- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
vicze #119342 üzenetére
Lehet veszek hozzá valamit.
Köszi a választ HSM, nem is tudtam hogy ugyanaz a mobo a két gép között.
A cooler gondolom nem, ebben egy minimális vastagságú rézlapka van kb, nagyon alacsony hővezető képességgel.
A házban még lenne hely valamivel vastagabb hőcsőnek, úgyhogy egy kis hűtés mod lehet befigyel majd.... -
moleculez
veterán
válasz
vicze #119216 üzenetére
Nem voltam ezzel tisztában, mivel nem kellett még ezzel foglalkoznom, és igazából csak mint első tapasztalatom ideböfögtem, köszi hogy mondtad. Igazabol azért (is) jött ez a gép hogy első kézből legyen Linux tapasztalatom, szóval jönnek mennek majd ezen a distrok.
Azt azonban fenntartom, hogy a Windows egy bloatware, de a termékeik jelentős része is (pl Office csomag).
-
Reggie0
félisten
válasz
vicze #119117 üzenetére
Ugyanazt irod le, mint amit irtam, csak van egy elore tolt papirod is, amit certification-nak nevezel amire lehet mutogatni, tudod, hogy ne kelljen feleloseget vallalni
Értem, hogy a többség a mutyihoz...
Hulyeseg. Egy jo mernok eleve fel labbal mindig a bortonben van, csak le tudja vezetni, hogy miert jo az amit es ahogy csinal. A nem olyan jok meg kovetik a jo mernokok altal kialakitott szabvanyokat. Koze sincs ennek a mutyihoz. -
Reggie0
félisten
válasz
vicze #119115 üzenetére
Dehogynem. Ha csak a tied lenne a feleloseg, akkor megallapithatnad, hogy egy frissites biztonsagi szempontbol elonyt jelent-e es ez alapjan szukseges-e. Neked azert kell a legfrissebb firmware, hogy letold magadrol azt a feleloseget, amit egy esetleges tenyleg biztonsagot novelo frissites kihagyasa miatt terhelne. Azaz onnantol, hogy mindig legfrissebben tartod a firmwaret azzal lepasszolod a feleloseget a gyartonak es ezzel elkerulod azt, hogy te dontesz, amiert feleloseggel tartozol.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #119093 üzenetére
"Fontos, hogy mind a dokkoló FW-je mind az adott gép BIOS-a és egyéb FW-je legyen a lehető legfrissebb."
Ez itt a bibi, amikor épp a friss BIOS elrontja az addig elfogadhatóan rossz működést, botrányosan rosszra, és nézheted naponta, hogy jött-e update. Miközben végigteszteltél kétféle FW-t is a dokkolóhoz, hátha a régivel mégis jobb....Működni egyébként mind működik, használható, a HP G3, valami Dell USB-C is működött egy próba erejéig, van itthon egy 40A9 is. A baj a megbízhatóság hiánya. Pl. amikor pár hete kínomban a dokkra kötött USB3 hub helyett a gépbe dugtam a külső HDD-t, mert valamiért most a világért sem akart jól működni 2-sávos DP-re visszaállított módban az USB3, pedig egy bő éve, mikor legutóbb szükségem volt rá, remekül működött így az USB3 sebesség is. A szokásos 4-sávos DP + USB2 módban ment tovább, ahogy eddig...
-
vicze
félisten
válasz
vicze #119081 üzenetére
Csak hogy konkretizáljam, jelenleg én személyesen a 40B0 és 40B1 dokkolókat ajánlom elsősorban ThinkPad-ekhez, de szerintem mással is gond nélkül fognak működni.
Fontos, hogy mind a dokkoló FW-je mind az adott gép BIOS-a és egyéb FW-je legyen a lehető legfrissebb.
Régebbi modellekből a 40AN és 40AC használható Thunderboltos gépekhez. Az 40AC-val olvastam, hogy voltak HW gondok, így talán az kerülendő, nálunk 5éve gond nélkül működnek, passz./OFF]
-
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #118992 üzenetére
Oké, hiszek én neked, de nekem a beleülős dokkolókkal semmi gondom nem volt. Az usb-c-sek közül meg csak a worstation dokk ment hibamentesen, a többi egy fos.
Arról nem is beszélve, hány szinte új állapotú gépen lötyög és kontaktos a usb-c csati, a tölthető gépeknél mindig figyelnem kell az akku ikont, hogy tölt-e vajon, ha nem akkor kell egy kis noszogatás. -
HSM
félisten
válasz
vicze #118992 üzenetére
"egy kezemen meg tudom számolni, hányszor láttam működni"
Ehhez még annyit, hogy ha már Thinkpad, a 40A2-es Ultra dock is már így oldotta meg (DP MST/MST HUB) a több monitor kezelését.#118994 Tikakukac : "Ráraktam a vasat, megnyomtam a gombot és reggel-délben-este, bárhol és bármikor pont úgy ment."
Régi szép idők... -
Tikakukac
titán
válasz
vicze #118992 üzenetére
Dellnél senki sem cserélt semmit sűrűn. Mifelénk úgy megtörténhetett 5 évnyi generációváltás, hogy a dokk és töltő sehova se ment egy asztalról. Sőt, ha nem HP lett volna régen, még több is kiadta volna. Itt a csücsi dokk elvitte a gépeket a végtelenbe, a töltő is. Aztán lett type-c opció, a centerpin mellett, ami vagy 15 éve szabvány volt, majd kivezették a centerpint.
Ez egy megoldás. Az amit a thinkpadoknál műveltek dokk és töltő vonalon, na az tényleg szabványtalan szeméttenger volt és lett.Soha a büdös életben nem volt csücsülős dokk problémám btw. Vízkár miatt volt 1 megpusztult darab és egyik Dellen letört a fémcsík. De magában a működésben soha, semmikor, egyszer sem
Ráraktam a vasat, megnyomtam a gombot és reggel-délben-este, bárhol és bármikor pont úgy ment. Nem volt zsizsikes a kép felül, nem volt szoftver-para, nem aludt el örökre, nem kellett resetelni. Volt és kész, az életemet megkönnyítette. Ez ami most van, inkább csak sz0pat.
Type-c igen, egyszerűbb, mert nincs a ráhelyezésből fakadó probléma, cserébe tudod milyen tempóban törnek ki a portok/kábelek/lesznek kontaktosak a dugók? Huhuhu.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #118992 üzenetére
"Szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hányszor láttam működni..."
Jó sok ujjad lehet, mert az összes USB-C dokkoló ezt használja a több monitorhoz.Egyébként 13 éves múlt a szabvány, az 1.2-es DP verzióval vezették be [link] , így meglehetősen sok VGA kénytelen támogatni, még olyan őskövületek is, mint pl. a HD620-as IGP.
Én egyébként szimpatizálok a sima USB-C dokkolók koncepciójával, éppen a széleskörű kompatibilitásuk végett. Csak sajnos nem vagyok egyedül a tapasztalatommal, hogy a működési stabilitásuk a nyomában sincs az elvárhatónak.
Nekem sosem volt gondom a régi dokkolókon sem a gépeléssel, sem a ki-be csatlakoztatással (elég volt hozzá egy kb. 20 másodperces YT videó, ahol az ürge megmutatta a jól működő technikát), tökéletesen működött a T420, T460s is. Ezt tényleg értsd úgy, 10-ből 10 alkalommal az elvárható módon működött minden éveken keresztül, és a nem működő esetek is abból jöttek, hogy én nem csatlakoztattam jól a gépet, ami egy 10 másodperces újra dokkolással azonnal megoldódott . USB-C-n rendszeresen előfordul, hogy ez-az nem adja ki jól, vagy nem működik, és akkor kezdődhet a ki-be kapcsolgatás, perifériák lehúzása, és hasonló időrabló nonszensz dolgok...A barbár felhasználó egyébként ugyanúgy el tudja rontani az USB-C portot/kábelt, mint ahogy a régi mechanikus csatlakozót, ebben én nem látom az előrelépést.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #118972 üzenetére
Igen, volt pici visszalépés perf/watt-ban a megnövelt és egyesített L3 miatt az 5000-esben, de szerintem bőven elég jó mind... Illetve nyilván jó okkal egyesítették, erre érzékeny feladatokban az 5000-es így vélhetőleg eléggé elhúz.
"mivel 0 verseny van, így AMD keményen behúzta a kéziféket a fejlesztésben"
Ezzel nem értek egyet. Elég látványosat fejlődött a 4000-es Renoir-hoz képest az 5000-es Cezanne, és ahhoz képest is szép fejlesztés az RDNA IGP-vel és Zen3+-al 6nm-en kipofozott 6000-es Renoir. A Phoneix APU-ról 8-magos Zen4-el és 12CU-s RDNA3-al nem is beszélve... Korábban hol volt ennyi fejlődés generációról generációra?A nevezéktanban persze ahogy írod, a korábbi katasztrófát is sikerült túlteljesíteni...
-
MrSealRD
veterán
-
Reggie0
félisten
válasz
vicze #118951 üzenetére
Adminisztralni az nem sokat jelent. Ha nem jon vissza heti egyszer a sleepbol, akkor abbol soha sehol nem lesz semmi, pl. max kiadjak, hogy inditsd ujra rendszeresen. Amit linkeltel az sem er semmit, instabil vele hosszutavon, tudom, mert probaltam. HP-ban a rysen 3700 hasonlo hibakat produkal. Ha megnezel egy amdgpu changelogot, akkor rajossz miert is instabil.
No meg a stabilitas nem sokat segit azon, hogy vagy 40%-al gyorsabban eszi az akkut, mint kene.
A 4000-res szeria es felfele lehet, hogy jo, azzal nem probaltam hosszabb tavon. -
HSM
félisten
válasz
vicze #118908 üzenetére
Más Mhz-en a lassabbikhoz kénytelen alkalmazkodni, ami tovább rontja a páratlanul maradt terület sebességét.
Érdekes a tapasztalatod. Én azt vettem észre a Ryzen 4650U-val, hogy remekül kimérhető, éppen melyik memóriaterületen kapott ramot a mérő-szoftver.
Pl. Aida olvasási tempóm 32GB/s, amíg nem töltöttem meg a DC-részt, ha viszont megtöltöttem, akkor már csak 18GB/s-et mérek.
"mert megvan az oka, hogy épp miért megyek túl 16 vagy 32GB-n"
Nálam ez általában valami terhelőbb virtuális gép szokott lenni. Az tényleg nálam is behúzza a féket. Mondjuk CCX-enként 4MB L3-al ezen túlzottan nem csodálkozom, hogy könnyen szűk keresztmetszetté válik a memória sebesség, főleg, ha még némi single channel sebességű résszel is büntetem. Sajnos ezt nem mértem ki, hogyan viselkedne szimetrikus DC-vel, és sajnos nagyobb L3-ú Ryzennel sem tudok mérni.#118909 Reggie0: Gondolom ez annak is köszönhető, hogy az Intel nem igazán alkalmazta a technológiát az utóbbi évek kivételével.
-
Tim82
félisten
válasz
vicze #118872 üzenetére
Első comment a liken
Olvasd el a kommentelő második kommentjét is, csak eggyel van alatta.
"I made it work - in case anyone else is looking for this, here's what was the problem on my end:
Windows was installed in Legacy BIOS mode, not UEFI. If the 2242 SSD has an installation using a legacy BIOS, it won't be recognized in the bootloader.
Once I updated Windows to UEFI and re-cloned the installation onto the 2242, it was recognized in the bootloader (without using grub, etc.).
So, yes, booting from a 2242 M.2 SSD is possible on a T480s!"Ebből számomra nem derül ki, hogy valóban csak klónozással oldható-e meg a történet, mert nem feltétlenül az volt az igazi probléma.
-
-
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #118807 üzenetére
A P16-ban hál isten még S3 van S0 nincs, a múltkor raktam be képernyőképet.
Az alkatrész cseréről nincs infóm, de furcsálom az esetleges összefüggést.
Hát ez a példány konkrétan 3-4 nap alatt le tud merülni pár %-ra elvileg kikapcsolt állapotban. Próbáltam kilőni a kikapcsolt állapotban a felébresztési lehetőséget illetve a wlan készenlétet, meg egyéb hasonló opciót, de az lett a vége hogy megszűnt sleep lenni. Szóval ez számomra nagyon fúrcsa viselkedés volt. -
Reggie0
félisten
válasz
vicze #118781 üzenetére
Azt azert nem mondanam, hogy 5G sokkal erzekenyebb. Pl. kisebb kapacitason hamarabb atmegy, mint a 2.4G.
Amugy meg egyszeru: ha a kartyara gyanakszik, akkor egy AX200-ast kell belevagni, azokkal nincs nagy gond. Bar nem hinnem, hogy az AX201 hibas szeria lenne, nem nagyon olvasni panaszt arra sem.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #118746 üzenetére
Jól hangzik ez a barlangban él duma, de ne bohóckodjunk már, hogy csak oda elég 250 nit...
De tényleg szeretném már ezt a témát rövidre fogni. Nem az a cél, hogy sötét legyen, hanem éppen az, amit mondasz, hogy megfelelő fényviszonyokat teremteni, amit az egészséges munkakörnyezetet megkövetel. És ehhez tapasztalataim szerint elég egy normális 250-es panel. Én is 300-600 lux környékéről tudok, és fontos az is, hogy ne legyenek a többihez képest se túl sötét, se túl világos részek, a megfelelő árnyékolástechnika és munkahely pozicionálás megkerülhetetlen....#118747 Tikakukac : "a laptophoz általában kell egy asztal, amivel mozogni picikét nehéz"
Nálatok az asztalra van szögelve a laptop, hogy csak azzal együtt tudnál mozogni? Nálunk nincs, és tudom mozgatni jobbra-balra, ahogy tudok picit más pozícióban ülni az asztal mellett, sőt, fel és le is tudom dönteni a notebook kijelzőjét...#118748 Reggie0 : "egyetemen, munkahelyen nem fognak a gyenge kijelzod miatt barlangosat jatszani"
Az egyetemet egy vacak 180 nites TN-en csináltam végig.... Munkahelyen is helytállt. De az néha kellemetlenül kevés volt, főleg a kis fényerő a rossz betekintési szögekkel és pocsék, ha jól emlékszem 300:1 körüli kontrasztjával. Ezzel nincs vita köztünk. De ehhez képest kész álom egy normálisabb 250 nites IPS panel, azzal sosem volt ilyen kellemetlenségem. -
fatpingvin
addikt
válasz
vicze #118640 üzenetére
nem "csak mert".
egy Thunderbolt kábel végére hogyan drótozol rá egy PCIe eszközt, kontroller chip közbeiktatása nélkül? ez nem elvi hanem egy vastagon praktikus kérdés. elégé megdobja a beszerzési árat hogy nem csak a laptopben kell TB vezérlő hanem a downstream eszköz elé is, a TB nem fizikailag hordozza hanem csak tunnelezi a PCIe-t.
az ExpresssCard az rögtön natívan PCIe, egy ilyen adapter egy kazalnyi drót nem több. a blogomon tudsz róla olvasni ha érdekel.
a S76-ról tudok, de ott is TB van, bár a coreboot support szimpatikus. -
Tim82
félisten
válasz
vicze #118476 üzenetére
Meg más a bekapcsológomb (más helyen is van és külön meg kell venni + külön kábel) meg ilyen apróságok...
Még egyszer: tudom, hogy elvileg mi kell - megcsináltam az előzetes házi feladatot -, csak gyakorlatban végigvitt és dokumentált T470 -> T25 konverzióval nem találkoztam, így nem tudom, hogy van-e esetleg buktató. És természetesen itt is a T25 klasszik billentyűzet az érdekes a T470 szigetes helyett, az egész erre menne ki. A touch kijelző totál nem érdekes.
Amit linkelsz, az az általam is említett, T480-at érintő részletes dokumentálós, kasztni farigcsálós guide.
Mellesleg FoxiestFox-nak, mint írta, T470 van a háztartásban.
-
Francia91
veterán
válasz
vicze #118449 üzenetére
mSATA-ból nem sok opcióm volt a legutóbbi pár évben, ez lett. Most is vennem kellett egyet a Precison M6800-asba, nem volt sok opcióm, vagy Kingston, vagy dupla annyiért Origin. Szívesebben vettem volna Samsungot, de használtan lehet néha hozzájutni mSATA verzióhoz. Külföldről nemtudom mennyiért éri meg SSD-t rendelni, és hogy ténylegesen azt kapja-e az ember, amit rendelt.
T420-as harmadik éve folyamatosan megy 24 órában, torrent végett, meg otthon arról filmezünk, de egyenlőre az abban lévő KC600-as Kingston-nak nincs baja (remélem, nem is lesz még jóideig, eléggé megcsappant az mSATA SSD kínálat, legalábbis idehaza)
De ha tudtok megbízható mSATA SSD forrást külföldről, megbízható típusokkal, szívesen veszem a linket, honlap címét, lehet, hogy betárazok 1-1 db-ot, amíg még kapható ez a formátum -
Reggie0
félisten
válasz
vicze #118436 üzenetére
"Mivel csak is kizárólag Intel gyárt Thunderbolt chipet így elég nehezen nevezhető 3rd partynak."
Hat, van a laptop gyartoja, a proci es chipset gyartoja, es akkor jon a 3. resztvevo: a thunderbolt chipjenek gyartoja(ami esetunkben az intel). Tehat 3rd party.
Amugy nem kell a prociba integralni, diszkret chipkent is lehet venni thunderbolt vezerlot(JHL8540, DSL6340), azt az alaplapra lehet rakni. Ahogy jopar desktop alaplapnal is csinaljak AMD proci eseten.
-
Tim82
félisten
válasz
vicze #118426 üzenetére
Köszi, látszik, hogy túl régen volt alkalmam jelenleg letölthető Thinkpad BIOS-okkal Windows alatt találkozni.
Ha jól látom, akkor legalább ez pozitív módon változott a három-négy évvel ezelőtti tapasztalatodhoz képest.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #118351 üzenetére
Szűk 20%-al gyorsabb csak.
De nem tesz boldoggá, ha mellé hallgathatom a hűtő visítását és izzik a processzor meg a gép alja is... Persze, tudom, ez ma a divat, használjuk ki 100%-ban, amit bír a hűtés (azaz CPU konstans TJMax-on), de én még nem ebben a környezetszennyező, pazarló, 'eldobható' elektronikai korszakban nőttem fel...
Elvileg mindenféle framework 'nagyszerű' összjátéka, hogy detektálja, hogy asztalon használod, és ekkor emel a limiten, mert miért ne... [link]
Hála a jó égnek, hogy ezt nem tudja megtenni Linuxon... Egyébként rendkívül sajnálatosnak és bosszantónak gondolom, hogy semmiféle kapcsoló nincs a user felé nyújtva, amivel szabályozhatná ennek a működését. Elég fontos lenne pedig, hogy eldönthesse, egy laptopnak álcázott porszívót szeretne használni, vagy egy értelmes módon működő notebookot...
Külön elfog a röhögőgörcs, amikor a Linux-ra azt mondják, hogy a 15W "performance issue", ennek ez a normális működése...Szerencsére nem emeli 50W-okra nekem az a BIOS, amivel használom, így a specifikációinak és a józan észnek megfelelően működik ott....
-
azbest
félisten
válasz
vicze #118048 üzenetére
Megmondom a megfejtést: a proci power limit más.
dell: 153 W PL2 / Short Burst, 72 W PL1
lenovo: 125 W PL2 / Short Burst, 95 W PL1Emiatt a ramot is máshogy kezeli. Ha megnézed a cpu-z képeket, akkor a lenovonál 4000-en megy a ram, míg a dellnél felengedi 4800-ra tényleg.
Azért tudom határozottan állítani ezt, mert az asus notimban is belefutottam ebbe. Az i7-12700h procira 80W a PL2 limitem, amit az intel 125W-ig engedne és gamerebb gépekben tolják is neki. Emiatt a proci 30%-kal lassabb, mint kéne, mert lekorlátozza a turbót, a performance magokat. Valamint a 3200as ddr4 ramot csa 2666 módban hajtja szinte mindig. A power limit miatt a ramot is lehúzza a proci.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #118046 üzenetére
Na jó, de a kizárólag ram teszt...
Persze, látom az adataid, van pár érdekesség, az asztali Ryzen 5600 + DDR4 3733Mhz CL16 eredményeimhez képest [link] érdekes dolgokat dobál nálad a 6850U az LPDDR5-el."Illetve az azonos olcsóbb miért bővíthető?"
Nem tartom logikátlannak, de érdekes tény. Pl. lehet mások ott a piaci igények, a célcsoport?"Nézz egy alaplapot és logikázd oda a 2 DIMM-et úgy, hogy ne legyen útba seminek."
Túl könnyű feladvány.Megfejtés: Dell E7480: [link].
De egyébként visszafelé is el tudom sütni a kérdésed, magyarázd meg kérlek, a T490s-ről miért kellett elhagyni a SODIMM slotot, amikor ott tátong a PCB-n a helye üresen, és az elődön még volt slot? [link]Ugyanez a PCB-ből az X390-ről, ott még jobban látszik: [link] . A T480s-re ráadásul úgy fért el röhögve a slot, hogy a PCB-n ott volt a hely egy komplett dedikált VGA-nak, többnyire üresen [link] ...
Gondolod, hogy direkt elvették a bővítés lehetőségét, hogy nekik is rosszabb legyen meg a vásárlónak is? Valami itt nem stimmel.... -
HSM
félisten
válasz
vicze #118040 üzenetére
A sebességhez CPU is kell ám... Nem véletlen nem tesznek az asztali 16 magos csúcsmodell alá sem többet két csatornánál...
"és mégis gyorsabb mem-ben mint a 6400-rel menő AMD"
Pontosan mire gondolsz? Ne a szintetikus számokat nézd, hanem hogy milyen tempó lesz a végén ram-igényes feladatokban. Én személy szerint semmi lényeges lemaradást nem láttam asztali fronton."De hogy értsük..."
Pontosan ezt értettem optimális távolságon. Ennek kivitelezéséhez ugyanis hely kell, se túl sok, se túl kevés."A DIMM slot elhagyása semmilyen formában nem költség megtakarítás ..."
Más szempontból érdekeltek benne. Gyorsabban avul, ha nem bővíthető a főleg kevés (8, esetleg 16GB) ram. Szvsz nem véletlen tűnt el jópár olyan gépből is, ahol azért találhattak volna neki helyet. -
HSM
félisten
válasz
vicze #118020 üzenetére
Szerintem elég lett volna alá amúgy a sima DDR5... Az 5800-asokat sem fogta túlzottan meg a DDR4. Sajnos integráltan nem szoktak túl pénztárcabarátok lenni a 32GB-al szerelt modellek. Nagyon tetszett volna pedig egy T14s G2a 5850U-val, de a 32GB-os ~2000€-ért már túl volt az ingerküszöbömön, használtan meg mint a fehér holló....
A quad channel egyébként emlékeim szerint a más szervezésből jön (32 bit szélesség), bitszélességre az épp ugyanaz, mint a simából (64bit) a dual.
Érdekes koncepció amúgy a CAMM, kíváncsi leszek, mi fog kisülni belőle ha JEDEC szabvány lesz belőle. -
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #118011 üzenetére
Én azért hiányolom a "külső" akksit, mert történt már velem vizes baleset. Olyan gyorsan sem kaptam még szét gépet soha azt tuti
A thinkpad vízelvezetés tökéletesen működött, az alaplapon egy csepp se volt, a klavi is túlélte, de közel voltam a szívrohamhoz.
Meg szerintem sok szervizbaleset megelőzhető egy külső akksival. -
Tim82
félisten
válasz
vicze #118011 üzenetére
Nyilván a roncsvadászoknak ez szívfájdalom lesz, hisz macerásabb feújítani, de gyakorlatilag napi használatban 0 hátránya van már.
Csak egy picit gondold ezt inkább végig, józan paraszti logikával: igazából roncsvadász szempontból pont oly' mindegy, hogy ezért is valamit csavarozni kell, pont nem jelent semmi nagy extra erőfeszítést a felújítás szempontjából.
Gyakorlatilag azonban pont napi használat esetén (ha hirtelen lehal az a beépített akku és szarban van a felhasználó) jelent inkább macerát a dolog...
Arra meg őszintén kíváncsi vagyok, hány olyan felhasználód van, aki rendszeresen "basztatta" az akkut, amíg az még cserélhető volt.
-
vicze
félisten
válasz
vicze #118008 üzenetére
Annyit még hozzátennék, hogy a gyakorlatban a vékonyításnak 0 köze van a cserélhető aksi eltűnéséhez.
Jelenleg alig találni laptop a piacon, ami cserélhető aksival rendelkezik, Thinkpad P, ZBook (kivéve a 17-es az tool less cserélhető még), Precision, mindenhol fix beépített aksi. Miért? Mert nemes egyszerűséggel nem kell cserélni. Olyan nagyon megnőttek az ultramobil és mobil üzemidők, és annyira lement a fogyasztás (jó ez nem igaz Intelnél), hogy nincs szükség cserélhető aksira.Nyilván a roncsvadászoknak ez szívfájdalom lesz, hisz macerásabb feújítani, de gyakorlatilag napi használatban 0 hátránya van már.
Az hogy én biztonsági szemponból meg csak örülni tudok, hogy nem tudja a user basztani még véletlenül se, elég erőtelejs extra. -
HSM
félisten
válasz
vicze #117993 üzenetére
Sejtettem, hogy erre gondolsz. De elég béna másolat lett, se nem olyan merev, se nem olyan jól szerelhető (utóbbi kifejezett rémálom a pattintgatós letörős pöckökkel).
A nyitogatós ethernet tényleg nem az erős oldala, de ott van, működik, ha jól emlékszem az utolsó S-modell, amire még rátették a ram slottal egyetemben.
Igen, írtam is, hogy ez a menet közbeni csere papíron jól mutat, de minek, amikor van már hozzá power bank, ami sokkal univerzálisabb beruházás, mint egy gép-specifikus aranyárú pótakku...
Nekem a kedvencem az volt, hogy gauge reset után nem lehetett csak úgy lemeríteni a belsőt, először a külsőt kellett, hogy egyáltalán hozzányúljon a belsőhöz, majd mikor ezután feltötöttem állt csak meg a beállított küszöbön...
-
Scalpel
senior tag
válasz
vicze #117938 üzenetére
Megnyitottad a specifikációt, amit linkeltem? Ott van egy gomb: 'See full specifications'. Na ott nincs listázva. Ebből indultam ki. Én intel gépeket használok 20 éve, de kíváncsi voltam az AMD oldalra is.
De ettől függetlenül látom amit linkeltél, köszi. De a stílusodból vegyél vissza, mert bicskanyitogató, kikérem magamnak, én se így szóltam hozzád.
-
-
donjohnson
addikt
-
MrSealRD
veterán
válasz
vicze #117725 üzenetére
Kicsit turkáltam a guide-ban meg mindenhol...és azokban is csak úgy írják le a monitorok darabszámát, felbontását és frekvenciáját, hogy a vagy HDMI-vel vagy Displayporttal számolnak. Olyan hülyére nem készültek fel, aki USB-C-re akarja kötni a monitort... Ami azért kicsit meglepő, mert dokkoló előtt konkrétan én így használtam a monitorom, hogy az USB-C kábellel kötöttem a gépre... Reméltem, hogy ezt át tudom játszani a dokkolón is.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #117578 üzenetére
Ez nem a hibrid alvás, amikor egy darabig alszik, aztán kb hibernálódik?
#117577 zsolti75 : Ez a tűzforró táska effektus az egyik oka, amiért nálam kizáró tényező, ha egy gép nem tud normál S3 alvást.
A másik pedig hogy amennyi energiát a táska melegítésére fordított út közben, az az akkuból bizony hiányozni fog.
#117579 scream : Elvileg elszúrtak egy FW frissítést, nálam is bohóckodott a pad az egyik T14 G1a-n utána Ubuntu-n.
Megoldás a kikapcsolás lett, de találtam állítólagos FW-visszafrissítős csomagot is, amit nem próbáltam, reménykedve, hogy idővel javítják úgyis.
#117581 azbest : "ha épp idióta rohama van és a háttérben pörgeti a cpu-t"
"Modern" gépek, "modern standby". Komolyan nem tudom, sírjak-e vagy röhögjek.#117582 fatpingvin : Nem tervezzük eladni jelenleg.
Egy T460s lesz eladósoron, ha egyszer eljutok odáig, hogy a maradék pár dolgot leköltöztessem róla.
#117584 FoxiestFox : Az nem forrasztott CPU-s? Abból úgy nem lesz négymagos....
-
azbest
félisten
válasz
vicze #117578 üzenetére
Van valami okosság az s0 kapcsán, hogy ha úgy érzékeli a gép, hogy nagyon merül, akkor átvált hibernálásba - ha tud.
Meg persze akkor nem, ha épp idióta rohama van és a háttérben pörgeti a cpu-t. Állítólag talán akkor nem hülyül meg, ha előbb lehúzod a tápról és aztán teszed altatásba. Ha előbb alszik és aztán húzod ki, akkor bátran elkezd mindenfélét dolgozni, nem fogja fel, hogy tápról van. Vagy ilyesmi... mondjuk az asusom legtöbbször felébred, ha kihúzom a tápot s0 állapotban.
Az s0 -t át lehet még váltani network disconnectedre elvileg - group policy editorral. Bár az ms mindig belebarmol és egymás után szedi ki a letiltási lehetőségeket.
Olvastam redditen, hogy a g3 esetén, ha linux s3 módra volt véve régebbi bios verzión és úgy lett befrissítve az újra, ami már nem tudja, akkor meg kressel a gép, amikor aludni próbál, mert a nem támogatott beállítás megmarad és nincs mód kikapcsolni sem
-
i400
senior tag
válasz
vicze #117563 üzenetére
A feljebb említett T470-el kapcsolatos problémára szétszedés után fény derült, a trackpoint szalagkábelének a lefogatója törött volt és cellux tartotta (volna) a helyén, de ami még feltűnt egy másikkal összehasonlítva, hogy a toucpad nem kattintható és furcsán áll a helyén, bal alsó sarka picit a gépház fölé kiemelkedik (mint egy felpúposodott akkus hp850 g5nél)
-
válasz
vicze #117529 üzenetére
Igazad van.
Ilyen régi os-nél már nem szoktam kitakargatni a kulcsot.Ezek szerint lehetett ME-vel is rendelni, s akkor valszeg a recovery is ME, de ezt nem fogom megtudni, így időkapszulaként vettem használatba, és a sok automatikusan induló vackot töröltem csak le róla amit a régi user használt a fényképezőjéhez és egyéb netes dolgaihoz.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #117509 üzenetére
USB-C-ből elég gyér, amit a T480 1.2-es DP-ával a szokásos fele DP/fele UDB3 dokkolós felosztásban ki lehet hozni, kb. dupla FHD@60hz.
#117497 Parci: Nálam a moddolt gépen ami még érdekes volt, ha nem csúsztattam rá teljesen a gumi kupakot úgy is sokkal jobb volt. Azért is lett kicsit megreszelve az alja.
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
vicze #117507 üzenetére
Ennek annyira nem örülök
Ami vigasztal, hogy kb 6000 ft-ért vettem meg és a srác kipróbálta online videóhívásban, minden port működik tehát nagyot nem buktam vele (a román piac a magyarországihoz képest nagyon egzotikus. Kifogtam már 160 000 ft ért hp elitbook g8-at, 110 000 ft ért kifogástalan g7-et, 90 000ft ért t480-ast, stb.) A melóban amúgy is csak egy monitort használok majd. Talán ott jó lesz.
Tudnál tippeket adni, hogy a későbbiekben amikor itthonra is veszek egy dokkolót, mire érdemes figyelnem a korábbi hozzászólásaim alapján?
Létezik egyáltalán az a kategória amit én keresek? Vannak erre vonatkozóan valami tetszek, ahol ki tudok igazodni ár/érték arányban? Fájó egy kicsit, hogy itt a PH-en nincs ilyen dokkoló topik. -
-
fatpingvin
addikt
válasz
vicze #117410 üzenetére
a X230 touchpadja nagyon pici és eléggé rossz az érzékenysége. használható, de nem kényelmes, főleg hogy a pereme lelóg a laptop szélén. a T440p touchpadján kényelmesebb dolgozni. legalábbis nekem. nem mondom hogy összeddégében egy nagyon jó touchpad, de az én szempontjaim alapján okés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 -3 év gari
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest