- iPhone topik
- Magisk
- Mobil flották
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Új hozzászólás Aktív témák
-
skristof
tag
válasz
Brandynew #21225 üzenetére
en is vegigcsinaltam 2 eve ezt, hidd el, megeri kifizetni
persze te tudod, en is utolag lettem csak okosabb. minden kozmu oldalan fent van a megfelelo formanyomtatvany, es minden kozmu szamara mashogy kell eljuttatni, gyakran nem mukodo urlapokon, online levelezgetve, pingetve oket... nem 21. szazadi, fogalmazzunk ugy.
-
KMT
addikt
válasz
Brandynew #21053 üzenetére
Amit írsz, abból következik a növekvő munkanélküliség, amiből pedig a bérek csökkenése, vagy legalább is a növekedés csökkenése. Az infláció más kérdés.
Egyébként szerintem jó vastag az a hajszál, de ez már csak egyéni vélemény.Arra még csak-csak lehetne fogadni, hogy néhány évig nem lesz korrekció az ingatlanárakban, mivel az állami támogatásokat nem meri majd a következő kormány sem leállítani, de ha egyszer ez megtörténik, vagy netán lesz egy nagyobb válság, akkor szép lassan azért eshetnek az árak. Pont 10 éves távban nem mernék tartós növekedést jósolni.
Ha elég bátor lennék, maradnék is bérelt lakásban, kivárva egy árcsökkenést, de nem vagyok az, pláne nem várható gyerek(ek)kel megkockáztatni egy váratlan költözést...
-
concret_hp
addikt
válasz
Brandynew #21053 üzenetére
én nem nagyon látom miért olyan biztos a bérnövekedés fennmaradása, egy évtizede jobban nőnek a bérek, mint ahogy a gazdaság, az álmos könyv szerint ez nem fenntartható a végtelenségig.
a bérek az utóbbi 1 évben leginkább azért nőttek mert sok alacsony jövedelmű ember hosszabb rövidebb időre munkanélküli lett, így ők kiestek az átlagbérből, azaz nem húzták lefele. és ahogy te is írod pl. amikor hetekre állnak le gyárak, akkor ott nem nagyon lesz bérnövekedés, egyrészt mert ha nincs bevétel, nehéz miből fizetni, másrészt meg szintén az van, hogy kevesebb jómunkásember kell, ami persze a beszállítókon is lecsapódik, stb. szóval ez az évi 10% ez nem hiszem hogy ténylegesen fennmarad. -
Qtya123
őstag
válasz
Brandynew #20902 üzenetére
Szerintem sem érdemes várni, nem ezt mondom.
Én azt mondom, hogy kifeszítetten nem érdemes hitelt felvenni, arra számítva, hogy majd az infláció megoldja.
Persze, 20 év múlva valóban nem egy nagy tényező lesz egy törlesztő, ami ma mondjuk 150e Ft/hó. De odáig el is kell jutni, rövid távon meg megszívhatják azok, akik kicentizve fizetik, várva az inflációt. A bére esetleg nem emelkedik, a havi 150-es törlesztő adott, de az infla miatt a többi kiadása felmegy, így máris nyögvenyelős a dolog. -
Bencus88
nagyúr
válasz
Brandynew #20880 üzenetére
Persze, számolgattam kb a duplája lenne vagy több. Olyan 400kval számolok m2. És akkor utána még kicsinosítani, stb egy 70m2 háznál olyan 30-35 millióval kell számolni. És úgy ennyi, hogy van telek, ha nem lenne az +10 15milla lenne itt de lehet nem vagyok naprakész és még több. Hitelt semmiképp nem akarok felvenni. Szóval ez így önerőből lassan kezd megoldhatatlan lenni, ezért is választottam ezt. Aztán majd egy 10 évig jó lesz, gyűjtögetek és megépítem az álom otthont.
Ja és lehet a 30-35 misivel is alá lőttem. Lényeg, hogy ezek a mobil házak már nagyon szépek és lakhatóak és kb 15ből megvan
-
-
Qtya123
őstag
válasz
Brandynew #20414 üzenetére
Ez ugyan olyan, mint mikor a 90-100e körül kiadható albérletes területen hirdetik a lakásokat 130-140e Ft-ért.
Mikor meg 4-5 hónapja a kutya nem érdeklődik és javasolja az ingatlanos, hogy vegyük már lejjebb az árat ember, akkor halál nyugodtan mondja, hogy ne, maradjon még.Végül is tényleg jó buli. Mondjuk 12 hónap kiadás alatt "bukik" 360e Ft-ot, ha 130e helyett 100e Ft-ért adja ki. Így meg 5 hónap üresen állás alatt már bukott 500e Ft-ot (+a rezsit, amit addig ő fizet) azon, hogy nem adja ki 100-ért.
Nem értem én az ilyen logikájú embereket, hogy egyszerűen mi játszódik le a fejükben, vagy mi a céljuk.
Az a nő is kitartóan hirdet, akinek megnéztük a 34 milláért feltett 54 nm-es lakását és mondja nekem, hogy hamar ki akarja pörgetni. Azokat 30 milláért lehet hamar kipörgetni, de persze a tény nem zavarja.
Az sem, hogy 35 millióért vettünk 68 nm-es és utolsó négyzetcentiméterig felújított lakást. Nem, ő inkább hirdeti 34-ért a közepesen felújítottat. Gondolom egymás kezébe adják az érdeklődők a kilincset. -
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #19945 üzenetére
Epp most nem, de jovore. Az evfordulo elott 30 nappal kell felmondani.
Netrisk tud ingatlanra is szamolni. Ha maga a biztositas nem kell (csak a lakashitel miatt), akkor a bankot kell megkerdezni, mennyire kell ertekelve legyen, tulkepp eleg annyira legyen kotve, nalunk valami negyede mar csak... igaz a meglevo hitelt ha foldig e'g a telek arabol is tobbszorosen visszakapna'k...
-
válasz
Brandynew #19940 üzenetére
Szia!
Igazad van, a tüzet ki is felejtettem.
Mondjuk ez bármikor megeshet, pedig óvatos vagyok. A hűtőn kívül nálam például semmi sincs bedugva, mikor nem vagyok itthon.
Azt nem tudom pontosan hogy lehet, hogy ha kár keletkezik, akkor a vállalt összegig azért fizet, vagy alulbiztosításra hivatkozva nem fizet semmit? Bár ez utóbbi elég fura lenne és nem is ír ilyet most sem.
Bár azt sem tudom mennyire reális, hogy 24 milliót ír egy 80nm körüli téglából épült családi házra. Érdekes lenne, ha ennyiből kihozna most egy ilyen házat.
-
Nordik
őstag
válasz
Brandynew #19898 üzenetére
Ezen már én is agyaltam csak már hatodik eve albérletben élek és így csak mást gazdagitok. Ha veszek is most akkor már a sajátom fizetem amiből később tudok menni nagyobba ha az élet úgy hozza, ahogy te mondod támogatásokkal. Nem sok értelmet látom még akar ugyanennyi időt lehúzni albérletben ha viszonylag kellő mértékű összeg a zsebembe van.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Brandynew #19818 üzenetére
+ kacsyx
Jó dolog lehet "vidéken" élni 30-40 percere a várostól, de
- ez csúcsidőben is igaz?
- van szélessávú net? (home office alapja)
- (gyerek)orvos, kórház van a közelben?
- mennyire akarod a gyereked oktatási színvonalát elengedni? Vagy utazzon a gyerek a városba, megyeszékhelyre (most szülőkkel, később egyedül)? -
Dronte
aktív tag
válasz
Brandynew #19733 üzenetére
Mostanában több olyanba is belefutottam, amikor az eladó igazából boldogan eladná nem kps vevőnek is, de mivel a lakás nincs albetétesítve, nem ad hitelt rá a bank (különböző társasházak, 2000 és 2010 között épültek..).. legalább háromszor találkoztam ezzel az elmúlt hetekben.
-
Ursache
senior tag
válasz
Brandynew #19740 üzenetére
Azt honnan lehet ugyan előre tudni, hogy ad-e bármelyik bank bármilyen konstrukcióban hitelt rá (pláne ki az ügyfél..)? Rengeteg körömrágás megy itt a fórumon is, mert nyilván senki nem akarja bebukni az értékbecslés díját.
Szóval az hogy van el elképzelése az eladónak, hogy nem hitelezhető a lakás, mert <...>, az csak egy fantazmagória. Természetesen valamilyen mértékben közelít(het) a valósághoz, de autentikusan ne jelentse ki nekem, hogy én biztosan nem fogok olyan szerződést kötni SENKIVEL, SEHOGYAN...
-
F_Gergely
őstag
válasz
Brandynew #19733 üzenetére
Az ingatlant ismerem (a jelenlegi ház másik fele) de nem értem mert ha lenne ennyi készpénzem sem venném fel, ki az isten mászkálna ennyi pénzel? Szerdán megyek az ügyvédhez akkor hátha okosabb leszek. Egyébként az eladó, kapna ügyvédi letétbe az eladási ár 1/4-ét mint egy foglaló, és ha megvan a szerződés én tudok menni a bankhoz, aminek az átfutási ideje 30 nap, utána utalna a bank a vevő részére - a bank a vevőnek utal direktbe. Azt nem tudom olyat lehet-e hogy a bank az ügyvédnek utal, akitől aztán felvehetik kp-ben, vagy ez hogy megy, de remélem erre szerdán választ kapok.
-
Haiiro
csendes tag
válasz
Brandynew #18848 üzenetére
+favagoJoska, axioma, DamianB
Köszönöm a tanácsokat. Brandynek különösen a praktikus dolgokat és a bíztatástHitelezéshez: voltam a bankban előadtam a problémát, hogy ekkora lakást is hiteleznek-e. Az úriember lányos zavarában elment megkérdezni a kolegináját és arra jutottak, hogy rendben van, de keresi fognak ezzel később. Vagyis nem mondták azt, hogy nem, de udvariasan el lett napolva, szóval félsiker (?)
Lokációhoz: 13 kerület külső része, csendes, viszonylag zöld és közvetlen bkk visz az aktuális munkahelyre.
Árfigyelőnél sajnos én is láttam már példát arra, hogy úgy drágult lakás ahogy haladt az építkezés
Damian: természetesen az csak egy válaszott példa. A helyzet nem ennyire tragikus, de a kis "lakások" esetében sajnos nem kiugró az 1M/m2 ár -
cech19960320
tag
válasz
Brandynew #18653 üzenetére
Szabad felhasználású mint önerő:
https://bank360.hu/blog/onero
Ez alapján én úgy értelmeztem, hogy ez nem lenne lehetséges.
Am köszi a választ. Akkor ha jól értelmezem, ha mondjuk 20 millát kér az eladó, de 25-re értékelik, akkor 80% esetén maximum 20 millió hitelt kaphatnék? Ergo meg tudnám venni akár önerő nélkül is?
Gondolom ebben akkor ott a buktató, hogy ha magasabbra értékeli a bank, kérhet az eladó is egyből többet.
Vagy ez már csak foglalózás után van?
Akkor meg ha kevesebbre értékeli, így még sem fér bele, akkor még ugrik a foglaló is?
Mi a szokásos menetrend? -
Mercutio_
félisten
válasz
Brandynew #18523 üzenetére
Van jogász mi több ügyvédek is a közeli baráti körben, szép storykat mesélnek első kézből, az általad előadott foteljogász okoskodás (gondolom államig főiskolán volt némi jog is) amit előadsz piszok fárasztó, főleg ha valaki 1-2 évtized tapasztalattal olvassa.
Szóval az van, hogy pl. a hajadra kenheted a papírodat, ha az eladó KP-ban vette át mástól a vételárat és/vagy nincs a nevén semmi, bankszámlája üres
és nem 1 ilyen story van
Sztenly: Felesleges rá energiát pazarolni, anno előadta, hogy röhögve félre lehet tenni állami fizuból, aztán kiderült, hogy a főállása mellett 2 helyre maszekol, de volt még pár ilyen "nem bontottuk ki az igazság szálait", jövedelem, megtakarítás topicban vannak érdekes hsz-ek
-
Csabroncka
addikt
válasz
Brandynew #18523 üzenetére
"A Ptk. alapján még a szóbeli megállapodás is tekinthető szerződésnek"
Tudod az a Ian Malcolm nevű figura abban a dínós filmben elhintette az alábbi mondatot: Az élet utat tör magának, na innentől meg tanultam, hogy ügyvéd nélkül, pénzt, szerződést
1993 - Veszprém, Séd filmszínház / voltam vagy 6 éves
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #18518 üzenetére
Szerzodeskotes nelkul semmi penzt nem adunk at. Szaraz pecset es akkor lehet azt mondani hogy foglaloztal/elolegeztel. A tobbi az legfeljebb 15 eve volt rossz gyakorlat...
A szandeknyilatkozat egyetlen szereplonek lehet erdeke: azon ingatlanosnak, aki olyan szerzodest kotott a balek eladoval, hogy mar erre a papirra ki kell ot fizetnie. Me'g penzlerakas nelkul se tamogassuk ezt az arcatlan folyamatot, szerintem. -
Csabroncka
addikt
válasz
Brandynew #18480 üzenetére
Azt nehezen tudom elképzelni, valaki ma középiskola és egyetem alatt egy kis lakás árát összerakja. Legalább is én végig dolgoztam nyáron diákmunkában, majd gyakornok, de nappali tagozatos hallgatóként esélytelennek látom a főállás normális ellátását, ezt nálunk is elutasítom a cégben.
Mikor látok ere esélyt:
- 18 éves korától megfogja az Isten lábát egy jó céggel, 10 év alatt összerakja otthon lakva melósként
- családi cégen keresztül extra bevételre tehet szert
- külföldi munka melósként
- szülők vesznek egyetcsak mondom az arányokat: 2011-ben 23 évesen 70 ezer forinttal és egy jysk matraccal költöztem Budapestre, aztán 10 év munkájával eljutottam a Kobe által vázolt nagyságrendekbe.
Szóval a befektetésen való gondolkodás helyett én 20 éves koromban elsősorban szigorlataimon agyaltam és a gyerekeimnek is ezt fogom javasolni, ha lesz lakás, ha nem...
-
Kobe
veterán
válasz
Brandynew #18464 üzenetére
Eredeti kerdezo: gyermektelen tanulo vagyok, lakasfelujitasi, lakasvasarlasi tamogatasra gyerek nelkul jogosult vagyok valamilyen formaban?
Valaszod: vegyel fel diakhitelt de ha nem is kell, akkor is vedd fel es rakd be MAP+ ba.
Van meg kerdes, vagy ugorjunk vissza arra a pontra ahol valasz elott az eredeti beirast kellett volna ugy unblock ertelmezni?
Kivulrol nezve a kerdes-valasznak kb annyi koze van egymashoz, mint ennek a rovid parbeszednek:
-Bela, gyere bakker, Joskat elgazoltak a zebran!
-Valoban szep idonk van, de delutan lehet esni fog.Na de akkor ugorjunk vissza: latvanyosan hianyzik az az elettapasztalat, ami alapjan fejben megszolalna a veszcsengo hogy nem biztos hogy egyetemistanak a tokig eladosodas a legjobb javaslat, vagy hogy ki merd mondani hogy egy prompt tanacshoz nincs eleg info.
"Kotozkodo"kent (szakmai artalom, folyamattervezo, folyamatelemzo vagyok ezer eve) bennem fejben azert felmerulnek bizonyos inputokra vonatkozo kerdesek mielott outputot adok
- oszt egyetem az bufeszak-e, vagy hasznalhato? Ertsd lesz e mibol visszafizetni, vagy egyiptologia konyvtaroskepzesrol van szo?
- csaladi hatterrel minden OK?
- nem kell e a diakhitel masra? Tandij, ilyesmi
- van e mar egyaltalan folyositva?
- ember egyetem mellett dolgozik-e?
Meg meg fel tucat masik kerdes, kozuluk a legerosebb, hogy biztos hogy a csucson, a legmagasabb aron kell bevasarol(tat) ni a diakot egy kecoba, amikor normalis peco mar megyeszekhelyen is 20M felett megy? S mindezt 750K-s hitel-onerobol?A 750K t jobb helyen ugy hivjak, 1 havi fizu. Ha mar diakhitel, inkabb az legyen a tanacs hogy hagyja a picsaba a lakasvasarlast, magaba fektesse, ne MAPba, hogy par ev mulva legyen lehetosege 1 evnyi diakhitelt 1 havi fizuban hazavinni....
-
Kobe
veterán
válasz
Brandynew #18458 üzenetére
No offense de az altalad kepviselt penzugyi / lakasfelujitasi / vasarlasi tanacsok szintje..... Mehh.... egy homeofficeban unatkozo, ballagasi oltonyben biztositozos, 1nap alatt kikepzett OVB-s penzugyi "tanacsado" szintjet karcolja.....
A curve meghivok kiszorasa haveroknak 5£ MLM dijert mint megtakaritasi formatol legalabb eljutottunk par honap alatt a MAP+ ig....
De legyunk mar kicsit kevesbe szemellenzosek, es ne papagaj modjara ismetelgessuk a vegyel fel hitelt tedd be MAP-ba mondatot minden elethelyzetre, mert eppen az olvashato egy penzcentrumos bulvarcikkben.... -
Nehaiu
csendes tag
válasz
Brandynew #18431 üzenetére
Ez így nem egészen pontos, a második gyerek születésekor nem csak CSOK hitelből engednek el 1M forintot, hanem bármilyen jelzáloghitelből.
Illetve ami még nem hangzott el: CSOK-kal vásárolt ingatlan esetén jelenleg nem keletkezik illetékfizetési kötelezettség, ez sem elhanyagolható tétel.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #18387 üzenetére
2017-es akkor velhetoen 3.9+1%-ra, csak akkor eri meg ha ezert a felarert onerositeni tudja (bonusz: barmikor elotorlesztheto papir bunti stb. nelkul ez a "dragabb" resz). Es ez a vazolt 4M+ltp vs. 19M eseten vizvalaszto lehet, ezert irtam. Me'g mindig jobb mint ha belekezdenek hogy akkor jelzalog a szuloi hazra is... mar csak forintalisan is olcosbb lesz igy.
Termeszetesen B valtozat, hogy nem lakashitel, en most csak azt a reszt fejtegettem, ha ezen allapotok mellett a lakashitel felvetele dontes szuletik, akkor azzal hogyan erdemes tovabb. -
axioma
Topikgazda
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #18362 üzenetére
De csak ha 250e alatt van a fizu. Cegfuggo de ha megoldhato egy olyan 3 honap amikor latszatra kijon a 250e akkor mar jobb a cib. Ez peldaul hasznos info lehet a kerdezonek, hogy ha valamikor kaphat premiumot akkor az azt is tartalmazo idoszakot kell beadni... ettol nem lesz "tulvallaltabb".
Mondjuk a 10 ev pont annyival dragabb, mint amennyivel tobb varhato a 10 evre kamatnak innen nezve, plusz a bank sajat bizonytalansagi dijtetele... -
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #18359 üzenetére
Akkor szar a szamolgato. Most neztem cib weboldal, 14M 30 ev az 3.35% es ehhez csak 100e jovedelmet allitottam be. [Nem, olyan hulyeseget nem allitunk be hogy 30 evre elore megtippelt kamatkornyezetet atalanyban fizetunk... akkor mar tenyleg inkabb rovidebb futamidot kell beallitani.]
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #18355 üzenetére
1. szinten nem ertek egyet, az a lakashasznalat ara - orulj hogy jelenleg nominalisan, nem pedig szolgaltataskent (ado stb.) fizeted
2. erste-rol nekem se ilyen emlekeim vannak... nem ketlem hogy x kereso oket hozza ki, de hogy nekem sose volt me'g egy ajanlatuk se kozelebe se a legjobbnak, az fix (lakashitellel az ment hozzajuk akinek mashol nem adtak volna)
3. ennyire nemtrivialis a dolgo azert, meddig van map+ es a 4.95 csak az 5 ev vegen van, egyosszegure, szoval nem emiatt eri meg, hanem ugy altalaban a hosszu hitel konnyebb biralat es kisebb bizonytalansag a jovore -
törölt tag
válasz
Brandynew #18355 üzenetére
1. Nem, nem az, mert azt fizeted hogy ott laksz, amortizalod a lakast. Nem feltetlen minimum karrierre kell beleugrani egybol hitebe mert elegge be lehet ám szopatódni. Biztos jó most beleugrani a lakásba abban a régióban, ahol ő keres?
Én laktam elég sokat albiban, nem volt elégetett pénz mert cserébe voltak más lehetőségeim és nagy önerő kicsit később tök jó lehetőséget nyitott meg.
2. Nem, nem tudhatod hogy neki melyik lesz a legilcsobb, ez majd akkor derül ki, ha több banktól is kért ajánlatot.3. Már utána számoltam, igen rohadt egyszerű matek csak az a picike baj vele, hogy nem ezt a két számot kell összehasonlítani. De ha erre nem jöttél rá, és ezért nem SZÁMOLTÁL utána, akkor légyszi ne adj már “tanácsokat”. De mindegy, gondolom úgysem jössz rá mi ezzel a baj, már megszoktam hogy az interneten mindig a legbutább a leghangosabb
-
törölt tag
válasz
Brandynew #18353 üzenetére
1. Könyörgöm felejtsük már el ezt az albérlet kidobott pénz dumát.
2. Miért kel egy konkrét bankot ajánlani, ráadásul az egyik legdrágábbat? Beszéljen egy hiteközvetítővel, ő majd megmutatja neki a legolcsóbbat. Csomót függ a kamat a munkabérdtől, területtől amiben dolgozol stb...
3. Ne hozzuk már ki hogy olcsóbb a hitel 30!!!! év futamidővel. Jézus... Akkora futamidővel kel számolni, amennyi ideig elég neki az a lakás amit most venne. És úgy összehasonlítani.Egyebek:
Ne legyen már alap hogy majd kisujjból úgyis bevégtörleszti. Miből?
Nem, nem éri meg minél hosszabb időre felvenni, mert a kamatköltség annál több, annál kisebb arányban törleszted a tőketartozást az elején, és 5 év múlva arra ébredsz hogy még csak a kamatot törlesztetted, ráadásul olyan kamatot amire adott esetben nem is lett volna szüksége mert hamarabb kifizeti elvileg.Imádom hogy az emberek olvasnak/hallanak interneten vala baromsagot es utana mindenfele szamolas nelkul ajanlgatjak ezt a badarsagot hogy told a maradekot MAP-ba....
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Brandynew #18334 üzenetére
Ez messze nem igaz a város egészére, főleg ha figyelembe vsszük, hogy kinek mitől jó ott lakni valahol. Van akinek az kell, hogy 20 kocsma legyen a ház földszintjén, s mindenhol részeg túristák. Van akinek jó közlekedés kell. Van akinek zöld övezet kell. Van aki a munkába járással nem akar időt eltölteni. Meg ezek tetszőleges kombinációja.
Én is amúgy tanakodok, hogy hol kéne hosszú távon lecövekelni, ha vége lesz egyszer a pandémiának, de sajnos csak olyan környékek jutnak eszembe, amik nagyon drágák. Pl. Gellérthegy déli oldala, Duna mentén majdnem bármi, bármelyik oldalon a Margit-híd, Petőfi-híd között(bár ott ha kocsit akar tartani az ember, az jókora plusszköltség parkolás miatt). Palotanegyed, 1-2 újépítésű része a József- és Ferencvárosnak. Budát még a Dunától távolabb is el tudnám képzelni olyan átlag 1 kilométeres sávon belül.Egyébként Csepelen laktam olyan 15 évig. Igazából jó volt az is, csak túl unalmas és egyhangú volt. Az utóbbi pár évben meg az autós közlekedés a belváros felé eléggé halál lett. De voltak olyan helyek, ahova még így is érdemesebb volt kocsival menni.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Brandynew #18342 üzenetére
A számokban nem vagyok biztos, hogy stimmelnek, illetve medián átlagkeresetet sem közöl a KSH (nem véletlen), de ettől független értem mire gondolsz. Szerintem ez így leírva nagyon szépen fest, a valóság meg az, hogy mégis van BAR lista, mégis vannak bedőlt hitelek, mégis vannak a hitelnek kockázatai, nem véletlen szigorítottak a bankok is az előző válság után.
Rákerestem, jelenleg kb. 26 db 20 millió alatti budapesti panel van. Mondanom sem kell, hogy egyikbe sem tenném be a lábam, nem hogy még gyereket is neveljek fel ilyen környékeken (pl.: Szigony utca). Az a 20 millió inkább 30 lesz, jobb környéken meg 35-40.
#18345 Mercutio_
Persze, hogy nemVagy olcsó(bb) lakhatás van erős forinttal és kevesebb nyugati multival, vagy pörgő német autógyárak és drágább lakhatás van (tudatosan) gyengülő forint mellett. Nem véletlen van a vagyonom nagy része nem forintban... Az OFF-ba rakott kérdésedre nem tudom a választ, de érdekelne
#18346 RexpecT
Én évek óta írom a sajátomat, tavaly például simán 10% felett volt, főleg az élelmiszerek miatt. -
Csabroncka
addikt
válasz
Brandynew #18336 üzenetére
Ezt is tudja a többség, illetve azt is, ahogy 2008-as válság előtt is valami hasonló volt a duma - aki tud most adósodjon el
Nekem inkább az arányokkal és nagyságrendekkel van gondom. Persze ez is szubjektív dolog, hogy ki mit tart soknak, én inkább furcsának, hogy emberek ismét alsógatyára vetkőznek ész nélkül egy ingatlan miatt csak mert státusz szimbólum
-
j0k3r!
őstag
válasz
Brandynew #18336 üzenetére
Igen, ez leírva nagyon jól hangzik. Feltaláltuk a végtelen pénzt, nem? Gondolj arra, hogy majd ha a boltban 30-40%-al többet fogsz otthagyni élelmiszerre, de emellett továbbra is kell fizetned a lakáshitelt, akkor is ugyanígy gondolod-e? Akkor igaz, amit írsz, ha a munkabéred is inflációhoz hasonló mértékben nő majd, amit a jelenlegi gazdasági helyzetben neccesnek látok.
-
De4d
őstag
válasz
Brandynew #18298 üzenetére
Nem tudom hogy minden banknál e, de pl az Ersténél évente egyszer ingyenes az előtörlesztés (ügyleti évben, nem naptári)
Illetve hogy senki ne értse véletlen se félre az 1% előtörlesztés díj, az az a előtörlesztésre szánt összegnek az 1%-a tehát pl 500 000re 5ezer ft, és nem a hátralévő hiteled tőketartozására vonatkozik. -
updog
őstag
válasz
Brandynew #18302 üzenetére
Félreérthető lehettem, az első mondatom pont erről szólt hogy én is látom: Szabad piac van, és tök mindegy mi miatt, de most így működik.
"nagyon jó ember lehetsz, hogyha tudod, hogy el tudod adni a házadat 100 millióért, de inkább csak 70-ért adod el, mert azt az árat tartod igazságosnak."
Irónia nélkül, használd nyugodtan a "hülye" szót, nem sértődök meg mert én is így gondolom
Egyik legrégebbi gyerekkori emlékem hogy apám adta volna el a kispolszkit, anyám is ott volt, és benyögte hogy amúgy ez meg az a baja van, vigyék inkább olcsóbban
Na ezt a mentalitást örököltem én is.
Amúgy ha az emberek önerőből származó lehetőségei is úgy mentek volna az elmúlt években előre, mint a lakásárak és a kedvező hitelek, semmi bajom nem lenne, egyetértek hogy az árak kvázi "csak" korrigáltak felfelé, még ha "kicsit" túl is lőttek a reálison.
De most kb. az van hogy mivel a cibetmacska sz*rját is arany áron árulják, hirtelen mindenki akinek van kecskéje, bezacskózza, kimegy vele a piacra, hogy háta valaki megveszi.
A vevői oldal ugyanez: hallottak fél füllel valami olyasmit hogy sz*rból lehet a legjobb kávét főzni (és az állam még ad támogatást is kávévásárlásra), úgyhogy mindent amit eléjükraknak, megvesznek
Remélem hatásos a hasonlat, bocs
(#18303) Agostino ++ ugyan már, gondolni a jövőre is? Miket követelsz meg az emberektől
(#18307) adalbert1 ++
-
updog
őstag
válasz
Brandynew #18120 üzenetére
"Amikor sietsz, akkor zuhanyzol és kész vagy 2 perc alatt, amikor élvezkedni akarsz, akkor fürdesz"
Nekünk csak olyan fürdőszobánk volt (minden egyes házban/lakásban ahol lassan 40 év alatt laktam) ahol a kádban lehetett zuhanyozni.
Lehet hogy emiatt alakult ki ez a szokás, de én zuhanyozni is 10-15 percig szoktam ("élvezkedek" ha már ezt a szót használtad
) a jó forró vízben.
Mert ennyi idő kevés egy rendes, ellazulós fürdéshez, de pórusokat kitágítani pont jó. Tekintsünk el attól hogy a Duna vizét is kipazarlom ezzel, dolgozok az ügyön
De igen, ez is egyéni dolog, meg azért 40-50-60 éves korban nem lesz mindegy hogy be kell-e mászni mindig a kádba, zuhanyzáshoz is.
-
hurenzon
senior tag
-
murlock
csendes tag
válasz
Brandynew #17489 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Vételi ajánlatot elküldtük, várjuk a visszajelzést, a banknál foglaltam időpontot valamint kértem visszahívást is, elméletileg holnap-holnapután már okosabb leszek
(Raiffeisen)
Bankmonitort, Bank360-at néztem, Raiffeisen kb 200Ft-al volt drágább, de van most visszatérítése január végéig igényelt hitelekre (100+30e), valamint a számlavezetés is olcsóbb, a közjegyzői stb díjat pedig elvileg elengedik új ügyfélként.. így egyelőre velük indulok el) -
Mercutio_
félisten
válasz
Brandynew #17489 üzenetére
"Mindössze a banki hitelügyintézővel és az ügyvéddel kell beszélned, ők mindent el fognak mondani, figyelmeztetnek a határidőkre, lépésekre, és mindkettejükkel e-mailen/telefonon tartod a kapcsolatot, bármikor kérdezhetsz tőlük. Egyszerűen nem lehet elrontani"
Ezt hány ingatlan adás-vétele alapján állítod?
Akik itt leírták, hogy félreinformálta őket a banki ügyintéző, vagy épp nem hívta fel a figyelmüket valamire, netán az ügyvéd nem volt a helyzet magaslatán, azok biztosan egy párhuzamos dimenzióból írkáltak -
Ijk
nagyúr
válasz
Brandynew #17483 üzenetére
Két fő dolog mozgatja az ingatlanpiacot, a támogatások és a nagyvárosokba történő vándorlás. Az előbbinél hiába kapsz ingyenmilliókat ha hozzá kell tenned min. 40-et. Nincs korlátlan mennyiségben ember ebben az országban akinek ilyen tőkéje van, vagy egyáltalán képes ilyen mértékű hitelt igényelni.
Legtöbb esetben egy régebbi ingatlan eladásából fedezik az önerőt, amit örökölnek például. Mivel a népesség csökken, és építkezünk gőzerővel a meglévő ingatlanok eladása sem lesz könnyű, kivéve ha nagyon jó adottságokkal rendelkezik. Ha pedig növekszik az eladásra kerülő használt ingatlanok száma hogy az újba beforgassák, akkor ott bizony árzuhanásnak kell lenni előbb-utóbb.
És ez még stabil gazdaság melletti folyamat, egy válság esetén hosszú időre befagyhat a piac. Ilyenkor sincs árcsökkenés, de évekig nem nvekszenek az árak, az életben maradt kivitelezők meg örülnek az új beruházásnak. -
Land
veterán
válasz
Brandynew #17398 üzenetére
Értem.
Tehát a kiadásokhoz csak ezeket számolom: meglévő hitel, bankszámla hitelkeret, babaváró hitel, jövőbeli hitelek
És ha ez kevesebb, mint a kettőnk jövedelmének 50%-a, akkor megadják elvileg?axioma: az egyik jövő júliusban lesz 4 éves, a másik 2022 októberében. Esetleg az elsőt megvárjuk.
-
_NCT
addikt
válasz
Brandynew #17336 üzenetére
Én úgy tudom K&H-nál pl pont az van, hogy nem szabadfelhasználású a babaváró hitel pl.
Amúgy a JTM kérdésre egy bankmonitor.hu-s cikket találtam, ott is a 2. pont, ami lényeges lehet. Ez alapján valóban nem mind1 hol veszi fel az ember.
-
Twixi
újonc
válasz
Brandynew #17336 üzenetére
100%-ig biztos, feltételeket nem a bank szabja, de saját hatáskörben szigoríthat rajta, és csak szigoríthat értelem szerűen
Kicsit félreértettél, emiatt kérdeztem vissza, ha már bejegyzett hitel, akkor természetes a KHR a mérvadó, ha a babaváró és a lakáshitel egy időben van egy pénzintézetnél intézve akkor ugye még nincs is KHR bejegyzés, tehát ilyen esetben az első törlesztő részlet a mérvadó.
Őszintén bevallom nekem új infó volt, hogy 84ezres bejegyzés is van a KHRben a babaváróra, hiszen első 5 évben babaváró szabályozása szerint nem is lehet ennyi a törlesztő, alapesetben úgy kezeljük az első 5 évben, hogy meg fog születni az első gyermek. Ugye 84 ezer csak akkor lehet a törlesztő, ha ez nem történt meg. De ezek után rákérdezek néhány ügyletnél érdekesség képpen majd a bankoknál a KHRre :) -
Twixi
újonc
válasz
Brandynew #17333 üzenetére
Most adott hitel ügyletről beszélünk, vagy később ez a hitel mellé felvenni akart hitelről? Azt hogy mit néznek.. az nem ennyire fekete-fehér.. szinte bármelyik feltételre lehet egyedi ajánlatot kérni, illetve az hogy x bank ezt nézi, attól még az y teljesen mást néz
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #17177 üzenetére
Hamis. Lasd: onero (hozama), karbantartasi koltsegek, futesi ktg. Attetelesen kozlekedesre forditandok is (csaladi haz = kis nepsuruseg = mindenert sokkal messzebbre kell menni, a tomegkoziert is, mig Bekason a 9. emeletrol direkt ralatasom volt kb. mindenre, talan okmanyiroda volt ami picit tobb setatav).
Neked amugy a cs.haz az mar tapasztalat, vagy csak folyamatban? Mert en mar tul vagyok rajta es egy percig se bantam meg de tudni kell, hogy ez mindenkepp egy draga hobbi, foleg Bp es agglo viszonylatban. A haz sosincs kesz, es mindig lesz uj problema, amire almodban se gondoltal volna. Pl. eszedbe jutott-e hogy lehet ingatlanado? Siman 100-200e per ev ha olyan helyen vagy. Vagy amin most elvbol bosszankodom: szemetdij. Mindenkinek aki nem egyedul elo nyugdijas, heti 80l-re szamlaznak (vagy 120 lesz a vege, most atmeneti idoszak?), mert "egyesek" kihordtak az erdo szelere inkabb minthogy fizessenek nagy kukat. En zold vagyok, vegletekig szelektivezek, az 50l-be azota is beleferunk hogy a szelektiv bevezetesekor (5+ eve) erre mint akkori minimalisra szerzodtunk. Nem nagy osszeg csak jo pelda hogy mire nem jutna soha eszedbe gondolni... -
-
Kobe
veterán
válasz
Brandynew #17169 üzenetére
Csak egy megjegyzes, ha mar annyira tudatos penzugyi tervezonek gondolod magad
Arra csinaltal esetleg alternativ kalkulaciot, hogy milyen megterulesek, lehetosegek jarnanak egyutt azzal, ha 10 evig nem aszketizmus fullba nyomjatok, hanem mondjuk onkepzesbe, karrierbe is forgattok es nem kerestek fejenkent 40%al eves atlagber alatt?
Azert a befjegy szerintem 10 ev alatt nem hozott annyit, mint amekkora ziccert kihagytatok azaltal, hogy bevetel oldalon maradtatok a 10 evvel ezelotti szinten.
Mivel a fusimelo jelleget es merteket sem fedted fel tobb kor utan sem, igy gondolok olyanokra hogy a nagyontudatos penzugyi tervezesbe sztem ennyibol egy decens nyugdijmegtakaritas, kockazati eletbiztositas, gyereknek megtak alap, egyeb ordogtol valo dolgok tuti nem fernek bele.
Ha meg igen, akkor ott tovabbra is a bevallott szamokkal van a gond -
sakal83
addikt
válasz
Brandynew #17169 üzenetére
Te allitottad azt hogy 30 ev alatt az 50mos ingatlan simaliba. Meg akar az is lehet Csok nelkuli hitellel kb 250eftos torlesztovel. Egy normalisan kereso 28-30as par ezt ki is tudja fizetni. Kb 700-800netto meg van. Csak az a baj hogy ez a bevetel 35-40%a rezsivel. Hogy is mondjak? Ez nem egy eletbizti:) kb ezek az aranyok lettek 2006 es 2008 kozott is. A tobbit ismerjük. Mivel egy-ket chf ados ingatlanat mar vettem meg igy nem a lakas elvesztese fajt nekik a legjobban hanem a beragadas. (en gyakorlatilag kimentettem oket) tovabba nem is a torleszto kezdeti emelkedese taszitotta oket a melybe hanem a munka elvesztese es/vagy a spartat meguno vmelyik fel lelepese. Es ezek hitel bevetel aranyok garantalhak a csunya veget.. . Az ETT es a BV egyuttesen pedig igazi hazassagmegorzo papiron:)
-
sakal83
addikt
válasz
Brandynew #17153 üzenetére
Na az 1. ponton dolt meg az allitasod miszerint 30 alatt 50mas ingatlan elérhető siman. Tehat ha jol ertem egy bullpiacon mar joval a diplomad elott szerzett pénzzel beszalltal a befektetesi piacra igy lett onreszed egy kb 35-42nm kozotti panelra ( itt megjegyzem hogy korrekt). A szinten egy a bull piac elejen levo ingatlanpiacra igy be tudtal szallni gyakorlatilag tokeattetelel (hitel) amibol kiveszel 8mot. Es beszallsz kb 35mos hitellel egy 50mos keglibe amire Te eros allami tamogatast kapsz.
Bocsika de ha kiveszed a kepletbol az 1 pontot. Es nullarol kell kezdened akkor mas lenne a hozzaallasod:) ma 20mos a lakas amire 14mot kell felvenned es 6mot el kellene rántani... Ha esetleg megy is akkor mar ellotted magad 10 evre minimum... Az meg mar 30+
Felre ne erts de ha igaz amit irsz akkor egyet ne felejts el. Ne hidd azt hogy poziban vagy mert sajnos nem. Csak jobb helyzetben mint aki itt sincs... Abban egyetertek hogy a BVvel gyakorlatilag annak a parnak nincs lakasa aki nem akar mert az albidijbol meg Pesten is kijon a torleszto. De aki belelep annak tovabblepesre keves lesz az eselye.
-
szabonagyur
félisten
válasz
Brandynew #17157 üzenetére
Senki nem mondta, hogy nem kell tervezni, csak az elején ezeket nem részletezted, hogy az 50 milliós házért durván fogalmazva kenyeren és vízen éltek. Az pedig egyéni prioritás, hogy ez kinek éri meg és kinek nem.
De reálisan nézve ha bármi drága beutne akkor lehet nagyon is gondolkoznod kene, hogy akkor miből és hogyan mivel azért a csok baba váró és egyéb hitel mellett nem sok lehetőséged van mozogni.
-
sakal83
addikt
-
válasz
Brandynew #17146 üzenetére
Én hoztam be a szálllást dolgot mert nem tudtam elképzelni hogy tudsz így félre rakni párral de legyen . Gondolom szépen bejön maszekból és ketten együtt 500 körül haza hoztok és nincs autó ahogy nekem sem .
SakálRengeteg szortírozással fértem csak én is be mikor szétmentem exemmel.
Mercutio_ El se hinnéd de elég magasrangú emberek is laknak ilyenekben éveket .
Axióma Abba hagytam
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #17146 üzenetére
A rezsit hova (felejtetted el) besorolni? Itt is elojon az hogy nem is matematikus aki nem tud ket tetszoleges szambol egy tetszoleges harmadikat kihozni. Attol me'g a kore generalt meseben alma es korte.
Tobbseg: maradjunk abban hogy aki hiszi hiszi, aki nem nem, mar ittmarad az olvasoknak tobb ellenerv is szoval megtevesztes ellen megtettuk amit lehet, de kerem ne nyujtsuk tovabb a retest.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest