Hirdetés

Aktív témák

• fLeSs

nagyúr

válasz bsh #5735 üzenetére

A 4K-s lapokat lehet közvetlenül írni, de csak blokkot lehet törölni.
    Ha egy lap tartalmaz adatot, akkor az írása egyben egy blokk törlése/visszaírása is.
    Ezért kell a TRIM, mert ha a fájl törlése során az SSD azonnal megkapja az utasítást a fizikai törlésre is, akkor a fájl tárolását végző lapok felszabadulnak és később azonnal írhatóak lesznek az új SSD sebességével. Ha nincs TRIM, akkor jöhet a read/cache-ben modify/write az egész blokkra.

btw "lassú a random write" SSD-nél? ez gondold át még1szer, mert sokkal gyorsabb, mint egy vinyó. a jmicronos SSD-k voltak lassúak random write-ban, mert azok nem támogatják a TRIM-et + nincs cache-ük

"vagy van olyan okos wear leveling eljárás, ami a ritkán/régóta nem írt blokkokat áthelyezi a már gyakrabban írt blokkok helyére, hogy így is növelje az élettartamot?"

erről írtam vmelyik nap, ez a statikus wear-leveling, a statikus adatokat is áthelyezi hogy a statikus adatok tárolását végző blokkok is öregedjenek.

"én nem azt mondanám, hogy minél nagyobb az ssd, annál tovább élhet, hanem inkább úgy, hogy minél több rajta az üres hely, annál tovább élhet. (a w.l. hatékonyabb lehet)"

én azért írtam, hogy minél nagyobb SSD = tovább él, mert minél nagyobb az SSD, annál több a "spare area" = üres hely. ;) de az is igaz amit mondasz, ha szándékosan meghagyunk adott %-nyi üres helyet úgy is jó, az hozzáadódik a spare area-hoz.

1ébként most eszembejutott, hogy a TRIM néha akár be is akaszthatja a rendszert.

van egy blokk, és ha folyamatosan ugyanazt a 4K-s page-et töröljük, aztán írjuk, akkor állandó jelleggel lejátszódik a logikai törlés-trim-512 KB fizikai törlése-512 KB visszaírása, +4 KB írása ciklus. mondjuk ez csak akkor fordulhat elő, ha az egész SSD-n nincs több szabad hely ami nem túl vszínű. ha van szabad hely, akkor másodszorra már másik page-be fogja írni azt a 4KB-os adatot.

Aktív témák