Aktív témák
-
lehella
senior tag
Nekem ezek az adatok normálisak szerinted? Kicsit többet gondoltam a 830-as Samsungtól (128 GB,Sata3). A konfigom FX6100, Asrock 880GMH/U3S3 lappal. És a sebességek: kép.
Indexelést, Superfetch, Defragolást kikapcsoltam, a temp meg doksi mappákat más adattároló hiányában még nem tudtam áthelyezni. Köszi -
lalakov
senior tag
Pont most kérdeztem meg ezt másik fórumon és azt a választ kaptam, hogy ne kapcsoljam ki, mert van program ami igényli; inkább helyezzem át másik partícióra. Akkor most mi legyen?
Lenne egy kérdésem:
"Egyetlen fontosabb funkció bekapcsolását érdemes még megemlíteni, ez pedig az Eszközkezelő/Lemezmeghajtó/SSD-meghajtó neve ablakban a "Házirendek" fül alatt a "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálása; ez az írási műveleteket hivatott felgyorsítani. "
Ezt tényleg kell alkalmazni? -
Agyzuzo
addikt
Hmm, köszi az infót. Nem is tudtam, hogy ez a 100 megás partíció csak Ultimate alá kell, eddig aszittem anélkül be se jön a rendszer. Nagyon betesz az SSD-nek amúgy ha ez megmarad? Vagy azt is mozgatja majd ide-oda?
Az alignálás az tulajdonképpen micsoda? Mármint nem a szó jelentése érdekel, hanem hogy jelen esetben milyen folyamatra mondják.
-
2544AACD
csendes tag
Köszi a választ!
Igazából csak rendszerlemeznek kellene, erről futna egy Debian, ami alá felesleges nagyobb.
Másodlagos HDD amúgy is van a gépben. Ha hozza a gyári paramétereket, nekem tulajdonképp mindegy milyen márka. 7.000 ft-ért nem találtam más típust. 3 év garival még csak nem is nagy kockázat. Csak hát nem nagyon találok tapasztalatokat róla. Nem szeretnék havonta rohangálni miatta.Ennyi paraméterem van róla:
Kingfast SSD SATA2 16GB 2,5" (KF2501MCM 16G)
Webshop ár: 6 950 Ft
MLC Olvasási sebesség: max. 160MB/s Írási sebesség: max.100MB/s IOPS:
Várható élettartam: >2.000.000 óra
Garancia 36 hónap -
bluyoo
nagyúr
Nem tudom nem vágom ezeket az értékeket.De a 4k-s értékek is javultak optimalizálás után.
Nekem így nem tűnik feleslegesnek csak nehogy bajt okozzon a kettő együtt netán egymás ellen dolgozzanak.
(#38873) Core2duo6600
Kézi optimalizálás után futtattam a teszteket.De aktív az auto nálam is.
(#38877) Bodor
A régi rendszeren is fent volt a Diskeeper ezért is raktam fel újra mert nagyon ott van a program.Csak ugye az SSD miatt bejött a képbe a HyperFast.
És pont az általad linkelt teszt olvasása után írtam ide mert ezt írta a tesztelő "Ha lenne SSD-m akkor se mernék ilyen programokat használni rajta. " és ráparáztam
De viszont jobb teszteredményeket produkál vele.Mindenesetre kikapcsolom és pár nap múlva tolok még egy tesztet változik e valami vagy nem.Vagy csak a kézi optimalizálás dobta meg az értékeket. -
Bodor
veterán
Én sem javaslom a cserét....
(#36749) Speeedfire : A régebbi "nagyobbak" sem olcsóbbak a mostani SATA3-as SSD-knél. SATA2-est meg úgy nézem már nem éri meg megvenni, mert alig olcsóbbak, illetve szinte csak kifutó terméket kapni.
2-3 év garanciával szerintem most a legjobb vételek az alábbi SSD-k.OCZ 120GB SATA3 2.5" Agility 3 AGT3-25SAT3-120G
CORSAIR 120GB SATA3 2,5" Force 3 CSSD-F120GB3-BK
KINGSTON 120GB SATA3 2,5" SSDNow V+200 SVP200S3/120G
Mindegyik 34-35 ezer forint és 120 GB-on el lehet férni egy ideig. Teljesítményben meg ugyanazok, mint már sokszor említettük.
Ha meg 5 év garancia kell, akkor keresni kell Intel 520-as SSD-t, de az 120-as méretben meg már 50K körül van.
-
jim_raynor70
aktív tag
Pedig jol irja Bodor, csak a sebesseg miatt ne akarj cserelni. Egyedul a meret miatt lenne erdemes kicserelned a meghajtot, ha mar szukos lenne az a 32 GB SLC. Viszont ha be tudod meg magadnak osztani, akkor ertelmetlen.
(#36740) ACE-: akkor egy meredek proba erejeig be kene szerezned egy masik SSD-t, hogy arra radobd a mostani rendszered es ujrainditgasd, miutan drivereket telepitgetsz es nyuzod a meghajtot. Mert ha megszunik a jelenseg, akkor mehet gariba, ha viszont tovabbra is fennall a problema, mas hardver okozza a hibat, amit a HDD jobban benyel, de ez a valoszinutlenebb feltetelezes.
En nem latok semmilyen csatolt kepet. Az SSD AHCI modban uzemel? -
Bodor
veterán
Számomra ez egy nehéz kérdés
Szerintem mindenki számára...
Azt gondolom, hogy kicsit lenne csak gyorsabb a rendszered, azért talán nem érdemes lecserélni.
Ha tudnál kölcsön kérni egy Samsung 830-ast, akkor egy 10 perces ghostolás megoldaná a kérdést, mert ezt tényleg csak tapasztalati alapján lehet eldönteni , a többi csak óvatos találgatás.
Én ezt tapasztaltam sebesség kérdésben.
Samu 830-nak a mérvadó 4K random olvasása 25 MB/s CDM-el mérve. Szerintem a Intel x-25 extreme 32gb-s SLC is hasonló, szóval nem hiszem, hogy érdemes lenne cserélni.
Amikor SATA2-es OCZ Vertex-ről váltottam SATA3-as Samu 830-ra, azt sem éreztem meg... -
törölt tag
Am teljesen igazad van. Korábban én is panaszkotdtam hogy sokat költöttem SSD-re és a legolcsóbbat kell venni ha nincsenek extra igények és csak rendszernek kell.
Vertex2-m van, ezt tudtam az igényeimnek megfelelően jó áron megvenni, nekem fontos a 3 év magyarországi garancia ugyanis mint már pár cuccot- visszaviszek 2 év 11 hónap után és hát megmondom h ez bizony már nagyon leromlott és nem hozza a gyári adatokat, és kapok egy újat
Am ez is rohadt gyors, a szekvenciális írás jelen esetben hidegen hagy mert csak a rendszer van fent. Amikor megvettem egész éjszaka a gépen dolgoztam -már SSD-vel és akkor elbizonytalanottam a munka vége felé hogy tényleg megérte-e, csak azért hogy lerövidüljenek a várakozási idők...
Aztán reggel szükségem volt a notebookomra ami nem szar gép de csak egy 5400RPM-es HDD van benne... hát minden pénzt megért az SSDDe ami a lényeg hogy átlagos felhasználásra, otthonra rendszer alá, majdnem tök mind1 hogy milyet veszünk, mert azokat az eredményeket amiket a gyártók sulgalnak csak tesztekben láthatjuk viszont, a mindennapokban nem érzünk külömbséget.
Inkább vegyél egy jobb alaplapot vagy valamit.
-
törölt tag
Hát úgy már nem olyan buli
De annyira sok különbség nincs közte, szekvenciális írásban gyorsabb úgy. Van erre vonatkozó teszt SATA3 és SATA2 között.
Nem tudom mennyire fontos neked a garancia mert oké hogy gyártói de oda elég sok a posta, meg nem két nap mire elbírálják.OCZ Vertex 2?
Intel X-25V itt van olcsóbbanSATA2-es lapot meg már felesleges venni szerintem, gondolj a jövőre az USB3-al egyetemben
-
cszn
őstag
Mivel az elhasználódás miatt van az egész, ezért az SLC-nél valóban nincs akkora jelentősége. De mekkora?
Szerintem már az MLC-nél is túl van izgulva a téma (nagyon intenzív használat mellett van esélye csak annak, hogy baj legyen az elhasználódással) úgyhogy ha nekem SLC-m lenne, még ennyire se törődnék vele.
-
cszn
őstag
Hát figyu, sztem hallgass a cikk végi összefoglalóra. Ha nem kell videovágáshoz vagy hasonló intenzív műveletekhez akkor válaszd az olcsóbbat. A hétköznapi használat során szinte zéró a különbség köztük.
#13954 almafa42 Ha ennek a hozzászólásnak az elejét elolvasod akkor már tudod is a választ.
-
DV
senior tag
Az ujabb SLC-s SSD-kben is van mar trim, konkretan OCZ Vertex2 EX, link (specifications).
Hogyha nincs trim, akkor, pl. Intel eseteben az Intel Toolbox-ot futtatva lehet karbantartani az SSD-t, vagy a firmware-be beepitett Garbage Collection automatikusan fut a hatterben (ez a funkcio minden ujabb SSD-ben alapbol benne van, ugyanugy, mint a trim).
Az 1. generacios SSD-kben nem volt trim es GC (Garbage Collection), majd ezutan jott a GC (win7 beta idoszak), majd a win7 megjelenese utan jottek ki a trim-et is tamogato firmware-ek.
Roviden, hogyha uj SSD-t szerzel, akkor lesz benne trim es GC is. -
DV
senior tag
Az MLC-s SSD az olcsobb, az SLC-s szerverekbe/vallalatoknak lett kitalalva. Nyugodtan vehetsz MLC-s SSD-t otthonra. A MB/s-ben megadott sebesseg megegyezik mindket SSD-nel (a te peldadnal maradva), de az IOPS sebesseg mar nem, az SLC gyorsabb ezen a teren. Trim jo ha van, mert megorzi az SSD ujkori sebesseget, vagy legyen Garbage Collection, hogyha egyik sincs, akkor ujraformazassal lehet visszanyerni a sebesseget.
Az 1.hsz. aljan vannak SSD-s cikkek, mindenkepp olvasd el, ha meg nem olvastad volna (fLeSs cikkei). -
cszn
őstag
A 32-es sztem kevés lenne ha játék is lesz. 32*0,7~22,5 ha a rendszered 15 akkor kb. 7,5 marad egyébre/játékra. Mostani játékok nem is nagyon férnek el ennyin, még egy se. Aztán mi van ha esetleg mást is fel akarsz majd rakni? Mindazonáltal a játékokat se kötelező rendszerpartícióra/ssdre rakni.
-
Qru
MODERÁTOR
32GB elég sovány, én inkább 64GB-osat vennék. Nekem W7 64 bit meg egykét progi és eleve félig van úgy, hogy egy játékot se tettem még fel az SSD-re. Szóval 64GB-os sztem a minima amit érdemes venni. Nem fogsz örülni ha az oprendszer gördülékeny, de ha indítasz vmi másik porogi ugyan úgy várnod kell mert a HDD-n van. Ha nincs nagy file mozgás akkor egy belépőszintű (de nagyobb) SSD-vel jobban jársz szvsz.
Elég egyértelműen mérhető a sebbesség amúgy , noha lehet itt is trükközni (mekkora fájlmérettel nézik az írás/olvasási sebességet). Ha a sebsségük azonos akkor csak a hosszabb élettartam az előnye az SLC-nek, meg az sem utolsó hogy trim-es é vagy sem.
-
fagy53
nagyúr
-
cimbi186
aktív tag
Ahci-t win alól is be tudod kapcslolni,nem is nagy kunszt,csak keres rá googleban.
Viszont azon kívül,hogy azt ajálják(trim) ssd-hez,nem sok mindent fogsz észrevenni.
(Ez az ahci ez trükkös 1 dolog én spec nem tudok addig bootoltatni amíg ki nem kapcsolom,és erre rá is ment vagy 2 órám,amíg rájöttem)
Sztem nem tudod meghajtókra lebontani az ahcit-t.
-
51MB/sec-el tud olvasni és írni 4kb random read/write tesztben.
Sandforce SF-1500 vezérlő van benne, és valamilyen real time tömörítési algoritmust használ, emiatt az sem mindegy, hogy milyen adatokat adsz a drivenak teszteléshez, pl. egy tömörített filmmel vagy mp3-al kisebb a teljesítménye mint egy können tömöríthető, ismétlődő adathalmazzal.
A fenti ATTO tesztben 4K-nál irreális adatok vannak (cache ből ment esetleg sokszor lett ismételgetve a teszt), a valóságban kb. annyit tudhat mint az Anandtech tesztjében.
Random 4K teszt
Szekvenciális teszt (2MB) -
cszn
őstag
Ez alapján célszerű formázni. Itt meg elég jól össze vannak gyűjtve a hasznos dolgok. Nem mindet érdemes, szemezgetni kell belőle... A lényegesebbek: defrag kikapcs, page file ha nem kell kikapcs vagy átrakni vinyóra, trim. Aztán amit érdemes: write cache enable, index kikapcs, super/prefetch kikapcs, hibernálás kikapcs hely miatt, system restore kikapcs...
-
cszn
őstag
4 giga ram mellett nyugodtan kapcsold ki a page filet (ha nem használsz olyan progit ami igényelné persze). Azt mondják 70-80% körüli telítettség az egészséges, az 30 gigásnál 22 körül van, ha neked ezen elfér még egy játék akkor sima ügy, de sztem szűkös az neki. Meg állandó fejtörés mit ne tegyél fel... A francos X25-V 37 giga használható hellyel lenne az ideális.
Trim nélkül is bírnia kell (ha nem csinálsz hülyeségeket) ameddig csak akarod, nem olyan vészes a helyzet, a lassulásig már rég másikat fogsz használni. AHCI működhet. -
AirBooms
addikt
Értelek benneteket, de van valami alapszabály, vagy aranyszabály, ami szerint érdemes elindulni a kiválasztásnál? Az Intelnél látom, hogy nagyon nyerőnek tűnik az eredmények miatt is, meg az ára miatt is, meg a gari miatt is...
Chaplin: ööö, egy kicsit bajban vagyok. Még mindig tetszik a Patriot, csak egyrészt nem tudom, hogy szóba állsz-e még velem, másrészt én is félek attól, hogy a 32 Gb-t talán egyszer kinövöm. Igaz, kb. féléve, amióta megvan a W7, a rendszer partícióm 24-25 GB között mozog, tehát lényegileg nem változik (időnként ugyan rejtélyesen elkezd nőni, de aztán drasztikusan odcsapok, s minden visszaáll.)
-
AirBooms
addikt
Meggyőzhető vagyok a 64-es, vagy akár a 80-as irányába, legfeljebb többet gyűjtök. Tanácsokat várok, a tiéd máris hasznosnak bizonyult!
Várom a többit!
Sőt, jöhetnek konkrét típusajánlatok is, akár azoktól is, akik épp hirdetnek valamilyet.
Az Intel X25-ös sorozata tényleg annyira nyerő például? -
mpierre
veterán
Akkor a régebbiek ára - szerintem - esni fog. Habár az új sorozat elég borsos áron van... így nem tudom mennyit eshetnek az árak.
-
cszn
őstag
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
WiZARD
addikt
-
-
canniball
nagyúr
Ha elférsz rajta jó vétel az az Intel, csak ha jól tévedek nem nagyon kapható itthon (ha mégis kérek egy linket
). Ebben az árban még Kingston SNV425-S2/64GB, ~38k.
Hogy használtat érdemes-e azt neked kell tudnod. 2-3 évig biztos az is "elhúzza", ha meg nem akkor ott a garipapír.Dr. Romano!
Ezzel a progival azt hiszem áthelyezhető a FF cache is.
Aktív témák
Hirdetés
- Steam Deck
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Linux kezdőknek
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Milyen videókártyát?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- PlayStation 4
- Xbox Series X|S
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- További aktív témák...
- Western Digital WD Red Pro 3.5 16TB 7200rpm SATA3 (WD161KFGX)
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- Samsung 860 Evo/ 850 Pro 1TB SSD-k állapottól függően 18-28k között
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest