Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
Barret001 #92655 üzenetére
Egy eleg pontatlan feszultsegfuggo terheleskapcsolo. A potival lehet beallitani, hogy mekkora fesznel kapcsoljon be. A potit 0-ra is lehet allitani, igy az is lehet, hogy sosem kapcsol be. A tranyo valahol 2V es 4V kozott kezd nyitni, igy legrosszabb esetben maximum 16V -ra lehet allitani a kapcsolasi pontot, de lehet, hogy csak 8V-ig lehet, ha olyan peldanyt fogsz ki a FET-bol.
-
válasz
Barret001 #92553 üzenetére
Igen de ez ADDIG igaz amíg 1 ezez EGY darab fogyasztód van a leválasztótrafón.
Mondom miért.
A leválasztóból kijövő 2 pólust nevezzük 1 és 2 -nek, így legegyszerűbb.
1 és 2 között 230V, ha mindkettőt megfogod, agyonvág:
Erre a trafóra rákötöd a hűtődet meg a fémházas grillsütődet.
A sütő földzárlatos lesz, az 1 kivezetéssel, azaz a mikró háza meg a 2 kivezetés között 230 van de ugye leválasztó, földfüggetlen ezért nyalogathatod is a sütőt, semmi nem történik.
És orvul suttyomba fóldzárlatos lesz a hűtőd de nem az 1 pólusra hanam a 2-re.
Azaz ha csak a vagy a hűtőt, vagy a sütőt nyalogatod, semmi, de ha véletlenül megérinted egyszerre a hűtőt meg a sütőt, mondjuk forgatod a kolbászt a grillsütőn és közbe benyúlsz a hűtőbe mégegy kolbászért (próbáltam életszerűt modellezni de lehet még kismillió ilyen szitu) akkor agyonvág.
Ezért írtam le az előző hsz-be hogy vagy minden ilyen fogyasztót teljesen külön egyedi leválasztóról kellene üzemeltetni,
vagy kiépíted az eph-t ami egyenlő a védővezetővel, amin ilyenkor a teljes zárlati áram folyik, 1 és 2 pólus ugye zárlatba van és leoldanak a védelmek, kismegszakító, egyéb.
Ha leválasztott, földfüggetlen a rendszer, lehetelen dedektálni egy készülék fémházának a zárlatát. Totális földfüggetlenséget feltételezve, mihez mérsz, mihez viszonyítasz? Nem tudsz semmihez, ezért ki se lehet mutatni csak a berendezés, készülék egyedi mérésével.
Az nem játszik, csalás hogy az 1 és 2 pólusokat megközepeled egy feszültségosztóval amit a fémházra kötsz, és így már detektálható a testzárlat. Ez nem fair a mostani eszmecserénknél mivel teljes, abszolút föld és fémházfüggetlenségről beszélünk.
Ennek ellenére így működnek ezek az elektronikus védelmek, 1-2Mohm ellenállásokkal megközepelik és ezt a szimmetriát figyelik olyan beendezéseknél ahol ugyan leválasztott a bererndezés , de ezen felül is még extra nagyfokú biztonság kell, pl. orvosi berendezések.
Hcl, ugye így megértetted te is? -
-
válasz
Barret001 #92541 üzenetére
El kell keserítselek. Olyan nincs hogy SEMMI kapcsolat nincs a külvilággal mivel szigetbe is léteznek földelt azaz védővezetős fogyasztók amiket kötelező füldelni, pontosabban EPH kötelezettség van és ennek a vazatékhalmaznak földszondára kell mennie. Azaz máris van 1 darab kapcsolat a külvilággal, a föld, ground.
EZT az antagonisztikus ellentétet ha sikerül fejbe feldolgozni, akkor eljutunk az én házamhoz.
Abba teljesen igazad van, és maximálisan egyetértek hogy fél szigetüzem nincs, nem létezik (mégegyszer hangsúlyozom, ha fel tudjuk dolgozni azt a nyilvánvaló tényt a hogy a földdel mindenképp kapcsolatba vagyunk).
Nálam:
Bejövő 230, 1 fázis, PEN , az óradoboz alatt a kötelező földszondával megtámogatva, majd szétválasztva PE és N.
AVK, (firelé, rdc ahogy tetszik) és így van 1 fázis, egy nulla, 1 védővezető.
Ezen a körön maradt a 2,7kW villanysütőm és a 3kW konyhai vízmelegítőm (havi 900-1000 forintot fogyasztanak, ezért nem tartottam kifizetődőnek 250-300ezres 5-6kW invertert vásárolni).
A ház összes többi fogyasztója egy teljesen külön körön van, csak a PE azaz a védővezető közös.
Ezt a kört látja el a 2kW szimuszinverterem, és mivel az akku véges, rossz időbe 36-40 órát tudja vinni a házat, itt van egy 25 amperes 3 állású batár nagy ipari kapcsoló amivel a házat át tudom tenni az inverterről a hálózatra.
Így eleve fizikailag kizárt hogy az inverter kimenete a bejövő hálózattal valaha is az életbe összeköttetésbe kerüljön.
Vagyis a házam egyik része hálózatról megy, annak minden előírását, árintésvédelmi paragrafusát betartva.
A másik fele meg addig míg nem kapcsolom át a hálózatra, olyan mintha nem is itt lenne fiizkailag hanem a legközelebbi villanyoszloptól 500 kilométerre egy afrikai szavannán vagy bárhol ahol nincs áramszolgáltató.
Mikor kézzel átkapcsolok, az ugye legalább 2 másodperc körüli, +az innverterem mire lágyindítással elindul, így minden rebootol, a routerem, Digi modem, a hűtő a tv, a nymvadt mosógép elfelejti a programot stb.
Ezt akartam valahogy kikerülni de már letettem az elektronikus átkapcsolóról.
-
-
leweegee
aktív tag
válasz
Barret001 #92522 üzenetére
Nálunk az üzemben egy 50 kA-es (50.000 A) relé fogadja a betápot, szóval ezt az indokot nem fogadom el.
Vannak olyan erintkező övtözetek amik kizárják az összeégést, szóval ez sem lehet indok. Esetleg a lomhaság (bár erre is vannak speckó megoldások) vagy az ár ami kizáró ok lehet. -
PHM
addikt
válasz
Barret001 #92452 üzenetére
Az áramkorlát még elvesz 0,6-0,8V-ot, ez egy amúgy is a kelleténél alacsonyabb
feszültségű töltőnél nem szerencsés.
Továbbra is az a véleményem, hogy 42V-os töltőt kell venni, pl amit leweegee linkelt,
Megmérni a kimenő feszültségét, s ha több, mint 42V, sorba lehet kötni vele egy
3-5 A-es diódát. Ennél egyszerűbb megoldást nem tudok. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Barret001 #92360 üzenetére
gyogyszertarban lehet venni kristalyosat de csak receptre adnak szoval nem egyszeru. par eve nekem is kellett (mas celbol) es marha nehezen tudtam szerezni.
emlexem anno lehetett venni szinte barhol es mi is vettunk, pl akvarium tisztitasra fertotlenitonek (bedobtunk par szemcset). meg ocsemmel jatszottunk hogy hosszu nyaku uvegbe szortuk es jopofa lila nyomokat csinalt a vizben.
ma meg mar egyre higabb verzioban adjak mintha valami halalos mereg lenne, de hat mindennel ez van. akartunk venni a gyereknek boraxot venni vulkan csinalashoz, erre rank hivtak a bizti oroket es kabe kidobtak a gyogyszertarbol. amcsiknal meg nagy papirdobozban kapsz a drogeriaban, itt meg csak bunozo lehetsz meg engedellyel lehet venni. -
Tamy
őstag
válasz
Barret001 #92351 üzenetére
Literes flakonban van, ez tiszta Hidrogén-peroxid, rákeresve úgy látom most is kapható. Gyógyszertárban még sosem próbáltam, de ott minden aranyáron van. Régen sebbenzint, meg alkoholt vettem, de arra is több a járulékos költség (üvegdíj, kupakdíj, csomagolási díj, munkadíj...), hogy a végén a 100 Ft-os löttyből minimum 500 Ft lett).
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Barret001 #92220 üzenetére
De nem a LED ment tönkre, hanem a driver és az sem az áramtól, hanem jó eséllyel valamelyik kondiban az elektrolit elfáradt.
Amikor ilyet kondit cserélek persze mindig 105 fokosra cserélem, de nem vagyok meggyőződve még arról sem, hogy önmagában a hőmérséklet a bűnös, hanem az elektrolit nem bírja a kapcsolások nagy számával járó terhelést.
Sajnos bármi ilyen modult veszek lutri és nem hiszem, hogy tovább bírja mint amit kicserélek.
Ez a probléma már évtizedek óta megvan, komolyabb régi műszerek javítását nagy nevű gyártóktól is azzal szokták kezdeni, hogy a kondikat kicserélik (angolul recap), pedig ott még a kapcsolóüzemű tápok sem voltak annyira elterjedve mint most... -
ViZion
félisten
válasz
Barret001 #92074 üzenetére
Miért is? Vagy mit nem értek? Ez ilyen full digitális, a funkció kapcsoló és a hőfok a tekerős rajta. Egy termisztoros venti vezérléshez azért nem kell még internet. Bár ma már lehet...
Mindegy is, a legtöbb cucc -amiben már nem csak alap szintű elektronika van- nem igazán szeretné, hogy áramtalanítsd. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #92033 üzenetére
Ez arról szól, hogy a különböző fémek között a nedvesség, illetve galvánelektromos jelenségek miatt korrózió, "rohadás" állhat elő, a kontakt ekkor lesz rossz.
Addig nem rossz a kontakt, amíg azt látjuk, hogy szépen / szorosan össze van szerelve és nincs berohadva. Esetleg sokáig nem is fog, mert jó szárazon van. Villanyszerelők szoktak használni valami védőzsírt is a korrózió ellen.
Készülékekben gyárilag ónozott rézsarut szoktak általában használni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #91998 üzenetére
Ha már elindult a tápegység, mehet az is, az On/Off segítségével.
BRT / bright a világítás fényerőszabályzása 0-100 % kitöltésű PWM jellel.
Lehetne elvben 0-5 V analóg szabályzás is, de általában a PWM-módot alkalmazzák.
Itt lehet olyan, hogy ez a pont levegőben marad és akkor 100 %-on megy, vagy +5 V-ra kell kötni azt is, hogy világítson. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #91983 üzenetére
Két lehetőség szokott lenni, bekapcsolás +5V vagy testre, de itt nem mérsz semmi feszültséget, akkor emelni kell +5 V-ra.
A nagyáramú +5 és +12 V többnyire egyszerre szokott elindulni, mert közös trafó.
Ha van egy készenléti trafó (kisebbik hűtőbordán a meghajtása), jobbra lent az aktív PFC tekercse, így ki is jönne a 3 db alkatrész.Ha tényleg így van, de ezt te látod jobban.
- Két optocsatoló a negatív visszacsatolás (stabilizálás), segéd és főtáp.
- Egy optocsatoló a főtáp indítója.Két kis hűtőborda a főtáp meghajtója, jobbra az aktív PFC bordája.
-
Reggie0
félisten
válasz
Barret001 #91981 üzenetére
Persze, de ezek a total consumer cuccok. Azert az inverterek mas kategoria.
#91979Ribi: Ezzel egyetertek teljesen, valoban igy megy az olcsobb termekeknel. A komolyabb cegek azert nem vagjak el ilyennel a nevuket, foleg, ha ipari eszkozeik is vannak.
#91985daninet: A bosch mar egy ideje nem egy jo marka. Ezen meg sem lepodok, amit irtal.
-
t72killer
titán
válasz
Barret001 #91944 üzenetére
. Kompresszoros párátlanítók (Delonghi DEM10, Ebac 2650e), lennének rákötve, esetleg PC+TV.
Egy gagyibb inverterrel szívtam már, a dji akksitöltő visított-melegedett, amikor rádugtam
, így óvatos vagyok mi legyen a következő
, áhá, lehet innen a dji-s visítás?
-
Heimdallr75
őstag
válasz
Barret001 #91818 üzenetére
erre nem gondoltam, az első gondolatom, pengével megkapirgál mindkét oldal "fémig" majd forrasztok oda egy 2 centis vékony szálat.
de lehet egyszerűbb amit írsz hogy a kezdő és végpont közt ahogy bedugom mellé dugok egy szálat még . kb 25 centi a távolság ahogy nézem -
-
peter889
őstag
válasz
Barret001 #91650 üzenetére
[Ilyened van?]
------
Meg tudjátok mondani, hogy ezekkel a ragaszópisztolyokkal elérhető olyan erősségű ragasztás, mint mondjuk egy technokol ragasztóval?
-----------
Köszönöm mindenkinek az eddigi infókat. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Barret001 #91536 üzenetére
ha lekopott a vezetoreteg akkor azt mar nehezen vagy sose lesz olyan tartos (es pontos) mint az eredeti.
gitarpedalokban szokott lenni olyan poti ami nem szabvany hanem valami elcseszett, nehogy ki tudd cserelni boltban vehetore. van egy olasz faxi aki tud gyartani hozza megfelelot szenpalyat aztan azt epitgetik be sokan. en is talalkoztam mar ezzel a potival hoztak hozzam beszerelesre.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #91385 üzenetére
Nekem 3.
Egyébként 2 elég lett volna az örök êlethez (otthon + munka), csak később egy ügyfélhölgytől kaptam ajándékba +1 darabot (örökölte).
Nem tudom, hogy a hozzászokás mondatja , a "világ legjobb pákája", de láttam Youtube-on más pillanatpákákat, a világ más tájairól, de inkább sajnáltam őket, hogy nekik ilyen nincs.
Kivéve Vietnám, ahol a régi KGST kapcsolatok miatt máig elterjedt, használják és tisztelettel szólnak a csehszlovák pákáról.
-
baly81
aktív tag
válasz
Barret001 #91060 üzenetére
...persze, mert mindig ezt hallod...
A sima alkáli elemet én 1-2× feltöltöm. úgy hogy a némileg kivett kapacitáson (értsd: üzemidőn) -ami kismértékben csökken- nem veszel észre különbséget! Nem zuhan le a feszültség terhelésre, nem sül ki magától, stb. Nyilván véges a töltések száma, mert a kémiai reakciók -az anyagok elhasználódottsága miatt- csökken. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #90905 üzenetére
Gyors nem, de netes beszámolók szerint, tartós túlmelegítéssel meg lehet szakítani a CID túlnyomáskapcsolót:
https://batteryuniversity.com/article/bu-304-why-are-protection-circuits-needed
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #90820 üzenetére
Az sem mindegy, mennyire intelligens a töltendő eszköz.
Mobiltelefonoknál figyeli a bejövő 5 V értékét és annak csökkenése esetén a töltőáramból is visszavesz. Így a kábel ellenállása nem csak önmagában mérsékelheti* az áramot, hanem még a szabályzó is csökkent.
Ennek másik (vagy inkább fő) célja a tápforrás védelme a túlterheléstől, hiába van abban is védelem, áramkorlát, de ne annak kelljen korlátozni / kiakadni lehetőleg.
*Azért feltételes fogalmazás, mert egyébként alacsonyabb feszültségből is vehetne fel normál áramot a szabályzó, ha van egy kis tartalék (néhány tizedvolt), az akku pillanatnyi kapocsfeszültségéhez képest. Például az akku tart 3,9 V-nál (felfelé haladva), de 4,1 V bemenőről még lehetne tolni max. árammal.
Ebben az esetben, ha csak soros ellenállással próbálkozik valaki, jelenősebb veszteség alakul ki, mint a másik esetben, amikor az intelligens csökkentés is még rásegít.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Barret001 #90772 üzenetére
motorja valogatja, az enyem is olyan hogy ha mar kicsit halovanyabb az akku akkor mar indithatatlan. ugyenezek az akkuk evekeig mennek meg masutt, a motoromban mar nem. marha nagy kobcentis + egy hengeres, nem tudja megforgatni (konkretan az en mocimat betolni se lehet akkora a kompresszio, 3.-ban siman csuszik a hatso kerek aszfalton).
masik, dolog hogy mikor inditozol akkor leesik a feszej annyira hogy az elektronikus reszek ujraindulnak, pl az immobilizer aminek kell jopar mp amig osszeszedi magat, es addig forgatnia kellene az oninditot (vagy tolni a gepet ha lehetne). -
DonThomasino
veterán
válasz
Barret001 #88731 üzenetére
Itt van teljesítmény veszteség ?
Az utolsó próbálkozásom ez volt, reed relé körbe tekerve réz vezetővel.
Nem működött, aztán addig sikerült kísérletezni még eltörtem az
üvegcsöves reed relét és feladtam.
Ha lenne valahol egy weller tcp re méretezett készen azt megnézném. -
Batman2
őstag
válasz
Barret001 #86446 üzenetére
Egyet értek,
a lúgos akkuknak igaz elég rossz az áram tárolási hatékonyságuk, de talán még az ólom akkuknál is zöldebbek, még mérgező anyagot sem tartalmaznak és legalább 20, de akár 50 éves élettartamot is olvastam róluk!
Helyhez kötött áramtárolóként szintén kiválóak! -
DonThomasino
veterán
válasz
Barret001 #86418 üzenetére
Pont ebbe kéne segítség, hogy most akkor hány fej és lencse van.
Tudtommal, ezekbe az újakba egy lencse és fej van ami már képes fókuszálni,
attól függően hogy BR DVD vagy CD lemez van benne.@Jarod1: Legutolsó fw, és már gyári reset is volt.
Ez lenne a pontos típus: [link]
-
válasz
Barret001 #86312 üzenetére
Régi tárcsás villanyórára csináltam kamerás számolót, ami a tárcsa pirosra festett részét figyelte.
Azóta lecserélték, és az új amit feltettek rendelkezik P1 porttal (amihez hozzá is férek) így most szofisztikáltabb megoldást készítek éppen. -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #86012 üzenetére
Azzal is megoldható éppen, csak valamivel több idő / kattintás, elavult program. Noha nem a legjobb példa, mert ez nem ingyenes, de nekem régóta bevált, illetve ennek vannak ingyenes alternatívái is:
https://www.faststone.org/FSCaptureDetail.htm
Vagy a többi társa:
https://www.faststone.org/index.htm
Windowsban is van a Képmetsző, de erre nem szoktam rá soha.
-
-
-
mzso
veterán
válasz
Barret001 #85607 üzenetére
A második képen lévő 15W-os előtétkondisnak néz ki. Mértem áramot áthidalással, ha 2-3-at hidaltam át nőt az áram is minden lépéssel. A másik ág meg elkezdett halványodni.
Úgyhogy raktam kétszer két darab 270 ohm-ost mert csak 0,25W-osaim voltak."a legnagyobb részük túl van hajtva"
Úgy látszik, hogy csak Ultra Efficient Philips-et szabad venni. Még az árát figyelembe véve is megéri annak aki nem tudja javítani. (Mondjuk az ilyen LED szálasat nem is lehet reálisan.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- BestBuy topik
- DJI topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Lenovo T480 i7- 8650u / HU bill! / 8Gb DDR4 / 256Gb Nvme SSD / IPS full HD/ újszerű állapot / Win11
- Dell Latitude 5590 / i5 8350u / IPS FHD 15,6" / 8GB DDR4 / 256Gb SSD / Win11
- Micron 1100 256GB 2,5" SSD-k
- DJI Avata 2 Fly More Combo (szinte új, 3 év garival)
- Új,bontatlan,dobozos, számlás,garanciás 7800X3D CPu.
- GÉMER! Dell G15 5520 i7-12700H 14magos! RTX 3060 3070 szint! 32GB RAM 1000GB SSD FHD 120Hz Gar. 2026
- Surface Pro 7+ i5-1135G7 16G 256GB 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3131, 94% Akkumulátor
- Apple Watch SE 40mm 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu -Xiaomi 14T Pro Titan Gray Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 512 GB tárhely
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest