- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Oldfighter
senior tag
Subon maxra állítsd a potmetert. Erősítőn kell az LFE jelét 120 Hz-re állítani. A hangsugárzóid vágását úgy old meg, hogy az alsó határfrekvenciához számolj 20-25 Hz-et. Ha már a távolságoknál ennyire félremér az erősítő, ahogy lentebb írtad, akkor kézzel állítsd be az értékeket.
-
Norbi 72
veterán
Hát amit állított a vas...70 hz-es vágás egy 80 hz-ről induló szatelitnek..nem is értem.
A hangfaltávolságot már lemérted,hagyd úgy.
A vágást a 80 hz-es alsó határ miatt én 90-re tenném mindenhol.Subon crossower koppig feltekerve,mono subkábel az LFE csatiba dugva,erősítőn LFE:120-130 hz,próbálgasd.Az is lehet,hogy majd feljebb kell menned a szateliteknél is.De lehet,hogy a 80-at is elbírja,próbáld ki így:Hangfalak 80 hz/LFE 120 hz,majd 90/130,100/140 tesztelgess,majd írjál véleményt.
(#86678) Adamo55 Igen,buta dolog.
Átmenetileg,ha tényleg nem bírnád ki,vehetsz használtan egy jó subot.
-
Gabesz26
senior tag
Többen is kerestek mostanság olcsó hangsugárzó szettet. Ezeken a Proson center + monitor dobozokon is megéri szerintem elgondolkodni
-
adodaniel
őstag
Én leszedném azt a 3 csenevész polcot onnan a helyedben és akkor kicsit jobban lehet variálni. A középsőt például hogy nem fejeli le aki lehuppan a kanapéra?
(#85970) Mankó: A 60-90 cm-t a fültől kell mérni, de mint már korábban is mondták, nem szentírás. Próbálgatás nem kerül semmibe, csak egy kis időbe.
(#85969) balbekk12: A cikkírót is csak egy jó nagy szívlapáttal kellene fejbe verni...
-
Lacielvtárs
nagyúr
én nem igazán akarok beleszólni, de szerintem a polc is rendben
én magam soha nem tenném közvetlen a fülem mellé a hangfalat
bár te tudod a szobádban hogy van lehetőséged elrendezni a hangfalakat, de a mostani állapot meg a felette levő polc, között én nem gondolnék sokkal nagyobb különbségetpersze könnyen lehet hogy tévedek, de a haveros hangfal tartás lenne szerintem is a megoldásszerk: Dorian: ez is igaz
-
Dorian
félisten
A polcon szvsz túl magasan lesz, íhy marad a másik megoldás. De mi akadálya van, hogy fogd és feltedd a polcra őket és kipróbáld?
devil-k:
Sztem ez itt felesleges, nincs annyi lehetőség játszani ezzel. Polcra fel tudja tenni kipróbálni, ha ott nem jó, akkor marad a mostanihoz képest minél feljebb a polc alá helyezés. -
adodaniel
őstag
Én a tv-hez nem tenném közelebb semmiképp. Sőt, talán még messzebb a tv-től kicsivel, hogy szélesebb legyen a színpad. Hátsókat meg úgy lenne a legegyszerűbb, hogy áthívod két haverod, hogy tartsák, amíg te demot játszol le. Ahogy neked a legjobb, oda és úgy kell felfúrni.
-
Dorian
félisten
-
Norbi 72
veterán
Nem kell újraindítani a vasat a beállítások után.Próbáltad a 2. hdmi-be az xbox-ot?Esetleg kábelcsere,ahogy Márk írta.Van ismerősöd akinek hm vasa van?Át kéne vinni a játékot ott is megnézni.Kifogyok az ötletekből...
Még egy dolog:2 nagy,erős méllyel rendelkező frontot kéne a cuccra kötni(kölcsönkérni valakitől),azzal megnézni.
-
Norbi 72
veterán
ZAP-nak a fordítással kapcsolatban igaza van,figyelmetlen voltam:
"Ez a funkció csak akkor állítható be, ha a "Subwoofer" beállítása "Igen" és a "Front" beállítás értéke "Full Band".
De nálam full band-ra vannak állítva a frontok,és így nem engedi ezt a funkciót.Lehet,hogy a 609-es már engedi.
Menj be a speaker config.-ba, és a frontokat próbaképp állítsd full bandra(A settings-be hagyd normálon a frontot).Ha nincs változás,akkor állítsd vissza,és próbáljuk a következőt:
Subon hangerőt tedd 7-esre hátul a potin.
Xbox-ba tolj be játékot,és menet közben emeld a gyorsmenüben(home->enter->subwoofer->jobbra nyilak)
a sub hangerejét,ameddig bírod.Próba után állitsd vissza mindent. -
Warter
addikt
Keress valami másik forrást, tuti azzal lesz a gond. Majd a többiek ajánlanak valamit. Nem hiszem el, hogy ez ennyire bonyolult lenne, gyanítom a Genius van "szarul" beállítva és azért van ott annyi mély. Nincs azon valami mély kiemelés vagy loudness kapcsoló amit bekapcsoltál?
-
-
törölt tag
Mire kel a multiplex input channel? Az csak analógon vagy HDMI- n viheted át errre képes dekódrrrel ellátot lejátszóról, az Xbox nem ilyen.
80 Hz-en vágd az lfe-t és azt használd szerintem. Az erősitőn is 80-nál vágd és az menjen a frontokra
Mi van beállitva a x-box beállitásaiban a digitális kimeneten? -
ricsik
őstag
-
BBéci
legenda
A Kontaset kínálatában legalább negyvenféle elosztó található, egy részük kapcsolós, de azokat egyáltalán nem ajánlom hifis, házimozis célra. A többit sem, csak kényszerhelyzetben és ideiglenesen, amíg nem tudsz venni egy speciálisat.
Távirányítóval kapcsolom ki a készülékeket, a készenléti állapotban felvett 0,3-0,5 W teljesítmény említést sem érdemel. Ezzel szemben a teljes áramtalanítást a legtöbb szórakoztató elektronikai készülék nem szereti, megrövidíti az élettartamukat. -
Warter
addikt
Most őszintén, nem mindegy, hogy ki mire szavaz? Adott a szoba és adottak a pontok ahova rakhatod, válassz ki pár filmet/zenét ültesd le a családot és rakosgasd körbe. Aztán szavaztasd meg, hogy melyik tetszik nekik és neked a legjobban és pont. B megoldás felrobbantod a nappalit és moziszobává formálod, max az asszony megöl.
-
Mikisys
őstag
A TV középvonala legyen az ülő ember fejmagasságánál kissé feljebb, hogy egy kicsit felfelé kelljen nézni, mint a jobb mozikban.
A centersugárzó lehet a TV alatt, egy kis polcba téve, ahol a különféle távirányítók is elférnek.
A szubláda mindenképpen a frontok között legyen elhelyezve, vagy egy kicsit balra, vagy egy kicsit jobbra a centertől.
A surroundokat széjjelebb tenném, ha lehet és kb. azonos magasságba a frontokkal.A variációk száma végtelen, de a fentiek figyelembevételével sokkal hamarabb lehet egy jó elrendezést és hangzást találni.
Üdv!
-
Norbi 72
veterán
Rakosgasd a subot minden olyan helyre,ahol nincs útban,és van körülötte egy kis tér,40-50 centi már jó lehet.
Ha túlságosan hátra rakod az nem biztos,hogy jó lesz,hallgasd végig a lehetőségeket.Ha kevés a mély,feljebb tekerheted a potit,mint már írtam.Az onkyo gyorsmenüjében is rakhatsz rá.Esetleg kipróbálhatod a double bass-t,ha nagyon kevés.
-
törölt tag
8 ohmos hangfalnál célszerü csak 8 ohmra mert nem enged nagyob áramot rá mint amit elbir: koppanásgátló (tekercset nem engedi ütköztetni) és túláramvédelmi szerepe van. tehát ha tul nagy vagy kixsi a viszáram akkor leold és üzembe helyezi a protect-áramkört/rendszert ami megvédi az erősitőt és a végfokokat. Ha az aléatti, lehet 4.
Ird le, mi a nyügöd jelenleg hátha segiteni tudok. -
Csabroncka
addikt
Jellemzően, de most csak a Pio-król tudok beszélni, több ilyen lehetőség van!
Auto, vagy fejlett hangzásmódok: mindenféle effekt pl: fáziskorrektor + kalibráció
Direct: kalibráció
Pure direct: az input hang mindenféle hangmódosító elektronikát kikerülve közvetlenül a fégfokra kerül erősítésre.
-
Norbi 72
veterán
60 Hz-en vág??
Ez a kalibráció szerintem nem sikerült.
Lépj be a menübe:Speaker configuration->Speaker setup,itt sorold fel a beállításokat.Első a subwoofer,ami On,utolsó a Double bass,amit lehet,hogy be kell kapcsolni.
Nézd meg a level calibration almenübe(itt a hangfalaknak sisteregnie kell,egyformán),hogy ha a subwoofer feliratra érkezel,dübörögnie kell.ha fülre halk,hátul csavarj a potin max.70%-ig.
-
Csabroncka
addikt
A User manual nélkül senki, még egyszer mondom senki nem tudja neked megmondani pontosan hogyan kell kezelni egy készüléket! Pontosan ezért van odaírva eme papírosra, hogy használat előtt olvassa el! Az akusztikus kalibrációtól a vágási frekvencia beállításáig minden készülék különbözik, hogy hol mit kell nyomni beállítani.
Egyébként ha most szerezted be, inkább először ismerkedj vele. Nekem Hétfőn hozták meg a gépet, de csak ma kalibrálom be. Bújtam az UM-et az összes beállítás pontos értelmezéséhez, no meg a távirányító tanításához, megismeréséhez. Lassan de biztosan, a kapkodással nem mész előre, ahogy azt a tegnapi napod is mutatja. -
Norbi 72
veterán
Ezt a hsz-emet átugrottad?[link]
Ott már leírtam..Átmenetileg jó a sima RCA,ahogy írták a srácok,erősítőn subwooferbe,subon LFE-be.
Erősítő menüjében a subwoofert ON-ra állítsd,az LFE-t 120-ra(valószinüleg a 2.oldalon lesz,a kurzort nyomkodd lefelé),ha még nem kalibrálsz. -
BBéci
legenda
A frekvenciaváltót (crossover) maximumra állítsd!!! Koppanásig jobbra, az óra járásával megegyezően.
Bár többnyire LFE csatlakoztatás esetén inaktív a keresztváltó, mert a jel megkerüli azt, csak az erősítő beállításai érvényesek.
Mivel nem értesz hozzá, inkább nem próbálkozz a finomítással, mert több kárt okozhatsz, mint hasznot! -
Mankó
veterán
Valaki írta, hogy nála ha a hdmi vezérlést bekapcsolta a hdmi-vel kapcsolódó eszközökre, akkor stand by mode-ban 80 W-os fogyasztás jelentkezett az erősítőn. Áramszámlánál biztos nézett egy nagyot. Nem lehetett ott esetleg valami más a bibi?
Nem szeretnék ilyen vagy hasonló hibába belefutni, mert nekem is fontos lenne, hogy a tanítható távirányítóval legalább egy eszköz távirányítóját megszüntethessem.Másik fontos kérdés ami eszembe jutott, hogy megoldható dugdosás, különösebb állítgatás nélkül az, hogy mondjuk este amikor már a párom alszik, akkor az ágyból lenyomom az erősítőt, hogy ne az fogyasszon és akkor csak a tv hangszórója szól?
-
Patice
nagyúr
Angol használati, 46. oldalon:
Front párra külön, center + surround + surround back csoportban, és Front height párra külön állítható a vágás:
Full band (nincs vágás), 40, 80, 100, 120, 150, 200 Hz opciókkal.
LFE csatornára is van benne szűrő: Bypass (kikapcsolva), 80,90,100,120 Hz opciókkal.
(#63366) BBéci:
+- 3 dB esetén 1,5-tel szorzom a megadott frekit
+- 6 dB esetén 2-vel szorzom az adott frekit (ami a gyári speckókban szerepel) és így megkapható, hogy meddig lineáris az adott hangsugárzó elméletben.(Nem emlékszem már, hogy hol néztem meg ezt az összefüggést egyszer, csak megmaradt.)
-
Patice
nagyúr
"És a mélynél?"
Gyors válasz: Természetesen ugyan ott.
Elmélkedős válasz:
AVR függő, hogy milyen meredekséggel tud vágni a beépített szűrője.
A logikus válasz számomra az lenne, hogy az AVR-ekben ugyan olyan meredekségű szűrőt használnak az 5 csatornához és az .1-hez is. De sejtésem szerint a gyakorlat ettől eltér.
Más kérdés ebből a szempontból, hogy az embernek milyen szintű AVR-je van. Olcsóbb, belépő modellekben szerintem simán kifelejtik az LFE csatornához a szűrőt, azaz nem állítható semmilyen vágás a mélycsatornára. Gyakoribb esetekben az AVR tartalmaz egy 24 dB (negyedrendű) szűrőt, ami már elég meredek vágást biztosít. A cikkemben az ábrákon jól látható, hol lehetnek szűrők a jelútban.
(Egy oktávon belűl 24 dB-t esik a jel szintje, egy oktáv a frekvencia felére esése, pl. ha 100 Hz-re van állítva ez a szűrő, akkor 50 Hz-ig 24 dB-t fog esni a jelszint.)
Az 5 csatornához (látható az ábrákon) hogy 12 dB-es (másodrendű) szűrőt használnak kizárólag, azaz fele olyan meredekséggel vág csak, mint a mélycsatorna esetén.
AVR függő dolog az is, hogy ezeket a vágási frekvenciákat milyen lépésekben lehet állítani.
Hogy konkrétumot is írjak:
Az esetedben ha papíron 120 Hz-ig lineárisak a kis dobozok, akkor egy 100 Hz-re állított vágással az AVR a jelet innentől kezdi el szűrni, azaz (ahogy fentebb is írtam) 50 Hz-en már csak -12 dB-el fognak szólni a kicsik. Ez megfelelő meredekség + rátesz erre még egy lapáttal maga a doboz és a hangszóró képessége is.
Az LFE csatorna jele 120 Hz-ig tartalmazhat jelet (legalábbis a leggyakoribb DD és DTS hangformátumok esetén). Ha az AVR-edben nincs szűrő, akkor a pre-out kimenetén vágás nélkül kimegy ez a jel. Vágni ebben az esetben már csak a szubon tudsz. Ezek mindig tartalmaznak egy saját szűrőt (ami jobb esetben szintén 24 dB-es).
Ha az AVR-ben van az LFE csatornára szűrő, azzal lehet limitálni az LFE csatorna jelszintjét. Konkrétan a tetejét le lehet vágni, a többi csatorna vágásának megfelelően.
(A levágott jellel mi lesz? Elvész. Ez nem baj? Nem. Miért? Azért, mert az LFE csatorna jelét a többi 5 vagy 7 csatorna jeléből állítják elő a hang keverésekor. )
A te esetedben ha van az AVR-edben ilyen LFE szűrő, akkor ezt nem 100 Hz-re állítanám, mert akkor feljebb is fog még szólni, azaz 200 Hz-ig csökken 24 dB-t a jelszint. Ez elég meredek vágás ugyan, de az LFE jelszintjét én inkább 90 Hz-nél limitálnám, vagy akár még lejjebb picivel., mondjuk 85 Hz. AVR függő, hogy ezt milyen lépésekben tudod megtenni.
Ezzel azért vigyázz, mert ha túl alacsonyan vágod az LFE csatorna jelét, akkor "lyukas" lesz a hangkép, azaz a szubot már túl korán levágod, a kicsiket meg nem engeded le olyan mélyre, akkor a kettő között lesz egy 20-30 Hz-es tartomány, ami csak nagyon gyengén fog szólni. Lehet észre sem veszed ugyan, ki kell próbálni.
Itt most csak elmélkedtem.
Az AVR-ed képességeit tanulmányozd át alaposan a használati alapján, aztán kezdj el kísérletezni ezzel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- SZÜNETMENTES TÁPOK
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest