- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Macrodroid
Új hozzászólás Aktív témák
-
tKb.
tag
válasz
lajafix #31810 üzenetére
Köszi mindenkinek a választ és a gondolatokat. Külföld volt az első terv, de sajnos már egy fél éve eléggé intenzíven jelentkezgetünk és úgy tűnik nincs egyelőre olyan lehetőség, amire megéri megindulni. Svájc volt a fő csapásirány, de Ausztriába és Németországba is nézelődünk. Hamarabb jött össze egy remote szabadúszós állás, egy német céggel és egy ausztrál céggel, mint kint egy rendes munka. Külföldi viszonyba nem fizetnek jól, de itthon azért elfogadható. Ezért kezdtünk el gondolkozni igazából, mert eddig csak az volt a fő cél, hogy kimenjünk tapasztalatot gyűjteni és tőkét, de akkor sem tudjuk, hogy örökre szeretnénk kint lenni vagy sem. Most pedig azon gondolkozunk, hogyha amennyiben csak a tőke miatt mennénk és most meg dobálgat ilyen lehetőséget az állam, hogy tulajdonképpen szinte eltudnánk indulni nullával, akkor mit érdemes tenni, jól járunk e ezzel, érdemes e lekötni magunkat. Természetesen mindkét oldalon van pozitívum és negatívum, úgyhogy itt a saját céljainkat kell mérlegelni. Ezért szerettem volna itt olvasni egy pár gondolatot azzal kapcsolatban, hogy mi a vélemény arról, hogy szinte nullával vág neki egy fiatal pár egy ingatlan vásárlásnak vagy építésnek a mai világban. Köszi mégegyszer!
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #28843 üzenetére
Tényleg inkább csak módszertani a kérdés, mert nagyságrendi eltérést nem okoz ilyen időtávon. (de ez csak annak köszönhető, hogy pár 10% eltörpül és kellően hosszú chartot nézel)
Két lehetőség van:
a) rossz a módszertan
b) jó a módszertan, de a chartot rosszul / rossz célra használja a userek többségeSemmi értelme az olyan következtetéseknek, hogy soha nem volt ilyen jó pillanat magyarországi lakást mediterrán ingatlanra cserélni.
"Node ha nem hisz a saját országának?"
Lakásáraknál KSH adatokat használ az Eurostat. Mindegy ki publikálja, a saját országának adatait fogja látni -
-
concret_hp
addikt
válasz
lajafix #24765 üzenetére
az semmi, hogy ráöntötték a csokot, de még az állami nagyberuházások is lefoglalták a kapacitások jelentős részét, ami miatt az építőiparban kb. mindenki olyan árat mondott be amilyet akart... az egy dolog, hogy jól megérte egy kézicsarnok meg egy népstadion amiben évente van 5-8 meccs és csak a minuszt termeli, de egy kisebb lakónagyedet felhúzhattak volna helyettük amik legalább fékezték volna a lakásár emelkedést pl...
most amikor fontos lenne, hogy az állami beruházások pörögjenek és legyen meló, most meg leállítanak ők is mindent...
-
axioma
Topikgazda
válasz
lajafix #23441 üzenetére
azt tuti nem fogjak birni a 70-es evekben epult panelek elektromos halozatai...
[kifuthetoseg attol fugg, elvben ugye jo a tarsashazaknal a felulet/terfogat ara'ny, es mivel lehulo feluletet futesz igazabol nem legkobmetert, ezert a teljes epuletre tervezett futes az lenyegesen kevesebb, mint a benne levo m2-eket cs.hazakra szetosztva, fgtl a szigeteltsegtol is, de jol szigetelve jol futve persze] -
Nehaiu
csendes tag
válasz
lajafix #23441 üzenetére
Ha egy legter lenne. De panelokban sok az ajto es a kozlekedok, hiaba teszel a nappaliba es/vagy a konyhaba huto-futo klima(ka)t, a tobbi helyiseget meg teljesen nyitott ajtokkal is csak minimalisan tudja lehuteni. Ez sajat tapasztalat szigetelt, 70-80 nm kozotti, masodik emeleti lakasbol, ami ertelemszeruen nem foldszinti vagy zaroszinti, nem sarok, stb. Egy masfel szobas 40 nm-es panelnel gondolom azert mas lehet a helyzet, oda lehet tenyleg eleg akar egy darab is.
A mostani hazunkban egy darab modern huto-futo klima valoban kepes lehuteni egy eleg nagy teret (nappali, etkezo, konyha egyutt 50nm feletti terulet), raadasul eleg gyorsan (igaz, mi nem is 22 fokra hutjuk nyaron a hazat, hanem 25-26-ra). Futes majd kiderul.
-
sakal83
addikt
válasz
lajafix #23333 üzenetére
Messziről süt hogy te politizalsz:) 2010et azert raktam be mert a valsag legmelyebb pontja volt, es most is valsag van... Rossz aki rosszra gondol...
Akkor bezar a vallalkozas. Eletkeptelen volt. Ez a piac. Jelentős resze a valalkozasoknak a penzpumpan élt, most latszik majd hogy ki volt gatya nélkül a tengerben...
sisi22
köszönöm az ertelmes reakciot. Semmiképp "Ne nézz fel", mert kényelmes a buborékod
Részemről off zarva.
-
sakal83
addikt
válasz
lajafix #23331 üzenetére
Igen volt inflacio feletti fizetesemeles a 40 evalatt. Ha nem lenne nem lett volna realbernovekedes. Az ember emlékezete elegge szűkös. Alacsony (jol hazudott) infla kis hazankban a 2. QE ota van ami 2013-14 tajeka (lasd ingatlanar es reszvenyar robbanas). Okosan ki is vettek a lakhatast akkor a kosarkabol. Es biza ha megnezed 2014ig is nottek a berek, pedig magas infla volt.
Ertem, hogy ez a mantra hogy nem kell fizut emelni mert akkor megall az infla, de akkor felteszem a kerdest en is. A 2. Penznyomtatas idején miert esett be az infla 6%rol - 0,3%ra? Vigyazz cseles kérdés, mert ugyanugy penzboseg lett mint ha fizut emelnenek:)
-
sakal83
addikt
válasz
lajafix #23315 üzenetére
Varjal csak. Az inflacio meletti berstagnalas vagy az inflacio meletti bernovekedes a jobb az ecceru embernek? Komolyan kerdezem.
Megallt az infláció a kamatemelessel? Ezt is komolyan kérdezem. (most leirom hogy a jegybankok diadalittasan fognak regelni arrrol osz fele hogy letortek az inflat. Hahaha. En inkabb bazishatasnak mondom majd... Es nem en fogok tévedni )
A jelen helyzet meg nem volt a tortenelemben. A regi dogmak nem működnek. A QEk okozta penzvoseg, amely inflációt hozott a kozemberektol akarjak visszavenni recesszióval. Holott az utolso QE biza a felso 10%hoz vándorolt (csak itthon tobb ezer mrd ment 0as hitekkel kifele) , akik most szepen bevasarolnak a 11%os kotvenyekbol. A felesleges likviditással megegyező összeget pedig a a maradektol veszik vissza...)
Na erre lenne a megoldas a vagyonadó
-
sakal83
addikt
válasz
lajafix #23276 üzenetére
Biztos hogy van rajta, biztos hogy korbe van futve es max 120m3 a melegviz evente de inkabb ennek a 2/3a. Valamint a merete is kerdeses.
Ovatosan az itteni fogyasztasokkal mert sokak feltűnően keveset fogyasztanak... Csak a reszleteket nem fejtik ki. Főként a házaknál. Az sok 400m3 per 100nmes fogyasztas nem jon ki a 2018as szabvany elotti házaknál. De meg a 2018asnal sem...
-
axioma
Topikgazda
válasz
lajafix #23193 üzenetére
Igen, a _piaci_ kamatok akkor 30% korul voltak, DE a korabbi hitelekre nem azt terheltek ra (viszont annyit igen, hogy aki nem emelte meg a torlesztot az lehet, hogy a kamatot se fizette ki, igy nott a toketartozasa es tovabb hosszabbodott a hitele - de azert tegyuk hozza hogy aki nem munkanelkuliseg miatt tett volna ilyet, az kozben rovid ido alatt tobbszorozte a fizeteset is, me'gis a nominalis torlesztot mint "szerzett jogot" fizette).
-
updog
őstag
válasz
lajafix #22820 üzenetére
Akkor minket (is) nagyon átqrnak évek óta... tavalyi évben (a szigetelés óta eltelt 3. év) lett a legmagasabb a fűtésszámlánk, úgy, hogy egyetlen szobában csavartuk el 0-ról a szabályozót... tulajdonképp erre most döbbentem rá. Mindegy, pont költségosztó csere lesz, biztos hogy kérni fogom a techemet hogy valamit állítsanak, vagy felőlem plombálják le az egészet, de nálunk is 720.000 a lakásunkra eső költsége a szigetelésnek.... én nagyon fenntartható jövő hívő vagyok, de télen eddig se fáztunk (D-i fekvés, konkrétan 25 fok van fűtés nélkül, csak a hátsó szobát és a konyhát nem éri a nap reggeltől estig). Nyáron meg 0 hatása van a szigetelésnek, 30 fok, ha a redőny le van húzva. Szóval legalább ne kerüljön már többe utána, mint előtte
#22824dellfanboy " eleg borsos-nak tartam ezt a 15ezer/30nap hogy fotot is tartalmazzon a hirdetesem " - akkor elnézést kell kérnem tőled, mert pont a hétvégén habzó szájjal szidtam azokat akik - beszéljünk csak egy 30M koszos lepattant kispanelről Pest szélén - képtelenek a piacot támogatni azzal, hogy a lakás értékének 0,05%-át(!!!!!!!!) megfillérszekszelik, azzal indokolva hogy jajjaj, ingatlan.com monopóliumát nem támogatom
-
hurenzon
senior tag
válasz
lajafix #14859 üzenetére
Hold másik oldalán . Erről pont a Hold Alapkezelő befektetési hírei jutottak eszembe
. Nekik a szlogenjünk .
@ eddig kb minden vállalkozónak nagyon ment , kb mindenki jól élt , nagyon sokat kereset . Pörgött a gazdaság . Nagyok jó időszak volt , ne mond már nekem , hogy sajnálni kellene a vállalkozókat. Munkámból adódóan nagyon soká kapcsolatban állok . Bele látok , hogy ki mennyit keres ...
-
Hintalow
senior tag
válasz
lajafix #14491 üzenetére
Én is kb 14 éves korom óta élek Káposztáson, nem igazán hiszek az ilyen ígéretekben, esetleg majd 15 év múlva.
Meg szigorúan magánvélemény, de szerintem visszalépést jelentene, kb 3x annyit kellene caplatni, mert amekkora távon most van 3 villamos megálló, oda leraknának egy metrómegállót. Ráadásként most tényleg élhető hely szerintem is a környék, ha egy őrs szintű közlekedési központot csinálnak belőle, az elég okádékká tenné rögtön...
De végül is számomra most is mindegy, mert a telet leszámítva, bringával járok be dolgozni -
-
tibbike01
őstag
válasz
lajafix #14479 üzenetére
Lehet találni 40 millió környékén tisztességes lakásokat is. Például ezt is megnéztük, rendben van minden tekintetben. Csak ne akarná 8 millióért adni a garázst hozzá...
De a penészes, sötét lelakott vackokat igenis adják nyomott áron, mivel azok sz@rok.
-
tibbike01
őstag
válasz
lajafix #14468 üzenetére
Nem is alapvetően az árcsökkenésre várok, mert ki tudnánk fizetni 45 milliót egy lakásért, hanem maga a tény, hogy förtelmes, vacak lelakott lakásokat árulnak 45 millióért. Ez már a pofátlanság szint.
Amiket voltunk megnézni, nemhogy 45öt de még 30at is épphogy érnek, úgy hogy tisztában vagyok vele, hogy magasan vannak az árak.
Ez már nem az a fajta áremelés, hanem ez a pofátlan, hülyének néző áremelés. Pl mikor aztmondta nekem az egyik tulaj, hogy van a lakáshoz garázs is + 8 millió forintért...
A másik lakás meg színtiszta penész volt, "azért mert sokat főznek"
Apavetően nincsenek nagy igényeink, csak szeretnénk valami használhatót kapni ennyi pézért, de szörnyű, amik vannak.
-
Stanlee
őstag
válasz
lajafix #14459 üzenetére
14 kerben uj lakast vettem 2006-ban 16 misiert, 2012-re kb. 12 milliora lement az aktualis ara (ez volt az utolso ar amire emlekszem, hogy a hazban hasonlo kialakitasu lakas elment), ez tobb, mint 20% nominalisan, realerteken inkabb ne is beszeljunk rola. Az eredeti arahoz kepest most is csak kb. duplazott az erteke.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
lajafix #14459 üzenetére
Most az szerintem sokat befolyásol a helyzeten, hogy akkor a növekedés mértéke is jóval kisebb volt a megelőző években. 11. kerületi statisztikát nézek most. Nominál ár 2002 225K, 2008: 365K, százalékban: 62%. 2014: 395K, 2020: 854K, százalékban: 116%. Reál értéken nézve az egészet sokkal durvább a helyzet. [Forrás] 1-2 faék kikerül a Jengából, elég jelentős változások következhetnek be.
-
petyus_
senior tag
válasz
lajafix #13380 üzenetére
Azért az elég nagy mázli, hogy pont most volt szükségünk nagyobb lakásra, illetve hogy egy újépítésű mellett döntöttünk, aminek nem emelkedett tovább az ára, míg a miénknek igen. Egyébként ha tudjuk, hogy így elhúzódik a költözés, és nem adjuk el februárban, akkor még kereshettünk volna 1-2M-t. (ennyivel ment fel az ára a hasonló lakásoknak mióta eladtuk)
-
Stanlee
őstag
válasz
lajafix #10360 üzenetére
En adtam volna ki akkoriban 100e forintot azert, hogy legyen a lakasban legalabb szobankent 1 UTP kabelre csatlakozasi lehetoseg, de akkoriban ez nem jarta.
A mostani lakas amit berlunk 14-15 evvel ezelott lett felujitva. Akkoriban egy telekomos embere volt a haz fele, igy egesz turheto rendszer maradt fenn. Mar akkoriban eltalalta, hogy majd egyszer lesz FTTH, szoval a pincebol mindegyik lakasba kihuzott egy CAT5 kabelt. Igaz nem elte mar meg, hogy a telekom mint pilot projekt itt a varosban kiepitse a FTTH halozatat, de a kis doboz az ott van a pinceben, szoval ha valtanank, akkor legalabb van kanoc a lakasba, amin feljutnak a bitek. Most ha csak emiatt kellene kabelezni, szerintem szivrohamot kapna a haz tulaja a szuksges tobbletmunka miatt.
-
axioma
Topikgazda
válasz
lajafix #10359 üzenetére
Jo, igaz, gondolkodtam is hogy korrigalom, de minek, annyi helyet ugyse hagynak neki (=amennyi elfer), na meg ugyse fizetnek ki... de azert 25+ kene mindenhol legyen. Nalunk 10+ eve lett 28, de csak mert epiteskor a 3 retegu ablak nem volt elerheto arban, es igy mindegy lett volna a plusz.
-
_adaml21_
őstag
válasz
lajafix #10241 üzenetére
3. Megérné inkább várni egy bizonytalan, 2008-hoz hasonló válságra, ami 10, 15, de lehet, hogy 30 év múlva jön, addig meg tolni a pénzt az évente 10-15%ot emelkedő albérletekbe?
Az árak nem hiszem, hogy csökkenni fognak, legalábbis a minőségibb, ujepítésű, korszerű műszaki hátterű lakások piacán. Talán, ha a kereslet-kínalat kiegyenlítődik, 3-4 éven belül, a túlárazott régi panelek megszűnnek a piacon, és ujra megjelennek korrektebb áron, mint alternatíva első lakástulajdonosknak. -
attiati
veterán
válasz
lajafix #10232 üzenetére
És hogy honnan szednek annyi munkás kezet, ami ennyi lakást felépít.
Lehet, hogy pont a kívánt hatás ellenkezőjét érik el.
Ráadásul pont a németeket nem értem, akiknek bőven van annyi költségvetési tartalékuk és mozgásterük, hogy anticiklikus gazdaságpolitikát is folytathatnak. Magyarul ők egy gazdasági válság közepén is felhúzhatnák ezt a rengeteg lakást, hogy enyhítsék a gazdasági visszaesést és a munkanélküliséget. És jóval olcsóbban menne az építkezés is.Hogyan zilálják szét a jegybankok a társadalmat?
"Valószínűleg egy bizonyos szint, kb. 1-2% alá nem lenne szabad levinni a kamatokat. Amíg ezt nem értik meg a jegybankok vezetői, addig egyrészt felerősítik a ciklikus kilengéseket az eszközárbuborékokon keresztül, másrészt szétzilálják a társadalmat a vagyoni egyenlőtlenségek generálásával, és a lakáshoz jutás ellehetetlenítésével."
Nem tudom, hogy jegybankok oldaláról lehetne e ezt kommunikálni egy összeomlós időszakban, hogy eddig és eddig megyünk le, nem tovább. Vagy jóval gyorsabban elkezdeni a kamatemelést, ha javul a gazdaság?
Az biztos, hogy óriási kilengéseket okoznak a jegybankok. Felfelé és lefelé is. -
-
törölt tag
válasz
lajafix #10160 üzenetére
Szerintem azért az 1M/nm-es ár hosszú távon nem lesz fenntartható. A jó lokációjú lakások a 2008-as csúcson 350/nm-ért mentek.Én azt jósolnám, hogy ha elindul a kamatemelkedés, illetve ha lecsillapodik a nagy vásárlási kedv, akkor ezért 500 környékére visszaesnek. De az is lehet hogy neked van igazad.
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #10015 üzenetére
Hat igen. Lehet be van arazva reszben, mert alulertekelt a forint par mutato alapjan.
Szokasos MNB trukk. Kevesbe szamszerusitheto (koczkazat), mint mondjuk a koltsegvetesben kimutatott hiany. Sot! A koltsegvetesben szamszerusitheto az elonye mar most (ado es GDP novekedes formajaban), a kockazat meg majd kesobb realizalodik.
-
PazsitZ
addikt
válasz
lajafix #9703 üzenetére
Egyetértek.
Ha végig fix kamat van, akkor minden egyértelmű és adott le lehet vezetni a teljes törlesztési időszakot és szummát.
Az öt éves esetében megvan a kiindulás az egyedüli ismeretlen az egyenletben, amit tippelned kell, hogy mekkora értékre megy az alapkamat.
SZóvla meg lehet nézni, hogy mikor egyenlő a kettő, ezáltal kapsz egy alapkamat maximumot, ami alatt a rövidebb futamidő és felett a rögzített hosszabb a nyerő.Ezután egyedül azt kell "megtippelned" mennyire látod nagynak vagy kicsinek a kapott értéket és ez alapján dönteni.
-
Kobe
veterán
válasz
lajafix #9618 üzenetére
A cafeteria ugy onmagaban egy ingatag labakon allo intezmenyesitett szarkupac, amit a kulonbozo adokulcsok es kulon modozatok fuggvenyeben lehetetlen nyomonkovetni, ha meg igen akkor meg ertelmesen felhasznalni lehetetlen.
Speciel pont az adomentes lakhatasinak, hiteltorlesztesnek es mondjuk a sportkartyaknak van ertelme (nem a bozsi kartya, hanem allyoucanmove, sportkartya stb), az osszes tobbit meg ha kell, tudja az ember sajat zsebbol intezni. Szerintem aki ingatlanhiteles es van magas cafeteriaja, nem fog ettol tobb kulturautalvanyt kerni, inkabb elkezdi gyujtogetni egy masik ingatlanra pl
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #9424 üzenetére
Hobbi
Pénzügyekkel foglalkozni és a legtöbb ember számára a legnagyobb vagyonelemét kezelni az tényleg hobbi.
Az a baj, hogy az ember nem akar rá időt és energiát fordítani, hogy megértse, kövesse, de sajnos a végén a többszörösét kell ráfordítania időben és pénzben is. Szerintem nem kérdés, hogy áldozhat e rá. Ettől még nem lesz hobbi. -
attiati
veterán
válasz
lajafix #9414 üzenetére
Nekem specko, mert fix kamat, de a szamlan levo penz utan visszakapom a kamatot (max a toketartozas 70%-aig). Igy lehet vele jatszani es kihozom 3% korulre a teljes tőkére vetitett kamatot.
70%-ig egy KKJ kamataval szamolok, 30%ra pedig 5,5%.De en elotte vegigszamoltam a forgatokonyveket excelben. Viszont nekem csak a tőke 30%-ára vetitve volt donteshelyzetem, hogy 3% vagy 5,5%, igy nem erte meg. Magyarul 0,3*2,5%-ot fizetek a biztositasert. 1,5 evvel ezelott nem erte meg fixalni a szamitasi modellem es forgatokonyvem szerint.
Ugy szamoltam, hogy a futamido elejen 1-2 evig nem emelkedik a bubor, majd utana 1-2 evig 1-2%pontot emelkedik. Utana pedig hirtelen felmegy 7-8%ra es a 10. ev vegeig lassan leereszkedik 2-3%ra.
Kozben pedig a fix es valtozo kozotti kulonbseget felreraktam minden honapban. Es nem erte meg a fix a valtozoval szemben. A futamido elejen akkora rafizetes volt a fix hitel +3%-a, hogy nagyon extrem es hirtelen kamatemeles kellett volna kesobb.De ez a lehetoseg mindenki elott ott all.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
lajafix #9293 üzenetére
Zajlik a kormányok emlegetése az alapkamat és deviza árfolyam kapcsán, de ne felejstük el, hogy ezek a monetáris politika részei amiért a központi bank felel, a kormánynak csak a fiskális gazdaságpolitikára van hatása. Persze nálunk a jegybankelnök is egy stróman, de akkor is a monetáris tanács dönt ilyen kérdésekben.
-
Woodslave
félisten
válasz
lajafix #9254 üzenetére
Kérdés hogy mekkora esélye van ennek hogy bekövetkezzen, azaz 10-12 év alatt átlagosan nézve a teljes futamidőre vetítve 2%-os bubor változás... Valszeg most az elkövetkező 4 évben semmi amennyire politikafüggő, inkább arra tenném a pénzem hogy nem hagyja a kormány akármi is történjen.. Persze ez nem fog vigasztalni amikor 2025-ben 8%-al emelkedik....
Kérdésedre válaszolva a devizákat is megoldottam. A 10-12 évre piaci alapon felvett hitel kicsit több mint a nettó bevételünk 1/5-e jelenleg. Ez pesti infos viszonylatban nyilván nevetséges, de vidéken nem annyira rossz. Mivel "közalkalmazottak" vagyunk mindketten a munkahely elvesztését nem kalkulálom bele kockázatként.
Be tudnám vállalni 10 évre fix kamattal is és még az se érné el jövedelmünk 1/3-át. A piaci és e között 2.1% a különbség. Sajnos pont erre a kérdésre nem tudok válaszolni, hogy megér-e ez nekem 1.6 milliót a teljesen futamidőn belül.... Mondjuk havi 13.000 Forintra azt mondom hogy nem olyan összeg ami miatt érdemes megint megsz*pnom..
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #9245 üzenetére
Miért? Maximum túlfizeti. De igazából az összes lehetséges információ birtokában sem tud jó döntést hozni előre.
Szerintem bele lehet vágni bármelyik verzióba, vagy jobban fogalmazva mindkettő verzió csak akkor jó, ha betart az ember pár szabályt. Legyen teljes 6 havi kiadás tartaléknak. Fizu max. harmada menjen törlesztésre. (Megemelkedett kamat mellett is). És ha a változó kamatozásút veszi fel, akkor minden egyes hónapban tegye félre azt az összeget, amit megnyert a fix törlesztőhöz képest.
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #9116 üzenetére
Igen, de csak sajat becsles volt. A KSH adatoknak koszonhetoen viszont mar pontos es hivatalos. De ez 2016os adat. Iden mar biztos magasabb lesz. 35+%. Es ahogy Axioma is irta, a hiteles tranzakciok aranya joval magasabb. 2016-ban 81e db hiteltranzakcio jutott 148e db lakasvetelre. Ez 55%. Viszont nem tudom hogyan jon ki a 12-13millio forint atlagos hitelosszeg, ha ~480mrd-ot vett fel a lakossag 2016ban.
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #9085 üzenetére
Erről megfeledkeztem, pedig már linkeltem is korábban a ksh riportját.
Akkor válaszolnék egy szintén KSH riporttal2016. évi adatok a te lakáspiaci és az én lakáshiteles linkemből:
"2016-ban a lakáspiaci értékesítések összesített értéke 1865 milliárd forint volt."
"2016 folyamán több mint 85 ezer lakáshitelt folyósítottak, 456 milliárd forint értékben.""a tranzakciók kb fele hitelből megy. Csodálkoznék is ha egy csóró országban máshogy lenne."
És ki is jön a szám: a lakáspiaci tranzakciók értékének 24,5%-a ment hitelből 2016-ban !!
Ugyanezt írtam, hogy 20-30% között lehet az érték. Csak egy egyszerű adatgyűjtést kellene végezni és nem megérzésre, illetve mások tapasztalataira hagyatkozni. Nem is értem.Nem reális az ingatlanpiac _jelenlegi_ szakaszában összeomlást várni _a hitelek_ miatt. Az máshonnan jön.
-
Kobe
veterán
válasz
lajafix #9086 üzenetére
De mehetnek utana normalis korhazba, korhazi agyam is lenne, es meg talan egy rontgenre is futna a biztositasombol....
Kis sidestory: nem tudom kijart mostanaban korhazban, nekem az volt a legutobbi kedvencem amikor a kotozesre es varrasra erkezett szoritokoteses embert (belenyult a fureszbe) elkuldtek a madik varosba (25km), mert eppen nem ment az adott korhazban a halozat es nem tudtak felvenni a beteget.... Hiaba, na, nem a legelesebb fejszek maradtak abban a feszerben a nagy kivandorlas utan...
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #9073 üzenetére
concret_hp: passzolom. Írj az MNB-nek és tedd közzé itt.
60mrd hitelfelvétel volt augusztusban, 13millió átlagos hitelfelvétellel számolva ez 4600 hitelfelvevő abban a hónapban. Miközben kb havi 12000 adásvétel történik. Ki tudod számolni az arányt. Ez egy elnagyolt számítás.
És csak most kezd felfutni a hitelezés. Tavasszal csak havi 40mrd hitel ment ki havonta. Előtte meg még annyi se. Nézd meg a fenti hitelezési statisztikákat. 2009 és 2015 között szerintem a tranzakciók 10-20-30%-a mehetett hitelből.
Viszont véletlen belefutottam egy ilyen 2010-es ábrába ezen a linken. [link]. Nagyon meglepőek az adatok.
Mo.-on a saját tulajdonú lakások magas aránya ellenére magas a hitel nélküli lakások aránya.
Itthon kb 90% a saját tulajdon aránya és 20%-a volt jelzáloggal terhelt 2010-ben.Míg például Németországban kevesebben akarnak saját lakást, de ők jó eséllyel hitelből intézik.
Svájcban nagyon durva. Aki saját lakást akar, az garantáltan hitelből nyomja.Viszont jó lenne összesítve látni a saját + nem saját tulajdonú lakások hány %-a jelzáloggal terhelt.
Például a nem saját tulajdonú lakást (befektetés) hitelből finanszírozzák e Németo-ban? Kötve hiszem. -
attiati
veterán
válasz
lajafix #9065 üzenetére
Azért van erősen hitelvezérelt piac, amikor a tranzakciók nagy arányát hitelből finanszírozzák és azokat is 70-80%-ban hitelből. Ilyen azért nehezebben alakul ki a jövőben.
"eredményszemléletben lényegtelen miért szalad el a kamatszint"
Valóban. De ha a háztartás teljes jövedelmi helyzetét nézed, akkor tök más a helyzet.
Nem mindegy, hogy 4% GDP növekedés, 3% infláció, 5% béremelés. És emellé jön a kamatemelés. Úgy, hogy mondjuk a világon fejlett részén gazdasági növekedés van és minden jegybank próbálja hűteni a gazdaságot egy emelkedő kamatpályával. Ebben a helyzetben alapvetően pozitív a kép és csak lassít a jegybank.
Vagy tök más a helyzet, ha sehol nem emelik a kamatot, de nálunk megnő az országkockázat és a jegybank a forint védelmére kényszerül és elkezd kamatot emelni. Mondjuk nagyon vadul hirtelen. Nagyon nehéz helyreállítani a bizalmat. Ez mondjuk párosul egy forintválsággal, kormányválsággal és a lakosság jövőkép romlásával. GDP, beruházás bezuhan. Béremelés nincs.
Megint más a helyzet, ha 0 növekedés van a világban, de mégis 3% körüli inflációval, béremelés alig, de az infláció lassítására kamatot kell emelni.
Ugye, hogy nem tök ugyanaz a három helyzet?
A kamatemelés nem ördögtől való. Nem egy rossz állapot. Hanem szükségszerű. Kérdés, hogy mi indokolja a szükséget.
Azért egy háztartás teljes jövedelmi képe nem abból áll, hogy lakáshitel. Van ott bevétel is. + jövőkép és jövőbeli várakozás. Eléggé leegyszerűsített helyzet ez a lakáshitelkamat vezérelt döntés. Ennyire nem birkák az emberek, hogy lakáshitel kamat alapján hoznak döntést 90%-ban.
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #8335 üzenetére
Excel, végigszámolni különböző kamatpályával a változó hitel törlesztőit (szélsőséges, optimista, normál, pesszimista), hogy megéri e a fix hitel.
Megnézni a kamatfelárat különböző kamatperiódusokra. (Ahol rejtett, ott ki kell vonni a hitelkamatot az azonos lejáratú kockázatmentes hozamból). Az olcsóbbat előnyben részesíteni.
És a fenti kettő eredményének metszéspontját választani.
Egyébként is sötétben tapogatózik az ember a kamatvárakozásoknál, de ezek nélkül meg főleg és csak az érzéseire hagyatkozik.
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #8331 üzenetére
Fedezetlenul lakast venni nem kockazat?
Lakast venni nem kockazat?
10%-os jegybanki alapkamatra szamitani nem kockazat? Mondjuk 30% hitel 70% onero finanszirozasnal ha panikszeruen felmennek a kamatok, akkor a befixalt hitel megment 10-20e ftos torleszto reszlet emelkedestol. A masik oldalon pedig a 100%-nyi lakason jon 10% leertekelodes, ami tobb millio forint.
Felelembol a tulfizetett biztosat valasztani is kockazat, es erzelmek alapjan penzugyi dontest hozni is az. Legelsonek az erzelmi tenyezot kell kizarni.
Ebben segitene egy tenyszeru excel tablazat, amivel lehet modellezni kamatpalyakat. De ilyet nem nagyon szamolgat senki, pedig 1-2 ora alatt megvan. Feketen feheren mutatja, hogy mi eri meg. Ehelyett a tobbseg tippeket, tanacsokat, szaki segitseget varja es azokra hallgat. Tisztelet a kivetelnek.
-
KMan
őstag
válasz
lajafix #6992 üzenetére
Te hogyan oldanad meg ezt a 2 problemat ha te kormanyoznal?
1.szamu problema: demografiai korfa, tarsadalom eloregedese.
2.szamu problema: fiatalok elvandorlasa.szerk: az a jolly joker valasz, hogy "nyugati bereket mindenkinek" es keressen 3000 eurot egy orvos es 4000 eurot egy mernok mert akkor senki sem fog elmenni nyugatra nem er
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #6992 üzenetére
miert nem?
keves gyereknek 2 oka van: elvandorlas (nem ide szuletik) + alacsony a vallalt gyerekek szamanepesedes szempontjabol manapsag mar durvabb helyzetet okoz, hogy a gyerekvallalas elott allo fiatal parok kivandorolnak, mint az, hogy az itthon maradok fertilitasi rataja nem eri el a 2-es erteket.
a kormany nem titkolt celja, hogy a csok tamogatassal a nepedesi gondok elvandorlas miatti rossz helyzeten is javjtson. (roghoz kotessel) Ez a resze ablakon kidobott penz. Ezen a jogiztonsaggal, munkahelyteremtessel es kevesebb korrupcioval lehet segiteni.
A fertilitasi ratat 2es szintre meg nem lehet feltornazni semmivel. Ez fejlett vilagbeli problema, pszichologiai oka van. Jellemzoen az alacsony kepzessegu, szegeny csaladok merik tulvallalni magukat. Jellemzoen. Es ez nem ertekitelet.
-
Mercutio_
félisten
válasz
lajafix #6957 üzenetére
Ha már TCO-t emlegetsz nem ártana itt is figyelembe venni a "járulékos költségek"-et: bűnözés, (drog, ittas vezetés, családon belüli erőszak, stb.) csökkent képességű utódok, azok többletköltségei, nagyobb száma, stb.
Volt valahol egy cikk arról, hogy a kivándorolt azonos korosztály külföldön bizony vállal gyereket (és nem jön haza) tehát nem a fiataloknak változott az ilyen irányú preferenciája, hanem a körülmények ennyire rosszak itthon.
-
concret_hp
addikt
válasz
lajafix #6958 üzenetére
hipotézis: meg nem született gyerek a legnagyobb veszteség (pusztán anyagi szempontból van szó végig, lévén a csok miatti gyerekvállalástól indultunk)
hipotézis cáfolata: megszületett, de abban a pillanatban, amint havi szinten nettó adófizetővé válna, kivándorol -> semmiképp sem lehet pozitív, sőt 0 sem.
az meg más kérdés, hogy rengeteg dolgot lehetne mondani, ami növelné a gyerekvállalási kedvet és jelentősen kevesebbe kerülne (hogy egyet mondjak, olyan, hogy részmunkaidős foglalkoztatás, az gyakorlatilag a teszkópénztárosnál magasabb kvalitású helyen kb. nincs)
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #6959 üzenetére
Migrációval sem érik el az eu országok a 2-es termékenységi rátát. Akkor mi hogy oldjuk meg önerőből? (akár elvándorlás nélkül + hazavándorlással együtt)
Azért megy el a gyerekvállalás előtt álló fiatal nyugatra, mert munkahelyet, anyagi biztonságot és jobb értékrendet lát. Ezeket kell megadni ahhoz, hogy hazajöjjön vagy ne menjen el.
Melyiket adjuk meg a csok-kal?
(arról nem is beszélve, hogy 40-50es korosztály vándorol kifelé, meg gyerekét egyedül nevelő nők)2,6 vagy 1,43 misiért ide akarják láncolni a fiatalokat 1-2 gyerekre. Eléggé hülyének nézik az embereket.
(3-at meg alig fog bevállalni valaki)
Egyre inkább azt gondolom, hogy a fiatalok kivándorlásának megakadályozása a cél, aztán az építőipar felfuttatása, és csak harmadsorban a gyerek.Ez az egész tüntetés sem a béremelésről szól. Bért emelni vagy szociális támogatást adni itt már csak úgy lehet, ha valaki mástól meg elveszed. Remélem lesz egy oltári nagy országos sztrájk (tanár+vasút+busz+eü)
-
-
_BM_
senior tag
válasz
lajafix #6109 üzenetére
"a ráépítés minősége is kétséges"
Az is, plusz jellemzően olyan konstrukcióban csinálták a vállalkozók, hogy cserébe felújítják a komplett házat, aztán mégsem újították fel, emiatt jogi kalamajkával lehet terhelve a ráépített lakás és a mindenkori tulaja stb-stb. Tilos ráépítésest venni. Újépítésűt szabad, ha valaki mindenáron be akarja baszni a fejét a falba éjszaka, amikor részegen felpattan az ágyból, hogy kimenjen brunyálni
Kíváncsi lennék egy ilyen ráépítés földhivatali papírjára, ugyanis a tulajok 100%-os részvétele szükséges az alapító okirat módosításához.. Olyan még nem fordult elő a történelemben. -
attiati
veterán
válasz
lajafix #6109 üzenetére
Múltkor nézettem meg egy épületgépésszel egy belső kétszintes tetőtérit, ami 2003-ban épült
Volt beázva is. A második szint tetőtere már könnyűszerkezetes volt (gipszkarton + fa).30 fok garantált ilyenkor bent a lakásban. De szerintem nem sok olyan újépítésű tetőtéri lakás van, amiben ne lenne ilyenkor annyi.
-
updog
őstag
válasz
lajafix #6092 üzenetére
Magával a megjegyzéseddel egyet kell hogy értsek.
Ugyanakkor kiváló párhuzam a totalcaros cikk a használtautó vásárlóról.
Attól hogy az egybites vásárlónak arra van igénye, hogy átverjék, még nem igazolja az ingatlanosok (nepperek, bárki) módszereit. Mint ahogy az sem, hogy "de ez itt Mo."
-
_BM_
senior tag
válasz
lajafix #6055 üzenetére
Kiment az elmúlt 10 évben 400 ezer ember. Ugye az egy főre jutó gdp valami 3 millió forint, csecsemőstül, inaktívakkal együtt. Ha az átlag 3 millió, akkor a kivándorolt emberekre nyugodtan lehet 10 millió gdp-t számolni per fő (hiszen ők nem csak fogyasztanak, hanem dolgoznak is). Ez összesen 4 ezer mrd forint, ami a gdp 13%-a. Ez a veszteség vajon megjelent a statban, mínuszban? Nekem az a gyanúm, hogy hozzácsapják a hazaihoz, ahogyan a munkanélküli statisztikához is felhasználják őket.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
lajafix #5809 üzenetére
Jajaja, vennem kellett volna tavaly. Ott szúrtam el, hogy Fundamentát erőltettem, annak a megtakarítási időszaka pedig akkor még nem járt le (áthidaló kölcsönt meg nem akartam felvenni).
Most viszont úgy néz ki, hogy a III. ker.-ben veszek lakást normál banki hitellel. Ha összejön, akkor egy olyan arc elől "viszem el", aki ugyanannyit ajánlott, mint én, de fundás, a tulaj pedig nem akar 3 hónapot várni a pénzére.
szerk.: Jah, és alku természetesen ki volt zárva.
-
törölt tag
válasz
lajafix #5606 üzenetére
egy ilyen szar lakasnak ilyen felszerelessel a berleti dija ott 200.000 Ft alatt kellene hogy legyen a 200 m2-re (es csak a 200 m2 miatt nem inkabb 100.000 Ft), de, hogy ennyire hülyenek probalnak berlöket venni- vagy arra gondolt, hogy 10 ember/5 kurva beköltözik es aze 1 millijo -termeszetesen bejelentes nelkül, a hallgatas ara a magasabb dij, nyolcker
-
törölt tag
válasz
lajafix #5599 üzenetére
a 7000€-s kaucio nagyon kemeny, ha az ember a berendezesi targyakra gondol az elsönel. Igenyesebb emberek, üzletemberek mennenek ilyen butorok köze(?) annal jobban felnek az atkaktol. Most dobalja ki a berlö a butorokat/szönyegeket...de akkor mire a 7000€, összedöl a haz? En sem feküdnek bele szivesen abba az agyba....
Szepen mutatja a lakas, hogy lecsuszott a lakoja a korabbi polgari szintröl a szegenysegbe, nekem az egesz lakas vhogy szomoru
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #5459 üzenetére
oké, akkor dobjunk rá 30%-kal többet a valós moszkvai fizetésekre (az adóelkerülés miatt) és akkor már durva ráhagyással számoltunk. És így kb megkapjuk a madridi fizetéseket.
És még mindig 2-3x-os a moszkvai lakásár. (oké, hogy 10+ milliós világváros).De ilyen méretű adóelkerülésnél meg kérdéses, hogy milyen minőségű, mennyiségű állami ellátásra vagy jogosult az oroszoknál? (mondjuk ha valóban 100-110 usd-s olajárnál volt nullszaldós az orosz költségvetés, akkor az utóbbi években jócskán megnőttek az orosz állami (szociális) kiadások is (de gondolom elsősorban inkább a katonai és korrupciós kiadások).
Majd beleolvasok ennek a Moszkvában élő embernek a blogjába
Ami miatt biztos megéri Moszkvában élni
Autókiállításon lőtt képek.
-
_BM_
senior tag
válasz
lajafix #5455 üzenetére
Nyilvánvaló, hogy nem pontos (másodszor írom). A lakások átlagos állapota is torzítja a képet. A tranzakciók száma (per lakásállomány) pláne. Például meggyőződésem, hogy a magyar lakások (panelek, téglák) színvonala (állapota) messze meghaladja a kijevit, mégis másfélszer annyiba kerül Kijevben a négyzetmétere. Ez azért bőven elég ahhoz, hogy gondolatokat váltson ki az emberből.
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #5455 üzenetére
Az valószínű megállja a helyét, hogy Moszkvában 2-3x drágább ugyanaz a lakás, mint Madridban. Az átlagfizetések viszont nem 2-3x-osak.
2013-ban 56,000 RUB volt a moszkvai átlagfizetés, ami ma kb 1200 USD-nek felel meg (egy éve még 1800 USD-nek).
(az ottani helyi statisztikai hivatal adatai 2012-ig, eszerint akkor Oroszországban az átlag fizetés 26,000 RUB volt, az ma kb 500 USD). Nem hiszem, hogy Madridban ilyen fizetések voltak, vannak.[Határátkelő blog - Moszkva te drága]
ez egyébként egy nagyon jó blog
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #5296 üzenetére
igazad van, almát körtével nem lehet.
legyen mondjuk 800e ft/nm a lakás, az úgy 100-110 misi.
És a maradék 200 millió a 300 nm-es tetőterasz ára. Fát nem lehet rá ültetni, meg úgy semmit.
Ráépíteni nem lehet, a kocsival nem lehet beparkolni. Cserébe havat ugyanúgy kell takarítani.Elég nagy baráti kör kell ahhoz, hogy ezt ki lehessen használni. Esetleg helikopter leszállót lehet rá építeni. Vagy focimeccseket rendezni.
Egy ilyen lakáshoz kell legalább 1 mrd forintos portfólió. Gondolom ott már nem fontos a jó BKV közlekedés. Miért a belvárosban venne egy ilyet, ha kertre vágyik? Miért nem egy panorámás budai villát vesz? És nem úgy tűnik, mint ami a Szent Isvánt parkra néz, csak a közelében van.
Külön öröm lehet az alatta lakóknak, amikor a felső szomszéd heti 1-2x lenyírja a füvet a fejük felett
Igazi kertvárosias hangulatot teremt a belváros szagával, forgalomzajával 200 misiért. -
axioma
Topikgazda
válasz
lajafix #5126 üzenetére
Ezt most pont nekem mondod?? Kosz...
Nezd, ranezesre nagyon sokat javult a thm, ezt me'g szamolgatni se kellett. Most nem mind1, hogy lehetett volna tovabb 150Ft erteku megtakaritas?
Igaz, en 3 eves kampert valasztottam volna (erost ketlem, hogy 1 ev mulva lefele es nem felfele fog mozdulni), de azert sztem ez egy tuti jo bolt volt. -
biker
nagyúr
válasz
lajafix #5124 üzenetére
Raiffi volt, semmihez nem kötött kamat, úgy változtatják ahogy tetszik 8a kiírásban még bubor+6,3% volt, a szerződésben már induló kamat 10,58%) és ez ment fel 12,5%-ra, majd két lépcsőben (6 havi periódus) ment le mostani 9,8%-ra
6m volt 20 évre 2012-benUnicreditnél az 5,8m (ennyinél állunk most) 15 évre, éves periódussal (de akcióban a 3 éves is ennyi) fix bubor+[nememlékszem hány %] és 7,34% az alap kamat, fél % kedvezmény ha aktívan bankolunk, a kedvezményes törlesztő így 51e, a nem aktív esetben picivel 53 alatti
De tetszik, hogy a válaszom nélkül hülyének vagyok előre datálva, hogy majd rájövök, mert biztos szar lesz...
-
axioma
Topikgazda
-
attiati
veterán
válasz
lajafix #5039 üzenetére
igen, sok mindenre magyarázatot ad a telek és a lokáció:
1. olcsóbb telek -> megéri kisebb, élhetőbb méretű társasházat is felhúznide sok minden nem az olcsóbb telek miatt van:
1. 90%-ban amerikai konyhás -> több az eladható nettó nm a fal kispórolása miatt
2. wc a fürdőben -> ugyanaz az ok
3. konyha, fürdő nem ablak mellé kerül (minél kevesebb vizesblokkra akarnak költeni, és 4 lakás találkozási pontjához elég egyet felhúzni? nem tudom, de hétvégén lakásvásáron beszéltem egy értékesítővel, és a tervezés alatt álló lakásban egyedül a vizesblokk helye volt fix. A falak és a többi helyiség változtatható.)
4. nincs erkély/terasz (nem tudom miért jó ez). És ha van, akkor miért az É-i fekvésű lakásokhoz építikTény, hogy a hó télen tovább megmarad.
5. legfelső emeleten miért 80+ nm-es penthouse-okat alakítanak ki?
6. 20nm-nél nagyobb erkély / terasz. Sok esetben a lakás méretével megeggyező, vagy annál nagyobb.Legtöbb társasházon látszik a hanyag tervezés és a spórolás (lehúzás) mindenekelőtt.
Persze sokkal kevésbé van megkötve a tervező keze, ha külvárosban egy olcsóbb családháznyi telekre kell felhúzni egy 2 emeletes, emeletenként 4 lakásos társasházat, ahol minden lakásnak 2 fala van, ami ablakos.
-
axioma
Topikgazda
válasz
lajafix #4836 üzenetére
Akkor csak szimplan nincs igazad. (Mielott belekotnel, mint minden forum hozzaszolas, ez is _velemeny_.)
A pontositas kedveert ez az allitasod, amit messzemenokig cafolok: "Trivi, hogy aki így gondolkodik az el fog csúszni,", bar a mondat masodik felevel se ertek egyet, de az legalabb korrigalhato (ha a bank partner egy hosszabbitas miatti szerz.mod.-ban, de fiz.nehezseg eseten szoktak, jobb nekik mint a bebukas). -
axioma
Topikgazda
válasz
lajafix #4833 üzenetére
En azt remelem, hogy csak nem olvastad el amit irtam. Mas indokot nem is szeretnek elkepzelni.
Az altalam irt szituacio a kovetkezo volt. Adott az ugyfeljelolt, aki fel akar venni mondjuk 8M 10-15ev futamidos hitelt. Ezt - o legalabbis ugy gondolja - tudna' fizetni, hiszen ugy talalta ki a celt, az onerot, a hiteltipust, stb.
En erre azt mondom, hogy legyen cel a 10-15 ev alatti kifizetes (es ami ebbol kovetkezik: tegyen annyit felre per ho erre a celra, mint a tervezett hitel torlesztoje), DE magat a hitelt azt kosse akar 35 ev vagy 5 ev turelmi idovel 20-25 evre. Ugyanis igy ket szempontbol is nyer:
1. a kotelezo fizetendo alacsony, tehat ha beut valami varatlan (pl. egyik munkahely bukik a kettobol, es fel-egy evig nem talal masikat), akkor megsem fog akkor eppen a 15 eves reszletnek megfelelot kinyogni, hanem csak a minimumot befizeti, es ugyanolyan nyugodtan alszik (a hitel oldalarol, nem a m.hely miatt), mint addig.
2. a kotelezon feluli reszt tudja jobban kihasznalni, mint a torlesztore kolteni: elso korben ott az ltp amibol ha egy picit is figyel netto 13% evesitett hozam hozhato ki minimum, masreszt lehet nem kozvetlen a hitelbe, de megis a hitelnel jobb megterulesre kolteni (pl. szigeteles, aminek a kovetkezmenye a havi kisebb rezsiteher, azaz maris marad tobb akar a 10-15 eves kalkulalt havi erre fordithato osszegnel is).
+1. termeszetesen a maradek havi osszegek jobb beforgatasa miatt a hitel igenis 10-15 ev alatt meg fog szunni, sot ha vegig ugyanannyit csak reszben jobb feltetelekkel hasznal fel, akkor gyorsabban mint az eredeti futamido, hiaba van 35-re kotve, hiszen a toke elotorlesztessel elfogy. -
axioma
Topikgazda
válasz
lajafix #4781 üzenetére
Az az erzesem, hogy ha a linkelt hozzaszolasomra tortent tenyleg a reagalas (ahol pont a biztonsaggal torlesztesi modot irtam le), akkor te tulajdonkeppen barmilyen hitel barmilyen konstrukcioban felvetele eseten pont ugyanezt irtad volna. Mar csak azt nem ertem, miert pont ezt az egy hsz-t nezted ki erre a celra...
-
Vesztor87
senior tag
válasz
lajafix #4726 üzenetére
Hát hirtelen felindulásból majdnem írtam valami szépet.... nem mondtam hogy új építésűt akarok, nem tudom hol olvastátok! Csak azt írtam, hogy a fizetésekhez képest nagyon drága. Nem vagyok pályakezdő, dolgozom már pár éve, és ha vissza olvastok írtam hogy panel lakást veszek ha minden igaz... Új építésűt tuti nem céloznék meg, mert marha drága, és szerintem bőven nem ér annyit. 13-15 millió ft-ért egy 30 nm-es luk? Ugyan hagyjuk már... Egy 2 szobás lakás egy 4 fős lakás? Hát ha nagyon muszáj lehet, de nekem az kicsinek tűnik. Ha gyerekenként van van egy-egy fél szoba, szülőknek is van egy, meg van egy nappali akkor az már egy 1+3 félszobás lakás/ház, ami alsó hangon 65-70 nm szerintem, de még az sem nagy... mindegy.
Ez a saját lakás téma meg addig baromság, amíg ilyen drága az albérlet. Nagyon sokan keresnek 70-80-100 e ft-ot, hát azért az, hogy a fizetés 50%-át egyből albérletre dobja ki az ember azért elég nagy dolog... akkor már inkább megpróbálja az ember valahogy össze tenni... persze nem lehetetlen, csak spórolni kell, és nem 80 ezret keresni... ha most 2 eü.-is dolgozó (vagy ha óvónő a hölgy) az akit alapul veszünk nagyon messze vagyunk attól hogy bármit is vegyünk. És nem csak lakásról van szó. 2x80e ft-os fizetésből még egy Suzuki Alto-t se vesz az ember újan (de még használtan se egyszerű)....
Lehet másként látjuk a dolgot, de ez a marha nagy bizonytalanság sok ember életében (olyan helyen dolgozom ahol nap mint nap beszélek olyan emberekkel, akik a munkanélküliség miatt úsztak el) nehézséget okoz, nem tudnak előre tervezni, nem jó ez... most jól megvagyunk, nem keresünk rosszul, de ha egyszer beüt a krach nem tudom mi lesz.... Ha normális fizetése van az embernek akkor oké, de minden más esetben nagy küzdelem itt az élet...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- PlayStation 5
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Fotók, videók mobillal
- Melyik tápegységet vegyem?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Robogó, kismotor
- Reklámblokkolók topikja
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 49" monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó karcmentes állapotban levő Xiaomi 14T 12/256GB / 12 hónap jótállás
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest