- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel topik
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
carl18
addikt
válasz
Barret001 #76006 üzenetére
Mi ez a személyeskedő hangnem bütyök? Már tavaly megtanultam nagyjából, úgy csinálod mint ha ismernéd a másikat. Irtam a litium celláktól tartok, volt egy aliexpress 18650 tárolom, ami rövidzárt okozott és majd nem felrobant a cella.
Kondit vagy vezetéket oda forrasztok ha kell, de valahogy a 18650-es forrasztást mások se javasolták. Mert volt egy szerelő aki szerint elég veszélyes, és pontheggesztőval szokták. Ö úgy mondta életveszélyes a 18650-es forrasztása sima pákával. Én bennem ez megragadt, és mivel kezdő vagyok hát maradok a biztonságos projectecnél.Meg most van itthon egy 18650-es cella azon nincs is mit forrasztani.
#76007mezis
Ez valszeg az első, ez valahol a 80-as 90-es évekbeli gyártmány lehet. Akkoriban nem voltak nagy wattok, igy a hangszórók érzékenysége volt nagyobb igy kisebb watt mellett is azonos vagy nagyobb hangerőt tudtak.
Még mamámnak volt valami régi kazettás magnója, rá volt irta a dobozra 2000 watt PMPO. Gyerek fejjel is nevettem rajta, micsoda marketing.
Haverom is rendelt ebayról akkut, névleges teljesitményt 9900 mah. 18650-es cella volt, és ő elhitte valóban olyan nagy a cella kapacitása.Ha egyszer a Dockin akkuja megadja magát, és ha lesz benne annyi hely akkor 21700-es cellákat fogom potolni. Most 3X18650-es akku van benne gyárilag, igy 11.1 volt 3000 mah az akkupack kimennő teljesitménye. Persze ameddig garanciás 24 hónap, + még gond nincs vele nem akarom megbontani.
21700-es akkuk 4500 mah-es kapcitást is tudnak cellánként, azzal már biztos szépen növekedne az akku idő -
válasz
Barret001 #76008 üzenetére
Én jót nevettem, amikor találkoztam olyan becsületes eladóval, aki úgy hirdette a terméket, hogy:
200000mAh powerbank
Leírásban meg:
Valós érték 1500mAh - marketing érték 200000mAh
Faq-ban meg:
A valós érték amit tud a termék, a marketing érték pedig ami elhelyezi a hasonló termékek között a listingben. -
válasz
Barret001 #75968 üzenetére
??? Ne csalódjak benned...
Dehogynem, mindegyiken a feszültség negyede, azaz a teljesítmény negyede esik.
Ilyenekből van egy 100W műterhelésem, végfokok méréséhez, vegyes kapcsolásban, felpillanatragasóztózva egy hűtőbordára.
Tökéletes, az elektrnok tudják a fizikát és jól ismerik Kirchoff törvényét.
Számolj utána, sorba vannak, 1 darabon 12/4=3V esik, az szorozva az öszesen átfolyó (ugye ez egyforma hisz mindegyiken átfolyik, nem lehet más soros kötésbe, érdekes is lenne...) áram az 40/12=0,33A,
P=U*I azaz egy darabon 3V*0,33A=0,99W azaz 1W disszipálódik 1 darabon, a 4 darabon összesen 4W.
Nem kell ekkora feneket keríteni neki, fel kell ragasztani a pc táp házára pillanatragasztóval a mostani 1 darabot, felére esik a hőmérséklete, egyébként szerintem semmit nem kell vele csinálni mert ha 60-80 fokos, ami a kéznek már szinte tűrhetetlen meleg, azt kb. 20 évig el fogja viselni. -
-
válasz
Barret001 #75938 üzenetére
Az értékelések is érdekesek. Sokan bedobják, hogy milyen királyság, holott a kép alapján ezek sima alkáli elemek, tehát nem tölthetőek. Az 1 csillagos értékelések között találni gyöngyszemeket, profi töltőkkel, van, aki szétfűrészelte, másnak eldurrant a töltőjében, szerencsére van a híres LiitoKala 500as töltővel is teszt, 4 elem, 4-83mA kapacitás
$p@rr0w működik, mivel nem túl nagy teljesítményű ez a végfok, lazán elbírja.
-
detroitrw
addikt
válasz
Barret001 #75919 üzenetére
Koszi, a potikat azert vettem ki mert igy kevesbe szolnak bele a hangminosegbe (es soha nem hasznaltam).
Tehat ha lehet akkor a nyakon belul oldanam meg a dolgot.
Plusz alkatreszekkel csak rontanek a hangkepenAzt nem ertem hogyha a potiknak a kulso hazara volt kotve a fold, akkor miert lehet baj ha a fix ellenallasoknal ez megszunik
Keves lenne az adott foldre juto ellenallas?#75921
Meg mindig nagyobb mint a Te segitseged
-
csubuka
addikt
válasz
Barret001 #75902 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszokat Barret001, tordaitibi, razorbenke92, leweegee2
Szétkaptam gyorsba a meglévő laptop tápot (18.5V, 3.5A HP, pont jó lenne a dugója is), így nézne ki:
Sajnos nem tudom leolvasni az egyik IC-t az alján. Gondolom az lenne a lényegi amúgy pont. Az LTA... Annak megtudása nélkül nem lehet tudni, hgoy mit hogy kéne módosítani felteszem.
A másik megoldásra, a step-down-os kivitelezésre : Van egy ilyen step-down konverterem, ez elég izmos a feladathoz talán. Max valamilyen doboz kéne neki, aztán odaragasztom egy másik kapocstáphoz (aminek a kimenete lenne ennek a bemenete) és a kettő együtt közepesen csúnyán, de működhetne. A megfelelő kábelvéget a most szétbontott HP-tápból tudnám kiszedni, ami végül a hasznos eszközbe csatlakozhatna.
A gond az, hogy felteszem a legfenti HP táp módosításához SMD ellenállásokat kéne vennem és azokat forrasztanom. No ennyire nem feltétlen vagyok gyakorlott. Egy ilyen pákám van, az adott hegyekkel, kínai noname cucc, nem biztos, hogy korrektül el tudnám végezni a feladatot: az SMD ellenállások módosítását.
-
törölt tag
válasz
Barret001 #75902 üzenetére
Pedig de, legtöbbször csak egy ellenálláson múlik.
Három töltőt is sikeresen átalakítottam, kettő fix kimenetes, egy pedig szabályozható 5 és 24 v között. Persze lehet szerencsém volt, a kimeneten vagy egy feszültségosztó van visszavezetve a táp ic-be vagy egy tl431 vagy hasonló referencia ic segít a kimenetet stabilan tartani, akkor a ref. ic körül lévő ellenállásokkal kell "játszani" kicsit. Ha megvan a táp ic adatlapja onnan már gyerekjáték visszakövetni a dolgokat.
-
-
-
Chrys_
addikt
válasz
Barret001 #75771 üzenetére
Az itt ajánlott cella 3,3V, ebből lenne érdemes 6,6V-t csinálni, majd az általad ajánlott DC-DC konverterrel 5V-ra redukálni a kimenetet. Viszont ehhez nem találok töltőt, amit linkeltél az pedig 5V, 3,3V-ból nem tudom, hogy csinálhatnék 5V-s rendszert, amihez ez az áramkör is jó.
-
Chrys_
addikt
válasz
Barret001 #75761 üzenetére
Igazából a +40 fok feletti hőmérséklet, ami fontosabb, nyáron ez könnyen összejön. A - fok csak azért, mert ha -10- -20 alatt van a hőmérséklet, akkor se legyen gond.
Amit And ajánlott, az egész jó. Most éppen saját NiMH powerbankot tervezek BK150AAH Panasonic high temperature cellákkal
11600mAh pakkhoz van az autóban egy jó hely, de ez így már 48 AA méretű cella (1,2kg). Még a hőmérséklet figyelés tervezése van hátra (termisztor) valamint a töltő kigondolása. Ezek a cellák -20 - +65 fok között tárolhatóak.
Teljesen automata rendszert tervezek egy dashcam-hez, ami télen-nyáron előbb powerbankról működne parking mode-ban, majd lemerüléskor átállna automatikusan az autó akkujára 3 vezetékes hard wire kiten keresztül (ez pedig figyeli az autó akkut, beállított küszöbérték alatt ez is lekapcsolja a kamerát). Ez utóbbi már be van építve, de jó lenne hosszabb idejű működést biztosítani, főleg ilyen covid időszakban, amikor néha napokig áll az autó a parkolóban.
Indításkor pedig hard wire kit-ről menne a kamera, ahogy azt a gyártó tervezte, közben pedig töltődne a NiMH-powerbank. -
bul07
nagyúr
válasz
Barret001 #75733 üzenetére
230V megy bele és ugye azon a panelon van a táp ami elfüstölt
Itt egy videó [link]
És ahogy nézem amire 5:21-nél mutat az éget el
Bár ez egy kicsit más gondolom átterveztékDe ha gondoljátok újra szétszedem és lefényképezem, mert sajnos csak az éget részről csináltam képet
Tehát olyan modul kellene ami 230V kapna és jönne ki a töltő feszültség belőle
Ez van a töltőjén
Szerk
Úgy gondoltad hogy laptop töltő adna neki mondjuk 20V ennek a kis modulnak és kis modult meg belőném 12V-ra és azt rákötném a töltőben az érintkezőkre és kész is -
lanszelot
addikt
válasz
Barret001 #75593 üzenetére
Ha nyákot használt volna +100 forint, akkor fele idő altt kész lett volna, és tartósabb lenne, mert így hamar kontakt hibás lesz, itt vagy ott törik majd a vezeték.
Nem azt írtam nem lehetséges, hanem előre is érdemes gondolkodni.
Nyákkal könnyebb dobozba rakni, tartósabb, stabilabb...stb
/és van a gány munka ahol legyen kész oszt jó, pl videóban az az/ -
tillatrilla
senior tag
válasz
Barret001 #75562 üzenetére
Sajna nincs itthon a srác,nem tudom kipróbálni.Igazatok van,ha így működne,akkor tovább lehetne lépni,hogy tölthető legyen.Utólag rá lehetne faragni azt a kis töltésvezérlőt,ha minden oké vele. Köszönöm a segítséget,ezzel most nem tudok tovább lépni,míg próba nincs.
Köszi szilícium ismét!! Majd jelentkezem,ha változás van!
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Barret001 #75558 üzenetére
Ugye,hogy van benne egy rgb led... Akasztottam rá egy 18650 cellát,szerintem működik,de nem 100%-os...Gondolom párosodna,ha fehér színnel pulzál.Ha olyan kedve van,a töltés is elindul rajta,mert piros/zöld led pulzál.És mérhető a feszültség az aksi sarkain. De a töltés eléggé rapszodikus.Ennek mihez lehet köze?1800mah aksit akasztottam rá,ez gondot okozhat neki? Kapásból cserélnék aksit,szalagkábelt,és azt a pici panelt,amin van a micro usb csati az rgb led,és egy csati a szalagkábelhez. Honnan lehetne beszerezni,és mennyiért? Vagy más gondja is lehet neki? Úúú,18 ezer egy ilyen kontroller újonnan?
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Barret001 #75556 üzenetére
Sziasztok! Köszönöm a válaszokat előre is!! Szilícium,neked is! Aksi feszültsége 0V. Egyik drónomnak pont ilyen aksi foglalata van,arra dugtam rá,hogy töltsem. Viszont azt megpróbálom,hogy egy 18650-es cellát ráakasztok az aksi helyére,és kiderül,hogy elindul-e. Ugye,visszajelzésnek lenni kell rajta lednek,az a fehér. Utána jelentkezem!!
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
Barret001 #75518 üzenetére
Milyen célra?
GYÓGYSZERTÁRI ALKOHOL | ETANOL jó helyette! (fertőtlenítés céljára)
Panelmosdatásra viszont szerintem nem jó!
Arra pl. flux eltávolító spray való, de én használtam precíziós kontakt sprayt is (régen) a sima meg minden műanyagot ragacsossá tett, egy isostat hullám váltó bele is halt...
Kontakt VL nem jó!
CLEANER 601 jó!
De mi a baj az IPA-val?
Allergiás vagy rá?
-
törölt tag
válasz
Barret001 #75498 üzenetére
Nem tudom, ajtót kinyitod világít, becsukod majd kikapcsol x idő múlva, ez így elég életszerű. Vagy valaki órákig ül egy kocsiban nyitott ajtóval? Minek? Menet közben is ritkán nyitod ki, tehát akkor sem zavar. De ha nyitva is hagyod egy hétig, akkor sem merül le attól a pár miliampertől az akku hónapokig. Miért baj ha világít amíg nyitva az ajtó? Nem érteni.
-
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Barret001 #75415 üzenetére
Most ismét elindítottam egy normál tesztet,hátha változik az eredmény. Amúgy szinte egyforma langyos volt mindhárom...A feszültség az nem nagyon alacsony? Szerintem ez miatt állt le mindig a porszívó,nem? Feszültséget figyel a védelem? A kapacitás még elmenne,gyárilag 1800 mAh volt ráírva...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Batman2
őstag
válasz
Barret001 #75027 üzenetére
Mondjuk ha egy akku 1 év alatt tönkre megy, akkor ott vagy az akku gyártási hibás, esetleg olyan gagyi mönőség, az kb. egyenlő a gyártási hibával, vagy az autó elektromos hálózata nem megfelelő, nem tölt, vagy túl tölt, esetleg valami folyamatosan szopogatja az áramot, ettől pedig egy idő előtt elszulfátosodik és lecsökken a kapacitása.
Ha az új akkuja is hamar tönkre fog menni, akkor vagy nagy peche van az akkukkal, vagy tényleg hiba van az autó elektromos rendszerében. -
válasz
Barret001 #74986 üzenetére
Ez tiszta, csak nem a kérdésre válaszoltál, az smd az smd, akármilyen kicsi vagy nagy :)
Egyébként ezen a ps alaplapon is van 0402 bőven (még a képen is), sőt a Sony cpu amire rá kell akaszkodni a lehető legkisebb pitches qfp, annak a lábvastagságával egyezik a vezeték.
A kolléga egy uC és egy tact switch között akar bypassolni, erre bőven elég. Vékonyabb lakkozottal csak sz*patja magát, vastagabb meg minek? Ebben a vastagságban egyébként a sima tekercshuzalok nem elég merevek, szóval további ragasztgatást igényel az elvezetése.
Ezen felül avatatlan kezek a lakkozott vezetékkel nehezen bánnak, és nehezebben veszik észre a szigetelés sérülését is. -
-
moma
őstag
válasz
Barret001 #74926 üzenetére
Pár ezer videó: ezért gondoltam, hogy hátha tud valaki egy jót, amit kövessek, ami neki bevált. Meg az a rész, hogy milyen jack dugót vegyek és hol az meg magyar dolog jobban.
aryes: ezek elég régi dolgok. nem rövid időn belül lett ez velük. a hangfal set 15 éves sacc pl. Csak eddig nem foglalkoztam vele, mert egy eszköznél nem akartam bele tenni a tanulás energiáját.
-
törölt tag
válasz
Barret001 #74885 üzenetére
Kicsit érdekesnek tartom a leírtak alapján bár nem kizárt. Az univerzális motor aminek mindegy. Itt most az van írva hogy állandó mágnes tálalható a motorban. Ha az igaz, és mondjuk a forgó rész az állandó mágnes akkor nem működne DC motorként max szinkron gépként de ugye azt asszinkron módon kell indítani ha jól emlékszem . Ha az állórész az állandó mágnes akkor kell egy kommutátor, akkor meg már majdnem egy univerzális motor. Költséget takarítottak meg az állórész tekercselésen. De egy rakat hátránya van, mint a nagyon limitált fluxus és ezzel a nyomaték is. Aztán ki tudja, lehet másoltak mindent ész nélkül
-
-
Batman2
őstag
válasz
Barret001 #74625 üzenetére
Jah, a hagyományos ízzó mellett próbáltam 23W-os kompakt fénycsövet is üzemeltetni az inverterről, gond nélkül ment, sem a szokásosnál erősebb, sem gyengébb fénnyel nem világított, tehát az inverter által generált hálózati áram egyenirányítás és pufferelés után nem térhet el nagyon a normál hálózati áramtól.
-
Batman2
őstag
válasz
Barret001 #74625 üzenetére
A kapcsoló üzemű tápja pufferkondijának feltöltődése idején biztosan sokkal több, de az csak egy pillanat.
Konnektorból is érdekesen viselkedik, mert nem azonnal kapcsolt be, kell neki nehány másodperc.
A puffer feltöltődésekor biztosan jelentősen esik a feszültség, bár mint próbáltam, a 100W-os forrasztót is üzemeltette, felolvadt a hegyén a cin, így extrémen még ekkor sem eshetett le az inverter kimeneti feszültsége.
Ugyan nem tudom, hogy a TVnek pontosan mi az igénye, de általában az ilyen kapcs. üzemű tápok 90-240V.os tartományban mennek, az inverte kimenetének pedig biztosan 90V felett kellett maradnia a 100W-os terhelés mellett is, ha működött a forrasztópáka.
De ki tudja, lehet ennek a TVnek az elektronikája nem enged meg ilyen feszültség ingást és mondjuk 200V alá való csökkenés esetén már be sem kapcsol.
Mikor bedugom a készüléket, még csak a készenléti állapot van, a készenléti piros LED világít, majd bekapcsolás után lesz jelentősebb áramfogyasztása, akkor színt vált a LED.
Erről az egyszerű inverterről a készenléti piros jelzésig sem jut el, úgy viselkedik, mint ha be sem dugtam volna.
A régi, tönkrement inverternél mértem egyszer áramfelvételt az inverteren, mikor ment a TV, így összesen volt valami 36W, de ebben már az inverter saját fogyasztása is benne van.Üdv.
-
törölt tag
-
válasz
Barret001 #74492 üzenetére
Persze utána meg is vitattuk a dolgot, igazából azt a nyulat akartam kiugratni a bokorból, hogy a kolléga tudja e, hogy mire figyeljen.
Ha esetleg mást is érdekelne a magyarázat:
Tekintve, hogy a LED nem tökéletesen monokromatikus, egy haranggörbe jellegű intenzitásalakja van a névleges hullámhossz körül:
Az emberi látás ezzel szemben kb. 800nm hullámhosszig működik, de már 700nm-től nagyon kis érzékelőképességgel (tehát nagy teljesítmény kell ahhoz, hogy lássuk).
Jól látható, hogy a 850nm névleges hullámhosszú LED-ek 800nm alatt 15%> intenzitást adnak, amit a szemünk miatt tovább csökkenve, kb. 10-ed olyan erősnek érzékelünk, mint ugyanilyen teljesítményű látható piros LED esetén. Tehát a 850nm-es IR ledeket úgy látjuk szabadszemmel, mintha egy hasonló csúcsteljesítményű piros LED-et 1-1.5% teljesítményen járatnánk.
Persze jöhet a kérdés, hogy, miért nem használjuk akkor a 940nm-es hullámhosszt. Ennek az egyszerű magyarázata, hogy a CMOS illetve a CCD technológia is éppen fele érzékenységgel detektálja a 940nm-es hullámhosszt a 850-el szemben. Tehát egységnyi "megvilágításhoz" kétszer akkora teljesítmény szükséges. Ezt az áldozatot pedig csak ritka esetekben hozzák meg méret, és energiafogyasztás szempontjából, például hálószobákat megfigyelő kameráknál, vagy olyan esetekben, ahol igyekeznek elkerülni a feltűnést az éjjellátókkal.
Tehát van ilyen is, olyan is. -
válasz
Barret001 #74460 üzenetére
A 12 voltos PC-t ne irigyeld, vegyél Te is inkább ilyet
Az első ilyen átalakítást [itt részletesen leírtam egy blogba]
Azóta a 3. ilyen egybe pc-t használom, ez a mostani egy eszméletlen jó képpel megáldott, IPS kijelzős 24 collos monitoron alapul, beépített hangszórók, 2 hdmi, vga, füles, audio stb. ki és bemenetek.
Most is néha fejlesztgetem még, éppen tegnap cseréltem ki az 1 terás háttér hdd-t egy 1 terás ssd-re.
Amolyan hobbi ez. És minden nap használatba van, nemegyszer 14-16 órákat megy, gyakran ez az egy szórakozásom van napokig, akkor meg miért ne áldozzak rá?
Amúgy sajnos ezek a mini pc-k horror árba vannak, én szerencsére pár éve használtan 30ezerért vettem, a monitort kb. 3 hónapja szintén használtan 27ezerért, a 8G ram ingyen voltaz M2 ssd féláron, az 1TB ssd is nagyon korrekt áron.
Ha mindent az árába vesz meg valaki akkor igen szép összeg a végeredmény sajnos. -
-
válasz
Barret001 #74418 üzenetére
Tévedtem, és jó hogy utánanéztem, egy kedves ismerősömtől hallottam ezt kb. fél éve, ő sok autót hord vizsgára és el is hittem neki.
Itt leírják részletesen, és jó hogy megcsináltad.
Elnézést a félretájékoztatásért.
[link]
A linket továbbítom a barátomnak is hogy ne hülyítse a többi ismerősét se, senkit se. -
darvinya
titán
válasz
Barret001 #74349 üzenetére
Mert csak 1db kell hozzá, írtam is.
12V-os az akkus fúró, 3db Li akku pakk kell hozzá, BMS és töltő panel van már 5A-es.
Ehhez 3db akkut kell rákötni.
Meglévő töltő 14V-os, de ahhoz van 12V/1A-os stabom.
Csak már vettem 20V-os Li akkus ütvefúró behajtót.
Emiatt vacillálok, hogy megéri egyáltalán megcsinálni, vagy inkább vegyek meglévőhőz nagyobb akkut és így 2db akku pakk lenne, ami berakható a tokba.leweegee2
Nem értem, miért kell bonyolítani.
Ha csak tápnak lenne, akkor vennék 2x0.75-ös MTK-t, arra rákötném csatlakozókat, és máris meg van 10m-es 5V/3A-es táplálás. -
-
darvinya
titán
válasz
Barret001 #74003 üzenetére
Magyarul.kiesik magától.
Mert 6mm-es foglalatba 5mm-es biztihez 0-ás vagy kisebb csavarhúzóval tudsz alányúlni.
Ráadásul ez a méret a legnagyobb SMD-k közé tartozik.
2.5mm biztihez 3mm-es foglalat van, azt rögzíteni stabilan elég nehéz.
Úgyhogy ne szikrázzon és érintkező ne süljön meg, miközben rögzítsen.
Na…ezt kivitelezni már anyag korlátos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Hegesztés topic
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen videókártyát?
- Google Pixel topik
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Apple iPhone 16 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- Samsung Galaxy S21 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged