Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• general

addikt

Helló!

Teljesen kezdőként kérdeznék tőletek, pár napja vettem használtan egy Lelit Annát egy Iberital Challenge darálóval együtt, mert végleg meguntam az automata kávégép híg löttyét. :D Tudom, nagyon belépő szint, de nekem egyelőre bőven elég, tanulnám a dolgokat. :)
    Mérleg és néhány egyéb kiegészítő a napokban jön majd, hogy konzisztensen tudjak kávét készíteni és kísérletezni. Most csak a gyári dobozos dolgok vannak meg. Olvasgattam a fórumot, néhány blogot, igyekszem gyűjteni az infókat.

Egyelőre nem sikerül a 20mp sem, jóval hamarabb lejön a kávé, láthatóan túl gyorsan és hígabban az elvártnál. Próbáltam többet beletenni, mérleg híján csak saccra, meg hogy ne érjen bele a felső szűrőbe, amikor felteszem a kart, de nem nagyon változott. Bolti szemes kávém van, nem a legdrágább, de nem is teszkó value, amíg tanulom a készítést, darálást és sok megy kárba, nem vennék drágábbat, ahogyan nem is a duplát készítem emiatt, csak szimplát, bár tudom, hogy azzal nehezebb. A daráláson is próbálkozok állítani, finomítani, bár már így is nagyon finomnak érzem a darált kávét, de lehet, hogy még mindig durva, nincs még összehasonlítási alapom.

- A PID gyári 95 fokon volt először, illetve kicsit lejjebb is próbálkoztam, 90 fokon, a nyomás a mutató szerint 10 bar körül van most a készítés alatt, és elég szépen épül fel, nem ugrik meg a mutató. A csapolást abban a pillanatban kezdem el, amikor a hőmérséklet eléri a beállítottat (bár a készenléti lámpácska jóval hamarabb fel szokott villanni). Az normális, hogy a PID a csapolás végére legalább 7-8 fokkal kevesebbet mutat, nem kéne neki tartani a beállítottat kb? Vagy ez így oké?

- Amikor leszedem a kart a, a kávépogácsa elég sokszor fent ragad, miért van ez? Egyelőre elég nedvesnek is érzem, néha kissé tocsog is, semmiképpen nem száraz.

Mit kellene elsősorban változtatnom, javítanom szerintetek?

Valószínűleg naív kérdések ezek, de hát el kell kezdeni valahol, megköszönöm, ha nem kezelik le a vehemensebbek.. :D

Új hozzászólás Aktív témák