Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Cathfaern

nagyúr

Nem tudom másnak hogy jön ki a matek, de nekem az alap kávém egy Barn-os filter előfizetés, 2x250g kávé jön 32.5 eur-ért, átszámolva jelenleg kb. 6500 Ft / zacskó. 20g-ot főzök egyszerrem de ez két adag nekünk. 340 ml víz megy bele a főzésbe (filtert csapvízzel nedvesítem elő). Szóval 37.4 Ft a víz, 260 Ft a kávé. Összesen ~300 Ft / adag.

Ha 6-os filter pakkot nézem (van ezeknek szavatossági ideje felbontás nélkül?), akkor 1 ZeroWater filter 7000 Ft-ba kerül. Ha eltekintek a 320 TDS-es csapvizemtől, mert felteszem lágyítom előtte BWT-vel (bár ugye akkor az plusz költség), vagy felteszem hogy valami átlagosabb ~150-200 TDS-es környéken élek, akkor 7000 Ft-ből kijön 100 liter víz. Szóval literenként 70 Ft, szóval 23.8 Ft egy főzés, ~12 Ft egy adag. Kávé nyilván ugyanannyi, összesen 272 Ft / adag.

Szóval végeredmény, hogy odaállok kocsival a helyi Müller elé (amúgy is vásárolunk ott), bepakolom a 6x5l flakont és hazaviszem és csak beleöntöm az 5l-re számolt ásványi sót vs. rendelem a ZeroWater filtert + öntögetem egyik tartályba, onnan öntögetem másik tartályba és akkor oda öntöm bele az ásványi sót. Előbbi 300 Ft, utóbbi 272 Ft, 28 Ft spórolás. Tudom sok kicsit sokra megy, de nekem az első munkamenet sokkal kényelmesebb, szóval ennyi belefér :) Ha nagyon spórolni akarnék, akkor 20g helyett 18g-al főzném a kávét, és ugyanott vagyok, mint a ZeroWater-el.

Ha meg a 320 TDS-es csapvízemmel számolok, akkor valószínűleg még olcsóbb is a DM / Mülleres víz.
    Ha meg azzal, hogy ennél drágább kávét is veszek, akkor főleg kevésbé lesz releváns a különbség.

És tudom sokan ennél olcsóbb kávét isznak, viszont presszóznak, szóval még kevesebbet számít az, hogy olcsóbb a víz.

De nyilván mást gondolnék, ha nem tudnám desztvízet hazavinni autóval, vagy ha alapból max. 100 TDS jönne a csapból.

De összeségében lehet durván hangzik az az 1100 Ft-os ár, de azért szerintem érdemes végigszámolni mielőtt az ember belevág a Zerozásba :) (függetlenül attól, hogy tényleg jó alternatíva) Megjegyzem az árban jó eséllyel benne van a Ft árfolyam is, amit a Zero filter árát ugyanúgy befolyásolja (hosszú távon, rövid távon bespájzolással nyilván lehet nyerni).

Új hozzászólás Aktív témák