üzenetére

Lehet esetleg, hogy nem olvassa rendesen a CD-t?
    Vinyó biztosan hibátlan?

Nem tudom, milyen választ vár neked dead keys ügyben, de kétlem, hogy szükséged lenne rá...

Nem tudom, segít-e, de ezt találtam róla ("idézet" Wikipedia-ról):

"A "dead key" egy billentyű az írógépen vagy a számítógép billentyűzetén, ami módosítást tesz lehetővé (pl. ékezet elhelyezése) a soron következő betűn.
    Például "option-`, e" è-t ad vissza a Macintosh U.S. billentűzet kiosztásán.
    Írógép esetében ezt mechanikusan valósították meg azáltal, hogy leütötték az ékezetet a szán elmozdítása nélkül (tehát a papír ugyanabban a pozícióban maradt a következő betű fogadására, ahol az ékezetet elhelyeztük).
    Számítógép esetében a billentyű ehelyett a billentyűzet kiosztását változtatja meg a következő billentyűlenyomás erejéig."

A terminate valamit "megszakít" talán...

---------

Egyébkébként elgondolkodtató, hogy tulajdonképpen ilyen jellegű ékezetmegoldással most is találkozni pl. html-ben...

• VaZso

senior tag

válasz dr_strange #6584 üzenetére

Későn szóltál. :D

Valójában még tegnap este feltettem, az Emerald-dal együtt (lehet, hogy ez a KDE-s?), csak nem írtam, mert már velem volt tele a fórum... :)

Most, ha elindítom a compiz-manager-t, akkor van minden. Forgatható kocka és egyebek, valamint fejléce is az ablakoknak... Ha a Mandriva vezérlőpultban bekapcsolom a Compiz-t, akkor továbbra is bejelntkezés után kimerevedik a kép (amikor írná, hogy éppen mit tölt be), szóval valami beállításom most nem jó, de maga a Compiz manager megy, szóval korrekten kezeli a hardver-t. Majd beállítom az Nvidia-s gépet, ha elé kerülök, valószínű, ott is lesz majd végre fejléc, köszönöm a segítséget.

Egyébként érdekesség:
    Wlan, gyenge jel.
    XP alatt gyenge (lassú) kapcsolat, Linux alatt pedig tökéletesen működik (gyors), ugyanazon a hardveren (Broadcom)...

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy bcm43xx-szel azon a helyen abszolút nem megy, gondolom az interferencia miatt. b43 viszont egyre jobb, sőt.
    ...a legújabb kernelből pedig a bcm43xx már rég hiányzik (eddig is "deprecated" volt).

• VaZso

senior tag

válasz dr_strange #6582 üzenetére

Időközben hazaértem már, ezért a másik gépet nem látom, de a Mandriva control centerjében a "Configure 3D Desktop effects" alatt engedélyeztem a Compizt.

Az nem rémlik, hogy a tálcán lett-e új ikon (szerintem nem), legalábbis nem tűnt fel. Nem fusion iconnal indítom, hanem hagytam, hogy az X11 indulásakor töltse be.
    (Mondjuk rá is fáztam, amikor engedélyeztem az XGL-t és csak fehér kockát + egérmutatót kaptam... de utána kikapcsoltam.)

Az előbb elindítottam itthon a compiz-manager vagy compiz-window-decoratort, ezzel kaptam egy forgatható kockát a fejléc és plusz tálcaikon nélkül... aztán --replace után valamiért induláskor megállt, talán az egyik beállításom nem jó, de most egyelőre örülök, hogy visszatettem az eredetit, még próbálkozom.

Mindenesetre sem Emerald, sem metacity nincs a gépemen, így tuti, hogy a másikon sincs (tehát egyik gépen sem, amivel ilyen gondom van).
    Remélem, sikerül majd valamelyiket elindítani, illetve az ezzel kapcsolatos beállításokat fellelni...

Köszi az ötletet, még reménykedem. :)

Vladi: Néha muszáj kiengedni, vannak idegtépő dolgok. :D
    Mindenesetre valóban haladok, mostmár egy ideje tényleg csak Linux megy, különösen, mióta a dhcp problémát is sikerült megoldani. - Ezt még összeszedem egyszer és leírom.

Sőt, igyekszem magam Linuxos gépekkel körülvenni, ahol megoldható... :D

A géphez adott XP pedig ment VirtualBox-ba, ha esetleg valami nem indulna Wine-vel...

Már csak a Firewire kamera mentés+tömörítésre lenne leginkább szükségem, de azt szerintem nem fogom tudni megoldani, legalábbis kényelmes módon nem...

Esetleg, ha valaki tud mondani jó adatvisszaállító vagy egyéb javító programokat, annak még örülnék. :)
    Múltkor lelassult a rendszerem (elsősorban boot folyamán), mert a partíciók kezdeti és végértékeibe becsúszott egy kis gubanc és ezzel Linux alól nem tudtam mit kezdeni (habár végülis megoldottam), szóval efféle programokról sem ártana tudni egy keveset... :)

+ Bocs, hogy itt untatok/fárasztok mindenkit. :))

• VaZso

senior tag

válasz VaZso #6579 üzenetére

Nyomtatót beállítottam, működik.

Nvidia drivere fent van, gyakorlatilag teljesen úgy ment, mint az Ati-nál.
    (Gyártó oldaláról .run letöltésével.)

Egyetlen baja pont ugyanaz, mint a saját Ati kártyámmal, hogy a Compiz elindul ugyan, de nincs az ablakoknak fejléce... Minden más jó, de így használhatatlan, ablakforgatás tökéletes. :) - Tehát nincs X, kicsinyítés, nagyitás és úgy kompletten az egész sor...

A kártyák háttértulajdonsága lényegében ugyanaz, mindegyik egy kissé régebbi típus...
    Az nvidia ebben a gépben konkrétan egy Geforce 4 MX440.
    Le lehet mondani róla, vagy lehet a Compiz-t is finomhangolni, hogy fusson vele?
    /Azt mondjuk valaogy nem értem, hogy miért pont a fejléc marad le, ha minden más jó.../

Egyébként az OpenGL a programokban működik rendesen.

No, mára szerintem ennyi elég volt belőlem. :K
    :)

• VaZso

senior tag

válasz VaZso #6578 üzenetére

No, most, hogy kiborítottam magam, a hp-setup nevű progit elindítva egyből működésre bírta magát... (kriminális) :D

Szóval HP úgy néz ki, üzemel, csak a célgépen is be kell állítanom.
    Elnézést az előbbiekért. :)

• VaZso

senior tag

válasz VaZso #6575 üzenetére

Ez a printer dolog megörjít.

Most előjött egy unable to connect hpssd socket 2207: Connection refused hibaüzenet.
    ...nem igaz, hogy nem lehet valamit napok alatt működésre bírni!

Ha rootként próbálom kiküldeni file-ba nyomtatás után az anyagot /dev/lp vagy /dev/usb/lp0-ra, akkor ezt a hibaüzenetet nem láttam a logban, de nyomtatni így is luxus neki...
    egyszerűen nem tudom, hogy mit csináljak vele, teljesen kikészít.

Mit nézhetnék még meg?

• VaZso

senior tag

válasz rtom #6573 üzenetére

Elvileg a csomagkezelőből feltettem az ehhez kapcsolódó csomagot, de változás nem történt, viszont jobban nem néztem utána, mert néhány dolgot még el kellett intéznem.
    Az xorg.conf-ot viszont nem bántotta, gondolom, ezért sem megy... azt hiszem, meg fogom próbálni nv helyett nvidia-val, ha úgy sem megy, akkor nézegetem még a dolgot.

Ha a fenti nem sikerül, megnézem az nvidia oldalát, amit leírtál az nagyon hasonlít az ati kártyám telepítésére, mivel a csomagkezelőből ehhez a (régebbi) kártyához nem volt megfelelő csomag, viszont egész jól működik vele. (Egyedül a compiz-t nem sikerül sajnos futtatnom valamiért, amire nekem nincs is ugyan szükségem, de olykor demózni azért jó lenne... :) )

--

Tegnap este keresgéltem még a nyomtatós gondommal kapcsolatban, és ennek eredményeként - egyelőre a saját gépemen - betettem magam az lp csoportba. Délután kipróbálom, remélem, most működni fog a HP LJ 1000, elvégre a Firmware felmegy és a rendszer kommunikál a nyomtatóval, csak valahogy írni nem tudtam rá eddig... remélem, menni fog. :)

• VaZso

senior tag

válasz VaZso #6570 üzenetére

Rádugtam a nyomtatót a saját gépemre, szintén Mandriva, működés ugyanolyan szinten van...

Részlet a log-ból:

Sep 30 19:10:50 localhost kernel: usb 2-3: new full speed USB device using ohci_hcd and address 6
    Sep 30 19:10:50 localhost kernel: usb 2-3: configuration #1 chosen from 1 choice
    Sep 30 19:10:50 localhost kernel: usblp0: USB Bidirectional printer dev 6 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x03F0 pid 0x0517
    Sep 30 19:10:50 localhost udevd-event[15728]: udev_rules_apply_format: unknown format char 'e'
    Sep 30 19:10:50 localhost /usr/sbin/hplj1000: foo2zjs: loading HP LaserJet 1000 firmware /usr/share/foo2zjs/firmware/sihp1000.dl to /dev/usb/lp0 ...
    Sep 30 19:10:50 localhost /usr/sbin/hplj1000: foo2zjs: ... download successful.
    ...
    Sep 30 19:11:24 localhost printerdrake[8873]: running: lpstat -l -p -v
    Sep 30 19:11:25 localhost hp_LaserJet_1000?serial=0: io/hpmud/musb.c 1335: unable to write data hp:/usb/hp_LaserJet_1000?serial=0: 45 second io timeout

Erre valakinek esetleg ötlete?

Tehát a firmware-t feltölti a nomtatóba, az annak megfelelően is viselkedik, viszont a továbbiakban nem tud írni a nyomtatóra...
    ...vajon miért?

Szerk.:
    Mi lehet ez a sor:
    udevd-event[15728]: udev_rules_apply_format: unknown format char 'e'
    Okozhat gondot? Hol nézzek utána? ...milyen 'e' character...

• VaZso

senior tag

válasz rtom #6531 üzenetére

Envy nincs Mandriva alá, de valahogy biztos meg lehet oldani...
    Az xorg.conf-ban az nv helyett más meghajtót kell használni?

--

Ugyanezen a gépen próbálkoztam beállítani egy HP LaserJet 1000 szerkezetet, de nagyon egy fura konstrukció ez... A nyomtató inicializálásakor fel kell tölteni bele a Firmware-t, csak utána képes működni. A kapcsolat USB-n keresztül megy.

Elvileg minden be van állítva, boot folyamán fel is tölti a Firmware-t (legalábbis a nyomtató ennek megfelelően viselkedik), majd készenléti állapotba kerül, a HP Device Manager legalábbis ezt jelzi.
    Ha kinyitom az ajtaját, a manager szintén jelzi, tehát valamiféle kapcsolat van.

A rendszer ott bukik meg, amikor nyomtatni szeretnék valamit.
    A HP Device Manager szerint a nyomtató elfoglalt állapotba kerül, majd 10-20 másodperc múlva visszakerül készenlétbe, nyomat pedig nem készül. Emellett a munkafolyamatot jelző zöld LED sem kezd villogni, tehát látszólag teljesen halott a dolog...
    A meghajtó valami foo2fs nevezetű dolog (remélem, jól írtam) és konkrétan beállítható a LaserJet 1000 típus.

Win alatt megpróbáltam, a nyomtató használható.

Egyébként Win alatt is viszonylag sokat szórakoztak a szerkezettel, ahol ezelőtt működött, mire üzemképes lett, habár most nekem elsőre működött alóla.

Esetleg volna valakinek ötlete, hogyan tovább?

• VaZso

senior tag

válasz rtom #6528 üzenetére

hmm... akkor légyszíves írjátok le nekem, mit csináljak :D
    Két gépen is jó volna beállítani az Nvidia kártyát, de egyik sem az enyém, így nem volt még időm eljátszani vele, így nincs 3D.
    Az egyik kártya ha jól rémlik, FX5200 v. talán 5600, a másik egy TNT2, ha minden igaz...

Egyébként mostanában az ATI driver egész jól üzemel nálam.

---

Van mégegy érdekes gondom a PEN-driveokkal kapcsolatban... felcsatolja rendesen a filerendszert, írni és olvasni is tudja, de mindenegyes file átvitele után panaszkodik, hogy nem tudja átírni a jogosultságait... mindezt Midnight Commander alól és FAT16 filerendszeren.
    ...mondjuk az egyértelmű, hogy a Linux-féle jogosultságokat nem tudja átvinni rá, de jó lenne, ha nem figyelmeztetne minden file átvitele után ill. meg sem próbálná beállítani a lehetetlen jogosultságokat a filerendszeren.

Ezzel lehet valamit kezdeni?

• VaZso

senior tag

Sziasztok!

Van egy kis gondom az SSH tunnellel kapcsolatban.
    Adott egy gép, amit el szeretnék érni vnc over ssh módon.

Ha Windows-zal próbálom, putty-t megfelelően beállítva be tudok jelentkezni a gépre és normális sebességgel működik is.

Viszont szeretném mindezt Linuxon is beállítani, de mintha a sebességgel problémák lennének... konkrétan külső hálózatról úgy kb. egy perc alatt eljutott a fekete képernyőig a tightvnc, elvileg utána rajzolná a hátteret, csak meguntam...

Ugyanez belső hálózatról úgy néz ki, hogy kicsit gyorsabban megy, de még így is nagyon lassú. Lemértem, 8 másodperc alatt jön be... :(

A tunnelt a következőképpen csináltam:

ssh -p 443 -L 4900:gépnév:4900 VZs@gépnév

A 443-as port azért van, mert suliból csak itt tudok kijutni... :(

A vnc-t természetesen ezek után a vncviewer localhost:4900 címen indítom.

A konkrét sávszélesség-felhasználást nem néztem.

Szerintetek mire föl van ez a nagy lassúság?

• VaZso

senior tag

válasz domi007 #6494 üzenetére

Én is így érzem... :)

Én úgy gondoltam, ha elindítom, egy példányban kéne futnia.
    Ezért is kérdeztem itt, hogy hátha mégiscsak norrmális dolog valamilyen okból a kismillió (de legalábbis egynél több) példányszám...

Lehet, egyszer eltávolítom az apache-t és újból felteszem, hátha változik a helyzet...

• VaZso

senior tag

válasz VaZso #6492 üzenetére

Az mennyire normális, hogy a httpd a process listában több példányban jelenik meg?
    ...pl. a daemon elindítása után közvetlenül kilenc bejegyzést látok, egymás utáni PID-ekkel...

Ez így mennyire korrekt?

• VaZso

senior tag

Szórakoztam kicsit még a MySQL-lel.
    Most ott tartok, ha a mysqld-t --skip_grant_tables kapcsolóval indítom, akkor be tudok jelentkezni. Hogy tudnám megfelelően beállítani?

Másik dolog, amire nem találtam választ, hogy a feltelepített phpmyadmin csak 8MB-os adatbázisméretig volna hajlandó importálni, ellenben a szolgáltatónál lévő változat (amit szeretnék a saját gépemre is feltenni) képes nagyobb file importálására.
    Ehhez mit kéne állítanom?

Mindenesetre néhány dologgal még gondom van sajnos... :(
    Valamiért a httpd behülyül.
    Előfordul, hogy belassul a gép - de olyannyira, hogy még az egérmutató is szakadozik, vagy _megáll_ (!), illetve a HDD folyamatosan dolgozik őrült módjára.
    Megnéztem a process listát, httpd vagy hetvenszer (!) szerepelt benne, gondolom, az a ludas... (miután kilőttem őket, érdekes módon helyreállt a rendszer).
    Ennek megoldására van valakinek tippje?

Apache van fent, + néhány kiegészítés, amit LAMP által került telepítésre, nagyon nem vizsgáltam őket. PHP kezelés, alapvető modulok és effélék...

• VaZso

senior tag

válasz VaZso #6447 üzenetére

Sikerült átállítanom a rendszert dhcpcd-re, a grafikus felületen a wlan beállításai alatt nem tűnt fel az advanced fül, itt sikerült átállítani.
    ...Mostmár csak arra leszek kíváncsi, hogy tényleg működik-e a dolog rendesen és nem csak ma volt jó... :)

A MySQL-re viszont még mindig nem sikerült rájönnöm, hogy tudnám működésre bírni...
    Próbáltam a mysql felhasználóval futtatni a mysqld-t, de ugyanazt a hibaüzenetet adja...

• VaZso

senior tag

Volna mégegy kérdésem.

Küszködöm már egy ideje azzal, hogy néhány helyen egyszerűen nem kap IP-t a gépem Linux alól, csak nagyon ritkán...

Kipróbáltam ma a dhcpcd-t és ezzel egyelőre úgy néz ki, hogy működik rendesen a dolog, bár majd még kiderül, tényleg igaz-e... egyelőre rendben működik és szimpatikusabb is, viszont nem tudom, hogyan tudnám rávenni a rendszert, hogy alapvetően ezt használja.

Rémlik, hogy telepítéskor be lehet állítani valahol, de ezért már csak nem kell újratelepíteni... :)
    /etc-ben viszont nem sikerült eddig megoldanom...
    Esetleg hogyan tudnék etc-n belül a fileok tartalmában keresni?

Hol tudnám vajon átállítani a dhclient-et dhcpcd-re?

Egyébként érdekesség, ami összefüggésben lehet a problémámmal... (elnézést az angol szöveg miatt):

"In order for dhcpd to work correctly with picky DHCP clients
    (e.g., Windows 95), it must be able to send packets with an IP
    destination address of 255.255.255.255. Unfortunately, Linux
    insists on changing 255.255.255.255 into the local subnet broadcast
    address (here, that's 192.5.5.223). This results in a DHCP protocol
    violation, and while many DHCP clients don't notice the problem,
    some (e.g., all Microsoft DHCP clients) do. Clients that have this
    problem will appear not to see DHCPOFFER messages from the server."

Type: route add -host 255.255.255.255 dev eth0

If you get a message "255.255.255.255: Unknown host", you should try
    adding the following entry to your /etc/hosts file:
    255.255.255.255 all-ones

Then, try:
    route add -host all-ones dev eth0

or
    route add 255.255.255.0 dev eth0

eth0 is of course the name of the network device you are using. If it
    differs change appropriately.

• VaZso

senior tag

válasz Sianis #6444 üzenetére

Mandriva 2008.1

Hogyan telepítetted alatt mit értessz?
    Rendszer installkor kiválasztottam néhány opciót - web szerver, stb, de a mysql-t a csomagkezelőből tettem fel.
    ...illetve kiválasztottam a LAMP csomagot.

Egyébként ez az alap rendszerem lenne, csak szeretnék tesztelgetni egy oldalt, mielőtt élesben szúrnék el valamit rajta... Ezért szeretném beüzemelni a Mysql-t.
    Apache + PHP megy, az adatbáziskezeléssel kell még zöldágra vergődni...

• VaZso

senior tag

Sziasztok!

Nem sikerül beállítanom a mysql szervert...
    mysqld indításakor a hibaüzenet:

080917 0:09:15 InnoDB: Started; log sequence number 0 43655
    080917 0:09:15 [ERROR] mysqld: Can't find file: './mysql/host.frm' (errno: 13)
    080917 0:09:15 [ERROR] mysqld: Can't find file: './mysql/host.frm' (errno: 13)
    080917 0:09:15 [ERROR] Fatal error: Can't open and lock privilege tables: Can't find file: './mysql/host.frm' (errno: 13)

A /var/lib/mysql ill. /var/lib/mysql/mysql tulaja a mysql felhasználó.
    host.frm file egyébként nem létezik sehol.

A neten elég sok oldalon írnak róla, állítólag jogosultsági probléma, de nem jövök rá, mit kéne csinálnom... :(

Hogy tudnám elindítani?

• VaZso

senior tag

válasz Blackmate #6123 üzenetére

Szerintem indíts el egy live Linuxot, majd a saját filerendszeredben keresd meg a /boot/grub/ könyvtárat és indítsd el a a benne lévő install.sh-t.

• VaZso

senior tag

válasz VaZso #6119 üzenetére

Keresgéltem a neten és többek között a következő oldalt találtam a home könyvtáron kívüli barangolás ellen: link

Valóban itt kell keresni a megoldást, vagy van más módja is?
    Arra gondolok, hogy Mandriván van egy biztonságra vonatkozó rész, ahol be lehet állítani, hogy az adott felhasználó csak a saját csoportjához hozzárendelt fileokhoz férjen hozzá. Hogy van ez?

SSH tunnelt mennyire tudom szabályozni? Csak a kívánt portokra (pl. localhost:5903) szeretném engedni, más helyre nem. Megoldható?

Tűzfalra ezt találtam: link
    Konkrétabban: link és link.
    Jó nyomon járok?

Egy-két napon belül elutazom, ezért szeretném minél előbb legalább a home korlátozást és ssh-t beállítani, hogy mások tesztelni tudják, amíg nem vagyok itthon.

• VaZso

senior tag

Szeretnék VNC kapcsolatot SSH-n keresztül átvinni, de félek, hogy ezzel nagyobb kárt okozok mint hasznot, amennyiben a jelszó ismeretében a kelleténél jobban hozzá lehet férni a géphez - illetve az adott felhasználó adataihoz vagy azon keresztül valamely szolgáltatáshoz.

Milyen beállításokat kéne eszközölnöm ahhoz, hogy az ssh adott felhasználók esetében semmi másra ne legyen használható, mint a megadott véges számú lokális portra történő csatlakozásra (amin keresztül végülis a VNC átfűzése történik).

Alapvetően azt sem szeretném, ha ezen felhasználók esetében a saját fileok manipulálhatók lennének.

Meg lehet ezt valahogy oldani? Miket kell hozzá bállítanom?

---------------------------

Szeretnék tűzfalat is beállítani, hogy kizárólag az általam megadott portokhoz lehessen kívülről hozzáférni.
    Ehhez tartozó beállításokat hol tudok Debian rendszeren eszközölni?

---------------------------

Szintén Debian rendszeren hogyan tudom a felhasználókhoz tartozó jogosultságokat finomhangolni?
    Arra gondolok, hogy pl. adott user csak a saját home könyvtárát láthassa, esetleg még az általam egyébként megadott fileokat/könyvtárakat, de mást ne (olvasásra sem).

Elnézést az amatőr kérdések miatt, jó lenne ezekbe a dolgokba kicsit belelátnom.
    Remélem, tudtok segíteni.

• VaZso

senior tag

válasz VaZso #6115 üzenetére

Megpróbáltam egy másik FX 5500-as kártyával, de nincs változás.
    Lévén a két kártya nem valószínű, hogy egyformán rossz, a "driver" lehet a ludas...

...mondjuk azt nem gondoltam, hogy nVidia kártyával többet fogok bajlódni mint az Ati-val, nem mellesleg a 3D támogatásnak sokkal jobban kéne üzemelnie rajt mint a notebookomnál, erre pont azon nem megy egyáltalán csak framebuffer módban, vagy mi a szösz...

Egyébként így néz ki a monitor képe:
    A háttér hasonló mint rossz felbontás választásánál, de a kép konstans és a kb. középen látható egeret bármely pontjára fennakadás és probléma nélkül el tudom húzni.

Kép

• VaZso

senior tag

válasz rtom #6110 üzenetére

Nem a frissítési frekvenciával van a gond.
    Ctrl + F1, utána Ctrl F7-re rendesen visszaáll, de OpenGl nincs, tehát biztosan nem ok.

A monitor egyébként CRT, de nem "fut" rajt a kép és az egér is teljesen normálisnak néz ki, nem úgy a háttér, ami alatta van... szóval egyéb probléma, de lehet, hogy a videokártyával, ha hazaértem megpróbálom másikal is.

A xorg.conf szerintem rendben van, ill. hagytam az nvidia-meghajtónak a módosítást, ugyanez vele a helyzet... :(

• VaZso

senior tag

Lenne egy kis gondom Mandriván nVidia beállítással kapcsolatban...
    Felteszem a rendszert (Mandriva 2008 Spring, 32bit), felajánlja, hogy felteszi a zárt forráskódú drivert.

Felmegy, induláskor szétesik a háttér, egyedül az egér olyan mintha rendben lenne, de ki lehet húzni a látható felületről. Ami a hátteret illeti, érdekes színű, szétesett, használhatatlan kép.
    Ha viszont átlépek szöveges képernyőre és vissza a grafikusra, helyreáll rendesen - viszont ezt minden indításnál eljátsza.
    ...emellett nincs semmiféle 3D támogatás, így gyakorlatilag teljesen üzemképtelen a driver.

Az alap driverrel nincs ilyen probléma, csak ugye OpenGL sincs vele...

Feltettem újból a rendszert, nem hagyva az automatikus nVidia beállítását.
    Letöltöttem az nVidia honlapjáról a drivert, "GeForce 5 FX Series" változatban.
    A videokártya pontos típusa GeForce FX5500, AGP

Elkészítette a modult, beállította a config filet, eredmény ugyanaz mint a fenti esetben, szétesett kép indulásnál...

Tehát sehogysem bírom működésre bírni a 3D támogatás bármiféle módját.
    Mit csinálok rosszul?

...lehet, hogy megnézem másik kártyával is, ezt nem próbáltam még Win alatt sem...
    Szerintetek mi lehet a gond? Rossz drivert szedek le?

• VaZso

senior tag

Nkboy, Tuschke köszönöm szépen a válaszokat.
    Végsősoron beírtam Nkboy által adott linken szereplő címet a sources.list-be, utána KPackage-vel telepítettem. :)

A make menuconfig most lefut, de feltűnt egy érdekes dolog vele kapcsolatban...
    A futó kernel konfigfileja alapján nincs valamiért a lehetőségek között sem a b43, b43legacy, bcm43xx meghajtó, holott a config file ezeket a bejegyzéseket tartalmazza (a menuconfig indítása után viszont ki is szedi őket).
    Teljesen tiszta lappal indulva szintén ugyanez a helyzet... ez vajon mitől lehet?

Ha esetleg lefordítom másik gépen a kernelt (természetesen a célgéphez tartozó beállításokkal), fel tudom utána rendesen pakolni? Elsősorban azért kérdem, mivel a célgép 32-bites Intel, a másik 64-bites AMD, 64-bites rendszerrel...

Bocsánat, hogy ilyen sokára válaszoltam...

Egyébként szerintem a Mandriva valami speciális Net_applet progit használhat (KDE), legalábbis valahogy nem találom ugyanezt (vagy ehhez kísértetiesen hasonlító változatot :) ) Debian alá...

• VaZso

senior tag

Odáig jutottam a Debian csomagkezelőjével, hogy a /etc/apt/sources.list fileba beírtam néhány szervert.
    A rendszer frissítése apt-get update, illetve upgrade segítségével meg is történik, de a kernel-fordításnál elakadtam.

Nevezetesen az ncurses, ill. ncurses-devel csomagot hiányolja, de apt-get install ncurses, ill. ncurses-devel nem hoz eredményt (nincs a listában).

Honnan tudnám ezeket feltenni? Leginkább az érdekelne, vajon melyik lehet a legfrisebb és legteljesebb adatbázis, amit a sources.list-be be tudnék szúrni - és feltenni belőle pl. ezt az ncursest...

Ugyanígy - ha jól néztem - a NetApplet is elérhető Debian alól, de szintén nem találja a csomagkezelő.

Segítsetek légyszi.

• VaZso

senior tag

válasz Anakin007 #6056 üzenetére

Azt hiszem, kicsit elmaradtam az olvasással... + vagy a böngésző cache vagy az oldalszámváltás megkavart az újabb hozzászólások ügyében. :)

--

A noti P2 500-as gép, erre a Mandriva által megadott gépigényre nem gondoltam, habár a telepítő ettől még nem kéne lefagyjon (amúgy más, új géppel is találkoztam már, amin nem indult).
    ...viszont most a Debian egész korrektül fut rajta, csak ezt a csomagkezelő + egyszerűbb wlan dolgot kellene megoldani... :)

A Flash progival azóta még nem prbálkoztam, de lehet az is gondja, hogy x64 platformon futtatom, és az a nyavalyás Macromedia, Adobe vagy akárki *** az emberek fejére és eszében sincs bármiféle 64-bites rendszerre megírni/lefordítani a programját, amit minden 3. web-oldal úgy egyébként használ és utálom már az egészet emiatt.
    (Egyébként a többi oldallal nincs gond, de valahogy a hozzáállás a gyártó részéről egy "kicsit" zavar...)

Amúgy köszönöm az ötletet, ha a gép elé kerülök és eszemben lesz, kipróbálom, hátha kiderül belőle valami érdemleges, ez eddig nem jutott eszembe.

• VaZso

senior tag

válasz gaben #6043 üzenetére

Az én gépem nx6125, az ujjlenyomat olvasója: "08ff:2580 AuthenTec, Inc." (lsusb)

Nemrég játszadoztam el vele, a következőképpen sikerült működésre bírni:

A szükséges csomagok hozzá (nálam): lib64fprint0, pam_fprint, fprint_demo
    (Mandriva x64 alatt)

Ezután az fprint_demo-val lehet demózni :) - illetve tesztelni az olvasót, az ujjakat beolvasva ill. utána azonosítva, de ez ennél többet nem tud.

Ami kicsit érdekesebb, ha az ember módosítja a /etc/pam.d/system-auth file-t, a következőhöz hasonló sorral: "auth required pam_fprint.so" - így tehát szükséges az azonosításhoz az ujjlenyomat olvasás, illetve lehet még required helyett sufficient-et írni, tehát elégségeset.

Én próbaként úgy állítottam be, hogy jelszót és ujjlenyomatot is kért, csak a kettő együttes megléte esetén engedett be...

...de sajnos van egy óriási hiányossága ennek a dolognak, mégpedig, hogy felhasználónként egyetlen (!) ujjlenyomat visszakérésére hajlandó. Az fprint_demo-val ugyan beállíthatjuk mind a tíz ujjunk lenyomatát, az azonosítást végző modul csak az első megtalált ujjunkat kéri, így egy esetleges "baleset" kissé megkeserítheti a bejutást saját számítógépünkre (a fenti beállítás mellett), így sajnos nálam is csak demozás lett belőle... pedig nem lenne rossz dolog, ha több ujjal is működne.

Amennyiben a jelszó helyett van az ujjlenyomat olvasás (kiegészítésként), akkor egészen használható a dolog, ha megtanulja az ember egyformán behúzni az ujját... :)

Remélem, segítettem valamit. :)
    Ha vlaki talál jobb megoldást, nyugodtan írja le.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lenne viszont egy kérdésem.
    A fenti hozzászólásban leírt gépemre, amire nem ment fel a Mandriva, telepítettem egy Debiant.

Sajnos a Grub viszont nem indul el rajt. Ha berakom pl. a Hiren's boot CD-t és rábökök a bootoljon vinyóról pontra (tehát mégsem a CD bootot választom), akkor rendesen betölti.
    Valószínű a gép kora miatt nem kezeli rendesen a boot szektort, amit a Grub létrehozott, talán túl nagy helyen helyezkedik el?
    ...
    Mit tudnék a fenti helyzettel kezdeni? Tegyek fel egy boot managert, vagy a Grub-bal is lehet valamit variálni? - Esetleg lilo?

Amúgy beállítottam rajta a hálózatot wpa_supplicant-tal (BCM4306, PCMCIA) és ezt szeretném induláskor automatikusan feléleszteni.
    Melyik fileba írjam be az erre vonatkozó utasításokat?

Nézegettem egy normálisabb wlan menedzselő programot is hozzá.
    Feltettem ezt a knetworkmanager-t, de az nem volt hajlandó elfogadni a wpa2 kulcsomat...
    Azt hiszem, megpróbálom még valahogy feltenni ezt a netapplet progit, de előbb be kellene állítanom valahogy az egyik netes tükörszervert a frissítéshez, ezt valahogy most nem találom...

• VaZso

senior tag

válasz Anakin007 #6035 üzenetére

Ezt hogyan tudom megtenni?
    A "Rescue system" indításakor betölti a kernelt, elindítja, pár másodpercig fut egy kis felirat - felismeri a vinyót, stb - majd egyből jön egy grafikus környezetben megjelenített tulajdonképp' szöveges (kék - fehér) képernyő (mint a régebbi telepítőknél/szöveges mód választásánál) és gyakorlatilag rögtön ki is fagy a fenti USB felismerés közepette...
    Afféle interaktív indítást vagy ilyesmit nem látok.

Lehet, hogy rossz helyen keresem a dolgokat...

Próbáltam kernel paraméterként beírni, hogy nousb (olvastam valahol a neten), de az eredmény ugyanaz. Ráadásul, mire betölti a kernelt a CD-ről vagy 3 perc...

Egyébként lefagyás után nem sokkal a hűtőventije is megáll, ami nagy szó ennél a gépnél, lévén asztali P2 van benne... szóval leül az út mellé és elalszik... :DDD

----------------------

Más dolog, szintén Mandriva.
    Adott Lenovo 3000 N200 gépen induláskor, illetve programok alatt van hang, de a böngészőben (Opera és FF) a hangok (pl. youtube) nem szólnak.

Ez mitől lehet?

A gépen OSS fent van és működik, ALSA nem megy.
    Ennek valami különös oka van, vagy nem számít semmit?

Próbáltam beüzemelni az ALSA-t, de nem sikerült. Lehet, hogy az nem támogatja a hardvert?
    ...no de a böngésző miért nem használja az OSS-t?

Szintén ugyanezen a gépen van olyan oldal,aminek flash fejléce van.
    Fent van az Adobe-féle flash player (más lejátszót egyáltalán nem sikerült működésre bírni, ez is gyakorlatilag csak Operában megy).
    Szóval adott oldalon rendesen megjelenik a flash háttér, gombok, előjön egy beszélő (természetesen hang nélkül :D ) ürge, majd véletlenszerű időközönként eltűnik és fehér háttér marad helyette...

Tehát próbálkozás 1.: 2 másodpercig tökéletes, aztán semmi.
    Próbálkozás kettő: 15 másodpercig jó
    Próbálkozás három: 5 másodpercig tökéletes

...ez vajon "mi a szösz"?

• VaZso

senior tag

válasz Anakin007 #6025 üzenetére

Nem vagyok benne biztos, hogy mindenképp Mandriva, de mivel elég kezdő vagyok, nagyon mást nem merek... :) Az Ubuntu pedig nagyon nem szimpatikus...

A Mandriva Live CD ugyanúgy nem fut le, mint a telepítője... annak nem tudom, mennyi értelme volna, ha a Knoppix live CD-t tenném fel és azt próbálnám upgradelni... szerintem Knoppix Debian alapú, nem hiszem, hogy tetszene neki a dolog...

Lehet, megnézem, hogy a Debian telepítője elindul-e a gépen... :)

ATI-n kicsit vacakul megy nálam... klón módban egész jó, de ugye a TFT csak egy felbontásban jó, a legtöbb monitor pedig nem bírja az 1400x1050-et :)
    Bár múltkor a TV kimenettel vacakoltam, monitort már használtam rajta, de százszor vackabb használni mint Win alatt (pedig ott sokszor használtam, amikor elektronikus anyagot gépeltem be, ezt itt valahogy nem tudom megoldani)... :(

Kár, hogy ilyen asztalt nem lehet csinálni, pedig nem volna rossz dolog szerintem...

• VaZso

senior tag

válasz Anakin007 #6023 üzenetére

Köszönöm Anakin007, de ez sajnos nem hoz eredményt, már próbálgattam.
    Indítottam noapic, nolapic paraméterrel, ezek kombinációjával illetve még néhánnyal, amit ott láttam a segítség részénél, már nem emlékszem pontosan a többire.

Meg fogom nézni mégegyszer, hátha találok valami Mandriva-specifikus dolgot még, amivel tiltani lehetne az USB-t telepítéskor.
    ...esetleg Mandriva telepítőhöz kreálni egy olyan kernelt, amibe nincs USB támogatás? :-/

-------------------

Nézegettem a többmonitoros megjelenítést, de nem igazán tudok zöldágra vergődni vele, összegezve az eddigi próbálkozásaim a katasztrófa szó jutott elsőre eszembe.

- Nem sikerült más felbontással járatni a notebook kijelzőjét és a külső monitort (vagy nem igazán reprodukálható módon).
    - Sokszor érdekes dolgok, szétesések is keletkeztek, illetve a notebook kijelzője is akár érdekes felbontásokra vált...
    - Gyakorlatilag a klón üzemmód működik helyesen és az is akkor, ha vagy tud a külső monitor a TFT natív felbontásával járni, vagy a TFT felbontását visszaveszem, de ekkor ronda a kép...

Szeretném megoldani, hogy a megannyi desktop (alapvetően 4) egyikét kinevezzem 2. monitornak. Egyedi felbontással, külön megjelenítőn.
    Olyan nagyszerű találmány ez a többasztalos dolog és olyan jól hangzana, ha az egyik a külső monitor lenne... és ki tudnám küldeni rá az adott alkalmazást...
    Van ilyen lehetőség valahogy?

A videokártyám ATI Moblity 200M, fglrx-szel. Jelenleg az utolsó előtti változat van fent.

• VaZso

senior tag

Szerintetek mit tudok tenni akkor, ha a Mandriva install egy régebbi notebookon gyakorlatilag a telepítés elkezdése előtt kifagy?

Konkrétan az USB eszközök felismerése közben fagy merevre. A hardver maga tökéletes.

Konfig: Mitac Voyager 6133
    P2-Celeron 500 Mhz, 160 MB RAM, 20 GB HDD, egy USB csati van rajta. :)

Mondjuk ezen a gépen, amiről írok pedig a Debian telepítője nem fut le...

Ki tudnám valahogy kapcsolni a telepítéskor az USB eszközök keresését?
    A vezérlőt BIOS-ból sajnos nem lehet letiltani.

Örülnék, ha felmenne rá ez a disztribúció, mivel ezt ismerem valamennyire...

Szerk.: A Mandriva "live" része sem indul, Knoppix viszont tökéletes rajta (nettel együtt is :) ).

-------

P1 <100Mhz @ 16MB RAM gépre, CD nélkül milyen Linuxot tudnék feltenni grafikus felülettel (és hogyan :F )?
    Egy printer portos LAN kártyám van hozzá, ha Cardbus lenne benne a PCMCIA (gondolom, nem az), akkor másik hálózati kártyám is volna hozzá...

Bármiféle segítségnek örülnék.

Szerk.: A vinyót másik gépbe be tudom rakni.

• VaZso

senior tag

válasz PWR #5995 üzenetére

Köszönöm szépen a válaszokat.
    Megoldódott a dolog, bár nem tudom, hogyan.

Délelőtt még feltettem néhány hanggal kapcsolatos dolgot a gépre, de újra nem indítottam, mivel Wine-n volt még egy fontos program, amit be kellett állítani és ahhoz gyűjtöttem adatokat (végül összejött az is).

Ha minden igaz, újrainduláskor még nem volt hang, de valamit állított a srác aki használni fogja (illetve már használja) a gépet, de nem tudta megmondani, mit. :)

A lényeg, hogy jó lett.

-----------------------

Másik dolog - továbbra is DHCP probléma, folytatás :)

Múltkor voltam haveromnál (akinek most a Linuxot telepítettem) és az otthoni Wlan-jára szintén nem tudott csatlakozni a Mandrivám (ahogy az iskolában sem), mert szintén nem kapott IP-t, ráadásul ez nyílt hálózat. (Nem esküszöm meg rá, de talán Netgear eszköz...)

Mivel a hálózat működése itt ismert, ezért beállítottam neki fix IP-t, amivel ment.

Most, hogy feltelepítettem az ő gépére a Mandrivát, délelőtt egy kávézóban tökéletesen ment a Wifi, otthon nála szintén csak fix IP-vel megy. Az ő Wifi-je egyébként Intel chipsetes, az enyém Broadcom.

Konklúzió: Valami gubanc van a Mandriva (illetve az általa használt) DHCP működésével általánosságban, bizonyos routerek esetén. Jobbára ezeknél a típusoknál nem tud IP-t szerezni, ugyanakkor olykor valahogy mégis sikerül neki. DHCP nélkül viszont működik, de több helyen használni így macerás, illetve bizonyos helyeken kivitelezhetetlen (pl. céges környezet, sulis DHCP).

Múltkor a suliban csináltam egy logot a lekérés közbeni hálózati forgalomról, de most nem tudom, hova pakoltam.

Jó lenne a probléma okára fényt deríteni, mert a legváratlanabb helyzetekben (ill. helyen) jön elő és ekkor használhatatlanná teszi az egész rendszert az Internetelérés szempontjából. Win alatt ilyenkor is tökéletes a hálózat, de csak ezért átlépkedni szerencsétlen és kényelmetlen dolog.

Emellett a fenti notebook abszolúte Win nélkül lesz használva, így bizonyos helyeken esély sincs a net elérésére.

Mi lehet a gondja a DHCP kliensnek? :F

• VaZso

senior tag

válasz PWR #5989 üzenetére

Ezt már próbáltam, csak elfelejtettem leírni.

A csatornák engedélyezve vannak és fel vannak tolva maximális szintre.
    Ez amúgy a rendszerhangokra hatásssal is van (és azok szólnak is), csak nem tudom rávenni, hogy a többi program is képes legyen használni valamilyen módon a hangot, valami beállítási gubanc lehet vele, csak nem tudom, hogyan álljak hozzá.

Tehát hang van már, "csak" a programok nem szólnak...

Stanley-B.: Én is a Knoppixot ajánlom Live CD-ként, NTFS partíciókat is lehet vele kezelni, nekem nagyon tetszik rendszervisszaállítási célra. Sabayon-t nem próbáltam.

• VaZso

senior tag

Egyik ismerősöm gépére telepítettem most egy Mandrake-t.

Úgy néz ki, minden működik, viszont hang nincs.
    A gép egy lenovo N200 3000, a hang pedig:

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

Fórumokon utánaolvasva a modprobe.conf fileba beírtam egy options snd-hda-intel model=lenovo sort, minek hatására a rendszerhangok működnek, tehát induláskor és leállításkor szól.

Ellenben egyéb program hangját nem hallom.

Saját gépemen a PulseAudio okozott hasonló gondokat (legalábbis mellőzésével megszűnt a gondom), de itt a pipák kikapcsolása hasztalan...

Mivel próbálkozzam szerintetek?
    /elvileg a gép holnap már nincs nálam, de valamikor még leülök elé az ügyben/

• VaZso

senior tag

Gondolkoztam a problémámon.
    Azt hiszem, semmi köze a sulis net-bajomoz a wlan-nak.

Azt kéne kideríteni, mi lehet a különbség a win és Linux DHCP-kezelése között. (Az előbbi miért működik, míg az utóbbi bizonytalan.)
    Az a baj, hogy a sulis megoldásról szó szerint semmit nem tudok... nem tudom, min fut a DHCP.

Ami biztos:
    - Sok AP-t lát a gép.
    - Néha azért kap IP-t.
    - Ha egyszer kapott IP-t, legutolsó mentsvárként azt használja tovább, ha nem sikerült a DHCP-vel kommunikálnia (nem értettem az elején, hogy ha egyszer elindult, miért indíthatom akárhányszor újra, jó marad - hát ezért.) - persze így fennáll az esetleges címütközés veszélye.

Visszagondolva rémlik, hogy mintha tavaly lett volna probléma a sulis gépeken lévő linuxokkal DHCP ügyben (winen kapott IP-t, Linuxon nem mindig - és azok vezetékkel kapcsolódtak), ez csak most jutott eszembe, pedig volt ilyen. Azt nem tudom viszont, hogy oldották meg/egyátalán megoldották-e... ha fix IP-vel, akkor az nekem zsákutca...

Mi lehet az alapvető különbség a Win/Linux DHCP-je között? Ha jól nézem, küld egy kérést a 255.255.255.255-ös IP-re a 67-es porton és vár... Másképp vár? :F
    ...nem értem... Winen lenne a DHCP és MS beleprogramozta a Linux bannt? :F

Tovább kéne várni a DHCP válaszára (ezt hogyan)?
    Adjatok valami tippet, mivel próbálkozzam?

• VaZso

senior tag

Sziasztok!

Így vizsgaidőszak vége felé, gondoltam megpróbálom újra a Linuxos beállításaim a suliból...

Előzmények:
    - Közel két hónapon át azzal bajlódtam, hogy rákényszerítsem a Mandrivát B43 használatára BCM43xx helyett, beletörődve, hogy bizony utóbbival itthon is lassabb a hálózat, de gondoltam, a BCM43xx és a sulis AP-k között van összeférhetetlenség.

A következőkre jutottam:
    - Először nehezen ugyan, de elindult a net suliból. (Úgy vettem észre, kicsit magas a user CPU-fogyasztás, és ilyenkor lassú is volt... de azért úgy-ahogy működött.
    - Második próbálkozásra (pár nappal később) hasonlóképpen nem tudott kapcsolódni, mint BCM43xx-szel, tehát nem ez lesz a gondom... :(

Következtetés:
    - Úgy veszem ki, valahogy nem mindig tudja lekérni a DHCP-től az IP-címet. A BCM43xx-szes naplóból is így tűnik.
    - Ez leginkább azért fura, mert Windows alól soha sincs gond.

Valahol nagyon nincs rendben valami, mert itthon atomstabilan működik mind a B43, mind a BCM43xx, suliban pedig katasztrófa a hálózat, de winen _soha_ nincs vele gond.

Próbáltam a dhclient-tel is IP-t kérni, de ugyanez volt a helyzet.

Légyszi vessetek egy pillantást erre a logra, próbáltam kigyűjteni bele az egyes állapotokat: itt

Mit tegyek? Fix IP-t ugye nem tudok beállítani, mert a sulis hálózatért nem én felelek és két gép egy IP-n sem hangzik valami jól... Itthon rendesen megkapom az IP-t a helyi DHCP-mtől.

Légyszi segítsetek, nem tudok zöldágra vergődni vele, azt hittem, már rég megoldódott a probléma, ami a gondot okozta... :O

A kulcsszónak ezeket a sorokat látom:

Jun 6 14:19:14 localhost dhclient: DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 10
    Jun 6 14:19:24 localhost dhclient: No DHCPOFFERS received.

Lehet valami spec. probléma a sulis DHCP-vel?
    Mi vajon a megoldás rá?

• VaZso

senior tag

Régóta érdekelne, hogyan tudnám a routeremen nyomon követni a fel- ill. letöltött adatmennyiséget.

Az eszközön Linux fut, Mipsel proci és Busybox.
    Az ifconfig által mutatott érték néhány GB-onként újraindul.

Valakinek lenne estleg ötlete hozzá?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés