- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Magisk
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stanlee
őstag
Erdmes megnezni a Takarekbank lakasar indexet. Ha 2006-tal hasonlitod ossze a mostani helyzetet, akik ide irtak 2006-ban, azok egy 6-8 eves idoszakban mind real es mind nominalis erteken egy sokkal erosebb novekedest eltek meg, mint ami most volt.
Szerintem mindennel tobbet mond, hogy realerteken a 2006-os vasarlasu ingatlan 2017 vegere kerult azonos szintre a 2006-os araval, igaz nominalisan meg 2015-re.
Ha erre az ingatlanra, amit meg akartok venni, mint hosszutavu (20 plusz ev) befektetes nezel, akkor tulzottan sokat nem veszitesz rajta. Viszont en biztosan diverzifikalnek es nem erre az egyetlen ingatlanra tennem fel az osszes nem letezo megtakaritasom, ill. a jovobeli megtakaritasaimat is.
-
Stanlee
őstag
A koncepcioval tobb gond is van:
1. Szuleid nem fognak sokkal 100 ezer Ft feletti havi torlesztoreszletet kapni a banktol a koruk miatt.
2. Ugyanigy szuleid eletkora miatt nem fogtok 20-25 eves hitelt kapni.
3. A svajci fizetesed es az egy eves hatarozott ideju szerzodesed miatt te nem leszel nagyon hitelkepes Mo-n.
4. Nulla onerovel, szabad felhasznalasu svajci szemelyi kolcsonnel, mint onresz, draga ingatlanarak mellett ingatlanba fektetni nem jo otlet.En a helyetekben varnek, amig lesz egy ertelmezheto onerod, ha most 300 ezrettudsz felretenni, akkor egy ev mulva lenne majdnem 4 milliod, 2 ev mulva 8, az egy vallalhato onresz es nem kell felvenned Svajcban hitelt.
A leirasodbol nagyon ugy tunik, hogy a 2006-os ingatlanbefektetes jelenlegi mutatoi elhomalyositjak a dontest. Ha ugyanezt az ingatlanvasarlast 2012-13-ban megneztetek volna, valoszinuleg nem akarnatok ingatlanba fektetni.
Nem tudom, hogy ez szuleid vagy a te otleted, ha a szulok forszirozzak, nagyon nehez lesz nemet mondani, de en biztos varnek es nem sietnem el. Ha csak te akarod, akkor szerintem van meg eleg idod egy ilyen befektetesre.
-
Mercutio_
félisten
Teljesen felesleges egy 15 évvel ezelőtt vett ingatlan érték és bevételadataira támaszkodni.
15 éve még egész jó áron lehetett ingatlant venni (kb. mintha most 2015/6 körül vettél volna) + az airbnb felfutásával egyre jobb bérleti díjakat lehetett realizálni.Ezzel szemben nemrég még a csúcs közelében jártak az ingatlan árak (amit külső és belső okok pumpáltak) és onnan fog némileg csökkenni (de a járvány miatt egyébként is most aki tud inkább nem árulja a lakását) emellett kb. 1-1,5 évig erős visszaesés várható a bérleti piacon (sok munkahely megszűnik + turizmus kiesik) tehát erősen esni fognak a várhatő bérleti díjak, mindez megfejelve kilakoltatási moratóriummal.....
-
A Zéé
addikt
nem a következő 20 évet kell az airbnb jelenlegi helyzetére alapoznod, csak a következő 1-et.
Gondold végig: megkapsz minden hitelt, megvan a lakás, birtokba is veszed. Elkezd ketyegni mindkét hiteled. Találsz kivitelezőt, neki is áll, meg is csinálja a lakást. Erre elmegy minimum fél éved. Ez alatt semmi bevételed nincs, csak fizetsz 2 hitelt, és ott tartunk, hogy október eleje. Iskolásokról lecsúsztál, ha airbnb, akkor meg a turizmusnak pont az egyik legpunnyadtabb időszakában vagy. Eltelik + 1-2 hónap, mire elkezd neked termelni. Szóval 7-8 hónapja csak viszi a pénzt a két hiteled. Ez alaphangon is milliós tétel. De ez a full optimista forgatókönyv. Reálisabb, hogy idén nem tud elkezdeni pénzt termelni. A bankokról nem is beszélve. Szerintem most az az időszak jön, amikor mindenki nagyon meggondolja, hogy kinek ad, és mennyi hitelt.Tényleg nem tudni mit hoz a következő pár hónap. Amire én tippelek, hogy ha le is zajlik májusra itthon a cirkusz jópár céget rá fog ébreszteni, hogy nem kell neki annyi irodista, és az sem hogy Budapesten legyen neki akkora irodája, mint amekkora most van. Hiszen HomeOffice-ban is fenn tudták tartani a működést. Simán reálisnak tartom, hogy a talpon maradó cégek is elég sok dolgozótól megszabadulnak, és lesznek olyan szervezeti egységeik, amit kiszerveznek BP-n kívülre, ahol a munkaerő, és az iroda is olcsóbb. (hallottam olyan szakmai pletykát, hogy minden eddigi el nem indított irodaberuházást fagyasztanak, és a jelenleg zajlók felett is gyűlnek a felhők=mondják vissza a foglalásokat). Ez jóval kevesebb potenciális albérlőt jelent. A bebukó kisebb-nagyobb cégek elszédelgő embereiről nem is beszélve. Szóval a hosszútávú kiadás piacán túlkínálat lesz, ami lefelé viszi az árakat.
Turisták legalább 1 évig nem nagyon lesznek, max belföldi. Az idei szezon gatya. De itt is az a reálisabb, hogy jövőre sem lesznek hasonlóak a számok, a tavalyi évhez.Persze ezek mind saját vélemények, de én biztosan nem látom annyira derűsen a következő 1-1,5 évet, mint te. Én most saját lakhatásra se mernék venni nagy hitelhányaddal, nem hogy befektetésre, 100% hitelből. Tudom, hogy a nagyok ezt csinálták az elmúlt időszakban, de magánemberként biztos, hogy nem most van itt az ideje ennek.
-
Kobe
veterán
ez a jövőre minden megy tovább erős hurráoptimizmus azok részéről, akik elhiszik hogy a piac mindig csak felfele megy és a fák az égig érnek és mindig csak nőnek.
A járvány felfutása és lecsengése 1 országban kb 3-4 hónap. Szakaszosan alakul, terjed, nem mindenhol egyszerre, körbejár mint az óramutató -> a turizmus kb addig gallyra lesz vágva, amíg a járvány le nem cseng mindenhol, legalábbis a fő 10-12 turistaközpont országban (nyílván nem 10-12 x 3-4 hónap idő, nem is fél, 1 év szerintme ahogy sokan hiszik)Egy példa: Kína már kezd fellélegezni. De hova menjenek a kínai turisták? Olaszországba? Franciaországba? netán USA ? Sehova, marad mindenki a seggén, mert a lehetséges célállomáson még ezerreltombol a járvány.
Közben az olasz turista majd csak 3-4 hónappal később kezd el töprengeni, hogy menni kéne valahova. Hova? USA, ahol épp lefutóban van ugyanaz ? Á, dehogy. Kínába? Ahol lehet épp a következő hasonló vírus készülődik?
Aztán újabb pár hónap múlva az amcsi turista is megemelné a seggét, hova menjen? Európába, ahol lehetnek még gócpontok? Inkább skippeli....Ázsiába, akit amúgy is utál és már 2 világjárványt szabadított rá?
Francokat, max országon belül ha el mer menni valahova.
Aztán jön a turistaszezon vége kb és el is ment 1 évSokan nem érzik még, de a járvány olyan bizalmatlansági válságot indíthat el, mint 2008ban a pénzintézetek felé.
És akkor a munkanélküliség megugrásáról még nem is beszéltünk, vagy arról hogy lehet egy második hulláma is a járványnak (sőt, elég valószínű hogy lesz), illetve arról, hogy tíz- húszéves supply chain láncok esnek szét.
Ok, hogy a turista jönne, de közben nem lesz aki kiszolgálja......mellette 10% ütemekben értékelődik le a forint, félszázalékos lépésekben ugrik az infláció.
Én azért újragondolnám, nem az ingatlant, hanem az ingatlan reálhozamát.......12% reálhozam erős képzelgés, szerintem.
A tavalyi csúcson 90% airbnb kihasználtsággal sem voltak 7-8%nál magasabban -
Kobe
veterán
Biztos hogy akkor szeretnel hitelbol befektetesre lakast venni, amikor a belvarosi airbnbsek jajveszekelve, fejetlen csirke modjara nem gyoznek egymas ala licitalni hogy talaljanak par honapra fix berlot? (Raadasul felujitando lakassal?)
Ez a hajo mar elment, jo regen....De ha onkent szeretnel az evtized szoporollerere felulni, es menni vele par kort, szived joga....
De nem art szamolnod azzal hogy sem ha a bankon keresztulvered magad, nem lesz sem berlod, sem szakmeber aki hozzanyulna a lakashoz.... Hozamod 0 lesz, kamatkoltseged annal tobb -
A Zéé
addikt
Budapesten nincs 10 millióért lakás. De igazából már megyeszékhelyeken sem nagyon.
20-ért külsőbb kerületekben már akad olyan, amire tényleg elég csak pár milliót költeni. Akácfa utca, és környéke még drágább. 2 millióból nem újítasz fel semmit sem, csak bebútorozod. Egy 30-40m2-s lakást felújítani 5m alatt kb. esélytelen. És szintúgy esélytelen, hogy meglegyen 2 hónap alatt.btw. szerintem már írtam itt is, de aki most akar befektetésre, kiadásra lakást venni, az elkésett, minimum 1-1,5 évvel. Nagyon drága már belépni, hiába drága a bérleti díj is, egyszerűen nincs értelmes hozam. Ha minden nagyon faxán alakul, akkor is mInimum 35 millió egy normálisan kiadható lakás, amiért el tudsz kérni 150-160k-t. Ebből leadózol, karban tartod, és az se lesz nagyobb hozam, mint 5-6%. De ez az összeg még a magyar törlesztőt se takarná be. És ez csak rosszabb lesz akkor, amikor airbnb idénre felejtős, hosszú távú kiadásra meg elindulnak lefelé a bérleti díjak, de legjobb esetben is csak stagnálnak majd.
Ilyen piacra belépni most, full hitelből... Teljes öntökönlövés. -
kacsyx
aktív tag
Akkora értéknövekedésre szerintem már ne nagyon számíts, hogy a dupláját fogja érni a lakásod. Ahhoz nagyon nagy gebasznak kell lennie és utána hatalmas gazdasági növekedésnek. Merthogy 7-8 millióért már nem fogod megvenni azt a lakást, drágábbak az anyagok, a munkabér is, persze magad is csinálhatod. Viszont ha pl. 10 millióért sikerülne kifognod valamit, amit felújítasz, legyen kompletten 12 millió. Azt neked már 20 millió kürül kellene eladnod, ha hasonló értéknövekedésre pályázol. Csakhogy amit ma 10 millió körül megkapsz, azok azért már elég régi lakások, energetikai korlátokkal. Az energetikai követelmények meg nem fognak a jövőben sem csökkenni, miközben a beruházások továbbra is pörögnek, a tüzépeken egész nap ki-be járnak a teherautók.
-
Mauzes
addikt
Szerintem ezt nem kezeli, bankban kell megkérdezni. Első körben én videóbankoznék a Gránittal, kíváncsiságból.
Ezeknél az online verzióknál viszont a max törlesztőt jól tudod modellezni.
Én egyébként figyelném rendesen a piacot. Sokan fel se rakják már a hirdetést, de lesz jó pár fire sale a következő hónapokban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Vagy Csere Samsung Galaxy Z Fold 4
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Dell Latitude E6230 - i5-3GEN I 8GB I 320GB I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest