Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vicze

    félisten

    válasz HSM #118032 üzenetére

    "És ugyan minek 4 csatorna egy notebookba?"
    Ööö, speed? ;] Ráadásul az AMD-nek minden bit kell, mert egy rakás **** a mem kezelése még mindig Intelhez képest. 4800 vs. 6400 jelentős hátrány lenne az AMD-nek, míg az Intelnek kb. mindegy. T14s G3-nál az Intel 4800-on megy úgy hogy 6400-es chipeket raknak rá, de limitál a CPU és mégis gyorsabb mem-ben mint a 6400-rel menő AMD. Nevetséges...

    De hogy értsük, minél nagyobb az órajel, annál rövidebb huzalozás kell, hogy megmaradjon a jel integritás. A huzalozás, pedig mindegyik modulhoz pontosan ugyan olyan hosszú kell legyen, különben a késeltetési különbségek miatt out of sync lesz a mem és jobb esetben jelentős lassulás, rosszabban error lesz belőle.

    Miért van fordítva E14-en a DIMM slot? Mert single channel és tök mindegy milyen hosszú, amíg nem túlságosan. T14 már dual, és a huzalozás azonos hossz kell legyen a forrasztottal.
    Quad + DDR5 esetében már az egymás felett lévő DIMM-ek huzalozási hossz különbsége olyan jelentős különbség, ami megakadályozza, hogy DIMM-mel legyen megoldva, ezért kell a hülye CAMM és ezért szabványosítja a JEDEC, mert tudják nagyon jól a problémát. Az hogy a marketing milyen hülyeségeget talál ki lényegtelen.
    Gyakorlatban ezek valós mérnöki problémák.

    A DIMM slot elhagyása semmilyen formában nem költség megtakarítás és ha teheti a gyártó akkor nem hagyja le pont ezért van az olcsóban és nincs a drágában. A forrasztott RAM jelentősen növeli a SKU-kat bonyolítja a gyártást, növeli a raktárkészletet, problémássá és drágábbá teszi a gariztatást, így ha lehet kerülik.

Új hozzászólás Aktív témák