- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ny.janos
tag
válasz
FSR-27 #38646 üzenetére
Szia!
Én azt vallom, hogy helyes és helytelen eredményt hozó megoldás van. Ami az előbbit eredményezi, az a célnak megfelel, bárhogy is nézzen ki.
Nem gondolkodunk egyformán, és pont ez a jó az excelben, hogy ugyanarra a feladatra sokszor 3-4 függvény / függvény kombináció egyaránt alkalmas.
Mellesleg Fferi50-é az érdem. Nekem eszembe nem jutott volna az, amit ő kiötlött. Én csak alkalmaztam a táblázatomban az általa írtakat.
-
ny.janos
tag
válasz
FSR-27 #38633 üzenetére
Szia!
Ahogy látom már kaptál segítséget, de mivel a tegnapról elmaradt, rangsorra vonatkozó képlet nem került konkretizálásra , illetve nem értettem a fórumtársak által közzétett képleteket, ezért ki kellett próbálnom, mert kíváncsi lettem a működésükre, így készíttetem egy fájlt, amiben az átláthatóság kedvéért piros színnel jelöltem azon cellák adatait, ahol képlet található.
Fferi50: Csak ámulok, hogy mekkora ötlet a fejlécekre hivatkozva szűkíteni a tömböt, miközben én azon gondolkodtam, hogy névkezelőben kellene összehozni az egyes versenyek összpontszámait ahhoz, hogy ne kelljen segédoszlop.
Mit értesz az alatt, hogy
"Abban az esetben, ha valamelyik részpontszám beférne a 3 legmagasabba (ami egy-két verseny esetén előfordulhat)"?
Ahogy én tapasztaltam nem fordult elő hiba a képlettel 5 verseny esetén. Akkor is jól működik, ha több versenyen elért pontszám azonos. Én vagyok az értetlen? -
Fferi50
Topikgazda
válasz
FSR-27 #38628 üzenetére
Szia!
Abban az esetben, ha valamelyik részpontszám beférne a 3 legmagasabba (ami egy-két verseny esetén előfordulhat), az alábbi tömbképlet ezt is kiszűri és nem kell hozzá segédoszlop:
=SZORZATÖSSZEG(NAGY(($D$1:$AB$1="Teljes pontszám")*$D5:$AB5;{1;2;3}))
A feltétel, hogy az 1. sorban legyen a Teljes pontszám szöveg. Ha nem ott van (sajnos az egyesített cellák miatt ez nem derült ki számomra), akkor azt a sort írd oda, amelyikben van.Üdv.
-
Louro
őstag
válasz
FSR-27 #38624 üzenetére
Nekem lehet egy kicsit csúnyább megoldásom lesz, de lehet van szebb is. Az AC oszlopba kimásolnám a H oszlopot (=H5);AD-be az M-et és így tovább.
Majd ahol összeadnád a top3-at, oda =LARGE(AC:AG;1)+LARGE(AC:AG;2)+LARGE(AC:AG;3)
Lehet van szebb megoldás is, de nekem ez a leggyorsabb. Picit a táblázat ahhoz, hogy performanciát nézzek.
-
ny.janos
tag
válasz
FSR-27 #38622 üzenetére
Nem kell feleslegesen dolgoznod a levonással, szívesen segít itt a fórumon mindenki. Nem beszélve arról, hogy a fórumtársak közül sokan olyan feladatokat oldanak meg a kisujjukból kirázva, hogy hidd el nekem, hogy még egy magát gyakorlott excel felhasználónak gondoló is csak ámul rajta.
Nem kell mást tenned, mint - ahogy ez az összefoglalóban is áll - egy képet felölteni fiktív, de a valós elrendezést tükröző adatokkal (úgy készítsd a képet, hogy azon látszanak az oszlop is sorazonosítók is). Írd le közérthetően, hogy milyen adatok szerepelnek a táblázatodban, valamint hol és milyen eredményt szeretnél kapni. Ez alapján excelhez méltó megoldást kapsz és nem kell manuálisan számolgatnod.
Szerintem rajtam kívül még legalább pár tucat fórumtárs sejti, hogy miből és mit szeretnél kapni, de pontos adatok hiányában nehéz egzakt megoldást javasolni. Sokkal könnyebb neked és nekünk is, ha te írod meg, hogy mi a cél, mintha mi találgatunk, de az nem, vagy nem tökéletesen fedi azt, amit te szeretnél.
-
Bobrooney
senior tag
válasz
FSR-27 #38615 üzenetére
Igen pont ez a lényege.
K-adik legnagyobb elem-et adja vissza.
Szóval, 54,56,55,56 esetén
NAGY(kijelölés,1) -> 56
NAGY(kijelölés,2) -> 56
NAGY(kijelölés,3) -> 55
NAGY(kijelölés,4) -> 54eredményt ad, a kijelölés az pedig azt jelenti hogy azokat a cellahivatkozásokat tartalmazza ahova beírtad az excelbe.
-
Louro
őstag
válasz
FSR-27 #38610 üzenetére
Tetszik a feladvány, de mi van, ha az alábbi lesz a lista?
54,54,65,10,54
Makróval gyerekjáték lenne, de függvénnyel esküszöm hirtelen megoldást nem tudok.
Amúgy meg is van.
=SUM(A1:A5)-SMALL(A1:A5;1)-SMALL(A1:A5;2)
De lehet fordítva is:
=LARGE(A:A;1)+LARGE(A:A;2)+LARGE(A:A;3)
Nem teszteltem, de több azonos esetén gondolom az elsőt venné alapul.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Trollok komolyan
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sorozatok
- Formula-1
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Call of Duty: Black Ops 6
- Elkészült a Mafia: The Old Country
- További aktív témák...
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest