Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Brave_86 #20818 üzenetére
- közművek (mit hol lehet elzárni, nyitni; atírásokat hol, merre célszerű végezni)
- szomszédok, környék (mit szabad hangosan mit nem és mikor)
- minden ajtóhoz van-e kulcs, kell-e valamit furfangosan nyitni?Mondjuk ha már birtokbaadásnál tart a dolog, akkor sok kérdés nem merülhet fel. De ugye az emberben a kisördög ott van, hogy mi lehet még
.
-
hurenzon
senior tag
válasz
Brave_86 #20696 üzenetére
A szél jegyen az a dátum kell , hogy szerepeljen , ami az adásvételi szerződésen is . Hiszen az nap lett érkeztetve .
kérdezd meg a földhivatalt egyszerűbb és gyorsabb , mint az ügyvéd .
90 napon belül kell igazolni a banknak , hogy tulajdonos vagy . Ezért hivatalból kérte le a tulajdoni lapot . -
KilgoreTrout
senior tag
válasz
Brave_86 #20471 üzenetére
De aláírt adásvételi szerződés esetén amúgy sem lehet egyoldalúan felbontani a szerződést. Ha bármelyik fél megszegné a szerződésben foglaltakat (mondjuk a vevőnek ez nem érdeke - mert nem lesz bejegyezve a tulajdoni lapra, az eladó esetében meg ezért érdemes kötbért kikötni az adásvételiben a késedelmes birtokbaadás esetére), akkor az egyes esetekre vontakozó ellentételezést bele szokták írni az adásvételibe. De szerintem az kevésbé jellemző, hogy az aláírás után gondolja meg magát valaki, mert ez alapvetően szabálytalan. A foglaló lényege, hogy addig "foglalja" az ingatlant, amíg ez a szerződés megszületik.
Eddig ahány ingatlan adásvételben részt vettem (vagy láttam) mindenhol pont az adásvételi szerződés aláírásáig kellett a védelem (=foglaló), mert nem 2 perc, mire minden részletben (fizetési ütemezés, birtokbaadás, stb.) megállapodnak a felek és eljutnak az ügyvédhez aláírni. Szerintem ez a hagyományos értelmezése a foglalónak.
-
Tim82
félisten
válasz
Brave_86 #20102 üzenetére
Inkább csak simán Budapest Főváros Kormányhivatalát (budapesti vagy Pest megyei lakcím esetén). Már nem a XIII. kerületi kormányhivatal alá tartozik ugyanis az Egészségbiztosítási Főosztály.
Nagy gond amúgy nincsen belőle, áttennék, csak nyilván csúszna még 1-2 napot az ügyintézés folyamata.
-
Mauzes
addikt
válasz
Brave_86 #19935 üzenetére
Annak ellenére, hogy kicsit lehúzásnak érződik, hiszen nem volt új értékbecslés, de én a magam részéről mégis inkább járulékos költségnek fognám fel és leszarnám, mert a bankokkal hadakozni ilyen kacifántos témákban az elvenne egy csomó időt és a végén valószínűleg úgy is ők nyernek. Esetleg azt az egyet még megpróbálnám, hogy küldjék meg neked azt a pontot/akármit bármely szabályzatban, ászf-ben, akármiben, ahol szerepel ennek a jogalapja (és ha erre küldenek valamit, akkor érvényesülne az előző mondatom).
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Brave_86 #19524 üzenetére
"... az első dolog amivel gond van az az hirdetési ár."
Igen, én is erre gondolok (más különben azért megvennék elég gyorsan). Viszont hasonló állapotú házakból hasonló áron (vagy kicsikét emelve) nem egy rhad fent már 6-8 hónapja. Gondolom nem mindenki akar engedni, vannak, akik kivárnak.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Brave_86 #19521 üzenetére
Környékbeli kisebb városokban (Budapest nyugati agglomerációja) is több közelmúlt-beli esetről tudok, amiknél a 65-80M Huf között, évek óta hirdetett felújítandó házat 15-20M Hufos alkuval vittek el. Ha jó a ház, akkor azt elviszik magas áron is, de a felújítandó dolgok alacsonyabb áron is hónapok óta fent vannak.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Brave_86 #19521 üzenetére
Nem tudunk semmi egyebet az ingatlanról! KP- s a vevő... stb. Ami idén beragad, nem is viszik el mostanában! 2015-Ben is 15% - öt alkudtam pedig akkor még inkább ez volt a duma! Be kell próbálkozni, ráadásul bubort és birst érdemes nézegetni! Idén vége az eladói dalnak.
-
-
Brave_86
aktív tag
válasz
Brave_86 #19118 üzenetére
*Hátha valakinek még hasznos lesz
A 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 8. § (3) bekezdése szerint:
"A lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket."
Arra vonatkozóan nincs kikötés, hogy a vételár nem lehet kevesebb. -
axioma
Topikgazda
válasz
Brave_86 #18875 üzenetére
Hat _szerintem_ (de ez ugye egy nem szakmabeli velemenye) ha a papirokon mindegyiken a teraszdarab nelkuli alapterulet van, konzisztensen, akkor nem lesz gond. Nem gondolnam (de tevedhetek!), hogy az egyetlen szereplo aki eloben fogja latni, az ertekbecslo, az negativnak jelezne az erteknovelest, mar ha tervrajzzal megy egyaltalan (ha bemegy ott se kezd neki konkret m2-t meregetni).
A 10 evrol nem kell papir, eleg ha (talan ketten?) pl. szomszedok tanusitjak. Az eladotol mindenkepp kerjetek (de az adasvetelitol lehet hogy jobb kulon, kerdezd az ugyvedet) nyilatkozatot, hogy melyik evben tortent a modositas.
En a helyedben nem kerdeznem azt az ugyintezot, akinek be lett adva, hanem vagy nevtelenul vagy mashol (egy ertekbecslot?) kerdeznek, ahogy nem tudjak osszekotni egybol a te konkret ugyeddel.
Nekem mondjuk eszembe se jutott volna ezen aggodnifelteve ha nem feltunoen szabalytalan a hozzaepites.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brave_86 #18873 üzenetére
A megvasarlando lakas alapterulete (tullap szerint, es igy adasveteli szerint) tartalmazza azt a 3 m2-t?
A beepites 10+ eve tortent, vagy annal kevesebb ideje all fent ez az allapot?
Nem fogok en ilyenben biztos valaszt adni (max logikazni), de mindketto eseten fontos kulonbseg lehet. -
vzozo
senior tag
válasz
Brave_86 #18690 üzenetére
A merőnek semmi köze nincs az átkötéshez vagy a szelephez.
Nálam se volt mérő, de én úgy lettem nevelve, hogy nem ablaknyitogatással szabályozzuk a szoba hőmérsékletét, és nem pazarlunk.
Elnézést, de ki fogom mondani: a létező leg-PROLI-bb magatartás ez az ablaknyitogatás, és közben a "mérőre" várás. A "mérő" a legnagyobb átbaszás, ami az elmúlt évtizedekben történt a paneltulajdonosokkal.
Nem hiába teszem idézőjelbe, mert a valódi méréshez nem sok köze van. Inkább csak pszichikailag nyugtatja meg a prolikat, hogy végre történik valami.
Ellenben egy hőszigetelés + átkötő + termoszelepek beszerelésével ugyanúgy lehetne csökkenteni a távhőszámlát, megszüntetni a pazarlást, és komfortosabbá tenni a panellakásokat.
De nem... Kellett a sok műszaki analfabéta, akikre jól rárepültek a merő telepítő és leolvasó cégek, és frankón összelobbizták ezt az egészet. Igazából ők az egyetlen nyertesei az egésznek, totálisan kiszámítható revenue stream, az meg, hogy a lakók egy kisebb része erősen megszopja, hát hibaszázalék, puff neki...
-
updog
őstag
válasz
Brave_86 #18685 üzenetére
Érdemes lakógyűlés elő vinni az egyéni költségosztók témáját. Mindjárt nem lenne probléma hogy pokol tüzére felfűt mindenki, aztán ha meleg van akkor szellőztet.
Nekünk nov-feb. havi ~15-17.000 a főtáv (melegvízzel együtt), nyári hónapokban 4-5000 (alapdíj + melegvíz).
Még így is sokalljuk a téli számlát, mert a fürdőben nincs költségosztó így ott becsült fogyasztást számolnak, illetve a nappaliban és a konyhában ha tökéletesen zárna a szelep, még bőven pár ezrest fognánk (csak a gyerekszobában és a "hidegszobában" fűtűnk).
De amúgy ja, még mi is szellőztetünk a déli fekvésű szobákban "0"-ra csavart szeleppel, a ház szigetelt, körbefűtenek az öregek, és reggel 8-tól este 8-ig idesüt a nap...
-
-
attiati
veterán
válasz
Brave_86 #18513 üzenetére
Jaja, ügyvéd nélkül semmiképpen. Egy ilyen bizonytalan sztoriban legyen súlya valaminek.
Kössetek előszerződést (létező intézmény).
Főbb sarokpontokban meg kell egyezni az eladóval (határidők, feltételek, stb) és az ügyvéd megmondja, hogy megfogalmazható e egy ilyen sztori. -
Brandynew
őstag
válasz
De igen, ez így működik, ez a bevett gyakorlat. Még a szerződéskötés előtt két tanú jelenlétében aláírt vételi szándéknyilatkozatot kötsz egy megegyezés szerinti összeg letételével egyidejűleg. Találsz erre jó néhány formanyomtatványt.
Mondhatod, hogy te nem írsz alá semmit, de akkor vagy meglesz a ház, amikor végül aláírnál vagy nem lesz meg.
Tehetsz szóban is ajánlatot, de az nem kötelezi semmire az Eladót. Ahogy írtam, felméretném az ingatlant és annak alapján lépnék, semmi értelmét nem látom szerződés nélkül számokat mondani egymásnak, komolytalan.
-
A Zéé
addikt
válasz
Nézessétek át, tegyetek ajánlatot és ha megy a buli, akkor szerződést mindenképp írjatok valami távolabbi birtokba adási dátummal, ha tényleg beleszerettetek a házba, és megérné. Nyilván itt kell egy közös kompromisszumos megállapodás, hogy hogyan legyen a pénzek mozgása, de egy ügyvéddel meg lehet oldani ezt is. Kell a nyomás az eladó részéről, és ha mondjuk egy év alatt sem talál semmit, akkor igazán nem is akar elköltözni onnan. Volt kollégámék is így vettek házat, hogy a birtokba adás az egy évvel a szerződés aláírása után volt. Aztán úgy alakult, hogy a volt tulaj még 2 v 3 hónapig "visszabérelte" a házat, mert nem lett kész az új időben, de ez már megint egy új sztori.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Hat pedig vagy-vagy. Vagy bebiztositod magad, vagy azt csinal amit akar... ugyvedet kerdezz, hogy tud-e olyan szerzodest irni ami bebiztositja mindkettotoket (nyilvan teged az aremeles, ot az arcsokkentes ellen), de hatarideje vagy nincs vagy nagyon sokara. A foglalo amugy lehet ugyvedi letetben is, akkor a kimeneteltol fuggoen meg lehet hatarozni, mikor ki kapja es milyen jogcimen. [Persze ez eleve azt jelenti hogy te se tudsz bukta nelkul lelepni... ]
-
skristof
tag
válasz
Brave_86 #17626 üzenetére
ez itt eleg off, de ertem a nemes celt
1) remelem minden rendben lesz a babavarasotok alatt, jo egeszseget anyanak babanak egyarant
2) a ti korelozmenyetekkel ezek a tesztek tok indokoltak es jo, hogy megcsinaltatok, azonban az esetek tobbsegeben (szerencsere) ennel kevesebb is eleg (es igen, maskor meg ennel tobb sem, sajnos)
3) amugy oszinten remelem, hogy senki (legalabbis itt, nyilvan naivitas osszessegebn ezt hinni) nem azert vallal 3 gyereket, hogy penzt _lasson_ belole
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brave_86 #17454 üzenetére
Mar van rola kulon topik es jo infok gyulnek benne: [link]
Amugy:
- utolso szamlatol 60 nap a beadasi (mar index cikkben is volt hogy nehez emiatt lemaradni, veszel me'g valami aprosagot es akkor onnan van a 60 nap)
- veszed a teljes osszeg negyedet max. 1.5-t, ha ezt mindket tipus eleri, akkor a teljeset (fele max. 3M) kapod, ha nem, akkor osszesen annak a duplajat, amelyik a kisebb a ketto kozul (sok pelda van mar neten) -
Kobe
veterán
válasz
Brave_86 #17104 üzenetére
Ez mar annyira a legalja / otlettelen / koncepciotlan megmozdulas, hogy ezek utan mar csak az abszolut racionalizalhatatlan debill penzszoras marad (vagyis ugyanaz amit eddig csinaltak)
Szoval, jovo hettol:
-X milla annak akinek megvan mind a 2 fule
-X milla annak akinek teljes a fogsora
-X+2 milla annak aki a fenti ket kriteriumot egyszerre teljesiti
-X+4 milla ha emelle papiron igazolja hogy 80 feletti az IQ ja -
-
Brave_86
aktív tag
válasz
Brave_86 #17096 üzenetére
Feltételezés:
10MFt, 20 évig MÁP+ esetében:
5. év: 12 734 987
10. év: 16 217 989
15. év: 20 653 588
20. év: 26 302 317
-7M visszafizetendő kamatmentesen (6.év után 2 gyerek esetében) (a tartozás 30 százalékát el is törlik)CSOK 10M hitel
10 000 000 Ft -> 13 310 342 Ft visszafizetendő
20 év esetén havi: 13 793 Ft kamat -
updog
őstag
válasz
Brave_86 #17038 üzenetére
Hát ha a munkadíj felét az állam állja, akkor gondolom duplájára
Cserébe gondolom mindenkiből IS hirtelen felújító kisiparos lesz "a megszokott" minőségben, mégse lehet majd lasszóval se összefogdosni senkit azonnali kis javításokra, de valószínűleg a közepes felújításokra sem...
Viszont őszintén: ez egy sokkal értelmesebb lépés mint a lakásáfával való szórakozás.
-
De4d
őstag
válasz
Brave_86 #16998 üzenetére
Ezek sorra jönnek, de kapják már be, az egyedülállókkal mi lesz? Vagy aki még nem házasodott meg az dögöljön meg? Azt várja a vezér és társulata valakivel összejön az ember azt instant 3 gyerek? És ha nem működik a kapcsolat? Vagy nem akar 3 gyereket csak 1et vagy 2-t? Azok albérletbe éljék le az életüket? Azoknak még az illetéket se engedik ha, csak nem felelnek meg a "szabályzatnak" 35 alatti sose volt semmilyen tulajdonhányada semilyen ingatlanban, és akkor is csak a 15 feletti érték már ugyanúgy 4% Ügyvédi költségek és miegymás, egyedül kb lehetetlen, és még segítségset lehet remélni, de a tenyész terv az "virágzik"....
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brave_86 #16918 üzenetére
Mi 50 m2-bol epitkezes idejere egy 15m2 irodaba koltoztunk, plusz egy garazsba mogotte a cuccoknak (2 kisgyerekkel sulyosbitva). De persze ertem en, ha nagyon maceras el kell engedni, lehet hogy annyira nem is akarnak koltozni, ezt nehez felmerni... Keress intenziven masikat, max. ha mazlid van ez is megmarad neked (az elozo autonknal volt hogy "megvart" minket, pedig kozben tobb vevojeloltnek is mutogattak de azok mast kerestek volna benne).
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brave_86 #16914 üzenetére
Vad otlet: juni 1-gyel csereltek ingatlant, kiveve ha addigra van hova mennie. Lesz egy kis motivacio de biztositva van h te koltozol, es o is be tud cuccolni valahova. Ha tud koltozni es neked belefer akkor a 40% hitel felvetele a lakas eladasaig [olyan konstrukciot nezzetek ahol keves az alapkoltseg gyors megszuntetesnel is] lehet h olcsobb mint a hirtelen eladas, de pont jovo ev kozepen nem fogadnek erre. Inkabb hirdesd matol juniusi koltozessel, nincs akadalya, legfeljebb te leszel benne berlo par honapot ua. pepitaban is megy.
Mas kerdes hogy rizikot azert futtok. Es ha te akarsz jogot h pl aprilisig kilephess bukta nelkul [minusz addigi ugyvedi dij], akkor ezt neki is meg kell adnod... foglalo vagy eloleg, ez itt a kerdes.
Amugy adougyileg el nem tudom kepzelni, h mi az ami majusban jar le, amikrol tudok az vasarlas evet koveto x teljes ev, ha sima szja akkor biztos, csak feleslegesen szivat [es onmagat is] ha egy ilyet nezett be es jan ua. mint jun. [Masik, kerdezd meg mekkora a bukta, lehet ki se szamolta es nem is nagy osszeg. De en inkabb attol tartok 2022 jan. eselyesebb.] Talan ha lizing lejarata van, akkor lehet ilyen ev kozbeni. -
Ezekiell
veterán
válasz
Brave_86 #16912 üzenetére
Két dolgot tudsz tenni:
- vagy meggyőzöd őket egy végleges átadási dátumról, és azt írjátok az előszerződésbe
- vagy úgy írjátok meg az előszerződést, hogy mondjuk június1-el megveszed a házat, de ők maradhatnak mint bérlők bérleti díj fejében (egy fix ideig, mondjuk fél évig - ha 2021 végéig nem találnak házat, akkor nem is akarnak találni...)Nagyon más opciót nem látok.
-
Brave_86
aktív tag
válasz
Brave_86 #16836 üzenetére
Voltunk ma megnézni a házat. Az igényeinknek és az elvárásainknak megfelelt. Meg is vennénk. Természetesen tervezzük egy szakértővel is átnézetni előtte. Egyébként nem igazán tudnék belekötni, nem láttam olyan jellegű hibát/problémát, amit egy laikus kiszúrhat, de mivel nem ez a szakmám, így ezért is bíznám ezt egy szakemberre, ekkora tételnél.
És most jön a bonyodalom.
Májusig nem adnák el a már korábban említett adók miatt. (ez az egyik) Bár ez nekünk nem probléma, teljesen megfelelne akkor is.
(a másik) Még csak keresik az új házukat (de ahol szeretnének venni, ott nincs megfelelő kínálat jelenleg) így nem tudják azt bevállalni, hogy júniusig ezt biztosan meg tudják lépni.
Szóba került már itt az előszerződés lehetősége, de ebben a helyzetben szerintem nem mennének bele ennek az aláírásába, amiben ugye rögzítve lennének a pontos dátumok.
Aztán lehet 2-3 hónapon belül sikerül találniuk számukra megfelelőt. És ezzel megoldódik a gondunk.
Volt e már hasonló helyzete valakinek, mit lehetne ilyenkor tenni, amivel mindketten (eladó-vevő) kapnánk valamilyen garanciát az "adott szó" mellett?
Keressek fel egy ügyvédet, ő már biztosan látott sok mindent és tudna tanácsolni? -
attiati
veterán
-
Ezekiell
veterán
válasz
Brave_86 #16831 üzenetére
Adásvételi előszerződést tudtok írni.
-
Brave_86
aktív tag
válasz
Brave_86 #15654 üzenetére
Visszajelzésül:
Végül is 1 hete írtuk alá az adásvételi szerződést (Bp. - újlipótvárosi lakás) az ügyvéd előtt. A foglalót (10%) átutalta a vevő. 1-2 hetes huzavona volt a műemlékvédelmi és az elővásárlási jogosultság kiderítése miatt az ügyvédnek a különböző hivatalokban és az aug 20-i hét sem kedvezett ebben. Mindezekkel együtt kb 8 hét alatt ment el a lakás a nyári szabadságok alatt (volt olyan időszak amikor mi sem tudtuk mutogatni). Az eredeti/meghirdetett árhoz képest 5%-os alkuval. -
axioma
Topikgazda
válasz
Brave_86 #15836 üzenetére
Huhh amennyi hulyeseget leir a kiszamolo, nem ajanlom. Nagyon kezdoknek talan jo mert tobbet nem aldoz ra es az alapirany legalabb valami eloremutato,, de engem tobbszor irrital mint nem.
En olyat tudok aki 5-10 evvel ezelott mukodott es nagyjabol egyetertettem a hozzaallasaval, de hogy most mi van vele, azt nyomoznom kene. Index forumon aktiv volt, de most az a topik egy kicsit belelestem, hat nem tul bizalomgerjeszto, lehet hogy a vegen ot is eluztek, regen sokat segitett ott annak is aki nem lett ugyfele. -
sakal83
addikt
válasz
Brave_86 #15654 üzenetére
Tenyleg nem kotekedesnek irtam csak az elmult evben tobb napot sot honapot fektettem ingatlanok vetelere amelyeknel nem volt eladasi szandek. Ajogy irod ti is kivartok. Amikir telearat sem fogadnak el az tiszteletlenseg szerintem a vevol szemben... de hagsulyozom ez az en frusztraciom. Sajnos a vevok 70%a is lakasturista. Voltak akiket telefonba zavartam el mert megnezni akartak... persze veteli szandek nelkul... a vevot tisztelni kell es az eladot is!
-
sakal83
addikt
válasz
Brave_86 #15644 üzenetére
Nem belevau a dolgodba. De ha van egy - 5 es egy 7%os alkus ajanlatod akkor miert nincs meg adasveteli? Esetleg +%ot szeretnel az aradra?
Bocsass meg de - es tenyleg ne vegyed kotekedesnek- ugy tunik te nem akarod eladni
sokat voltam a masik oldalon es borzalmas volt megelni hogy a teli aron is gondolkodasi idot kert az elado. Egy ido utan mar en a helyszinen mondtam 1 lerc utan hogy mar ne is gondolkozzon mert nem viszem el...
-
Veron
addikt
válasz
én is feltettem ingatlan.com-ra ingatlanosok ne keressenek szöveggel, azóta kb. 10-zel beszéltem. kettőnek beadtam a derekam, beengedtem egy OC-s meg egy OTP IP-s embert. valamelyikkel szeretnék szerződést kötni, de nem tudom melyik céggel lenne érdemes, ezért kérdeztem.
hol éri meg hirdetni még a lakást, FB-n milyen csoportban?
5-7% alkuba még bele is mennék egyébként. -
KilgoreTrout
senior tag
válasz
Ez legalább tud helyesen írni, ingatlanosok között ez is ritka.
Amúgy az ingyenes alaprajzot is megszüntette az ingatlan.com? Mi tavaly úgy adtunk el, hogy csináltam egy korrektül kinéző alaprajzot a floorplanner-rel, az volt az egyetlen kép. Már egy normális alaprajzzal is simán kitűnsz az átlag ingatlanosok paint-ben készült remekei közül. Aztán e-mailben meg lehet küldeni a képeket az érdeklődőknek. 0 forintos kiadással.
-
hurenzon
senior tag
válasz
Brave_86 #15587 üzenetére
Pont ilyenbe ütköztem bele Én is .
2017ben néztem ki egy hazát a Csepel szigeten , 80 millió forintért , csak , akkor még vártunk vele . 2018-ban már 100, 2019-Ben pedig már 120 millió volt .
Tettem egy 80 milliós ajánlatot 2019-ben , de nem fogadták el . Most a férj halála miatt olyan állapotba került a hölgy , hogy nem tud ezzel foglalkozni , pedig az ingatlanos szerint most elfogadná a 80 milliót .
Erre az üzletre várok már 3 éve . -
updog
őstag
válasz
Brave_86 #13876 üzenetére
"Így szinte belekényszerítik az embert ilyen döntések meghozatalába is akár." Az a baj, hogy ha valaki belemegy ebbe (márpedig bele fog), az pozitív visszacsatolás azoknak, akik megtehetik hogy ilyen döntésekbe kényszerítsék az embereket. Mindenkivel kitolás. Aztán persze ritkán hallasz elrettentő sztorikat, mert ha már ott van ez ember, később nem fog azzal "dicsekedni", hogy hát most egy jó 10-15 évre el***tam az életünket, hogy ebbe belekényszerítettek. Helyette: persze, jó ez, örülök hogy belementünk, itt-ott van probléma, dehát hol nincs, stb. Jó esetben. Rosszabb esetben pl. lásd Hermina, pont egy arra a szálra írt hsz-em jutott eszembe: "Úgy hangzik, mintha ostobák volnánk, pedig nem, adtunk, vettünk is korábban lakást, mégis így jártunk” - nyilatkozza egy vevő, majd három bekezdésen át részletezi az ostoba döntéseket...
"
Mindig meg fognak ezek élni....
szerk: és persze pont az ilyenek miatt vannak nekem is előítéleteim, természetesen most így működik a piac a "normálisakkal" is, tehát nem azt mondom, hogy nem lehet ebből
jólelfogadhatóan kijönni. -
válasz
Brave_86 #13874 üzenetére
Én nem ugranék bele egy "majd elkészül" buliba.
Rengetegszer volt már olyan, hogy az emberek befizették a pénzt, a vállalkozó pedig félúton szőrén szálán eltűnt.
Se pénz, se lakás.Én csak olyanért fizetnék ami költözhető.
Sőt, személyszerint vadiújat nem is vennék, hiszen az első néhány év arról szól, hogy milyen garanciális hibák vannak, amikkel üldözheted a kivitelezőt.Itt egy kispórolt szigetelés, ott egy kispórolt kanyar a lefolyóban, amott egy penészedő sarok.
Autóból sem vettem soha újat, az ára és a fenti okok miatt. Abból egy 5 éves már eléggé elveszítette az eredeti értéke nagyrészét, de még évekig jó, és az összes gyári hibát is kijavították rajta.
-
kacsyx
aktív tag
válasz
Brave_86 #13866 üzenetére
Ahogy írták is, szerződés nélkül egy fillért se szabad adni senkinek.
Amire figyelnék (építész fejjel gondolkodva), hogy az ikerházak az esetek 99%-ban abból állnak, hogy fogják az egyik házat és megtükrözik. Ezt azt jelenti, hogy ami az eredeti háznál működött benapozásra, energetikára, az a tükörképnél borul. Sajnos erre nagyon kevesen figyelnek, pedig az egyik legfontosabb, alapvető szempont egy épületnél. Úgyhogy csak óvatosan az ikerházakkal, jól át kell gondolni mielőtt belevágsz.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Hat azert nem akarja meghitelezni, mert valoszinuleg nincs mibol, na meg neki azert ha a TE terveidre epit, nagyot esne a termek ara ha te magad lelepsz, es nem eleg atlagos az izlesed/kialakitas. Szoval ezert nem csodalkozom, hogy sokat ker elore. Masreszt igen, iszonyat kockazat minden ujepitesu ilyen belathatatlan idotavra.
A masik lehetoseg hogy epitkezel, nalad a toke, de tied a szivas resze is... -
kerxy
őstag
válasz
Brave_86 #13864 üzenetére
Ha nem indiszkrét, akkor merre felé van a ház?
Foglalót semmiképp ne adj csak úgy. Az ingatlanosok vételi szándéknyilatkozatot szoktak csinálni, de ha lehet, én mindenképp kihagynám azt, és konkrét elő- vagy végleges szerződéskötéskor adnék csak át pénzt. Mi van, ha nem tudtok megegyezni a szerződéssel? Akkor buksz 1 millát...
Már most kérj be minden szerződésből mintát, abból lehet látni, hogy miket kötnek.A banki hitel illetve CSOK mindig az utolsó vételárrészlet, akkor fizetik az eladónak, ha megvan a használatbavételi engedély, és a legtöbb banknál még a társasházi albetétek megnyílása is feltétel.
Én ugyan nem vagyok szakértő, csak tapasztalatokat írtam, mert mi egy-két hete vagyunk túl első lakásunk megvásárlásán.
-
A Zéé
addikt
válasz
nincs szerintem olyan, aki előre megfinanszíroz egy építkezést, mostanság meg pláne nem... Olyan időket élünk, hogy jóformán ha pénteken nem fizetsz az embereknek, akkor hétfőn nincs, aki dolgozzon neked. De amúgy is. Egy építkezés minimum 1-1,5 év, és 30-35 millió forint. Ennyi ideig kvázi ingyen "hitelezni" még rokonok közül is csak a legközelebbieknek (szerintem).
2 évvel ezelőtt azt mondtam volna, hogy 5 fizetési ütemmel lehet kalkulálni. 10% előleg, 30% szerkezetkész állapotnál (falak, födém a helyén, tető van a házon), 30% akkor, amikor gépész-elektromos alapszerelés, aljzatbeton, és belső vakolás kész, 20-25% beköltözéskor, és 5-10% garanciális visszatartás 1 évvel az átadás után. Ha tényleg tőkeerős a vállalkozó, akkor talán valami hasonlóba belemegy.
Reálisabb viszont szerintem a kb. havonta. vagy 1-1 nagyobb "rész" elkészültekor fizetés. Ha így van, akkor törekedj az utóbbira, mert az könnyebben forintosítható az ajánlat alapján, a végelszámolás is könnyebb lesz, valamint az esetleges pótmunkákat is jobban le lehet kezelni. -
attiati
veterán
válasz
Fejlesztő kérdése. Van aki 10-90 felbontásban is hajlandó finanszírozni, van aki folyamatos (rész)finanszírozást kér.
Emelkedő piacon nem paráznak a 10-90tol, ha tőkeerős a cég és ha alacsony a kamatkörnyezet.
Akárhogy is van, a szerződés minden betűjét olvastassátok át egy számotokra megbízható ügyvéddel. -
axioma
Topikgazda
válasz
Brave_86 #13864 üzenetére
Nem adsz ki 1M Ft-ot se sajtcetlire! Birjak ki az ugyvedig. Foleg egy ures telek (en nem vennek foleg az utobbi evek tapasztalata alapjan most indulo ujepitesut, bar gondolom lakas, nem haz).
Lakas eladas szerintem azonnal elkezdendo, csinalj hirdetest, es ha me'g most nem mutathato allapotu, akkor tuzz ki egy kesobbi (max. 2 het mulva) "kozos" elso megnezest, mindenki aki hiv annak ezt az idopontot mondd. Ha ott nem lesz vevojelolt, az se gond, utana mar tudod mutogatni. Mielobb kene mert az ingatlanportalok mar csokkeno keresletet latnak, az arat is ugy lojetek be, realisan, nem fole hogy ugyis alkudnak, inkabb kisebb teret adj (vagy akar nullat) az alkura [ilyenkor hogy jol erezze magat a vevo, valami kisebb dolgot pl. berendezesi darabot bele lehet foglalni az arba, hogy azt "alkudta", cserebe penzednel vagy].
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- E-roller topik
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA® driverek topikja
- Milyen routert?
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- DELL PowerEdge R440 rack szerver - Silver 4114 (10 mag/20 szál, 2.2/3.0GHz), 64GB RAM,199990Ft +ÁFA
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest