- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
peter889
őstag
válasz
ekkold #92140 üzenetére
És szerintetek hol érdemes hozzá alkoholt venni?
1-2 deci is elég volna.
(Régebben a patikában vettem, de az emlékeim szerint drága volt.)
Az alkohol semmilyen műanyagot nem bánt?
Inkább higítóval nem próbálkozok, nehogy kárt tegyen a felületben.És köszönöm a választ mindkettőtöknek.
#92141 Aryes, én is pont attól félek az arcszesz kapcsán. -
-
válasz
ekkold #91373 üzenetére
Induktivitás nélkül teszteltem. Akitől vettem a meghajtást, azt mondta ajánlott de nem kötelező a fojtó.
Most kaptam nagyobb méretű zavarszűrűket, még nem tudtam vele foglalkozni idő hiányába mert át kell tekernem mivel bifilárisan van tekercselve.
Ma vagy holnap áttekerem és tesztelek.
Nem tudom a fojtó vasmag miből van, egyáltalán alkalmas-e ilyen használatra. 25-30A mennyire viszi majd telítésbe. -
-
baly81
aktív tag
válasz
ekkold #91061 üzenetére
Félreértettél!
Mint írtam, nem az a cél, hogy millió Forintokat spóroljak meg az elemek töltésével. Egyszerűen kísérletezni szeretnék/szeretek velük...
Éppen ezért nincs szükségem, hogy átalakítsam az eszközöket, ha ilyen cél lenne, már megtettem volna.
Bár, még átalakítani sem kellene, mert van itthon RAM (Rechargeable Alkaline Manganese) én NiZn akkum is. Előbbinek 1,5V, utóbbinak 1,65V a névleges feszültsége, így mindegyik használható lenne az alkáli elemek kiváltására. Mondjuk a NiZn-nél már figyelni kell mibe rakja az ember, mert nem mindegyik bírja a magasabb feszt.Kb 2 éve kísérletezek az alkálik töltésével, és nem kevés tapasztalatot gyűjtöttem vele. Mint írtam jó pár olyan típus van, amit 2 alkalommal is fel lehet tölteni, üzemidő első töltés után 85% körül, a második töltést követően 65-70%. Írom ezt úgy, hogy zsír új és töltött cella kivett kapacitását is teszteltem és hasonlítottam össze. Az MC3000-el még fesz/kapacitás/hőmérséklet grafikont is készítettem, ha megtalálom megosztom. Nem érzésre, meg hasonló légből kapott infók alapján.
Mivel a készülékemet mindenképp meg szeretném óvni, már a kísérletezés első szakaszában készítettem egy külső 4+4 ágyas AAA és AA külső modult. Ez kábellel csatlakozik a az MC3000-hez. Igaz, így a hőfok ellenőrzést elfelejthetem, de a tényleg nagyon kicsi töltőáram miatt nem is melegszenek egyáltalán. Bár a jó töltés kulcsa nem ebben rejlik...
Elég sok gyártó cellája nem bírja a töltést 1,55V körül van a legtöbbnél egy határ, amikor kiengedi az elektrolitot. De ez csak szivárgás, és nem ömlik ki, mint azt sokan gondolják.
A töltés befejeztével "karanténolom" a cellákat, így tudom, hogy melyik mikor lett töltve. Így már fejből tudom, hogy melyik elemtípus nem engedi sohasem az elektrolitot. Ilyen pl. a Panasonic, Varta, Aerocell, Philips és a Kodak néhány típusa. Ezek sem töltést, karantént, de még (újra-)használat közben sem szivárogtak! Nyíilván védem az összes, még a legolcsóbb vacak készülékemet is a "marástól", ezért kimondottan odafigyelek erre.Egyébként, ha már itt a szivárgásnál tartunk, nekem az összes RAM elemem (ami hivatalosan már akkunak minősül) sokkal hajlamosabb volt a szivárgásra. Ugye ez a RAM, az újratölthető alkáli elem lenne, aminek a nominal-ja 1,5V, belső szerkezete ugyan úgy alkáli összetételű, de a szénrúd összetétele (is) más. Ezért bírja a töltést is, bár nem sokszor, 25-50 alkalmat bír ki, ha nem meríted le 50%-nál jobban. Nos én a legjobb igyekezetem ellenére sem tudtam őket életben tartani. A 10. töltés követően okádta az eletrolitot, magas önkisülés, stb. Minden előfordult, pedig jó minőségű celláim voltak...
Mivel ez a kémia nem tölthető sima NiMh/NiCd töltővel így nem is sokan ismerik ezt a típust. És itt jön a képbe az, hogy sokan miért nem tudják "normálisan" feltölteni az alkáli elemet! Mert nem NiMH töltési metódussal/móddal kell végezni...A Nikkel-Cink akkukkal meg az a baj, hogy a ~50-60. töltés után drasztikusan esik a kapacitásgörbéje. Nem egy cellám ment tönkre úgy, hogy 80%-ra töltés után, egy hónapot pihent, amikor elővettem meg 0 (!!!) Voltot mértem rajta... Pedig ezek sem kínából jöttek. Két márkával próbálkoztam, nagyjából hasonló eredményekkel.
Tudom, hogy sokakat megoszt ez az alkáli elem töltögetéses téma. Először én is a homlokomra csaptam, mikor olvastam egy külföldi fórumban... azóta meg én is tagja vagyok a "hülyéknek".
És mint többször említettem, nem a spórolás a lényeg, mert akkor nem lenne két rohadtdrága töltőm itthon, hanem a kísérletezés varázsa(?).
-
ViZion
félisten
válasz
ekkold #91017 üzenetére
No-no! Az nem úgy vót!
LG megmondta, hogy ez a SW teszteléshez kellett, nem is gyűjtenek adatokat!
...ekkor jöttek a kérdések: ha SW tesztelés, akkor miért éri el netről, miért nem helyileg csak. Miért élnek a szerverek hónapokkal, évekkel a típus kiadása után? Stb. stb... ezekre persze nem volt válasz. Volt teszt az ócó TV boxokról is, ismeretlen könyvtárak, amik hazatelefonálnak. Valószínűleg backdoor, ami nem csinál semmit egyelőre, de később akár ddos zombinethez lehet csatlakozni, vagy valami bruteforce akcióhoz adnak kraftot, ki tudja? De átlag android kütyük is folyamatosan a neten vannak, kevés adat jön-megy, de megy... Asszony Xiaomi telója eddig a legdurvább, ha esetleg játékot is indít, akkor megkergül a tűzfal log... -
tomazin
veterán
válasz
ekkold #90861 üzenetére
Ahogy nezem 4k+szallitas egy ilyen spray, csak emiatt nem vennek, erre van esetleg valami haztartasban gyakrabban elofordulo cucc ami jo lehet? Viszont akkor a biztositekolast megcsinalnom.
Aryes: hidd el kinomban rendeltem mar ilyet, eloszor egy kapcsolot akartam lehozni, de a falat szetbarmolni nem akartam, a gipszkartonprofiltol nem tudom leengedni, cso meg dunszom sincs melyik hova hogyan megy, emiatt lett rfes.
-
-
demars
addikt
válasz
ekkold #90221 üzenetére
Köszi, mérek nyomót is. Kapacitás mérés szkóppal (egyszerűnek tűnik).
Viszont még ki kell tapasztalnom a szkópot (beállítások, leolvasás, hova kell a mérőcsúcsot tenni? stb), illetve ha jelgenerátorként szeretném használni ( a linkelt kapacitás mérésnél pl) azt hogy tegyem.
Egyébként egy Hantek dso2d15 érkezik kb holnap -
válasz
ekkold #89822 üzenetére
Ha szétszedted a műszert, akkor nem látszott mi a gondja?
Nem, az érintkezőket és a sávokat is átnéztem oxidációt/szennyeződést kerestem rajta, de tiszta és fényes volt, valami kenőanyag is volt még rajta, amit jó lenne tudni mi volt, mert kicsit sikerült le is törölnöm belőle... Talán annyi, hogy az érintkező kiképzése nem a legszerencsésebb, nem lehet túlfeszíteni, hogy jobban érintkezzen, mert kiesik a helyéből.Gondolom a bizti sem ok nélkül oldott ki benne...
Nem hát, én terheltem túl véletlenül. -
válasz
ekkold #89764 üzenetére
Nekem is Aneng AN8008 (AN8001?) van más néven, nagyon szeretem használni, két bajom van csak vele:
1. Az árammérő biztosítéka kiment, és ilyen pici biztosítékot nem lehet itthon kapni
2. A tekerője elég gyorsan meghibásodott, én szinte csak a 3. állásban használom (ohm/dióda/rövidzár), de mikor odatekerem, kikapcsol.
Próbáltam szétszedni, de csak rosszabb lett.
Mit lehet ezzel tenni?
-
bagarol
tag
válasz
ekkold #89227 üzenetére
Ezért írtam.
Ha egyik végéről táplálod, 9 méteren esik a feszültség, ha középen csak
4.5 méteren, ráadásul csak fele akkora áram folyik, így kb. negyedakkora lesz a két végén a feszültségesés. A fényerővel is gondjai vannak. Kérdés, hogy el lehet-e vezetni esztétikusan egy + vezetéket. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ekkold #89148 üzenetére
Graetz-híd hogyan segít a nullátmenet okozta zakatolás kivédésében?
Korábbi ismereteim szerint a vasmag egyik felébe szoktak rézből egy rövidre zárt menetet építeni, ami azon az ágon késlelteti a fluxust, így nem rezeg be a nullátmenet miatt. Ilyen AC-tekercsre lehet ugyan DC-t is kapcsolni, de úgy nagyobb áram jön létre, mert nem érvényesül az impedancia, csak az ohmos ellenállás. Tehát ezt mérsékelni kell valamilyen módon.
DC behúzótekercsre viszont nem lehet AC-t vagy (nullára) hullámzó DC-t kötni egyáltalán.
https://www.geya.net/the-difference-between-ac-contactors-and-dc-contactors/
AC-tekercsnek van induló áramlökése, a vasmag felmágnesezési jelensége miatt:
https://tameson.com/pages/transformer-inrush-current
DC-tekercsnél az induktivitásoknál természetes késleltetett áramfelfutás jelentkezik (előző ábrán a CC-görbe).
Harmadik görbe a D Green, elektronikát is tartalmazó konstrukció (AC/DC). De beszerkesztem ide is:
-
-
-
And
veterán
válasz
ekkold #87677 üzenetére
(Utánaszámolva igazad van: a teljes körre vonatkozóan csak annyi hibát okozhat az offszet. Ha az áramfigyelő ellenálláson 100 mV esik, akkor ahány millivolt az OPA hibafeszültsége /Vio/, annyi százalék lesz a kimeneti áram hibája. 7 mV-os Vio-nál így 7%-os lesz a végértékre vonatkoztatott hiba, ami valóban 70 mA eltérést jelenthet a vezérelt áramértékben. Viszont ez a hiba állandó, nem függ a bemenettől, így ha a kívánt áram / alapjel csupán 100 mA, abszolút értékben akkor is lehet 70 mA-es eltérés a legrosszabb esetben).
-
Tankblock
aktív tag
válasz
ekkold #87677 üzenetére
Szia,
Köszönöm a választ, C2 1nF cseréltem, már saccra1 órája megy, nem driftel semerre.
A másik felét még átgondolom, hogy elmenjek-e az 1 ohm shunt irányába vagy sem.Az biztos hogy a breadboard nem egy életbiztosítás, szeritem átültetem próba nyákra aztán meglátom, hogy mit fogok még cserélni.
A 70 mA az nekem sok, így ha nem találok itthon mást kénytelen leszek keresni és rendelni más OPAMP et....
Szeretnék belőle 2 v több csatornát különböző fényforrásokkal. Esetleg valami ajánlás amit venni is lehet?
-
Tankblock
aktív tag
válasz
ekkold #87670 üzenetére
Köszönöm szépen, a választ, pontosan mit kellene mérjek?
C2 vel való játék esetén gondolom ha növelem akkor idő konstansom változik, megpróbálom...And : ha jól sejtem OPAMP típus cserét javasolsz, per pilll körbenéztem és ez vagy LM358 találtam hirtelen kéznél.... Még keresek esetleg valami ajánlás, merre menjek?
-
törölt tag
válasz
ekkold #87310 üzenetére
Ha már akku a téma...
Van pár nem használt laptop akku-pakkom, amiket szétszednék cellákra és amelyik még használható, felhasználnám.
Gondolom ezek a burkolat alatt ponthegesztéssel lehetnek összefogatva.
Van valami trükkje, amivel szét lehet ezeket bontani?
Mire kell figyelne szétszedésnél? -
törölt tag
válasz
ekkold #87310 üzenetére
Viszont roppant igénytelenek, és strapabírók mostoha körülmények között is, és nem kényesek a töltésre. Létezik alacsony önkisülésű belőlük pl Ansmann MaxE ami egy év után is 80%-os töltöttségen marad (nyílván terhelés nélkül)ami azért rossz teljesítmény. Ettől függetlenül én is Li-ion párti vagyok.
-
válasz
ekkold #87310 üzenetére
Jogos, bár az eneloop azért kivétel
. Közben az arduinós topikban rájöttem, hogyha túl nagy feszkót adok rá, azt nem fogja szeretni a belső konverter aminek 5V-ot kell kiadni, úgyhogy az 5-6V tápfesz környékét fogom becélozni.
2db CR123-on gondolkodtam még, csak ahhoz totál külön töltő kell+a kétcellás tartó is ritka állatfaj - igaz, van okostöltőm, ha tényleg hónapokig bírja a cuccos, akkor nem gond, hogy nincs mindíg karnyújtásnyira.
-
válasz
ekkold #86864 üzenetére
Pontosan erre jutottam én is, csak nem tudom, hogyan lehetne kivitelezni 1mohm környékén a figyelést.
Mert tökéletesen működne pl. 2 optocsatolóval amit beállítok 20-20mA-re. Csak akkor a szimmetrikus földfüggetlen 230voltból csináltam egy 2x115voltos rendszert a földhöz képest ami a föld felé azaz érintésnél képes 20-40mA-t is átkergetni rajtam.
Glimmlámpás optocsatolót meg még nem láttam
Erre szeretnék valami irányt, kezdőlökést hogy hogyan lehet nagyimpedancián megoldani a figyelést. -
Batman2
őstag
válasz
ekkold #86820 üzenetére
Érdekes kapcsolás, köszi, gratula hozzá !
Akkor más néven Te vagy Skori, ha jól értem. Sokszor látogattam már a honlapot.
Nagyjából értem, ismerem a különböző inverter kapcsolás típusokat, de azért mindent nem értek benne, pláne az önrezgő kapcsolásokban, az kicsit homály számomra.
Mármint azt értem, hogy mik vesznek részt a rezgés keltésében, de hogy ebből milyen rezgés lesz, azt már nem tudom, hiányzik hozzá a megfelelő képletek, szabályok ismerete.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
ekkold #86809 üzenetére
Életvédelem:
már gyerekkoromban is próbálkoztam egy tranzisztoros áram szaggatással, hogy aztán trafóval megnöveljem a feszültséget, fénycsövet próbáltam hajtani, vagy nixi csőhöz, vagy glimm lámpához kellett. Párszor bele is nyúltam, rázós élmény volt, de jópárszor már bele nyúltam a 230-ba is figyelmetlenség, vagy hülyeségből, vagy villanyszerelés közben, eddig még meg vagyok !
Igaz, már rég nem vagyok gyerek, a középkorú szervezet már lehet jobban zokon veszi a megpróbáltatásokat, azért köszi a figyelmeztetést.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
ekkold #86809 üzenetére
Szevasz
Tényleg, most már emlékszem erre a PC trafós, kompakt fénycsöves kapcsolásra, régebben találkoztam vele, de mostanában sosem dobta fel a kereső, valszeg másképp kerestem, de ez is jó lehet !
Köszi a hasznos infókat, így már sok mindent értek, amit tapasztaltam a kísérletezés során !
Szóval akkor az önrezgő és egyszerű oszcillátoros kapcsolások sosem lehetnek biztosak, pláne magas frekvencián, könnyen felborul bennük az egyensúly és akkor elszáll az áramfelvétel, ... meg vele egy-két alkatrész is !
Az IR-es FET meghajtó kapcsolás alkalmas nagyobb teljesítményre is, ha a FETek és a trafó bírja ?
Én is kétszerezővel gondoltam használni az ATX trafót, eredeti tekerccsel, csak odáig nem jutottam, hogy szólóban megfelelően működjön, meg legyen stabilan a 110-115V körüli feszültség, a kétszerező csak ez után jöhetett volna.Üdv.
-
ViZion
félisten
válasz
ekkold #86134 üzenetére
Volt ilyen teszt-szerelős műsor anno vmi német adón, a "praktikeres" cuccokat boncolgatták. Meglepő módon pl. a fúró, "flex", stb. nem is voltak rosszak, hozták a specifikációt. De, mint mondták, ha a csapágyaknál lenne normális minőségű kenőanyag, esetleg zárt lenne és nem nyitott néhol, akkor kb. örök élet. De a cégek inkább spórolnak 5 Ft-ot, minthogy tartós terméket adjanak. Gorenje főzőlap: tudták, h hibás a széria, kimaradt a szigetelés egy helyen, kezelőgombok forrtak. Megoldás? Ha vki panaszkodik, akkor ingyen javítják (kis szar szigetelést berakta a szerelő, sokat nem ér, de már meg lehet fogni főzés közben is. Aki nem verte az asztalt, annak meg süti a kezét. Nincs visszahívás, nincs semmi. Spórolás van.
Autókat említed, az is megérne egy oldalt, h generációkon keresztül hogy lehet tervezési hibát tovább vinni? Ezek nem véletlenek, de hanyagságnak sem hinném.Gyártsunk örök életű termékeket!
Mi is tönkre mennénk, de ezek a szutyok cégek is...
HCL: elvileg lesz majd valami újabb adat, élettartamra, amit kötelező lesz feltűntetni. Hasznos lenne, mert röhej ez a 3 év mosógép, 6 év hűtő, 2 év porszívó (ahol egy hepa szett több, mint az új gép...)
-
DonThomasino
veterán
válasz
ekkold #86134 üzenetére
A kérdés inkább az, ma honnan válasszon az ember
mondjuk mosógépet hűtőt, (mert ez ugye mindenkinek kell)
az alsó vagy a felső szegmensből.
Ma jön egy hűtő szerelő , mert a 10 éves El...lux hűtő beadta a kulcsot.
Akkor ez egy jóval drágább széria volt mikor vettük, lehet az olcsóbb is bírt volna ennyit. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ekkold #86131 üzenetére
Nemrég én is ilyennel szembesültem, alig párszor használt botmixer alsó siklócsapágya elkezdett száraz, zörgő hangot adni. Érezhetően folyadék szivárgott bele. Ha így használják, hamar szét is koptatja, kinyírja magát.
Szétszedni nem lehet, az alsó korongnál be van ragasztva örökre. Itt a képen nem látszik, de a tengelyen van egy lágy szimmering, így kenőanyag nem megy be. (Víz hogyan ment bele, az is lehetséges, hogy egy rosszul sikerült mosogatás közben és / vagy a szimmering is átengedhet.)
Ezért azt találtam ki, hogy függőlegesen felállítva, a tengely felső vége oldalán folyattam le egy kis Oxett A2 szilikonolajat. De úgy trükközve, hogy a szűk rés mellett képes legyen befolyni. Sikerült is, ezután alul ki is szivárgott némi rozsdás anyag, amit lemosattam önmagával.
Az Oxett A2 élelmiszerbarát, mézhez hasonló állagú anyag. Nevezik ugyan zsírnak is, de fizikailag folyékony.
Utána készítettem hozzá egy triac-szabályzós hosszabbító-féleséget, amivel lágyan indítható. Van egy szabályozatlan nagy turmixgép is, ahhoz is jól használható.
-
pjen
félisten
válasz
ekkold #86131 üzenetére
Ha a mai gépek, berendezések is 50 évig tartanának, tele lennénk munka nélkülivel. Nézzél meg egy 50 éves mosó gépet, egy finom mechanikai remek például a program kapcsolója. Most egy motor, dob, inverter és egy mikro számítógép. Az árakról még nem is beszéltem. Mikor a Hajdú energomat mosógépet megvettem, közel fél éves fizetésem volt. Most kettőt tudok venni egy havi fizuért. Egy fúró gép is simán volt egy havi fizú, most elhanyagolható az ára.
-
-
-
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #85254 üzenetére
Megnéztem a tranzisztorokat a multiméter tesztelő funkciójával, és kiderült hogy a push-pull totem NPN tagja hibás, 1-es hFE értéket mért a műszer.
Kicseréltem egy másikra, csodák csodája a FET nyitás 70ns lett és max terhelésen 37 Celsius marad, hűtés nélkül.A tervezési / elrendezési tippeket köszönöm, utánanézek majd jobban.
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #85233 üzenetére
Megpróbálom összébb rámolni a komponenseket, sajnos próbapanelen ez eléggé kihívásos.
A 100nF-os kondit kipróbálom ahogy írod.
Egyébként közben tettem egy diódát a gate ellenállással párhuzamosan, a kikapcsolást gyorsítani, és egy 0.1 mikro kerámiát a totem tranzisztorok kollektorai közé, plusz egy régi LED körtéből bontott alu lapot a FET hátára kötöttem.
Most 70ns körüli a bekapcsolás és 50 Celsius a FET max.
Áramot próbálok majd mérni, a Schottky-n nem folyhat semmi a motor nélkül, mert a motorra van ráforrasztva. -
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #85226 üzenetére
- 0.6A körül
- dióda van, Schottky
- tettem időközben 1000uf kondit a motor pozitív tápkábelének csatlakozási pontja és GND közé, ettől kisimult a gate-en levő négyszögjel felső egyenese.
A motoron van három kis SMD kondi és egy-egy induktívitás (kis PCB-n).A hidegítő kondit egyelőre nem tudom micsoda.
Érdekesség: tegnap a laptopom nem volt az asztalon, így sokkal ‘szebb’ jelalakokat kaptam, és a risetime is lement 70ns körülire.
A FET viszont így is forró. Nincs itthon hűtőborda, de egy alu lapot a határa szorítva lement 60 Celsius körülre, szabadon 80-90. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ekkold #85065 üzenetére
Kék és ibolya azért nem teljesen ugyanaz, ezt bárki tapasztalhatja a foszfor eltávolítása után, ahogy itt is írtam róla:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_85037-85037.html
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #84740 üzenetére
Mikrovezerlo generalja a PWM-et, tekeros potmeter allasanak megfelelo kitoltessel.
Hogyan lehet az aramot figyelni?
Ugy erted ha azt latja all a motor, egy pillanatra feltekerhetne az MCU a kitoltest hogy meginduljon?
Egyelore nincs teher a motoron, nem hajt semmit.
Elindulasig kb. a PWM frekvencianak megfelelo hangmagassaggal 'vinnyog'.
Itt probaltam a frekvenciaval jatszani, 25 Hz kornyeken hamarabb megindul, de 'zakatol', es elindulasig a tengely alternal oda-vissza.
Most epp 500 Hz-nel erzem nagyjabol simanak a futast (de tovabbra is neheznek az indulast).Letezik a motornak kiszamithato 'sajat frekvenciaja', ahova erdemes a PWM-et beallitani?
szerk.:
Egyebkent van egy RC autom, ahol ez szinten nincs megoldva, a 'gazkart' finoman inditva ugyanigy vinnyog, majd hirtelen indul. Azt nem tudom, hogy azert ilyen, mert olcso jatek, vagy mert nehez/nem lehet megoldani, vagy csak szimplan nem izgatta ez a gyartot. -
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #84725 üzenetére
FAHRENHEIT 28003 van nekem, 21ezer forint körül van most, alkatrész van bőven, sima analóg állomás.
Abszolút meg vagyok vele elégedve.SMD-t nem forrasztottam eddig vele, ha a kollégának a ‘PCB-n forrasztás’ SMD-t jelent, azt passzolom.
-
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #84567 üzenetére
Azon is gondolkodtam, hogy az MCU-t ki lehetne talan valtani 555-tel, elvileg azt is be lehet kotni fix-frekvencias, tekeropotival valtoztatott kitoltesu PWM generatornak (jelenleg kizarolag erre van hasznalva az MCU, erre kicsit talan tulzas).
Akkor talan eleg lenne egy 24V -> 12V konverter, arrol etetni az 555-ot es a FET-meghajtot is.
Utobbinal a Vin maximuma a Vdd+0.3V a spec szerint, ergo ha jol sejtem nem baj neki, ha ugyanakkora feszultsegu jel fut be hozza az 555-bol, mint amekkora a drive feszultseg (12V mindketto).
Nyilvan nem az 555-rol menne tovabb a 12V a meghajto Vdd PIN-jere, hanem parhuzamosan a konverterrol az 555-re is, meg a meghajtora is.Mit gondolsz?
-
törölt tag
válasz
ekkold #84414 üzenetére
Egy, nagyjából (talán) közepes szintű multim van: [link] (TrueRMS-t mér)
Illetve egy régebbi, de szintén valami normálisab darab. Azért gondolom csak, hogy a szkóp tévedhet, mert egyrészt valóban egy bóvli kategória, másrészt mindkét multi pontosan ugyanazt a 0.266VAC értéket mutatta a hangkártya kimenetre kötve.
Gondolom mindegyik műszer ellenállása marha nagy, szóval emiatt nem lehetne különbség.Igazság szerint nem nagyon tudom használni a szkópot, nem értek hozzá, emiatt gondoltam egy egyszerű darabbal kezdeni.
A kijelző felső sorában például nem világos, hogy a beállítható "pwm" és "duty" értékek mit állítanak. Magát a szinusz hullám kitöltési tényezőjét értem, csak az nem világos, hogy például miért tudom ezt beállítani a szkópon.
Illetve a négyzetrács két szélén van 1-1 le-fel mozgatható nyíl (a bal nyilon van egy "1" jelzés) és nem világos, hogy mit csinálnak. Az kiderült, hogy a jobb oldali nyil, ha túlfut a hullámforma kitérésén, akkor a trigger led nem villog és olyan, mintha nem találna jelalakot.
Szóval alapvető gondjaim vannak egy szkóp, pontosabban digitális szkóp használattal.
Tudnám mire használni csak nem tudom hogyan tehetem meg.Van erről valami magyar doksi, hogy miként kell használni ezeket?
#84411 And:
Igen, AC-re van állítva. GND, AC, DC beállítások vannak.
Próbáltam valamennyire beállítani használathoz, de azon kívül, hogy egy négyszögjel alapján két változtatható kondi segítségével a négyszög jel alakját lehetett kicsit rendbetenne, nem tudom mit lehetne még kalibrálni rajta.
Valahogy egyszer sikerült egy "cal" feliratot megjelenítenem rajta, de nem tudtam mit kezdeni vele. -
törölt tag
válasz
ekkold #84407 üzenetére
Köszönöm.
A multi egy normálisabb darab, rms értéket ír ki elméletileg és 400Hz-ig hitelesített.
De direkt 50Hz-et választottam, hogy ne jelenthessen gondot.
Amin itt megakadt a szemem, az a scope szerint 0.3V rms, miközben 2db multi szerint is csak 0.266V rms.
Létezik, hogy ez esetben ez a kis kit-ből összeszerelhető scope téved? -
Blackmate
őstag
válasz
ekkold #84351 üzenetére
Nekem EcoPityu - Elektronika Konyhanyelven videói is bejönnek. Párat megnéztem és szerintem tényleg érthetően elmagyarázza, mitöbb be is mutatja az alapokat!
-
sisi22
aktív tag
válasz
ekkold #84347 üzenetére
Persze, de az elmult ket evtizedben minden oktatasi intezmeny kapott EU-s tamogatast, hogy weben tegye kozze az oktatasi anyagat.
Gondoltam, van itt olyan, aki ismer olyan elektonikus ismereteket oktato kozepiskolat, vagy foiskolat, amelyiknek jo tananyagja elerheto a weben.
(egyetemi is lehet, de ot talan a matekos es fizikai kepletekre helyezik a hangsulyt) -
csongi
veterán
válasz
ekkold #84198 üzenetére
Ez egy thermostát patront melegítő ellenállás. (automata szívató) Csak ez nem illeszkedik a rendszerbe. Nem egyezik az eredetivel. Az elromlott és cserélve lett.
Így marad a kísérletezés. Nem is a pontos érték kell, hanem egy irány.
Ergo 1-W 12 Ω ?
Szét nem tudom szedni, össze van ragasztva. -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ekkold #84143 üzenetére
A magyar oktatásban cosφ és teljesítménytényező manapság is, ha jól tudom.
A PF angolból jött be a fórumokra (csak az internettel együtt terjedt el), de nem a hazai szakmai nyelvezetbe, ahol például hatásos teljesítményt mondunk, nem valóst.
Nagyobb teljesítményű tápegységeket PFC nélkül nem lehetne forgalmazni, mert nem tudná teljesíteni a hálózat zavarterhelésére vonatkozó követelményeket, de ez vonatkozik a TV vagy más készülékek tápjaira is. Az ellenőrző hatóság nem azt nézi, van-e benne PFC, csak a hálózati hatásokat mérik, harmonikus zavar, cosφ. Az már mindegy lenne, milyen technikával teljesíti a gyártó.
A PFC-áramkör feladata kettős, hiszen míg klasszikusan volt például egy fázisjavító kondenzátor az induktív fogyasztókkal párhuzamosan, ahol a cél tisztán a cosφ = 1 beállítása vagy közelítése, szinusztorzító hatások ott még nem voltak.
Tápegységeknél jött be a képbe a szinuszt torzító jelenség, harmonikus torzítások, az egyenirányító és puffer csúcsra terhelő kölcsönhatása miatt. A PFC-áramkör a terhelést eloszlatni igyekszik a szinuszhullám mentén.
Ezt az aktív PFC úgy oldja meg, hogy az egyenirányított, de még hullámzó DC egy step up konverterre kerül, ami 400-450 V stabilizált feszültségre tölti a puffert, utána a szokott módon működik a pufferről a tápegység.
Mivel a DC-konverter bemenete képes működni tág határok között, tehát a hullámzó DC alacsonyabb szintjeiről is, így a terhelés jobban eloszlik a hullám mentén. Mindamellett termelődik jó sok kapcsolóüzemű zavar, amit szintén szűrni kell, hogy ne jusson ki a hálózatra.
Tehát a hosszú indoklás végkicsengése, hogy az aktív PFC (DC-konverter) is rendelkezik bizonyos alapfogyasztással, meg a táptrafó is elnyel valamennyi alapjárati gerjesztést, ami a méretével együtt növekvő, plusz egyéb áramkörök, így nem véletlen, hogy a nagyobb tápok hatásfoka alapjáraton elég rossz.
De ezért találták ki a TV-tápoknál is, hogy egy 50-100 W körüli tápegység mellé is már odateszik a kis segédtápot, ami készenlétben működhet folyamatosan. Vagy egyéb trükkök is vannak, burst módú készenlét például.
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #84137 üzenetére
A legújabb verzió 2 munkalapig bezárólag ingyenesen használható, most nem emlékszem pontosan max hány négyzetcentiméter lehet a lap.
megvan:
EAGLE free download is a limited version for hobbyists including 2 schematic sheets, 2 signal layers, and an 80cm2 (12.4in2) board area. -
sisi22
aktív tag
válasz
ekkold #84129 üzenetére
Eagle programmal való ismerkedést
Esetleg letoltesi link, vagy doksi linket kaphatnank, ha nem tul draga, fizetos alkalmazas?
Valamikor az osidokben volt egy nagyon jo hasonlo program, de kevesen tudtak jol hasznalni - az egyik baratom profi volt benne, par honappal kesobb NSZK-ba ment es attol kezdve abbol elt, allitolag nagyon jol.
-
moha21
veterán
válasz
ekkold #83913 üzenetére
Elnézést kérek, ha pontatlan voltam. Az oszcilloszkóp már adott. Egy hameg 205-3 típusú, de ezen csak X-Y bement van.
#83914Pötyi : Igen, de ott pontosan a quake adott ( nem gyári ) motorja képes erre a dologra, szotveres úton. Én inkább ha és amennyiben lehetséges valami hardveres megoldást keresnék. -
moha21
veterán
válasz
ekkold #83910 üzenetére
Hát csak ezért nem vennék oszcilloszkópot :-) Svideót még tudnék is produkálni, de összeségében azzal sem hiszem előrébb lennék bár YT-on amiket találtam videókat ott lehet az általad említett Z input ezt takarja. [link]
Az a baj régen tanultam már elektronikát és erősáramú területen dolgozom, tehát újra kell nézni mindent. -
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold #83486 üzenetére
pl: Több nehéz témakört is kivesznek a középszintű matematikaérettségi tételei közül a 2024 tavaszától életbe lépő, új követelményrendszer szerint. Csapodi Csaba, a tantervkészítő bizottság matematikai munkacsoportjának tagja, aki a módosított vizsgakövetelmények kidolgozásában is részt vett, azt mondta lapunknak: összességében csökkentik a középszintű vizsgán számonkérhető tananyagot, mégpedig úgy, hogy a diákok nagy többsége számára problémát jelentő témakörök közül többet kivesznek, illetőleg az emelt szintű követelmények közé helyezik át.
A változások a 2020 őszétől hatályos módosított alap- és kerettanterv előírásaihoz illeszkednek. – A jövőben nem fog szerepelni a középszintű követelmények közt például a valós számok halmazán értelmezett trigonometria, kimaradnak a logaritmusos egyenletek és bizonyos koordinátageometriai ismeretek is.
fokozatosan vezetik ki ezeket, van egy doksi az oktatasi hivatal honlapjan, abban meg szerepel kozep szinten a trigonometria egy resze, de van egy masik doksi is amiben benne van ahogy fokozatosan csokkentik a tananyagban ennek a szazalekaranyat es az un. gyakorlati ismeretkre helyezik a hangsulyt (pl statisztika).
-
-
válasz
ekkold #82022 üzenetére
Végül megrendeltem az Uni-T UTP3315TFL-II típust, a héten át is veszem valamelyik nap.
Köszönöm a tippeket Mindenkinek!
-
-
törölt tag
válasz
ekkold #81802 üzenetére
Ami 2kW azt jelenti hogy az adott hálózati feszültség mellett értendő. Vagyis 2kW 240V környékén az sacc per kb 8.3A. Nálunk a házba pont annyi van mert a vidéken 480V a trafó szekunder kivezetése közepén a 0 kivezetés. Így pont kijön a 240V és 2kW 8.3A.
A 3.6kW víz melegítő ~15ohm ami ~15A.
Ezért írtam, nem azért mert a névleges feszültség fölé ha megyünk azzal nő az áram is.
Az most más történet lenne.
Remélem nem félre érthető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest