- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
junkpod #64448 üzenetére
A Pioneer érzékeli a Dolby Digital jelet és dekodolja azt 5.0 csatornáig.
Mélynyomót nem tudja jól kezelni, amit igy a DVD lejátszóval váltottam ki. Késleltetési eltérés nincs, ahogy rendes jel sem az erősitő Sub Pre Out kimenetén. A DVD-n is állitgattam, de nem történt változás. Eredeti formában adom a jelet, nem PCM-re forditva. Ezután már az erősitőn áll vagy bukik.
-
Patice
nagyúr
válasz
junkpod #63062 üzenetére
Nem.
DD és DTS is más tömörítési eljárást használ, de abban megegyeznek, hogy mind a kettő (tudtommal) dinamikusan kezeli a sávszélt, azaz amikor csend van az egyik csatornán, vagy nagyon halk zörejek, zajok vannak csak, akkor ahhoz nem kell akkora sávszél. A fennmaradó kapacitás felhasználható a többi csatorna jeléhez, hogy jobb minőségű maradjon.
Emiatt ugyan akkora bitráta esetén egy dráma, vagy romantikus film hangsáv mérete (amiben inkább csak a beszéd dominál) sokkal kisebb lesz, mint mondjuk egy hangilag szteroidozott akciófilmé.
MP3 tömörítés: emlékszem még régen, amikor megismerkedtem vele elégedett voltam a 192-es sztereó zenékkel (csatornánként 96 kbps). De eredeti CD-ről még meglepően jól szólt a 128-as is (csatornánként 64 kbps). 320 kbps = 160 csatornánként.
Ha elméletben a sávszélt összehasonlítjuk a mozihang formátumok és MP3 között:
64 * 6 = 384 kbps, ami pont egy jellemző bitráta DD hangok esetén. De azért vegyük figyelembe pl. azt is, hogy a 6 csatornából egy az LFE, amin csak alacsony frekvenciás jelek lehetnek (DD esetén). Ehhez nem kell nagy sávszél.
DD 448 kbps/ 6 = 74,6 kbps csatornánként - nem rossz
DD 640 kbps/ 6 = 106,6 kbps csatornánként - már egész jó
DTS 768 kbps/6 = 128 kbps csatornánként - DVD korszakban de akár még most is korrekt
DTS 1510 (1536)/6 = 251,6 (256) kbps csatornánként - Manapság megfelelő rendszeren lehengerlő tud lenni
A Dolby TrueHD és DTS-HD HR/MA bitrátái nem fixek, mivel ezek is dinamikusan tömörítenek, ezért mindig változó, filmfüggő az értékük. De ha csak azt nézem, hogy mindkettő esetében, általában (legalább) ~ 3000 kbps-el lehet számolni 5.1 esetén, így minimum 500 kbps jut egy csatornára átlagban.
Az első kérdésedre a válaszom az, hogy nagy varázslat nincs az MP3 és a DD, DTS tömörítési eljárásai között. Mindegyik veszteséges, azaz a tömörítés során sok információ elvész. A tömörítési algoritmusok másak, talán hatékonyabb a DD és DTS esetén, de a bitráták alapján nincs nagy különbség.
Ha azt nézem, hogy a CD minőségű sztereó WAV 1411 kbps, akkor az csatornánként 705,5. Ezt 6-tal szorozva 4233 jön ki. Találkoztam már LPCM hangsávú filmekkel, így ez sem olyan nagy méretű anyag, hogy ne férne el egy blu-ray korongon. Bár itt még mindig csak 16/44.1-ről beszéltünk.
Blu-ray forrás esetén sokszor a DTS mag is 24/48-as.
-
zolaas
senior tag
válasz
junkpod #62724 üzenetére
Arra is jó lehet. De te (nem te hanem a kérdező) az A+B-t kérdezted
Az A kimeneten mondjuk a mozi cucc, akkor a kapcsoló A-ban, A B kimeneten a zenés cucc, akkor a kapcsoló B-ben kell legyen
Az A+B állásban mindkét kimenet szól egy forrásról. Ekkor mondjuk azért nem árt figyelni, hogy milyen impedanciájú dobozok vannak rákötve az erősítőre, mert általában a 2*4 Ohm-os dobozokat nem ajánlatos egyszerre használni a gyengébb erősítőkön. Nagyon melegszenek majd.
-
spiky03
veterán
válasz
junkpod #62618 üzenetére
Én pont most néztem meg többek közt azt is és valóban abban nem sok térérzet van. Az szerintem csak ilyen "bemutatónak" szolgál a THX-es filmekből, semmi több.
Amúgy átállítottam az összes hangfalat Small-ra, és a vágást hagytam 100 Hz-en. A szubot pedig visszavettem -7 dB-re. Jó lesz így nekem.
-
sixpak
nagyúr
-
válasz
junkpod #61540 üzenetére
"Szvsz az otthoni megoldások csak kínlódásra jók, keress profikat."
Én is leteszteltem jó pár digitalizáló hardvert és szoftvert, mire minden szempontból optimális megoldást fejlesztettem ki, de megérte! Nem kevés pénz ezt "profikra" bízni.
Én a PC-s megoldást favorizálom, de nagyon nem mindegy, milyen PCI-os kártyát és szoftvert használ az ember. Az USB-s digitalizálók nálam egytől-egyig megbuktak valamin. -
MasterMark
titán
-
törölt tag
-
nebulo5
senior tag
válasz
junkpod #59133 üzenetére
Érdemes lenne más kábelekkel is próbálkoznod (nem követtem az előzményeket, talán már túl vagy rajta), vagy a jelenlegi kábeledet esetlegesen zavarható tényezőket (más kábelektől felszedhető zavarok) neutralizálni. Korábban, nálam is volt hasonló jelenség, de kábelcserével megszűnt.
-
kp59
aktív tag
válasz
junkpod #58625 üzenetére
És szerinted mitől válik népszerűvé (keresetté) egy termék. Jelen esetre lefordítva ha szar lenne a hangminősége vagy ha rossz gyenge konstrukció volna akkor népszerű lenne szerinted? Nem sokkal inkább valószínű az hogy azért a pénzért amibe kerül, abban a kategóriában a jobbak közé tartozik. Legalább is így a logikus nem?
Ahh tudod mit hagyjuk nem akarok én itt senkit meggyőzni (miért is tenném) akkor meg minek fárasztom magam. Mindenki azt vesz amit akar nem igaz. -
BBéci
legenda
válasz
junkpod #58625 üzenetére
Másképp sincs sok értelme, mert például Wertung-ra állítva a Marantz SR5007 csak hetedik, még a legkisebb testvére (ND1504) is megelőzi, pedig a szöveges minősítésében ez szerepel: Der SR5007 ist einer der besten AV-Receiver, die man für unter 800 Euro kaufen kann.
Tehát az egyik legjobb erősítő, ami 800 euróig bezárólag kapható. De a hangminőség semmiféle rendezést választva sem szerepel az értékelési pontok között. Ettől kezdve értelmetlen az egész. A kezelhetőség fejezetekben írnak a hangról, de ez ismét értelmezhetetlen és semmitmondó, ha csak a csillagokat nézi valaki és a sorrend azok alapján áll össze.
Egyébként 254 euróért valóban nagyon jó vétel a VSX-528, ha az ember mindenáron új erősítőt akar venni.(#58626) kp59
Azzal van baj, hogy valótlanságot állítasz.
Ha nem tudnád, mire gondolok, az ötcsatornás vs. hétcsatornás kijelentésedre. Ami annyira nem állja meg a helyét, hogy többünknél kiverte a biztosítékot. -
-
-
Mikisys
őstag
válasz
junkpod #57677 üzenetére
Mindkét beállítás lehet hibás: az sem igazán jó, ha minden külön-külön szólal meg, ha meg túl tömör az sem az igazi. Beállítások elvégézéséhez némi gyakorlat szükséges, mert nem biztos, hogy az a jó, amit a készülék felkínál, mármint akkor, ha automatikusan végzi a szobához-hangsugárzókhoz a beállítást.
Próbáld meg kb. ugyanazt a hangzást, hangszínezetet beállítani, mint régebben volt és ha akkor is jobb a Pio, akkor örülhetsz, ha meg az sem tetszik, akkor kár volt a csere.
Nehéz ez a beállítás műszeres mérés nélkül, az ember becsapja a fülét, pláne más-más hanganyaggal.Üdv!
-
törölt tag
válasz
junkpod #57159 üzenetére
Épp ma eset szó róla.. sokkal jobb a Denon1611: már HD különbséget is megjelenit hozávaló hangfalakkal. A H/K- gyakrabban elromlik valamit nehéz (kezdőnek szinte lehetetlen) beálliani.
Vdanee: de jó lenne a 2. preamp is de tt kell azt társitani amit eredetileg hallgantnál.. macerás a végeredmény mert minden csatornaváltással egyuttal a 2. zónát is át kell állitanod.. idő mulva mgunnád. -
xerobyte
aktív tag
-
t-bali3
senior tag
válasz
junkpod #55395 üzenetére
Egyébként nem hallottam a 323-as Pioneert így nem tudok egyértelmű választ adni milyen lehet. De azt vedd figyelembe, hogy ha az ember kis pénzből hangminőséget akar, akkor kénytelen kompromisszumokat kötni. Legyen az nem világító gombos dizájn, szürke színű erősítő, kevesebb csatlakozó, netán eltérő színű front és center hangfalak...
Ha nem olyan fontos a hangminőség, akkor meg azt veszel, ami tetszik. -
BBéci
legenda
válasz
junkpod #55163 üzenetére
Egyrészt hagyd a H/K-kat a csudába, másrészt a bekötéseket illetően valami fogalomzavart érzek, de lehet, hogy tévedek.
Mindegyik készüléket, aminek van HDMI kimenete, azt azzal csatlakoztasd az új erősítőhöz, aminek csak SPDIF-e, azt azzal. A erősítőből szintén HDMI-n megy a kép és hangjel a tévébe, valamint ARC-n a hang vissza.(#55171) ProdyG
Már többször meséltem, hogy JBL Synthesis Project Array [link] rendszer is jobban szól, ha 80 Hz-en történik a vágás, pedig az 1400 Array frontokban 35 centis a mélysugárzó. -
t-bali3
senior tag
válasz
junkpod #55163 üzenetére
Igaziból mindegy is jobban belemenni, mert 55 e Ft-tal sokáig kell várni a használt piacon, hogy teljesüljenek az elvárásaid és biztosan nem lehet egy adott típusra várni. Igaziból szerencsére van szükséged és türelemre.
Ráadásul, ha szükséges az ARC képesség, ami elég fiatal kort feltételez, akkor továbbra is csak a belépő kategóriákból válogathatsz.
-
t-bali3
senior tag
válasz
junkpod #55133 üzenetére
HK-k jelölése 3 számmal történik. Az első szám mutatja mennyire komoly darab, a második és a harmadik, hogy mikori széria.
Most a X70-nél jár a számozás. (170, 270, 370), tavaly voltak a X65 és előtte a X60-as szériák. Én odáig keresgélnék a helyedben. Talán a 60-asok még nem tudtak 3D-t átvinni HDMI-n, de ennek olvass utána, akár itt a fórumon is. Illetve többen is írták, hogy az 1-es kezdetűek elég gyengék, így azokat is kerüld, ha tudod.
Illetve még egy kis info: korábban sokan panaszkodtak a HK-kra, elég sok meghibásodott!
-
-
Oldfighter
senior tag
válasz
junkpod #55116 üzenetére
Általánosságban: Az alsókategóriás erősítők nem alkalmasak a HD hangok élvezetéhet. Ahhoz minimum egy erős középkategóriás készülék szükséges, ezekből találsz párat az 1. HSZ-ben. Természetesen ezekhez megfelelő hangdobozok is kellenek! A szatelithangsugárzók nem azok.
-
törölt tag
-
junkpod
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- BestBuy ruhás topik
- nVidia tulajok OFF topikja
- Linux kezdőknek
- TCL LCD és LED TV-k
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest