Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Yettel topik
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Watch 3 Pro - óraátállítás
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
Aktív témák
-
-
jookomak
őstag
Kompromisszumos megoldásként egy sata 2-es 128-as ssd javasolnék, mondjuk a samsung 470 szériáját. Vagy az inteltől egy 120-as. Árban kb hasonló, mint két agility, de megbízhatóbbak.
hoffman_: Nem cseszegetésképp, de ezen a lapon is volt róla szó párszor.
Igen, így van ahogy írod, csak a sebességed lesz limitálva. 64-en pedig el lehet férni, nálam win, office, egyéb programok mellett még 2-3-4 játék is elfér.Épp pár posttal előbb írt valaki, hogy hogy muzsikál az új corsair force 60-asa. Nálam ugyanolyan vezérlős ocz vertex 2 van (mindkettő sata2-es), és minimálisan jobb értékeket kapok, mivel nálam sata3-ra van dugva, modernebb alaplapon, erősebb procival.
-
hoffman_
nagyúr
Sziasztok!
Kerestem a topicban, de nem jártam eredménnyel sajnos. Egyelőre csak tervezegtek egy apróbb konfig fejlesztést, amibe első körben egy SSD figyelne be. Könnyen lehet, hogy magában, és nem lenne alaplapváltás. Azt szeretném kérdezni, hogy ha Sata 3-as SSD-t veszek, akkor az visszafele kompatibilis lesz a Sata 2-es foglalatokkal, vagy ez így túl szép lenne elrőetervezés szempontjából? Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy méretben egy 64 gigás meghajtó elég lenne-e egy 64bites Win7 rendszerlemezéhez, úgy hogy erre csak a rendszer és programok jönnének, semmi játék illetve egyéb tárolni való(kép, videó, zene stb)?
Előre is köszi, és elnézést, ha már volt

mod:
Az előző 2 postból az jött le, hogy sata 3 kompatibilis visszafele, de azért meghagyom a kérdsét, hogy biztosra menjek

-
LZs?!
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném kissé átszabni a gépem háttértár-rendszerét és eljutottam egy pontra, ahol jól jönne nálam szakavatottabb emberek véleménye.
Előre jelezném, hogy a rendszer alá mindenképpen RAID0 tömböt tervezek (eddig is így volt..) és adattárolásra van egy többlemezes, többterrás NAS, így ez nem szempont.
Alternatívák:
1. 2db VelociRaptor WD800HLFS RAID0 (cca 160GB)
2. 2db OCZ Agility 3 AGT3-25SAT3-60G RAID0 (cca 120 GB) + egy mindenes HDD (80GB 2.5")
MB: ASRock M3A770DE
A kérdések, amik felmerültek bennem:
1. HDD vs SSD: érdemes-e a kiforrottságot feláldozni a komfortért (sebesség, rugalmasság)?
2. Okozhat-e problémát, hogy a lap csak SATA2, míg az SSD SATA3?
3. SATA2 kapcsolaton mekkora lenne az SSD átlagos sebessége (tipp: S3G - 200-300/SSD, S6G - 450-550/SSD)
4. Működnek-e a TRIM és egyéb SSD funkciók RAID alatt?
5. Bármi más, ami felmerülhetett volna?

Köszi és üdv,
Zsolt -
jookomak
őstag
válasz
Suprax
üzenetére
Ez csak annyi, hogy ha biost frissítesz, és ahci/ide eszközről csinálnád, mert pl. bent van egy vezérlőkártya (vagy talán más alaplapokhoz is ugyanez a szöveg), és arra van rádugva egy vinyó ide/ahci módban, akkor az end gombot kell nyomni.
Nem tud ahci-t a lapod sajnos. -
Suprax
csendes tag
Köszönöm a választ a bios AHCI problémámra.
Még egy kérdés.
Lentebb az alaplap manuálja. A harmadik pötty a bios frissítésről ír, de szerány angol tudásommal nem igazán rakom össze az értelmét.Reménykedem, hogy ez segíthet.
• The Save Main BIOS to Drive option allows you to save the current BIOS file.
• Q-Flash only supports USB flash drive or hard drives using FAT32/16/12 file system.
• If the BIOS update file is saved to a hard drive in RAID/AHCI mode or a hard drive
attached to an independent IDE/SATA controller, use the <End> key during the POST to
access Q-Flash.A teljes manuál:[link]
Köszönettel : Zsolt -
Suprax
csendes tag
Sziasztok!
A következő kérdéssel fordulok hozzátok:
Vettem egy ssd......
A lenti alaplap biosában nem találom azt a sata beállítást, hogy AHCI.
Szerintem nem is tudja.
Csak annyira elképzelhetetlennek tartom, hogy meg kell kérdeznem másoktól is a véleményüket.
Ti mit mondtok erre?
Alaplap: Gigabyte G41M-ES2L INTEL G41/ICH7/rev.1.0
BIOS típusa Award Modular
BIOS verzió F9
Award BIOS típusa Award Modular BIOS v6.00PG
Köszönettel: Zsolt -
fdisk
őstag
Segítségeteket kérném!
SSD szeretnék venni.Csak os és programok lennének rajta,semmi más.(háttértárnak ott vannak a vinyók)
Éppen ezért elég lenne max. 60gigás ssd.
Amennyit szánnék rá az kb 30000ft.
Legfőbb szempont:
1.megbízhatóság.
2.olvasási-írási sebesség
3.sata2-sata3
Melyiket ajánljátok?
Nézegettem én már egy párat,de minél többet nézek,annál bizonytalanabb vok.
mod.az alaplapom egy giga p35 ds3r.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
atom18
üzenetére
HDDSentinellel nézd meg, ott kiírja hogy a Wear Leveling hányon van, elvileg ez mutatja a használtságot.
A nagy durability teszten ~39000-en állt ez az érték, mikor elfáradt a Samsung, 8000 írási ciklusnál (Tehát 8000x SSD kapacitása). Nem kell félni, ha be is adja a kulcsot, nem emiatt fogja.
Inkább az írási ciklust érdemes nézni. Számolgass, neked mennyi a napi írásod, utána kijön hány évtizedig bírja
Nó para 
-
cyber86
őstag
válasz
GrooveHero
üzenetére
nagyjából ennyit tud azt hittem force 3mas
-
cyber86
őstag
válasz
GrooveHero
üzenetére
Milyen ssd és milyen alaplapon használod? Ja látom 60as force 3
-
cyber86
őstag
válasz
GrooveHero
üzenetére
Ezt mérted most?
-
GrooveHero
addikt
válasz
GrooveHero
üzenetére
Már megvan:
-
cyber86
őstag
válasz
GrooveHero
üzenetére
csinálj 1 atto benchmarkot
-
GrooveHero
addikt
Sziasztok.
Ezek jó értéknek számítanak? -
atom18
senior tag
üdv!
olyan kérdésem lenne h.itt mért nem látok %-ot LINK
-
válasz
fsb1000
üzenetére
Fájlrendszer lényegtelen, viszont az XP már más kérdés (általánosságban elmondható, hogy a Linux-ok is gond nélkül elvannak AHCI-ben és a TRIM-mel).
Persze értem, hogy így utólag más, mint egy egy friss telepítés előtt beállítani AHCI-t...
spiritex
Hogy korábban miért nem így működött, azt nem tudom, de amúgy a Hot Swap/Hot Plug így működik (AHCI esetén elérhető) -
netseft
aktív tag
válasz
spiritex
üzenetére
Az AHCI miatt van. Teljesen normális, be kell állítani, hogy mit nem szeretnél ott látni.
How to Stop Drive appearing in Safely Remove Hardware -
kertsa
senior tag
válasz
salytmasztor
üzenetére
A V+ lényegesen gyorsabb, itt jól látható

-
salytmasztor
aktív tag
Kingston V es V+ verziok kozott mi a lenyeges kulonbseg?
V+ gondolom ujabb es jobb valamivel, igy nem erdemes a sima V-t venni, meg ha olcsobb is. -
amok
csendes tag
válasz
}{3@Đ$}{0ot
üzenetére
http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1156/P7P55DE_Deluxe/#specifications
itt azt írja:
Marvell® PCIe SATA 6Gb/s controller*
- 2 x SATA 6Gb/s ports (gray)
* These SATA ports are for data hard drives only. ATAPI devices are not supported.Ez nem sata 3?
-
Big M
tag
SSD-t érdemes SATA 3-asat venni, vagy a SATA 2 is elég?
-
gabipaci
őstag
Urak!
A vertex 3 jól működik, viszont a régi vertex úgy néz ki, beadta a kulcsot.
Ha csatlakoztatva van a sata portba, akkor kb 4 perc alatt kapcsol be a gép, és még a lemezkezelőben sem látszik az a meghajtó.
Mi lehet a gond? Próbáltam több portban is, másik kábellel is. -
zetecR
addikt
válasz
}{3@Đ$}{0ot
üzenetére
Az még jobb...
-
jookomak
őstag
válasz
}{3@Đ$}{0ot
üzenetére
Visszafelé kompatibilis, de a sebesség meg fog állni a sata 2 határán (300 mb/s). De talán jobban jársz, ha előző szériás ssd-t veszel, ami nem sata 3-as. Sebességben picit alatta lesz, de olcsóbb, és a hétköznapokban nem érzed meg. Agility 3 pedig ahogy olvasom, nem igazán ajánlott.
-
GrooveHero
addikt
Köszi a válaszokat srácok, akkor rátolom

-
}{3@Đ$}{0ot
addikt
Hali!
Ilyen lapom van: Asus P7P55D Deluxe és csak 2.0 Sata csatlakozása van,és az lenne a kérdésem hogy ha vennék egy OCZ Agility 3-as SSD-t(Sata 3.0) akkor működne-e? -
McLaca
őstag
Én HDD-hez se kaptam sosem.
. Az alaplaphoz jár, azt használtam.
Intel 320-asok 8MB-osodását kiküszöbölő firm frissítésről valami hír azóta?
Amúgy ha bemegyek a noteszem BIOS-ába, és onnan mentéssel, vagy a nélkül ki, a gép ki- és visszakapcsol, amit az intel 320 egy unsafe shutdown-nak minősít és a SMART-ban szépen növelgeti az értéket. Most járok 11-nél. Elvileg ez ugyanaz, mint az áramszünet (amúgy az is volt már
, meg véletlen tápcsati kihúzás úgy, hogy az akku nem volt a gépben).Üdv!
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nem, mert több féle partició (pl FAT) és több féle OP rendszert is használok.
AHCI-ban gondot okozott a váltogatás. (valamikor rég.)
Meg lustaság is.... igy maradt. -
Scholes9
nagyúr
válasz
GrooveHero
üzenetére
Mehet rá a Win

-
Kroni1
veterán
válasz
GrooveHero
üzenetére
Kell a trim, Win7 támogatja is! Igazából nem kell csinánod semmit, aktív lesz alapból.
-
GrooveHero
addikt
Hali.
Ma vettem egy ilyen Force3-as 60 gigás Corsair SSD-t, de még soha nem volt SSD-m, és most szeretnék rá Win7-et et telepíteni, de nem igazán vágom, hgy mi ez a TRIM, és hogy kell e ez nekem.
Tudnátok ez ügyben segíteni?
Előre is köszi. -
Scholes9
nagyúr
No tegnap 1 hete, h elvitte a futár az SSD-t, tegnap már hívtak is az Ipontól, h egy 60 gigás Corsair Novára cserélik ki, jövő héten hozzák is. Nemtom milyen, de a Reactortól gyorsabb, annyit tudok

-
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Dragbajnok
üzenetére
Korábban írték, hogy az AHCI nem feltétele a TRIM-nek.
Nálam IDE módban megy az SSD és WIN7 alatt aktívnak látszik a TRIM (intel és más progik kijelzése alapján), de hogy tényleg működik azt nem tudom. A kezdeti sebességcsökkenés óta nincs jelentős változás, tehát nem kizárt.... -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Dragbajnok
üzenetére
Hír jú ár: [link]
-
Dragbajnok
tag
Sziasztok!
Jól tudom hogy DMA módban nem működik az SSD-nél a TRIM funkció?Ha igen akkor ha DMA módban telepítettem a Win-t van lehetőség az orendszer lecserélése nélkül valahogy átváltani AHCI módra?
-
Kroni1
veterán
Lehet hülye kérdés de ha megformázom a SSD-t amit rendszerdisknek szánok, akkor milyen meretu foglalási egységet állítsak be? Vagy SSDn mindegy? A windows7 alapértelmezett a legmegfelelőbb?
-
n00n
őstag
válasz
stranger28
üzenetére
Az a baj, hogy ilyen hülye házam van ami nem csavaros. Így feles csavarjaim sincsenek.
-
-
n00n
őstag
Megjött az SSD-m, de nagyot csalódtam. Az oké, hogy nem küldenek SATA kábelt, de még keretet sem. Most hogyan szerelem így be a 2.5"-ös kicsikét.

-
Kroni1
veterán
-
atesss
addikt
Üdv !
A Mini PCle csatlakozású (ami elektronikailag is - tehát nem a Mini PCIe "alakú" mSATA-sokra gondolok) SSD-k tényleg működnek bármilyen notival, amiben van egy szabad(/felszabadítható) Mini PCle csati ?
Pl. a Supertalent CoreStore MV-re gondolok: [link] .
Illetve még egy másik kérdés, hogy amelyik laptopban már van mSATA kompatibilis Mini PCIe slot, ott ebbe a slotba mást is be lehetne rakni - azaz egy sima Mini PCIe kártyát ?
Vagyis a csatlakozóban a használatlanként megmaradt (reserved) pinekre rávezették a Sata adatvezetékeit, vagy nem volt elég "szabad" pin, és ezért sima Mini PCIe-ként már nem használható ?
Vagy a kártya típusát felismerve, át tud váltani a noti, hogy melyik típusú a kapcsolat ? -
kanál01
tag
sziasztok!
teljesen amatőr vagyok még SSD-ben és a következő kérdésem lenne:
128Gb-os SSD-re gyűjtenék, amire telepíteném a Win7-et+programokat, és létezik olyan, hogy :
-a mostani C: meghajtómat egy az egybe át tudjam rá másolni, ne kelljen telepíteni mindent,
egy SSD tesztben olvastam, hogy szektorról szektorra másoltak rá teljes OP rendszert-illetve a gép indításakor BIOS betöltésekor létezik olyan, hogy 1 gomb nyomással
lehessen választani, melyiket szeretném elindítani, a HDD vagy az SSD-n lévő win7-et?előre is köszi a segítséget!
-
deicide
veterán
válasz
Carasc0
üzenetére
Nekem azt írja, hogy ideiglenes készlethiány. Ami biztos, hogy a disztribútorokhoz kb 2 hét múlva érkeznek be az első szállítmányok, a szürke csatornákon elképzelhető, hogy hamarab is elérhető lesz. A Marvell controller és a Samsung vezérlője gond nélkül együtt fog tudni működni.
-
-
sonix
csendes tag
sziasztok, uj rendszert tervezek és próbáltam körbejárni a jelenlegi SSD helyzetet hogy a lehető legjobb eredényhez jussak a pénzemért.
Ami a keresgélés előtt a fejemben volt :
egy 128gb -os SSD, amiből 64gb a rendszernek, a másik fele játékoknak stb...miután belemerültem a témába természetesen szember kerültem a Z68as chipset SRT technologiájával. Mivel alaplap is lesz, már is átalakult a kezdeti elképzelésem a következő képpen:
128gb SSD -> 64gb OS + 64gb Cache a HDDnek (ez a maximum jelenleg) Igy minden egyéb maradhat a HDDn de lényegesen jobb sebességgel.
Ez a setup ugy tűnik hogy lehetséges az itt leírtak szerint.viszont többen jelezték ebben a topicban hogy az SRT lényegesen lassított SSD-jük teljesítményén és a SATA3-as HDD-k gyorsulása nem meggyőző.
tud valaki esetleg tapasztalatot / tesztet mutatni arról hogy melyik lenne a legoptimálisabb a következő lehetőségek közül?
1. SSD SRT: ON e: 64gb-nyi gyakran hasznalt program
HDD: {c: OS d: data} cached2. SSD SRT: OFF c: OS d: 64gb-nyi gyakran hasznalt program
HDD e: data (nem cachelt)3. SSD: SRT: ON c: OS
HDD: {d: data} cached -
soldi3r
veterán
válasz
FireKeeper
üzenetére
szerintem itt Elrondnál olcsóbban megkapod a samut
(#24911) Fornax, nem teljesen érthető a kérdés, de ha egyre gondolunk akkor nincs
-
Carasc0
őstag
válasz
deicide
üzenetére
De ugye a probléma csak a Sandforce vezérlős SSD-k esetén fordul elő? Mert nem kívánkozok alaplapot cserélni csak azért hogy a SATA3 portot ne Marvell vezérlő kezelje. Épp ezért akarok NEM sandforce vezérlős SSD-t. Pl. Samsung 830 széria.
2 hét múlva érhető el? Az lehet de elvileg már lehet kapni
: [link] -
Dragon27
senior tag
-
Fornax
tag
Üdv! Mostanában jött ki a 96gb -s kingston v+100 nál jobb ár/teljesítmény arányú SSD? 96gb érdekelne 30k körüli árban.
-
deicide
veterán
válasz
Boolash
üzenetére
Mostanság a marvell vezérlővel ellátott SATA3-as lapokkal fordultak elő problémák, én Intel procit használok, ott bármelyik Z68-as alaplap-ot megvehetek, pl Asrock Z68 Pro3, azokon intel sata vezérlő is van, azokkal nincs gond. Ami megbízható és gyors, az a Samsung 830as szériája lesz, a 256GB-s változat akár 400mb/s-t is tudhat valósan, a kisebbek is olyan 250-300 körül lesznek. Kb 2 hét múlva lesz elérhető kereskedelmi forgalomban.
-
userxy
őstag
Hali !
erről az SSD-ről mik a vélemények ?
OCZ VERTEX PLUS SERIES SATA II 2.5" SSD
[link]Megéri az árát vagy vmi baja van, hogy a többi OCZ termékhez képest ilyen olcsó ?
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok,
Alaplap és SSD vásárlás előtt vagyok. Az OCZ SSD-SATAIII-MLC (Agility 3 Series) meghajtó eléggé szimpatikus, főleg, hogy 500MB/s az írási sebessége. Tudnátok ajánlani egy olyan alaplapot akár másik ssd-vel ajánlani, ami hozza a 500MB/s körüli sebességet? Alapvetően nem tuning lapot keresnék.
Köszi -
gabipaci
őstag
válasz
zetecR
üzenetére
Ok.
Az van, hogy a win mostmár felment az új ssd-re, de ez a crystaldiskmark kicsinálta a régi ssd-t.
Azon volt a win, és elindítottam a tesztet.
Kékhalál lett belőle kb 3 perc után. Azóta nem ismeri fel sem a bios, sem a win.
Lemezkezelő sem látja.
Este kipróbálom másik sata portban, de most meló. Mondjuk este is...
Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Yettel topik
- Macska topik
- Háztartási gépek
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Okos Otthon / Smart Home
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- PC bontás - Fractal Design ház, CM 750W, WS C422 PRO, Xeon W-2125, 128Gb, 6Tb SSD, 1050Ti
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- WD Blacck SN8100 4 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.900-14.000 MBs - Eladó!
- Számlával, Garanciával! Samsung 860 PRO 2.5 256GB
- Samsung 990 PRO 4TB (MZ-V9P4T0BW) PCIe 4.0 NVMe M.2 - Garancia: 2028.12.03 -ig
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- LG 77C4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4065, 90% Akkumulátor
- Eladó Apple iPhone 15 Pro Max 256GB / Akku 90% / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 550W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Köszönöm 

(Pedig én beírtam azt is, hogy kompatibilitás - kompatibilis - sata 2, mégsem találtam érdemit) A második kérdésre kapott választ is köszönöm 

Ahogy egy kedves fórumozó említette itt régebben, "Az asszonyt kell babusgatni, nem a flash cellákat"