- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- LG G8X - kettőn áll a vásár
- LG V40 ThinQ - olajozott gépezet
- LG V60 ThinQ 5G - hangoskönyv
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Nem hittem volna, hogy ennyire érezhető a különbség. A volt T400asomban T9400as proci volt. Annak a nyugalmi hője 45 fok volt. Úgy, hogy azzal lejjebb is tudtam menni alulfeszelésben. A mostani W500amban T9600as proci van és sokkal hűvösebb.
Valaki nem tudja, hogy hogyan lehet azt helyre hozni, hogy amikor újraindítom a gépet akkor a Power Manager megjegyezze a beállított sémát?
-
Tikakukac
titán
Nekem jobban fáj a görcsölés, mint pár fejbekoki. Az idegeim nem bírják a dolgokat, a test az csak hüvely, ugye.
Garira értettem. Abban van tapasztalatom, úgy 1-2 méter közelségből kb
hcl: Azért felejtetted el, mert nincsenek is. Na ez a legrosszabb, amikor már win alatt is annyira herélés van, hogy az ilyenekre felkapom a fejem.
SU az jah, sys update.
-
-
Tikakukac
titán
Ez egyszer sem fér bele. Anno koliban minket is csak egyszer vertek meg nagyon mikor beköltöztünk, de az sem nagyon fért bele. Kibírtuk, mert nem rinyapinák voltunk és én sem úri környéken nőttem fel, de azért na.
Szóval működjön az is, meg menjen minden más is, de pöccre. És ha nem carry in gari van akkor az menjen le 24 max 48 órán belül, ne rendelgessenek semmit. Ha Dellnek megy, menjen itt is.
-
Tikakukac
titán
SU. Nem buzis, nem ilyen óóó hát azt felrakom így meg úgy. Működő, úgy mint régen. Na ha ez megvolt, tárgyalhatunk. Az a baj, hogy sokan elviselnek dolgokat, mert hát ez ilyen, nem nem ilyen, marhára nem ilyen. Ha egy gyönge konfigért fizet az ember gémer csúcs gép árat akkor azért anyagokat, szoftvert és supportot akarok, nem lóf@szt, meg azt, hogy én programozgassak itthon meg pöcsöljek.
Csak ezt itt használtaknál kicsit necces leírni, míg egy új gépnél leírhatom. Ezért mondjuk kedvelem a munkám
-
Chaser
legenda
Ha új - valóban 0 ciklussal - lazán eláll több évet. Gond akkor kezdődik amikor már használták akár 1 ciklus erejéig is, beindult a kémia. De itt is jellemzően sanyo/sony döglik bele. Pl panasonicból ilyet kb 50db-ban találtam egyet, előző párosból 20-25-öt
szerk: beloadjoker Írj rám 7végén, van egy billzetem de nem tudom milyen mechanikűs. Addig nem lesz időm keresgélni meg el is felejtem mire 7vége lesz ha nem szólsz.
-
Kbali
nagyúr
Pont a touchpad tud nagyon ocsmányul kinézni egy 420-on, ha sokat használod, kopik veszettül a rücsi (sajnos a szinte használatlan toucspadú gépemet ellopták és amit kaptam helyette, arra nem vigyázott úgy a gazdája, mint én, ennek ocsmány, foltos a kijelzője, mert összenyomták táskában).
440-en is van némítás, miki kikapcs jelzés világítósan, Fn pedig egy bill. kombinációval fordítható.
A thinklight jó, amíg nem fényesednek ki a billentyűk, utána kb. nem látod, mert csillog, ebben jobb az alacsonyabb fényerős 440-es bill. világítása, de hát kinek a papné.... -
A DEL nagyon idióta helyen van, del-insert-home-end helyett nem tudom ki találta ki a home-end-insert-del sorrendet. Az fn gombok alap működése nem tudom miért így van az hülyeség fordítva kellene lennie, de mindegy ezt át lehet állítani. Hangerő ledek vannak most is, és legalább nem ilyen gagyi gombokon kell állítani a hangerőt, a T420-on azoknál alig érezni, hogy le lettek-e nyomva.
Nekem T420-m van, nem jön be annyira a touchpad, a billentyűzetet szeretem, mondjuk lehet azért mert általában trackpointot használok és annak a gombja sokkal jobbak mint a touchpad gombok. A rücskök pedig idegesítenek mert általában görgetésre használom. -
_ak_
addikt
-
A reteszért szerintem nem kár, nem hoz túl sok pluszt sőt tud lötyögni ami nem tesz jót a zsanérnak, a behúzós jobban tetszik. A ledet bele lehetne valahogy rakni szerintem akár a kijelző kávájába vagy valami tükrös megoldás.
A régi touchpad se volt jó (utálom a rücskös felszinét, a gombok elég gagyik) a mostani se az, de ha nem lenne ez az óriási mozgása akkor még kényelmes is lenne, de egyébként a lényeg úgyis a trackpoint.
A billentyűzetnek meg a kiosztásával kellene valamit csinálni mert alapvetően nincs baj a kényelemmel, sőt nagyon hasonló a régihez, és nem feltétlenül rossz a változás, de a kiosztás el van cseszve. -
brd
nagyúr
Torrent: a Microsoftnak több évtized után sikerült kifejleszteni valamiféle háttértár (I/O) kezelés prioritizálást (Vista+ feature). Ilyen esetekben egész jól alkalmazható. (A fejlesztési "nehézségeket" jól jellemzi, hogy igazából nem prioritáskezelésről van szó, hanem valahogyan úgy lehetne hívni, hogy "időszelet-felosztáson alapuló súlyozás". Ugyanis az egyes szintek a valóságban úgy tapasztalhatóak meg, hogy egy adott időt tekintve, a beállított szint szerint kap egy max. felhasználható intervallumot az időszeletekből. Ennek az a hátránya, hogy az alacsonyra állított task akkor sem tudja teljesen kihasználni a háttértárolót, ha semmilyen más task nem használja éppen, továbbá, a magasabb szintre állított taskot is hátráltatni tudja egy alacsonyabbra állított.)
Pl. ezzel a programmal, viszonylag kényelmesen beállítható állandóra az I/O "prioritás", taskonként (a próbaverzió is elég erre a célra, csak indításkor dob egy kérdést, de kibírható). -
Chaser
legenda
Az ssd már kb drágább a gépemben mint maga az x200
+ a 8GB ram és az ips panel is benne vannak. De ezek nélkül nekem használhatatlan lenne, a régebbi gépeknél ugyanannyi jelentősége van az ssd-nek mint az újaknál. Nah jó, atomos dolgokon az se segít
de te pénzed te döntésed, csak kár ráfogni a hdd megbízhatóságára. Ugyanannyira megbízható/nem megbízható mint a hdd, ráadásul fizikai behatásokra klasszisokkal jobban reagál. Ha meghalja magát gar után? Kit érdekel, addig kurta gyors volt meg nem kerregett a gépem
-
Butcher82
senior tag
Ipari környezet?? Ne viccelj. Mi otthoni felhasználók vagyunk ha dolgozunk rajta ha nem. 30.000 környékén lehet kapni már 256 gb nagyságú SSD-t. Akinek ez sok, főleg a mai árakat nézve a számítástechnikában az vegyen zsebszámológépet vagy maradjon a lassabb HDD-nél. Pont egy olcsóbb laptopnál is van igazán értelme hiszen egy SSD új "életet" lehel egy régebbi konstrucióba is.Adatvesztés. Ezért írtam hogy tessék menteni. Bármi történhet a géppel ha SSD van benne h HDD.
-
Butcher82
senior tag
No, nem bírom ki.. (sok volt a pálinka ilyenkor őszinte vagyok
helyesírási hibákért előre bocsi) !Szóval lehet ezt csűrni csavarni de... az SSD fényévekkel jobb megoldás mint a HDD mert egyszerűen gyorsabb.Elsősorban mi számít egy gépnél? Hát a sebesség. Lehet mérni meg ezerszer megmagyarázni így úgy de gyorsabb és kész. Nekem 8 gb ram mellett van SSD és jóval gyorsabb mint a 7200-es WD. Nem, nem mértem, de látom.... érzem és nem csak én. Elhasználódás? Hülyeség róla beszélni főleg a HD sentinel szerint mert baromság hogy mennyire használódott el a lemez izé SSD.. mièrt? Mert alig van rá példa hogy besz@rt volna
. Egyébként aki meg nem menti le a fontos dolgait akármilyen más adathordózóra és a "gépen" tárolja az vessen magára. Uff beszéltem
-
Francia91
veterán
Megsúgom, hogy pl az AutoDesk 3DS szinte teljesen a hátértárra hagyatkozik, amikor dolgozik vele az ember. Egy komolyabb 3D-s rajz szerkesztése HDD-ről már kezdett a rémálom kategóriához közelíteni. SSD-vel keine problem, gyors mint a fene. Citroen szervizprogram ugyanez. Erről tudni illik, hogy közel 30 GB-os program, a rengeteg robbantott ábra és kapcsolási rajz miatt. Nos indításkor ezt a majd' 30 GB-os adatállományt szedi össze, hogy használat közben ne kelljen töltögetnie, mert rengeteg pici fájlból áll a program. Nekem ez HDD-ről 3-4 perc alatt indult el, mióta SSD-vel használom a T500-at, 1 percen belül összekaparja a program, azt, ami az induláshoz kell, és csókolom. És az SSD előtt is volt 8 GB RAM-om, így szintén nem lehet arra fogni, hogy kevés volt a RAM.
De én ezennel ki is szállok a vitából, nem kívánom folytatni, mindenki hisz, amit akar -
Ha nem tudod elfogadni, hogy ez mérésekkel igazolhatóan hülyeség, akkor tényleg feladom.
Számos program használja a háttértárat a betöltésen és swapelésen kívül is, az ugye megvan?
És az is, hogy ilyen programoknál a HDD-t legszívesebben az ablakon dobná ki az ember, ha SSD-s gép elől ül át?
Amióta vissza tudok emlékezni az informatikai tapasztalataimra, az összes eddigi gépemnél a lemezre kellett a legtöbbet várni. -
"Nekem csupán az szokta csípni a szemem, hogy sokan úgy állítják be az SSD-t, mintha nélkülözhetetlen lenne ahhoz, hogy gyors legyen a gép, miközben ez nagyon távol áll a valóságtól. "
Szerintem az csípi, hogy míg ez a valóság, nem tudsz érvekkel megvédeni egy realitást nélkülöző álláspontot.
-
Tikakukac
titán
Érezni vagy sem, járattam asztalit vinyóval, a picasa mikor indexelt nekem 30 percet és 15%-nál járt toltam is befele a kötetbe vissza az SSD-t. Nem csak rendszertelepítés az élet.
Ha nem akarod széthasználni ne vedd meg. Semmit sem. A HDD-t meg pörgeted és ütöd-vágod a fejet a brutális véletlen olvasás-írással. Most ha ez jobb, te tudod. Csak arra nincs mérőszám amit odatol a sentinel, ehhez meg van. A venti kopik, a billzet szintén, mi meg öregszünk. Ezek tények és le kell nyelni.
-
Tikakukac
titán
4670k asztaliban, notiban meg amit akarsz szó szerint. Az első dolog ami kirepül a gépekből a HDD. Már egy tesztkörnyezet kiszenvedése is gyilkos vinyóval, használatban pedig annyira leüti az élményt ez a tányéros szutyok, hogy nem konkrét procigyilkos dolgokra használva ilyen alapon egy rendes i3 és 4 magos i7 között nem lenne difi. Pedig van, nem kevés.
Ez az SSD kímélés meg olyan, mint traktorgumit húzni szex előtt. Fusiondriveban van a 830, cache-ként megy kb. amit ott kap azt nem köszöni meg. De marhára nem is érdekel. 3 év gari van, évente 6k-ba kerül max, backup van nonstop. Ilyen alapon a kocsival nem állok ki a garázsból mert úgyis kopik meg karcolódik meg stb. az a dolga, azért vettük, használati tárgy.
-
-
-
Tikakukac
titán
Ha nálad a +4GB ram leüti az SSD-t, akkor bizony pedig ott baja van vagy az SSD-nek vagy a stoppered nem úgy működik vagy nem tudom.
Merem ezt úgy mondani, hogy i3-i5-i7 procis notikon 4 féle SSD-SSHD-HDD volt teszt alatt, és az asztalim is ki lett mérve mindenféle ram-háttértár-fusion drive megoldással.
Nem a levegőből szívom ki ezeket.
-
xcds
őstag
Én nem tudom, de akik operát használnak, nem panaszkodnak, hogy zabálja az erőforrást. A chrome-ot viszont, ha bezárod 17 tabbal, amit megnyitáskor újra be akar majd tölteni, akkor a proci kiakad egy jóideig. 8giga ramot meg sikerült már megetetni vele sima böngészéssel. Néha a ph oldal is meghízik 2 gigára, ha sosem nyomom ki.
-
-
"csak be kéne dugnom és ráhúzni egy WIN7-et, és mégsem az hiányzik igazán a gépből... "
De, az.
Jelenleg Operában van nyitva 17 lap (többsége flickr, 3 tecső), Ffoxban 2 Vimeo, fut mellette a Steam, és háttérbe van téve a CS:Source (beállok néha, ha jó mapot csapatnak), meg apróságok, HDS, Gtalk, Torrent, Foobar.
4GB memó van bent és SSD, a rednszer röcc nélkül reagál bármire. Kérdés? -
Tim82
félisten
Igen, csakhogy ahogy látod, a proci és a chipset a másik oldalra (lefelé) néz és arra adja le a hő nagyobb részét - ami itt látszik, az gyakorlatilag az alaplap "hátoldala". Akkor már inkább az lesz az ok, hogy nem a legjobb/leghatékonyabb módon lehet elvezetve a hő a prociról az X200-nál, mert amúgy azon az oldalon, tehát a CPU és a chipset fölött a billentyűzet nem volt forró, csak langyos. Lehet, hogy csak valami totál minimálisat nyúltak bele X201-nél, de az is elég volt, hogy hatékonyabban működjön.
X200s nem volt a kezemben, annak más a hűtése kicsit, mint a "sima" X200-é, elvileg az is halk és hatékony.
-
Tim82
félisten
Közvetlenül nem is, viszont ha az EC "melletti" proceszort, mint fő hőforrást ha jobban hűti, nem fog úgy felmelgedni a benti hőfok
X200/X201-nél nincsen közvetlen közelségben a processzor az EC-hez (nem utolsó sorban azért sem, mert pl. a T szériához képest "pofával lefele" van az alaplap, a hűtő meg az alaplap és a base cover között van). Mondom, X200-nál kb. mindegy volt, mennyire hűtötte le a processzort, az EC fölött a palmrest mindig majdhogynem forró volt. Akkor is, ha volt bent bővítőkártya (van egy Asmedia chipsetes USB 3.0/eSATA bővítőkártyám), akkor is, ha nem (nyilván akkor nagyon picit hűvösebb volt, de csak picit). Ez nem volt egyedi gebasz, olvastam ilyet másnál is, bár szerintem nem volt azért drámai a probléma.
Persze lehet, hogy ezt azzal orvosolták az X201-nél, hogy alapból hamarabb felpörög a venti, aztán majd talán valamennyire lehűti az EC táját is, ebbe nem látok bele, de elvileg az alaplap maga elszigeteli valamennyire a hűtéstől az EC környékét.
-
Tikakukac
titán
Soha az életben nem találkoztam még kirázódott csavarral. Ekkora menetemelkedéssel fogalmam sincs mit kéne tenni egy géppel, hogy abból kijöjjön egy csavar. Egyáltalán megmozduljon.
Ha csavar kiesik vagy elhagyódik ott vagy a hüvely volt elnyírva vagy a csavar lett félretekerve vagy be sem tekerve. Be is verne rendesen ha ilyen sűrűség mellett is nekiállna csavar kijönni. Nem 1000wattos hangfal ez, hogy rezegjen.
-
Tim82
félisten
Ezt nem tudtam. Viszont a Linux sokkal kevesebb felesleges vackot futtat tudtommal.
Nálam elég sok szolgáltatás/alkalmazás fut (Conky, Gnome System Monitor, Thunderbird, Dropbox kliens, stb.), nem hiszem, hogy számottevően kevesebb "felesleges vacak" lenne. (Jó, Lenovós programok például nyilván nincsenek, de Linuxos megfelelők - tlp, tp-smapi, thinkfan, gobi-loader (ez kell a WWAN modulomhoz) igen.) Eleve Gnome 3 az ablakkezelő (ami amúgy nekem meglepően kézreáll, pedig elismerem, hogy vannak benne logikátlanságok), szerintem kb. hasonló erőforrásigényekkel, mint a Win 7 az Aero-val.
No, meg gondolom a felhasználási profil sem teljesen ugyanaz CentOS-en, mint Win7-en.
Éppenséggel jobban kihasználom (többek között tanulási, komfortzónából való kilépési célzattal kezdtem újra Linuxozni átlagfelhasználó létemre), de pssszt!
A hőfok különbséget inkább okozhatta pl. a ventivezérlés különbsége, mint az átlagosan kb. 15%-os fogyasztáskülönbség.
X201-en hamarabb kapcsol be thinkfan-nel, mint X200-on a gyári beállítás (ha jól emlékszem, 51 Celsiusnál már bekapcsol most nálam, de asszem, ezzel is megengedőbb vagyok az X201 alap ventivezérlésénél). Az EC tájékát meg úgy gondolom, hogy nem igazán hűtheti a venti a kialakítás miatt.
inkább a saját döbbenetemről
No, nálam az X201 ilyen pozitív csalódás, ugyanis ebben a topikban is jó párszor olvastam, hogy az Arrandale platform mennyivel energiaéhesebb, mint a megelőző, utolsó Core 2 Duo és arra voltam elkészülve, hogy a nem túl nagy teljesítménynövekedésért cserébe éppenséggel többet fog fogyasztani, meg sokkal zajosabb/forróbb lesz az X201 az X200-hoz képest, meg ugye alul se lehet feszelni az Arrandale-t stb. Ehhez képest...
Persze, nyilván az lenne az igazi, ha azonos oprendszer mellett, amennyire lehet, azonos beállításokkal tudjak alulfeszelt X200-at és X201-et tesztelni, de erre nincsen lehetőségem. (Ld. sztori: [link] [link] [link])
-
soldi3r
veterán
Ne panikolj, az a gyari "menetrogzito" (mert az nem az) amugy is sz@r. Csavart cserelni csak onzaro menetnel vagy folyashatarra huzott csavarnal kell.
Egyebkent minden eredeti is beszerezheto kinabol, 1 napot bolyongtam egy kinai muszaki aruhazban, mindent be tudtak szerezni nehany oran belul. -
Tim82
félisten
Vedd figyelembe, hogy elvileg Windows alatt jobb a Thinkpad-ek energiamenedzsmentje.
A másik, hogy kevésbé is melegszik, ez pedig szó szerint tapintható különbség (X200-on állandóan már-már forró volt az Express Card oldala, X201-en legfeljebb langyos).
Nekem három órányi üzemidőhöz képest +20-30 perc nem tűnik kevésnek (kb. egyhatoda a teljes üzemidőnek, hogy ha utánaszámolsz). Mindezt úgy, hogy Windows-hoz képest nagyobb fényerőn van, mert amit Linuxon rosszabbnak találtam, az a fényerőállítás fokozatai (finoman fogalmazva nem egyenletesek a fokozatok, de minden bizonnyal ezen is lehetne reszelgetni, ha majd egyszer rászánom magam).
Nyilván a Sandy Bridge még sokkal jobb ebben vagy abban - de ez sosem volt kérdéses, meg a témához sem tartozik (de azért örülök én is, hogy neked milyen shiny T420-ad van
).
-
spammer
veterán
Dzsizöszkrájszt, az égvilágon semmi baja nem lesz a csavaroknak, ha normálisan ki/becsavarod őket és nem csesződik el a menetük. Nem cukorból vannak, nem kell ezért feleslegesen zsír új gyári csavarszettet venni.
Nem rég takarítottam ki 4 lapost (köztük egy R61-et), egyiknek sem lett semmi baja, a többi gép is már nem is tudom hányszor volt takarítva, sok éves gyári csavarok vannak bennük és semmi bajuk.
-
azbest
félisten
A porosság sok mindenen múlik. Szárazabb levegőben jobban száll a port. De a 2-4 óra sem sok naponta. Nekem folyamatosan üzemelő notit félévente legalább egyszer ki kell takarítani, amikor érzem, hogy nem olyan hatékony a hűtés a portól.
A legextrémebb porosodást akkor láttam, amikor egyszer középsuli könyvtárszobájába vittem le asztali gépeket érettségire és az alatt a 3 nap alatt, amíg ott mentek, annyi port került beléjük, hogy semmilyen felirat sem látszott bennük, több milliméter vastag port telepedett oda. Nem tudom a könyvtárosnő tüdeje milyen lehetett.
-
Tikakukac
titán
Semmit nem műveltek. Ezeket én bontom ki és használom, ezért van az, hogy az új és használt között igencsak tudok különbséget méricskélni
Nem kell koszos, fogsz egy alkoholban mosott ecsetet, szétkapod a gépet, átfésülöd vele és a fehér ecset fekete lesz. Amit nem látsz elsőre az ott van.
Engem az érdekel milyen gondot okoz a kivett és visszatett csavar. Merthogy Dell márkaszerviz sem új csavarokat tesz be az is ziher és ha valaki, akkor ők szeretnének megelőzni későbbi hibákat, mert így is úsznak a melcsiben.
Továbbá a billzet kivételéhez is ki kell venni pár csavart tehát mindenképpen kell még több. Ezért írtam a nyomatékkal lehúzást is, hogy ha már új csavarokat rakunk be, akkor ne kézzel huzigáljuk már meg, hanem adjunk az érzésnek és legyünk akkor kőprofik, mert így csak kontárkodás.
-
Tikakukac
titán
Hát.
Nálam 2-3 hétig vannak zsír új gépek. Te azt nem akarod tudni a 3. hét után mi ment ki a probookból, ami otthon volt használva asztal és ágy között max.
Fogod te azt szétszedni, max 3 év után látod meg, hogy kreténvastag por van a lapon és innen-onnan bemásztak apró pormacskák.
Ezért mondom, hogy van a maximalista és a van a túlgondolás. Na te már utóbbit teszed. Ha ennyire profi akarsz lenni akkor remélem tudod, hogy mindegyik csavart nyomatékra kell lehúzni...
-
Butcher82
senior tag
-
Tim82
félisten
Mondjuk én nem használok Chrome-ot, szóval arra nem tudok mit mondani.
De az i5-520M is érezhető előrelépés volt energiatakarékossági szemszögből az alulfeszelt P8600-hoz képest, pedig ugye az i5 35W elméleti TDP-vel bír, a P8600 meg 25W-tal... Ehhez képest a P8600-as X200 (Windows 7, alulfeszelés RMClock-kal) bírt szűk 3 órát a 6 cellás akkuval, az X201 meg (CentOS 7-tel) kb. 20-30 perccel többet.
-
Tikakukac
titán
Ahham írja. Hát hogyne írná. Ugyan már, legyünk realisták, a dolgok nem így mennek. Van motorgyárban ismerős, ő mondott érdekességeket hogyan működik a ki mit mibe rak és miért dolog. Ami nem üti a mércét és kihullik de szinte olyan azt megkapják és aztán veszed te. Eredetinek eredeti csak milyen eredeti.
-
-
Tim82
félisten
Az i5-540M egy kazán a T420-asom i7-2620M-jéhez képest (mindkettő Turbó nélkül), visszavéve is sokkal kevésbé javul a régebbi cucc fogyasztása.
A gondolatmenet csak amiatt merült fel, mert felvetődött bennem, hogy valamikor csinálok egy X200s -> X201s hibridet, AFFS panellel (a meglévő, AFFS paneles X201 mellé
). Amilyen X201s alaplapot láttam jót, abban i7-640LM proci van.
Fogyasztás tekintetében akkor inkább a SB-es cuccok, ha beleférnek.
SB-t nyilván megnézem majd, ha az X220 összeállt, de az másik projekt.
Viszont az LM modelleken jóval kisebb órajelen jár az amúgysem túl acélos IGP, az nem tudom, mennyire szólna bele a felhasználói élménybe.
Ööö, ez mennyire számít szerinted, ha nem játszok rajta?
-
azbest
félisten
-
Tikakukac
titán
Új csavar mi, hogy mi? Neeeeheeem
Az b@szna még be ha neked 1-2 kitekeréstől lemenne a menet a csavarról meg a hüvelyekről, az már igen tré lenne 80k-s új gépektől is.
Amire te gondolsz azt úgy hívják, hogy mondjuk hengerfej tőcsavar. Azt ha egyszer nyomatékkal lehúzod és kitekered utána csere. De azért el ne képzeld már, hogy ez laptopnál is így megy
-
-
bads1
aktív tag
Nem gyilkolnám egyáltalán
Csak pókerkliensek futnának rajta illetve adatbázis, de ahhoz inkább RAM kell meg SSD. Meglátjuk, jó lenne alapból egy HD+ kijelző, nem kéne még xarakodni vele utólag.
Először egy T500-al szemeztem de egy T420 alkalmasabb lenne rá szerintem SATA3-mal és Core i procival. -
-
Tin
veterán
a teljesítmény ugrás témával egyetértek, tényleg jelentős ugrások voltak. az tény viszont, hogy a 3770 asztalim és a 4700mq laptop proci között az asztali érezhetően erősebb, pedig 1 évvel idősebb. dehát a mobil proci ennyivel gyengébb. a broadwell fogyasztása viszont már jelentősen kevesebb, most ebben megyünk jó irányba, és ez nem azért jó mert az asztali gép majd 50W helyett 30W-ot eszik idle-ben, hanem mert a hordozható eszközök üzemideje nő, és a hűtési szükséglete meg csökken.
én inkább annak örülnék, ha a programozás visszatérne oda mint régen, ahol igényes és optimalizált kódokat írtak, nem pedig nagy és lassú wm-eken futtatott, összekattintgatott kódokat adtak ki, ahol a hardver teljesítményének egyre nagyobb része megy el a "semmire". persze, régen a vas volt a drága, ma meg a programozó.
a kis kijelző nem jó munkára, de tökéletes alkalmi dolgokra. ezért mondtam hogy a desktop környezetre elég 1-2 monitor, és a beviteli eszközök standardizált csatlakozókkal. leülsz, és dolgozol a saját zseb/táska méretű gépeden de kényelmesen.
ivana:
Az utolsó rész egyértelműen értelmetlen, szemvezérlés nagyon fárasztó lenne, és kb. semmi plusszt nem nyújtana.
ezt átgondoltad? most nem nézed hova kattintasz, azaz az egérkurzort? vagy amit írsz? mitől lenne fárasztó ha kiforrott lenne a technológia? pl ránézel a gombra és mondjuk az enter mellett a kisujjaddal kattintasz. vagy a tab mellett a másik kisujjaddal jobbklikkelsz. ha nem kell levenned a kezed a billentyűzetről, sokkal gyorsabban lehet dolgozni. és nyilván az egérnek a (konzumer) 30 éve alatt volt hova fejlődnie, ennyi idő alatt a nézéses irányítás is tökéletes lett volna.
Legyintgetni akar a franc, ha vágyom egy kis test mozgásra felülök a bringára, vagy elhívok valakit teniszezni.
ez tényleg nem nem diszkrét, de nagy felületeken történő vagy többemberes munkára jó lehet, ahol ez nem számít. persze nem egerezés helyett gondoltam
-
Nem tudom, hogy nyílna ki egy táskában magától.
A nagyobb touchpaden jól lehet gesztusokat használni, amik miatt igazából a touchpad jó. Sima egerezésre a trackpoint is elég. Gépelésnél sose érek bele a touchpadba semmilyen gépen, mondjuk nem is a szokásos szar billentyűzetet szoktam meg, amit alig kell megnyomni. Szóval lemerem támasztani gombokra az ujjaimat.
-
Tim82
félisten
A 16:9-es monitorra átállásnak szerintem más okai is voltak, érthető, gazdasági okokra gondolok, hiszen az lett a meghatározó, nagy darabszámban gyártott képarány, és jelentős kényelmetlenséget sem okoz szvsz. Ugyanakkor a klaviatúra/touchpad áttervezése felesleges visszalépés volt, amit semmiféle gazdaságossági szempont nem indokol
Erről anno volt szó a topikban az x20 széria bejövetelekor. Nyilván azt gyártanak le a panelgyártók, amit a megrendelő rendel/kiharcol - ha elég nagy tételben rendeli a speciális igényt, akkor bármit (ld. Surface Pro 3:2 képarágyú paneljét - valamelyik Chromebook-on kívül használ bármi más ilyen méretű és képarányú kijelzőt?). Lehet ezért úgy is csinálni, mint az Apple: 13" Air ill. Retina MBP vonalon valahogy mégis meg tudta oldani, hogy 16:10-es kijelzőket gyártsanak neki nagy tételben. Dehát ez a különbség a trend diktálása és a követése között.
A 4:3-os arányt erőltetni kár lenne, szvsz egyáltalán nem passzol a notebookokhoz
Ezzel nem értek egyet, de nem ezért írtam, csak előszedtem az egyik leggyakoribb eltűnt-és-visszasírt feature-t.
-
Tin
veterán
én a Tx20-ról lemaradtam, a T530-al amúgy egyébként nem volt gondom, a T540p-vel már van, de tűrhető. ez a "sokáig elég lesz" dolog valamikor a T500-al fogalmazódott meg bennem, hogy "végre újra egy jó gép", és azt hittem, akkor mostantól márkahű leszek. hát, kíváncsi leszek a T560/T570-re, addigra lesz esedékes a gépcsere... de remélem hogy addigra a surface pro-szerű gépek tényleg használhatóak lesznek, és akkor azt az irányt választom szerintem.
btudos: egyetértünk, a 30-as sorozat jobb mint a 40-es, szerintem is.
soldi3r: ja, bárcsak gyártanának "EU" modellt is nekünk...
Francia91: nem mindenki akar hegeszteni, az ember örül ha meló mellett van szabadideje, nem még azt is farigcsálással tölteni. már kinőttem a DIY megoldásokból, működjön és kész.
Tim82: lehet hogy megvették a szürkeállományt, de a végső döntést attól még a menedzsment hozza. egyébként szerintem a tapipadon kívül nagy gond nincs a Tx40-el, a többi megszokható, a retesz leszarható, az anyagfelhasználás is tökmindegy. régen tartós de nagyon drága gépeket csinált az IBM nagyon jó supporttal, mára a lenovo műanyag, tervezetten avultatott gépeket csinál 3 évre. mellesleg 3 év múlva annyira ultramobil lesz az aktuális trend az új SoC-okat figyelve, hogy egy 15 colos tégla már elavult lesz.
a topik-kritikámat meg lehet gúnyolni, de 5 éve el tudtad volna képzelni, hogy olcsó gép userek (ideapad) írnak egy thinkpad topikba? változik a világ, a változás útjába állni meg... felesleges. ha tetszik, ha nem.
-
Tin
veterán
elbírná, de a kínai kreatív akar lenni. nem kellene neki. nem értik a nyugati piacot, sosem értették. lemásolják amit kell, és legyártják amit mondasz nekik, de ennyi. teljesen gallyravágták a thinkpadet, a Tx40 sorozat tapipadját nem tudom hogy sikerült kitalálni, majd elfogadtatni, majd hogy ment át a kontrollcsoporton. a szigetes billentyűzet szokható, a T530-on sokat használtam. a layout meg tökmindegy, a T500-é jobb volt, de annyi laptopot használtam már az elmúlt 25 évben hogy nem akadok fent azon, ha mást kell megszokni. nekem pl. jobban bejön az elitebook jobb oldali Home, PgUp, PgDn, End sora, de leginkább a hagyományos billentyűzeté. csak mondom, hogy otthon compaq ps2 billentyűzeteket használok, amit 12 éve vettem használtan, de kompletten a betörőt agyonverhetem vele és tovább használom.
a lenovo tényleg majmol, nem csoda, kínaiak. a telefonban is, a laptopban is, ebben tényleg a macbookot majmolják, és szerintem a barmai nem is értik, hogy anno az ibm-nél mit miért hova tettek. a 16:9-et sem értettem, dehát költséghatékonyság. azt sem, hogy miért gondolják, hogy ez üzleti gépnek vékonynak kell lennie, miért nem kell lezárni a kijelzőt, és sorolhatnám.
szóval igen, szarok az új thinkpadek. de mivel a kínai nem érti, nem lesz a következő szériában sem T500 kinézet, pedig tényleg beleférne a bika vas. nem lesz normális IPS kijelző az alapkonfigban sem, sőt tartozék trackpoint gumi sem, mint régen. de én megszokom mert ez van, ezt kell szeretni. ezért sem fizettem, és - hacsak nem térnek észhez - a következőért sem fogok.
viszont, a jelenlegi felhozatalból sem tudom mit választanék: a delltől félek mert volt nagyon rossz tapasztalatom vele (driverek), de az e6500 amúgy jó gép lett volna. a hp meg... hp. asus még talán, de vagy 10 éve nem használtam. és a T540 azért nem annyira szar. a kijelzője elég vacak, de irodai munkára elmegy, a billentyűzete a layoutot leszámítva jó (igen, lehet kipróbálni!), a tapipadja használhatatlan. a többi rendben van vele.
Sensei: 1 évig használtam T530-at. semmivel nem rosszabb a T540p, csak a trackpadja szar. igaz, én trackpointot nem használok.
dying_star: meg lehet szokni, sőt. nekem több kollégám használ ilyet, sokat, és nincs vele bajuk, leszámítva persze a trackpad-ed, de az ember irodában úgyis rádug egy egeret.
szóval, egy T520-al összehasonlítva tényleg szarabb a T540, de az aktuális lineup-al összenézve már nem annyira. egyékbént mivel a gépek teljesítménye már elég jó, én inkább vennék olcsón gépet és dobálnám ki 1-2 évente, mint drágát és bosszankodok miatta. de mindezt úgy mondom, hogy nekem ezek munkaeszközök és ezzel keresem a kenyerem, tehát a gépre nem mint árra hanem mint ár-érték arányú munkaeszközre tekintek.
-
Tin
veterán
tényleg szarabbak évről évre, minőségileg és átgondoltságában is. szintúgy igaz a lenovo hozzáállására az ügyfelekkel szemben. viszont egy T500 házba (egyébként annak is voltak hibái, pl. a zsanérok) nem tudsz haswell procit rakni, szóval ez van. ha valaki melóra akarja használni, megszokja.
ebben a topikban amúgy nagyon régóta 90%-ban 3-4 éves konfigokról és azok hegyezéséről folyik a csevegés, és az új thinkpadek fikázásáról. és ez valahol gáz...
ja, és van T500-am és van T540p-m, és utóbbit nem cserélném le az előbbire, mert a T500 már elavult. max netezős gépnek jó.
-
Tin
veterán
-
Dhampir
félisten
Az egész régi klaviatúra visszajöhetne, úgy egyben, ahogy volt,
Úgy inkább ne jöjjön vissza, kell mellé a numpad, mint egy falat kenyér.
(#72265) soldi3r
T500 után sem éreztem szokatlannak az új billentyűzetkiosztást, mert nem egyszer használtam már modern Lenovos klaviatúrát. Nyilván van olyan felhasználó, aki nem bírja megszokni a változásokat, de az vesz mást.
-
Tikakukac
titán
Túléli nem gond, meg hidd el, iszonyatosan meg vannak vigyázva a gépeim. Csak annyira nincs kedvem figyelni rá, ha odaverem, hát odaverem, szeretem a rat style-t, egy ütött-kopott, de belül tökéletes gép kéne nekem. Mert elhasználni sajnálom őket igazán.
soldi3r: Tudom, én is figyelem a dolgokat, mai napig nem láttam annyiért x220-at, mint vettem anno. Mondjuk álom, hogy olcsóbban kapok, már az is alkatrész ár felében volt.
Mindegy, 1-2 év és csak lesz valami lerongált, na azt megcsináljuk
-
Rá kéne uszítanom valami Windows gurut, aki ért az event log elemzéséhez, nekem sem kedvem, sem energiám ezzel szopni mostanában.
Nem zárom ki azt sem, hogy valami szoftver lesz az, amit használok, de kicsi a valószínűsége, mert azokat szerintem ti is használjátok (MSE, TPFC, Throttlestop, HDS, ezek indulnak automatikusan.
Ami piszkálhatja a CPU-t, az a Ts, majd letiltom pár hétre, és megnézem, úgy mit alakít. -
Tikakukac
titán
Hát első sorban azért jó az IPS, mert akkor van esélyem arra, hogy egy ágyban lehúzott 2 órában nem nő 2 centit a bicepszem a sok kijelzőhajtástól. Továbbá annál idegesítőbbet mikor lehetetlen megállapítani arról a qrva képről, hogy ez most sötét zöld? Fekete? Szürke? Mi lehet? Na ez nagyon felhúz. Nem akarok én fotós munkákat csinálni Isten őrizzen. De könyörgöm, ne legyen már akkora kérés, hogy ne olyan képet adjon egy kijelző, mint amilyet zsírkrétával színezek egy 6-os csomagból. Én Excel alatt is képes vagyok piros fejűre idegelni magamat, oké, ne legyen akkora szög. Ne legyen akkora színtér. De legalább fix 1 szögből 2 centit mozdítva ne változzon már amit nézek. Ha már lassan 10 éve lehetett ilyet csinálni ne mondja nekem senki, hogy nem fér bele most már mindenbe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Újszerű Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5(8x3,7Ghz)VEGA 8 VGA,12-20GB RAM,SSD+HDD
- Lenovo 14,1"Áthajtható Érintős FullHd,Ryzen 3,VEGA VGA,8-16GB DDR4 RAM,256-512SSD,Szép állapot
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged