- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- iPhone topik
- Huawei Mate 50 Pro - blendemonda
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
-
Mobilarena
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
vancha2
aktív tag
válasz
marcias #1398 üzenetére
Mondjuk itt van egy hiba, lehet, ez a gond:
var acepremier1="2009,9,25"
majd a függvény:
function countdown(yr,m,d){A gond az, hogy a függvénynek 3 paraméter van megadva (yr,m,d), de amikor az acepremier1 változót adod meg neki, az csak egy paraméter, azt veszi az évnek, ami hibás érték. Bontsd szét háromra, pl. így:
var acepremier1yr = "2009";
var acepremier1m = "9";
var acepremier1d = "25";
countdown(acepremier1yr,acepremier1m,acepremier1d);Szerintem így működni fog.
-
marcias
őstag
válasz
vancha2 #1396 üzenetére
Az első dolgom az volt, hogy kipróbáltam úgy, hogy közvetlenül a függvény elé írtam, megjegyzem, így már eleve nincs értelme, mert csak annyit akarok, hogy a lap tetején lehessen átírni a dolgokat, és ne kelljen a 432 sort keresgélni folyton. Egyébként nem csak annyi html van közte, csak ennyit hagytam jelzésértékűen.
Igazából arra lennék kiváncsi, hogy van-e ilyen, hogy egyes függvények nem működnek így, változó behelyettesítéssel, esetleg más formátumban kell beilleszteni oda.
-
-
puttputt
őstag
Elképzelhető egy "auto install Active-x" szkript vagy plugin beültetése a weblapba?
Vagy olyan, ami mellőzteti a popup (Active-x install) megjelenését? -
marcias
őstag
válasz
vancha2 #1392 üzenetére
Íme, itt fekszik alább.
A legalsó sorban van a problémás elem, mert ha így írom be (hivatkozva a var-ra), nem megy minden böngészőben.<script>
var ace1="Surrogates"
var acepremier1="2009,9,25"
var aceimdb1="<a href='http://www.imdb.com/title/tt0986263/'>"
var color1="<font color=#DD0000>"
var color2="</font>"
var montharray=new Array("Jan","Feb","Mar","Apr","May","Jun","Jul","Aug","Sep","Oct","Nov","Dec")
document.write(aceimdb1)
document.write(ace1)
</script>
</a><br>
<script>
function countdown(yr,m,d){
var today=new Date()
var todayy=today.getYear()
if (todayy < 1000)
todayy+=1900
var todaym=today.getMonth()
var todayd=today.getDate()
var todaystring=montharray[todaym]+" "+todayd+", "+todayy
var futurestring=montharray[m-1]+" "+d+", "+yr
var difference=(Math.round((Date.parse(futurestring)-Date.parse(todaystring))/(24*60*60*1000))*1)
if (difference==0)
document.write(color1+"<small>Ma van a premier!</small>"+color2)
else if (difference<14)
document.write(color1+"<small>már csak "+difference+" nap!</small>"+color2)
else if (difference>0)
document.write("<small>még "+difference+" nap</small>")
}
countdown(acepremier1)
</script> -
puttputt
őstag
válasz
vancha2 #1391 üzenetére
Köszönöm a választ! Már nagyjából megoldottam a dolgot, Active-x maradt végül, azt könnyebb "univerzálissá, automatikussá" tenni minden böngésző számára.
A flash-vel csak az a baj, hogy mivel a tárhelyem egyben max. 5Mb-ot enged feltölteni (összesen 50), ezért meg vagyok lőve, mert ugyanaz, ami AVI-ban 2 Mega, Flashben kb. 10.
(Max. darabolva tehetném fel, de annak mi értelme..., ha online akarom?)
Bár, lehet így is kényszerülök majd tárhelyváltásra, ha gyülekeznek a videók... -
puttputt
őstag
Tudtok valami olyan szkriptet ajánlani, amivel úgy tudok szerveren lévő videót (embed módon) lejátszani, hogy nem tűnik fel a látogatónak sem az Active-x... és hasonló társainak feltétlen letöltésére unszoló üzenet, ill. lejátszási letiltás?
Nagyon megköszönném!
Sok beépített, szkriptelt lejátszóról is hallottam már, de működtetni még nem igazán sikerült... -
marcias
őstag
Üdv!
Egy fránya böngészőkompatibilitási (szép szó) problémám akadt. Egy visszaszámláló javascriptet helyeztem el az oldalon,var acepremier3="2009,9,18"
...
countdown(acepremier3)Namármost, ez Google Chromeban tökéletesen működik, behelyettesíti az értéket, és meg is jelenik. IE és FF esetében viszont nem hajlandó ezt megcsinálni, csak akkor, ha beírom a konkrét számot, akkor jó. Nem lehet ezt valahogy megkerülni?
-
Killing
addikt
Sziasztok!
Ezt a scriptet kellene úgy átírni hogy a "Hello" után, ha leokoltam akkor feldobjon még egy ablakot, és kírja azt pl.: hogy "Welcome" utána meg még sok ilyen szöveget lehessen bele rakni. Van egy ilyen kattintgatós oldal ha jól tudom és egymás után dobja fel a hülye ablakokat. Ilyen kéne nekem is.
Megoldható?De hülye vagyok itt a Script is:
<HTML>
<HEAD>
<SCRIPT LANGUAGE= "Javascript">
alert ("Hello!");
</SCRIPT>
</HEAD>
<BODY>
</BODY>
</HTML> -
ArchElf
addikt
válasz
tomatoma #1383 üzenetére
A zenelejátszós IFrame-et ki is húzhatod az ablakból és akkor nem is zavar.
Ha pedig az oldalbetöltődés a gond (villogás, rendeződés meg ilyesmi), akkor alapból eltüntetve (display:none;) kell az oldalt betölteni, és az onload()-ban megjeleníteni. Esetleg a betöltés alatt berakhatsz egy gyorsan betöltődő DIV-et előre, hogy azért történik valami - ez meg eltünteted az onload()-ban.AE
-
tomatoma
csendes tag
Drizzt: köszi a helpet, én is ugyaninnen probáltam de qrvára nem sikerült szépre megcsinálni :\
vancha2: egy együttes honlapját csinálom, a saját zenéjük menne, szóval témába vágó, mellesleg én se szeretem ha egy honlapon szól a zene >_<lehet h végül az lesz h egy aloldal ahol lehet hallgatni, vagy ilyesmi, azért további helpet várom esetleg : D
-
vancha2
aktív tag
válasz
tomatoma #1380 üzenetére
Tudom ez nem válasz a kérdésedre, de szerintem ne használj ilyen zenelejátszót. Az emberek nagy részét zavarja az ilyen webes zene lejátszó. Ha zenét akar hallgatni, úgy is a saját zenéit hallgatja, ha meg nem akkor ki fogja kapcsolni a lejátszódat. Ráadásul baromi idegesítő amikor síri csöndben böngészget valaki, és hirtelen elkezd dübörögni a zene.
Anno még én is használtam ilyen lejátszót, aztán rájöttem, hogy tök felesleges, meg az MP3 miatt le is tiltottak az Extrán...Ha nem sikerült meggyőzni, akkor Drizzt válasza tökéletes megoldás, azt leszámítva, hogy egy mai modern weboldal soha nem használ kereteket.
Régen ezt úgy oldottam meg, hogy a weboldal betöltésekor fölugrott egy kérdés, hogy szeretné-e betölteni a lejátszót. Az igen-re egy popup ablakban nyílt meg a lejátszó. -
Drizzt
nagyúr
válasz
tomatoma #1380 üzenetére
Bár függ az oldalad felépítésétől, de talán segíthet ez:
iframe példaCsinálsz egy új indeoldalt, benne két iframe-t, egyikbe az eredeti indexed, másikba pedig a lejátszó. frameborder=0-val lehet eltüntetni a keretet. Ha a lejátszó az eredeti oldalon látszott valahol, akkor szerintem úgy lehetne megcsinálni, hogy azt az iframe-t, amibe a lejátszót rakod, abszolút pozícióval berakod a másik iframe felé.
-
tomatoma
csendes tag
hellóka,
biztos volt már erről témázás de nincs időm minden hozzászólást végignyálazni szóval feltenném inkább a kérdést...
hegesztek egy honlapot, amin szólna a music is, namármost minden aloldalon újrakezdődik a zeneszám, de nekem úgy kellene hogy folytatódjon megállás nélkül. mondták hogy meg lehet csinálni beágyazással + frameléssel, de jórészt fingom sincs hogy ezt hogyan lehetne pofásan megoldani, illetve nem szeretném nulláról indítani a szerkesztést amikor már 90% körül járok.
szóval a kérdés asszem adott: lehet-e folytatólagos zenét csinálni javaban, illetve flashben?
válaszokat előre is köszöntem (Y)
-
vancha2
aktív tag
válasz
vancha2 #1377 üzenetére
Van ötletem a saját kérdésemre, de ha tudtok másik megoldást szóljatok!
Az egész szöveget betöltöm a divbe. A div-nek fix méretet adok, majd letiltom a görgetősáv megjelenését. Csinálok egy JS függvényt, ami gombnyomásra lejjebb görgeti, így olyan lesz, mintha lapoztunk volna. Remélem működni fog
-
vancha2
aktív tag
válasz
(Bundás) #1374 üzenetére
A görgetősáv miatt iframe? Ez egy nagyon rossz megoldás (felejtsük már el a kereteket). Használd inkább a CSS overflow-t. A végeredmény ugyanaz a görgethetőség, csak így működni fog a ClearBox-od is ;)
-
vancha2
aktív tag
Üdv!
A következőben kellene segítség, nem tudok egyről a kettőre jutni:
Adott egy hosszú szöveg (több ezer szavas). Ezt szeretném úgy megcsinálni, hogy egy javascript eltördeli, és lapozhatóvá teszi a szöveget. Nem scrollozható divbe akarom berakni, hanem egy fix magasságú divbe, ha nem fér bele, akkor egy másik div-be kerül a szöveg folytatása. Tehát így megoldani a dolgot, mint amikor több div van átfedésben, és lapozáskor eltűnik az aktuális és megjelenik a következő. Ezt kellene nekem dinamikusan megoldani, hogy szétdarabolja a függvény a hosszú szöveget.
Szerintetek megoldható? Nem kész megoldást várok, hanem valamilyen ötletet amin talán elindulhatok. A szöveg MySQL-ből lesz kiolvasva, ha azzal, vagy PHP-vel meg lehet csinálni nekem az is tökéletes.
Előre is köszi
-
wjani
tag
válasz
(Bundás) #1374 üzenetére
Szia!
Én is kezdő vagyok, de csak egy kérdés, hogy a lightbox utasítást nem az iframe-n belülre adod meg, hanem valahogy az egész weblapodra?
Ha ez ugye javascript, akkor csak meg kell hívni.
Akár a css-ben a linkhez kötöd hozzá.Aztán lehet, hogy teljesen összekeverem a szezont a fazonnal.
Sorry.Üdv
Wjani -
(Bundás)
addikt
Adott egy táblázatokból álló html oldal, a középső "szöveges" része a görgetősáv miatt iframe-el van megoldva. A problémám az, hogy Lightbox-féle képkattintóval csak az iframe keretein belül jelenik meg a kép, holott és teljes "webfelületen" szeretném ezt látni.
Ötlet?
-
Lortech
addikt
válasz
BinLaden #1370 üzenetére
módosítások:
function szamol(a,b,c,d)
{
return parseInt(a)+parseInt(b)+parseInt(c)+parseInt(d);
}<input type="text" id="osszeg" readonly="readonly" />
<input type="button" value="összbevétel" onclick="document.getElementById('osszeg').value=szamol(szam1.value,szam2.value,szam3.value,szam4.value)" /> -
BinLaden
tag
Hello!!!!
lenne egy nagyon nagy problémám
javascriptben próbáltam készíteni gyakorlásképpen egy kis könyvelőprogramot
[link]
[link]
működik is meg minden, de az erdményt nem az üzenetablakba szeretném kiiratni, hanem
a bekérőmezőbe (ez már meghaldta a képességeimet)kérem valaki segitsen már
előre is kösziii -
lúzer
veterán
nem ismerem a js-t, egyszerű kérdésem lenne:
var f = fs.CreateTextFile("001.txt", true);
f.WriteLine(ip);
f.Close();ezt kéne átírni, hogy beszúrja új sorként a txt-be, ne újat csináljon
kösz -
dany27
őstag
hi
azt hogy tudom megcsinálni hogy ha rákattintanak egy gombra akkor az maradjon "benyomódva"?
Ezt úgy értem hogy most úgy van megcsinálva h egy onmouseovere- lefut egy olyan függvény ami kicseréli a bonyomodott ra de úgy onmouseoutra meg vissza rakja nem benyomottra vmi feltételel tudnám esetleg megoldani ? h ha rákattint akko ne fusson le az a függvény ami kicseréli nem benyomodottra vagy mi??
Előre is köszi!
-
tildy
nagyúr
iframe móka:
Adott egy oldal, amit frameben betöltök, de az a problémám, hogy azt szeretném, hogy az iframe magassága az adott betöltendő oldal nagysága legyen. Ha kisebb akkor kisebb , ha nagyobb, akkor nagyobb.
A betöltendő oldal egy kereső oldal, amely ugye a lekérdezések szerint hol kisebb , hol nagyobb magassággal tér vissza .Ha jól tudom, van valami javascriptes megoldás rá, de nekem még egy sem működött amit találtam. pl. ez sem.
-
Sas madár
őstag
Sziasztok.
Bocsi ha rossz helyen kérdezem...
Megoldható az,hogy nem amikor az alkalmazást indítom amihez a java környezet kell akkor keljen kivárnom a java betöltését,hanem ez folyamatosan fusson a gépen?
Néha perceket is eltöltöget mire megjelenik a kívánt alkalmazás. -
-
PaLa01
csendes tag
Sziasztok, egy olyan problémám van, hogy van több választási lehetőségem egy kérdésre, amit úgy oldottam meg, hogy mind a 3 választási lehetőséghez egy csoportnyi radio buttont rendeltem. Ezeknek a csoportoknak a neve k1_1 k1_2 k1_3. A célom az lenne, hogy ne tudjon a felhasználó továbbmenni, ha ezeknek az értékei egyenlőek. Ekkor feldob ugye egy hibaüzit.
DE van olyan eset, amikor akkor is feldobja a hibaüzit, ha nem ugyanazokat az értékeket állítom be, és nem értm miért. Ebben kérném a segítségeteket. Előre is köszönöm!Mellékelem a kódot:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<script type="text/javascript">
function ellenorzes(form){
//Megpróbálom kiszedni a 3 radio értékeit
{
for (var i=0; i < document.form1.k1_1.length; i++)
{
if (document.form1.k1_1[i].checked)
{
var ertek1 = document.form1.k1_1[i].value;
}
}
}
{
for (var i=0; i < document.form1.k1_2.length; i++)
{
if (document.form1.k1_2[i].checked)
{
var ertek2 = document.form1.k1_2[i].value;
}
}
}
{
for (var i=0; i < document.form1.k1_3.length; i++)
{
if (document.form1.k1_3[i].checked)
{
var ertek3 = document.form1.k1_3[i].value;
}
}
}
//if függvények
if (ertek1 == ertek2){
alert('Kérem, ne jelölje kétszer ugyanazt a válaszlehetőséget! 1-2');
return false;
}
if (ertek1 == ertek3){
alert('Kérem, ne jelölje kétszer ugyanazt a válaszlehetőséget! 1-3');
return false;
}
if (ertek2 == ertek3){
alert('Kérem, ne jelölje kétszer ugyanazt a válaszlehetőséget! 2-3');
return false;
}
}
</script>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Untitled Document</title>
</head>
<body>
<form id="form1" name="form1" method="post" action="eredmeny.php" onSubmit="return ellenorzes(this);">
<table width="300" border="0">
<tr>
<td width="11"> </td>
<td width="108">1. választás</td>
<td width="84">2. választás</td>
<td width="79">3. választás</td>
</tr>
<tr>
<td>répa</td>
<td><input type="radio" name="k1_1" id="k1_1" value="1" /></td>
<td><input type="radio" name="k1_2" id="k1_1" value="1" /></td>
<td><input type="radio" name="k1_3" id="k1_1" value="1" /></td>
</tr>
<tr>
<td>alma</td>
<td><input type="radio" name="k1_1" id="k1_2" value="2" /></td>
<td><input type="radio" name="k1_2" id="k1_2" value="2" /></td>
<td><input type="radio" name="k1_3" id="k1_2" value="2" /></td>
</tr>
<tr>
<td>szőlő</td>
<td><input type="radio" name="k1_1" id="k1_3" value="3" /></td>
<td><input type="radio" name="k1_2" id="k1_3" value="3" /></td>
<td><input type="radio" name="k1_3" id="k1_3" value="3" /></td>
</tr>
<tr>
<td>retek</td>
<td><input type="radio" name="k1_1" id="k1_4" value="4" /></td>
<td><input type="radio" name="k1_2" id="k1_4" value="4" /></td>
<td><input type="radio" name="k1_3" id="k1_4" value="4" /></td>
</tr>
<tr>
<td>ubi</td>
<td><input type="radio" name="k1_1" id="k1_5" value="5" /></td>
<td><input type="radio" name="k1_2" id="k1_5" value="5" /></td>
<td><input type="radio" name="k1_3" id="k1_5" value="5" /></td>
</tr>
</table>
<p>
<label>
<input type="submit" name="gomb" id="gomb" value="Küldés" />
</label>
</p>
</form>
<p> </p>
</body>
</html>Köszi: PaLa
-
skera
tag
Sziasztok! Nem tudja valaki véletlenül, hogy a Google JS API miért nem akar rendesen működni? Betöltöm a jsapi-t a google-től aztán a
google.load("juqery","1")
paranccsal betöltöm a JQuery-t. Viszont ez baromira nem akar működni. Előre is kösz!
-
cucka
addikt
Én meg a Tiédet nem értem, de utánanézek a w3schools-on, hogy értsem is.
Pedig nagyon egyszerű. A függvény hívást az űrlapelem onkeyup és onchange eseményére kötöm rá. Az első akkor fut le, ha begépelsz 1 betűt (és felengeded a billentyűt), a másik meg akkor, ha mondjuk bemásolsz valami szöveget az űrlap elembe vagy simán csak elveszti a fókuszt. Pareméterként az űrlap elem objektumát adom át, így a szövegmanipulálásnál egyből tudom, hogy melyik űrlapelem eseménye hívta meg a függvényemet. Ezzel egyrészt megspórolom a DOM-ban való turkálást, másrészt a függvénynek így teljesen mindegy lesz, hogy melyik input-nak az értékét kell módosítsa.A függvényben egy egyszerű reguláris kifejezéssel működő betűcsere van. A reguláris kifejezés mindenre karakterre match-el, ami nem a-z közötti betű. A reg. kifejezés végén a g kapcsoló mondja meg, hogy ne csak az első előfordulást cserélje, az i kapcsoló meg azt, hogy a kis-nagybetűk közötti különbséget ne vegye figyelembe. A replace második paramétere az üres string, erre cserélünk minden olyan karakter, amire ráillik a pattern-ünk.
-
Köszi, kipróbálom.
Én meg a Tiédet nem értem, de utánanézek a w3schools-on, hogy értsem is.Az enyém úgy műxik, hogy megvizsgálja, hogy az éppen leütött karakter szerepel-e az általam definiált karaktersorozatnak.
A kód legalább két értékadással rövidíthető lenne, csak az átláthatóság keddvéért csináltam így. De már látom, hogy túl nyakatekert megoldás. -
cucka
addikt
A kódodat nem nagyon értem, de ha ilyen hosszú, akkor már régen rossz.
Például itt egy javascript függvény, ez azt csinálja, amit szeretnél:
function strip_nonalpha(p_sender){
p_sender.value=p_sender.value.replace(/[^a-z]/gi,'');
}És a hozzá tartozó ürlapelem:
<input type="text" name="szoveg" value="" onkeyup="strip_nonalpha(this);" onchange="strip_nonalpha(this);">
-
Hali!
Írtam egy js kódot a szövegmezők ellenőrzésére:
function showAddress(adat)
{
document.forms["capsform"][adat].value=document.forms["capsform"][adat].value.toLowerCase();
abc="abcdefghijklmnopqrstuvwxyz";
szoveg=document.forms["capsform"][adat].value;
hossz=document.forms["capsform"][adat].value.length;
if (abc.match(szoveg.charAt(hossz-1)) == null)
{
document.forms["capsform"][adat].value=szoveg.substring(0,hossz-1);
}
}Minden jó, de a \|[$*ˇ^¨+()? karaktereket átengedi, mivel a "abc.match(szoveg.charAt(hossz-1))" kifejezés nem ad vissza semmilyen értéket.
Próbáltam már más dolgokat is, de egyelőre semmi sem úgy műxik, ahogy én szeretném.
A cél az, hogy csak és kizárólag az angol abc kisbetűit lehessen beírni a mezőbe, és ha mást írok be, akkor az törlődjön, vagy bele se kerüljön.Köszi!
(Közben én is kísérletezem tovább.) -
"Az onsubmit alapvetően nem függvény, hanem egy esemény, ami akkor hívódik meg, amikor az adott űrlapot elküldöd."
Bakker, tényleg.
Némi ActionScript tudás után erre rá kellett volna jönnöm.
A leírásod alapján nekem úgy tűnik, hogy a JS hasonlít az AS-re, mert eseményvezérelt, vagy hogy szokás szépen mondani.
Köszi a infókat, szerintem már menni fog. -
cucka
addikt
Bármelyik javascript tutorial megfelel, a feladathoz semmilyen extra dolgot nem kell használni. W3Schools-os javascript leírást ajánlom, de lehet, van könnyebben olvasható is a neten.
Nem csak az érdekel, hogy hog ylehet megcsinálni, hanem hogy hogy érdemes.
Ennél a feladatnál a józan észt leszámítva nagy trükköt nem tudsz bevetni, cserébe jó hosszú lesz a kódod.azt már tudom, hogy az "onSubmit" fv.-nyel kell megoldani.
Az onsubmit alapvetően nem függvény, hanem egy esemény, ami akkor hívódik meg, amikor az adott űrlapot elküldöd. (Nyilván, az onsubmit esemény értéke egy függvény).
A különféle ellenőrzéseket /extrákat rákötheted még az űrlap elemek onfocus és onblur eseményeire, ízlés szerint. Az onfocus akkor fut le, amikor az űrlap elem aktív lesz (pl. ráklikkelsz, rámész tabulátorral), az onblur pedig amikor inaktív lesz. Továbbá kisérletezhetsz az onchange eseménnyel is, ez akkor fut le, ha változik az űrlapelem értéke, vagy elveszíti a fókuszt. (Utóbbiban nem vagyok 100%ig biztos). Ezt úgy értsd, hogy pl. egy szövegdoboznál minden egyes betű beírásakor/törlésekor le fog futni. Pl. jelszó beírásnál ezzel tudod látványosan ellenőrizni, hogy elég hosszú-e a jelszó.
(alapból piros x mellette, onchange-nél meg adott feltételek esetén lecseréled zöld pipára vagy visszacseréled piros x-re) -
Sziasztok!
Egy regisztrációs űrlap kitöltésének helyességét szeretném ellenőrizni JS-el.
Egyrészt figyelni akarom, hogy a kötelező mezőkben van-e adat, másrészt pedig bizonyos mezőkbe csak a megengedett karakterek mehetnek (pl felhasználónévhez csak angol kisbetű, telefonszámhoz csak szám, stb.).Erre tudtok valami jó kis leírást? Netán példaprogit?
Guglizok folyamatosan, de csak részletekben találtam eddig infókat.
Nem csak az érdekel, hogy hog ylehet megcsinálni, hanem hogy hogy érdemes.
Egyébként egy sima Form-ról van szó, és azt már tudom, hogy az "onSubmit" fv.-nyel kell megoldani.Köszi!
-
attila760504
csendes tag
Sziasztok! Valaki nem tud jávás hívásrögzítő progit?
Üdv -
zhagyma
őstag
válasz
_Petya_ #1347 üzenetére
Egy lehetséges megoldás: A HTML4 szabvány szerint az "input text" mezőnek van onChange eseménye, amely akkor hívódik meg, ha az elem elveszítette a fókuszt, vagy ha megváltozott a mező tartalma. Ennek előfeltétele, hogy a fókusz éppen rajta legyen.
Szóval, minden egyes karakter begépeléskor meghívódik az onChange eseményhez rendelt eseménykezelő függvény, amelyben a betűcsere is végrehajtható.
-
_Petya_
őstag
Hello!
Megvalósítható JavaScript-ben az, hogy egy input text mezőbe írok szöveget, és egy adott "a" karaktert cseréljen ki "b"-re, de beírás közben, ne submitkor, vagy a mező elhagyásakor. Tehát nem is szeretném látni az "a"-t, csak a "b"-t.
Petya
-
sonar
addikt
JS-ben létre lehet hozni olyan alert ablakot amibe adatot lehet bekérni?
-
kew
senior tag
sziasztok,
jquery-vel szeretnék egy ilyen effektet kreálni, csak épp azt szeretném, ha az oldal aljáról emelkedne felfelé az adott div.
A demo oldali kód:$(document).ready(function(){
$(".btn-slide").click(function(){
$("#panel").slideToggle("slow");
$(this).toggleClass("active"); return false;
});
});a slideToggle meghívásakor azonban nem lehet megadni, hogy fel vagy le menjen a #panel. Tudnátok segíteni, hogy tudnám ezt megoldani?
köszi!
-
zhagyma
őstag
válasz
cellpeti #1333 üzenetére
Amennyiben ezt megkérdezed, akkor a javascriptet itt is lehetne kezdeni: [JavaScript 1.3].
Természetesen raczger válaszával egyet értve, böngészőn kívűl is futtatható javascript. Ebben az esetben viszont nem használhatod a böngészők által nyújtott host objektumokat, stb.
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Érdekelne engem ez a dolog a JAva script-vel kapcsolatban,de nem tom,hogy álljak neki. Esetleg valami online irodalom? Milyen fejlesztő környezet kell,ha egyeltalán kell hozzá?
-
zhagyma
őstag
Ok. PHP esetén az első lekérés során letöltődik a teljes kezdőlap scriptestől. Az "ajax"-os menüben kattintva kérsz a PHP-tól egy HTML kódtöredéket (táblázat). Amikor megkapod beilleszted a javascript segítségével az oldal megfelelő helyére a kapott stringet (node.innerHTML = string) és meghívod start() függvényt. Dióhéjban ennyi lenne a részletek nélkül.
-
The DJ
addikt
válasz
zhagyma #1327 üzenetére
Utolsó kérdésem: Létezik erre valami globális megoldás, ami kiküszöböli azt, hogy minden egyes aloldalon, ahol alkalmazni akarom a tablecloth-ot le kelljen futtatnom a függvényt?
Valamint ha nem, akkor hogyan tudom én ezt mindig lefuttatni anélkül, hogy minden egyes oldalra újra be kelljen szúrnom az egész szkriptet?
Tudom, hogy nagyon alap kérdések, de semmi ismeretem nincs Javascript terén és hiába vagyok én jó egyéb dolgokban, ez teljesen kínai egyenlőre.
U.i.: Köszönöm a mintát (törölheted), valamint az eddigi segítséged és magyarázataid is, értem a problémát és a megoldást is, csak kivitelezni nem tudom.
-
zhagyma
őstag
A tablecloth.js-ben van egy start() függvény, amely a lefutásakor a html oldalon található mindel egyes class="table1"-es table-hoz hozzárendel mouse eseményeket, stb. Ez csak akkor fut le, amikor a page betöltődik. Ha ezután "illesztesz" be új táblákat az oldalra újratöltődés nélkül a "menükattintás" következtében, akkor újra le kell futtani a Start() függvényt.
Ui.: Akkor letörlöm a mintát.
-
The DJ
addikt
válasz
zhagyma #1324 üzenetére
Köszönöm a fáradozásaidat, ez már valóban jobb, annyiból legalábbis biztosan, hogy a "body onload" részt teljesen száműztem és a tablecloth.js általad írt utolsó pár sora végzi el ezt a feladatot (sikeresen.)
Az ajax menü szépen működik és ha a főoldalon levő táblázatnak "table1" class-t adok, akkor a tablecloth is végzi a dolgát szépen, de... az a baj, hogy nekem nem a főoldalon vannak a táblázataim és ha a menüpontokra kattintgatok ott már megáll a script tudománya, ugyanis az almenükön belül hiába "table1" class-al rendelkeznek a táblázatok, mégsem reagálnak semmire.
Ennek a gondja sajnos valószínűleg a PHP kód azon része lesz, ami az oldalak betöltéséért felelős:
<?php
$page=$_GET[page];
if(!isset($page)){
include "kezdolap.php";
}else{
$vanea=is_file($page.'.php');
if(empty($vanea)){
$vanea="0";
}
if($vanea==1){
include "$page.php";
}else{
include "nincs.php";
}
}
?>Viszont valószínűleg így nem is lehet megoldani a dolgot
Csak úgy tudtam eddig is működésre bírni mindkettőt, ha az aloldalakon belül is létrehoztam egy <head> részt és mindegyikben külön betöltöttem a tablecloth.js scriptet, de ez így nem éppen szabványkövető megoldás és a W3C Validation is kifogásolja.
Ha esetleg van valami ötleted szívesen fogadom, de ha ez így nem megoldható, akkor kénytelen leszek beletörődni és csak az egyiket használni, még ha jól is néztek ki együtt.
-
zhagyma
őstag
Szia!
Kiprobáltam, igaz csak gyorsban és nem tökéletes, de mindket script reagált a click eseményre. Kiindulasnak szerintem jó lesz. Ez volt a html:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="hu" xml:lang="hu">
<head>
<title>index</title>
<meta http-equiv="Content-Language" content="hu" />
<!-- stylesheet -->
<link rel="stylesheet" href="stylesheet/tablecloth.css" type="text/css" media="screen" />
<!-- JSL -->
<script src="javascript/accordian_pack.js" type="text/javascript"></script>
<script src="javascript/tablecloth.js" type="text/javascript"></script>
</head>
<body>
<div id="basic-accordian">basic</div>
<div id="test-header">header</div>
<div id="test-content">
<div class="accordion_child">
Valami szoveg
</div>
</div>
<table class="table1" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tr>
<td> </td>
<th>Title</th>
<th>Title</th>
<th>Title</th>
</tr>
<tr>
<th>Title</th>
<td>Data</td>
<td>Data</td>
<td>Data</td>
</tr>
<tr>
<th>Title</th>
<td>Data</td>
<td>Data</td>
<td>Data</td>
</tr>
<tr>
<th>Title</th>
<td>Data</td>
<td>Data</td>
<td>Data</td>
</tr>
</table>
</body>
</html>A tablecloth.js-be pedig ez került. Kiváltottam függvényhívással az eseménykezelő hozzárendelést.
/* script initiates on page load. */
//window.onload = tablecloth;
window.onload = function() {
new Accordian('basic-accordian',5,'header_highlight');
tablecloth();
};Eddig ezeket a scipteket nem ismertem. Kicsit bele kellett kukkolnom.
-
The DJ
addikt
válasz
zhagyma #1307 üzenetére
Sajnos nem sikerült megoldanom a problémát
Mindent úgy tettem, ahogy írtad, a 2 kódot js fájlba tettem, ellenőriztem, mindkettő működik külön külön.
Alapértelmezetten egyiket a következő paranccsal kell meghívni:
<script type="text/javascript" src="accordian.pack.js"></script>
Majd:
<body onLoad="new Accordian('basic-accordian',5,'header_highlight')">
Ezzel működik is tökéletesen (ez egy Ajax menü szkript)
A másikat pedig egy sima
<script type="text/javascript" src="tablecloth/tablecloth.js"></script>
paranccsal, így a megadott ID-re alapértelmezetten aktívvá válik. Viszont a kettőt együtt sehogyan nem tudom életre kelteni. Beillesztettem a tablecloth.js fájl végére az általad írt sort, kicseréltem a masik_function-t a "new Accordian('basic-accordian',5,'header_highlight')" -al, de így sem működik. Csak az egyik vagy csak a másik...
Lehet valami triviális apróságot bénázok el, de már órák óta próbálkozom és egyszerűen kikészít, hogy nem tudom megoldani ezt a problémát
-
zhagyma
őstag
Pedig kéne, bár IE8RC1-t tesztelek. W3C xhtml1.0 esetén a szabályos fejléc:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="hu" xml:lang="hu">
<head>
<title>index</title>
</head>
<body />
</html>Az xhtml1.0 dokumentumnek, be kell tartani az xml szabályokat, különben az IE átkapcsol kompatibilis módba és olyan lesz mint az IE6 (IEdeveloper megmondja milyen módban van).Ha igy sem megy végezz egy W3C xhtml validációt. Végszükségben, használd az alábbi függvényt, ami biztosítja a kompabilítást visszafelé:
function id( document, id ) {
return ( document.getElementById ? document.getElementById(id) : false ) ||
( document.nodeFromID ? document.nodeFromID(id) : false );
}, -
skera
tag
<html>
<head>
<script type="text/javascript">
<!--
function reg_enabled() {
button_dis = false;
var elemek = new Array('lastname', 'firstname', 'username', 'email', 'passwd', 'passwd_re');
for (var i = 0; i < elemek.length; i++) {
elem = document.getElementById(elemek[i]);
if (elem.value == '') {
button_dis = true;
}
}
if (button_dis) {
document.getElementById('send').disabled = true;
} else {
document.getElementById('send').disabled = false;
}
}
-->
</script>
</head>
<body onload="reg_enabled();">
<form>
<input type="text" onkeyup="reg_enabled();" id="firstname" /><br />
<input type="text" onkeyup="reg_enabled();" id="lastname" /><br />
<input type="text" onkeyup="reg_enabled();" id="username" /><br />
<input type="text" onkeyup="reg_enabled();" id="email" /><br />
<input type="text" onkeyup="reg_enabled();" id="passwd" /><br />
<input type="text" onkeyup="reg_enabled();" id="passwd_re" /><br />
<input type="button" value="Küldés" id="send" />
</form>
</body>
</html>Nekem ez az egyszerűbb példa működött, csupán engedélyezni kellett a Javascript-et("Aktív tartalmat") az oldalon.
-
van egy formom, amiben van pár mező aminek az id-jei ('lastname', 'firstname', 'username', 'email', 'passwd', 'passwd_re') ki vannak töltve, s van egy submit (id=send) mező, aminek szintén van id mezője. A script azt csinálja, ha nincsennek kitöltve az adott mezők, akkor a send -et disabledezi.
a kód ami FF alatt megy, de ie alatt nem:
function reg_enabled() {
button_dis = false;
var elemek = new Array('lastname', 'firstname', 'username', 'email', 'passwd', 'passwd_re');
for (var i = 0; i < elemek.length; i++) {
elem = document.getElementById(elemek[i]);
if (elem.value == '') {
button_dis = true;
}
}
if (button_dis) {
document.getElementById('send').disabled = true;
} else {
document.getElementById('send').disabled = false;
}
}miért nem megy ie alatt?
-
-
zhagyma
őstag
Értem. A szerver oldalon, gondolom a mysql-ből származó adatokkal egy stringbe bekerül a html oldal forráskódja. Minden egyes html elemhez a W3C HTML szabvány definiál előre meghatározott eseményeket. Ezen eseményekhez eseménykezelő rendelhető a HTML forráskódban a php stringbe beírva:.
var $str = "<input type=\"text\" onclick=\"function() { ... javascript utasítások ... }\"";
egy eseménykezelő függvénynél megírásánál érdemes tudni:
function( event ) {
// Az event object átadásra kerül az event kezelő függvénynek, kivéve IE.
// IE esetén window.event az event.
if (!event) { var event = window.event };
// this változó a html elemre mutat, vagy meghatározható így is
var node = ( event ? (event.target || event.srcElement) : undefined );
... // A kódod
}; -
Drizzt
nagyúr
válasz
zhagyma #1306 üzenetére
"... Lehet valahogy nem esemény alapon javascript függvényt meghívni? ...
Lehet eseményből és sima függvényhívással is meghívni javascript függvényt. Itt nem tudom, pontosan mire gondolsz?"
Php oldal, mysql adatbázissal. Ha bizonyos adatok ilyenek/olyanok az adatbázisban, akkor nekem kell oda egy javascript a kliens gépére, ami lefut, különben nem.
-
zhagyma
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #1312 üzenetére
Szia!
Jobb összzefoglaló művet nem ismerek. Hamar felhagytam velük, de az Apress sok kiadványt adott ki a Javascript, az Ajax, a webfejlesztés témakörében, ahol a kialakított kliens oldali javascript technikák részletesen tárgyalásra kerülnek némi szerver oldali körítéssel (Professional sorozat). Mivel minden szabvány és gyártói megoldás nyitott és jól specifikált (na jó nem mind), ezért az alábbiak tanulmányozása javasolt:
Az összes létező javascript függvény: [ECMA 262 version 3]. és a kapcsolódó [ECMA 357] E4X az XML kiterjesztés, mely utóbbi csak részlegesen támogatott a böngészők által.
A javascript "beágyazott" nyelv. Minden megvalósítás egy host környezetből indul és onnan örököl objektumokat, s így azok a javascriptből elérhetők. A nagy böngésző gyártók fejlesztői információi igen hasznosak ez ügyben (gyártói developer oldalak). A Firefox 3.1, IE8RCx, Safari3.x, Google Crome 1.x, Oprea9.6 szinte hibátlanul implementálják a W3C DOM1 / DOM2 / DOM3 szabvány általánosan használatos részeit (ezen keresztül lehet hozzáférni az aktuális html / xml dokumentum elemeihez). Így a böngészők közötti eltérések egyre kisebbek, azaz nyugodtan alkalmazhatók a. [W3C DOM szabványok]. Az Opera9.6 alap javascript megvalósítása "kicsit" hibás, de kivételkezeléssel áthidalható.
A javascript technikák legjobban az Open Source Javascript keretrendszerek forráskódjának tanulmányozásával ismerhetők meg. Az itt megjelenet "újdonságok" kerülnek kielemzésre néhány év múlva a szakkönyvekben:
[YAHOO], [Prototype], [ExtJS] és van még egy rakat a teljesség igénye nélkül. Szerintem egy gyöngyszem ezek közül a [qooxdoo], mint OOP megvalósítás. -
válasz
zhagyma #1311 üzenetére
Hali!
Akkor mégsem kérdeztem hüleséget...
, kösz a választ!
Írtad, hogy "Nem rossz könyv első nekifutásra", gondolom akkor van jobb is...
Esetleg tudnál javasolni, nagyon jó könyvet JS témakörben, amiben tényleg minden de minden benne van?(az összes létező JS függvény, ezek részletes leírása, közép és felsőfokú JS programozás-technikák, stb)Fire.
UI: nem gond ha angol, sőt az lenne a jobb...
-
zhagyma
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #1310 üzenetére
Nem rossz könyv első nekifutásra. Valóban nem feleslegesen van ott az a sor.
Készíthető "saját" DOM elem (node) a DOM beépített createElement függvényével.
Egy DOM elemnek lehet "bármilyen" nevű (UTF-16 / UNICODE) attributuma (vannak lefoglalt attributum nevek HTML estén, de XML-ben ez a korlát megszűnik).
Ha érdekel a szabvány [itt] megtalálhatod a különböző verziókat. A "Core"-al célszerű kezdeni.
Ui.: Nem butaság kérdezni. Tanulni meg előny. A programozói lét úgyis a holtig való tanulásról szól.
-
válasz
zhagyma #1309 üzenetére
Hali!
Köszönöm a tökéletes elemzést!
(az IF-el nem kellett volna bajlódnod..)
Ehhez kapcsolódva;
Mint ahogy írtam, ez egy működő JS-kód részlete, tehát biztos nem feleslegesen van bent az a sor...
Ezek szerint van olyan objectum, aminek van ilyen attributuma?
Esetleg saját "készítésű" objectum, saját "készítésű" attributummal?Nézd el ha butaságokat kérdezek, de számomra még új a javascript...
Az eredeti végzettségem rendszerprogramozó, úgy hogy elég gyorsan sajátítok el más programozás-nyelveket, csak a JavaScript Bible 6th Edition könyvben, még nem jutottam el idáig...
Lehet, hogy pár nap múlva, magamtól is rájövök, hogy mekkora hüleséget kérdeztem..Fire.
-
zhagyma
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #1308 üzenetére
Az elemzés amit kértél - figyelembe véve - hogy a TABLE DOM objektumnak nincs hm.state attributuma:
var state = obj.getAttribute( 'hm.state' )
A getAttribute függvény mindig String típussal tér vissza. Ha nem létezik a node-nak attributuma, vagy annak nincs értéke, akkor a getAttribute fuggvény a state = "" (empty string) értékkel tér vissza a W3C DOM szabvány szerint.
if (state == null) { state = "0" };
A state (String type) értéke összehasonlításra ( == ) kerül a null (Null type) értékkel. Ez az összehasonlítás egy esetben ad true értéket az ECMA 262.3 szabvány szerint, ha a state = "" (empty string).
-
Hali!
Valaki tudná értelmezni nekem ezt a JS sort?
(az objID az egy TABLE objektum ID-je)var obj = document.getElementById(objID);
var state = obj.getAttribute("hm.state");
if (state == null) { state = "0" };A programrészlet 2. sora érdekelne, mert a getAttribute az egy adott objektum általam kívánt attributumát adja vissza.
Viszont a TABLE objektumnak nincs STATE pláne nem HM.STATE attributuma...Fire.
UI: a programrészlet egy kifogástalanul működő JS-ből van.
-
zhagyma
őstag
Úgy van, ahogy írták, de helyetted nem írom meg. Mindkét javascipt kódot tedd ...js file-ba. Add meg a <HEAD> részbe. Az utolsó javascipt file végére írd be:
function add( node, name, handler) {
if (node.addEventListener) {
node.addEventListener( name, handler, false );
} else {
node.attachEvent( 'on' + name, handler );
};
};
add( window.document.body, 'load', masik_function );
add( window.document.body, 'load', tablecloth );mod: vagy window.document.body, vagy window. Régen használtam ...
-
zhagyma
őstag
Feltételezem, hogy hibakeresést folytatsz. Amenyiben nem az alapoktól írtad a javascript kódot, hanem valamilyen kererendszert használsz, jó lenne tudni melyiket? Úgy általában:
1. Ajax (XMLHttpRequest = XHR) eredmény, akkor jó szinkron és asszinkron esetben is, ha:
if ((XHR.readyState == 4) && (XHR.status == 200)) {
window.alert( XHR.requestText ); // sima szoveg
window.alert( XHR.requestXML ); // XML DOM, amennyiben xml file-t küld a server
};2. Ha nincs serveroldal megvalósítás, akkor is használhatod asszinkron esetben:
XHR.onreadystatechange = function() {
... // alapállapot a div-be, vagy amit szeretnél.
};
... Lehet valahogy nem esemény alapon javascript függvényt meghívni? ...Lehet eseményből és sima függvényhívással is meghívni javascript függvényt. Itt nem tudom, pontosan mire gondolsz?
-
Drizzt
nagyúr
Egy legördülő listából kiválasztva egy eredményt, az onChange metódussal Ajaxszal frisstek egy div-et az oldalaom. Ez teljesen nagyszerű, de: alapból nem jön be semmi. Hogyan lehetne betenni valami alapállapotot neki? Lehet valahogy nem esemény alapon javascript függvényt meghívni? Érdekes módon body onload-dal se ment a dolog.
-
The DJ
addikt
Sziasztok!
Van nekem egy javascriptem, amivel a honlapon szereplő táblázatokat lehet szebbé varázsolni. (Erről van szó: [link]) Működik tökéletesen, már kicsit meg is lett moddingolva, hogy ne minden táblázatra legyen hatással, hanem csak a megadott class-ra. Viszont van egy gondom vele. Az oldalon szerepel egyéb szkript is, méghozzá a body onload részben kerül betöltésre. A táblázatos szkript fórumát átböngészve akadtam rá, hogy ebben az esetben vagy az egyik nem fog működni vagy a másik és ez így is van, tehát kiütik egymást, ha az egyik megy, akkor a másik nem. (Attól függ hova helyezem el a szkript betöltését:
<script type="text/javascript" src="tablecloth/tablecloth.js"></script>
. Ha a <head> részbe akkor az oldalon szereplő eredeti szkript megy, ha a <body> részbe akkor a táblázatos működik, de az eredeti nem
Nekem viszont mindkettőre szükségem lenne.
A fórumon ezt írták a problémára: "Use an addEvent function to add the onload event, the script will not work if someone put another onload attribute on body tag."
No igen, csak ehhez én már kevés vagyok. Aki tudna esetleg segíteni benne, hogy átszerkeszti nekem ezt a táblázatos szkriptet ilyen formában azt megköszönném.
Itt a forráskód: [link]
-
emitter
őstag
üdv!
Keresgéltem már, de egyelőre nem találtam olyan scriptet (ajax), amivel egy ilyen 5-csillagos értékelést (szavazást) tudok megoldani.
Ha tudtok ajánlani vmit e célra, megköszönöm!Nem értek ajaxhoz, időhiány miatt nem szeretnék most beletanulni, ha nem muszáj, ezért kérnék egy kész scriptet..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- PlayStation 4
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nintendo Switch 2
- Autós topik
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- ThinkPad T14 Gen4 14" FHD+ IPS érintő Ryzen 5 PRO 7540U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- HP 15-af105nh laptop (15,6FHD/AmdQuad/4GB/128SSD/Magyar) - Akku X
- JOYOR S5 Pro 10" Elektromos Roller 26Ah Akkumulátorral Moddolt!
- XPS 13 9310 13.4" FHD+ IPS i7-1185G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged