- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Yettel topik
- Mobil flották
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Törpella
csendes tag
válasz
Fferi50 #26509 üzenetére
Nekifutok mégegyszer:
1. Beviteli form, ami a data1 sheetre másolja az adatokat:
[link]
A data1 sheet:
[link]
2. A lekérdezés űrlapja.....:
[link]
.....ami a sheet1-en levő pivot(ok)ból nyeri az adatokat (minden lekérdezéshez külön pivot tartozik és minden lekérdezésnél azok frissülni fognak):
[link]
3. Elképzelésem szerint a lekérdezés űrlapján megadott adat (product code) alapján kellene szűrni a kész és fix helyen levő pivotot, azt annak a keresőmezőjébe bemásolva:
[link]
A lekérdező űrlapon megadott adat elvileg a sheet1 A2-es fix cellájába másolódik, eddig jutottam el.
Innen szeretném a row labels search mezőjébe bemásolni (makrón belül), aminek az eredménye
[link]
lenne tovább másolva, ami majd egy gyönyörű feladat lenne ismét, csakhogy félúton megbuktam az egyszerűbbeknél :-/
Röviden ennyi....
Minden segítségnek vagy javaslatnak örülnék... :-) -
Törpella
csendes tag
válasz
Fferi50 #26509 üzenetére
Szia, Excel 2010-et használok.
Próbáltam megfelelő képfeltöltő megoldást találni, remélem sikeres...
[link]http://kepfeltoltes.hu/view/150413/9494202901_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ez a beviteli form, amit sikerült megcsinálni rendesen, és a data1 sheetre másolja az adatokat.
-
swoody
senior tag
-
azopi74
addikt
válasz
Fferi50 #26484 üzenetére
Ez zárszónak is jó volt, azt hiszem ebben itt meg is állapodhatunk, és pontot is tehetünk a vita végére.
Amennyire igyekszem, megtartom az aktivitásomat, (persze van, amikor jobban el van havazva az ember)
Egyébként csak véletlenül bukkantam erre topicra pár hete, pedig az IT cafe olvasója vagyok régóta, és nagyon megörültem neki , mert nem is tudtam, hogy van magyar nyelvű színvonalas excel szakmai topic. Természetesen én is sok olyan dolgot/megoldási módszert/trükköt láttam, amiről nem is tudtam, hogy van, pedig én sme most kezdtem az excel-lel ismerkedni
Meg az is jó az ilyen topicokban, hogy miközben segít az ember másoknak maga is fejlődik és tanul, és ha olyan példákkal találkozik, amivel korábban nem találkozott, de mégis az „életből jött”, és megoldja, az később hasznára lehet magának is.
(Pl múlt héten kellett megoldanom munkahelyen egy ahhoz hasonló munkaidős/munkanapos problémát , amihez hasonlót pont előtte egy-két héttel oldottam meg valamelyik fórumtársnak, és csak fel kellett használnom annak az elemeit)
Ezért bíztatok én is másokat is, akik tehetik, hogy válaszoljanak a kérdésekre, ha idejük engedi, mert az gyakran semmibe nem telik, és mindenképpen hasznos.
A vitára visszatérve, én azért, (ha persze Delila is egyetért) default továbbra is az angol képleteket használom, de mellé teszem rögtön a magyar megfelelőt is, így senki nem mondhatja, hogy , hogy nem segítség, hanem „bosszantás”.. Ha pedig a kérdésből látszik, hogy magyart/ vagy angolt használ, akkor a magyar vagy angolnak megfelelő választ adok.
A kulturált, egészséges viták pedig csak előre viszik a világot, ebben egyetértünk... -
azopi74
addikt
válasz
Fferi50 #26480 üzenetére
Jól van, rendben, úgy látom itt kisebbségben maradok itt a véleményemmel, de akkor is fenntartom...
És ha más excel-es fórumokon is körbenéztek, nálam sokkal "sarkosabb" véleményeket találtok a függvények lokalizálásáról, én még általában finoman szoktam fogalmazni..
Vagyis szerintem sokkal nagyobb nehézség megérteni/megjegyezni a függvények magyar megfelelőit, mint fordítva. Annak is, akinek nem okoz nehézséget a magyar nyelv, és nem beszél angolul, csak minimálisan. És egy multinacionális cégnél különösen bosszantó (és súlyos munkaidőben, ergó pénzben) kifejezhető károkat okozna, ha különböző nyelvű office-ok lennének telepítve, gondoljatok bele akár csak a supportba, vagy abba, hogy milyen káosz lenne a meetingeken, webkonferenciákon, ha mindenki a saját kis lokalizált Office-át használná, és vetítgetné ki a dokumentumait a kollégáknak ... És ezért tartom különösen sajnálatosnak, hogy az oktatásban is a maqyar office-t tanítják, általános esetleg középiskolában még OK, de felsőoktatásban? Kicseszés a diákokkal is és a leendő munkaadójukkal is.
De a Help, illetve a GUI lokalizálást még megértem és elfogadom (bár azt is nehezen vette be a gyomrom), ami viszont hatalmas baklövés volt, az az a függvények lokalizásása, azzal szerintem túllőttek a célon, és nagyobb zavart okoztak vele, mint ami hasznot hozott az egész.
Amúgy az informatika nyelve az angol, ez így volt mindig, és is így lesz ezután is.(persze itt most nem facebookolásra gondolok, meg arra ,hogy a mindemegettén megkeressük a zserbó receptjét ).
És az excel ezen a szinten már eléggé közel áll a hagyományos értelemben vett informatikához ...
Szerintem azoknak, akik függvényeket használnak nem okoz nagy fejtörést egy IF() függvéy, egy HA() annál jobban megizzasztjaDe OK, én vagyok az új, nekem kell alkalmazodnom. Megszoksz, vagy megszöksz
Egyébként már alkalmazkodtam... Bár ez szerintem már inkább politikai kérdés, mint szakmai...
-
layerke
aktív tag
válasz
Fferi50 #26451 üzenetére
Totál mindegy mit hogy írok be, azt sikerült már elérnem, hogy összeszedem több cellából a hivatkozást, de nem csinál vele semmit, vagy #HIV hibát hoz vagy csak összeírja egymás után szépen, ahogy kell, de nem keresi meg az adott cellát.. Nem értem miért nem keresi meg, nyitva van a forrásfájl is.
-
layerke
aktív tag
válasz
Fferi50 #26431 üzenetére
Szia
"Kis ügyeskedéssel azt is össze tudod hozni, hogy egy táblázat alapján képlettel keletkezzen a hivatkozás,(Év-hó-nap) alapján indirekt függvény használatával "
Hivatkozáson belül próbálok egy cellát hivatkozi, de minden áron meg akarja nyitni a fájlt, amikor entert ütnék rá, hogy beírassam a cellába ezt a hivatkozást.
Ilyen az elérési útvonal a meghivatkozott cellával együtt:
='\\fsl1\GMV\Napi\2013\Január\[GMVj20130101.xls]GMVjelentés'!$D$5Az ÉÉÉÉHHNN-ot kellene valahogy megadnom másik munkalap egyik cellájára hivatkozva, de vagy azt írja hogy nem helyes a képlet vagy ha helyesnek ítéli, akkor meg akarja nyitni enter lenyomása után az adott fájlt.
-
azopi74
addikt
válasz
Fferi50 #26264 üzenetére
nagyon nagy +1, sose értem, miért szeretik egyesek concatenate (összefűz) függvényt használni az & operátor helyett.
Még ha normális függvényként működne a concatenate (vagyis pl range-et is lehetne megadni paraméterként, vagy működne tömbfüggvényben) , akkor megérteném, dehát nem. Semmi többre nem képes, mint egy vacak & operátor, akkor meg miért nem az utóbbit használjuk? Sokkal billentyűzetkímélőbb
Nem igazán tudok felhozni egy érvet sem a concatenate védelmében. -
Geryson
addikt
válasz
Fferi50 #26214 üzenetére
Ja, hogy ezt a felhasználó szintű dolgot ezt programozni kellene? Szóval akkor ez nem olyan, hogy beállítom menüből és kész?
azopi74: Itt hatalmas titkosítás nem kell. Valami olyasmit szeretnék, hogy a titkárnőm be tudjon vinni adatokat, de ne lássa pl. a korábbiakat (vagy ne lásson bizonyos adatokat).
-
Louro
őstag
válasz
Fferi50 #26201 üzenetére
Na ez kifogott ma rajtam. Máshol a forrás és teljes elérési útvonalat adnék meg. Pl.: Z:\Work\Subwork\Folder\Target_Excel.xlsx
Subscript out of range.....és a gugli se nagyon segít.
Erre dobja a hibát:
File = Pathname & "\" & Filename & "\*.xlsx"
Workbooks(File).Worksheets("Target").Cells(1, 1) -
Louro
őstag
válasz
Fferi50 #26183 üzenetére
Kreáltam magamnak egy feladatot és megnéztem ezt a megnyitásmentes megoldást és nekem az a baj, hogy ahhoz, hogy befrissüljön felugrik egy párbeszédablak, hogy tallózzam be a forrást. Az oké, hogy ha Esc-elem, akkor frissül, de nálam lehet a bibi?
Kódrészlet.
WB_Source_file = "D:\VB_Test\" & Year(Now - 30) & "\" & actual_month & "\" & code & ".xlsx"
Filename = Dir(WB_Source_file)
If Filename = "" Then
GoTo Nem_létezik_a_forrása
Else
For k = 1 To 3
Sheets("Összesített_eredmény").Cells(j, 3 + actual_month).Formula = _
"=HAHIBA('[" & Filename & "]TOTAL'!V29,""-"")"
Sheets("Kommunikáció").Cells(j, 3 + actual_month).Formula = _
"=HAHIBA('[" & Filename & "]TOTAL'!V10,""-"")"
Sheets("Mozgás").Cells(j, 3 + actual_month).Formula = _
"=HAHIBA('[" & Filename & "]TOTAL'!V18,""-"")"Rosszul hivatkozom be a másik munkafüzetet?
@26199: Köszi. Pont a hétvégén futottam bele ebbe a "másolás a célba" esetbe. Csak még nem gyakoroltam be, így ezért nem alkalmazom.
-
bteebi
veterán
válasz
Fferi50 #26166 üzenetére
Szia!
Közben elég sokféleképp próbálkoztam. A jelenlegi változatnál "Subscript out of range" hibaüzenetet dob ennél a sornál:
cellap.Cells(19 + 2 * adat, oszlop) = Left(Workbooks(fajlnev).Sheets("Sheet1").Cells(36 + 2 * (adat - 1), 16), _
Len(Workbooks(fajlnev).Sheets("Sheet1").Cells(36 + 2 * (adat - 1), 16) - 1))Sub masol()
Set cellap = ThisWorkbook.ActiveSheet
Set ablak = Application.FileDialog(msoFileDialogOpen)
ablak.Filters.Clear
ablak.Filters.Add "Excel fájlok", "*.xls, *.xlsx, *.xlsm"
ablak.Filters.Add "Excel 2003 worksheet (.xls)", "*.xls"
ablak.Filters.Add "Excel 2010 worksheet (.xlsx)", "*.xlsx"
ablak.Filters.Add "Excel makró (.xlsm)", "*.xlsm"
ablak.FilterIndex = 1
FileChosen = ablak.Show
ablak.Title = "Válaszd ki a file-t"
ablak.InitialFileName = ThisWorkbook.Path
ablak.InitialView = msoFileDialogViewList
If FileChosen = -1 Then
fajlnev = ablak.SelectedItems(1)
Workbooks.Open (fajlnev)
Else: Exit Sub
End If
For adat = 1 To 10
For oszlop = 2 To 10 Step 4
cellap.Cells(19 + 2 * adat, oszlop) = Left(Workbooks(fajlnev).Sheets("Sheet1").Cells(36 + 2 * (adat - 1), 16), _
Len(Workbooks(fajlnev).Sheets("Sheet1").Cells(36 + 2 * (adat - 1), 16) - 1))
cellap.Cells(19 + 2 * adat, oszlop) = cellap.Cells(19 + 2 * adat, oszlop) * 1000
cellap.Cells(19 + 2 * adat, oszlop).NumberFormat = "0"
Next oszlop
Next adat
Workbooks(fajlnev).Close savechanges:=False
End SubHa az End If az utolsó előtti sorban van, akkor lefut a kód, csak nem csinál semmit; nem másol és nem zárja be a megnyitott file-t. A Workbooks(fajlnev) helyett próbálkoztam ActiveWorkbook-kal is, de úgy se ment, akkor "Type mismatch" hibaüzenetet ad.
-
bteebi
veterán
válasz
Fferi50 #26163 üzenetére
Szia!
"Ez azt jelenti, hogy mindig van a szám után egy betű és a formátum szöveg?"
Basszus, igazad van (ebben is)!
Minden bizonnyal emiatt nem ment a szorzás, mert az eredeti cella szöveg formátumú volt (vagyis általános). Viszont valamiért az adatmásolás továbbra sem megy. Szerintem itt van a probléma, valószínűleg a "fajlnev" (vagy épp a "cellap") miatt:
Set cellap = ThisWorkbook.ActiveSheet
...
cellap.Cells(19 + 2 * adat, oszlop) = Left(fajlnev.Sheets("Sheet1").Cells(36 + 2 * (adat - 1), 16), Len(fajlnev.Sheets("Sheet1").Cells(36 + 2 * (adat - 1), 16) - 1))A végén pedig szeretném bezárni a megnyitott file-t, de a Workbooks.Close (fajlnev) paranccsal nem megy, pedig a Workbooks.Open (fajlnev) parancsra megnyitja
.
-
hhheni
tag
válasz
Fferi50 #26150 üzenetére
sziasztok
nem úgy tűnik, hogy ez csak nálam működne, rákerestem egy picit:
[link]
213. oldalon, "képlet" és "logikai"[link]
"felt_1" (itt egyébként megtaláltam arra a kérdésre a megoldást, amelyikben Delila segített)ugyanez videón (itt van egy "felt_2" is):
[link][link]
65. oldal, a hozzá tartozó példa megoldással együtt:[link]
(itt üresen hagyja, de kitöltve is működik) -
Delila_1
veterán
válasz
Fferi50 #26150 üzenetére
Van táblázat a 2003-ban, sőt előtte is, csak ott listának nevezték.
Eddig úgy tudtam, az a lényeg ennél a szűrésnél, hogy megegyezzenek a mezőcímek, de látod, Hhheninél összejött.
"...úgy tudtam megoldani, hogy fölvettem egy "többet" nevű fiktív mezőt, alá d2<k2, és tökéletesen működik"
Nálam az ab.darab2(...) sem jött így össze.
-
azopi74
addikt
válasz
Fferi50 #26064 üzenetére
"A munkalapok "elrontását" szerintem egy módon lehet elkerülni: Nem szabad a táblát a felhasználó "kezébe" adni, hanem Userformokkal kell operálni adatbevitel céljából."
Sőt, a legbiztosabb jobb módszer, ha a táblákat nem is excelben vezetjük, hanem valami arra tervezett
RDBMS-ben (DB2, Oracle, ProstgreSQL, MySQL, MS SQL, stb, ne adj isten Access) , az excel-t meg hagyjuk arra, hogy az adatbázisból kinyerjük a jól megtervezett lekérdezésekkel a felhasználó által kívánt, testre szabható struktúrában az adatokat, azokból színes-szagos diagramokat gyártsunk stb..
Akár úgy, hogy először MS query-ben megírjuk a lekérdezést aminek az outputját aztán pivotba/pivot chartba rendezünk a kívánt formában, vagy akár röptében átalakítva, vagy PowerBI (PowerQuery + PowerPivot + PowerView ütős együtttes) esetén akár több különböző adatforrásból származó adatokkal manipulálva...Adatbevitelre meg valóban legyen egy form (végső esetben akár excel-es user form, vagy az adott RDBMS entry form-ja, vagy akár egy dotnetes Windows Form, stb)
PErsze, ha valaki nagyon akarja, lehet az az egészet (az adatbevitelt, az adatbevitel validációját, a táblavezetést, a táblák közti logikai kapcsolatok leírását, a lekérdezéseket és reportokat, stb) Excelen belül megoldani, de nem arra van tervezve
-
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #26062 üzenetére
Ma is tegnap is a védelemmel maceráltak mert túlságosan le van védve, mondtam is hogy nem véletlenül
Lapvédelem az ugye alap, de ha egyszer felodva hagyja valaki... cseszhetem, így lett lapvédelem + tarományos szerkeszhetőségi engély kiosztások+makró+érvényesítés.
Ma az volt a kérés hogy legyen benne alapból a szűrőgomb, amit szintén nem engélyeztem és el is hajtottam őket a fenébe mert kismilliószor ejátszották már hogy leszűrve elmenti vagy elrejti az oszlopokat aztán az egyszeri dolgozó meg éjszakásban nem visz be egy árva adatot sem mert lát két oszlopot a 24-ből.... sőt a fejléceket is eltüntetem minden indításnál, ne tudjanak egész sorokat oszlopokat kijelölni
érvényesítés hegyek vannak már a szerencsétlen táblában, makró nem engedi addig kinyomtatni míg nincs kitöltve minden szükséges cella nem tud átlépni a követekző munkalapra sem vagy új sorba írni stb.... már lassan én se tudom követni mi mi ellen véd annyi hülyeséget tudnak csinálni.
Volt aki úgy szúrt be új oszlopot a táblába hogy tartományi engélye lapvédelem feloldáshoz jelszava sem volt, lehetetlen dolgokat tudnak csinálni, én ha akarnám se sikerülne.
Az egyik ellenőrző makrót ma ki kellett kapcsolnom mert ami itthon nálam semmi problémát nem okoz az a cégnél a fene tudja miért nem akar működni úgy hogy tegnap még működött...
Én már túlléptem azon hogy leplezni tudjam mennyire hozzá nem értőkkel kell dolgoznom de ez nem is jó jelző haenm egyszerűen még a logikus gondolkodás is hiányzik a legtöbbnél az a legnagoybb problémám...
-
BenJoe80
senior tag
válasz
Fferi50 #26014 üzenetére
Ha meg százalék számítás képletét írom át a következőre:
=HA(C6=0;"0";SZUM(C6*0,1))
akkor meg az egész D oszlop üres celláiban 0 karakter jelenik meg. Azt meg szeretném elkerülni. Ezért is használtam a másik képletben
=HA(ÉS(D6="";E6=0);"";F5+(D6-E6))
és nem
=HA(ÉS(D6=0;E6=0);"";F5+(D6-E6))
Ki tudom ezt küszöbölni valahogy?
-
BenJoe80
senior tag
válasz
Fferi50 #26014 üzenetére
A D6 cella értéke a C6 cella egy bizonyos százaléka. Ebben az esetben a D6 cellában a következő képlet szerepel:
=HA(C6=0;"";SZUM(C6*0,1))
Erre a képletre/értékre épül az előbb említett számítás/képlet. Ha az előbbi képletbe a D6="" helyett D6=0-át írok, akkor az összes még érték nélküli (üres) F oszlopbeli cellákban az #ÉRTÉK! jelenik meg.
Továbbá, az első probléma még mindig nem oldódik meg.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Fferi50 #25908 üzenetére
Kiegészítés:
Igaz, akkor az esetleges hibás értékek nem fogják kiakasztani. De előtte megnézheted, hogy van-e benne hibás érték egy
Set vanhiba=Activesheet.UsedRange.Find(what:="#",lookin:=xlvalues,lookat:=xlpart)
if not vanhiba is nothing then
msgbox "Hibát találtam a " & vanhiba.address & " cellában",vbinformation
exit sub
endifprogramrészlettel.
Üdv.
-
azopi74
addikt
válasz
Fferi50 #25897 üzenetére
Hát szerintem az eredeti feladatleírás teljesen mindegy, hogy van-e adat a H oszlopban vagy nincs, mindenképpen üreset kell visszaadni minden negyediknek . Én legalábbis így értelmeztem.
Ezért egy ilyen jó lenne :
=IFERROR(INDIRECT(CHOOSE(MOD(ROW()-10,4)+1, "E","F","G") &INT( (ROW()-10)/4)+1),"")
Magyarul
=HAHIBA(INDIREKT(VÁLASZT(MARADÉK(SOR()-10;4)+1; "E";"F";"G") &INT( (SOR()-10)/4)+1);"")
-
Agostino
addikt
válasz
Fferi50 #25894 üzenetére
szia
ez egy tök hasznos dolog, pillanatok alatt megoldottam mi a makró problémája. emberi hozzá nem értés
kétfajta cellatartalom fektette meg, tök jogosan #hiv #érték. ahol az #érték azért jött létre, mert adatrögzítés során egyenlőségjel került a cella elejére. a #hiv meg csak úgy volt benne. ezeket kikapva már minden makróm lefutott frankón.
nagyon köszi a segítséget!
-
azopi74
addikt
válasz
Fferi50 #25890 üzenetére
Szia. És ha a H oszlop nem üres? Persze a képen látszik, hogy jelen esetben az, de erre a feladatleírás szerint nincs garancia . Én ezért futtattam inkább szándékosan hibára ezeknél a dupla reciprokozással, és IFERROR-ral megadtam neki a üres sztringet . Bár szerintrm a te megoldásod is átalakítható, ha a választ (choose) függvény értéktömbjét lerövidíted három elemre
Bár nem vagyok gépnél, telefonról írok, így most nem tudom letesztelni.
-
TrollBalint
addikt
válasz
Fferi50 #25853 üzenetére
Köszi, neked is és azopi74nak is.
Fferi, Múltkorában azt mondtad, hogy egy felhasználói függvény nem módosíthatja a cella tartalmát. Amit te írtál makró az mégis tudja. Miben más ez? (Kértek tőlem olyat, hogy egy másik file-ból importáljak át adatokat, lehetőleg automatikusan, oda kelleni fog ez a tudás. Néztem a makródat, de nem jöttem rá [talán, hogy az első sor végére odaírtad, hogy 'as Date'?]
)
-
azopi74
addikt
-
Emil-l
csendes tag
válasz
Fferi50 #25814 üzenetére
Szia!
Az adathalmaz nagysága miatt ezek úgy gondolom - sajnos - nem feltétlenül irreális számok, attól függ hogyan csinálod.
Hány munkalap van a munkafüzetben? - - 1 munkalapon van minden
Vannak-e benne már képletek? - - nem még nincs, odáig el sem jutok.
Hány sor -oszlop? - - 25 oszlop és 609000 sor
(Persze a méret az már önmagában mutat valamit, de nem mindegy a belső szerkezete sem.)
A keres-cserél funkciót milyen tartományon futtattad? Egy munkalap, egész munkafüzet?
- - Az oszlopokban lévő adatok egy része hibásan van feltöltve, leszűröm a hibásakat és kicserélném a megfelelőreExcel verzió? - - 2013-as
A tisztít képlet egy cellára alkalmazva fut 8 percig???
- - nem, egy oszlopba lévő szűrt tartalomraIlyen feladatokra már ajánlatos a makrók használata - > képlettel csak új cellába tudod az adatot módosítani(kivéve cserél), makróval a meglevő cella tartalma is módosítható.
- - addig nem próbáltam a Makro-t, mag az adatállomány nem megfelelő. Előbb akartam a tisztítást és azt követően a leszűrést.Üdv.
-
Emil-l
csendes tag
válasz
Fferi50 #25809 üzenetére
Szia!
Hát még egyenlőre szeretném cserélni/kiegészíteni az oszlopokban lévő adatokat. Kivenném a felesleges karaktereket, illetve kiegészíteném a rövidítéseket egészre.
Na ezek tartanak átlagosan 2 percig. A Tisztít képlet futtatása az 5 perc, FKeres pedig átlagosan 8.A számolási adatok, manuálisra állítását meg sem érezte.
Üdv
-
Vladek83
tag
válasz
Fferi50 #25797 üzenetére
Szia,
köszi, de nem erre gondoltam. Lehet én nem írtam le egyértelműen.
a következő makró fut le:
Sub Nyomtatas()
Dim s As Integer
s = Range("AJ31")
Range("A1:O" & s + 32).Select
ActiveSheet.PageSetup.PrintArea = "$A$1:$O$" & s + 32
Range("a2").Select
End Subamit szeretnék, hogy az úgynevezett "fejléc" lenne a 2. oldaltól kezdve az A30 : O30-ig levő tartomány.
-
Smogus
őstag
válasz
Fferi50 #25786 üzenetére
Szia!
Amit az Excelben találtam azt nem tudom hogyan tudnám használni erre.
Viszont az ötlet amit azopi74 mondott, hogy tegyek le szövegdobozt az szerintem jól fog működni.
Beállítottam, hogy ne kerüljön nyomtatásba, így nem is tud előfordulni, hogy véletlenül kimegy pdf-re vagy nyomtatásba.Még az lenne az igazi, ha be tudnám állítani, hogy ez a szövegdoboz görgetés alatt mis mindig látható maradjon, de ha ez nem sikerül attól még használható marad
Köszönöm a segítségeteket!
-
TrollBalint
addikt
válasz
Fferi50 #25784 üzenetére
Dehogy kell elnézést kérned, én vagyok a hálás, hogy segítesz
Átírtam mindkét helyen, de ettől lehalt az egész excel
esetleg kicsit letudnád írni, hogy ez a do while hogy működik? az unnnepek.Find, valamint a benne lévő paraméterek mit csinálnak? (az unnepek oké, azok a munkaszüneti napok) de lookIn, lookat, ezeket nem igazán értettem meg. (kis google segítségével sem)
Az If not... teljesen értelmezhetetlen számomra. A weekday, ha jól tudom a hét napját adja vissza egész számban, ha minden igaz, hétfőt tekinti egynek. De miért növelsz mindent a belső If-ben, és az Else ágban is?@azopi74 Fő gondom (most már
) egyes szintaktikával van, a =mnapok számomra ismeretlen formula. Oké, ott van a Name-k között (vagy minek is hívjam) csak én ezt a módszert nem ismertem. és az & jelet se értettem, amivel meghívod a &mnapkalk-ot De akkor ezt a táblát egyúttal már az excelbeli tudásom javítására is felhasználom.
Ezért főleg a sok kérdés (nekem nem elég tudni, érteni is akarom)
-
TrollBalint
addikt
válasz
Fferi50 #25765 üzenetére
Hello,
köszi, kipróbáltam a makrót, tényleg meg lehet hívni függvényként és módosítja a cellát (ha éppen az excel hajlandó felajánlani, hogy engedélyezem-e makrókat, mert valamiért nem akarja mindig megkérdezni és ilyenkor értesítési sávba se teszi ki, hogy engedélyezzem, de ez már másik tészta
) viszont van vele egy kis gondom. Ha paraméternek 7-et adok meg, akkor nem 7 munkanapot számol le, hanem 7 napot. Amit írtál, hogy a G oszlopba másoljam át a H oszlop tartalmát, ott H oszlop alatt az I oszlopot értetted? Csak mert a H üres
Valamint, ezt miért is kell átmásolni? (közben nézegetem, hátha rájövök én is, mi a hiba){@azopi74: Köszi a segítséget, de el tudnád kicsit magyarázni ez hogy is működik? Mert az tény, hogy működik, csak nagyon nem bírom összerakni. Ez a sok hivatkozás, lista stb. nekem nagyon nehezen érthetővé teszi.
Illetve van-e benne olyan függvény, ami esetleg 2007-es excel alatt nem megy?
-
pirit28
csendes tag
válasz
Fferi50 #25767 üzenetére
Szia !
Kösz a gyors reakciót.
A két munkafüzet nyitva van de két különböző gépen.
Az enyémben amibe a kért adatokat kell betölteni,az nyitja meg (csak olvashatóként) a file-t és abból másol adatokat az én munkafüzetembe.
Sajna azért másoltam be képet, mert DRM védett a file.De ha nagyon kell akkor holnap megoldom,és bemásolom karakteresen -
csferke
senior tag
válasz
Fferi50 #25759 üzenetére
Igen, sajna aki tudja, hogy mire gondol az úgy hiszi, hogy mások is látják a gondolatait
Nem írtam le pontosan, hogy mire is gondoltam. Elnézést a mellébeszélésem miatt.Tehát eddig az A1:A2-be vittem be az adatokat (nn.hh.éééé óó:pp) és számoltam az A3=A2-A1-ben (nn óó:pp)
A könnyebb adatbevitel véget szeretném a C1:C2-be beírni a dátumot (nn.hh.éééé) és a D1:D2-be az időt (óó:pp) és ezekből kiszámítani D3-ban ugyanazt az értéket mint A3-ban (nn óó:pp)
Még egyszer elnézést a pontatlan fogalmazásért
-
KaliJoe
tag
válasz
Fferi50 #25757 üzenetére
Szia Fferi_50,
A szűkített problémára megoldás, amit írtál, de a teljesség szempontjából nem. Mivel láttad a táblát, látod, h ez egy fa szimuláció kezdő munkalapjai. Később ezt makróban akarom megírni, ezek csak skiccek.
Vagyis, mivel a fa bővül / bővíthető, és programból fog bővülni, ezért az egyes linkek változnak! Nem tudom statikusan beírni őket... épp ez lenne a lényeg, hogyha a Szervezet fülön újabb szint keletkezik, és újabb elemek (személyek) épülnek be, akkor a meglévők automatikusan frissítődnek... és én már régen nem is tudom, h éppen melyik cella tartalmazza az egyes elemek helyét.
Előfordulhat, hogy 10-20-vagy több mélységben akarok modellezni egy bináris fát.Szóval, úgy kellene megoldani, h csak egyszer kelljen megadni a beíráskor egy új elem / cella helyét... a többi számítás már erre tudjon támaszkodni, majd, ha új elemet / szintet építek be, és a rajz bővülése miatt változik a cella koordinátája, akkor azt az Excel leköveti.
-
KaliJoe
tag
válasz
Fferi50 #25745 üzenetére
Szia Fferi50,
Nem az eredménye, hanem a képlete. Történetesen az eredménye "A", egy A betű.
A B oszlopban lévő képletemnek sem az eredménye, mert annak a cellahivatkozás az eredménye.
Szerintem, jobb, ha odaadom a táblát, mert akkor érteni fogod mit is akarok.
Oppá, h is tudok teljes Excel fájlt küldeni?
-
TrollBalint
addikt
válasz
Fferi50 #25741 üzenetére
Fferi50 és delila_1:
Itt van a példa táblázat, amire ma jutottam. Excel tábla
Az az érdekes, hogy míg ez frankón működött a cégnél (2007-es Excel) addig itthon a 2013-assal Excellel nem akar menniEgy kis magyarázat (ha esetleg kell) a makróhoz:
valtozo nevü változóba adom át a dátumot, ami tartalmaz időt is, ezt átalakítom, hogy csak dátum legyen és azt adom át a Cella nevü változónak.
delila_1: felhasználtam amit még legelőször küldtél táblázatot, és az alapján keresi meg, a Settings fülön a dátumot majd megnézni, hogy mellette lévő oszlop az holiday vagy workday-e. Annyi workdayt számol le, amennyi a m_Day változóban van megadva.
Hogy biztos jól működik a script, ezét kiírattam a Cella és a valtozo értékét is.
Jelenleg (elvileg) a gomb megnyomására, kiszámolja ezt a napot és beírja az adott cellába. Ezt a megoldást azért kerülném, mert ez a táblázat folyamatosan lenne feltöltve adatokkal, és mindig más által, így jó lenne, ha függvényként lehetne a makróra hivatkozni. Köszi, hogy ránéztek -
-
Tikakukac
titán
válasz
Fferi50 #25716 üzenetére
Igen olyasmi kéne. Sajnos az adatokat, címek és minden más hiába változik meg és pakolja át jó helyekre a háttér sajnos nem. Most csinálhatnám, hogy még csereberés valamit beiktatok és akkor jó helyre mennek, de olyan szintű beágyazások vannak meg hivatkozások, hogy nem bírom követni így 3 nap után.
Ránézek a makróra is, köszi
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Fferi50 #25654 üzenetére
Még valami:
Az egész oszlopok használata nagyon llelassítja a számolást, ezért azt javaslom, hogy egy olyan tartományt használj, ami nagy valószínűséggel elegendő lehet - (de később természetesen ez bővíthető). Viszont feltétlenül abszolut ($-os) legyen a sor címzése pl. B$1:B$300, illetve $A$1:$A$300 és minden tartomány ugyanannyi sort tartalmazzon.
Üdv.
-
total_tobi
csendes tag
-
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #25582 üzenetére
Én miután még jobban utánna olvastam a solvernek inkább ne ki se álltam vele bűvészkedni
. Amúgy igen a lövések energia szükséglete független a szintektől...
de nagyon köszi azért a próbálkozást, annyi energiát nem szánok rá és terhelek vele másokat sem hogy ezt úgy működjön ahogy eredetileg elképzeltem
hasonló fkeres verziót már én is csináltam egyet de az még csak 1 fegyverre vonatkozott most hogy 2 lett akartam továbbfejleszteni, de ez bőven megteszi ahogy csináltad!! Köszi
-
kszilard
csendes tag
válasz
Fferi50 #25524 üzenetére
Valóban nem írtam verziót, 2007 van. Viszont nem szeretnék beszúrni újabb oszlopot (persze ha nincs más mód, akkor igen). Hanem egy összetett feltételes formázást szeretnék összepakolni képletben, hogy ha a sorozatgyártás első tételéről van szó, akkor ahhoz az átlaghoz viszonyítson. Ha nem, akkor a másikhoz. Ehhez az infót abból az oszlopból kellene vennie, ahol a 0 és az 1 jelöli ezt.
És mindenféle plusz oszlop nélkül az elkészült mennyiséget szeretném színezni, ha a hozzá kapcsolódó átlag 98%-a alatt van.
-
lumpy82
csendes tag
válasz
Fferi50 #25514 üzenetére
Hozzáadtam a menüsorba a közzétételt.
2 lehetőségem volt:
- 1 Dokumentum kezelési kiszolgáló
- 2 közzététel az excel services szolgáltatásba.
Ezzel nem sikerült.Kutakodás közben megtaláltam
- mentés másként
- weblap
- közzététel-eltávolítás
Jól el van dugva
Köszönet a segítségért. -
lumpy82
csendes tag
-
Tiboy86
tag
válasz
Fferi50 #25503 üzenetére
http://data.hu/get/8514918/teszt.xlsm
Az első fülön a V21től kezdődően legyenek az inputok. 32942 legyen a V21 cellában, a W21ben 2300 és így tovább.
Az számít, hogy alapesetben a hetek számai sem beírva vannak, hanem fkeres függvénnyel íródnak be annak függvényében, hogy mely napot írom be abba a sorba?
-
Tiboy86
tag
válasz
Fferi50 #25496 üzenetére
De halvány gőzöm sincs hogy kell használni.
Ezt kéne tegye:
Ahol az 1. sorban szerepel 1501 a B oszlopban és szerepel szám az S oszlopban akkor azokat a számokat adja össze, és ez legyen a cella értéke. És ebből lesz grafikon, ez lesz az első oszlopa a diagramnak.
Következő oszlopban 1502, stb. stb. -
Wyll
őstag
válasz
Fferi50 #25489 üzenetére
De igazából nem akkor akad ki, amikor (elsőre, kézzel indítva) lefut az időzítés, hiszen egyrészt olyankor még nem kapok hibaüzenetet, másrészt utána pont a beállított idő eltelte után újra le akarna futni, ami helyes.
Csak épp ilyenkor mégsem fut le, hanem jön a hibaüzenet.
Most amúgy odaírtam a value-t is, és nem javított a helyzeten.Ez inkább olyan, mintha nem találná a kért függvényt.. valami névhiba vagy stringhiba..
Gondoltam hogy esetleg hiányzik a zárójel, vagy ilyesmi, de nem..
Vagy önmagát ne tudná beidőzíteni? Ez csak egy string, nem függvénypointer.. -
Wyll
őstag
válasz
Fferi50 #25482 üzenetére
Még most is ugyanezt írja ki, pedig azóta konszolidáltam a kódot, és marhára nem csukom be a file-t!
Szépen az x másodperc lejártakor jön a hibaüzenet...Ennyi a lényeg:
Private Sub Workbook_Open()
Call frissito_idozito
MsgBox "Frissítés elindítva!"
End Sub
Sub frissito_idozito()
Dim kovetkezo As Range, gyakorisag As Range
Set kovetkezo = ThisWorkbook.Sheets("titkos").Range("A1")
Set gyakorisag = ThisWorkbook.Sheets("titkos").Range("A2")
MsgBox "Frissítés..."
'Call frissites
kovetkezo = Now + gyakorisag
Application.OnTime kovetkezo, "frissito_idozito"
End SubAkkor sem jó, ha zárójellel a végén írom a string-be a sub nevet.
-
Wyll
őstag
válasz
Fferi50 #25482 üzenetére
Igen, ez már megvolt ha visszaolvasol, pont ehelyett akartam áttérni makróra, mivel a beépített frissítés csak beolvassa a változásokat, de a linkeket nem update-eli, ami nekem nem elég, mert a linkek maguk nem változnak, az viszont igen, amit beolvasnak, de az meg már link update, nem szinkronizáció.
Ezért most kézileg kell az egészet újraépítenem, aminek két előnye lesz:
- 5 percnél gyakrabban is beolvashatom a változásokat
- azt teszek a loop-ba amit csak akarok, itt most persze a linkek update-je a lényeg -
Wyll
őstag
válasz
Fferi50 #25460 üzenetére
"Az éppen abban a pillanatban elindult frissítést viszont már nem tudod kikapcsolni, az le fog futni, csak a későbbi időpontot lehet "törölni"."
Igen, de amit te írtál, az csak akkor törli a későbbi időpontot, ha az már korábban bejegyződött.
Így ha azonos másodpercben zajlik az újraélesítés és a kilépés, akkor a kilépés nem fogja deaktiválni az immár a kilépés utánra datálódó időzítést. (Lehet hogy erre azért nem gondoltál, mert te még nem írtad bele az újraélesítést.)Nade ez igazából már részletkérdés, a lényeg az ötlet volt, amit köszönök.
Bár azért egy olyan aprócska gond azért van vele, hogy ez tulajdonképpen egy megosztott dokumentumba folyamatosan belefirkál, azaz módosítja magától akkor is, ha a felhasználók hozzá sem nyúltak..
Nem lehet, hogy jobb lenne az idő megjegyzésére egy globális változót használni? Lehet VBA-ban olyat egyáltalán?És egy jelenség;
a frissítés még nincs benne, egyelőre a rendszeres időzítést akarom szépen stabilizálni:Ez mi lehet?
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Fferi50 #25465 üzenetére
"(De az is csak annyiszor kell lefusson, ahány gyümölcsneved van és nem az egész tartomány cellaszámának megfelelően.)"
Igen de változás esetén itt ugyanúgy át kell írni az egész kódrészletet mint a Select Case-nél, a másodiknál viszont csak a rng_gyümölcsök listát a másik munkafüzetben. Ehhez pedig nem kell tudni programozni és ez volt a cél.
Köszi még egyszer!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mini-ITX
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Yettel topik
- Philips LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Gyermek PC játékok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged