Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
Topikgazda
válasz
skristof #22840 üzenetére
Egyreszt van ami deklarative kivetel tudtommal. Masreszt meg nem buntetokamat, csak infla jon ra, szoval ahhoz kepest veszteseg ugyan hogy ingyennek tunt, de penzugyileg nem egy hatalmas kockazat. Raadasul ha felreteszik ketteske szuleteseig a ketfajta finanszirozas havi kulonbseget felcimkezve inflakovetoben, akkor minimalis extra teher keletkezik mikor kideful h nem lesz.
Illetve minel tobb negativ szcenariot emleget valaki, annal valoszinubb h onbeteljesito joslatta valik...
De hat itt mindenki csak a velemenyet mondja, az meg jo ha eltero, mindenki rajohet melyik ervelest tartja szamara validnak... -
-
Revolit
senior tag
válasz
skristof #21552 üzenetére
Nem ismerem sajnos a zold hitel felteteleit reszletesen. Nagyon jo termek, foleg CSOK-al, de mi mar felhasznaltuk (marmint a CSOK-ot, es a ketto kizarja egymast).
En amugy azon paraznek zold hitellel kapcsolatban, hogy a keret nem fogy-e ki pont a biralat alatt. Az pech lenne.
-
gerii
addikt
válasz
skristof #21434 üzenetére
Ez azért nagyon karcsú, ennél biztos több igénylés van már elkezdve.
Hónapok óta néztünk pesti agglomerációban házakat, szinte mindenhol kapkodva igyekeztek zöldhitel képessé tenni a tákolmányokat a beruházók... gázcirkó mellé 3 klíma, utólagos hőszivattyú, napelem.
Amúgy is szinte minden házon találni lehetett kisebb-nagyobb-brutálisabb hibákat, de emellett még olyat is találni ami BB-s is, az nem volt egyszerű. Volt ahol az ablakok nem feleltek volna meg a követelményeknek, nagyon sok ház nem cégesként épült.
Nincs normális, igényes kínálat, szemétlerakóra épített, ukrán, M0 melletti, zsúfolt, élhetetlen építmények viszont tucatjával. -
Livius
őstag
-
axioma
Topikgazda
válasz
skristof #21250 üzenetére
Nagyon fugg attol, mennyire vagy idohoz kotve. Marmint az ingazasi horror. Ma pl. koran jottem, egy helyen kellett lassitani, mashol vegig temposan. Tegnap keson, akkor se volt gond. Ha 8-9 kozott akarsz megerkezni a varosba, az mondjuk problemas (esetemben 11-es uton). [Teny, covid utan lehet hogy ez me'g tovabb surusodik. Viszont realertekben benzinaremelkedessel - e-autok elterjedeseig - meg csokkenni fog.]
-
Poultier
tag
válasz
skristof #21247 üzenetére
Alapvetően szerettem Piliscsabán lakni, de a közlekedés 7-18 között vállalhatatlan a 10-es úton, én legtöbbször Zsámbék felé mentem az M1-re, de akkor még nem volt ekkora forgalom, mint most(most Tatabányáról jövök). Van azért Pcsabán is NOGO zóna, a 10-es út és a patak(kenyérmezői talán) között van a type-C tábor.
Jászfalun merrefelé van a parcellázás? A régi építésű övezetben(10-es út 500 méteres körzete) laknak a fent említett népségek, az annyira nem az igazi, viszont fentebb a Pilis lankáin szívesen laknék még ma is.
Titkos tipp: nézd meg Tinnye Királyvölgy/Álomvölgy/Mediterránvölgy részeit is, jobb árak vannak talán, mint néhány kilométerrel odébb. -
KilgoreTrout
senior tag
válasz
skristof #21148 üzenetére
A választások miatt pont most változtattak az állandó lakcím feltételein, nem kell a lakcímkártya szerinti állandó lakcímeden lakni, bárhová átjelentkezhetsz.
A zöldhitelnél a lakcímkártya alapján ellenőrzik a bentlakási feltételt, így a jogszabálymódosítás miatt igazából nem is kell a lakásban élni...
-
Qtya123
őstag
válasz
skristof #20445 üzenetére
És ez még csak rosszabb lesz, ha tartós marad a magas építőanyag és szaki ár.
Amúgy a másik, hogy nem csak a felújítás hiánya, hanem ettől függetlenül maga az élettér is meglepően sok helyen olyan szinten kritikán aluli, hogy csak nézel. Kosz, kupi, igénytelenül széthagyott ruhák, holmik, kosztól feketedő kilincsek, retkes csempék, zsíros konyha, poros bútor, stb... Főiskola alatt százszor különb volt a lakásom tisztasága, pedig akkoriban azért nem igazán a takarítás volt a prioritás a napjaim során.
Az elmúlt kb 5 évben a munkám miatt rengeteg lakásban, házban jártam, mind Budapesten, mind megyeszékhelyeken. Nagyon sok ilyen van. És egyáltalán nem a kisebbség lakásairól, házairól beszélek, hanem elviekben a középosztályról és onnan felfelé. Ránézésre teljesen normális emberek laknak disznóól szintű rumliban. Ahogy egyik ismerősöm mondja az ilyen kupis életterekre: kifelé törlök lábat.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
skristof #19959 üzenetére
Igazából számunkra az lenne a jó, ha nem bővülne a település (abba az irányba). Legalábbis így egy nyugodtabb ingatlanról lenne szó, ami körül nincs semmi "extra", viszont a bővítéssel lenne mellette valami zöldterület/intézményi terület is. De eddig a szóban kapott pletykák is arról szólnak, hogy nem terveznek mostanában bővíteni.
Ezek szerint a rendezési tervekben szereplő tervezett elemeknél nincs végdátum, hogy meddig akarják megvalósítani, csak egy lehetőséget jelölnek ki a jövőbeli változások tekintetében?
-
albiosz
őstag
válasz
skristof #19717 üzenetére
Az a baj, hogy emlékeim szerint ha mérséklést/elengedést kérsz és nem hagyják jóvá, akkor már kicsúsztál a részletfizetéskérési határidőből. Utóbbit viszont mindenképp kérnénk, jobban esik azért apránként befizetni.
Beszélek majd a NAV-val azért, hogy milyen lehetőség van, ha nem hagyják jóvá a mérséklést/elengedést, de részletfizetés mindenképp kellene.
#19718 hurenzon: voltak itt régen tapasztalatok, hogy nem feltétlen rászorulóknak is elengedték, csak erős érvek kellenek meg persze szerencse.
-
Csabroncka
addikt
válasz
skristof #19663 üzenetére
Na persze "egy esetleges kamatkörnyezet-emelkedés törlesztési képességre gyakorolt negatív hatásait"! Most jött a következő periódusra számoló értesítő. Van kb 12/7 milla tőke bent 20/6 év-nél járunk, a kamat 0,2%-al emelkedik (18 augusztusban volt a forduló) kb 2300Ft-tal emelkedik ~55ezres törlesztő.
A számokat és az arányokat érdemes nézni, nevetséges (mai ingatlanárakat nézve) tőketartozás mellett is ezresekben mérhető a tizedszázalékos változás. + moratórium - lesznek itt még meglepetések.
A Bank és az Állam mindig jól jár!
-
Qtya123
őstag
válasz
skristof #19516 üzenetére
Az ingatlanos alkudozásra kíváncsi leszek. Amúgy is számomra tök furcsa szokott lenni, hogy mikor felmegyünk megnézni egy lakást és ott él a tulaj/tulajok, akkor sokszor csak ott vannak kukán, szótlanul, alárendeltként a saját lakásukban, kvázi lomnak és csak az ingatlanos beszél. Ők meg teljesen elidegenítik magukat a lakás bemutatásának, vagy úgy bármilyen kommunikációnak a folyamatából.
Én nem tudnám elnézni, hogy más mutatja be a vevőjelöltnek a lakást és más beszél helyettem.
Mondjuk ennél az ingatlannál szerencsére nem így volt, szóval remélem az árról való tárgyalásban is majd aktívan részt vesz, nem csak az ingatlanosra pislog.
-
astorre19
aktív tag
válasz
skristof #19451 üzenetére
Tegye fel a kezét akit meglepett...Pár hónapja írtam,hogy ez lesz úgyis
Ha más kerül véletlenül kormányra az majd az ő dolga mit kezd vele,ha meg nyernek úgyis jó,ciklus elején lerendezik a kényes kérdést,ciklus végére az átlagpolgár úgyis elfelejti.Na meg rá lehet fogni a Soros/Gyúcsányra
Mondjuk azért 2 év moratórium után megnézném majd azoknak a fejét akik végig benne maradtak mekkora lesz miután átveszik a Banktól az értesítőt.
-
bilimbalam
tag
válasz
skristof #19356 üzenetére
Igen kb én is így gondolom.
Pest megyei újépítésű nagy lakás. Környék hirdetési áraihoz lőttem be magam, de a legtöbb elborult árazáshoz képest ez teljesen korrekt. Valószínűleg az ár miatt megy majd el kicsit lassabban ,ennyit nem mindneki tud csak úgy letenni. Amit észrevettem, hogy a kisebb, SOKKAL szarabb kégliget elkapkodják mert azok méretükből adódóan olcsóbbak.
Nekem egyátalán nem sürgős, csak kíváncsi voltam. Ha 2 hónap múlva nem jön valami komolyabb vevő, akkor lejjebb viszem az árat. Ami leginkább zavar, hogy jelenleg ne mlenne mit venni helyette. Eszméletlen túlárazások vannak. Romokat hirdetnek a környéken 80M-ért és ez nem egy nagy presztizsű település.. -
Eagl3
veterán
válasz
skristof #19330 üzenetére
Mindenképpen pontosítani kellene, hogy mit fog beépíteni, mert marhára nem mindegy. Sanszos, hogy nem a 4-5 milliós levegő/levegő hőszivattyút fogja megvenni, hanem a traktor hangú 1,5M-sat.
Szerződéskötés előtt tisztázni kell, és érdemes ráfizetni a megfelelő minőségű gépre mert hosszú távon szívás lesz. -
Eagl3
veterán
válasz
skristof #19309 üzenetére
Ütemenkénti fizetés nem jó?
Ahogy kész a szerződés szerint megállapított ütem, akkor fizetsz.
Szerintem így lehet a legjobban kézben tartani a dolgokat. Arra kell figyelni, hogy az adott munkafolyamatok árazása azért nagyjából fedje a valóságot. Tehát a pl. tetőszerkezetre annyit fizess amennyibe kerül, ne a kétszeresét. -
Qtya123
őstag
válasz
skristof #19111 üzenetére
Közben már utánajárt a vevő, átküldtük neki, ő meg a banknak. Elfogadják. Reméltem is, hiszen a CC besorolás nem változott.
Másik kérdésem a fórumtagokhoz:
Ismeri valaki Budapesten a 10. kerületben a Rózsaliget lakóparkot (Gergely utca, Tavas Utca, Újhegyi út)? Rendben vannak azok az épületek? -
válasz
skristof #19060 üzenetére
Én se tudtam alkudni új lakásnál de ez egy általános dolog mástól is ezt hallom ,építettő akkor enged ha több száz milliót raksz bele sok mindent vásárolsz amúgy nem. Annyi tud itt még jó lenni ha időben szállsz bele egy projektben mikor meghirdetik én is így tettem .
-
_NCT
addikt
-
axioma
Topikgazda
válasz
skristof #18962 üzenetére
Azt nem latom, hogy az aljzat fele milyen szigeteles van, csak a labazat szigetelese nem lesz eleg, kell a padloba is. A 250-es magassag nagyon kritikus, mert alatta csokkent erteku lakoter jogilag is, az semmikepp nem felel meg (itthon).
Szigetelest tessek most belekerni, azzal nem lesz annyival dragabb, mint amennyivel tobbet er, ezt a lentit mi 10+ eve igy csinaltattuk (fodemekben mindenhol 10 cm, tetosikban 28, falon 12, egyedul a labazat egy resze nem lett meg meg az ablakkava-kiszigeteles. (En ugyan gazt mar nem vinnek ujepitesube, inkabb azt a hoszigetelesre forditanam, de tudom hogy a kivitelezo nem a valos arkulonbseget keri mert gazhoz mar ert, a masikhoz nem, nem fogja olyan aron adni hogy kijojjon.)
Ami nincs reszletezve, es lehet vele szivni: hany db vizkiallas (ez talan me'g kiderul a tervrol), de hogy hany db konnektor/kapcsolo/vilagitas/egyeb kiallas (gyengearam!).
Ha nem magadtol ragaszkodsz a satortetohoz es barmikoris gondolkodnal akar a tetoter hasznositasaban, akar napelemezesben, nezd meg hogy mi a kulonbseg nyeregtetore. De tervbol ill. helyi szabalyzatbol kiderulhet me'g barmi. -
updog
őstag
válasz
skristof #18904 üzenetére
Ismerősöm amikor szembesült vele, hogy 50-50%-os tulajdon esetén egymás bejelentkezéséhez a másik félnek is alá kell írnia (saját maga mellett!) hogy hozzájárul a bejelentéshez, fogta magát, mondta az ügyintézőnek, hogy "pillanat, kiszaladok, itt ül a feleségem kint a kocsiban, mindjárt aláíratom vele is". Nyilván ott ült kint a kocsiban
Amúgy az elmúlt 20 évben mióta párévente volt szerencsém töltögetni ezt a sz*rt, azt vettem észre hogy kb. irodánként mást követelnek meg és máshogy kezelik (mert ugye egy hivatalos okiratot lehet többféleképp kezelni
)
-
j0k3r!
őstag
válasz
skristof #18867 üzenetére
Pontosan. Mindenkinek ajánlom, hogy szerezze be az emésztetlen nyersanyagokat, jelen esetben számokat a KSH/MNB oldaláról, majd saját maga próbálja megemészteni őket, ahelyett amit a portfolion, vagy a DH/OC, XY építési/beruházó Kft a szájába ad készételként (pozícióból beszélve).
-
updog
őstag
válasz
skristof #18299 üzenetére
Nem tudom mi lehet erre a megoldás amúgy. Szabad piac van, és tök mindegy mi miatt, de most így működik.
Az eladók álomvilágban élnek. Érzelmi alapon felülértékelik az ingatlant. Ha régóta ott élnek vagy ők építették, úgy gondolják hogy ha ők leéltek ott 20 évet szigetelés nélkül, akkor miért panaszkodik a vevőjelölt, az a kis penész elfér, a pincéből ki lehet szivattyúzni a vizet, a kétszer négysávos utca zaját meg meg lehet szokni....
Rögtön kicsivel "piaci ár" fölé árazzák (ami úgy alakul ki hogy mindenki ahhoz áraz, végtelen kör), állapottól függetlenül (értékbecslő? az mi?). Várják hogy 80M-ért elvigyék a házat, de nem fizetnének ki 12.000 forintot az ingatlan.com csomagért, "kérésre képeket tudok küldeni".A vevők végtelenségig eladósodnak, főleg ha nem vállalnak be x gyereket, az elmúlt év után agyatlanul mennének az aggloba, bármit megvesznek, amire ráfogható hogy "családi ház", csak menekülhessen a panelből, és a vége az lesz, hogy mégis csak elkel az előző bekezdésben leírt szutyok ingatlan, és pont ugyanilyen mentalitással élnek tovább benne az új lakók.
Én nem is amiatt aggódok hogy most nem lesz családi házam, mert ész nélkül úgyse ugranék bele egy házvásárlásba, tehát lényegében a leírtak nekem nem is jelentenek konkurenciát.
Inkább az az aggodalmam hogy közép-hosszú távon nem lesz-e ebből teljes környékek leamortizálódása az ilyen tranzakciókból, ha a le****om mentalitású eladók helyére először le****om - és több pénzem sincs rá - vevők költöznek (utána meg már ki tudja kik).
-
attiati
veterán
válasz
skristof #18274 üzenetére
miert? jon a kanaan?
Nem hinném. Csak megjelent az agglóban a bp-i tőke 5-10 stb... százaléka, ami az ottani kínálat aránytalanul nagy részét teszi ki.
Emiatt nem érdemes nézegetni indexeket, mert az alpiacokon teljesen szétnyíló folyamatok mennek.Ha emelkednek az újépítésű árak, azok sem azért fognak szerintem, mert akkora kereslet van.
Ingatlan piacon is K alakú "kilábalás" megy.
-
axioma
Topikgazda
válasz
skristof #16126 üzenetére
Na ez az iras - bar teny hogy tulaltalanositott, de - nagyon mutatja hogy miert jo ilyen szakemberektol sokat olvasni: pont felhivja a figyelmet a _szempontokra_. A mi 2005-ben epittetett, 5ezer fotoval dokumentalt hazunk, hoszigetelesi csapdak beepitese nelkul, tetosikban dupla kozetgyapot es parazaras, normalis lejaroval, turbokazan nelkul mar egybol felertekelodik, igaz szumma nagyobb es nem is 60-ert hirdetne'm... De nem sokan vannak akik ezt nezik, me'g az energiatanusitvany ellenere se veszik sokszor figyelembe a muszaki tartalmat.
Mas kerdes, hogy szerintem egy szempontbol kicsit maximalista: csak azt szamolja, hogy mennyiert lehetne full korszeru hazban elni. Azert van ami nem feltetlen egybol cseres, a panelban is ellakik az ember amig az van... nagyszuloknel se gondolom hogy mindenki felujitasba kezd ha ket hetet el kell toltenie. Tehat a hasznalt vasarlasa felujitassal penzugyileg elhuzhato, ha pontosan tudott hogy mi javitando es mennyire surgos. -
axioma
Topikgazda
válasz
skristof #16084 üzenetére
Szocpolos volt, igy kulon szivas (kerult a tervre emiatt "nyak" az egyik szobara).
Nem epitkeztel me'g, ha tudsz szorzot mondaniMert amikor bekoltozhetsz, az mas, mint amikor kesz. A portalanitott aljzat, 1 vizvetel, 1 wc, futes kiepitve, fozes lehetoseg (villanyrezso elfogadhato) szintig kell eljutni. Kivulrol nem volt vakolva, es a benti festesre mar kolcsonkertunk, mupadlo (pvc) maradekbol padlolap helyett, szonyegcsempe sokadosztalyu a foldre, ingyen vagy hasznalt butor, a konyhaban is csak a gepek meg par fempolc volt... de hat cuccunk se volt hogy gond legyen
Igaz viszont falban/padloban jol kiepitett, gyengearam is, napkollektorra kepes tartaly, fodemben 10 centi lepesallo, szoval amit fajdalmas cserelni azt megcsinaltuk egybol. Aztan lett szepen evrol evre valami, redony, pazsitracsko hogy be merjunk allni a swifttel, kozetgyapot 28cm, eps 12 cm (2007-8 korul az nem volt keves), padlolapos helyisegek, aztan mikor kisebb suliba indult akkor lett laminalt a szobakba. Festes mar elegge aktualis lenne...
Mivel nem nagyon volt mibol, a bekoltozesig (nem mindent csavart irtunk, hanem amit a kivitelezo(k)nek adtunk) kb. 5%, ellenben sokkal puritanabb allapotban lett meg, mint amit kesznek mondanek. -
axioma
Topikgazda
válasz
skristof #14974 üzenetére
Pomazon lakom, napi szinten megyek at rajta (virusidon kivul), es 2 evvel ezelottig 10+ evig ott volt a munkahelyem is.
Az nagyon nem mindegy, hogy a Lenfono megallotol eszakabbra vagy delebbre vagy. Ha delebbre, akkor valoszinuleg (a lakas kornyeken) mar nem kell nagyon dugoznod - bar idonkent vannak akik egerutaznak foleg a hegyen at ott erre mar duhosek -, de ha eszakabbra akkor megszivod a Lenfono atjarora varok miatt. Tulajdonkeppen a Megyeri hid - Urom athaladout a tomott, a Pomazrol jovoket szandekosan minden modszerrel lassitjak (hatha akkor majd kerulnek es Szentendre fele mennek ki, ez mondjuk mikor a Lenfono teruleten dolgoztam nem kicsit volt szar indok), csak ezzel a sajat lakosaikat is szivatjak kulon tekintettel azokra akik suliba vinnek a gyereket arrafele... Persze ez leginkabb csucsidore vonatkozik, ha nagyon koran vagy a szokasosnal kesobb tudsz menni (pl. reggel mar 7-kor vagy fel 9 utan), akkor mar jobb. Delutan hosszabb es nem sokkal kisebb a tomeg...
Masik kerdes, hogy aztan bent Bp-en merre mesz tovabb, de onnantol mar olyan mint Bekasrol indulni.
HEV: hat nem mondom hogy sosincs fennakadas, de nem tul suru, mittudomen tanevenkent 2x volt tan hogy az ofo igazolt. Ott me'g fel is tudsz szallni (Bekason mig laktam addig volt hogy a kintrol jovo hevre mar nem is lehetett felferni csak a kovetkezo, onnan indulora), viszont vess egy pillantast a menetrendre is. A csucson kivul felorankent van, ami azert mar inkabb vonat mint bkv suruseg. Ha csak ritkan futsz bele hogy ilyenkor kesed le, az viselheto, de ha abban az idoszakban kene kozlekedned, akkor szar.
Es hat a BKV hiaba 3 megallot is csinal Bkalaszon, nagyon csak a kozepe a varosnak. Mivel durva emelkedok vannak foleg Urom fele, a gyalog/bringa is nehezitett bizonyos teruletekre. Talan SzentIstvan-telep a legjobb me'g ebbol a szempontbol, de az a legdragabb is... [upsz most nezem ujepitesu, hat az biztos hogy nem hev-kozeli]. Ha azt irjak hogy a Duna kozeleben, az meg konkretan a Metro aruhaz mogotti resz, az is papiron Bkalasz, onnan mondjuk csak auto es semmi infrastruktura nincs (inkabb uduloresz, jogilag is erdemes megnezni lakas vagy sem). -
axioma
Topikgazda
válasz
skristof #14949 üzenetére
Ez a kivonat, az altalanos szabaly. A net.jogtar-bol kene az igazit megnezni.
[A szocpolnal is van (volt) elidegenitesi es terhelesi tilalom, de ez abszolute nem akadaly, csak arra hogy a MAK bevonasa nelkul nem lehet lepni. Van ra processz, hogy hogyan lehet a terhet atvinni a masikra. Igaz, bizonyos esetben letetbe kell tenni kozben a szocpol osszeget, de lehet.]
Az hogy hany gyerek az viszont teljesen mas kerdes, az valoban vallalas, de en az ingatlan fixalasrol beszeltem. Nem is lenne eletszeru, hogy emiatt ne lehessen az orszagon belul mashova koltozni, ezer oka lehet hogy erre szukseg legyen. De nem csak ilyenre, barmilyen valtasra megoldhato, helyben, masik (ertekesebb) ingatlanra - az akkori eladasi es az uj veteli ami szamit. -
gerii
addikt
válasz
skristof #14885 üzenetére
Ez se rossz
Aszongya:
- Beköltözhető állapotú, némi csinosítást igényel
- 20 éve teljes körű felújításon esett át, azóta keveset használtElég kemény nm ára van, kíváncsi leszek mi lesz a jövőben.
-
kalifa777
tag
-
axioma
Topikgazda
válasz
skristof #14101 üzenetére
En lakascelra vettem fel szemelyi kolcsont. Nem vasarlas, napelem-telepites. Futamido 1 ev (bar ha osszejon fel ev utan nullazzuk), ossz kamat kevesebb mintha a 15 eve meglevo es normalisan fizetett lakashitelunk bankjatol kerunk lakashitelt (csak ing.ertekbecsles ketto lett volna darabja 30e korul). Hiaba olcsobb a hitel maga, itt az ossz koltseg dontott. Raadasul pont novemberben vettem fel.
-
törölt tag
válasz
skristof #11934 üzenetére
Az egy lebuj.
Emlékszem nagyon olcsón hirdették, de semmi infót nem lehetett megtalálni róla, se honlap se semmi. Mostmár horror áron mennek a megmaradt lakások. Full beton az egész, elrendezése olyan mint egy munkásszálló. Konkrétan a foylosók kinnt, az épületen kívül helyezkednek el. Állandó magas autóforgalom... Szerintem felejtős.
-
Lortech
addikt
válasz
skristof #11934 üzenetére
És mert beton az egész.
Jól látod, van ott egy autókereskedés is a tövében, és kiváló kilátás Csepel gyártelepre, erőműre (vagy másik oldalon a leányka utcai panelokra, vasútra).
Eredeti projekt leírásban szerepelt a "Duna-parti plázs" (lol) kialakítása is, amit azóta levettek. (szerk: bocs, már újra fent van, egy ideig nem volt ott) -
axioma
Topikgazda
válasz
skristof #11860 üzenetére
1. az ujepitesunek a ketszeresebe kerulne, es mellette a jelenlegi epitesi volumen mellett az alja munkaerovel szar keszulne
2. kb. a kovetkezo valasztasok utani urnazarassal is megszuntethetik, tehat nulla biztonsagot ad
3. egy helyre epul sok, mutass ra olyan helyre a terkepen (akar Bp-en akar az orszagban) ahol sok kisgyerekesnek lenne infrastruktura plusz szuloknek munkalehetoseg is egy helyen
4. mi lenne a minimum amit egy 2 v 3 gyerekes csalad kapna? hany m2, hany szoba? van "igazsagos" dontes?
5. bekoltozott, de nem fizet, mit tartalmazna a szerzodes erre az esetre? es ha hazirendet sert (tobbi lakot zavarja stb)?
6. mi lenne az arstruktura 20 evre elore ugy, hogy a csaladoknak is meg az allamnak is "megerje"? Ld. regi otp kolcsonok... azert 20 ev tul sok (2 db gyerek 2 ev kulonbseggel)
Szerintem annyi buktato van, hogy ha mind csak 5% valoszinusegu, mar akkor is bukta - es amire ez kiderul addig jol eltapsolnanak szakertoi dijakra rengeteg dolgot -
axioma
Topikgazda
válasz
skristof #11682 üzenetére
Kihagyott scenario: nem adod el a lakast, kiadod, a jelzalog mind a kettore megy ra, ekkor nem kell onero... a fedezethez kepest kell a hitelosszeg 70% vagy mennyi most alatt maradjon.
Nem azert, hogy ez a legjobb, de nagyon soxor felremagyarazzak az onerot, ezert irtam le ezt a lehetoseget is. Persze ha az elado nem var az elso reszlettel, azert nem lehet "full" (ott vannak az ltp-k) hitelbol, akkor az mas teszta, de bankilag lehet. -
golfvariant
aktív tag
válasz
Ha kell a nagyobb lakás, akkor nincs mit tenni költözni kell.
Helyedben 3 LTP-vel és megtakarítással talán bevásárolnék, most amíg "olcsó"
és kiszámítható a hitelezés (fix kamat) vennék egy másik lakást a panelt pedig kiadnám, vagy esetleg eladnám.Én sem várok nagyon nagy esést a jövőre nézve. Lehet lesz némi korrekció, de az új építésű lakás ára sok mindentől függ. Telekár, alapanyag ár, tervezési költségek/engedélyek és természetesen dolgozók fizetése.
Ha beköszönt a válság:
- A telek ára és a dolgozók fizetése nem fog a felére esni. Te sem mennél el máshova fele annyiért dolgozni mint korábban (ugyanabban a munkakörben).
- Az alapanyag ár akkor sem fog csökkenni, mint ahogy a mindennapi élet sem volt olcsóbb az előző válságnál. A gyárak/forgalmazók inkább tartják az árakat és visszafogják a termelést, minthogy "áron alul" adják az alapanyagokat.
- Az új építésűeknél jelenlegi drágulást a pár évvel ezelőtt bevezetett energiahatékonysági szigorítás is előidézte. (3 rétegű üveg, vastagabb szigetelés).A használt piac pedig amennyire tudja, leköveti az új építésűek árait. Használt piacon várok némi korrekciót, de ez első sorban majd szerintem pont a korábban legolcsóbb lakásokat (panelokat) fogják érinteni.
2012-ben majdnem vettünk a Sidi Angelben egy lakást, de fél év alatt nem haladtak semerre és visszakértük a befizetett összeget. Aztán kb ugyan annyiért vettünk 100m-re egy 2007ben épült lakást majdnem ugyan annyiért. Szóval a válságban sem volt sokkal nagyobb árrés a használt/új lakások között (a környéken átlag ár alatt vettük)
-
dave118
senior tag
válasz
Én kiadnám a lakást, és az albérletet fektetném az új ház/lakás törlesztésébe. Albérlet üzemeltetni ezzel együtt mindig hatalmas kockázat, munka, probléma, agy.f...sz és sorolhatnám.
A lakás/ház árak Bp környékén 98% hogy nagyobbvagyegyenlő lesz. Olcsóbb sosem lesz semmi. szerintem
(#11673) kraftxld: nemrossz, csak 1: időtényező, mire ez kipörög min. 10 év, 2: a fentebbi lakáskiadási mizériában -10 évet veszítek a hasznos élethosszomból, szóval megint 20 évnél járok
lassan rábeszélem magam a 20 év hitelre.
-
axioma
Topikgazda
válasz
skristof #11386 üzenetére
Hat, bocs, de a bankracio nekem pont ltp-ben nem szamit szakertonek. Lattam toluk mar teves infot a temaban full magabiztosban nyomni.
Egyebkent egyszeru: az van lefixalva, ami benne van vagy a CXIII-as torvenyben, vagy 1996-os rendeletben, vagy az aszf-ben. Ami nincs kizarva, arra koteles az ltp megigenyelni az alltamot es o nem mondhatja fel csak specko esetekben a szerzodest (kb. az elso felev utan nincs is ra lehetosege, talan ha minuszba megy akkor). -
Kobe
veterán
válasz
skristof #11386 üzenetére
Ez nekem indirekte nemmondja azt hogy a torveny elott kotott, de torvenybutan lejarokra nem jar (te torveny elott lejart de tovabbfizetett esetrol beszelsz, en ebnek az ellenkezojerol)
Axioma: a beteti kamstrol hol lehet egyertelmuen tajekozodni naluk? Nekem ez a modozatos dolog is bullshitnek tunik, online nem lattam, a papiros szerzides meg eleg sovany
Ha mondjuk piaci kamat 4% de a beteti kamst 3% akkor felesleges kivenni es bukbi, valamennyi minusz lesz ugyan de minimalizalod a veszteseget, nem realizalod az egesz 30% bukot -
axioma
Topikgazda
válasz
skristof #11376 üzenetére
Futamidot kitolni igazabol tobb okbol lehet. Elso az szokott lenni, hogy a jovedelem alapu biralat a kisebb torlesztore tortenik, aztan kevesbe magabiztos embereknel azert, mert akkor azt a kisebbet kell mindenaron kifizetni ha ga'z van akkor is, es csak ezek utan jon az, hogy gazdasagilag megeri mert kozben tobb lesz a hozam a be nem fizetett penzen (es a sor vegen me'g olyan is van aki vallja, hogy jobb ha elzalogositott a lakasa, mert akkor nem tudja elvenni a lakasmaffia...).
Nem tudhatod, nem lesz-e jobb befektetesed, esetleg nem is a lakascelra hanem masra, ami miatt jo az ha rugalmas vagy. Persze az szamit, hogy ha nem akarod a rugalmassagot hasznalni, azaz a "gyorsabb" torleszteshez tartozo kulonbseget befizetned, annak mi az a'ra. En azt mondom, hogy ha ingyen van az elotorlesztes, akkor en mindenkepp minel hosszabbra kernem, mert hatranya nincs, csak elonye. -
Kobe
veterán
válasz
skristof #11376 üzenetére
Nem eri meg ilyen hosszu idore ennyire egy iranyba elkotelezodni
En azon agyalok, hogy mit csinaljak a meglevo "hozamvadasz" LTP-kel
1. Lejar 2020 feb-re
2. Lejar 2022 elejen
3. Lejar 2022 vegenA problema inkabb a legkorabbi lejaratu. 2019 vegen nem biztos hogy tudok meg lakast venni es ahhoz felhasznalni.... Ergo vagy parkoltatom (asszem 6honapot lehet csak) vagy fizetem tovabb "onkenyesen", de egyelore tisztazatlan hogy arra jar e alltam vagy sem....
Tovabbfizetni ugy hogy ne jarjon ra alltam felesleges lesz, illetve egyre csak romlik az evre vetitett kamat, addigra mar egy sima allamkotveny is tudni fogja az eves 5%ot 3-4% koruli infla +1%-kal, akkor msr jobban jarnek ha azt a havi 20at oda pakolgatnam likvidebbkent....Az sem kizart h fel kene mondani az osszeset a francba es atrakni PMAP-ba, jelenleg meg nem lenne akkora buko
-
darksamu
csendes tag
válasz
skristof #11254 üzenetére
Kis lakásnál jó esély van rá, hogy befektetők is mennek majd érdeklődni/megnézni és lehet hogy meg is tudsz egyezni valamelyikkel hogy visszabérelnéd egy darabig. Nálunk is így volt, pedig már nézegettük az albérleteket hogy hova mennénk ha sikerülne eladni, aztán jött a befektető és már megnézéskor magától felajánlotta, hogy visszabérelhetjük. Win-win szitu volt...
-
golfvariant
aktív tag
válasz
skristof #11113 üzenetére
<20 lakásos társasházat keresel, élhető környéken, megfizethető áron?
Mi is ebben a cipőben voltunk/vagyunk és be kell látni, a kisebb társasházakban található lakások drágábbak...
Az N+2-es lakásokkal is vigyázni kell. Mert inkább a m2 és az elosztás számít
Mi pl úgy indultunk neki, hogy legyen 3 szoba, 80 nm körül. Ki is néztünk egy br 85nm-es lakást, tervrajzon nagyon jól néz ki stb. Aztán amikor felmentünk, akkor döbbentünk rá, hogy az amerikai konyhás nappali nem is olyan nagy (4nm a konyha + 20nm a nappali).
Ebbe belepakolsz egy konyhát, 6 személyes asztalt, nappali bútort, egy kanapét és már is csak lapjával fér el az emberEgy 75nm lakásra fizettünk be, N+2 szobás. 1 fürdő, 1 mosdó, 1 kis kamra és nem mondanám azt hogy majd pár év múlva a két gyerekkel is nagyon tágas lesz
Tervrajzokról semmiképp se vegyél lakást
Ismerősöm is elment megnézni a Metrodomhoz a mintalakást. kb 45nm, de ő is 75-80nm-st tervezett venni. Erre azt mondták neki, hogy az is ilyen csak nagyobb, plusz 1 szobával, +1 mosdóval és fürdővel
-
vnorbi
aktív tag
válasz
skristof #10851 üzenetére
Azzal, hogy megtakarítást helyezel el, automatikusan hosszabbodik a megtakarítási idő külön kérés/módosítás nélkül is. Ebben az esetben az októberi befizetésre még járna a támogatás, novembertől már nem. Ez még egy logikus lépés lehetne, bár igazságtalan, mert ha a ma nyitott szerződésekre még 10 évig jár a támogatás, akkor az 5 éve 4 évre kötött szerződéseket miért korlátozzák azzal, hogy akár a már jóváírt, de ki nem fizetett +1 évnyi támogatást is visszavonják (az én értelmezésem szerint), miközben a tegnapi feltételek szerint még arra is 10 éves támogatás járt.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
skristof #10831 üzenetére
Ha a jelenlegi formájában fogadják el a javaslatot, akkor igen, visszamenőleges törvényalkotás lesz. Nem csak a futó szerződésekre, hanem a már rég lejárt szerződésekre is rásütik, hogy nem járt állami támogatás arra a részre, amit az eredeti szerződés időtartama utáni hosszabbításra fizettek ki. Aztán hogy ezt a részt visszakérik-e, vagy észre sem veszik, hogy nem is ezt akarták a módosításba beleírni, majd kiderül.
-
amargo
addikt
válasz
skristof #10508 üzenetére
Bérlakást írtam, ami nem szociális lakás azaz piaci alapú. Nálam pl a fizetesemnek a benne élők száma x2x52e. A kaució 6 havidíj és a pályázatra kellett még pár millió, hogy megnyerd.
Stanlee, te szociális lakásról írsz, én piaci alapú bérlakásról. A kettő között óriási a különbség.
-
Stanlee
őstag
válasz
skristof #10508 üzenetére
Megyei jogu varosban ismerem a helyzetet, ott elso kikotes, hogy nincs sajat ingatlanod. Utana meg megnezik, hogy mennyire vagy raszorulva, tehat szocialis alapon adjak ki a lakasokat - sok gyerek, munkanelkuliseg elony. Nem mondom, hogy lehetetlen manapsag egy ilyen onkormanyzati berlakast megszerezni, de azert nem is olyan egyszeru.
Anyukam probalt egyszer jelentkezni egy ilyen lakasra, nem kapta meg, igaz az a lakasa az onkormanyzatnak mar majd 10 eve uresen all, nem volt benne azota senki. Mi megigertuk, hogy hajlandoak vagyunk az onkormanyzatnak a kert berleti dijat kifizetni (duplaja, haromszorosa a tobbi berlakas dijanak), ha ertekesiteni akarja az onkormanyzat a lakast, akkor mi azt barmikor hajlandoak vagyunk megvenni es 8 munkanapon belul a teljes vetelarat atadni. Elutasitottak, mert mas valaki jobban raszorulo volt. Persze nem koltozott be. Ez egy evvel ezelott volt, ugyanugy uresen all.
Az onkormanyzat probalta a berloknek a tobbi lakasat eladni, egy-kettot sikerult csak eladnia, mert egyszeruen annyira szegenyek akik ott laknak, hogy meg azt a 3-4 milliot sem tudjak kifizetni.
-
pepe76
csendes tag
válasz
skristof #10448 üzenetére
Káposztásmegyer 2, Homoktövis utca környéki lakások. A 70nm, 2 hálós plusz nappalis, jó berendezésű lakások 40 millió környékén mennek el, plusz garázs, ha van. Ezt helyi ingatlanos és szomszéd is mondta. El is viszik őket hamar. Ha érdekel, ugyanez a 70nm lakás 2008-ban 25 millióba került újonnan. Van itt is bőven szerencsétlenebb elrendezésű és ezért olcsóbb lakás, most itt tényleg a top használt árakról beszélek.
A környéken új lakások is épülnek az Íves út környékén, azokban legalább 45 milló ugyanez a méret, de ugye azok még nincsenek készen, nincsenek berendezve (konyha, stb.), és általában kisebb telken épülnek mint 10 éve, tehát kisebb a közös kert. Cserébe jobban hőszigeteltek, meg hát újak. Ez a környék nagyon élhető, az M0 ellenére csendes, jó a levegő, sok a zöld (Farkaserdő), jó a közlekedés.
-
attiati
veterán
válasz
skristof #10352 üzenetére
Akkor meg 2019ig sem kellett varni.
A kint levo allomany nagy resze valtozo kamatozasu, ugyhogy rajtuk nem segit majd. De legalabb az allomany orult felfutasa elott kezdik atterelni az embereket a fix fele.
Nem lepodnek meg, ha a a kovetkezo lepes az lenne, hogy valami "kenyszerito" vagy kedvezmenyes jelleggel a meglevo hiteleket is ki akarjak valtani fix hitelekkel. Ehhez vagy a bankokat, vagy az embereket teszik "érdekeltté".
-
Kobe
veterán
válasz
skristof #9914 üzenetére
ez éppen ismeretségi körben volt, keleltt kicsit segíteni hát elmentem.....mondtam is a végén az illetőnek hogy good luck with that
a panellal nem az a baj, hogy felnyomja e vagy sem a többi árát, mert nem így van, hanem az - és én is azt írtam - hogy sokan azt hiszik a trabantjuk megéri egy újautó árát, mert azon is 4 kerék van, meg a trabin is
darksamu: ez köztudott, ebben semmi új nincs. Nyílván azért vannak fent ugyanazok a lakások 6-8M szórással, mert egymásra licitálnak az ingyenélők, hogy % jutalékért elpasszolják. Csak ugye amikor ez nagyméretűvé válik, és mindenki elkezdi ehhez viszonyítani a hirdetési meg négyzetméter árak alapján a saját portékáját, akkor masszív félreárazás és torzítás kezdi eluralni a piacot ingatlan típustól függetlenül.
Egy idő után pedig a mantra, és a lelkesedés hajtja (közvetítői oldalon emg az hogy a száraz tehénből az utolsó cseppet is kifejjük mielőtt kimúlik) még feljebb, igen, ez még megéri, ez valóban ér annyit, stb, általában onnan meg közel a kiábrándulás vagy "ez csak korrekció" időszaka -
BigBlackDog
veterán
válasz
skristof #9896 üzenetére
Igen, ezt biztosra veszem, csak következtetni akarnék. Adott esetben, ha például az elmúlt években csak zuhantak az árak, akkor azt nem venném jó előjelnek (gondolom, hogy sokan költöztek el valami kedvezőtlen körülmény miatt, ráadásul az csökkenő lakosság miatt a jövőben sem feltétlen lehet számolni javulással). Persze ez csak saját elgondolás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Forrmell.enn
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- BestBuy topik
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest