- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
t72killer
titán
Szuper
. A kondigyűjteményem alighanem a legutóbbi költözés áldozatául esett, lesz időm olvasgatni míg megjön az újabb adag. Olvasgatni a FW-mod ügyében is kell, mert amit ezek csináltak nem az amit én akarok (a kvázi hiba kijavítása, azaz a nem balanced legyen tényleg nem balanced). Venni v csinálni fogok persze egy kisebb-könnyebb töltőt amúgy is, de böki a csőröm, hogy ez a klasszikus darab bugos, gatyába fogom rázni
.
-
t72killer
titán
+#88302: jogos. Amilyen búvalb.szott szerencsétlen lifepo4 töltők vannak, lehet összedobok magamnak egyet. A b6-ban meg így 8+év után jó nagyot csalódtam
. Lehet firmware-patkolással meg tudom még oldani, bár ez annyira nem r=1 gyakorlat. Ilyen AVR-USB kütyüm nincs (és nem is lesz), megnézem az arduino nano mennyire használható adapterként helyette, az van itthon.
-
-
viraga
tag
Bárcsak így lenne, mert arra rá lehetne jönni és helyretenni. De sajnos nem mozdult el semmi ami ezt okozhatná, és a második szétszedésnél láttam hogy minden a helyén, minden csavar meghúzva. A tükör egy olyan résben van elhelyezve amiből nem tud elmozdulni. A hiba ICE nélkül és azzal is jelentkezett (ez az infraledes por és karc korrekció). Szóval vagy érzékelő oldali a dolog vagy képfeldolgozó, továbbra is az az elméletem hogy inkább utóbbi, a melegedés miatt.
Fun fact: mikor elszíneződött és sávos volt a kép, az ICE is borzalmasan működött. Mint a leggagyibb szkennerek képe, vagy az utólagos szoftveres poreltávolítás eredménye. Jól látható szürkés pacákkal fedte el a hibákat. Gondoltam is magamban, hogy ha ez a szkenner ennyit tud, akkor nem érdemes vele kínlódni. Aztán ahogy az alap-probléma megszűnt, az ICE is tökéletesen működik. Nem értem.
-
Dr. Szilikát
őstag
A trafón múlik egyrészt, ami a DC ---> AC konverterben van, itt primer-szekunder legyen elválasztott. Mivel az AC-kimenetet figyelni kell és visszaszabályozni a primer vezérlésre, ott is kell egy optocsatolós elválasztás.
Plusz a felső kört teljesen kiiktatni, ami az alsó kör hibája esetén direktben hálózatra kapcsolna. De ha nem úgy tervezték, hogy a biztonságos elválasztás követelményeit teljesítse (kettős szigetelés), akkor nem lehet csak úgy átbarkácsolni, gondolom.
Az más kérdés, hogy visszatáplálni nem képes, az alsó körön.
-
::Trunks::
senior tag
Meg szoktam használat előtt csiszolni
[link]egy ilyen csodás pillanatforrasztóm is van, de általában ezzel is csak szívok.
Továbbá van még egy talán Erba páka, az is kb 3ezer ft-os kategória, meg a feljebb említett Parkside állomás. Elfogadnám ,hogy velem van a baj ,ha a cimborám kölcsön adott cuccával nem tudtam volna frankón forrasztaniAutószerelés közben néhány vezeték összeforrasztására használnám kb. ennyi.
"A Yato, tudtommal hobby kategória mindenben." Igen is és nem is. Yato szerszámos kocsim van, és mellé rengeteg Yato szerszám. Rengeteg autót szétszedtünk már vele a műhelyben, 1-2 krovafejen kívül semmit nem sikerült még tönkre tenni, és rengeteg műhelyben látom ,hogy napi szinten ilyennel csavaroznak. Nyilván nem márkaszervízben, ott előírás pl a Beta, würth stb...
-
t72killer
titán
A töltőre nem is számítottam, az értelemszerűen kuka. A Li ion védelme hány voltnál is aktiválódik? A lifepo lapos karakterisztikája mellett nem biztos, h katasztrófa:
Más kérdés, hogy rádiót etetnék vele, így lehet a komplett DC/DC zajkeltő kör kukázva lenne a dobozból.
-
Az újabb "okos"...?? termosztátok kapsolgatják be ha kell ha nem a cirkót, akár nulla moduláióval is, számomra ez a funkció értelmezhetetlen és totál felesleges. De a komfortra hivatkozva nem lehet asszem óránként 1 vagy kettőnél ezt lejjebb venni, szerintem összebeszéltek a cirkógyártókkal hadd dögöljön be minél hamarabb a készülék.
Nem lehet a kollégának is ilyenje van? -
Dr. Szilikát
őstag
Kimenetre szokták inkább alkalmazni ezt az invertáló működésre utaló jelölést, mindenesetre ezt a "cikkíró" által használt program hozta magával:
http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle43.htm
Így a rajz még hagyján, nekem a "cikk" hülyegyerekes stílusa inkább, ami nem jön be, de ez a HE...
Többször próbálkoztam a HE-fórumon, több éves szünetek beiktatásával, miután többször rágattak be valamivel. Legutóbb is valami semmiség kötött belém egyik kisgyerek, mire feladtam és megengedtem, hogy tiltsanak ki végre, mert ezt már nem bírom. (Konkrétabban olyat válaszoltam, amire már kitiltottak, természetesen egy tudálékoskodó kisgyerek moderátor fűzött is hozzá valami megjegyzést, ami szerintem az ő intelligencia-hiányáról árulkodott, a maga egyszerű stílusában és helyesírásával, szánalmasan.)
Gyakorlatilag nekem kellett volna meghunyászkodni és alázkodni, ha szerettem volna hobbiból időt tölteni a HE-fórumon. De akkor inkább nem.
-
Dr. Szilikát
őstag
A LED élhetne sokáig, de túl magas hőmérsékletre állítják be és / vagy a LED is gyengébb minőségű, mint márkásabb társai, emiatt sem bírja sokáig. Még megfelelő szellőzés mellett sem.
Nem tudom, akik azt állítják, hogy gyakoribb a driver hibája, mint a LED-hiba, milyen mennyiségi tapasztalatból indulnak ki, én fordítva tapasztaltam.
Nem beszélve a TV hátterekről, ahol a LED-cserék napirenden vannak a szervizemben is, driverhibára meg már nem is emlékszem, mikor volt utoljára.
#87562 ProtMonster
Pedig ilyen esetben pont kíméletesen lehet, illetve kell használni, hogy ne melegedjen túl a végfok és tápegység. Ezzel elmondtam azt is, hogy a melegedést* figyelve lehetne éppen feszegetni a határokat, de amit tervezel, nem jó előjel.
*De nem úgy értem, hogy rátesszük a kezünk az erősítőre, konkrétan a végfok IC hőmérséklete kritikus ilyenkor.
-
mezis
félisten
"- Élettartam: 20.000 óra" [link]
A wolfram szálas izzókra nem volt szokás élettartamot megadni, 500 - 1000 óra élettartamról lehetett hallani. Sűrűn kellett cserélni, biztosítékot visszakapcsolni.Amikor megjelentek a LED-es fényforrások, kezdetben hamar pusztultak. Két oka lehetett: egyrészt egyszerű volt az áramszabályozás, másrészt a hagyományos búra alatt nem volt megfelelő hűtés.
-
Dr. Szilikát
őstag
Villanyszerelő trükk, nekem is egy rokon mutatta gyerekkoromban, de voltak azért problémák, túl gyors vibrálás például. Vagy attól is függhet, milyen állapotú gyújtó, mivel a bimetálos típus idővel elhasználódik:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fénycső
Később gyártottak elektronikus helyettesítőt, olyat nem próbáltam soha.
-
mezis
félisten
Mint már írták, ha fel tudja forralni a vizet a kazán, akkor hibás a hővédelme.
Az előre menő víz hőmérsékletét emelni akkor kell, ha hosszú idejű folyamatos fűtés után sincs meg a kívánt léghőmérséklet, illetve akkor kell csökkenteni, ha csak igen rövid időkre kapcsolja be a termosztát.
MI hiányában a tulajra hárul a maximális vízhőmérséklet szabályozása... -
zodo
nagyúr
Nincs terv DAC beépítésre.
Sound Blaster X4-em van Steelseries Arctis 3-al hallgatva.
Ezt a fülest csak Snoop Dog miatt vettem mert 10-en éve is szerettem de talán 4x volt a fejemen. Műbőr hullik a szivacsról és nem is oly kényelmes a viselése egy idő után.
Az elem végett nehéz a rövid kábele amit főként kültéri sportokat űzőknek szántak, igaz a vezérlő felcsatolható de gép előtt ülve nincs sok értelme.Barret001
Pontosan.
Szeretném megmenteni, egy kényelmesebb fejesbe átültetve ha nem nagy macera.rednifegnar
"amugy ahogy neztem nem egy nagy kincs ilyen 60 dolcsiert lattam"
Új korában sem volt drágább 80$ körül mentek.
Nem is a pénz hanem a "tucctucc" mert ez olyat szól amit nem nagyon lehet más fejesből kihozni.
Jön a mély de úgy hogy közben leesik az agyad (nyilván a vibra motornak is köszönhető) mint mikor beállsz a hangfalak elé vagy az otthoni mélyládát is bekapcsolód és a gyomrod is beremeg.
DnB zenék alsó frekvenciás mélyeit egy 30-40k-s fejes sem minden esetben adja vissza.
Tettem fel pár képet a szétszedett állapotról. Onedrive mappa -
PHM
addikt
Ez nem is igaz, van benne led is! Zöld.
Amúgy a bolhapiacon vettem régebben hasonlót fillérekért, a benne lévő
10 mikrós kondi megérte a befektetést. Tulajdonképpen fázisjavítóként
működne, ha induktív jellegű lenne a háztartás fogyasztása, de ez ma már,
a hagyományos, induktív előtétes armatúrák kihalásával nem igaz.
Amúgy kb 3 éve kaptam egy 12V-os fémházas tápot, amit szegény laikusra
árammegtakarítóként sóztak rá. -
Dr. Szilikát
őstag
Igen, ez az IOSS lényege, ami az Aliexpressre is érvényes, ráteszik előre az ÁFA-t. Noha előfordult már olyan tévedés, amikor a NAV is tett rá itthon, de azt utólagos reklamáció során visszatérítik.
Aliexpress, fiókbeállítások "My Shipping Address" legyen megadva a telefonszám, mivel oda (vagy email-címre) fog érkezni az online fizetésre való "felszólítás". De arra is volt már panasz, hogy nem mindenkinek jött, utólag viszont 799 Ft.
Pontosabbat itt tudnak esetleg, ha felmerülne probléma:
https://prohardver.hu/tema/aliexpress_tapasztalatok/friss.html
-
törölt tag
Puffer üzem, tehát állandó feszültség van az akkukon, amint megvan a 3.92 volt/cella a töltőáram egy idő után gyakorlatilag lecsökken nullára, csak az önkisülés árama csordogál rajta. Hogy ez miért 3.92 v ne kérdezd, nem értek hozzá, ezt az értéket tőlem jóval okosabb emberek állapították meg, én csak használom.
-
PitLee
őstag
https://batteryuniversity.com/article/bu-808b-what-causes-li-ion-to-die
"Similar to an EV, Li-ion in satellites must also endure a lifespan of 8 years and more. To achieve this, the cells are charged to only 3.90V/cell and lower. An interesting discovery was made by NASA in that Li-ion dwelling above 4.10V/cell tend to decompose due to electrolyte oxidation on the cathode, while those charged to lower voltages lose capacity due to the SEI buildup on the anode.NASA reports that once Li-ion passes the 8 year mark after having delivered about 40,000 cycles in a satellite, cell deterioration caused by this phenomenon progresses quickly. Charging to 3.92V/cell appears to provide the best compromise in term of maximum longevity, but this reduces the capacity to only about 60 percent. (See BU-808: How to Prolong Lithium-based Batteries)"
-
Dr. Szilikát
őstag
A pufferüzem fogalma meghatározó. Az egy állandó feszültség, ebben a megoldás egyszerűsége is előnyt jelent, házi barkácsnál főleg.
Hogy miért pont 3,92 V, valahol a neten ezt ajánlották, ezek szerint, mint optimális értéket. Ezt egyéni szempontok is befolyásolhatják, hogy valaki mit részesít előnyben: a tárolt energiát vagy a kímélést.
-
PitLee
őstag
#79903 Dr. Szilikát jól leírja.
A Li aksik nem szeretik a tartósan magas feszt és a tartósan alacsonyt, károsodnak.
Mivel egy szünetmentes tápról van szó ami alapból a villamos hálózaton lóg és jó esetben évi pár alkalommal dolgozik csak akkuról ellátva a készüléket, ezért a Li cellák ha állandóan a magas feszültségen vannak 4,2V, akkor károsodnak.A Li celláknak kb 3,6 V van egy kiegyenlített állapota, amikor is ha nincs semmilyen fogyasztó rajta, akkor megfelelő körülmények esetén, akár több hónapig, évig is eltárolhatók.
Ehhez közeli feszültség a 3,8-3,9V ameddig töltve még nem indulnak be káros folyamatok, de a cella kapacitása magasabb, mint a 3,6V esetén kb 60%-a.
Ezt kel figyelembe venni építésnél, ha tehát vannak 2000mAh celláid azokból, akkor kb csak 1200mAh-ral tudsz számolni, tehát az UPS építésénél ezt kel figyelembe venni.Melyik az a két feszültség amit érdemes beállítani a töltésre, én csak tippelek (3,6-3,9V), a többiek remélem leírják a pontos számokat.
-
t72killer
titán
Tudtommal 150-500kHz-es frekiről van szó, ami nem tudom hogy reagál pár extra csatlakozóra.
#79747: Ezt egy másik adapternél olvastam: "MIMO Technology means the TL-PA8010P can use the 3 wires, including the live, neutral and earth to create multiple data paths, meaning that you benefit from faster data throughput and more stable connections"
-
t72killer
titán
Konnektort nyilván csak szétszerelve fúrkálunk
, de értelemszerűen lehet valami ehhez hasonló alapból nemzetközi konnektort beszerezni, kérdés, ezeknek mennyi lehet a powerline jelvesztesége a mezei konnektorokhoz képest
.
-
t72killer
titán
-
-
-
Nem felel meg az alkalmazásra. Csupa olyan elképzelésem van, amiben adott pozíciókra kell beállni, elég finoman.
Mostanra kipróbáltam a digitális szervót is. Ez valami meredek.
Tehát csinálok 2 szervót, 2 lábra, és teljesen össze-vissza működik. Kiírok az egyikre értéket, elfordul, írok a másikra, és arra is mind a kettő mozog.
Egy szervóval meg működik. (0 és 2-es láb.) -
Skillet
addikt
Pár perc? Van, hogy elmegyünk egy szép nagy kört, több km-t... Akár még órákról is beszélhetünk. De nem is ez a lényeg. Nem azért van benne az a szar, hogy kikössem.
meg szeretném oldani ezt a problémát, nem pedig megkerülni.
Ha a kiiktatás opció lenne, nem írtam volna ide. -
OK
A motor mérve jó... Hogy elakad-e, azt nem tudom.
Illetve, még az a fura, hogy 1s, 3-4s lépésközzel jó, hosszabbal meg nem. Pont mint amikor egy kondi sül le...A vezérlést nem tudom 100%-ra, még túrom
De elvileg jól van bekötve, mert sikerült már rosszul bekötni, és akkor tényleg meredek dolgokat csinált
(Rezgés, sípolás, stb.)
-
Na de ha lekapcsolom a vezérlést (a driver tápját nem) akkor nem melegszik, tök hideg. Igaz, elég sokáig próbálgattam így. Legrosszabb esetben felcserélem a motor is, csak már össze van rakva a cucc, és a motoroknak más helyen vannak a furatai.
Nem járok Deb. közelébeDe megoldom, ha csak ez lenne a baja.
-
-
Hosszabb lépéssorokat bármikor lenyom egy hosszban, vagy sok kicsit, pl. 1mp közökkel. 10-20mp vagy több állás után nem tud kis lépéseket menni, de pár próbálkozás után megindul, meg egy hosszúban is megy.
Melegedés csak akkor van, ha nem kapcsolom le a vezérlést (az Arduino Stepper library ilyen, bekapcsolva hagyja a motort, hogy tartsa a helyzetet - nekem ez nem kell, mert orsóval hajtott cucc, nem mozdul el magától). Valszeg attól melegszik, hogy folyamat áram alatt van. Ha 300-500ms után lelövöm, akkor nem melegszik, de amúgy a mozgást nem befolyásolja ez, kipróbáltam lekapcsolással, anélkül is, ugyanolyan. És korábban nem akadt el.
Nem tudom, ezen van-e áramkorlát, szerintem nincs. Az a kisebb gond, amúgy az USB3 is 1A-t bír.
A kondit lehet benéztem, van 2 SMD kondi a driveren, az lehet csak általában a 2 FET VCC oldalán szűr. Meg van egy nagyobb az a tápon lehet puffer.
A modul pont ilyen :
-
- Nem folyaatos üzemben van, időközönként mozog, általában kicsiket, néha többet
- Perpill. nem akarok másik drivert venni, ebből van pár, sok idő, amíg ideérmásik, meg jelenleg drága is
- 3V-ról meg se mozdult...
Amúgy nem az a baja, hogy leveszem a vezérlést, kipróbáltam, hogy rajta marad, úgy sem mozog jobban. -
Teasüti
nagyúr
Szerintem működne. De abból csak gagyit láttam eddig ilyen DIY minőségben. De az egyik szempont, h ne kelljen két eszköz egy feladatra, szóval inkább megoldom kábelből egy fix csillapítással, ha a rögzítőktől ez nem elvárható.
Potméteres dobozkát néztem volna először egy vezetéknélküli adó lav mic bemenetére, amin nincs gain állítási lehetőség. De aztán jött a dedikált hangrögzítő ötlete, amin meg van szabályozható gain.
Csak közben beleestem a nyúl üregébe. -
Teasüti
nagyúr
Hát épp ez az, ahogy láttad a videón is, hogy nem lehet teljesen kiiktatni az előerősítést és minimumra levéve is torzítani fog. Egyetlen field recorder-ről tudok, ami vonalszintet tud rögzíteni (specifikáció szerint legalábbis), az a Tascam 44WL és mocskos drága az én szerény igényeimhez.
Zoom-ok közül egyik sem tud vonalszintet rögzíteni. Egyik sem tudja csillapítani a bejövő jelet eléggé, így kell elé a line-mic konverzió.*
Ezek mind mikrofonhoz vannak kitalálva, így felteszem 100 mV-ig érzik jól magukat és ahhoz van méretezve az előerősítés is. H1n-en -20 dBFS-től kezdve hirtelen több zaj lesz, -39 dBFS-től meg már csak digitális gain van, ami úgy fog torzítani, hogy nem is jelzi neked felvételkor.
Ezek szerint a H4n is csak digitálisan szabályozza le egy adott szint alatt, mert a videón jónak tűnt kijelzőről a jelszint, de a rögzített hang mégis torz volt.
*Nem néztem végig a teljes termékpalettát, csak a számomra is elérhetőeket. -
Teasüti
nagyúr
Meg is van. Csak mikrofon szintet lehet vele felvenni.
A sima és Pro ugyanazt tudja, csak a csomagolás más.
Lényegében ugyanúgy nem látja el a feladatot, a csatlakozókon kívül semmi többet nem ad, mint a H1n töredék áron. -
-
PROTRON
addikt
A kolléga javaslata azért is megfontolandó, mert az üveged megtöri a led kellemetlen erős fényét.
De ha nem férsz hozzá a rögzítéshez, lehet el kéne cserélni olyan változatra, ahol a napelem vezetékkel csatlakozik és 1-2 méterrel arrébb lehet rakni.Amúgy honnan mennyiért lett? Kíváncsiságból kérdem.
-
Teasüti
nagyúr
Mikrofon bemenet az alacsonyabb szint ha nem tévedek. És egy 3,5 mm jack bemenetet kell kapcsolnom mindenhez is a legtöbb esetben (xlr, 1/4 jack, rca). Valamint vonal szintű kimenetek ezek legtöbbször. Azt értem, hogy egy keverőpulton ez talán megoldható, de ha nem ért hozzá aki kezeli, akkor baj van.
-
Éppenséggel pont itt vannak mellettem:
A piros a micromouse. A feladata, hogy egy labirintusban minél hamarabb megtalálja a "sajtot". IR szenzorokkal figyeli a falakat szabvány négyzetes cellákból álló pályán. A nagy kunszt, amit tudott a versenytársakkal szemben, hogy meg tudtuk valósítani a 4 kerekes mechanikát ÉS az enkóderrel korrigált telemetriát. Ez azért kihívás, mert a 4 kerekes konstrukciónál nem szoktak elférni az enkóderek a motornál. Ilyenkor teljesen a 6DOF MEMS-re van utalva a kicsike, ami veszélyes a mérés driftje és a döccenés miatt. Persze ez 4 keréknél kevésbé probléma, mint 2-nél. Az enkóder+giroszkóp szenzorfúzióval meg lehet nyomatni, csak a 2 kerék miatt pont az a tapadás megy el, ami kell az intenzív gyorsuláshoz és megálláshoz. Tehát a legjobb, ha mechanikailag is jól tud menni (4 kerék) de közben nem téveszti el merre jár (szenzorfúzió). A motor, amiben integrálva van a megfelelő felbontású és megbízhatóságú enkóder az 200-300Eur körül kapható. A teljes költségvetés 100Eur+támogatás volt.
Mi meg az esélytelenek nyugalmával bepróbálkoztunk a Faulhabernél, hogy ha van nekik raktáron ilyen belső enkóderes motor, akkor kölcsönadnák e míg megversenyeztetjük.
Válaszoltak, hogy nincs, de 5 héten belül legyártatnak 2db-ot raktárra. Svájcban. Meg is kaptuk, és sebességben körbeutaztunk mindenkit. Csak az útvonal elmentő algoritmussal nem végeztünk, így gyakorlatilag minden körben ugyanúgy újra megkerestük a célt. Egyébként meg az szokott lenni, hogy megtalálják, és utána a legrövidebb úton újra lefutják a pályát.
A motorokat azóta sem kérték vissza (pedig ezért nem lettek lerövidítve a vezetékeik).A fekete az Arduidrone HX névre hallgat. ATMega644 köré építve egy univerzális drónvezérlő. 10DOF, 38kHz IR vevő, 2.4GHz RF vevő, soros programozó, RC vevő interfész. Készültek hozzá különböző karok is, amikkel plug-and-play lehetett váltani 4 rotoros X,+,Y elrendezések között, vagy akár 6 rotoros elrendezést is tudott. A célja inkább oktatási volt, ezért van túlzsúfolva mindennel. Készült utána belőle egy kisebb, Q nevű négyszögletes kicsinyített és butított változat, de nem jutott túl a prototípus fázison, mert erre a célra meg már érdemesebb volt gyári flight controllereket venni.
-
Néhány éve amikor önhordó pcb-s robotokat építettünk (half-size micromouse, submini drón stb) akkor tucatszámra vettük ebayről a mini mp3 lejátszókat. 2$-ért volt rajtuk egy miniUSB csatlakozó, egy kapcsoló, és egy ultrapici LiPo akksi. A LiPo akksit külön nem is találtuk sehol, de ha meg is találjuk, garantált, hogy nem jött volna ki olcsóbban.
-
Dr. Szilikát
őstag
Amelyikben nem egy/kettő AA vagy AAA méretű Ni-MH vagy Ni-Cd akku van, abban lehet még kisebb gombelem is:
http://www.bigclive.com/solar.htm
Érdekességek:
-
Dr. Szilikát
őstag
Ami alapvetés, hogy a védelem soha nem töltésszabályzó, illetve ahelyett nem alkalmazható. Védelmi paneloknak (BMS) több funkciója lehetséges: túltöltés, túlmerítés, túláram, túlmelegedés ellen.
Túltöltést tekintve 4,25 V felett kell lekapcsolnia, míg a töltés 4,2 V szintre történik, tehát a védelem itt csak egy másodlagos lépcső, a töltő meghibásodása esetére.
Viszont a töltésnek nincs vége a 4,2 V elérésekor, alább a szaggatott vonalat kell nézni, az még csak 60 % nagyjából. Utána ezen a szinten kell tartani, míg az akku által felvett áram C/10 értékre esik vissza.
Ha egy napelem úgy van méretezve, hogy nem túl erős a cellához képest, vagyis az adott (4,2 V) szinten nem produkál már akkora nagy áramot, elképzelhető olyan optimális illesztés, ami még "éppen belefér".
Ebben segíthet az a tény is, hogy a Li-ion celláknak van bizonyos önhatároló képessége, amit a szemléltetés kedvéért a Zener-diódákhoz lehetne hasonlítani.
Ennek köszönhető az is, hogy soros cellákat töltve, amíg azok jó állapotban vannak, meglepően jól képesek elosztani egymás között a feszültséget, töltés közben. Pont ezért a védelem nem is kapcsol le, nincs dolga ilyenkor.
Amikor a soros körben egy tag gyenge, elhasználódott, megnőtt a belső ellenállás, akkor billen meg csak az egyensúly és szól bele a védelem. Ez is mutatja, hogy a "Zener-hatás" működik, jó állapotú cellák esetében.
Tehát mindent összevetve, az egyszerűsített napelemes töltés kompromisszumos megoldás ugyan, de optimális szintillesztéssel (ne legyen túl erős a napelem, saját belső ellenállása megfelelően korlátozzon) még éppen beleférhet. Nem zárható ki persze, hogy valamennyivel rövidítheti az akku életét.
Más esetben egyesek nem számolnak azzal (Youtube-okosok, szabályzó nélkül), hogy nagyobb árammal megküldik az akkut, ami túl hamar 4,25 V-ra rántja és itt a védelem lekapcsol, de a cella még nem is töltődött fel teljesen, mert a tartószakasz (CV) kimaradt:
-
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Diódával én is kísérleteztem régebben, pontosan nem emlékszem, hogy milyennel, de az volt a gond, ahogy merül egyre csökken az áram, így időben nagyon elnyúlt a folyamat.
Ezért inkább összedobtam egy komparátoros szintfigyelőt LM339-cel, kimenet relét kapcsolt egy tranzisztoron keresztül. A relé pedig ellenállást kapcsolt direktben a párhuzamosított cellákra.
Mivel a lekapcsolási küszöb pontosan állítható lett, túlmerítés kizárt. Végén mindig elkezdett kattogni a relé, előbb csak rövid idő le, majd vissza, ahogy terhelés nélkül visszaéledt a cella.
Végén már csak rövid idő on és egyre hosszabb off szakaszok, míg teljesen kiszipolyozta a cellát, mármint csak a kívánt szintre.
-
-
Janos250
őstag
Esetleg?
https://www.banggood.com/3_3V-5V-TTL-Bi-directional-Logic-Level-Converter-p-949438.html
Hú, most látom, ennek nagyon durva lett az ára. Amit korábban láttam, ott 10 db. volt kevesebb mint 6 $ szállítással. -
törölt tag
"De ott van például, hogy mi az a "B"? "
A "B" az a fet teste (szubtrát) az a szilíciumdarab amibe diffundálják a source-t és drain-t és erre növesztik a gate-t. Össze van kötve a source-al alapesetben. Kivéve amikor nem, akkor 4 lába van egy mosfetnek és ezt is kivezetik. (fingom sincs mire jó, de biztos utána lehetne nézni.
) Ott van amúgy a mosfet rajzjelén is, bekarikáztam.
"Az alsó képet úgy, ahogy van, nem értem. Mi az, hogy output? A source?"
Az output az a DRAIN az alsó (előző) képen.
Itt van megint két rajz a megértéshez.
Új hozzászólás Aktív témák
- Egyedi ékszerdobozka
- Új Asus F16 TUF WQXGA 165Hz G-Sync i7-14650HX 16mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 5050 8GB Win11 Garancia
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB 1 év Garanciával
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest