- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BBéci
legenda
-
Bubanc
aktív tag
Megmondom őszintén, nem néztem soha, az biztos, hogy ha smallra állítom a hangfalakat, akkor a vágási freki alattiakat automatikusan ráküldi a sub-ra.
Véleményem szerint, ha az ember zenét hallgat, akkor felesleges a sub, így mindegy a vágási freki, ha pedig filmet, ott csak segít a subEste megnézem azért
-
Oldfighter
senior tag
Uh, ezekbe a dinamikatartomány izékbe én is belezavarodtam a Marantzomnál. Mondjuk van két féle: Dynamic Volumen, meg Dynamic EQ. Az utóbbihoz tartozik egy olyan, hogy: Reference Level Offset ( eltolás a referencia értéktől). A O dB a gyári beállítás és filmekhez javalott. Az 5 dB a széles dinamikatartományú tartalmakhoz, pl komolyzenéhez. A 10 dB tv műsorokhoz, mivel ezeket a referencia szint alatt 10 dB-es szintre keverik. Végül a 15 dB-t pop/rock zenékre ajánlják, ezek igen magas kivezérlési szinten kevert felvételek, illetve korlátozott dinamika átfogású műsorok lejátszásához javasolják.
-
törölt tag
A dinamikakompresszió az olyan elektronikai folyamat, melynek során szándékosan csökkentik egy adott jel dinamikáját, ami a leghalkabb és leghangosabb részek hangerejének különbségét jelenti. Tehát nincs köze a részek hangos-halk voltához: arra való hogy ha este a párbeszédek miatt az erősitőt olyan hangerőre állítsuk, hogy amit a szereplők mondanak az érthető legyen, akkor az akciórészek lövései, robbanásai és zenei betétei már túl hangosak lennének. Inkább nagy hangerőnél (jelszintnél) lép akcióbade ketttős hatása van: halkat feljebb, hangosat lejjebb veszi és inkább az utóbbira van hangolva..
-
törölt tag
Az Auto állásban az nagy hangerőnél vagy túl nagy dinamikánál (hangos-halk különségnél) lép akcióba a dinamikakompresszor, Onnál viszont teljes üzemben működik ez csak éjszakai mozizásnál ill anellakásban használandó. Off kapcsolja ki ezt a funkciót ott nincs kompresszálás (összenyomás, ami a leghalkabb és leghangosabb részek hangerejének különbségét csökkenti).
-
Oldfighter
senior tag
-
janos666
nagyúr
Részben veled is egyetértek, de (#50326) Toobee véleményével is.
A használt árát mindenképp megérte, és bőven ráérek tesztelgetni, hogy mire cseréljem, ha cserélem, addig is határozott mértékben javítja a rendszer összeképét.
Ma újra megnéztem az Avangers-t (még megjelenéskor láttam egyszer), és nagyon szépen adta az effekteket.
Főleg bekapcsolt MultEQ XT-vel, ami a 4.0 rendszerben többet ártott, mint használt (teljesen ellopta még azt a basszust is, amit a Chorus fontok tudtak, szóval rosszul próbált kompenzálni) de így a 4.1-el magáratalált az algoritmus, és határozottan jobb vele a mély tartomány is, mint kikapcsolt MultEQ-val (pont azt csinálja, amit kell, vagyis kompenzálja námileg az R10 gyengeségét, kicsit dinamikusabbnak hat vele).Viszont, mikor zenéket próbálgattam, az sokkal kevéssé volt meggyőző. Pedig sokféle stílusba belehallgattam, pár Allan Taylor és Celine Dion számtól Spore-on át (Drumm & Bass) Yonderboi-ig (aka Fogarasi László féle besorolatlan elektronikus zene). De nem nyűgözött le. A hangszerek teltségéhez és az elektronikus lüktetéshez gyorsaság is kéne, nem csak erő.
-
Toobee
veterán
"Nálam Excalibur hangfalkábelek vannak, (ami ezüstözött litze) és nagyon beváltak, nálam jobb más, jóval drágább kábeleknél is. Mások meg találtak akár olcsóban is a rendszerükbe jobban illeszkedőt"
Egyébként kimondottan nehéz eset vagy! Szerintem nézz ki valamit és vedd meg, ahogy eddig is tetted. Úgyis hiába minden, amit mondanak a többiek, gyakorlatilag még semmit sem fogadtál meg.
-
Dorian
félisten
Hogy mit kell tudni, (#50394) robi-k elmondta. Általánosságban elmondható, hogy az olcsó ezüstözött réz analóg kábel felfelé húz és vékonyítja a hangot. De az ilyen általánosításokat csak olcsó, alap kábelekre szabad érteni.
Nálam Excalibur hangfalkábelek vannak, (ami ezüstözött litze) és nagyon beváltak, nálam jobb más, jóval drágább kábeleknél is. Mások meg találtak akár olcsóban is a rendszerükbe jobban illeszkedőt. A rendszerszinergián kívül ugyanúgy számít a kialakítás, anyagtisztaság, szigetelés, stb is. -
robi-k
őstag
-
BBéci
legenda
Többféle hangdobozszettel próbálgattuk azt a Denon erősítőt, ha nem a megfelelőt választja valaki, fájdalmasan vacakul tud szólni. A sokat emlegetett akciós ELAC szettel nagyon kellemesen muzsikált, Jamo S603-mal vallatni lehetett volna. Wharfedale nem volt kéznél, arról nem tudok nyilatkozni.
Szerintem bőven elég lenne egy kisebb, olcsóbb erősítő és akkor nem lépik túl az előirányzott keretet. -
gyurczy
őstag
-
BBéci
legenda
A tápkábel is szűr! Olvasd el amit itt írnak erről!
-
törölt tag
Én átolvastam. Az van hogy Small beállitás esetén engedi a crossovert állitani. Sub vágása csak crossover-ként hangbeállitáskor jelenik meg.tehát akkor ha az összes hangszóró small. ezek figyelembevételével:
-Az egyes hangsugárzók „Large” és „Small”
beállításai határozzák meg, hogy a belső
hangprocesszor levágja-e a basszusjelet az
adott csatornáról.
Ha a basszust levágja egy csatornáról,
a basszusátirányítási áramkör a megfelelő
basszusfrekvenciákat a mélysugárzóra vagy
más „Large” hangsugárzóra továbbítja
-Ha az első hangsugárzók beállítása „Small”,
akkor a középső, surround és a hátsó surround/
első magas hangsugárzók beállítása is
automatikusan „Small” lesz.
-Ha nem használja a mélysugárzót, az első
hangsugárzók beállítása automatikusan
„Large” lesz.Tehát külön sub beállitás a jelszint kivételével nincs. 40-200ig lehet small esetén a frekvenciát állitani minden csatornánál külön.külön.
Adodaniel: ez úgy látom neked is szól.. sehol nem lehet a Large módú hangszórókat állitani szerintem egyetlen más erősitőben sem, csak a smallt, tehát ez a méretjelölés egyáltalán nem a fizikai méretet tükrözi. Így elég megtévesztő a Sonynál a kiemelt mondat:
Ha nagy hangsugárzókat
csatlakoztat, amelyek hatékonyan
reprodukálják a basszusfrekvenciákat,
válassza a „Large” lehetőséget.
Általában a „Large” beállítást
kell választani -
adodaniel
őstag
Vagyis akkor a large-ot (mint beállítást) nem lehet vágni. Erre vonatkozott a kérdésem. Ti feltételezem a hangszóró átmérőjére gondoltatok (talán 16 cm-től felfelé large, alatta small), én magára a beállításra az erősítőn.
janos666: igen ezzel tisztában vagyok, félreértettük egymást, ezért volt furcsa számomra MasterMark kijelentése.
-
Oldfighter
senior tag
Nos igen, a mélyláda nem éppen a háttérsugárzókhoz passzol. Mondjuk ott momentán nincs is kihasználva szerintem az alsó frekvenciasáv, nem tudok ilyen anyagról ( film, zene) ahol ilyen jelentőséget kapnának a hátterek. Nagyobb gond akkor van, amikor valaki a teljes szettet ezekből a hangdobozokból és a kérdéses mélyládából állítja össze.
-
adodaniel
őstag
-
killbeer
csendes tag
Sok igazság van abban amit írál, a zenéket flac-ba hallgattuk amúgy, bár hallottam már ilyet, hogy az elektronikus zenénél mindegy. Az a két szám amit mp3-ban hallgattunk azért vittem el, mert nagyon szeretem és egyszerűen csak kíváncsi voltam, hogy szól. De az Ákos is megmondta: "Szarból nem lehet várat építeni!" és ő sem a stílusra gondolt.
Egyébként xtremetuning nagyon jól megfogalmazta mire is van szükségem, de abban is nagy igazság van, amit Peak írt. Hallgattunk Diana Krall-t is, nyilván azért mutatták meg, hogy legyen valami elképzelésem a részletgazdag zenéről. Lehet, hogy 10 év múlva ez fog nálam szólni éjjel nappal, de egyelőre ez nekem Makó-Jeruzsálem. -
Ispy
nagyúr
Amíg itt lakok, ahol most (még 5-10 évig biztos), addig elég lesz a sztereo. De zenét nem nagyon akarok rajta hallgatni, csak néha filmnézéshez kell, akkor is jobb a sztereo erősítő? Illetve, akkor milyen hangfalban kell gondolkoni? Akkor is jó valami jobb fajta front pár, vagy tényleges sztereo hangalakat érdemes nézegetni?
-
Oldfighter
senior tag
Ahogy előttem is írták, nem újkelletű a dolog, a legtöbb erősítőben benne van ez a funkció. Embere válogatja, hogy használja vagy sem. Olykor komolyan visszavesz a mélyebb frekvenciákból, de ez forrásanyagtól és -készüléktől is függ, a bemenetről nem is beszélve. Én például egyöntetűen nem tudom kijelenteni, hogy használata kimondott előnnyel jár, mert sok különbséget nem veszek észre ha aktiválom.
Viszont érdekes, hogy különbség van aközött, hogy HDMI, vagy az analóg bemenet mellett használom e.
-
BBéci
legenda
A házimozi egyik (egyesek által vitatott, de iránymutatásra mindenképpen alkalmas) alapszabályát nézve, a Sony 1040 190000 forintos árát figyelembe véve, valami 350-400000 forintos 5.0 szettel lehetne maradéktalanul kihasználni a képességeit, olyannal lennének arányban.
A 15 centis center magasság erősen korlátozó tényező, úgy is mondhatnám, azzal öngólt lőttél. Hirtelen nem tudok egyetlen olyan szettet sem ajánlani, aminek a centere annyira lapos lenne. -
Peak
addikt
először is ha a membrán felületet összeadod, akkor az azonos hangnyomást éred el kisebb kilengéssel... matematikailag.
a probléma ott van, hogy a két membrán a tér két teljesen más pontján helyezkedik el, igy a hullámok terjedése a térben változó rácspontokon hol kioltják egymást, hol pedig erősítik egymást...
továbbá "nem fér el" az a mennyiségű mély egy kis szobában, hanem kiterjed a falakon kivülre ( olvassunk neten ), és a mélyeket nem te, hanem a szomszédok fogják "élvezni". -
forma69
tag
Két db sub....minek, ha csak nem nagy a szobád, nem nyomja el a többi hangot? Ehhez nekem mx10 van és szerintem elég 25nm-re.
Az LFE freki 120Hz amit a denon állított be, de a könyve is ezt hozza alapnak.
Nem sok a 80Hz a többinek (itt is ezt ajánlják többen is) elfogadható a hangzás és nincs torzítás, azaz bírja.
Próbáltam én is small-ra állítani a frontokat hozzá LFE+main beállítást, de az össz hangzáskép nekem large beállítással jobban tettszett.
Teszt lemezem nincs, filmnél ugyan azt a jelenetet hallgatom több beállítással és ahogy jobban tetszik az marad. -
törölt tag
Miért lenne bonyolult, felírod az általad kapott eredményeket, majd a távirányítóval 3 perc alatt bepötyögöd. Ha tetszett a Sony kalibrációja, akkor pedig meghagyod. Egyébként a Sony saját bemérést is több szempont alapján kell többször elvégezni, egy nem elég. De ezzel ráérsz később foglalkozni, vagy utánaolvasni, kérdezni
-
törölt tag
HTPC, médialejátszó vagy BD player mindig bitstream legyen, vagy RAW, passthrough stb, ilyenkor az erősítő végzi a dekódolást és még amit kell. Nehezen tudom elképzelni, hogy az erősítő ne tudjon vágni. Alapesetben bemérésre sincs szükség, legalábbis ha rendezett az akusztika
Leméred szépen a távolságokat, smallra teszed az összes sugárzót. Aluláteresztő szűrőt 120Hz-re állítod, hangsugárzókat első körben 80Hz-en vágod, majd a frontok esetében meghallgatod, hogy lemehetsz-e 70 ill 60-ig.
A hangnyomásmérést pedig egy telefonra letöltött alkalmazással is el tudod végezni, egész pontosan. Erről bővebben is olvashatsz ebben a topikban is.
Egyébként bitstream esetén Dolby Digital, DTS stb-t kéne, hogy kiírjon. Ha a BD-n LPCM hangsáv található, akkor lehet multichannel PCM, vagy ha nem az erősítő, hanem pl egy HTPC dekódol az erősítő helyett.
-
BBéci
legenda
Kettővel előtted találsz egy linket, amit érdemes elolvasnod, mert nem vagy tisztában a filmhangok fajtáival.
Feltétlenül a Bitstream beállítást kell választanod! OFF a mixre.
80 Hz-re állíts minden vágást!(#48780) Ed Parker
Médialejátszók között a legmagasabb kategóriába tartozik, ezért talán nem olyan tragédia a high-end elnevezés. -
ricsik
őstag
De ha már a 8-ből 10 lett, el kellett volna gondolkodni a 12-őn, csak +15 ropi. Abból tényleg elég kezdetnek 1, sőt néha sok is
. Főleg túllőttél, hogy a a Wödörnek is van 2x20 centis mélysugárzója, most hozzá 2x 25cm mélyláda. Remélem közelben az üveges száma.
.
Viccet félretéve osztom a kollégák véleményét. Régi közép/ felső-közép erősítő és majd egy jobb szett, azt bódottá -
killbeer
csendes tag
Na igen, tényleg csak hallgatózni szeretnék egyelőre, a bögreszetteken kívül mást eddig nem hallottam még, el se tudom képzelni, hogy szólhat egy álló hangfalas+erősítős szett, pár hónapon belül azért szeretnék valamit összerakni.
"Gyakran megesik, hogy a hozzánk látogató vásárlók akár 2-3 órát is eltöltenek, szaktanácsokat kapnak, több terméket kipróbálnak, meghallgatnak mielőtt döntenek majdan jó szájízzel és a közösen kiválasztott termékekkel (vagy akár vásárlás nélkül) távoznak" Az utolsó részre azért kíváncsi volnék, hogy mennyire igaz, hogy hogyan állnak hozzád, ha tudják, hogy most úgyse veszel semmit. -
killbeer
csendes tag
Huh basszus ez elég durva, mármint h az időpont ellenére nem tudtad meghallgatni a cuccot.
Én is tervezem, hogy bejelentkezek valamikor jövő hétre a streamaudio-hoz, csak ezért utaznék fel Pestre, ha potyára utaznék fel, egy életre elvennék a kedvem a házimozitól.
Szóval remélem csak valami átmeneti bizbaz volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest