Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ár-érték bajnokkal indította GT-hetét a Honor
- Elkalapálták az Ulefone új strapamobilját
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
Aktív témák
-
hanog
csendes tag
Igen én is kíváncsian várom az "éles" teszteket.
Más:
Egy kérdésem lenne, amit feltettem de válasz nem érkezett rá. Hátha te tudsz érdemben nyilatkozni.
Van egy 1000éves gépem amit htpc-nek használok. Ubuntu alapú a rendszer, szeretném gyorsítani a bootot, de csak akkor ha nem kerül sokba. 8-16GB-os ssd elég.
A kérdés, hogy van-e értelme venni egy ilyen "gagyi" ssd-t. A boot folyamatot szeretném gyorsítani, más nem érdekel, illetve nem fut rajta. Vagy az ilyen ssd-k még erre se jók? Annyira lassúak, hogy nem lenne szembetűnő a változás?Köszi szépen!
-
hanog
csendes tag
-
hanog
csendes tag
A hozzáértőktől kérdezném.
Van egy HTPC-m igazából ma már egy őskövület gép (939-es AMD Athlon 3800+
1GB DDR2, SATA vagy SATA2 már nem emlékszem. sb live 5.1 meg HDMI-s 8600gts).
XBMC fut rajta prímán még marad is 800 mega ram szabadon, a fullhd-t meg a vga gyorsítja így a proci 1GHZ-re visszaveszi a sebességét és 5-10%on mozog.[link]. Ubuntu linux alapú, ami nagyon ki van belezve és egy roppant jó multimédiás frontend van rajta. Az előbbiekből látszik is hogy nem egy nagy az erőforrás igénye, viszont a bootot azt relatíve lassúnak érzem.
A lényeg hogy a boot időt szeretném meggyorsítani, persze a legolcsóbb áron.
Mivel adat nincs rajta tárolva így egy 8-16GB-os verzió elég lenne.
Most a legolcsóbb úgy néztem talán a Kingston V50-es széria, ami tudom hogy egy "fos", de
csak és kizárólag a boot idő és az ár ami számít, másra nem lenne használva és egy ilyen ócska gépbe egy fullos ssd ami 3szor annyiba kerül mint a gép összértéke pazarlás lenne.
Szóval a véleményeteket kérném, hogy javulna-e jelentősen a boot idő a mostani HDD-hez képest vagy fölös pénzkidobás egy ilyen 8-9ezres ssd?Köszi szépen!
-
hanog
csendes tag
válasz
szörnyeteg77 #35543 üzenetére
Ezt már megválaszoltam én is más is, de akkor újra. NEM.
Azért nem mert a lapozófájl akkor lesz használatban ha elfogy a ram. Ha eleve fixen bedrótozol 1-2gigát lapozónak a ramba akkor ha elfogy önmagába kezd írni.Nem tudom érthető-e, de a lényeg az hogy hülyeség. Ha kell pagefile rakd ki vinyóra picit lassabb lesz, de ha van elég ramod akkor csak simán kapcsold ki.
Ez olyan hogy teszek a zsebembe lévő pénztárcába egy kis plusz pénzt ha elfogyna a zsebemből a pénz.
-
hanog
csendes tag
Abszolút igazad van, de gyors net mellett észrevehetetlen, hogy újra letölti vagy sem (ssd-re nem HDD-re). (Nyilván vannak azért kivételek pl óriás képgaléria, de átlag böngészésnél semmi.) Mérhetőnek biztos hogy mérhető a különbség de 1mp alatti idővel hozza be nekem cacheval is meg újra letöltve is szóval azt én nem nagyon veszem észre.
-
hanog
csendes tag
válasz
szörnyeteg77 #35528 üzenetére
Firefox esetében a fox dolgozik ramba és nem érdekel ha bezeárás után törli és majd újra le kell tölteni. Net jó 80Mbit, dolgozzon.
Chromenál nem állítgattam semmit dolgozzon ssd-n nagy kaland...azért vettem.
Sőt mi több amit csak tudok ssd-vel gyorsítani azt azon használom, nem érdekel mennyit ír.
Amúgy egy kis megjegyzés az indexeléshez.
Én kikapcsoltam, mert általában az ssd-n nem olyan adatot tárolok amit elő kell kerítenem. Viszont ha sok file-t tárolsz ssd-n, amit keresni is fogsz, akkor ne kapcsold ki szerintem. Indexből még mindig gyorsabban kerülnek elő a dolgok még ssd-n is mint ha át kell nyálaznia az egész tárat. Amúgy annyiban nyílván kíméli ha ki van kapcsolva hogy nem indexeli újra az adott mappát időnként (ami szintén nem olyan rengeteg sok írási művelet). -
hanog
csendes tag
válasz
KaiotEch #35525 üzenetére
Egyébként nem értem mit pörögtök ennyire ezen a böngésző cache témán.
Ad 1. Az SSD ennyitől nem mehet tönkre, addigra semmit nem fog érni mire napi 24-óra böngészés tönkre teszi még ha minden nap, egész nap más és más oldalakat nézel, hogy állandóan írjon.
Ad 2. Azért vetted, hogy használd, ha átrakod winchesterre....gratulálok kár volt ennyi pénzt kiadnod egy statikus adattárolásra használt eszközre.Bocs a hangvételért, nem neked szól csak általánosságban ez a véleményem.
-
hanog
csendes tag
válasz
szörnyeteg77 #35453 üzenetére
Lapozó fájlt-ramra
ez önmagában paradoxon. Hiszen a pagefile akkor kerül felhasználásra ha elfogy a ramod. Szerintem tedd a következőt:
Pagefile, hibernáció kikapcsolás (8GB ramnál meg ssd-s bootidőnél szerintem teljesen fölösleges), indexelés kikapcsolás, defrag ssd ütemezése kikapcs ha véletlenül nem kapcsolná ki az op. rendszer, előtöltés kikapcs. Win+progik ssd-re. Bőngésző cache firefoxban át tudod állítani hogy eleve a ramot használja és nem kell egy n+1-edik program hogy ramdisket csinálj neki. Chrome-hoz nem értek de gondolom az is tudja. -
hanog
csendes tag
válasz
szörnyeteg77 #35451 üzenetére
Nem beszélsz hülyeséget de felesleges a programokat oda tenni, alapvetően statikus adatra elhasználni a ramot elég elvetemült ötlet. Mert mondjuk ha photoshoppozni akarsz vagy valami olyan progit futtatni aminek kell a ram akkor hamar el fog fogyni. Plusz a ramdiskkel egyből fixen generálsz kikapcsolásonként 4GB írást is az ssd-n (jelen esetben).
-
hanog
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #35447 üzenetére
Y570 itthon is kapható ssd+hdd kombóban.
-
hanog
csendes tag
válasz
szörnyeteg77 #35443 üzenetére
Ha nem látszik, hogy megbontottad és gar esetén kiveszed és úgy küldöd vissza akkor nem. Egyébként igen.
-
hanog
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #35440 üzenetére
Szakszervizt nem fogadnak el a gyártók csak saját márkaszervizt és ott viszont nem minden modellhez adnak beépítőt csak ami hivatalosan támogatott ahhoz viszont horror áron 30-tól felfelé. Ebay-en univerzális keret 4-5 ropiból megvan és nem minden esetben kell bontani a készüléket valahol csak 1db csavar tartja az optikai meghajtót, azt meg bárki ki tudja csavarni. HDD is van mikor könnyen kiszedhető bár azt hiszem pont lenovonak van pár cucca amihez ha hozzá akarsz férni akkor a billentyűt is ki kell operálni. Ha nem bízol magadban akkor marad a szakszerviz, de ott ugyan úgy ugrik a gari mint említettem. Arra legyél felkészülve, hogy ha beviszed és nincs hozzá gyári beépítő akkor a legtöbb helyen lefognak pattintani hogy nem lehet belerakni, pedig de! Csak itthon nincs forgalomban.
-
hanog
csendes tag
válasz
Tauren45 #35436 üzenetére
Beépítő keretet lehet venni bármihez, a sebesség valószínűleg sata2 (3-asnak semmi értelme nem lenne winyód szempontjából, de aida64 megmondja ha felteszed). Vinyó raid még mindig lassabb, mint az ssd. Vágj bele semmi kockázat, nálam is így van megoldva.
Ha nem kell garancia plombát szakítani akkor a gar nem vész el max visszaszereled. Amúgy gari plombát is le lehet venni ha jó a kézügyességed. mSATA lassú, kicsi , drága - nem minden bootol róla.
-
hanog
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #35123 üzenetére
Fire/SOUL/CD
Kipróbáltam lementettem az egész SSD-t egy imagébe. 100megás, plusz W7, plusz Linux és persze az mbr-t. Nem sector by sector!
Majd legyalultam mindent felraktam egy Win8 CP-t ami az egész SSD-t használhatta, szórakoztam vele majd letöröltem az általa létrehozott 350megás és rendszer paritciót is, tehát full üres, particionálatlan maradt. Acronissal visszatoltam az imagét egymás után bepipálgattam hogy mindegyik partició az unallocated spacera menjen egymás után ahogy volt és ne legyen köztük semmiféle eltolás/üres rész, kivéve az első (100 MB-osat ahol alapból elé rakott 1MB-ot) megadtam, hogy rakja rá vissza az MBR-t és 10 perc elteltével már működött a rendszer (Win7 és Linux is) hibátlanul, helyesen eltolt particióval, azt használom most is.
Amúgy még egy apró megjegyzés, az Acronis TIH tud csak particiót is menteni nem csak teljes lemezt ezt is kipróbáltam, természetesen az MBR-es részre itt figyelni kell mert az ugye elég sok mindent befolyásolhat. -
hanog
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #35120 üzenetére
Nekem csak egy kérdésem lenne. Mégpedig miért zavarhat be a 100megás partició klónozáskor? ATIH val szoktam le meg visszamenteni az SSD-t és még soha nem volt gondom. Igaz nincs bekapcsolva se bitlocker és a win7 is tisztaszoftos. Vagy ettől eltérő oka van a dolognak?
Köszi!
-
hanog
csendes tag
válasz
Superhun #34706 üzenetére
HDD helyére tedd az ssd-t az odd helyére beépítő keretben a hdd-t. Azért így mert így tuti nem lesz gond a boot-nál. Beépítő keretnek ebayről tudsz rendelni szinte bármilyet, azt nézd meg hogy kb stimmeljen a kinézete az optikával illetve az elején a ahova majd az optikáról leszedett takarót teszed ott is kb stimmeljenek a lukak, nem fogsz nyulat lőni vele úgyhogy nem kell miliméterre jónak lenni később lehet kisfúróval arrébb igazítani. Ami még fontos lehet a kis "fülecs"-nek legyen hátul jó helyen a felfogató része. Ez az ami az optikát is a helyén tartja. Amúgy nem túl veszélyes ez meg nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Kiszeded az optikát leszeded az elejét, ránézel és ami az e-bayen legjobban hasonlít megrendeled. Ennyi. Nálam így megy hónapok óta.
UI. Az ODD-nek nincs rackje a helyére kell tenni egy beépítő keretet amiben sata csati van. ODD drive bay caddy szavakra keress ebayen tucatnyi van.
-
hanog
csendes tag
Ilyet kell venni: HDD drive bay caddy
Nekem így van a gépben. Winyó helyére 120-as ssd a tokba meg bele a nagy tároló hdd.
Ha kell optika időnként akkor vegyél egy usb - sata cd kábelt vagy ha van powered esata a lapodon akkor még jobb a helyzet 1-2 ezresből az is megvan.
ebay rlz!
-
hanog
csendes tag
válasz
*Ropi* #33710 üzenetére
Nem lebeszélni akarlak az SSD-ről de ha mondjuk Sandisk Ultra SDHC kártyát használsz az 30MB/sec...a vinyó azért ennél gyorsabb szóval ki kell hogy szolgálja. Vagy a vezérlőd lassú a kütyüben vagy a kártyád lassú, SSD semmit nem gyorsítana a műveleten. A rázkódást megértem bár egy notebook winyót kinyírni (főleg ha freefall szenzoros) nem könnyű. Menet közben vettem ki a dokkolóból és csapkodtam a földhöz ilyen vinyókat és alig akart megpusztulni (azt most nem részletezem ennek mi volt az értelme de megvolt
) sokadikra is simán ment. Szóval ha kicsit is vigyázva van rá semmi baja nem lesz mehet a táskába, zsebbe aztán másoljon, csak szenzoros vincsit vegyél.
-
hanog
csendes tag
válasz
h1ght3chzor #32620 üzenetére
Ez így van csak azt már nehéz beszerezni.
-
hanog
csendes tag
válasz
Jhonny06 #32558 üzenetére
Ezeket még állítsd be ha nem tetted meg különben csak a cachet tiltottad le és nem áthelyezted.
(Ez a teljes átállítás menete.)
about:config böngésző címsorba írni
Filter sorba írva kereshetünk.
browser.cache.disk.enable false
browser.cache.memory.enable true
browser.cache.memory.capacity 100000 (Ez a mérete kilobytokban, ha -1 et írsz akkor dinamikusan állítja a róka)about:cache böngésző címsorba írni ellenőrzéshez
-
-
hanog
csendes tag
-
hanog
csendes tag
HDD-re árthelyezni a böngésző cachet...hát szerintem nem sok értelme van.
Minek vesz akkor az ember SSD-t? Legyen gyors minden nem abba a pár gigába fog belepusztulni hanem a gyártók előre belekódolt elavulásába, mert igen tuti van ebben is egy kis program rész arra hogy megpusztuljon "időben" és le kelljen cserélni. Érdemes megnézni akár a youtubeon a villanykörte összeesküvést, a tervezett elavulásról Lehet a Crucial M4-is ennek volt az áldozata csak rosszul kalkuláltak az 5184 órával és megemelték egy kicsit az új firmwarrel.De témánál maradva. A böngésző cachet át lehet tenni RAMdiskre, csak az megint egy újabb program, aminek futni kell állítgatni kell új meghajtó betűjel, engem rohadtul zavar.
Helyette a firefoxnak van egy beállítása ami alapból a ramot fogja cachenek használni. Én beállítottam, az SSD-n nem növekszik a cache mappa, viszont ugyan olyan gyors, ha nem gyorsabb. -
hanog
csendes tag
Amúgy egy Secure Erase csodákra képes nekem jópár hónapot javult, utána.
-
hanog
csendes tag
válasz
jim_raynor70 #32232 üzenetére
Te aztán jó keveset kapcsolgathatod a gépedet. )
-
hanog
csendes tag
Köszönöm szépen a gyors és érthető válaszokat!
-
hanog
csendes tag
Sziasztok guruk!
Srácok lenne egy kérdésem. Kerestem a fórumon és többféle nyilatkozatot láttam, így nem tudom mi az igazság. Hátha aki már régebb óta használja az tisztában van vele.
Szóval a kérdésem az Over Provisioningal (továbbiakban OP) kapcsolatos, de elég összetett.
Adott egy OCZ Vertex 3 120GB SSD.
Windows 7 és Ubuntu 11.10 dual boot.
Ugye a wear leveling miatt, hogy tudja tologatni a dolgokat ide-oda egy 10-20%-ot szabadon kell hagyni. Ha jól értelmezem ez az OP helye. Na most olvastam valahol, hogy ez az ssd azért 120GB mert 8GB alapból le van foglalva külön OP számára. Tehát nem kell külön ügyelni, szabadon hagyni területet.
Máshol azt olvastam, hogy ennek ellenére is érdemes szabadon hagyni területet.
Valaki azt mondja, hogy ez a terület egy olyan rész mondjuk mintha nem laknám be a teljes C particiót, tehát megvan formázva csak épp ügyelek rá hogy ne teljen be.
Megint máshol azt láttam, pl a Samsung Magician-nél, hogy Unallocated részt hoz létre, kvázi mintha meg se particionáltam volna azt a "kis területet" (nem történik betűkijelölés sem).
A harmadik része a kérdésemnek:
Befolyásol-e bármit is ha mondjuk több partició van és az egyiket szinte csurig telemásolom, persze úgy hogy
a.) többin van szabad hely
b.) megvan hagyva külön az op terület
Hogy egy élő példát hozzak fel.
Ez a terület mondjuk linux alatt a csere hely (swap). Mivel használom a hibernálást és azt akarom, hogy gyors legyen ezért ssd-n tartom, de nem akarok neki pluszban sok helyet hagyni pláne ha nem muszáj.Szóval ez lenne így a kérdésem, vagyis, hogy mi az igazság, hogyan használjam? Bocsi elég összetett és biztos pofon egyszerű de nem találtam rá megnyugtató választ.
Köszi előre is! -
hanog
csendes tag
Na mondom megnézem ezt a diskeeper progit.
Azt írja hogy 7%-a a meghajtónak performance degraded ebből ő tud csinálni 6%-osat.
Amellett felhívja a figyelmemet hogy kritikusan alacsony a szabad hely a meghajtómon...
ami elég érdekes mert a 111,6GB-ból 53,3GB szabad.
Na mindjárt nézem 1% optimalizáció eredményez e valami őrült nagy írást. -
hanog
csendes tag
válasz
csubi8 #31523 üzenetére
Szia!
Nekem OCZ Vertex3 120GB van, 2.15-ös fw-el teljesen elégedett vagyok vele csak ajánlani tudom. Relatíve amikor vettem a Vertex2 2db ezressel volt olcsóbb, úgy voltam vele visszafele úgyis kompatibilis és ha cserélek gépet nem kell azon gyötrődnöm, hogy az ssd lehetne gyorsabb is. Szerintem megéri sata3-at venni ha nem sokkal drágább.
Fórumot meg teszteket olvasva ha most vennék, megint ezt venném vagy a 830-as samut. Érdemes visszaolvasni mert elég sok téma ki lett vesézve többször, többféle megközelítésből is. Pár oldalanként csak a kérdezők cserélődnek a feltett kérdések és válaszok ugyan azok maradnak.
Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- sziku69: Szólánc.
- Apple asztali gépek
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Túra és kirándulás topic
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Hibátlan - SEAGATE 2TB ST2000DM008 3.5" 7200rpm 256MB SATA merevlemez
- Álmodtam egy nagyot! Persze! Hisz alszom! WD Red 3.5 8TB 5400/256MB (WD80EFAX) Ingyé FOX!
- WD Red Pro 6TB 2027-ig garanciás!
- WD Black SN850X 2TB - garancia 2028-ig
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest