- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szaporodik és sokasodik a One UI 8.5
- Robottal a nyomában üldözi a Honor a Huawei-t
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Taoharcos
aktív tag
Sziasztok!
Eclipse-t használok, a Lombok-t próbálom beállítani. Ahogy kell futtatom a lombok jar-t, az eclipse.ini-ben belekerül:
-javaagent:C:\Util\eclipse-jee-2026-03\lombok.jar
A Java 25-ös, a pom.xml-ben benne van a dependency-ben.
Ennek ellenére nem tudom elérni a getter/setter-ét egy osztálynak, amiben ott van a @Data vagy @Getter, @Setter.
Remélem érthetően írtam (próbáltam röviden írni).Ja és az About Eclipse-nél nem látszik hogy a lombok installálva lenne.
-
Szmeby
tag
Attól függ, milyen eszközzel olvasod fel a fájlt.
Akárhogy is, a fájlban a szöveg byte-ok halmaza, azt valamilyen karakterkészletre kell alakítani felolvasáskor. Akár bytearrayt, akár inputsreamet, akár valamilyen fancy toolt használsz, ami ezekre épül, mindegyikben kell legyen (az értelmesekben legalábbis) olyan opció, ahol megadhatod a charsetet is. Vegyük például a Files::lines metódust ő is vár egy charsetet, megadhatja az, akinek erre van igénye.
A nio StandardCharsets osztályában megtalálod a gyakran használt charseteket, bár mondjuk a latin2 szerintem nincs köztük, de a nio ismeri azt is. Legrosszabb esetben stringként megadod a Charset::forName factory metódusnak és máris van egy charseted, amit használhatsz az olvasásnál. Csak jól írd be a nevét.
Egyébként, ha lehetőséged van rá, inkább pl. UTF8-ban generáld ki azt a csv-t, az sokkal univerzálisabb.
-
Taoharcos
aktív tag
Sziasztok!
Karakter kódolási problémával kapcsolatban kérdeznék.
Java 17 és Spring 3.2 verziókat használok.
Egy Spring Boot-os alkalmazás fejlesztése Windows alatt történik. Egy .csv file-t készít amit le lehet tölteni. Windows helyesen jelenek meg a magyar karakterek. Viszont ha feltelepítem egy hardenelt Ubuntura, akkor a magyar karakterek helytelenül jelennek meg. Elvileg minden már csak UTF8-at használ, de nincs elképzelésem sem, hogy mi lehet a probléma.Elnézést, pontatlan voltam, a Windows ISO-8859-2-t használ.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy lehetne Java 17 alatt ISO-8859-2-es karakter készletet használni? -
Aethelstone
addikt
-
hoopy
csendes tag
Futásidőben nem tudsz. Viszont induláskor tudsz neki beadni portszámot: itt
Illetve a propertiesben a server.port=0 egy random portot választ.Kerülőmegoldásokkal biztos megoldható az is, hogy induláskor a TCP portot először ellenőrzöd és ha foglalt növeled és azt adod be neki a main függvényben. (TestSocketUtils-nak talán van egy ilyen from-to port scan metódusa)
Bár prod környezetben érdekes megközelítés nem statikus vagy teljesen random portot használni.
-
Csaby25
őstag
Szia.
[SanFranciscobol Jottem]
[Java Brains]
[Amigoscode]
így hirtelen.Köszi! Az elsőt átvettem, a másodikat is ismerem
-
TGWH
őstag
Szia.
1. Azért a frontend, backend fogalmával jó alaposan tisztában lenni.
2. Abban teljesen igazad van, hogy egy fórumon minden sokkal átláthatóbb, ha jól csinálják meg (láttam már jó pár fórumot ami tök átláthatatlan volt). Viszont az emberek nagyobb részének teljesen elég a Facebook felszínessége. És ez nem informatikai okokból van, hanem Cukor Márk tudja mi kell az embereknek, és ezt az igényt kielégíti.
3. Ha egy fórumot akarsz készíteni, használj egy kész fórum motort. azok már kiforrottak, sok bosszúságtól kíméled meg magad.
4. Mi az hogy az adatbázis korlátozva van? Ez így elég laikus megfogalmazás.Amit írtam, nem megbántani akarlak, csak pontosabban kéne fogalmaznod. Teljesen igaza van floatr -nak, a karbantarthatóság nagyon fontos!
Nem akarok fórumot készíteni.
Egy adatbázis van, létre akartak hozni még egyet, de nem lehet. De nem gond, csak egybe lesz minden tábla.
Akkor igazából PHP + mysql is lehet, azt mondjátok az jobb, mint xml fájlokba kiirtani java alatt. Akkor tolódik a java tanulás.
Kössz mindenkinek
-
Csaby25
őstag
Szia!
A resources-ba schema.sql-ként vagy data.sql-ként legyen és akkor létrejön. De a schema.sql a jobb megoldás.
A pom.xml-ben ez is benne van:<dependency>?
<groupId>com.h2database</groupId>
<artifactId>h2</artifactId>
<scope>runtime</scope>
</dependency>
San Franciscoból jöttem?
Üdv, ZoliIgen, SFJ

JPA-val működött, ezért gondoltam kipróbálom JPA nélkül csak JDBC-vel.
Amúgy az volt a baj, hogy elfelejtettem hozzáadni spring.datasource.platform=h2, ezt a properties-hez... De azért köszi! -
Szmeby
tag
Ha az egy RollingFileAppender, akkor igen.
Bár emlékeim szerint volt neki valami MaxFileSize property-je is... lehet, hogy az közben elavulttá vált? A doksiban így hirtelen blikkre nem találom.
-
disy68
aktív tag
Ez egy régebben (10+ éve)megírt dll. Biztos nem vírusos. Eddig más programnyelvből (Delphi) lett meghívva, és ott működött jól. Talán annyi tudtam még észrevenni, hogy ha elindítom a saját programomat, és leállítom, majd újraindítom, akkor jön elő, de az bizonytalan, hogy mennyi idő múlva és hányadik újraindításnál. Elvileg a Windows újraindítása után rögtön nem csinálja.
meg kell nézni, hogy pontosan mit és hogyan csinál, hogyan volt használva a korábbi programból és hogyan a tiedből, ha ennyiből nem derül ki akkor utána nézel, hogyan lehet debug-olni, abból biztos kiderül, hogy mi okozza a problémát
aztán vagy máshogy használod vagy át/újra kell írni -
disy68
aktív tag
Van egy projektem, ami egy külső dll file-t használ egy feladat elvégzéséhez. Jna-t használok. Általában működik is, de néha teljesen váratlanul Microsoft Visual C++ Runtime Library: "Buffer overrun detected! A buffer overrun has been detected which has corrupted the program's internal state." hibát dob.
Találkozott már valaki ilyen hibával, vagy van valami ötlete mi lehet a hiba? Mivel ez túlnyúlik a Java-n és inkább csak a Java-ban vagyok otthon, ezért nem tudom hogy kéne a hibát keresni.
Java 8 , Windows 10 az oprendszer és elvileg 4.8.03752 a .NET verzió. Esetleg rossz .NET verzió lenne a probléma?Mi az a dll, amit használsz? A hiba azért van, mert a dll-ben lévő kód az általa lefoglalt memórián kívül akar írni a memóriába, amit akár más process éppen használ. Ezt figyeli a runtime és lelövi. Jobb esetben bugos a dll-ben lévő kód, rosszabb esetben valami kártevő lakik benne.
-
Lortech
addikt
Szeretném megoldani, hogy az alkalmazásom autentikációjához ne kelljen felhasználónév / jelszó párost használni, hanem automatikusan az Active Directory-ba bejelentkezett windows felhasználó accountját használja az alkalmazás. Ebben szeretnék tanácsokat (esetleg példa vagy tutorial linkeket) kérni. Keresgéltem, de nem találtam használható információt.
Nem mindegy, hogy helyben futó alkalmazás vagy webalkalmazás, de kerberos, SPNEGO, GSSAPI kulcsszavak környékén keresgélj.
-
Ezekiell
veterán
-
floatr
veterán
-
Csaby25
őstag
-
Csaby25
őstag
Ok, köszi. Ha az STS mindet tud amit a sima Eclipse akkor csak azt hagyom meg. Jelenleg mindhárom fent van: Eclipse, Eclipse EE és STS. Jó lenne csak eggyet meghagyni..
-
mobal
nagyúr
-
mobal
nagyúr
Thymeleaf-et én messze kerülöm. Ha api + frontend a cél akkor mustache sokkal jobb. Ha viszont egy monolitikusabb alkalmazás akkor jó.
H2-re +1 és tudod migrálni flyway segítségével.
-
Csaby25
őstag
-
floatr
veterán
Két különböző db, létre vannak hozva (Oracle és Mssql). Alapból nem szeretném beállítani, két külön alkalmazásban kapcsolódok most a db-khez, ott nem is kell beállítani. Most hogy megpróbáltam egy alkalmazásból kapcsolódni mind a kettőhöz, jött elő a hiba, hogy be kéne állítani a dialect-et.
Nekem az egyik projektben egy ideig két Oracle 10g adatforrásom volt beállítva v7-es driverrel ahhoz hasonlóan, ahogy a második példádban írják le. Nem kellett dialektust használni, viszont mysql-es példák alapján mindig belefutok ebbe. Kezdem én is hülyének érezni magam
-
disy68
aktív tag
Sziasztok!
Spring Boot-ot használok, szeretnék két adatbázist is használni. Találtam rá példát:
[baeldung.com] [medium.com] .
Az a problémám, hogy a Spring Boot mindenképpen kéri, hogy állítsam be a dialect-t. (pl.: spring.jpa.database-platform=org.hibernate.dialect.Oracle10gDialect).
A medium.com-os példában szerepel, hogy a spring.jpa.database=default -el be lehet állítani a dialect-t, de nálam ezzel is "access to dialectresolutioninfo cannot be null when 'hibernate.dialect' not set" hiba jön elő. Viszont a fentebb leírt módon csak az egyik adatbázis dialect-jét tudom beállítani. Valakinek van valami ötlete?Alapból nem kéne külön beállítani, ha tud kapcsolódni, akkor meg tudja határozni. Én első körben arra tippelnék, hogy a kapcsolat se épül fel vagy nincs a db létrehozva, akkor is jöhet ez a hiba. A két db amúgy különböző? Van-e mintakód? Próbáltad-e esetleg valami in-memory db-vel (pl. h2/hsql)?
(#10975) venic
Melyik porton futna? Ha 80-as, akkor a skype esetleg lehet a ludas. De valami hibaüzenet nem ártana
-
sztanozs
veterán
Lehet a táblában sorszintű ismétlődés (és fontos ezt megtartani)?
Mert ha nem, akkor csinálsz egy view-t, ami generál soronként egy egyedi ID-t. -
floatr
veterán
Ha egy kicsit több infót adnál, talán könnyebben tudnánk segíteni. Nem kell nagy konkrétum, elég csak nagyvonalakban, vagy egy példával.
-
Mr K
őstag
Ha van olyan oszlophalmaz, amiből lehet kulcsot képezni (azaz pl. lehet(ne) rájuk unique indexet definiálni az adatbázisban), akkor az ezen oszlopoknak megfelelő objektumváltozóból lehet összetett kulcsot (composite key) gyártani. (Pl. az
@EmbeddedIdannotációval.)Ha Oracle az adatbázis, akkor lehet próbálkozni azzal is, hogy a ROWID-et rámapeljük valamilyen dummy változóra:
@Id @Column(name="ROWID") String id;
(Magam sohasem próbáltam, de lekérdezésnél akár működhet is...
Persze a hordozhatóságnak ilyenkor annyi.) -
Drizzt
nagyúr
Hát ha nem példányosítod, akkor null lesz. Az egy jogosabb kérdés lenne, hogy mi a fene szükség van rá egyáltalán, hogy ott legyen az a static variable, mert a felhasználási módja nem indokolja a jelenlétét. De a többiek már úgyis leírták.
-
E.Kaufmann
veterán
-
Regirck
senior tag
-
E.Kaufmann
veterán
-
sztanozs
veterán
-
M_AND_Ms
veterán
-
bambano
titán
-
disy68
aktív tag
-
Aethelstone
addikt
Pontosan, ahogy a kolléga írta. Jackson, Json, Gson témakörben nézelődj.
Szerk, hogy webservice. Hmm. Rest vagy webservice? Nem jó keverni. A rest alapvetően json (ez a szokás), a webservice xml.
-
mobal
nagyúr
Miért ne lehetne? Vissza szerializálod és feldolgozod.
-
velizare
nagyúr
-
Lortech
addikt
Az álláshirdetésekben általában össze vissza van ez. Akkor is beleírják sokszor, ha full spring stacken dolgoznak. Akik kiírják a pozíciókat, sokszor azt se tudják, mi a különbség. Mai napig J2EE-nek nevezik Java EE helyett stb.
-
Szmeby
tag
A szerző állítása szerint a cikkek dedós szinthez íródtak. Egyetértek. Viszont rendkívül értékesek is.
Ugyan csak felületesen olvastam, de gyorsan megragadott. Visszaköszönnek olyan nyelvi fordulatok, melyeket réges régen egy C64 prog könyvben olvastam, és gyerekfejjel mennyire lebilincselőnek találtam. Szívesen viszontlátnék egy hasonló stílusban íródott gyerekkönyvet mondjuk java vagy python köré építve. -
Superhun
addikt
Sziasztok!
A linken található projektben a personService Person findByName(String name) és void save(Person person) metódusa jól működik, viszont a List<Person> findAll() metódusa nem működik
com.vaadin.event.ListenerMethod$MethodException: Invocation of method uriFragmentChanged /
org.springframework.beans.factory.BeanCreationException: Error creating bean with name /
org.springframework.beans.BeanInstantiationException: Failed to instantiate
hibát dob. Csak akkor van hiba ha a visszatérési érték List.Szia. CrudRepository esetén a List visszatérési érték nem működik. Cseréld le Iterable<Person>-ra a visszatérési értéket, vagy használj JpaRepository-t CrudRepository helyett és akkor működik a List is.
-
Retekegér
MODERÁTOR
Sziasztok!
Ezt a példát kipróbáltam, és mivel jól érthető, megpróbáltam Spring boot-al "összehozni". Az Authentication osztályt a LoginPage osztályba akartam injektálni, de java.lang.NullPointerExceptiont dob. Az általam átalakított kódot ide töltöttem fel.
A végső cél JPA adatbázishoz való csatlakozás lenne.Nem az a gond, hogy nincs Authentication példány?
-
disy68
aktív tag
Én nem használnék ma már sha-1-et sima sóval (pláne nem egy statikus értékkel). Szerintem használj minimum bcrypt-et. Itt olvashatsz egy OWASP ajánlást jelszó hash tárolásról/kezelésről. Bcrypt minta. Amúgy a Spring Security is tartalmaz bcrypt-hez util osztályt.
Session kezelést is rábíznám a Springre, biztos tudnak a Vaadin-nal együttműködni, de velük nincs konkrtét tapasztalatom.
-
togvau
senior tag
-
togvau
senior tag
Igen, mavent is kéne használni, de én már elfelejtettem/nem is ismerem az ilyen sallangrendszereket, bug gyűjteményeket mint a spring, maven, és a többi, multiknál épp aktuálisan "kötelező" bloatware.
Szóval a feladat egy jsf, jpa-mysql alkalmazás ami wildfly-on fut, és maven van használva benne. Eclipse-ben fejleszteném, és erre a feladatra a legminimálabb környezetet szeretném összehozni... mert nekem a sima eclipse-java SE+ innen onnan öszedett libek eddig elegendőek voltak...
Erre mik a javaslatok?Letöltöttem egy mavent, az úgy van kicsomagolva. Eclipse-ben van olyan hogy új maven project, és valami group meg artifact id-ket írtam bele, de aztán mi van? Hogy lehet válogatni a libek között amiket elvileg meg kéne találnia?
-
floatr
veterán
-
moriak
tag
-
kispx
addikt
-
disy68
aktív tag
Hirtelen ilyen hibaüzenetbe futottam at STS-el:
Plug-in org.eclipse.jdt.ui was unable to load class org.eclipse.jdt.internal.ui.javaeditor.CompilationUnitEditor.
Plug-in org.eclipse.jdt.ui was unable to load class org.eclipse.jdt.internal.ui.packageview.PackageExplorerPart.
Próbáltam a saját könyvtárára teljesen jogosultágot adni. de az nem segítetett.
Valami ötlete van valakinek?Esetleg nem Java 9 van neki beállítva?
-
orc88
őstag
FIGYELEM MINDEN KEZDŐNEK!!
Nagyon jó, magyar nyelvű, érthető, ingyenes.
http://sanfranciscoboljottem.com/ui: Nem szoktam nagy betűvel írni, de ezzel szeretném a kezdők figyelmét jobban felhívni erre az ingyenes lehetőségre. Kérem emiatt senki ne moderálja ki a hozzászólásomat, de most kiabálnom kellett.
Ja és tényleg kéne már egy összefoglaló a topik elejére, honnan mit érdemes tanulni.
Ez most pont jól jött!

-
emvy
félisten
Van egy fuggvenyed,
R fuggveny(P1,P2,P3).A fuggveny parameterei P1,P2,P3, visszateresi erteke R. Ha a fuggvenyt meghivod, es ennek eredmenyekepp a rendszerben _barmi_ mas megvaltozik, akkor van side effect. Peldaul ha kiir valamit a kepernyore, akkor az mar side effect.
-
Lortech
addikt
Nem tőlem kérdezted, és csak részben válaszolok.
Számomra a Vaadin (és hasonló megoldások) legnagyobb hátránya az egész megoldás alapfilozófiája, ami egyébként legnagyobb előnye is volna egyben. Az, hogy megpróbálja a webet elfedni a Java programozó elől a webalkalmazásokkal kapcsolatos általános problémákat és technológiákat, html-t, css-t, javascriptet. Kapsz egy keretet és előre meghatározott eszközkészletet (pl. komponenseket), amiből össze tudsz legózni egy webalkalmazást anélkül, hogy igazán értenél a webhez, nem sűrűn kilépve a Java adta komfortzónádból. Ezt kínálja elméletben. A gyakorlat természetesen nem ilyen egyszerű, mert vannak a fránya ügyfelek, felhasználók, akik nem uniformizált szoftvereket akarnak, hanem egyedit, a nekik legmegfelelőbbet, testreszabottat, pont olyat, amilyet elképzeltek.A gond ott kezdődik, amikor ki kell lépned a készen kapott megoldások keretei közül és bővítened kell az eszközkészletet egy saját megoldással, vagy hibába futsz bele, vagy a kapott keretek szűkösnek bizonyulnak egy adott probléma megoldásához. Ez pedig fájdalmas lehet, elviheti azt a produktivitásbeli előnyt, amit korábban megnyertünk.
Az én munkám - sajnos vagy szerencsére - olyan, hogy sokféle, teljesen különböző projektünk van, és teljesen egyedi igényeknek kell megfelelni, ritkán tudjuk egy komponens halmaz által szabott lehetőségekhez igazítani az igényeket, ezért nincs csak egyféle megoldás, amit mindig használunk, pl. egy extjs, ami egyébként tök oké a licencelését és a releaselésüket leszámítva.
Egyébként azt gondolom, hogy 2017-ben gyors, modern, igényes, reszponzív webalkalmazásokat aligha lehet erős webes frontend tudás és némi designer véna nélkül fejleszteni, ehhez képest pedig igencsak kompromisszumos megoldásokat nyújtanak az ilyen előre definiált komponensekkel operáló frameworkok, mégha a megjelenítésük jól testre szabható is. Én azt mondom, hogy aki nem frontend fejlesztő, és nem érdekli a frontend annyira, hogy a szükséges dolgokat megtanulja hozzá, annál felesleges a frontend fejlesztést erőltetni. /Persze nyilván teljesen mások lehetnek az igények egy enterprise intranetes webalkalmazásnál, mint egy csillivilli, milliós végfelhasználói bázist különböző eszközökre optimalizáltan kiszolgáló alkalmazásnál./ -
törölt tag
A swing is elvesztegetett idő, egy munkaadó se kiváncsi erre. Inkább valami mást tanulj, Vaadinon kivűl még ott van a GWT, Struts, de a JSF vagy JSP is hasznosabb, vagy JPA, Hibernate, Eclipselink, Spring, Junit, Mockolás, TDD, SQL stb.
Ha már könyvből tanulsz "az agyhullám java" sokkal hasznosabb, aktuálisabb és érthetőbb. Ráadásul a Youtube-on sok jó java oktató videó van, angolul rengeteg, de még magyarul is sok.Köszi, meglesem akkor ezeket

Mondjuk most megvettem a "Szoftverfejlesztés Java SE platformon" című könyvet.
Ez úgy tűnik jóval korrektebb információkat tartalmaz. -
Aethelstone
addikt
Majd holnap, most mobilról írok. Annyit csak, hogy aktív Vaadin alapú fejlesztésben vagyok, nem a levegőbe beszélek.
-
Taoharcos
aktív tag
Még mindig szükség van swing tanítására? Egy Vaadin sem nehezebb, viszont abszolut értékes, aktuális tudást jelent.
JA! a Vaadinnak a saját oldalán kutyajó alapok vannak videóval az alapokhoz.
Ebből pikk-pakk meg lehet tanulni, persze kell hozzá java alap. Ráadásul pl meg lehet érteni mi is a singleton tervezési minta, és a CustomerService osztályból is sokat lehet tanulni.Mivel a java alapokat egy picit értem (lehet hogy nagyképű kijelntés), ezért nem is néztem, de most rákerestem, és a java alapokhoz rengeteg videó van (magyarul is!) amiből meg lehet tanulni az alapokat ingyen!
-
Aethelstone
addikt
Még mindig szükség van swing tanítására? Egy Vaadin sem nehezebb, viszont abszolut értékes, aktuális tudást jelent.
JA! a Vaadinnak a saját oldalán kutyajó alapok vannak videóval az alapokhoz.
Ebből pikk-pakk meg lehet tanulni, persze kell hozzá java alap. Ráadásul pl meg lehet érteni mi is a singleton tervezési minta, és a CustomerService osztályból is sokat lehet tanulni.Nos, a Vaadinról határozott véleményem van és nem jó. Másrészt a Swing és a Vaadin nem összehasonlítható. A Swing standalone, a Vaadin webes keretendszer.
-
törölt tag
Az a gond, hogy a forráskódot és a class-t felhasználnák majd osx es linux rendszereken is. Uft8 kellene. Igazából már csak a bevitelt kellene valahogy megoldani. Gondolom az UTF8 ékezetek 2bytes tárolása okoz gondot, de egyelőre nem tudom pontosan mi a gond csak tippelek.
Kipróbáltad ahogy leírtam és neked is ezt az eredményt adja?(#9142) disy68:
Nálam a fentebb leírt UTF-8 beállításaimmal fordítva/futtatva az INPUT_MESSAGE helyesen jelenik meg, de ékezetet beírva a
out.println(String.format("key: '%s'", scanerObj.next().charAt(0)));sornál ugyanazt a hibát adja, mint amit már mutattam. -
disy68
aktív tag
-
F1rstK1nq
aktív tag
Lehet én vagyok a maradi, de nem egyszerűbb/hatékonyabb így? mvnrepository, majd megkeresed és bemásolod a megfelelő dependency-t a pom-odba?

-
szucstom
őstag
-
Boryszka
tag
Szia.
Nem tudom hogy pontosan mi a koncepciód. Én úgy kezelném a dolgot, hogy egy objektumot ad, és ennek az objektumnak az osztályában lehetne meghatározó milyen tulajdonságok fontosak. Pl: hány hengeres, hány lóerős stb. és milyen kép tartozik hozzá. Az szerintem nem jó módszer, hogy a kép neve alapján akarod eldönteni hány hengeres.Akkor ahány kártya, annyi objektum kell?
-
cigam
titán
Bevallom én is gyenge vagyok angolból, de TÉNY csak angolul szabad! Akkor ki kell szótárazni/google.translate-zni. Szokni kell, és közben ráadásul az ember nem csak a programozást tanulja, hanem az angolt is. Ráadásul a használható tutorialok, jó oldalak angolul vannak.
A Clean Code elvek miatt is szükség van a jól kifejező angol nevek ismeretére.Miért? Megsértődik, ha magyarul írsz, és ezért lassabban/hibásan fog futni?
-
bucsupeti
senior tag
-
n00b
csendes tag
Én most hétfőtől járok egy intenzív 12 hetes online kurzusra:
https://www.edx.org/course/software-construction-java-mitx-6-005-1xEz teljesen ingyenes, ha nem akarsz papírt róla, és az MIT tartja. Csapatokban fogunk projekteken dolgozni. Lehet, hogy kicsit későn szólok, de ha csatlakozol, szólj! Mindig jó, ha vannak magyar ismerősök

A többieket kérdezem: szerintetek érdemes kifizetni az 50 dolcsit a papírért? LinkedIn-be is beilleszthető. Én szeretnék a szakmában elhelyezkedni, de egy ismerősöm szerint nem a papírt nézik, hanem a tudást.
-
emvy
félisten
Sziasztok!
A problémám az alábbi kóddal, hogy a session.invalidate után nem lép ki még "érvényes" a session. Van valami ötletetek?
package com.zolee.jsfloginhome20160924a;
import java.io.IOException;
import java.io.PrintWriter;
import javax.servlet.ServletException;
import javax.servlet.annotation.WebServlet;
import javax.servlet.http.HttpServlet;
import javax.servlet.http.HttpServletRequest;
import javax.servlet.http.HttpServletResponse;
import javax.servlet.http.HttpSession;
@WebServlet (urlPatterns = {"/LogoutServlet"})
public class LogoutServlet extends HttpServlet{
protected void doPost(HttpServletRequest request,
HttpServletResponse response) throws ServletException, IOException{
response.setContentType("text/html");
PrintWriter out = response.getWriter();
HttpSession session = request.getSession();
session.invalidate();
if(session!=null){
out.print("még be vagy jelentkezve");
request.getRequestDispatcher("welcome.html").include(request, response);
}
else{
out.print("kijelentkeztél!");
request.getRequestDispatcher("index.html").include(request, response);
}
}
}> session.invalidate();
A 'session' az itt ugye egy lokalis valtozo, egeszen konkretan egy referencia. Ezen hivsz egy metodust. Nincs ertekadas. Ha nincs ertekadas, akkor a valtozo hogy lehetne hirtelen null?
HttpSession session = request.getSession();
session.invalidate();
if(getSession(false)==null){
out.print("még be vagy jelentkezve");
request.getRequestDispatcher("welcome.html").include(request, response);
}
else{
out.print("kijelentkeztél!");
request.getRequestDispatcher("index.html").include(request, response);
}Probald meg inkabb igy.
-
mobal
nagyúr
-
bambano
titán
-
floatr
veterán
A tomcat tökéletesen megfelelhet, mivel ahhoz gyakorlatilag minden IDE rendelkezik connectorral. Mondjuk sok múlik azon is, hogy servlet vagy bean konténer kell.
-
MrSealRD
veterán
-
Chesterfield
őstag
-
floatr
veterán
Nem ismerem a céget, de majdnem biztos, hogy konkrét cégekkel, vagy fejvadászokkal állnak szerződésben, és a tanfolyam költéségének nagyobbik részét a toborzó cég fizeti, ha sikerül szerződét kötni. Nincsenek csodák, és egy cég sem engedheti meg magának, hogy lényegesen rosszabb szolgáltatást nyújtson, mint bárki más. Ez max igen rövid távon éri meg, utána bukó.
-
ToMmY_hun
senior tag
Amennyiben olcsón szeretnél tanulni, akkor javaslom, hogy állj neki egyedül, könyvekből. Ez a legnehezebb módszer, nem is a leghatékonyabb, de biztosan a legolcsóbb. Könyveket ajánlottak már a fórumban, rá tudsz keresni hogy miket érdemes elolvasni.
Én a következőket ajánlom:
- Agyhullám Java (ezzel kezdd)
- Effective JavaEzen felül ami még kelleni fog, az a verziókezelés, design pattern-ek, legalább egy Java IDE alapos ismerete, javaslom az Eclipse-et, esetleg a Netbeans-t.
Kérdéssel nyugodtan fordulhatsz a fórumtársakhoz, nem hiszem hogy kevésbé lennének képzettek, mint az előadók az általad mutatott tanfolyamon.

-
axioma
veterán
Nezd, ket lehetoseg van.
1. a ceg elszamolta magat - szerinted erre mennyi az esely?
2. amennyibe kerul, annyit kapsz a penzedert
Lehet, hogy tkp. csak a vizsgaert fizetsz, kapsz ne'mi amugy is megtalalhato tavoktatos tananyagot, aztan kuzdj meg vele. Epp nemreg linkelte'k be egy masik topikba a cikket a ket masik magan programozokepzesrol, ahol senior programozo szintu emberek - annak megfelelo fizetesert persze! - foglalkoznak a csoporttal, akiknek tanulasi helyet, valos orakat (bar inkabb gyakorlatiakat), konzultaciot biztositanak -- szoval nem tud olcso lenni az a fajta kepzes, tehat olcso kepzes me'g annyit se ad. (Mert nyilvan nem egyetemi szintu tudast lehet osszeszedni erettsegirol indulo bolcsesz iranyultsagunak.)
+1. esetleg a kesobbi elhelyezesedert a kozvetitotol kapott penz lehet me'g benne, de ez tuti nem ez a nagysagrend, ami a kulonbseg -
Nagytoll
senior tag
Szia.
Én ActionListernert használnék (mert megszoktam és erre a célra szerintem müködik). A két doboz között mi írja ki a műveleti jelet? Végül is mindegy mert mindegyiknek meg lehet változtatni a feliratát. Pl lehet Jlabel és setText(). Esetleg ha mégsem akar kiíródni a megfelelő jel akkor egy setVisible(true); -t kell még kiadni, mert arra biztosan frissül.Köszi a választ! JLabelt használok kiiratásra, kipróbálom a setTextet, nem is tudom hogy nem jutott ez eszembe rögtön. Végignéztem a listát amit feldob az eclipse, ha pontot írok, biztos átugrottam.
-
-
DS39
nagyúr
-
Taoharcos
aktív tag
-
Taoharcos
aktív tag
Természetesen a Windowsban a környezeti változók között beállítottam a Java-t, de ez kevés
-
kemkriszt98
tag
-
kemkriszt98
tag
Én inkább a 24 órát ajánlom, Nekem az Agyhullám kicsit kusza a sokféle bekezdés miatt, de van egy ingyenesen letölthető, kicsit nehezebben értelmezhető magyar könyv, viszont alaposabb: Nagy Gusztáv: Java Programozás. Ha tudsz egy picit már angolul, akkor viszont inkább válasz valami angol nyelvű anyagot, sokat jelent, ha rögtön angolul tanulsz, először én sem hittem, de nagyon hasznos. Ha valahol elakadsz angolul rengeteg segítséget lehet találni.
Jó még az Angster Erzsébet féle könyv, de az már mélyebben tárgyalja.Embere válogatja
amúgy ha már az angolnál tartunk tudsz ajánlani valami jó könyvet? -
CoolBoy323
nagyúr
-
TBG
senior tag
Köszönöm a sok tanácsot, sok hasznos instrukciót kaptam.
Végül az alább látható containsUser-el oldottam meg a feladatot. Mi a véleményetek a megoldásról?package com.corejsf;
import java.io.Serializable;
import java.util.*;
import javax.faces.bean.*;
@ManagedBean(name="userbean")
@SessionScoped
public class UserBean implements Serializable{
private String name;
private String password;
private String userListToString;
private static ArrayList userList = new ArrayList();
private User user;
public String addUser(){
user = new User(name, password);
userList.add(user);
userListToString = userList.toString();
if(containsUser(userList, user)){
return "thankYou";
}
else {
return "loginFail";
}
}
public boolean containsUser(ArrayList<User> userList, User user){
boolean isContainsUser = false;
for(int i = 0 ; i < userList.size(); i++ ){
if(userList.get(i).getName().equals(user.getName())&&userList.get(i).getPassword().equals(user.getPassword())) {
isContainsUser = true;
}
}
return isContainsUser;
}
public String loginUser(){
return "thankYou";
}
else{
return "loginFail";
}
}
public String getUserListToString() {
return userListToString;
}
public String getName() {
return name;
}
public void setName(String name) {
this.name = name;
}
public String getPassword() {
return password;
}
public void setPassword(String password) {
this.password = password;
}
}A JSF-el ismerkedem, csak közben gondoltam, egy kis kitérőt teszek az ArrayList irányába. Természetesen később nyilván egy adatbázis a végső megoldás. De egyszerre kezdőként nem akarok több dolgot is csinálni.
Plusz:
helyett:
private static List userList = new ArrayList();
-
WonderCSabo
félisten
Köszönöm a sok tanácsot, sok hasznos instrukciót kaptam.
Végül az alább látható containsUser-el oldottam meg a feladatot. Mi a véleményetek a megoldásról?package com.corejsf;
import java.util.*;
@SessionScoped
private String name;
private String password;
private User user;
public String addUser(){
userList.add(user);
return "thankYou";
}
else {
return "loginFail";
}
}
public boolean containsUser(ArrayList<User> userList, User user){
boolean isContainsUser = false;
for(int i = 0 ; i < userList.size(); i++ ){
if(userList.get(i).getName().equals(user.getName())&&userList.get(i).getPassword().equals(user.getPassword())) {
isContainsUser = true;
}
}
return isContainsUser;
}
return "thankYou";
}
else{
return "loginFail";
}
}
return userListToString;
}
return name;
}
this.name = name;
}
return password;
}
}
}A JSF-el ismerkedem, csak közben gondoltam, egy kis kitérőt teszek az ArrayList irányába. Természetesen később nyilván egy adatbázis a végső megoldás. De egyszerre kezdőként nem akarok több dolgot is csinálni.
Sokkal szebb lett volna az equals-t és a hashcode-ot felüldefiniálni. A collectionnek télleg mindenképpen kéne adnod generikus típusparamétert.
Másrészt ha már megtaláltad, térj vissza rögtön, mert utána már felesleges iterálni tovább a listán.
-
modder
aktív tag
Ja valami kód is:
package com.corejsf;
public class User {
private String name;
private String password;
public User(String name, String password){
this.name = name;
}
return name;
}
this.name = name;
}
return password;
}
}
}package com.corejsf;
import java.util.*;
@SessionScoped
private String name;
private String password;
private User user;
public String addUser(){
userList.add(user);
if (userList.contains(user)){
return "thankYou";
}
else {
return "loginFail";
}
}
if(userList.contains(user)){
return "thankYou";
}
else{
return "loginFail";
}
}
return userListToString;
}
return name;
}
this.name = name;
}
return password;
}
}
}Illetve a private static List userList = new ArrayList();-t tedd inkább egy @ApplicationScoped bean-be nem static-ként, mert semmi garancia nincs rá, hogy egy konkurens felhasználó, akit másik http worker szál szolgál ki szerver oldalon, ugyanazt fogja látni a userList-ből.
-
Mukorka
addikt
Ja valami kód is:
package com.corejsf;
public class User {
private String name;
private String password;
this.name = name;
}
return name;
}
this.name = name;
}
return password;
}
}
}package com.corejsf;
import java.util.*;
@SessionScoped
private String name;
private String password;
private User user;
public String addUser(){
userList.add(user);
return "thankYou";
}
else {
return "loginFail";
}
}
return "thankYou";
}
else{
return "loginFail";
}
}
return userListToString;
}
return name;
}
this.name = name;
}
return password;
}
}
}Ha már tanácsadás megy nagyban: A ManagedBean name értéke lehetne userBean , nem pedig userbean.
Ha Serializable interface-t implementálsz akkor pedig vagy legyen serialVersionUID megadva (ezt generálja magától az eclipse is ha megkéred rá) vagy legyen Annotálva az osztály : @SuppressWarnings("serial").
Kerüld a "felkiáltójeles" kódot!
Ui: inkább cseréld le a listában tárolt user megoldást adatbázisban tároltra.
-
skoda12
aktív tag
Ja valami kód is:
package com.corejsf;
public class User {
private String name;
private String password;
this.name = name;
}
return name;
}
this.name = name;
}
return password;
}
}
}package com.corejsf;
import java.util.*;
@SessionScoped
private String name;
private String password;
private User user;
public String addUser(){
userList.add(user);
return "thankYou";
}
else {
return "loginFail";
}
}
return "thankYou";
}
else{
return "loginFail";
}
}
return userListToString;
}
return name;
}
this.name = name;
}
return password;
}
}
}Az elottem szolokhoz meg annyit tennek hozza, hogy ha csak a contains()-t hasznalod egyelore, akkor ArrayList helyett erdemes lenne LinkedHashSetet hasznalnod. Ez a sorrendet is tartja es hatekonyabb a contains() hivas. + a collectionoknek adj meg generic tipust is <> koze.
-
Mukorka
addikt
Ja valami kód is:
package com.corejsf;
public class User {
private String name;
private String password;
this.name = name;
}
return name;
}
this.name = name;
}
return password;
}
}
}package com.corejsf;
import java.util.*;
@SessionScoped
private String name;
private String password;
private User user;
public String addUser(){
userList.add(user);
return "thankYou";
}
else {
return "loginFail";
}
}
return "thankYou";
}
else{
return "loginFail";
}
}
return userListToString;
}
return name;
}
this.name = name;
}
return password;
}
}
}A loginUser fv hiába csinál a meglévő adatokkal új user objektumot , az mint példány még nincs benne az arraylist-ben ezért lesz false. Mivel nem írtad felül az equals függvényt a User osztályban így az alapértelmezett (örökölt) equals azt nézi hogy ugyan az-e a két objektum memóriában tárolt elérési címe. Ez azért lényeges mivel az ArrayList is a tárolt elemek equals függvényét használja ahhoz hogy megmondja mi van a listában és mi nincs.
-
Taoharcos
aktív tag
Az alábbi lenne a problémám. Egy oldalon név - jelszó párost olvasok be, amit egy statikus ArrayList-ben tárolok. Amikor hozzáadom a listához (addUser), akkor a contains -el még ellenőrizni tudom, hogy a lista tartalmazza-e, utána a loginUser-nél a contains false lesz a már felvitt név - jelszó párossal. Az ArrayList pedig tartalmazza, amíg be nem zárom a programot, mert a toString-el kiíratom és ott van.
Ja valami kód is:
package com.corejsf;
public class User {
private String name;
private String password;
this.name = name;
}
return name;
}
this.name = name;
}
return password;
}
}
}package com.corejsf;
import java.util.*;
@SessionScoped
private String name;
private String password;
private User user;
public String addUser(){
userList.add(user);
return "thankYou";
}
else {
return "loginFail";
}
}
return "thankYou";
}
else{
return "loginFail";
}
}
return userListToString;
}
return name;
}
this.name = name;
}
return password;
}
}
} -
DopeBob
addikt
-
pvt.peter
őstag
-
modder
aktív tag
Nem is a JSF a lényeges. Arraylist-ből datatable dolog lenne lényeges.
Ebből a példából indultam ki.
Csak itt az adatok bele vannak "égetve" a kódba ezen a helyen:
private static final Order[] orderList = new Order[] {
new Order("A0001", "Intel CPU",
new BigDecimal("700.00"), 1),
new Order("A0002", "Harddisk 10TB",
new BigDecimal("500.00"), 2),
new Order("A0003", "Dell Laptop",
new BigDecimal("11600.00"), 8),
new Order("A0004", "Samsung LCD",
new BigDecimal("5200.00"), 3),
new Order("A0005", "A4Tech Mouse",
new BigDecimal("100.00"), 10)
};Ezt szeretem volna egy for ciklussal megvalósítani. De még nagyon-nagyon kezdő vagyok.
Akkor gondolom a hiba az egy fordítási hiba annál a kódrésznél egy szép hibaüzenettel. Nem árt, ha legközelebb azt is beírod, nem csak hiba. A vízvezeték szerelőnek sem mondod, hogy rossz a zuhanyzó, mert kicserléi az egész zuhanyfülkét, közben pedig csak a csap csöpög benne..
Na de a lényeg, hogy az ott egyáltalán nem jó. azt a for ciklust tedd a konstruktorba olyan helyre, hogy a benne használt változók már inicializálva legyenek.
mert az ott nem egy függvényhívás, hanem tömb definíció, és tömböt többek között úgy tudunk definiálni, hogy: tipus[] tomb = new tipus[]{ elem1, elem2, elem3 }
Plusz nem árt, ha az alapokkal tisztában vagy, mert lehet kérdezni, de senki nem fogja helyetted megtanulni
http://docs.oracle.com/javase/tutorial/java/nutsandbolts/index.html -
modder
aktív tag
Sziasztok!
Arraylist tartalmát szeretném datable segítségével megjeleníteni JSF-ben. De nem tudom mi lenne a jó megoldás. Én ezzel próbálkoztam eredménytelenül:
/*
* To change this template, choose Tools | Templates
* and open the template in the editor.
*/
package beans;
import database.Database;
import java.util.ArrayList;
/**
*
* @author Zoli
*/
public class AllWordBean {
//private int index;
ArrayList <Integer> idList;
ArrayList <String> hunList;
ArrayList <String> engList;
database.Database database = new Database();
int index;
public AllWordBean(){
database.setQuery("", true, false);
database.execQuery();
this.idList = database.getIdList();
this.hunList = database.getHunList();
this.engList = database.getEngList();
this.index = idList.size();
}
private allWordTable[] wordTable = new allWordTable[]{
for(int i = 0; i<index; i++){
new allWordTable(idList.get(index), hunList.get(index), engList.get(index));
}
};
public allWordTable[] getallWordTable(){
return wordTable;
}
public class allWordTable{
int id;
String hunw;
String engw;
public allWordTable(int id, String hunw, String engw){
this.id = id;
this.hunw = hunw;
this.engw = engw;
}
public String getEngw() {
return engw;
}
public String getHunw() {
return hunw;
}
public int getId() {
return id;
}
public int getIndex(){
return index;
}
}
}Lényegében ezzel e résszel van a bibi:
private allWordTable[] wordTable = new allWordTable[]{
for(int i = 0; i<index; i++){
new allWordTable(idList.get(index), hunList.get(index), engList.get(index));
}
};de nem tudom hogyan lehetne az arraylistet megjeleníteni jól.
És mi a bibi vele?
Amúgy az valid java kód, amit kiemeltél, mert még nem láttam olyat?
Hol a JSF? -
Davs
tag
Ha jol tudom fileonkent max 1 public class lehet es alapbol publicnak veszi a class-t, ha nem raksz ele semmit.
Amugy parancssorbol hogy kell leforditani/lefuttatni 2 java class-t? Egyikben a main, masikban meg pl es sajat object..javac MyClass1 MyClass2 ? -
Vadászmenyét
aktív tag
Gondolom még parancssorból dolgozol, és ez így is van jól az elején nem szabad semmilyen IDE-t használni. Én anno a parancssor + Notepad párossal kezdtem, meg persze a jó öreg Totalcommander is ott volt filemásolási segítségnek. Csináltam egy batch file, amibe benne volt a classpath beállítási parancs. Amelyik könyvtárba éppen írtam egy progit, odamásoltam a batch file-t és onnan parancssorból, mindig be tudtam állítani a classpath egyszerűen.
Jól hangzik :-). Igyekszem.
-
Taoharcos
aktív tag
-
kispx
addikt
Hú ezt én sem értem. Valaki elmagyarázhatná nekem, a mysql-nek a class path-a miért határozza meg a legegyszerűbb hello program futtatását. Amikor ennek a programnak nincs is szüksége adatbázis kapcsolatra. Vagy egy hibás class path megadás blokkolja a legegyszerűbb progi futtatását is?
Nem az határozta meg.
Konkrétan a class pathban csak a mysql volt belerakva. Ezt kellett kibővíteni az aktuális könyvtárral (pár hsz-szel fentebb írtam, hogy a class pathot egy pontosvesszővel és egy ponttal bővítse)
A hello world programnál az aktuális könyvtárban kellett keresni a class fájlokat. Amit nem volt megadja ezért nem találta meg és így hibával állt le. -
Davs
tag
Hú ezt én sem értem. Valaki elmagyarázhatná nekem, a mysql-nek a class path-a miért határozza meg a legegyszerűbb hello program futtatását. Amikor ennek a programnak nincs is szüksége adatbázis kapcsolatra. Vagy egy hibás class path megadás blokkolja a legegyszerűbb progi futtatását is?
Hmm lehet, hogy ha nem talal CLASSPATH valtozot a java, akkor az aktualis konyvtarra allitja be maganak..de ha talal egyet, amiben nem szerepel a "." (aktualis konyvtar), akkor talan csak a CLASSPATH-ban megadott konyvtarakban keres
-
Lacces
őstag
köszi a videókat.
Van olyan írás, ahol egy kompletten, használható MVC struktúra felépítésére ad egy jó mintát? (Ahány programozó, annyi féle képen valósítják meg)
Esetleg itt van olyan, mint php-nál a yii, zend, symphony? -
Taoharcos
aktív tag
-
WonderCSabo
félisten
Mivel a Gui osztály konstruktorában szerepel az initLoad meghívása ezért felesleges azt újból meghívni. El kell dönteni honnan akarod meghívni. Automatikusan a konstruktorból, vagy külön metódusként, de akkor viszont ne szerepeljen a konstruktorban. illetve lehet hogy a láthatóság miatt az initLoad eljárást public-á kéne tenned.
Sztem a két kód között vagy kapcsolat van, és a másodikra vonatkozott, hogy állítólag nem fut le.
RexpecT: Tuti lefut az, csak max Te nem látod az eredményét, mert hibás a logika. Rakj oda egy breakpointot és debugoljad, vagy az initLoad() fv. első sora legyen egy syso hívás, és meglátod, hogy lefut-e a fv.
-
modder
aktív tag
-
modder
aktív tag
Érthető valamelyest, de ha már fejlesztesz, akkor saját gépen jóval kényelmesebb.
Lacces: Nem hiszem, hogy a Java lassabb lenne a PHP-nél, még akkor sem, ha PHP-hoz használsz APC-t például bytecode cache-re.
-
modder
aktív tag
Servlet/JSP/JDBC az alap. Én ezekkel nem is nagyon foglalkoztam, inkább megpróbáltam kapásból JSF, EJB, JPA-t tanulni. Ez a kombó már komolyabb alkalmazások elkészítésére is alkalmas, és jobban karbantartható, de nem egyszerű megtanulni. Lényegesen lassabb megtanulni, mint az előbbit, de ha rendes Javas karriert akarsz befutni, mindenképpen érdemes ezt tanulni, szerintem. (vagy Struts2 ill. Spring3)
JSF mellett még ott van a Struts2 és a Spring framework 3. Mind a három MVC architektúrájú, nagyon sokat tud, de nem foglalkoztam az utóbbi kettővel. Azt tudom, hogy a JSF az bekerült a Java specibe, így hivatalosan támogatott keretrendszer, nagyon jól együttműködik EJB-vel és JPA-val.
Lacces: Szerintem jó ötlet, még a JSP, JDBC kombóval is PHPval szemben, mert rendes objektumorientált szemlélettel tudsz dolgozni, és tisztább kódot tudsz írni, ezt a nyelv megköveteli. Csomó dolog nincsen benne, ami a PHP-t dinamikusabb, alkalmazkodóbb nyelvvé teszik, de pont ezek miatt a megszorítások miatt lesz majd értelmesebb és átgondoltabb a kód. (Persze Javaban is ott a Reflection API, amivel aztán csuda dolgokat lehet művelni)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- AMD FX
- Lenovo IdeaPad notebookok
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Lexus, Toyota topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Gyúrósok ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- EA Sports WRC '23
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- 4000GB Gen4x4 NVMe SSD, 1 év gar 4TB!!!
- SZÉP! HP ZBOOK FURY 15 G7 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10850H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- GARANCIÁLIS LEMEZES PLAYSTATION 5 SLIM CFI-2116
- NAGYKER ÁR!Sosemhasznált! HP OmniBook 5 Flip i5-1334U 8GB 512GB 14" FHD+ áthajtós-érintős Gar.: 1 év
- Macbook Pro 14" A2442 2021 M1 Pro 32/1TB Silver
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Purple -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5548
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- iPhone 15 Pro Max 256GB 88% (1év Garancia) - AKCIÓ
- 27% - Corsair Premium Individually Sleeved TÁPEGYSÉG KÁBEL Pro Kit Type 4 Gen4
- Apple iPhone 12 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest