- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackbacsi87 #21795 üzenetére
Lehet még a géppel van valami gond, sokat segítene ha járatnád egy kicsit valamilyen live disztró alatt, abból kiderülne valami szerintem.
Syl: felesleges, megformázod a root partíciót (meg azt amit még felcsatolsz külön, pl. /home-ot) a telepítőből, aztán kész, nem kell ezt túldramatizálni.
dodopek: a Grub2 tud olyat, hogy megjegyzi az utolsó választott rendszert és legközelebb azzal indul. Az nem jó neked?
-
Rimuru
veterán
válasz
dodopek #21796 üzenetére
Alapvetően a számozást ajánlják a default érték megadásánál, ami nullánál kezdődik. Szóval az első sor a nulladik a második az első stb. Így meg tudod adni hogy melyik induljon alapból, de név szerint is lehet pl nálam így nézne ki ha a Windowst szeretném:
(előtte van 4 Arch és 2 Debian bejegyzés)
GRUB_DEFAULT=6
vagy
GRUB_DEFAULT="Windows 8 (loader) (on /dev/sda3)" -
-
Syl
nagyúr
válasz
dodopek #21794 üzenetére
Azzal a géppel valami gebasz lesz. Ha megnyomom a billentyűzeten a power gombot, egy másodpercen belül ott a választóablak. A Leállítás megnyomás után meg kb 2 mp és a gép leállt.
Ja, jogosultságot csak saját fájlrendszeren lehet kezelni. NTFS-en nem.
A telepítésre pedig úgy gondoltam, hogy egyetlen vinyó a gépben, és azon egyetlen OS. Magyarul nem dual boot. És telepítéskor letörölni mindent ami rajta van és új partíciókat létrehozni.
A grub tudásom az kb kimerült abban amit leírtam
Majd a kapitány részletezi az átírást.
-
dodopek
addikt
válasz
dodopek #21794 üzenetére
Az időt sikerült átállítanom, viszont a defaultot nem. Először próbáltam simán beilleszteni a win sorát, de szintaktikai hibára panaszkodott a ( ) miatt.Amikor kivettem a (loader) szövegrészt, akkor elfogadta, de nem winnel indul, ha nem piszkálok hozzá...
Hogyan kellene átírnom?
Köszönöm! -
dodopek
addikt
Most feltettem a Manjaroból a 64bites verziót(ha minden igaz, mert bár azt szedtem le, még nem találtam meg, hogy hol tudom leellenőrizni).Ez mintha kicsit fürgébb lenne, és ki is kapcsolja a gépet, ha van türelmem kivárni. Közel 20mp, amíg megjelenik a kikapcsoló ablak, és kattintás után10mp, míg érzékeli a kattintást, és elkezd leállni. De legalább megy...
A serviio file-ok engedik a futtathatóvá tételt, ha a saját partíciójára másolom őket, így sikerült elindítanom a progit.
Bódottá...
A telepítés egyébként nálam mindíg úgy zajlik 98SE óta, hogy a telepítendő helyet megszüntetem, újra létrehozom, aztán forázom, és telepítem a friss rendszert...
Azt hiszem sikerült átírnom az indító menűt. Rögtön vérszemet kaptam, és megpróbálom átírni a default rendszert is ugyanígy... Újraindítás, most ugrik a majdom a vízbe...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackbacsi87 #21792 üzenetére
Miután kiszedted a ramot, most kellene megpróbálni az újrarakást, ki tudja mit okozott a hibás ram.
Amúgy nem tudom hogy van a Mintben, de ha van benne kern.log (locate kern.log megkeresi), abban lehet olvasgatni. Vagy valami más néven még lehet benne a kernel log, valószínűleg a /var/log környékén.
-
jackbacsi87
senior tag
Sziasztok!
Linux mint 14 volt fenn a gépemen, majd felraktam a 15-öt, de mindig ugyan abba a hibába futok. Egy idő után lefagy a gép...
Memtestet futtattam, hibás volt az egyik memória, cseréltem, de a hiba továbbra is fennáll. Proci nem melegszik túl, valami más lesz. Nem logolja a lefagyás okát valahova a linux?(kőkorszaki)Gép:
Sempron 2800+ proci
768mb ram
geeforce mmx 440 vga -
Syl
nagyúr
válasz
dodopek #21787 üzenetére
Én alig két napja nézegetem a Manjarot, ezért csak részben tudok válaszolni.
Valami biztosan van a gépedben/gépeddel, hogy a "szar" ubuntu után a "betonstabil" arch is maga alá kakkant.
Elsőre úgy raktam fel, hogy a /home partíció nagy része megmaradt az ubuntuból, csak a / lett újra létrehozva. Na így a manjaro totál bedilizett. Pl. egy egyszerű fájlt nem tudott törölni, mert valami nyűgje volt a kukával.
Ezért másodszorra a teljes ssd-t gyalultam és úgy telepítettem fel. Most megy rendesen. Javaslom, próbálj te is így tenni.A futtathatóvá tétellel sincs gond. Még vindózos exe állományt is simán kezeli.
A megosztáshoz linuxon samba kell. Ubuntun három kattintás megosztani egy mappát (samba automatikusan települ), de itt még nem jöttem rá a trükkjére. Majd a szakik mondják.Színes-szagos szoftverközpont nincs, csak csomagkezelő. A rendszer csoportban van Szoftver telepítése/eltávolítása néven. Ha tudod a program nevét, akkor két kattintás a telepítés.
Ja és javaslom innen telepítsd a Skype-ot is, ne bohóckodj a fájl direkt letöltésével.Választóképernyő alatt gondolom a grub indítómenüt érted. Na az egyszerű mint a faék. Terminálba: sudo nano /etc/default/grub A második sor. Utána Ctrl+o , Enter, Ctrl+x , majd sudo update-grub és végül jöhet az újraindítás.
-
Jester01
veterán
válasz
sanzi89 #21771 üzenetére
X: user not authorized to run the X server, abortin
Nincs joga elindítani az X-et. Amikor az x11-common csomag települt elvileg megkérdezte kinek legyen joga. dpkg-reconfigure x11-common és beállíthatod hogy anybody.
Például ubuntunál mindenféle mágia nélkül be lehet állítani, hogy akárhány másodperc után automatikusan jelentkeztessen be tetszőleges felhasználót a grafikus felületre. Debian kicsit macerásabb. Display manager-t meg ha jól emlékszem pont te nem akartál (az tud ugyanis bejelenkeztetni).
-
dodopek
addikt
Sziasztok megint. Letakarítottam az Ubuntut, feltettem helyette a Manjarot. Külsőre sokkal barátságosabb nekem(talán mert win szerűbb), de még mindíg nem fasza valami. Már kezdem azt hinni, hogy a linux kernelt nem szereti a hardver kupacom... Ahogy az ubuntunál, itt is problémás a leállítás. Ha rákattintok a kijelentkezés gombra, a rendszer olyan szinten belassul, hogy percenként egy dolgot tudok megcsinálni, és pár perc mulva kiírja, hogy hiba, a kijelentkezés nem sikerült.
Megint letöltöttem a serviio nevű progit, ami van linuxra optimalizálva is, a tulajdonságok közt találtam olyat, hogy futtathatóvá tétel.Belepipálok, pár másodperccel később a pipa eltűnik. A megosztatni kívánt (ntfs alatt simán megosztott) mappák tulajdonságaiban én ír/olvas, csoport semmi, mindenki más senki. És hiába próbálom átállítani, nem engedi, visszaugrik...
Manjaroban van szoftverközpont? Mint az Ubuntuban...
Hol lehet átállítani, hogy a választóképernyő rendszer előtt hány mp várjon, mielőtt automatikusan elindítja a Manjarot? Mert most van vagy 2mp...
Köszi a válaszokat!A Manjaro milyen disztro? Mert pl a Skype letöltésénél ki kell választani, hogy debian, ubuntu,fedora,opensuse,stb...
-
Mint 13-at szeretnék Win 7 mellé telepíteni, de nem akar összejönni. 2 hdd van a gépben, amin a Win 7 van, arra szeretném a Linuxot is. Kiválasztom a telepítési lehetőségek közül a Win 7 mellé opciót és ezt követően csak a másik hdd- ra engedné a telepítést. Kiiktattam a másik hdd-t, ekkor meg nem ajánlotta fel a Win 7 mellé opciót. Tudnátok segíteni, hogy mi lehet ennek az oka?
-
LógaGéza
veterán
válasz
LógaGéza #21782 üzenetére
Na végül találtam egy kis JAVA-s progit, ez megy minden felett is: PresentationClock.
Kis szépséghibája, hogy a Xfce felső panelját is mindig láthatóvá teszi ha fut, de átállítva automatikus elrejtésre ez is elviselhető. -
sanzi89
addikt
-
ryori
senior tag
ssd-nél érdemes kikapcsolni a qbittorrent disk write cache size-t?
-
Rimuru
veterán
-
LógaGéza
veterán
Keresek egyféle progit, hátha tudtok segíteni.
Kellene egy olyan, ami a képernyő bal alsó sarkában megjeleníti az órát, esetleg a dátumot is. Látszódnia kell MINDEN felett, ergo ha megy egy Impress vetítés, afelett is látszódjon. xUbuntu 12.04.3.
Esetleg ezt Ubuntu topikban kellett volna kérdeznem? -
sanzi89
addikt
válasz
Jester01 #21704 üzenetére
Kipróbáltam amit írtál, ezt kapom eredménynek:
debian-vpc login: -su: startx: parancs nem található
2 napja szívok egy szaros auto bejelentkezéssel. És csodálkoznak rajta, hogy az emberek miért nem használnak Linuxot...
u.i.: Mint kiderült a startx a xinit része. Feltettem a xinit-et:
apt-get install xinit
Erre boot után az alábbi hibaüzeneteket kapom:
debian-vpc login: xauth: file /home/guest/.Xauthority does not exist
X: user not authorized to run the X server, abortin
xinit: giving up
xinit: unable to connect to X server: Connection refused
xinit: server errorSzóval? Valakinek valami?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem tudom hol van a Manjaro webes csomagadatbázisa, ott nem kerested? Amúgy telepíthetsz az AUR-ből is, van 3 verzió is benne:
rainlendar-beta-unstable 2.12.b130-1
rainlendar-lite 2.11.1-1
rainlendar-pro 2.11.1-1Chakránál is ott van a lite rezió a CCR-ben, egészen biztosan Manjaronál is megvan valamelyik valamerre.
-
Syl
nagyúr
Na Manjaro-s gyerekek, ide figyeljetek
Gondoltam teszek vele egy próbát. Eddig szinte mindent sikerült hozzá kigugliznom, de most elakadtam.
Adott ez a naptár program, amit évek óta használok (windowson, ubuntun), de itt nem sikerül beizzítanom. A leírás szerint kicsomagoltam, és amikor indítanám, hibát dob.Elsőre ezt adta:
./rainlendar2: error while loading shared libraries: libpng12.so.0: cannot open shared object file: No such file or directoryMajd miután felraktam a libpng12 csomagot, a következőket köpi:
./rainlendar2: /usr/lib/liblber-2.4.so.2: no version information available (required by ./rainlendar2)
./rainlendar2: /usr/lib/libcrypto.so.1.0.0: no version information available (required by ./rainlendar2)
./rainlendar2: /usr/lib/libssl.so.1.0.0: no version information available (required by ./rainlendar2)
./rainlendar2: /usr/lib/libssl.so.1.0.0: no version information available (required by ./rainlendar2)
./rainlendar2: /usr/lib/libldap_r-2.4.so.2: no version information available (required by ./rainlendar2)Innen sajnos nem tudok tovább indulni. Segítség!
-
sanzi89
addikt
válasz
Jester01 #21704 üzenetére
Ez mit is csinál pontosan? Mi az a startx?
@Mindenkinek
Még mindig szenvedek ezzel az automatikus bejelentkezéssel. Találtam ezt a leírást, de már az elején elhasalok, nincs olyan sor a fájlba, mint amit ír a tutorial, hogy vegyem ki a kommentet. Ez volna a kérdéses rész:First edit the file /etc/login.defs and uncomment the following line (remove the '#' in front):
NO_PASSWORD_CONSOLE tty1:tty2:tty3:tty4:tty5:tty6 -
petiwr
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék csinálni két virtuális gépen két valamilyen linuxos seed servert. Úgy működhet hogy hogy van egy vinyó 500 Gb azt ketté osztom és külön külön torrentezek róla az működhet?
-
Jester01
veterán
Mondtam, hogy csak törölni kell a linket (rm vagy bármilyen fájlkezelő). Újratelepíteni nem kell. McSzaby meg elírta a parancsot (bár az extra ./ elvileg ártalmatlan). rm ~/.mozilla Ha még mindig nem lesz jó, akkor egy ls -l ~/.mozilla kimenetet légyszíves prezentálj.
Igen, a fat32 az amelyik nem tud 4GB-nál nagyobb fájlt.
-
ryori
senior tag
linux mintet használok 15ös mate felület. megcsináltam amit írtál de még mindíg nem indul el =|
profilt nem tudja betölteni.
merevlemezt csak linuxon használom. akkor az ext2 jónak tűnik, mert ott nincs napló. -
McSzaby
őstag
Nos, milyen disztróról is beszélünk? Fogtad, leszedted és újra felraktad a mozzilát, illetve törölted a softlinket is? Mert akkor áj dont nó.
Amennyiben Ubuntu/ vagy debian alapú a disztró, akkor:
apt-get --purge remove firefox
Miután ezt megadtad, nézd meg, hogy létezik a ~/./.mozilla. Ezt úgy tudod megnézni, hogy a saját usereddel a következőt adod ki:
ls -lahrt ~/./.mozilla
Amennyiben kiírja, hogy No such file or directory, akkor jó vagy. Ha nem, akkor:
rm -rf ~/./.mozilla
Ezekután terminálból mehet az újrarakás:
apt-get install firefox
Aztat csóóókolom,hejj!
Külső meghajtó: Attól függ milyen rendszereken akarod használni. Ha Windows-n is, akkor legyen ntfs, ha csak linuxon, vagy Mac-n, akkor inkább ext3 vagy ext4.
-
ryori
senior tag
válasz
McSzaby #21742 üzenetére
üdv
ezt írta:
mkdir: cannot create directory ‘./.mozilla’: File exists
de a mozilla nem indul, profilt nem tudja betölteni. na mind1 akkor marad a reinstall
amúgy mozillát is ujra raktamilletve
még 1 kérdés, külső hdd ami adattárolásra lesz használva, nagyméretű filmek, képek.
milyen formátumban érdemes formázni? vagy mind1? fat32re gondoltam, de nem az az ami nem támogatja a 4gb-nál nagyobb fileokat? vagy az a 16os lenne :\ -
Penty
aktív tag
Egyetértek. Ha valakinek nincs ideje és/vagy kedve próbálgatni, akkor célszerű megmaradnia az eddig bevált oprendszerénél.
Szerintem ha valaki mégis nagyon szeretne Windowsról Linuxra váltani, akkor is inkább a Win mellé érdemes először rakni az új Linuxot és úgy próbálgatni, mert ha beakad az ember valamibe, akkor még mindig ott a megszokott és kiismert Windows, ahova ideiglenesen "menekülhet" a problémák elől, amíg ismét erőt nem gyűjt magában ahhoz, hogy utánanézzen a felmerült problémá(k)nak. Ha nincs hová menekülnie az embernek, akkor csak frusztrálttá válik a nem működő gépe miatt és itt fog a fórumokon trollkodni, hogy milyen szar a Linux...
Szerintem a Wint csak több hónap után célszerű eltávolítani a merevlemezről, miután már kellőképpen megismertük, belaktuk az új rendszert és megtaláltuk azokat a programokat, amik megfelelnek az igényeinknek és kellőképpen helyettesítik a megszokott wines progikat.
Előnyben vannak azok, akik kicsit rugalmasabban, kompromisszumkészséggel állnak hozzá egy ilyen váltáshoz és nem várják el azt, hogy a Linux úgy működjön mint egy Windows. Aki Windowst akar faragni a Linuxból az jobb, ha nem is áll hozzá a váltáshoz, mert eleve bukásra van ítélve.
Szintén segítí az átállást, ha nem egy bughalmaz, "kísérleti" disztróval próbálkozik az ember elsőre, hanem egy stabil, jól kiforrottal. Némi akarással, kitartással és utánanézéssel kezesbárányt lehet faragni még egy nem túl felhasználóbarátnak tartott disztróból is, egy – itt a fórumon egyesek által – nem túl felhasználóbarátnak tartott asztali környezettel is.Persze ezek csak az én észrevételeim és tapasztalataim. Nekem az elmúlt több mint egy évben ez a hozzáállás bevállt, így zökkenőnemtesen tudtam átállni Linuxra.
-
baratka87
tag
válasz
McSzaby #21749 üzenetére
Köszi szépen, ezt a Manjaro linuxot én is nézegettem, első körben megpróbálom KDE-vel, azt csak úgy tudom, hogy felteszem az xfce verziót és utána rátelepítem? vagy a net based verziónak is grafikus telepítője van és kiválaszthatom mit akarok? vagy az konzolos telepítő?
-
McSzaby
őstag
válasz
baratka87 #21748 üzenetére
Bad News: Ezt pedig érdemes probálgatni. Most mindenki a Debian egyik asztali verzuóját fogja ajánlani, de én inkább ezeket:
Ha szépet akarsz, akkor Elementary Os.
Ha stabilat, akkor Manjaro, vagy Mageia.
Mindegyik elől van distrowatchon is és meg is tudok őket nézni melyik tetszik.
-
baratka87
tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen disztrbúciót ajánlanátok egy AMD A6-6400K 8Gb Ram, videoókártya a processzorba beépített. Igazából netezni, filmezni és torrentezni kellene a gép. Ezeket gyönyörűen és gyorsan vigye. Annyi féle van, distrowatchon néztem, Mint elől van nagyon, de fórumokon sok hibát írtak róla. Ubuntu, fedora, Mageia, Arch. Próbálgatni túl sok időm nincs, ezért érdekelne a véleményetek, melyik lenne a legkézenfekvőbb.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdv!
-
McSzaby
őstag
válasz
Aarpok #21745 üzenetére
Igazából a Windows az, ami teljesen más filozófiával működik, mint a legtöbb rendszer. Linux, Mac, (AIM,Solaris,BSD) mind hasonlóak. A windows az egyetlen, ami más.
(Igen, tudom, mert Unix alapú mind, de akkor is... A windows, ami rossz irányba vitte a világot
Persze ezt most nehogy kötekedésnek vedd.
)
-
Aarpok
őstag
válasz
dodopek #21737 üzenetére
Pár kört futottam 1 - 2 linux - al,de mindig visszatértem a Win - hez.Kitartást kívánok neked a linuxhoz azonban mint mondtam el kell rugaszkodnod a win alatt megszerzett rutinoktól.Ez egy teljesen más rendszer más filozófiával.Sikerekben gazdag linux használatot kívánok neked.
-
McSzaby
őstag
-
-
ryori
senior tag
üdv a
rm -R ./.mozilla
és a
ln -s /tmp/.mozillaparancsot hogy lehet visszavonni? mert most nem indul el a mozilla mert nem tudja a profilt betölteni
-
dodopek
addikt
Te is itt?
Igen, egyébként teljesen igazad van. Viszont bő 10 év Win után szerintem ez szinte elvárható....
De akkor is linux felhasználó leszek, ha bele döglök is!Indítópult megvan. Most már csak zat kellene megtudnom, hogy a telepített progikat hova teszi a rendszer. Könnyebb úgy betallózni..
-
Aarpok
őstag
válasz
dodopek #21735 üzenetére
Szerintem az a baj,hogy megpróbálod Win - ként kezelni ahogy ott megszoktad.A linux egy egész másfajta gondolkodást és hozzáállást követel.A jelszókérést szerintem nem lehet kikapcsolni vannak dolgok amihez root jog kell.Nyomsz egy Win gombot erre bejön a dash és beirod a "start" szót utána kattints az Indítópult találatra (talán így hívják a magyarban angolnál Startup Application)
-
dodopek
addikt
Kezdem elveszteni a lelkesedésem a Linux irányába.
Ezzel a verzióval sem tüntek el a problémák. A gép nem kapcsol ki, csak újraindul, a mappa megosztás csak addig marad meg, amíg újra nem indítom a gépet, és egyébként minden beállítás random módon eltűnik.Mi a fenét csinálok rosszul?
És nem lehet kikapcsolni, hogy folyton jelszót kérjen?És nincs benne egy automatikus indítás menü?
Eléggé kiábrándultam...
Ubuntu 12.04 LTS
-
dodopek
addikt
válasz
CPT.Pirk #21726 üzenetére
A most meg semmi azt jelenti egész pontosan, hogy pár napja leválasztottam az egyik win partícióról 25Gbyte-ot, és simán(kis segítséggel) feltoltam rá a 13.10 Ubuntut. Mivel mindenféle gyíkjai voltak, gondoltam, és ajánlották, hogy próbáljam meg a 12.04 LTS verziót. Mivel (a senkiházi Nero miatt) nem tudtam kiírni, usbről telepíthetőre alakítottam, és neki estem. Szépen végigment a telepítés, végén újraindítás, indul a win7. Nincs oprendszer választó, nincs semmi jele, hogy fenn lenne bármi más, mint a win7. Próbáltam uefiben a másik hdd-re állítani(és vissza), eredmény nélkül. Próbáltam a win7 lakóhelyén csinálni egy 25Gb területeet. Ott is végigfutott a telepítés, ugyanaz az eredmény.
Annyi biztos, hogy a win számára ismeretlen formátum, tehát valszeg odáig eljut, hogy ext4re formázza.Most újabb kísérlet. PowerISOval(köszönöm a tippet) kiírtam dvd-re, aztán meglátjuk mi lesz.Telepítés után jelentkezem...
-
-
-
Syl
nagyúr
válasz
FeketePok #21718 üzenetére
Tetszik ahogy megpróbálod megmagyarázni, hogy amit láttam, tapasztaltam, az nem is úgy volt. Tisztára mint egy win8 vagy apple topicban. Rosszul tartom.
(#21722) Iscariah
Nyilván egy kezdő ubuntuval is fórumokat olvas. Csak lényegesen kevesebbet. Egy év linuxozás után pl. simán beletört a bicskám a chakrába. Pedig nem live rendszerként szoktam próbálgatni, nem is virtuális gépként. Egy SSD van a gépemben, egy OS-sel. Tehát amit kipróbálok, azt élesben teszem. Most éppen debian kde-t nyüstölök, de valahogy nem az igazi.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
FeketePok #21718 üzenetére
Abszolút egyetértek, én Manjaro alatt még nem találkoztam problémával, out-of-the-box, kezdőként abszolút tökéletes választás.
Aztán ha KDE kell ott van a Chakra, az is egy remek disztró, cikk is van róla Logouton. Ubuntu vonal felejtős, van, akinél nincs probléma, de van akinél meg igen.Syl: "Az ideje nagy részét a wiki bújásával fogja tölteni."
Na mert Ubuntu miatt egyszer nem jött a kolléga fórumba hogy valami probléma van?
Na meg Te könnyen beszélsz, több mint egy éve nyúzod, a fórumtárs meg most ismerkedik, akkor meg tanuljon meg olyat amivel nem lesz problémája
A Debian sem rossz választás, viszont a wifi alapjáraton nem fog menni, be kell állítani. Jah és nem annyira kezdő friendly, mint a Manjaro vagy a Chakra.
dodopek: inkább DVD-RW-t vegyél, arra a cd-nél nagyobb helyet igénylő ISO-kat is ki tudod írni.
-
dodopek
addikt
válasz
MacCaine #21717 üzenetére
12.04lts-t átalakítottam usb-re, mert cd a kép, nekem meg csak dvd van itthon, szépen végigment a telepítés, újraindítás, indul a Win7. Megnéztem lemezkezelőben, a linuxnak leválasztott 25Gb szerinte üres. Ennyire nem látja a win az ext4-et, vagy valami félrecsúszott?
Asszem veszek egy cd-rw-t. Évek óta először...
-
FeketePok
tag
Manjaro 0.8.8-nak mar teljesen grafikus feluletu instalere van,wikin lepesrol lepesre kepekkel ilusztralva van a folyamat.Install befejezese utan terminalba "sudo pacman -Syyu" ezzel szinkronizalja a mirrorokat es egyben updatel is,egyszerubb mint win 8 install
Ami uj programok telepiteset illet pacman-nak van ugyszollvan grafikus felulet megkeresi az installalando programot es az automatikusan felrakja fuggosegekkel egyutt.Tehat eddig el semmifele buheralas vagy net turkalasra nincs szukseg.
Egyebkent ha valaki buheralni akar -testreszabas,vagy arch repo hasznalata -nagyon jo tutorialok vannak tubon,vagy olvasgatni kell wikin - ami egyezzunk meg elkerulhetetlen barmilyen distro eseteben.
Ha valaki megis idegenkedik Arch rendszertol es ubi alapu rendszert akar akkor inkabb Linux Mint mint az a szemet Unity-s Ubuntu. -
MacCaine
őstag
Nálam a céges notin van ubuntu 12.04 (de csak mert a kali-ra sehogy se lehetett ráhegeszteni a céges szoftvereket). A Unity egy akadós, számomra logikátlan valami, 5 perc használat után idagbajt kaptam tőle, úgyhogy ment fel a gnome. Azóta sebességre is jó a gépezet, meg végre elég gyorsan megtalálok mindent.
-
Syl
nagyúr
válasz
#19617792 #21710 üzenetére
Tudja a fene. Talán azért mert fent van a tálca, lent meg a dock
(#21713) FeketePok
Ami meg nem elfelejtendo az az ,hogy Manjaroho-nak van egy wiki oldala ahol majdnem mindenre valaszt kapsz ha nehezsegeid akadnak.
És akadni fognak. Nem kicsit, nagyon. Az ideje nagy részét a wiki bújásával fogja tölteni.
Próbáltam a Manjarót, egy hétvégét nem bírt ki nálam. A legalapvetőbb dolgokhoz netet kell bújni.
Ment is vissza az LTS ubuntu.Ami egy éve köszöni szépen, hibátlanul teszi a dolgát. Hekkelés, babrálás nélkül.
-
Penty
aktív tag
válasz
dodopek #21712 üzenetére
"Buherálni nem igazán akarom, testraszabni is csak annyira, hogy a win alatt megszokott dolgok meglegyenek, ugyanúgy tudjam használni a gépet, mint eddig. DLNA(szerűség),skype, torrent,hasonlók."
Szerintem ebben a mondatben benne van minden, ami szükséges ahhoz, hogy egy olyan linuxos oprendszert ajánljatok neki, ami megfelel a fenti kitételnek.
-
evilskati
aktív tag
válasz
dodopek #21712 üzenetére
Windows alól, pl. ezzel az egyszerű kis programmal. Kitudod választani, hogy pendrive-ra vagy DVD-re szeretnéd, betallózod az iso-t, pendrive esetén leformázza, majd megcsinálja bootolhatóvá, és felrakja rá az iso tartalmát.
Ezután BIOS-ban a boot sorrendet meg kell változtatnod USB-HDD-re, vagy USB-FDD-re, persze ezek az elnevezések alaplapgyártónként változhatnak.
Esetleg ha az elözővel nem ment volna pendrivera, akkor még itt van ez is, ezzel még eddig soha nem volt gondom.
-
FeketePok
tag
válasz
dodopek #21702 üzenetére
Dodo hagyd az ubuntu vonalat a jo budos francba,ha jot akarsz rakjal fel egy Manjaro linuxot -Arch alap - XFCE-vel es kesz.Amit meg tudnod kell Manjaro-rol az az hogy rolling release tehat nem kell minden ujabb verziot ujra instalalni mert frisiteni lehet a meglevo instalaciot.A masik dolg meg az hogy ha nem tetszik az XFCE akkor van KDE,GNOME vagy akar Cinamon verzio is.A GNOM3 es Unity-t en nem eroltenem randa haszontala mindketto-mondjuk ez szemelyes velemeny.
Ami meg nem elfelejtendo az az ,hogy Manjaroho-nak van egy wiki oldala ahol majdnem mindenre valaszt kapsz ha nehezsegeid akadnak.
En szemely szerint nehany honapja valtottam Manjarora Debianrol es hidd el nem bantam meg,nagyon szeretem ezt a disztrot. -
dodopek
addikt
Buherálni nem igazán akarom, testraszabni is csak annyira, hogy a win alatt megszokott dolgok meglegyenek, ugyanúgy tudjam használni a gépet, mint eddig. DLNA(szerűség),skype, torrent,hasonlók.
Szerintem rászaladok majd a 12.04 LTS-re, és talán a debianra, ha már ennyire dicséri mindenki...
Aztán majd megint jövök nyavajogni, hogy mit hogyan merre...Ja, és egy kérdés, ami erősen oprendszerfüggetlen. cd képet hogy a bánatban lehet dvd-re írni? A nero nem engedi. És ha nem lehet, hogy kell usb-ről rendszert telepíteni? Olyat még nem csináltam...
-
Syl
nagyúr
válasz
dodopek #21707 üzenetére
Én pont egy éve váltottam linuxra és már régen kinőttem a buherálós korból, tehát jogosan oszthatom az észt
Első körben azt kell eldönteni, hogy windows-like környezetet (start menü, tálca, programcsoportok stb.) akarsz, vagy mást.
Ha win, akkor KDE (a testre szabhatóság királya), LXDE (gyík gépekre való, béna win95 utánzat), Mate, Cinnamon. Az XFCE már kicsit öszvér, erősen húz az OSX felé.
Gnome 3. Hát, aki azt kitalálta, annak törném el a kezét! Nézz meg róla pár youtube videót. A win8 metrója (fujj) ehhez képest egy szenzációs felület...
Ha bejövős az OSX akkor egyértelműen unity. Faék egyszerű. Szó szerint csak a háttérképet tudod változtatni. Na jó, tweak-kel mást isAz ablakkezelők (bezár, kicsinyít, nagyít) bal oldalon vannak, a programok menüsora egységesen a felső tálcán jelenik meg, bal oldalon a dock, nagyon jól működő kereső a win gombra stb.
Második körben az a döntő, hogy szeretnéd-e buherálni, vagy csak install oszt használni.
Ha az első, akkor arch, archbang, chakra. Lesz hegesztés, wiki bújás bőven.
Ha olyan vagy mint én (just works), akkor valami az ubuntu vonalról (persze szigorúan LTS!).
Az arany középút a debian. A NASA-nak meg a Guglinak is bevált -
MacCaine
őstag
válasz
dodopek #21700 üzenetére
Desktop environment-ek. Amíg a windowson csak egy van, linuxon tucatnyi. Különböző erőforrás igényekkel, különböző kinézettel.
A Gnome kevesebb erőforrást eszik, egyszerűbben kezelhető, logikusabb. Ha a 13-as Ubit használtad, kakor valószínűleg a unity DE-t láttad.
Azt hiszem, nem lehet egyből gnome-al telepíteni a 12.04-et, de egy pár perces művelet az egész.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Autós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Milyen notebookot vegyek?
- E-roller topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest