- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi Redmi Note 4 - B20
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lokids
addikt
Sziasztok!
Egy matematikai képlet visszafejtését szeretném megoldani excelben.
Lényeg, hogy van egy összeg. Legyen 100.
100= X+(X*0,2*5)
A1 A3;A3 0,2 A2 <- cellák
Ez alapján marha egyszerű kiszámolni az X-et. Ami így 50 lesz. Itt az "5" az egy cella értéke, így változó, a 0,2 fix érték. Nem számolhatok mindenhol 2x-el.
Namost excelben ezt hogy számolom ki?Milyen képletet írjak az A3 cellába?
Tuti valami marha egyszerű, de a sok meeting után nekem már nem fog az agyam.
-
dfilpo
csendes tag
Sziasztok!
Következőben kérném a segítséget, sajnos nagyon nem értek a Makrókhoz.Adott egy excel fálj, ahol első oszlopban személyek, további oszlopokban az adott személyekhez tartozó több adat van felsorolva. Minden név 1x, 2x, vagy 3x szerepel a listában.
A cél:
Szeretném külön fájlba lementeni azokat a sorokat, amik ugyanazon a néven szerepelnek, mégpedig úgy, hogy mindegyik excel fájlban szerepeljen a fejléc, alatta az összes adat az adott névhez (külön sorban, ha többször is szerepel az adott név), és a fájl neve legyen ugyanaz a személy neve.
Tudna ebben valaki segíteni? Nagyon hálás lennék érte.
Köszi!!!
-
palfitom
félisten
Sziasztok!
Sérült, hibás Microsoft Office fájlok javítására milyen programot vagy módszert tudtok javasolni?
XLSX fájlok sérültek meg.
" A file sérült, ezért nem nyitható meg." - Az Office hibajavítója nem hoz eredményt.Excel: 2007 12.0.4518.1014
Köszi!

-
skill84
tag
üdv!
egy táblázat sablon összerakásához keresek tapasztalt embert. természetesen fizetős munka.
ár megegyezés alapján.az első probléma egyből , hogy google táblázatban kéne megcsinálni, hogy egyszerre tudjunk többen dolgozni az adott táblázatban.
két részre bontanám amit szeretnék mert a második rész nem biztos, hogy kivitelezhető.
1:
a táblázatba egy vagy több oldalra különböző termékeket , színnel , árral és darabszámmal felvinnék.egy külön oldalon szeretném ezekből legördülő menüből összekattintani a rendeléseket.
2:
ha a rendelésbe így berakok valamit akkor annyival csökkenjen a darabszámesetleg tudtok olyan embert aki foglalkozik ilyesmivel vagy hol találnék erre embert?
az se gond ha angolul kell megbeszélni a feladatot. -
Mutt
senior tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Szia,
A legördülő listát csináld meg nyugodtan, Adatok menű Adatérvényesítés és válaszd a listát, majd pedig a tartománynak jelöld ki az ártáblázatodban a kötéstválságokat vagy kategóriákat. Legrosszabb esetben kézzel is felviheted a listát pontosvesszővel elválasztva. pl. festett;eloxált
A képlet természetesen a kiválasztott kombó árát adja vissza.
Simán lehet másik lapon az ártáblázat, ilyenkor ahogy írod lapnév! kell a cella hivatkozások elé (ha van szőköz a lapnevében akkor még macskakörmök kellenek). A kézzel módosítás helyett javaslom, hogy inkább a képletszerkesztővel próbáld meg létrehozni (akár lépésenként) a végső képletet.
Ha gond az itteni csapat fog segíteni.
üdv
-
Flowtation
őstag
Nagyon köszönöm!
Igen erre gondoltam, hogy egy db árat adjon vissza, a 3 paraméter (kötéstáv/kivitel/árkat) megadásával. Ezt ki fogom probálni, aztán meglátjuk! Egyébként jól értelmezed, a legördülő menü csak az egyszerűbb kezelésért kellett volna. Tehát most be kell írni, a kötéstávot, a kivitelt, meg az árkatot és ezek együttes meglétével az ár/tag oszlopba kerül a megfelelő ár? Ha másik fülön kellene az ártábla, akkor az csak egy hivatkozás a képlet elé? Pl. árak!képlet?(#38666) Delila_1 Neked is köszönöm, ez is jó, csak itt még kellene az áras táblázat is, úgy mint fent írtam.
-
Mutt
senior tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Szia,
A célod, hogyha a megfelelő paraméterek ki vannak választva, akkor legyen meg a helyes ár az árlista táblázatból.
A leírásod alapján úgy tűnik, hogy minden méretből van neked festett és eloxált terméked minden árkategóriában, így nincs szükség dinamikusan változó legördülő listára. Ha ezt rosszul értelmezem, akkor pedig jöttek tanácsok.Az ár kiválasztása viszont INDEX függvénnyel mehet.

Én egy lapra tettem az árlistát és a fő táblázatot, de az alábbi a lényeg:
1.INDEX($B$3:$I$12;kijelöli a táblázat csak árakat tartalmazó részét.
2. Az INDEX-nek megmondható, hogy ebből a táblázatból, melyik sort és melyik oszlopot adja vissza. pl 250-es kötéstáv az első sort jelenti, a festett 2-es kategória pedig a második oszlopot.
A HOL.VAN függvény fog itt segíteni. pl. ha a B16-os cellába beírok egy létező kötéstávot, akkor aHOL.VAN($B16;$A$3:$A$12;0)visszaadja a helyes sor számát.Az oszlopok számánál keressük meg előbb a kategóriát, amit az F16-os cellába beírtunk:
HOL.VAN($F16;$B$2:$I$2;0)
Ez tökéletesen fog működni a festett felületeknél, de az eloxáltakat "elhibázza", mert a HOL.VAN az első találat eredményét adja vissza és mi csak kategóriára kerestünk még, a festett kategóriák pedig előrébb vannak mint az eloxáltak. Én most a legegyszerűbb trükköt használom, ha eloxált kell akkor 4-et hozzáadok az eredményhez, mivel mindig 4-el jobbra van festett adathoz képest az eloxált adat. Ez a képlet erre:+HA($E16="eloxált";4;0)3. A majdnem végső képlet ez lesz ezek után:
INDEX($B$3:$I$12;HOL.VAN($B16;$A$3:$A$12;0);HOL.VAN($F16;$B$2:$I$2;0)+HA($E16="eloxált";4;0))4. Utolsó finomítás, hogy ne adjon hibaüzenetet a számítás ha nem adtuk meg az összes választható paramétert. Erre van a HAHIBA függvény.
A végső képlet a G16-os cellában ez lesz:=HAHIBA(INDEX($B$3:$I$12;HOL.VAN($B16;$A$3:$A$12;0);HOL.VAN($F16;$B$2:$I$2;0)+HA($E16<>"";HA($E16="eloxált";4;0);HIÁNYZIK()));"")Nem szép, de a célnak megfelel, alapot adhat a saját képletedhez.
üdv
-
Pikkolo^^
addikt
Darabteli függvénnyel szeretném megszámoltatni egy szövegben hányszor van az adott betű benne.A képlet a következő: =DARABTELI($J3;"*F*"), a J3-as mezőben a következő van benne FVFV.
Az a gondom, hogy ha van benne F akkor mindig csak 1-et ad vissza függetlenül attól, hogy hányszor fordul elő. Mi lehet a gond, esetleg másik függvényt kell használni?
-
ny.janos
tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Igen, megnéztem az általad feltöltött excel fájlt. Korábban tudtam, hogy láttam róla videót. Mivel már nem emlékeztem hogyan kell csinálni, s hirtelen az összefűzés a megoldásodban nem esett le, ezért kerestem meg azt. Azért osztottam meg, mert ahogy te is írtad könnyebb és gyorsabb megcsinálni, mint elmagyarázni. Ha esetleg a kérdező a magyarázatod alapján mégsem értette volna tökéletesen, gondoltam segíthet a videó.
-
MCMLXXXII
tag
VBA nak van valami tankönyve hogy ezeket a kódokat hogy kell be írni példákkal bemutatva mert tetszik amit csináltok csak én vizuális típus vagyok
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
MCMLXXXII
üzenetére
Szia!
Úgy van, ahogyan gondoltam. Ha több cellát jelölsz ki egyszerre, akkor az egy cellára megírt feltételeket nem tudja értelmezni, ezért van a hiba. A Target helyett be kell vezetni egy változót és ciklusban kell végigmenni a tartományon:
Dim cl As Range
Application.EnableEvents = False
For Each cl in Target.Cells
If cl.Column > 4 And cl.Row Mod 2 = 0 Then
If cl = "" Then
cl.Offset(1) = ""
Else
If IsNumeric(cl) 'And Target.Count = 1 Then
cl.Offset(1) = Format(Now, "yyyy.mm.dd h:m")
cl.Offset(1).Locked = True
Columns(cl.Column).EntireColumn.AutoFit
End If
End If
End If
Next
Application.EnableEvents = TrueTalán így már nem lesz hiba.
Üdv.
-
MCMLXXXII
tag
válasz
Fferi50
üzenetére
If Target.Column > 4 And Target.Row Mod 2 = 0 Then
Application.EnableEvents = False
If Target = "" Then
Target.Offset(1) = ""
Else
If IsNumeric(Target) And Target.Count = 1 Then
Target.Offset(1) = Format(Now, "yyyy.mm.dd h:m")
Target.Offset(1).Locked = True
Columns(Target.Column).EntireColumn.AutoFit
End If
End If
Application.EnableEvents = True
End If -
Fferi50
Topikgazda
válasz
MCMLXXXII
üzenetére
Szia!
Mit jelent konkrétan, hogy összeomlik a VBA? Milyen hibaüzenettel áll meg? Lefagy az Excel? Kicsit részletesebben írd le a jelenséget.
Egyébként valószínűleg a több cellás kijelölés nincs rendben az eseménykezelőben, úgyhogy légy szíves másold be Worksheet_Change (esetleg a Worksheet_SelectionChange ha van) eljárásokat.Üdv.
-
MCMLXXXII
tag
sziasztok
segítettek egy elég komoly VBA ban de észre vettemegy hibát vagy nem tudom mit
tehát a jelenség
ha öbb cellát jelölök ki és tartalom törlést választom akkor össze omlik a VBAlények felső cellába írok darab számot alá automatikusan be kerül a dátum és ha több tételt törlök össze omlik
szerintetek mi lehet a baj? -
Delila_1
veterán
-
Mutt
senior tag
válasz
Lokids
üzenetére
Szia,
Jött már megoldás a DÁTUM függvény használatára, vagyis ha pl. A1-ben van az eredeti dátum, akkor az alábbi képletek mind az előző év dec. 31-ét adják vissza:
=DÁTUM(ÉV(A1)-1;12;31)
=DÁTUM(ÉV(A1);1;1)-1
=DÁTUMÉRTÉK(SZÖVEG(A1;"éééé")-1&".12.31")Két dátum között eltelt hónapok számítására pedig van egy elfeledett függvény (DATEDIF, magyarul DÁTUMTÓLIG). Ez a képlet ma már nem elérhető a függvénytárból, de továbbra is rendületlenül műkődik kézzel beírva.
Használata:
=DÁTUMTÓLIG(kezdő dátum; vég dátum; egység)Súgó itten, ami szerintem hibás, mert az egységeket nem magyar, hanem angol rövidítéssel kell megadni (mint VBA-ban), vagyis H helyett m-el fog menni.
üdv
-
Lokids
addikt
Sziasztok!
Képletként Excelben lehet olyant csinálni, hogy van egy dátum, mondjuk 2021 november 11. De én azt szeretném, hogy a képletben az előtte lévő év dec 31-ével számoljon (ez esetben 2020. dec. 31)?
A cél: 2 dátum között lévő hónapok számát szeretném tudni.
Eddig egyszerűen a 2 dátumot kivontam egymásból és elosztottam 30-al. És kaptam egy kerekített értéket, ami eddig megfelelt.
De most úgy kéne kiszámolnom a hónapokat, hogy le kell vágni az "utolsó évet" és csak dec. 31-ig számolni. -
Delila_1
veterán
válasz
Flowtation
üzenetére
Egyszerűbb összeállítani, mint elmagyarázni. Feltettem a fájlt ide.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation
üzenetére
Bocs, lejárt a szerkesztési idő.
Annyi még, hogy olvasgattam a témában, eljutottam az indirekt függvényig, de mélyebben már nem tudtam beleásni magam, illetve a példákban már nekem kissé bonyolódik a dolog. -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Nem vagyok nagy exceles, ezért fordulok hozzátok. A problémám a több szintű legördülő lista létrehozásával van, úgy gondolom.
Dióhéjban: Van egy termék, ennek van két kivitele, festett és eloxált, illetve van egy mérete, 250, 350,500,stb-2000-ig. Ezekhez a kivitelekhez tartozik 4 db árkategória, tehát Festett1,Festett2...Eloxált8-ig. Azt szeretném megoldani, hogy ha kiválasztom a méretet, majd a kivitelt, mondjuk az festett, akkor a következő oszlopban már csak a méretnek és kivitelnek megfelelő ár jelenjen meg. Pl. 350-es méretből, festett kat. termék ára.Talán így könnyebben érthető. Szóval van a kötéstáv oszlop, ebből lehet a méretet választani(10 db sor, soronként egy ár), mellette van a felület, ami két fajta. Ezek mellet van az árkategória, felületenként és méretenként 1-1 darab.
Azt szeretném, ha balról jobbra választgatva a Ft/tag oszlopba kerülne a megfelelő ár.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Mutt
senior tag
Szia,
Annó volt az IBM Lotus irodai csomagja, amely próbált versenyezni a Microsoft-al, de feladták a harcot. 2007 körül volt belső utasítás, hogy IBM-en saját gépein az Office-t Lotus-ra kell cserélni és csak külön vezetői engedéllyel lehetett MS Office-t használni.
A Corel-nek a WordPerfect csomagja máig próbál versenyben maradni, nagyon régen a Quattro Pro egész jó volt táblázatkezeléshez, de az MS Word már akkor előrébb volt a konkurenciánál.
A Windows 95 bevezetése során világuralomra tört a Microsoft az irodai csomagok terén is, nyomatva az Office 95-öt és a MS Works-öt, kvázi szabványként alkotva meg a saját programjait.
A 90-es évek második felében a Linux az ingyenesség forradalmát elindítva kezdte kitermelni az ingyenes irodai csomagokat is, amelyek jók, de sajnos elterjedtségük és újjító ötleteik nem elegendőek az asztali gépek piacán.
Azonban szerintem a Google képes volt a Microsoft-ot beelőzni az online irodai csomagok és szolgáltatások terén, így ott például az MS-nek kell kapaszkodnia és nem a konkurenciának.
üdv
-
-szabi-
addikt
Szia
Szám formátumként vannak, mint említettem próbáltam a tizedes pont-vessző cserét is.
Egyébként mint írtam az excel súgója is tizedes pontokkal szemlélteti: KLIKK
Mikor átkerült a 3D térképre már egyből felismerte, hogy földrajzi hosszúság és szélességről van szó, ahogy a képen is van.
Nálam office 2016 van.
Látom nálad vegyes angol-magyar. Ez melyik csomag?SZERK: Működik.
Meglévő excel helyett teljesen újat kezdtem, egyből megcsinálta.
Nem tudom másikban mi volt a gond.üdv
-
-szabi-
addikt
Hi
Van egy excel táblám a következő adatokkal:
Időpont Szélesség Hosszúság Megjegyzés
12:00 46.902044 18.049092 Indulás
13:00 47.147782 18.437734 62-es út
13:30 46.981272 18.908773 Átkelés
14:00 47.085295 19.000095 Érkezés
Súgó alapján a formátum megfelelő.
Egyébként próbáltam vesszővel is pont helyett.
Beszúrás, 3D térkép menüvel szeretném térképen ábrázolni.
A megnyíló 3D térképen, nem jelennek meg a pontok.
Felismeri, hogy koordináták viszont minden sor külön tartományként jelenik meg.
Így néz ki:
Miközben bármilyen tutorialt nézek ott egyből megjelennek a pontok.
Mit csinálok rosszul és mi a megoldás?
Előre is köszi.üdv
-
ny.janos
tag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Szia!
Első sor nyomtatása minden lapra: Lapelrendezés - Oldalbeállítás - Munkalap fül - Fent ismétlődő sorok.
$1:$1Háttér: Teljes terület kijelölése (pl: Ctrl + A), majd Kezdőlap, formázás táblázatként. Ha nem szeretnéd, hogy táblázat maradjon, akkor a táblázat bármely pontján állva: Tervezés - Átalakítás tartománnyá. A sorszínezés viszont megmarad.
-
Pakliman
tag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Excel 2016-ban Menü/Oldalbeállítás/Nyomtatási címkék -> Munkalap fül -> Fent ismétlődő sorok.
A színezés tudomásom szerint csak úgy, ha Te színezed. -
Winner_hun
félisten
Nyomtatásnál megoldható hogy minden oldal legfelső sora a dokumentum első sora legyen mint egy fix, rögzített elem? Illetve azt hogy lehet megoldani hogy minden 2. sor egy nagyon halvány szürke hátteret kapjon? Ez utóbbiban még nem vagyok biztos hogy kell, de lehet könnyebb úgy a sorokat átlátni.
-
allein
addikt
Sziasztok. Találkozott már valaki olyan problémával, hogy a google drive-ban csillagozott excel egyszerűen eltűnik? Milyen módon tudok megtalálni? Elnézést az OFF-ért.
-
ny.janos
tag
válasz
FSR-27
üzenetére
Szia!
Én azt vallom, hogy helyes és helytelen eredményt hozó megoldás van. Ami az előbbit eredményezi, az a célnak megfelel, bárhogy is nézzen ki.
Nem gondolkodunk egyformán, és pont ez a jó az excelben, hogy ugyanarra a feladatra sokszor 3-4 függvény / függvény kombináció egyaránt alkalmas.Mellesleg Fferi50-é az érdem. Nekem eszembe nem jutott volna az, amit ő kiötlött. Én csak alkalmaztam a táblázatomban az általa írtakat.
-
FSR-27
csendes újonc
-
Delila_1
veterán
-
swoody
senior tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Szia,
Pár hete írtam, hogy rakok fel egy példát az összefüzés függvényben történő szövegformázásra. Most jutottam el odáig, hogy fel is rakom.

A kód munkalapon szeretném, ha az összefüzött szövegben (5-6-os és 10-11-es sor) a gyümölcsnek a neve, a mérete, a kódja, illetve a színe félkövér lenne. Viszont lehet olyan megoldást csinálni, amit átültethetnek majd másik táblázatba is?
Köszi a segítséget.
-
ny.janos
tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Szia!
Az olvasás és szövegértésem úgy tűnik nulla. A képlet működését már kitapasztaltam, csak kissé félreértelmeztem a mondatodat. Azt hittem, hogy jelen állapotában is korlátozottan működik, de most már látom, hogy az "ezt is kiszűri" résszel pont azt írtad, hogy így jó, ahogy van.
Legközelebb megpróbálom értelmesen (hátha sikerül
) elolvasni az írtakat, mielőtt feleslegesen kérdezek. -
GreenIT
tag
Egy kis tablazatot kellene kinyomtatnom, hogy a cellakban levo kepletek latszodjanak.
Ha valaki talalt ra megoldast, mwgkoszonnem, ha megosztana.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
ny.janos
üzenetére
Szia!
"Mit értesz az alatt, hogy
"Abban az esetben, ha valamelyik részpontszám beférne a 3 legmagasabba (ami egy-két verseny esetén előfordulhat)"?"
Ha csak simán a versenyeredmények tartományát vennénk, akkor pl. a te lapodon két verseny után a 3 legmagasabb pontszám Gábornál Kupa1-ről 1530 (teljes pontszám), 1000 (döntőbeli pontszám) és Kupa2-ről 600 (teljes pontszám).
Ezért kell csak a teljes pontszámokra korlátozni a számítást.
Sajnos a Nagy (Large) függvény nem eszi meg a "szakadozott cellákat" egy tömbnek.Üdv.
-
ny.janos
tag
válasz
FSR-27
üzenetére
Szia!
Ahogy látom már kaptál segítséget, de mivel a tegnapról elmaradt, rangsorra vonatkozó képlet nem került konkretizálásra , illetve nem értettem a fórumtársak által közzétett képleteket, ezért ki kellett próbálnom, mert kíváncsi lettem a működésükre, így készíttetem egy fájlt, amiben az átláthatóság kedvéért piros színnel jelöltem azon cellák adatait, ahol képlet található.
Fferi50: Csak ámulok, hogy mekkora ötlet a fejlécekre hivatkozva szűkíteni a tömböt, miközben én azon gondolkodtam, hogy névkezelőben kellene összehozni az egyes versenyek összpontszámait ahhoz, hogy ne kelljen segédoszlop.

Mit értesz az alatt, hogy
"Abban az esetben, ha valamelyik részpontszám beférne a 3 legmagasabba (ami egy-két verseny esetén előfordulhat)"?
Ahogy én tapasztaltam nem fordult elő hiba a képlettel 5 verseny esetén. Akkor is jól működik, ha több versenyen elért pontszám azonos. Én vagyok az értetlen?
-
tecsu
addikt
A Libre Office Calc ingyenes programmal dolgozik valaki? Valódi alternatívája az MS Excelnek?
(Elsőre nekem durván fapadosnak tűnik.) -
Antikaaa
újonc
válasz
Delila_1
üzenetére
Köszönöm a segítséget, összeállt a kép

Viszont lenne még egy kérdésem, volt már szó hasonló problémáról a topikban csak nem találom
Szintén városnevekről és km-ről lenne szó.
Szóval a Felrakót, és Lerakót szeretném kitölteni, automatikusan pedig a Rakott cellába várnék egy km-t. A km információt az előző kérdésemben emlegetett 1táblából szertetném kinyerni.Köszönöm szépen előre is!

-
FSR-27
csendes újonc
válasz
Fferi50
üzenetére
Szia,
Köszi szépen!
Az lenne a kérdésem, hogy egy tömb csak egymást követő cellákból állhat vagy különböző helyeken is lehetnek. Annyit tudok, hogy vízszintesen ponttal függőben pedig pontosvesszővel jelöljük. Van ennek az általatok ismert nyelvnek olyan formátuma amivel külön cellákat tudok tömbnek jelölni?Tibi
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
FSR-27
üzenetére
Szia!
Abban az esetben, ha valamelyik részpontszám beférne a 3 legmagasabba (ami egy-két verseny esetén előfordulhat), az alábbi tömbképlet ezt is kiszűri és nem kell hozzá segédoszlop:
=SZORZATÖSSZEG(NAGY(($D$1:$AB$1="Teljes pontszám")*$D5:$AB5;{1;2;3}))
A feltétel, hogy az 1. sorban legyen a Teljes pontszám szöveg. Ha nem ott van (sajnos az egyesített cellák miatt ez nem derült ki számomra), akkor azt a sort írd oda, amelyikben van.Üdv.
-
-
-
Louro
őstag
válasz
FSR-27
üzenetére
Nekem lehet egy kicsit csúnyább megoldásom lesz, de lehet van szebb is. Az AC oszlopba kimásolnám a H oszlopot (=H5);AD-be az M-et és így tovább.
Majd ahol összeadnád a top3-at, oda =LARGE(AC:AG;1)+LARGE(AC:AG;2)+LARGE(AC:AG;3)
Lehet van szebb megoldás is, de nekem ez a leggyorsabb. Picit a táblázat ahhoz, hogy performanciát nézzek.
-
FSR-27
csendes újonc
válasz
ny.janos
üzenetére
Köszönöm, valóban sokan nagyon segítőkészek vagytok!

Megpróbálom.......
- 5 versenyünk van egy szezonban
- a versenyen pontok járnak az előfutamban elért körszámok (körszám * 10) valamint a döntőben elért helyezés után (1. 1000 pont; 2. 800 pont; 3. 600 pont; 4. 450 pont; 5. 400 pont; 6. 350 pont; 7. 300 pont; 8. 250 pont; 9. 200 pont; 10. 150 pont; 11. 100 pont; 12. 50 pont)
- a 13. és onnan lefelé a döntőért nem jár pont
- ezen két pontszám összege adja az "Összesített pontszámot" amely alapján történik a rangsorolás
(Mivel nem biztos, hogy minden versenyző részt tud venni minden versenyen ezért választottuk azt, hogy csak a három legjobb pontszámot vesszük figyelembe az év folyamán. Így egy verseny "eldobása" nem jelenti azt, hogy biztosan a mezőny utolsó harmadában végez valaki.)
- tehát úgy kellene összeadni a pontokat, hogy csak a három legjobb eredményt vegyük figyelembe
- a két legkisebb automatikusan nem számít bele
- ha csak három vagy kevesebb versenyen vesz részt valaki, akkor semmi gond mivel azok a pontok számítanak
- ha négy vagy öt versenyen is részt vett akkor automatikusan a a legkisebbek kiesnek
- a rangsorolás természetesen ennek megfelelően történikRemélem értitek amit szerettem volna összehozni.......

[kép] -
ny.janos
tag
válasz
FSR-27
üzenetére
Nem kell feleslegesen dolgoznod a levonással, szívesen segít itt a fórumon mindenki. Nem beszélve arról, hogy a fórumtársak közül sokan olyan feladatokat oldanak meg a kisujjukból kirázva, hogy hidd el nekem, hogy még egy magát gyakorlott excel felhasználónak gondoló is csak ámul rajta.

Nem kell mást tenned, mint - ahogy ez az összefoglalóban is áll - egy képet felölteni fiktív, de a valós elrendezést tükröző adatokkal (úgy készítsd a képet, hogy azon látszanak az oszlop is sorazonosítók is). Írd le közérthetően, hogy milyen adatok szerepelnek a táblázatodban, valamint hol és milyen eredményt szeretnél kapni. Ez alapján excelhez méltó megoldást kapsz és nem kell manuálisan számolgatnod.

Szerintem rajtam kívül még legalább pár tucat fórumtárs sejti, hogy miből és mit szeretnél kapni, de pontos adatok hiányában nehéz egzakt megoldást javasolni. Sokkal könnyebb neked és nekünk is, ha te írod meg, hogy mi a cél, mintha mi találgatunk, de az nem, vagy nem tökéletesen fedi azt, amit te szeretnél.

-
-
Bobrooney
senior tag
válasz
FSR-27
üzenetére
Igen pont ez a lényege.
K-adik legnagyobb elem-et adja vissza.
Szóval, 54,56,55,56 esetén
NAGY(kijelölés,1) -> 56
NAGY(kijelölés,2) -> 56
NAGY(kijelölés,3) -> 55
NAGY(kijelölés,4) -> 54eredményt ad, a kijelölés az pedig azt jelenti hogy azokat a cellahivatkozásokat tartalmazza ahova beírtad az excelbe.
-
Louro
őstag
válasz
FSR-27
üzenetére
Tetszik a feladvány, de mi van, ha az alábbi lesz a lista?
54,54,65,10,54
Makróval gyerekjáték lenne, de függvénnyel esküszöm hirtelen megoldást nem tudok.
Amúgy meg is van.
=SUM(A1:A5)-SMALL(A1:A5;1)-SMALL(A1:A5;2)
De lehet fordítva is:
=LARGE(A:A;1)+LARGE(A:A;2)+LARGE(A:A;3)
Nem teszteltem, de több azonos esetén gondolom az elsőt venné alapul.
-
FSR-27
csendes újonc
Sziasztok,
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy lenne egy táblázat amelyben össze kell adni 5 cellát. Ez rendben is lenne. Azonban vannak feltételek is.
- az 5 adatból a három legnagyobbat kell figyelembe venni
- tehát, ha három adat kerül csak beírásra akkor semmi szűrés
- amennyiben bekerül a negyedik is akkor a legkisebb kiesik
- az ötödikkel hasonlóan.
(Ez egy öt versenyes éves hajómodell verseny összesítéséhez kell)Előre is köszönöm a segítséget!
Tibi
-
-
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
üzenetére
Szia!
Na igen, most akkor az összegzés szempontjából kellenek a betűk vagy sem. Mivel az egyik korábbi hozzászólásban arról panaszkodtál, hogy a kisbetűsöket nem adja össze.
Ha a betű nem számít, akkor továbbra is tömbképlet:=SZUM(HAHIBA((ÉRTÉK(KÖZÉP(D8;2;5))=7)*7;0);HAHIBA((ÉRTÉK(KÖZÉP(D8:AH8;2;5))=12)*12;0);HAHIBA((ÉRTÉK(KÖZÉP(D9:AG9;2;5))=12)*12;0);HAHIBA((ÉRTÉK(KÖZÉP(AH9;2;5))=5)*5;0))
Mondjuk azt nem értem, miért van a következő sor is figyelembe véve.Üdv.
-
Delila_1
veterán
válasz
üzenetére
A helyedben a következőt tenném:
A területre, ahova az időket kell beírnod, érvényesítést tennék. Lista, a forrás 5;7;12
Három makróval adnám meg a cellák formázását.
Sub Nappal()
Selection.NumberFormat = """N""0"
End SubSub Ejszaka()
Selection.NumberFormat = """E""0"
End SubSub Mozgo()
Selection.NumberFormat = """M""0"
End SubA makrókhoz ikont rendelnék a gyorselérési eszköztárra. Az eszköztár jobb oldalán lévő nyílon katt, További parancsok. A Választható parancsok helye Makrók. Balra egyenként kiválasztanám, és a Felvétel gombbal átmásolnám ezeket a jobb oldali táblába. Mikor megvan, mindegyikhez rendelnék egy ikont, pl. a nappalhoz vil. kék négyzetet, az éjszakához feketét, és a mozgóhoz fehéret.
A táblázat adott pontján kiválasztod a három engedélyezett (5, 7, 12) értéket, majd az ikonra kattintva megjelenik a megfelelő betű a szám előtt. Az összegzés egy sima SZUM.
-
törölt tag
válasz
ny.janos
üzenetére
Sziasztok!
Még csak telefonon olvasom, próbálni csak otthon tudom.
Addig egy kis értelmezés.
Ez egy munkaidő táblázat nagyon kicsi szelete...
1-31 napig cellák,
12 órás nappalokkal
És
12 órás éjszakákkal.
Eddig jól működött betűk nélkül is, de mostanra már betűknek is kell a számok előtt lenni.
N12 = Nappal 12
E12 = Eset 12
M12 = Mozgó 12
A 7-es hó első napján lehet CSak, mert hó utolsó éjszakája és a következó hó első nspján csak 7 óra a munka idő éjféltől reggel 7-ig.
Az 5-ös hó utolsó napja este 19h tól éjfélig az óra...
Ezért írtam, hogy csak 7 - 12 - 5 számokat adja össze függetlenül, hogy a számok milyen betűt tartalmaznak. A betűk csak segédlet hogy ki hová megy aznap dolgozni, a számok adják a havi ledolgozott óra számokat.Ezt most telefonról írtam, bízom benne azért érthetően...
Új hozzászólás Aktív témák
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Jetblack Titán dizájn, 120 Hz AMOLED, AI Pro kamera
- Full Prémium! Gamer PC-Számítógép!Rog Maximus XII! I9 10850K / RTX 3080 Suprim / 32GB DDR4 / 2TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI Thin GF63 12VF-1279XHU Gamer notebook-i5 12450H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 8GB W11
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD ROG RTX 3070 Ti 8GB Asus A31 PLUS TG ARGB 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest