- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- iOS alkalmazások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Úszáshoz szánt fülhallgató a Xiaomitól
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kobe
veterán
Az a baj, hogy ugy gondolkozol hogy figyelmen kivul hagyod az ertekvaltozast az utobbi evekbol, es eszerint iteled megugorhatatlannak a 100M+ os ingatlant.
Nyilvan most 100M kecora valot lerakni eleg nehez, de a mostani 100M ezelott 4 evvel kb kisujjbol kirazhato volt, es a tobbseg akinek most 100M van ingazlanban, sz korabban / toredekeert vetteNekem nem egy ismerosom volt akik 1 v 2 panelbol (bekerulesi erteke volt kb 16-17M a 2 panelnak!) csinaltak 120M-140M+ ingatlanvagyont szimplan azaltal h joidoben epitkeztek. A kiindulashoz kepest majdnem 10x eztek az erteket ugy h inkabb bedobtak fedezetkent az egyiket egy hazhoz pl es nem szalltak ki belole
-
Én pl Adalbertét választanám a kettő közül . Szadat annyira nem ismerem de most gyorsan rá nézve keszinek sokkal jobb az elhelyezkedése . Keszit megismerem jártam arra sokat.
Sokkal logikusabb egy átlag magyar családnak Adalbert lakása mint a tiéd. ( Csak az ára nagyon magas ebben egyetértek)Qtya : 31M
ha tényleg felújított normálisan az nem rossz.
-
Qtya123
őstag
Azért a közel pesthez megfogalmazásod elég vicces. Légvonalban maximum.
Csak gyorsan rákeresve tömegközlekedéssel Szada-Újpest központ 1 óra, pedig a legközelebbi kerület.
Szada-Corvin 1 óra 15 perc... Ez nekem minden, csak nem pest közeli napi munkába járás szempontjából.
A tömegközlekedés tekintetében már élhetőbb Dunakeszin egy általad linkelt kaliberű családi ház 130 milliótól kezdődik.Egyébként Te mondtad pár napja, hogy teljesen természetes az is, hogy a 19. kerületi 4. emeleti 68 nm-es panel 37 milla. Annyira természetes, hogy ma voltunk egy sokkal igényesebben felújított 68 nm-es lakásban ugyanott, ami 31 millió.
-
Brave_86
aktív tag
-
adalbert1
veterán
Ekkora méretű ház nem kellene (illetve talán 5 gyerekkel
) , Szadára nem költöznék. Az elhelyezkedés pedig nagyon be van árazva, itt pl. a telek és a ház is kisebb, mégis hasonló összegért hirdetik (igaz nem tudom, hogy mi lenne reális).
Illetve én pl a következő ingatlant (akár ház, akár lakás) úgy keresem, hogy a következő 20 évre tervezek vele, ezért pl. rengeteg olyan van, amit nem szívesen vállalnék be, mert csak ideiglenes állomás lenne, és mondjuk 4-5 év alatt nem akarok kétszer költözni, mestereket hajkurászni, velük vitázni, rengeteg dologra kétszer költeni, stb... Utána persze lehet, hogy be kell látnom, hogy mi fér bele, és mégis valahol engedni a dolgon. -
Kobe
veterán
Azert ez minden csak nem korrekt osszehasonlitas, remelem erzed :)
Ha az volt a cel, hogy bemutasd BP-n kivul nem tul jo helyen lehet sok100nmes, regebbi hazat venni, akkor arra megfelel...
De ha mondjuk Budapesten belul maradnal, es beered egy 100nm koruli ujabb epitesuvel (ergo energiahatekomyabbal) akkor eleg hamar elfogy a 80M,sot
Ilyen alapon nem komparativ a 30-40millas panellal -
sakal83
addikt
Hany eves vagy? 2015 ben 55nmest vettem 7.8mert a IIIban
13ban 2015ig egy 58asnak a csucsa 9.2m volt. 15ben 2016ban meg 8.7mert volt 70nmes panel. Kicsit beleegett az agyakba a mostani arszint. Mondjuk az sem segitett hogy az otthonterkep levette az evenkent atlagarat:) 20015 ota lett 300%+ az ar.
5 eve folyamatosan adtam vettem epitettem. A most a 6ban 1m+pernmert arult dohos 30as rbinb lakasokat 5mert dobaltak a delikvens fele 2014ben
-
Kobe
veterán
En eppen egy jo helyen levo ugyanekkora teglara alkudozok ettol 20% olcsobban.... Bar kinek mi a jo hely.... Helyileg egyaltalan nem szarabb reszen mint az Ady Endre....
Dehat izlesek es pofonok, mondjuk en akkor sem vennek panelt ha fizetnenek erte, de sajat zsebbol 36M ert plane nem.
Cswk FYI 2010 elejen ezen a reszen (Ady) 8-9M kozott mentek az 55nmes panelok...Mercutio_ : nekem nincs semmi bajom azzal, ha valaki lelakja a lakasat. Azzal van bajom, amikor a vevok tobbsegenel a felujitott = kicsereltem 2 villanykörtet vagy mondjuk szerinte a 10 eve vett konyhabutor meg uj, es nyilvan uj aron arazza be a lakasba. Nem lottek meg senkit tarkon azert mert kozepes vagy felujitando allapotunak rakott fel egy lakast, fel kell vallalni. De ne nekem sapitozzon mint hal a szatyorba ha kerek perec megmondom hogy az altalal felujitottnak hitt lakas alsohangan 4-5M azonnali rakoltes, szoval gondolja mar at az arkepzeset...
-
Mauzes
addikt
Ez nem jutott eszembe, de miért jutna eszébe a hatóságnak? Mármint feltételezem nem fog felmerülni, mivel nincs semmilyen tartozása édesanyámnak, nem áll perben és az ingatlan sem fedezet semmilyen tekintetben.
Mercutio_: ez az ajándékozás tényleg lehet még alternatíva, de azt ugye kétszer kellene megtenni két szerződéssel (ingatlan és cash), és az ingatlan bejegyzéshez úgy is kell ügyvéd/közjegyző, szóval akkor az adásvétel talán mégis csak egyszerűbb? Sőt, itt mérlegelendő, hogy ha mégis el kellene adnom 5 éven belül, akkor melyikkel hogy jövök ki. Ajándékozás esetén mindenképp van szja, még akkor is, ha az ajándékozási szerződésben feltüntetett ár alatt tudom később eladni. Persze a két eset közötti különbség attól is függ, hogy kb. hány % lenne a vételár adásvétel esetén a piaci árhoz képest.
-
Mercutio_
félisten
A jelenlegi tetszhalott piac és plafonig pumpált árak mellett 16% árcsökkentés nem annyira életszerűtlen, ha gyorsan le akarja zavarni az adásvételt valaki. 5-10% engedmény alap, az ingatlanos %-át hozzácsapva már alig van difi.
Ha a piaci áron hirdeti és nincs semmi extra amivel kitűnne a tömegből lehet hónapokig várhat mire komoly és tőkeerős vevő jön. -
Stanlee
őstag
Az en dolgom, hogy mekkora discounttal akarok megvalni a tulajdonomtol. Ugyvedet meg talalsz ra.
Az teljesen mas teszta, hogy aztan a NAV az illetek kiszabasakor, ha o ugy gondolja, hogy a tranzakcio az ingatlan erteke alatt tortent, vegeztet ertekbecslest, es magasabb ertekbol szamolja a vagyonszerzesi illeteket.
A hazban ahol anyukam lakasa van az OTP a piaci ar alatt 25%-kal rakott ki egy lakast, nem licitest, hanem bemesz es egy osszegben kifizeted. Nekik ez meg mindig jobban megeri, mintha kimegy arveresre es az ertekbecsult ar felen, vagy 60%-an kel el.
-
Mauzes
addikt
Oké, de hát ez van, drága a lakhatás. Nyilván előre kell tervezni az anyagi lehetőségeket. Anyagilag most nagyságrendileg hasonlóan jön ki a vétel és a bérlet, szóval egyéni preferencia kérdése, hogy megpróbálsz gyűjtögetni vagy belevágsz most. De ha egy pár jobban keres, mint az ország 85-90%-a és mégsem tud venni semmit, akkor ott (szerintem) valami félre van csúszva.
-
KilgoreTrout
senior tag
Ennek a nagy részét Lidl-ben költjük el, szóval nem csak étel van benne, hanem pelenka, nedves törlőkendő, stb. vagy ha esetleg van valami műszaki cikk vagy tartós fogyasztási cikk, ami épp hasznosnak tűnik, az is.
Nekem is soknak tűnik, de elég régóta vezetem a költéseimet (Wallet-tel) és átlagosan ennyi. Kisgyerek van, előfordul, hogy nem hajlandó enni a bébiételből vagy nem eszi meg, amit elsőre neki szánunk, szóval sajnos ki is dobunk valamennyit. De amúgy azokat vesszük, ami megtetszik/megkívánjuk (amire szerintem kompromisszummentes-ként gondolt az eredeti kérdező).
-
favagoJoska
aktív tag
A budapesti ingatlanpiaccal kapcsolatban a keresetek arányában már régen megelőztük a környező országok fővárosait, Belgrád meg talán még Bukarest van "előttünk". Mind a kettőre jellemző hogy alacsonyabbak a bérek (habár Románia és ezen belül Bukarest is nagyon közel van hogy megelőzzön minket). Az meg gondolom evidens, hogy minnél kisebbek a keresetek annál nehezebb félrerakni is önerőre, mert mondjuk kaján nem tudsz arányaiban többet spórolni mint a jobb keresetű helyeken, pl Bécsben. Értem én hogy beköszöntött az aranykor, csak nagyon úgy tűnik hogy körülöttünk mindenhol kétszeresen köszöntött be...
-
Csabroncka
addikt
Ez az évente nőnek a fizetések hagyjuk már! Persze a 10%-os minimálbér tolja meg az ingatlanárakat, meg az a fantasztikus átlagbér.....
Korrekció: Már most is rengeteg beragadt túlárazott ingatlan van a piacon! Nincs azzal semmi probléma, ha egy budapesti 50nm-es panelt 40 millióért hirdetnek 1 éve, majd 35 milláért talán 1 éven belül elmegy. A korrekció árban 10-20% szerintem, + erre rájön az évenkénti infláció.
Szerinted miért népszerű a panel a városokban? Mert jelenleg ez a megfizethető az átlag középosztály számára.
De hasonlónak mondanám a vidéki 37,5 milliós lakás értékhatárt, ott meg a babaváró önrésze szab határt a csillagoknak.
Pénz beszél 1.: Ha a két kereset eléri a nettó 600.000 (valljuk be nem ez a mai átlag valóság) még akkor is meredeknek gondolom egy 25-30 milliós hitel bevállalását.
Pénz beszél 2.: Ha pedig jó a nettód >1m, akkor meg 40-50 milliók bevállalását gondolom barokkos túlzásnak. Itt azért Budapesten egy 100 millás ingatlan nem feltétlen egy kacsalábon forgó palotát jelent.
Öröklés: Na itt megint jön egy jó kérdés, sokan beleforgatnak mostanság mindent egy ingatlanba - jól van-e ez így
-
A Zéé
addikt
mert egy év után elköltöztem, de nem is vágytam vissza. Pedig első éves egyetemista voltam.
Próbáld ki, hogy mondjuk egy hétig, hogy nem húzod fel a redőnyt, csak 30 cm-re, vagy nem húzod el a sötétítőt, csak ugyanennyire.
De mondom, mindenki úgy teszi tönkre a saját életét, ahogy akarja.Nem akarok meggyőzni senkit sem arról, hogy önsanyargatás ilyen körülmények közt élni. Nekem az lenne, bár én szeretek túrázni, horgászni, vagy csak simán kiülni valahova a természetbe. Akinek ez nem hiányzik, vagy akit ez nem zavar ezeknek az ingereknek a hiánya, az legyen benne boldog.
Továbbá az sem tetszik, hogy tudat alatt is egyre jobban terelik az embereket effelé, hogy nekik igazából nincs is másra szükségük, csak ilyen kis cellákra. Látod, innen is hányan kedvet kaptatok egy kukatárolóhoz is, és sajnos mi is építjük a max 30m2-es mindenegybe "lakásokat", mert ezeket viszik.
Csak az a lényeg, hogy legyen annyi helyed, hogy tudj aludni, mikor hazaérsz a munkádból, az se számít, hogy mennyire komfortos. Sőt, minél kevésbé az, annál inkább jó, mert vár a munkahelyeden a szép, ingergazdag közeg, színes "énidő sarokkal", meg a jógaszobával, rendes konyhával (főzzetek együtt a kollégákkal jelszóval), pingpongasztallal, meg hasonlókkal. Csak az a lényeg, hogy minél több időt tölts el inkább ott, mint bárhol máshol. Ilyen ez a XXI. századi rabszolgasors. -
Madwe
nagyúr
-
Mindegy hogy fogom fel, nem szakadunk bele, csak bosszant, mikor olyanoknak dobálnak ingyen pénzt, akiknek nem lenne rá szüksége(zöld rendszám zsír új Porsche mellé, adókedvezmény milliós bevétellel rendelkező családok számára, stb.), de aki most építi fel az életét, attól meg elvesznek.
-
updog
őstag
"Sajnos az élet ilyen"
Ezzel maximálisan egyetértek. Saját példámból: anno 20M alatt megvettük a jelenlegi panelunkat. Akkor azt mondtam, ******jon meg az összes aki felhajtja az árat, hogy egy panelért is ennyit kell fizetnünk. Ha akkor kivárok, most 40M-t kéne fizetnem ugyanezért a lakásért. Utólag okosak vagyunk, előre nem tudhattuk. Ha most 5M-t érne, akkor se (jogosan) sírnék hogy majdnem 20-at kifizettem rá.
Fordítva nézve: van egy 40M-t érő lakásom. Kitörölhetem vele, mert ha eladom, akkor nem tudok máshova költözni. Azt meg felfesthetem a falra hogy mennyit ér, attól még egy szutyok panel marad, ahol két szobával arrébb is hallom hogy ha a felső szomszéd vécére megy. De saját lakást akartunk, megkötöttük a megfelelő kompromisszumokat (és nyilván az összkép az pozitívban van, különben nem itt laknánk, nem mindenáron akartuk), és most is ugyanúgy megkötném a szükséges kompromisszumokat, ez van, el kell fogadni ha lakás kell.
Tel Elek
Szerintem próbáld letisztázni az elvárásaidat, mert az hogy lakni is akarsz benne ("van valami ami az enyem es piaci ertekkel rendelkezik"), de "Egyelőre tényleg csak azért vennék, hogy ne inflálódjon el a pénzem" az bizony nekem kicsit ellentmondásos követelmény
-
törölt tag
Gondolom az hogy beszallok most a piacba egy nem extrem draga, igaz igy is 760k/nm csepelen lakasba...
Ezt rovid idon belul kifizetem es megtakaritok. Es akkor nem itt allok 5 ev mulva hogy egy kobanyai panelharzon is 40 millio, hanem van valami ami az enyem es piaci ertekkel rendelkezik. Mert a keszpenznek most nincs erteke. Es en a lassulast sem latom. A csokkenest meg plane nem. -
A Zéé
addikt
De nem a Magdolna környékéről.
Rákóczi tér mellett építettünk egy házat, meg most a Népszínház utcán a II. János Pál pápa tér felé, ez azért már tisztul, nem olyan vad. De van egy ingatlanja a cégnek a Magdolnában is, ki van adva jelenleg, 1-2x kellett menni arra karbantartani, meg van egy kis raktárunk ott, szóval valamennyire ismerem. Arra a részre nem költöznék. -
skristof
tag
nem általános, csak a vérpistike kft-knél lehetnek meglepetések.
persze a menőbb cégeknél sincs akkora garancia a minőségi munkára, de talán a megjelölt alapanyagokból kevesebbet kummantanak el. bár a gipszkartonból már nincs mit kilopni, esetleg rakhatnak paravánt a 2 lakás közé
-
törölt tag
De mi köze a tulajdonlásnak a tpsztalathoz? Csak szimplán köteketni akarsz mert valaki nem ért veled egyet és elfogynak az érveid.Egyébként meg szerinted csak egy lakása lehet valakinek? Egyaltalan ki állította, hogy van? Ne haragudj, de ez már az a szint ami alá nem megyek..
-
törölt tag
Kérlek szépen van, 3 éve lakom újépítésűben, itt 60 misiért már csak 40nm-t kapsz.
Itt nem tanult, művelt, normális családok laknak, tehetős tinik... A viselkedésüket szerintem kitalálod magadtól is. Egy biztos, nem a nyugalom szigete, és nem kell meglepődni azon sem ha nehezükre esik visszaköszönni, mert már abban el elfáradnak (vicc nélkül)... Ismeretségi körömből is látom kik költöznek 5 kerbe. Hát ők sem az eszükkel szerezték a pénzt, hajj de jó lesz neked velük, csak nehogy eltörjék az orrod az első okoskodásnál. -
törölt tag
Jah, mert BP-n olyan rengeteg kikapcsolódási lehetőség van... Ja addig, amíg új és megvan a varázsa, pár év után elég unalmas. Tudom, itt élek 9 éve...
Ezt a a nem kell kocsi, mert minden helyben van mentalitást én is nyomtam, amíg lett egy kocsim. Utána kinyílt a világ..
Figyelj, szerezz tapasztalatot. Menj el bármelyik újépítésű utcájába, és lesd meg a lakóközösséget. Meg fogsz lepődni... De már megszoktam, hogy te napellenzővel nézed a világot. -
törölt tag
Mert mondjuk hétvégén ki akar mozdulniu, kirándulni, wellnesselni, stb? Nem mindenkinek léeleme a romkocsmázás stb...
Hahaha, látom te még nem találkoztál az új réteggel aki be og költözni melléd. Ők nem ám a 20 diplomás értelmiségiek, nekik nincs ennyi pénzük.golfvariant: jó hát nekem a 60 misis lakás mellé nem lenne oopció a volánnal megyek arborétumozni meg strandolni stb. Valahogy nem fér össze nálam a kettő. De ok.
-
sakal83
addikt
-
PazsitZ
addikt
Felveszel egy hitel 10-30 évre. 3-5 év után beesik a piac, szépen fizeted tovább. +7-5 év múlva simán visszaérhet az akkor reálértékére a ház-lakás.
A legutóbbi válság után is olyan 2017-re többnyire visszaértek a reálértékek a lakásoknál.
30 éves hitelnél, persze 2-3x is beeshet-feljöhetSzóval ha mondjuk fix kamattal tolod, simán megérheti a végére.
A frank alapú hiteleknél a kamatváltozás volt ugye egy plusz volatilitási faktor azon hiteltermékekben. -
Stanlee
őstag
Alapvetoen nem tortenik semmi. A banknak van tobbfele lehetosege, ezek kozul az egyik, hogy ha akar ker be tovabbi ingatlanfedezetet. A banknak nem erdeke megszuntetni a szerzodest egyik naprol a masikra.
2008 korul hasonlo folyamat zajlott le, az ingatlanon levo hitel Ft-ban kifejezve tobb volt sokszor, mint az ingatlan erteke. A bankok nem kezdtek el szorni kifele a piacra az ingatlanokat, mert nem adott fedezetet a hitelre.
Az esetek tobbsegeben a bank ameddig fizetsz, nem piszkalja a hitelt, mivel ok is tudjak, hogy sok esetben egy masodik fedezet behozatala nagyon nehez.
Olyan nincs Mo-n, hogy elmesz. A bank ha eladja az ingatlant, es nem fedezi a vetelar a hitelt, akkor a differenciat vissza kell fizetned, a modszereket megtalaljak ra. Ahogy elottem mar irtak, a magancsod itthon nem olyan egyszeru, igaz azert megneznem, hogy az USA-ban akik csak ugy otthagytak az ingatlant, a kesobbiekben milyen score-ral eltek tovabb es mennyire lettek "hitelkepesek".
-
KilgoreTrout
senior tag
A személyi csőd elég népszerű Amerikában. Azzal meg lehet szabadulni a tartozástól a ház otthagyásával.
Pár éve már itthon is létezik, viszont olyan szigorú szabályokkal, hogy jóformán senkinek sem "éri meg". Szóval itthon nem tudja a hiteles otthagyni a házát a banknak. Fizet amíg tud, egyezkedik a bankkal, végső esetben meg elveszíti a házát, feketén dolgozik, soha nem lesz a nevén semmi, a tartozás meg élete végéig ott lebeg a feje felett. -
Fandango
veterán
Ezt azért nem lehet olyan könnyen eljátszani itthon, hiszen itt hiába mész másik megyébe, attól még a tartozásod él. Meg miből vesz újabb házat, ha a meglévőt sem tudja fizetni.
Amerikában egy kicsit más a helyzet, hisz ott egy állam elég szuverén és önálló. A törvénykezés is eltér(het) államonként. Kicsit lehetne hasonlítani az EU-hoz, csak amíg itt országok állnak "szövetségben" ott addig államok. -
updog
őstag
Szegényes ismereteim és a józan paraszti ész alapján, ha az ember felvett 20 milliót a házra, de akármi miatt mondjuk leesik az ingatlan értéke 15M-ra, akkor sem (meg egyébként sem) értelmezhető a " Ki akarna fizetni egy kb fele annyiba kerülő lakást mint a hitel?" mert a visszafizetés nem tetszés alapján működik, illetve gondolom ha bedőlne, és nem fedezné az ingatlan a fennálló tartozást, akkor valószínűleg azt mondaná a bank, "oldd meg". De ez csak az én véleményem (gyanítom erre is van szerződési feltétel)
Aztán persze úgyis meg lennének mentve a szemétbankoktól. -
Nerd
aktív tag
Jo lenne tudni, szerintem csokkenest nem fog eredmenyezni...
Nekem szerintem felgyorsitja a lakasvasarlast, julius 1 elott szerintem vennem kell, mert felek, hogy utana meg tovabb dragulnak.
Azt lenne jo tudni hogy:
- csak a varva vart stagnalast fogja kitolni kesobbre
- vagy idenre is sikerult egy hatalmas arnovekedest generalniuk -
Stanlee
őstag
A lakasom es a mostani munkahelyem kozott nagyjabol 800 km a tavolsag. Befektetesi jellegel fogok majd meg venni Bp-en masikat, de azt is kiadom. Ahol meg most elunk, ott soha nem fogok tudni annyi penzt osszehozni, hogy legyen sajat.
Amugy ha lenne egy nagy hazam, lakasom, mondjuk nyugdijasok leszunk, es nem kell akkora m2, minden tovabbi nelkul kiadnam, ha kevesebbert megfelelot tudnek berelni.
-
Kobe
veterán
Azert birka, mert ha valoban igy van, ahogy a cikk irja (es lehet benne valami mert a 50-70nmes hasznalt lakasok piaca teljesen befagyott, ugyanazok a lakasok vannak lassan egy eve hirdetve de emelkedo arakkal), akkor a sok hulye meg azon tul, hogy onkent assisztal is ahhoz, hogy onmagat "megcsonkithassa", meg tobbnyire el is adosodik hozza.
20nm nem embernek valo eletter. 40nm mar ket fonek is igen igen cinkes. Ha levonod a kotelezo helyeket, mint budi, konyha, zuhanyzo, kozfalak, a 20nmbol 1 db agy (ketszemelyes francia mar kicsukva, ergo a privat eletedet is determinaltad vele kb, mindegy, ez amugysem az a placc, ahova not felhozol.... Majd megejtik a klub budijaban vagy valami
) es 1db komod fer bele, es csokolom. Ezt akarhogy nezem, meg popecul felujitva is maximum egy sved / norveg borton szinvonalat, komforterzetet adja, de nem tobbet.
De ugye venni muszaj.... (amugy miert muszaj?) es ha nem eleg a della akkor veszunk kisebbet, igy reagal a nep... Igaz h kicsit savanyu, kicsit sarga, kicsit elhetetlen, kicsit depresszios lesz tole az ember ha ott lakik de legalabb az ovek... De ha nem lenne kereslet ilyenekre (bar ahhoz az kell hogy tomegesen nyiljon fel az emberek szeme), akkor lehet a kinalat sem ilyen lenne
Epitoipar ugyanez.... Draga az anyag, nem baj, szeleteljuk az ujepitesu tortat amig belefer
-
adalbert1
veterán
Szerintem pedig a feltételezésed rosszindulatú - én leírtam egy esetet, ami szerintem rávilágít arra, hogy feleslegesnek tartom azt, hogy valaki 3-5 havi fizetését elköltse egy pár év alatt elavuló szórakoztató-elektronikai termékre (főleg, ha erre ráadásul hitelt vesz fel), én pl. 2 heti fizetésemet sajnálnám egy TV-re kiadni (illetve talán ez lenne a maximum, amit rászánnék, ha újat vennék).
-
adalbert1
veterán
Azért egy statisztikát szívesen megnéznék, hogy ebből a BF hitelből hányan vettek ténylegesen olyan háztartási gépet, ami a mindennapi élethez kell (mosógép vagy hűtőgép), illetve hányan szórták el kvázi felesleges dolgokra. Biztos van olyan is, aki a 20-40 éves Hajdú mosógépét vagy Lehel hűtőjét cserélné, de úgy tippelném, hogy ők vannak kisebbségben (ami mindig eszembe jut, az 2006-os történet, mikor is egy régebbi munkahelyemen az egyik kolléga azt mondta, hogy egy másik telephelyen egy egyszerű fizikai melós 500k-s plazmára vett fel hitelt, hogy azon nézhesse a foci VB-t, miközben kereshetett olyan nettó 100-150k-t).
Mercutio_: szerencsére ez a minikölcsönös reklám még nem jött szembe.
-
Kobe
veterán
Kiszamolos Miklost azert "utaljak" mert egy marketingjelenseg, relative keves erdemi tartalommal.
A szemleletmodja jo, de mar minden puskaport ellott ebben a temaban az akademiaval. Ha negnezed az ujabb irasait, kezd kicsit "elborulni" : rendeljel nyugodtan negbizhatatlan, ellenorizhetetlen szemuveget kinabol mert olcso (arts az egeszsegednek), illetve mindenki aki otthon nem a jokai osszest scannelgeti kindlere mert ugy kevesebb helyet foglal es akkor eleg 2nmrel kisebb lakas is eleg, az hulye....
-
Fandango
veterán
Szemét, víz, szennyvíz ezeket ki fizeti?
Mert ha már társasházat írsz akkor gondolom nem fúrt kútból jön a víz, és nem is saját pöcébe megy a szenny. Meg a szemetet nem az udvar hátuljában gyűjtitek.
Utazás 0, mindenhova gyalog jársz, meg bringával, na ne szórakozz már?
Telefon 2500 évente, akkor már egyáltalán minek? A segélyhívás ingyenes, ha csak amiatt kell.Olyan baromságokat hordassz itt össze, hogy a hajam égnek áll.
De részemről is elég volt ebből ennyi. -
attiati
veterán
ez kb 25e/hó
+ ha hozzáadod, hogy egy normális ember kénytelen fizetni a vízért is
+ közös költségért (vagy családi háznál a szemétszállításért külön + felújítási alapot pakolni)
+ költ közlekedésre is (nem saját autóra)
Akkor ez 50e pont.
Szerintem is hagyjuk, értelmetlen ez a beszélgetés. -
A Zéé
addikt
egy menü ebéd a legeslegolcsóbb helyen is 7-800 Ft körül van. Mellé reggelire-vacsorára 2 zsemle, valami olcsóbb felvágott, esetleg egy szelet sajt, valami zöldség, ez még kb 3-400 Ft/nap. Ez akárhogy is számolom legalább 1000 Ft. És ez nem nagy lábon élés, csak a nagyjából szükséges minimum, nincs benne semmi flanc, semmi gyümölcs, semmi prémium. Ha főzöl magadnak napi 1 kaját, és az mondjuk nem 2 liter zöldségleves egész hétre, akkor se jön ki sokkal olcsóbban.
-
attiati
veterán
Hogy hozod ki havi 50e-ből csak ezeket, kaja nélkül? (ma)
net
telefon
utazás (akár tömegközlekedés)
tisztálkodási szerek, mosószerek
víz
áram
fűtés (évesből számolva havi átlagot)
közös ktgNekem bőven 50e felett van (drága közös költséggel, a többi takarékosan).
A kaja részét elismerem, hogy kihozható olcsón, ha mindent otthon főz az ember.
Gyúrósokat kérdeztem, hogy ki mennyiből hozza ki, mert nekem eléggé elszaladt a kaja költségvetés. Zola számítása nekem hiteles. Párban számítva ez akkor is egy százas körül van / hó.A 2 * 250e nettót azért írtam, hogy párban annyi a bevétel, így a kiadás is nő.
És nyilván lakás (és kocsi és minden nélkül), hisz arra megy a gyűjtés.
Vagyis a pályakezdéstől az első lakás megvételéig nyúló időszakban, gyerek nélkül.Azért kérdeztem, mert Stanlee írta, hogy még a kinti fizetése mellett is nehézséget okozna 10 misit összerakni 5 év alatt. Pedig szerintem itthon is teljesen reális és elvárható, hogy párban élve két fizetésből félretegyen az ember 500e-ből 200e-t. Ez kamatok nélkül 12 misi öt év alatt. Ami elég az önerőre.
-
Csabroncka
addikt
Jelenleg azért a családi adókedvezmény és a GYED extra mellett nem akkora keresetkiesésről beszélünk, mint korábban, igaz ez 200 ezres nettóig.
Az biztos, hogy a legnagyobb arányú megtakarítást nem a gyerek mellett éred el, de élni is kell emellett!
Én ezzel az 50-30-20 szabállyal értek egyet, és a lényeg, hogy a megtakarítás minimum 20 legyen, illetve lehet növelni a többi kárára.
Itt ugye nem mindegy a fizu, minél több, annál könnyebb normál esetben a megtakarítást növelni!
ami még nálam így alakult:
-eltervezed és utána kiszámolod, hogy havi 200 ezret félreraksz, na ez most mondom, hogy a második hónaptól, csak 150-180 lesz a váratlan kiadások és sok egyéb más tényező miatt
-amit bejön + bevétel, azt félrerakod
-kp használatát minimalizálod a pénztárcádbanKajához: érdemes minőségibb élelmiszert fogyasztani hosszú távon (ez nem feltétlen a téliszalámizabálást jelenti reggeltől estig), és egészségesen élni. A legdrágább dolog a világon a betegség és a keresőképtelenség!
-
Mercutio_
félisten
Falsz
Látom megy a minősítés anélkül, hogy ismernéd a másik felet
Azt egyébként hol olvastad, hogy a téliszalámi egészséges
btw a többség nem vesz lakást még hitelre se, vagy aki igen, az se bp belvárosban (amint azt lentebb írtad magadról), szóval erős túlzás magad a többséghez sorolni
Arról pedig, hogy valaki a válság előtt/küszöbén vett mondjuk devizahitelre ("mert csak a hülyék vesznek fel forint alapú kölcsönt") a lehetőségei határáig elmenve lakást, aminek aztán elszállt a törlesztője és emiatt alig maradt megélhetésre elsősorban az illető tehet...
Az is az ő döntése volt, hogy nem ment kisebb/olcsóbb lakásba (a belvárosi lakások elég jól tartották a többihez képest az árukat), a különbözetből nem előtörlesztett, neadjisten nem fizette a törlesztőt mert "abankokahibásak/mencsenekmeg" és emiatt a késedelmi és büntetőkamatok is megdobták az egészet. -
tailor
őstag
Aztán meg csodálkozol majd 40 évesen, hogy miért kell belgyógyászhoz, gasztroenterológushoz, immunológushoz járj, mert tropára ment a bélrendszered - pláne, ha bejön pár stresszesebb év, ami azért manapság nem csodaszámba menő dolog... "Picit" drágább lesz a kezelés, mint a megspórolt rendes kaja ára. Tapasztalat, pedig nem is májkrémen meg kiflin éltem évekig.
-
BigBlackDog
veterán
Valószínűleg más is meg tudta. Szerintem nem is azzal volt senkinek se a problémája, hogy nem lehetett megoldani, hanem inkább azzal, hogy manapság már azért nem annyira triviális. Szvsz (és tapasztalataim alapján is) kevesebb dolgot=értéket lehet már manapság kapni 500 Hufért, mint 10-20 évvel ezelőtt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- L13 Yoga Gen4 13.3" FHD+ IPS érintő Ryzen 7 PRO 7730U 16GB 256GB NVMe IR kam aktív toll gar
- Samsung Galaxy S22 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Elite x2 1012 G2 Touch 2-in-1 LTE/4G Win10 Tablet billentyűzettel/Notebook, üzletből, garanciával
- Nitro AN515-57 15.6" QHD IPS i7-11800H RTX 3070 16GB 500GB NVMe gar
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Slim Edition + Joystick állomás! CFI-2016
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest