- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
slashing
senior tag
-
slashing
senior tag
Ugye 4 sorban számolok, ahol van olyan pár ami direkt a referenciával ellentéteseket számolja és van olyan ami a referenciával egyezőt számolja.
Az alap szövegesben számolásban 100%-ig biztos vagyok hogy jó mert egy szabványkönyvből valók az adatok ami feltünteti a kiértékelt adatokat és azokkal megegyezik amivel megegyezik.
-
slashing
senior tag
Sziasztok
Egy tömbképlettel nem boldogulok. A mellékelt fájlban láthatjátok a mintát. A probléma a következő:
Ha szöveges mintán alkalmazom a tömbképletet akkor mindent szuperül kiszámol ahogy kell. Ha viszont a számokon alkalmazom akkor teljesen fals eredmények születnek. Semmiképp nem szeretném szöveges formában tárolni ezeket az adatokat és nem szeretnék létrehozni egy 36 oszlopos segédtáblát erre a vizsgálatra ezért lenne jó ha a 0-val és az 1-el működne a tömbképlet. Gyanítom a szum és a 0/1ek zavarnak bele a képbe.
A ref. oszlop tartalmazza a Referencia döntést az alkatérszre az A1 A2 A3 ... meg azt hogy 1 ember 3x ellenőrizte az alkatrész és hozott rá valamilyen döntést, pozítv vagy negatív. Ezeket a döntéseket szeretném kiszűrni a referencia döntéssel szemben állítva.
A táblában van egy feltételes formázás ami szintén ugyan azt produkálja mint a tömbképlet esetén.
Gondoltom de ez csak egy sejtés hogy a szum és 0-1ek kavarnak be csak nem jövök rá hogy miért, próbáltam másféle kiértékeléssel különböző darab és "és" fügvényekkel de már elvesztettem a fonalat benne.
Örülnék ha tudnátok segíteni.
Előre is köszi
(makróval is meg tudnám csinálni , egyszerű is lenne de az most nem használható ebben a munkafüzetben)
-
slashing
senior tag
válasz
pigster #34698 üzenetére
Kipróbáltam működik, ez így jobb egy fokkal mert nem fix fájnevet használ
Public myappid As String
Sub PDFbolMasolo()
myappid = ActiveWindow.Caption
Dim AdobeReader As String
Dim StartAdobe
AdobeReader = "c:\Program Files (x86)\Adobe\Acrobat Reader DC\Reader\AcroRd32.exe"
pdffajl = "C:\pdf\test.pdf"
StartAdobe = Shell("" & AdobeReader & " " & pdffajl & "", 1)
Application.OnTime Now + TimeValue("00:00:02"), "PDFmasolas"
End Sub
Private Sub PDFmasolas()
SendKeys ("^a")
SendKeys ("^c")
Application.OnTime Now + TimeValue("00:00:2"), "PDFbeillesztes"
End Sub
Private Sub PDFbeillesztes()
AppActivate myappid
Range("A1").Activate
SendKeys ("^v")
End Sub -
slashing
senior tag
Sziasztok
Van valakinek ötlete hogy win10 office 2013
miért nem működik ez:
Sub test()
AppActivate "Microsoft Excel"End Sub
ha simán excel-t írok se
1 órája szívok vele semmi értelmeset nem találtam a neten ami megoldotta volna
Cégnél működik bár ott xp és office 2003-on próbáltam.
-
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #27541 üzenetére
félreértettél. Körülmények excelfájlba adott területre kétszer kattint feljön a képbeszúrás párbeszédpanel kiválasztom pl. a pendrive-ról a képet beszúrja az excel füzetbe átméretezi stb... nah ha ez megtörtént akkor még ezt a képet át kéne másolni egy adott könyvtárba, pl. abba ahol van a fájl....
-
slashing
senior tag
Hi, meg tudom azt csinálni makróval ami jelenleg így néz ki(dupla kattintásra kép beszúrás, majd átméretezem az objektummeretezés modullal):
Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
If Not Intersect(Target, Range("D4:AY1048576")) Is Nothing Then
Application.Dialogs(xlDialogInsertPicture).Show
objektumMeretezes
End If
End Subhogy, azt a képet még másolja is át abba a könyvtárba ahonnan megnyitom az excel fájlt? A másolással önmagában nincs gondom csak nem tudom hogy adjak a másolás parancsnak kiinduló útvonalat és fájlnevet?
-
slashing
senior tag
Érdekelné néhány ötlet mit lehet kezdeni az olyan táblázatokkal ami rengeteg adatot tartalmaz sok képlettel hogy ne lassítsa be használhatatlra a táblázatot / gépet.
Pl.:
Adott tábla előre feltöltve képletekkel(összeadás kivonás van egy abs is ilyesmik semmi komoly), jelenleg limitáltam 10-15ezer sorban mert akörül kezd használhatatlan lenni.... kb. soronként 5 számított cella 5 fix érték és ebbe a táblázatba kerülnek be szövegből importálva az adatok(soronként úgy 10 cella) amiket feldolgoz az a néhány képlet. De roppant gyorsan telitődik ez a 10-15ezer sor... néhány hét..... nekem is rossz mert állandó jelleggel ezzel kell pöcsölnöm ill. annak is aki ezt használja mert ahogy telitődika tábla úgy lassúl a feldolgozás a végefelé már egy szimpla kattintás is 10 sec lehet...
Ui. muszáj előre felképletezni mert olyanok használják akiknek lövésük nincs ahhoz hogyan kell a képletekkel bánná, még a fogd és húzd is problémás sajnos nekik...
-
slashing
senior tag
válasz
AlapVaj #27108 üzenetére
szerk.: jah hogy már eleve a kijelölés és mozgatás is probléma uhha akkor nem szóltam semmit...
ha mázlid van csak ennyi jelölőnégyzet van speciális kijelöléssel ki tudod jelölni az összes objektumot és egyszerre mozgatni ha ezeken a jelölőkön kívül van még más is akkor van szívás mert akkor egyesével kell kijelölni őket
ismerős probléma
-
slashing
senior tag
van egy pár belőle a neten..... cp, cpk, pp, ppk, spc kulcsszavak...
de én azért tesztelném őket valamilyen validitál adatokkal hogy biztosan pontosan számolnak...
de ha ismered a számítását akkor ez nem olyan bonyolult excelben:
pl: ppk: MIN((L2-N2)/(3*K2);(M2-L2)/(3*K2))
ahol:
L2= folyamat átlaga
N2= LSL
K2= folyamat szórás
M2= USL -
slashing
senior tag
Hi,
Hol van az a beállítások között hogy ha "leenterezem" a cellát akkor ne vegye át a szomszédos cella tulajdonságait. Melóhelyen valami/valaki elrontott valamit és roppant idegesítő hogy egyik másik cella átveszi a másik formázását... nem feltételes formázásról van szó....
Valaki belefutott már hasonlóba?
-
slashing
senior tag
válasz
Delila_1 #26067 üzenetére
igen volt ilyen variáció is belőle régen de már a pontos okát nem tudom hogy miért váltottam de ha jól emlékszem akkor a táblázattá alakítás és lapvédelem nagyon nem kedveli egymást de már pontosan nem tudom mi nem volt akkor jó, de 1 évig így működött idénre alakítottam át a táblát.
szerk.:
Nah visszakerestem, lapvédelemnél nem bővül a táblázattá alakított tábla -
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #26062 üzenetére
Ma is tegnap is a védelemmel maceráltak mert túlságosan le van védve, mondtam is hogy nem véletlenül
Lapvédelem az ugye alap, de ha egyszer felodva hagyja valaki... cseszhetem, így lett lapvédelem + tarományos szerkeszhetőségi engély kiosztások+makró+érvényesítés.
Ma az volt a kérés hogy legyen benne alapból a szűrőgomb, amit szintén nem engélyeztem és el is hajtottam őket a fenébe mert kismilliószor ejátszották már hogy leszűrve elmenti vagy elrejti az oszlopokat aztán az egyszeri dolgozó meg éjszakásban nem visz be egy árva adatot sem mert lát két oszlopot a 24-ből.... sőt a fejléceket is eltüntetem minden indításnál, ne tudjanak egész sorokat oszlopokat kijelölni
érvényesítés hegyek vannak már a szerencsétlen táblában, makró nem engedi addig kinyomtatni míg nincs kitöltve minden szükséges cella nem tud átlépni a követekző munkalapra sem vagy új sorba írni stb.... már lassan én se tudom követni mi mi ellen véd annyi hülyeséget tudnak csinálni.
Volt aki úgy szúrt be új oszlopot a táblába hogy tartományi engélye lapvédelem feloldáshoz jelszava sem volt, lehetetlen dolgokat tudnak csinálni, én ha akarnám se sikerülne.
Az egyik ellenőrző makrót ma ki kellett kapcsolnom mert ami itthon nálam semmi problémát nem okoz az a cégnél a fene tudja miért nem akar működni úgy hogy tegnap még működött...
Én már túlléptem azon hogy leplezni tudjam mennyire hozzá nem értőkkel kell dolgoznom de ez nem is jó jelző haenm egyszerűen még a logikus gondolkodás is hiányzik a legtöbbnél az a legnagoybb problémám...
-
slashing
senior tag
válasz
azopi74 #26057 üzenetére
Hát kb. állítsd össze heti napi meetingre a diagrommokat stb... számolj selejt összeget meg ilyenek de ha csinálsz nekik egy táblázatot rá akkor nem tudod rávenni őket hogy azt töltse mert nem azt szokta meg stb...
csinálsz oltári melóval egy indirektes összefűzős kétsoros képletet erre beszúr egy oszlopot a forrástáblába ami ugye egyből elcseszi az egészet....
ilyen érvényesítést kellett csinálnom azért hogy a sorszámozást ne rontsák el a dolgozók(amit lehetne egyszerűsíteni egyszer meg is csináltam csak nem mentettem aztán nem volt kedvem újra megcsinálni, de vicc az egész)
=ÉS(BAL(A294; 6)="c2015/";HOSSZ(A294)=10;JOBB(A295;4)*1=JOBB(A294;4)*1+1;BAL(A295; 6)="c2015/")
ami csak annyi lenne hogy c2015/0001 és következő szám eggyel nagyobb mint az előző de erre is megoldást kellett találni
-
slashing
senior tag
válasz
Nagykeres_Bá #26046 üzenetére
A munkahelyen csak váratlan kihívásra számíthatsz
, addig mondjuk nincs gond míg csak a magad dolgát kell egyszerűsíteni egy excel táblával de amint másoknak/közös felhasználásra kell csinálni valamit akkor fog borulni minden mert tuti nem úgy fogják tölteni ahogy kell, kitörlik a képletet rosszul írják a dátumot de még a saját nevüket is
utálok mások számára táblát csinálni mert egyszerűen az irodista csajok olyan iszonyat buták az excelhez hogy a szinezésen meg a szum függvényen kívül semmit nem tudnak és nem csak a legalsó aszisztens szinten hanem bőven fölötte sem, van olyan munkatársam aki 10 éve napi 8 árában excel táblákkal foglalkozik és egy szumha függvény olyan neki mint egy atomreaktor fizikai működése, rettenetes
Amúgy szvsz az excelt saját dolgaink könnyítése során lehet a legjobban megtanulni, legalábbis én néhány hónap alatt simán olyan tudást szedtem össze ami bőven az átlag felhasználói szint felett van...
A haladó tanfolyamon ismertetett függvények a legalapabb függvények amihez bőven elég sz.tem az excel súgója is, bár annyiból jónak tartok egy ilyen tanfolyamot hogy elsajátíthat az ember egy olyan tudást hogy legalább azt tudni fogja hogy adott helyzetben ezt és ezt a függvényt lehet használni... de a google világában ez már két kattintással megvan.
-
slashing
senior tag
KaliJoe
nem lenne egyszerűbb megfordítani a dolgot és a fát kirajzolni egy táblából mint a fából kiíratni a táblába? Mert szerintem minden szempontból egyszerűbb lenne egy táblába felvinni a szinteket stb... és azt kirajzoltatni valahogy...
-
slashing
senior tag
válasz
Kenyvicelol #25636 üzenetére
hátha segít:
ez win 7-re vonatkozik win 8.1-nél nem tudom hogy vannak a rendszerbeállítások:
win + pause -> sperciális rendszerbeállítások -> speciális -> teljesítmény beállítások -> Ablakon bellüli vezérlők és elemek animálása elől szedd ki a pipát.
illetve 100% hogy másik program terheli a gépet és ilyenkor ez az animációs dolog ami az excelben van kicsit megbolondul....
-
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #25582 üzenetére
Én miután még jobban utánna olvastam a solvernek inkább ne ki se álltam vele bűvészkedni
. Amúgy igen a lövések energia szükséglete független a szintektől...
de nagyon köszi azért a próbálkozást, annyi energiát nem szánok rá és terhelek vele másokat sem hogy ezt úgy működjön ahogy eredetileg elképzeltem
hasonló fkeres verziót már én is csináltam egyet de az még csak 1 fegyverre vonatkozott most hogy 2 lett akartam továbbfejleszteni, de ez bőven megteszi ahogy csináltad!! Köszi
-
slashing
senior tag
Kéne csinálnom egy sebzés kalkulátort de az a bajom hogy ez inkább matek mint excel és abban nagyon hülye vagyok, itt egy minta fájl: Letöltés
Adott két fegyver, mindkettőnek vannak szintje egyre emelkedő sebzéssel, az egyik kisebbet sebez de kevesebbe kerül a másik nagyobbat de többet. Van egy kezdő energia szintem, a kérdés az hogy ezzel az energia szinttel mi a maximális sebzés a két fegyver kombinálásával amit el lehet érni. Tehet a legoptimálisabb kihasználás. Minden lövés után nő a következő lövéshez szükséges energia mindkét fegyver esetén.
-
slashing
senior tag
válasz
tgumis #25566 üzenetére
mivel a megrendelés száma egyedi így ez egy sima fkeres, ha meg lehet egyforma megrendelési szám akkor az meg elég gáz vagy nem?
illetve ha lehet egyforma megrendelési szám és akkor így lehet egyforma jjr is akkor meg honnan fogod eldönteni hogy melyik szerződéskivonat tartozik hozzá.........
-
slashing
senior tag
Én arra tippelek hogy a kritériumnál te "V20"-at írtál ami a szumha függvénynél nem cellahivatkozásnak minősül hanem egy szövegnek V20-nak és ő a V20-at kereste kritériumban nem azt az értéket amit a V20 cella tartalmazott...
VLRR TOTAL (2)'!V$20 ez a képletrészlet a cella tartalmát tekinti a kritériumnak ha csak "V20" van odaírva akkor magát a V20-at mint szöveget tekinti annak...
-
-
slashing
senior tag
válasz
pirit28 #25474 üzenetére
A2-ben és B2 lévő cella képleteiben van egy ilyen ;HA(SZÁM(Tábla!A1)=IGAZ cserléd le úgy hogy : (Tábla!A1*1)
ez amúgy azért van mert nem tudom hogyna kerülnek oda az adatok de átveszi a régi cellák cellatípusát és a sima számokat így nem számnak gondolja hanem szövegnek......
de ezt a számos vizsgálatot át kellene írni valami másra mert így a sima 1/10-et meg dátumnak veszi majd... eredetileg ezt a feladatot *-al csináltuk így most a / jel miatt máshogy kell
-
slashing
senior tag
válasz
robull5 #25447 üzenetére
az irányított szűrést lehet csinálni új munkalapra is annyi különbséggel hogy előbb meg kell adnod egy sorban a fejléceket majd arról a lapról indítani az irányítottt szűrést ahova ki akarod gyűjteni, fontos hogy ne onnan indítsd ahonnan gyűjtesz mert akkor valamiért nem enged lapot váltani.
remélem érthetően és jól írtam le, én még nem sokat használtam ezt a funkciót...
üdv.
-
slashing
senior tag
válasz
slashing #25445 üzenetére
csak mert unatkoztam: http://data.hu/get/8507616/2015-02-14_23-34-32.mp4
-
slashing
senior tag
válasz
robull5 #25443 üzenetére
Többlépcsős megoldással lehet csak megcsinálni.
Először is kell csinálni mondjuk a D oszlopba egy összefűzést:
=A2&" "&B2&" "&C2
Ha ez megvan akkor irányított szűréssel(fontos hogy fejléccel el legyen látva a táblázat, ezért van fent a képletben A2 B2 C2, de részletesebben nem megyek bele az irányított szűrésbe, keress rá példát a neten ha még nem csináltad, nem bonyolult) az egyedi értékeket kiszűrni valahova a táblázatba és ha ez megvan akkor az egyedi értékek mellé már csak egy darabteli függvény kell amiben megadod az összefűzött oszlopot tartománynak kritériumnak meg az egyedi értékeket és kész is vagy...
-
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #25424 üzenetére
Hmmm, teljesen máshogy közelítetted meg mint ahogy én de ez is szép képlet lett
közben rájöttem a hibámra szóval akkor az én képleteim szintén 3 tényezős szorzásig:
Bal széle:
=HA(SZÁM(A2)=IGAZ;A2;BAL(A2;SZÖVEG.KERES("~*";A2)-1)*1)
Közepe:
=HA(SZÁM(A2)=IGAZ;"";HAHIBA(KÖZÉP(A2;SZÖVEG.KERES("~*";A2)+1;SZÖVEG.KERES("~*";A2;SZÖVEG.KERES("~*";A2)+1)-SZÖVEG.KERES("~*";A2)-1)*1;JOBB(A2;HOSSZ(A2)-SZÖVEG.KERES("~*";A2))*1))
jobb széle:
=HAHIBA(JOBB(A2;HOSSZ(A2)-SZÖVEG.KERES("~*";A2;SZÖVEG.KERES("~*";A2)+1))*1;"")
Egyedül a ha szám amin lehet változtatni kéne de ha alapból általános a cella beállítottsága akkor nem lesz gond ha előre be van állítva szövegre akkor át kelll állítani általánosra.
-
slashing
senior tag
válasz
slashing #25421 üzenetére
Jobb széle
=JOBB(A2;HOSSZ(A2)-(SZÖVEG.KERES("~*";A2)+SZÖVEG.KERES("~*";A2;SZÖVEG.KERES("~*";A2))))
Valaki tiszta aggyal nézze már meg mert nekem már nem fog pedig olyan közel a cél
4-ből kettőre jót ad de a másik kettőre nem, a plusz minuszokkal kéne játszani valahogy illetve honnan számolja a követekező * keresést... már ha ez így érthető én már teljesen belezavarodtam
-
slashing
senior tag
válasz
pirit28 #25418 üzenetére
Ha A2-től vannak a szorzások:
A bal képlete: =HA(SZÁM(A2)=IGAZ;A2;BAL(A2;SZÖVEG.KERES("~*";A2)-1)*1)
A közép képlete: =HA(SZÁM(A2)=IGAZ;"";HAHIBA(KÖZÉP(A2;SZÖVEG.KERES("~*";A2)+1;SZÖVEG.KERES("~*";A2;SZÖVEG.KERES("~*";A2)+1)-SZÖVEG.KERES("~*";A2)-1)*1;JOBB(A2;HOSSZ(A2)-SZÖVEG.KERES("~*";A2))*1))A jobb szélével egyenlőre még nem jutottam dűlőre, valaki besegítehne, kezdek belezavarodni a sok szöveg.keresbe....
-
slashing
senior tag
elég szivatós a dolog mert ahogy delila is írja az 523 lehet 5. hét 23 és lehet 52. hét 3 is és ilyenből lehet több száz vagy ezer variáció, nah most addig nincs gond míg csak olyan vanalkódot olvasol be ami a mai nap vagy azutáni de ha mondjuk decemberben kell beolvasni egy május vonalkódot akkor az mindenképpen szívás...
(#25411) HIJ
Nálam is van ilyen ha elindítok egy bizonyos alkalmazást lényegtelen most mit de akkor totál belassul nekem is az excel kénytelen vagyok kilépni a másikból addig.... ha fut mellette valami másik erőforrás igényes program akkor azokat addig zárjátok be....
-
slashing
senior tag
válasz
DrojDtroll #25397 üzenetére
nekem ennyire futotta, valójában átverjük az X tengelyt mert dátum-ra lett állítva ahogy a képen is látszik, én mondjuk az ilyet nem szeretem mert lehet most jó de a későbbiekben az hogy nem azt a formátumot használjuk bekavarhat....
amíg két állomás között fix kerek kilóméterek vannak addig jó mert 1 nap 1 kilómétert jelent a diagrammon de ha már 1274 méter lesz beírva borul az egész, ezért nem ajánlott ezt használni!!!!!!!
-
slashing
senior tag
válasz
sedyke #25373 üzenetére
valószínűleg nincs olyan találat(pontos egyezőség) ezért #n/a az az nincs-et ad eredményül, ellenőrzid a szumha kritériumát(nem a képletben hanem ahol a képlet keresi, lehet elgépelted) bár így látatlanban elég nehéz.... illetve nézz rá képletkiértékelővel hogy hol akad meg..... mást így nehéz mondani rá...
-
slashing
senior tag
B oszlop képlete ha A-ban 1 vagy 2 szerepel...: =HA(A1=1;6950;HA(A1=2;3475;"bla bla bla"))
a bla bla bla-t kitörölheted és maradhat üresen azt akkor írja ki ha nincs egyezés....
(#25369) vzarmo
Adatérvényesítésnél nem kell beírni cellába az értékeket ha ilyen kis listát csinálunk elég pontos vesszővel elválasztani:
Ne legyen igazam de ez megint egy olyan feladatnak tűnik hogy itt a megoldás de hiányzik belőle a következő lépés ami miatt ez nem lesz jó hanem egy másik verzió kell majd.....
-
slashing
senior tag
válasz
#75376384 #25364 üzenetére
A működési elve pofon egyszerű, az index-nek megadsz egy tömböt A15:A25 és jelen képletben a tömbnek kell egy sor vagy oszlop szám amit az index majd értékként fog megjeleníteni, mi a sorszámot a hol.van függénnyel adjuk meg neki(ez csak egy sima számot ad, nem eredményt). A hol van talál egy számot az A15:A25 tömb valamelyik cellájában megtalálja pl. az A17-ben lévő számot ami lehet mondjuk 98 vagy akármi de nem a 98-at fogja átadni az index-nek hanem azt a pozíciót ahol az a tömben található ez pedig az A17 esetében a 3. helyet fogja adni mert a tömben a 3. helyen található. Így az index függvény az A17-nek az eredményét fogja kiírni. De ha a hol van mondjuk A21-ben talál egyezést akkor a tömb 7 eredményét írja ki, ha több oszlopos a tömb és adunk meg oszlop számot is akkor a sor és az oszlop kereszteződésében lévő értéket fogja kiadni...
jó tudni hogy mikor pl. jobbról balra szeretnénk keresni tehet az fkeres ellenkező irányába akkor az index hol.van párossal könnyendén meg lehet oldalni ezt a feladatot, még ha most nem is ezt csináltuk...
-
slashing
senior tag
válasz
#75376384 #25362 üzenetére
Üdv, nincs mit de ebben az esetben a képletbe felesleges a *1 mert ott csak azért használtam plusz 1-et hogy eltoljam a sorhivatkozást illetve ha a HA függényvt kombináljuk egy és függvénnyel akkor a betáp leág is megoldódik:
=HA(ÉS(INDEX(tényleges;HOL.VAN(G270;tényleges;-1))=78;B270="leág");95;INDEX(tényleges;HOL.VAN(G270;tényleges;-1)))
-
slashing
senior tag
válasz
#75376384 #25360 üzenetére
szia,
próbáld ki ezt:
=INDEX(Q270:Q279;HOL.VAN(G270;Q270:Q279;1)+1)
A legjobb az lenne ha a hol.van függvénynél nem 1-et használnánk hanem -1-et csak ahhoz csökkenő sorrenben kéne lennie a kiegészítő táblának ezért használtam a sima 1-et és adtam hozzá +1-et mert a sima 1 a hol.van-ban úgy működik hogy megkeresi azt a számot a táblában ami egyenlő vagy kisebb mint a keresett értékünk.
De lehet kapsz jobb megoldást is, nekem most hírtelen csak ez jutott eszembe....
-
slashing
senior tag
válasz
nfsu17 #25347 üzenetére
hát mivle nálad balra igazítva van a hónap gyanítom hogy csak simán szövegesen adtad meg de dátumot kell odaírni 2015.01.01 utánna meg egyéni számformátummal már lehet trükközni hogy csak a hónap látszódjon hhhh, és utánna jó lesz az....
így:
2015.01.01
2015.02.01
2015.03.01
2015.04.01
2015.05.01
2015.06.01
2015.07.01
2015.08.01
2015.09.01
2015.10.01
2015.11.01
2015.12.01(#25351) Gyufaaa
sima feltételes formázás van ilyen beépítve is hogy cella tartalma nagyobb akkor ilyen színű legyen...
-
slashing
senior tag
válasz
Gyufaaa #25346 üzenetére
Persze, mert 0-val való szorzáz az 0-lesz
Akkor neked nem hahiba kell hanem csak egy sima ha a 0-ra
Pl: =HA(KÖZÉP(A1;SZÖVEG.KERES(":";A1)+1;9999)*1=0;"0";KÖZÉP(A1;SZÖVEG.KERES(":";A1)+1;9999)*1) így ki fogja írni hogy nulla de szövegként fogja kezelni ha nem így akarod akkor az "0"-t cseréld le mondjuk szóközre vagy akármire....
(#25347) nfsu17
Nem tudom az eomonth hogyan épül fel 2013-ban még kompatibilis ként sincs benne lehet teljesen máshogy kell vele a hónap utolsó napját megcsinálni.
-
slashing
senior tag
válasz
Gyufaaa #25344 üzenetére
nem lehet hogy érték hibát ad valamelyik és azért nem szorozza össze mert hibás cellával nem tud szorozni? Ha erről van szó akkor próbáld ki ezt:
HAHIBA(KÖZÉP(A1;SZÖVEG.KERES(":";A1)+1;9999)*1;1) ha #érték hiba vagy hiányzik stb... akkor 1-et fog kiírni a B oszlopban, az 1-el való szorzás meg elvileg nem befolyásolja az eredményedet
-
slashing
senior tag
-
-
slashing
senior tag
válasz
slashing #25311 üzenetére
Hát erre a táblára megcsináltam de garanciát és felelősséget nem vállalok, teszteld le jó sokszor hogy napi szinten jó lesz-e:
=HA(A2=B2;100;HA(ÉS(A2<0;B2<0);ABS(B2);HA(ÉS(A2>0;B2<0);(A2-B2)*-1;HA(ÉS(A2>0;B2>0);B2;HA(ÉS(B2=0;A2<0);ABS(A2);HA(ÉS(B2=0;A2>0);A2*-1;HA(ÉS(A2<0;B2>0);B2)))))))
Bár ennyi Ha függvényt egybeágyazni nem túl szerencsés és bizonyos excel verziók lehet le sem kezelik.
szer,: A2-től lefele húzható/másolható és a képlet végére raksz még egy &"%" -ot akkor ott lesz a százalék jel de akkor szöveges lesz a cella
-
slashing
senior tag
Lehet csak így elsőre de nagyon nem találok benne egy általános érvényű szabályt amit követni lehetne
-
slashing
senior tag
válasz
gaborlajos #25298 üzenetére
(2013-as verzió, 2010-esben is tuti jó még visszamenőleg nem tudom)
Egy példa lehet van rá jobb megoldás
A jelölőnégyzetre kattintasz és a szerkesztőlécen beírsz egy cellahivatkozást, pl.: =C1 ekkor megjelenik egy igaz vagy egy hamis a C1-ben attól függően hogy be van-e kattintva.
A3= minimum dátum
A4= maximum dátumC1= igaz vagy hamis
E2: =HA(C1=IGAZ;$A$3;"")
E3 és ez a képlet lehúzható ameddig akarod: =HA(E2<$A$4;DÁTUM(ÉV(E2);HÓNAP(E2);NAP(E2)+1);"") -
slashing
senior tag
válasz
slashing #25257 üzenetére
szerkesztési idő lejárta sry:
ennek így már tuti jónak kell lennie:
összeadjuk őket majd elosztjuk annyival ahány nem 0-ás cella van ebben a tartományban.... az átlag meg elmehet a fenébe=(SZUM(B25:C28;D19:E19;I19:J19;I13:J13))/(DARABTELI(B25:C28;">0")+DARABTELI(D19:E19;">0")+DARABTELI(I19:J19;">0")+DARABTELI(I13:J13;">0"))
-
slashing
senior tag
Csak kombinálni kéne az átlag és az átlagha függvényt, vagy nem?:
=ÁTLAG(ÁTLAGHA(B25:C28;">0");ÁTLAGHA(I13:J13;">0");ÁTLAGHA(D19:E19;">0");ÁTLAGHA(I19:J19;">0"))
-
slashing
senior tag
válasz
slashing #25214 üzenetére
kipróbáltam teljesen jó és ahogy Feri is mondja csak egy billentyűt kell hozzá rendelni:
nálam az "E" oszlopba kiszűri ott van egy tartomány elnevezés amit a data validation-be hivatkozok meg.
usor = Application.CountA(Columns(1))
Range("A1:A" & usor).AdvancedFilter Action:=xlFilterCopy, CriteriaRange:=Columns _
("A:A"), CopyToRange:=Range("E1"), Unique:=Trueez a névkezelő képlete
=ELTOLÁS(Munka1!$E$2;0;0;DARAB2(Munka1!$E:$E)-1;1)
-
slashing
senior tag
csak elgondolás szinten makróval:
kell egy makró ami kiszűri az egyedi értékeket az adott oszlopból valahova(tökmindegy hova) ahova kiszűri oda kell csinálni névkezelővel egy dinamikus tartományt és ezzel megkapjuk a leggördülő lista elemeit. Egy dolgot kell még meghatározni hogy a szűrős makró mikor fusson le.... minden fájl megnyitásakor vagy adott cella megváltozása esetén....
-
slashing
senior tag
Mi az oka és ha nem jó az út akkor mivel lehet ezt helyettesíteni:
=KÖZÉP(CELLA("filenév");SZÖVEG.KERES("]";CELLA("filenév"))+1;3)*1
A következőt csinálja: vannak munkalapjaim, ezek elnevezve: 1,2,3,4,5,6......
de minden munkalapon mindig azt mutatja aminél utoljára leenterezem a képletet.
Ebbe a képletbe szeretném beépíteni:
=INDIREKT("Jegyzőkönyv!"&"C"&HOL.VAN(KÖZÉP(CELLA("filenév");SZÖVEG.KERES("]";CELLA("filenév"))+1;3)*1;Jegyzőkönyv!B1:B107;0))
Ez meg azt csinálná hogy a munkalap nevét(1,2,3,4,5,6...) megkeresné a jegyzőkönyv B-oszlopában majd a C oszlop azonons sorában lévő értéket írná ki.
(a jegyzőkönyv lap B oszlopában a munklapok kvázi sorszámai vannak utalva arra hogy melyik munkalapon vannak az ahhoz a sorhoz tartozó adatok)
-
slashing
senior tag
válasz
Krisztensen #24975 üzenetére
Szerintem kifelejtettél valami fontos információt, mert ez alapján csak ilyen választ kaphatsz hogy az átlaggal....
milyen adataid vannak és azok hogyan vannak csoportosítva? van ömlesztve külön férfi női életkorok vagy gyakoriság szerint vel van sorolva hogy 18 évesből van 10db 34-ből meg 7??
-
slashing
senior tag
Ha még nem illesztetted be őket akkor érdemes lehet sokat tud gyorsítani rajta, csak a végén ne felejtsd el visszakapcsolni.. A tonnányi képlet kiszámolás tuti sokat számít arra mindenképpen érdemes berakni az első kapcsolót.
Application.Calculation = xlCalculationManual
Application.ScreenUpdating = False
Application.Enableevents=false -
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #24785 üzenetére
Az én megoldásom:=HA(JOBB(A1;1)*1<3;KEREKÍTÉS(A1;-1);HA(ÉS(JOBB(A1;1)*1>=3;JOBB(A1;1)*1<=7);(BAL(A1;HOSSZ(A1)-1)&"5")*1;HA(JOBB(A1;1)*1>=8;A1-JOBB(A1;1)*1+10)))szintén A1
Ferié szebbnek tűnik vagyis nem csak tűnik
szerk2:
nem egész számoknál az enyém tuti hibás lesz!!!!! erre miért nem gondoltam
-
slashing
senior tag
válasz
KaliJoe #24757 üzenetére
Most nem a kukacoskodás miatt de mi a különbség ha egy ablakon bellül kettéosztod és a jobb oldala mindig ugyan azt mutatja és aközött hogy két külön ablakban nézed ugyanazt és a jobb oldala mindig ugyan az? Illetve ha egy ablakban valahogy mégis kettéosztod és fix a jobb oldala de már nincs szükséged rá akkor ugyan úgy kattingatnod(és amúgy is kattingatnod kell) kell szóval szerintem simán jó megoldás a két ablak.
Én elég sokszor alkalmazom sőt néha 3 ablakot nézek, jobb oldalon kettőt meg bal oldalon egyet. Igaz 1920x1200-as felbontásban és 24-es monitoron nézem ami megkönnyíti azért a munkát
és a +120pixel plusz az baromi sokat tud számítani, igaz filmnézésnél meg hátrány mert a 16:9-nél is van fekete sáv nem csak a 2.39:1-nél
Nem tartom kizártnak hogy van valamilyen elvetemült megoldás rá de, hogy őszinte legyek még ötlet szintjén sem merült fel bennem, sosem. Kézenfekvő volt hogy két ablakot használok. Az mondjuk már nekem is eszembe jutott hogy milyen jó lenne egy Tab-os megoldás az excel-ben kvázi úgy mint a böngészőkben...
-
slashing
senior tag
válasz
KaliJoe #24739 üzenetére
Fferi50 megelőzőtt , de azért nm törlöm a hsz.-t.
Ha pontos egyezést keresünk akkor mindegy milyen sorrendben van mert csak azt az egyet találhatja meg amire kíváncsiak vagyunk ha ugyan az a képlet egynél több pontos egyezésre is igaz akkor meg már nem is érdemes azt a kereső függvényt használni...
szerintem téged megzavart az hogy az fkeresnél a pontos egyezést nem az IGAZ logika adja hanem a HAMIS. Tehet ha igaz a keresési tartomány tehát közelítő keresést végzünk akkor sorban kell lennie.
-
slashing
senior tag
válasz
KaliJoe #24710 üzenetére
sajnos nem tudom kipróbálni mert nekem csak két oszlopból áll az egész táblám és nem is tudom hogy neked ez a képlet melyik oszlopba kerül. De így ránézésre elképzelhetőnek tartom hogy lehetne ezt egyszerűsíteni azzal hogy kiveszed a sor függvényt amivel ha jól gondolom egy eltolást csinálsz... mert szerintem a szumhatöbb függvénynél nem áll fenn az a hiba amibe én beleestem a sima szumha függvénynél hogy nem ott indult az összegtartományom mint a kritériumtartományom....
üdv.
-
slashing
senior tag
Egyszerűsítettem a képleten, ha akarod használod ha nem nem egy képlet segédoszlopok nélkül. J4 cellától lehúzható.
=HA(B4=HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(B4;0);SZUMHA(INDIREKT(CÍM(HOL.VAN(DÁTUM(ÉV(B4);HÓNAP(B4);1);B:B;0);2)&":"&CÍM(HOL.VAN(HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(DÁTUM(ÉV(B4);HÓNAP(B4);NAP(B4));0);B:B;0);2));"<="&HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(B4;0);INDIREKT(CÍM(HOL.VAN(DÁTUM(ÉV(B4);HÓNAP(B4);1);B:B;0);9)&":I1000"));"")
A végén található i1000 azért adtam meg így mert oda már feleslegesnek éreztem még egy bonyolúlt képletet a tartomány vége megadáshoz összébb lehet húzni mondjuk 400-ra mert még úgy is belefér simán az év összes dátuma
üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Viccrovat
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV - 14" FHD 120Hz - Ryzen 9 - 4900HS - 16GB - 2TB - RTX 2060 - Win11
- Magic Trackpad legújabb fajta, lightning csatlakozóval
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900 XTX 24GB be quiet! SB 802 1000W
- Lenovo ThinkPad X13 Yoga i5-10310U 16GB RAM 256GB SSD 13.3 FHD Touch 2in1
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest