Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Khaosz55
addikt
válasz
spiky03 #59015 üzenetére
Most komoly hogy ChatGPT kérdezed erről és utána itt a fórumon is. Ennyi erővel megkérdezheted, hogy a rántott húst szeretem-e jobban van esetleg mit szerethetek még jobban.
Szerintem, nem árt ha tapasztalatot gyűjtesz, kipróbálod az egyiket aztán a másikat. AI kb arra jó hogy az emberi gondolkodás elsorvadjon. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
spiky03 #59015 üzenetére
Ahogy én látom: Az MPC-BE a külső sup feliratokat nem kezeli teljesen jól, ha visszapörgetsz a videóban már nem jeleníti meg őket, csak ha újra töltöd a feliratot, az MPC-HC-val nincs ilyen gond. Voltak/vannak olyan DVD képfile "formátumok", amiket nem tud, vagy csak hibásan kezelni, ezeket az MPC-HC jól, vagy legalábbis jobban kezeli. A médiainfó néha csak hosszú másodpercek után töltődik be, míg a sima MPC-HC-ben rögtön.
-
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #59008 üzenetére
Sztem olyan anyaggal teszteld a módosításokat amit már ismersz, sokszor láttál, tudod hogy szokott kinézni ezért könyebben észreveszed a változtatást. Nem a legkiválóbb minőségű demo-t kell elővenni először, hanem pont az átlagosan használt formátumok, felbontások megjelenítése érdekes szerintem. Majd a végén, mikor megvan a legjobb beállítás, akkor kell elővenni a 80Mbps szuperminőséget és ha még azzal is folyamatos a lejátszás, akkor lehet hátradőlni, hogy milyen jó lett a kép
-
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #59006 üzenetére
Szoftveres témákban sztem nagyjából otthon van, ritkán szokott hülyeségeket írni. Korlátozott angol tudással és hozzáértés hiányában a Madvr rengeteg beállítása ijesztően hathat, ezért is tanácsoltam a CGPT-t. Én sem vagyok nagy mágusa, ha valamiben bizonytalan vagyok rákérdezek, és ha továbbra is; akkor még utána nézek egyéb fórumokon, de ez a legegyszerűbb azonnali segítség sztem.
A javaslatokról annyit, hogy ki kell próbálnod. Lehet 1-1 beállítás hatását észre sem veszed, de mégis fogja géped. Le kell tesztelni, ezekkel nincs veszteni valód, ha nem tetszik, vagy sok a hardvernek visszaállítod kevésbé erőforrásigényes beállításra. Azt már látod miket javasolt állítani a CGPT, nem is kell mást piszkálgatnod, ha nincs extra igényed. A nit beállítással viszont nem értek egyet, mást tapasztaltam. Azt írta, emeld 125 nitről a target nit értéket 150-200ra ha fényesebb képet akarsz. Ez sztem pont fordítva van. Alacsonyabb target nit beállítás esetén a video render a HDR fényinformáció nagyobb részét a középtónusba nyomja, ezért világosabbnak hat a teljes kép. Viszont túl alacsonyan már a világos részlet clippingel és elveszik. Próbáld ki az MPCVR-nél, ott azonnal módosítja a video képét, ha mozgatod a nit csúszkát. Nekem kicsivel a valós alatti nit érték jön be. -
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #58988 üzenetére
Azért még madvr-el is tehetsz egy próbát, végül is nem kerül semmibe és valóban sokkal jobban lehet finomhangolni (minőségbeli beállításokon kívül pl. olyan, hogy letolja a 21:9 képet a 16:9 vászon aljára, stb). Ha meg olyan különbséget látsz, mint Turbo73, de kicsit laggol a lejátszás a hardver miatt, még mindig eldöntheted, hogy megéri-e a konfig update emiatt. ChatGPT is végigvezet a beállításokon, ha beírod neki milyen hardver, megjelenítő van, és mi a cél (pl. 4k hdr anyag lejátszása 1080p projektoron). Azt javaslom inkább lepésenként állítgasd és nézd meg a lejátszással mi változott, bírja-e még a PC. Néhány beállítás csak a lejátszó ujraindításával lesz érvényben.
-
-
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #58984 üzenetére
A Chroma upsampling-nél a Bilinear beállítás helyett a Catmull-Rom jobb minőséget ad (színek részletgazdagabbak, átmenetek jobbak). A Passtrough to display elől vedd ki a pipát, ha PC-vel szeretnéd a tone mappinget megoldani, mert így HDR képes kijelzőre kiküldi a HDR jelet érintetlenül és lehet, hogy jobban tetszik a PC-s, meg kell nézned. A 125 nit beállítás kb. monitorhoz passzol ha lejjebb van véve a fényereje, vagy a plazma tvdhez. Projektorhoz valószínű lejjebb kell majd venned (projektornál én kicsit lentebb állítom a valós fényerőnél is, nekem úgy jobban tetszik), egy újabb, fényerősebb tv-nél meg feljebb lehet állítani.
-
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #58979 üzenetére
Méréssel vagy a gyári adatokból lehet megtudni a nit értéket( ha megadták). Ha a PC végzi a HDRtoSDR konverziót akkor ezt megjelenítőnként be kell állítani. Madvr alkalmas több megjelenítő profilozására, mpcvr sajnos nem, itt át kell állítani, ha több megjelenítőt használsz. Projektorhoz állítot nit értékkel hdr anyag sdr konverzió után a plazmatv-n a világos keprészleteknél részlezvesztést okoz, mert annak nagyobb a nit értéke. Fordítva meg a projektoron sötétebb, fakó, dinamikátlan lesz a kép. Ez a tone mapping lényege, hogy renderelés mindig a kijelző fényerejéhez legyen igazítva.
-
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #58974 üzenetére
Ha HDR-t konvertálsz SDR-re MPCVR-el itt is érdemes beállítani a projektor valós (mért) fényerejét a csúszkával. Többre semmiképpen ne állítsd, mert dinamikátlan lesz a kép. Alacsonyabb értékkel lehet próbálkozni, mert a sötét jelenetek jobbak lesznek. Viszont a világos képrészletek ez esetben clippelnek (pl. fehér ing vagy a felhő rajzolata egybemosódik). Talán ez a legfontosabb beállítás tone mappinghoz.
-
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #58964 üzenetére
MadVRel azért bele lehet szaladni erőforrás zabáló beállításokba. Én jó ideje már az mpc video renderrel végzek hdr/sdr konverziót és töredék gépigénnyel megoldja úgy, hogy nem mondom meg, hogy most madvr vagy mpcvr konverziót nézek. Ha más finomhangolás nem kell sztem felesleges a madvr. Mpcvr vígan elmegy egy alaplapi R3 5300G APU-val némán 4Kn is.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
spiky03 #58956 üzenetére
Újratelepítés előtt a VGA-t próbáld ki egy másik gépben is....
VGA memória hiba szokott okozni képernyő csíkozást.
Ha másik PC-ben sem indul, vagy csíkoz , akkor meg is van a bűnös.
Vagy a másik verzió, hogy szerzel / kölcsön kérsz egy VGA-t és berakod a gépedbe.....ha a kölcsön VGA-val elindul a géped és a kép is jó , akkor is megvan a bűnös.... -
-
Khaosz55
addikt
válasz
spiky03 #58879 üzenetére
Nem vagyok PC guru alkatrészek terén, összerakom, de amikor veszek valami van itt megfelelő fórum, hogy megkérdezzem jó-e.
Nekem a következő tűnik fel. A képen látok egy partiot és két kingston hyperX memóriát.
1. Vagy 2 vagy 4db memóriamodult kell berakni. 3 memória modul esetén nincs dual channel memória kihasználás! Alapban a memóriát Dual chanelben használjuk. A leírásban a 2 memória esetén A2 és B2 helyre kell rakni a modulokat. Az hogy jók-e ezek amemóriák AMD-hez majd megmondják az okosok megfelelő fórumban.2. Nagyon ajánlott ugyan olyan memória modult bele rakni. Hiába ugyan az a MHz ha másimilyen a memóriamodulok késleltetése az okozhat bőven kék halált.
Itt van az alaplap leírásból vágtam ki !
Tehát a 2. (A2) és 4. helyre (B2) kell rakni, vagy 4 ugyan olyat.
3. 120Gb-os modul mára már karcsú kicsit a windows-hoz. Erre film nem fog felférni. A windows egy külön állatfaj, amikor felrakod akkor csak 40-50 giga két év múlva meg a duplája. Minden esetre a SSD-m kell 10% szabad helyet hagyni, fullra nem lehet pakolni.
Én tuti minimum 256-os SSD-t raknék, de lehet inkább 1BT-t. Akkor még pár film is elfér rajta.4. Az előző géped tápegységét szerintem cseréld le. Lehet nem is jó ehhez, de ahogy ismerem a célgépeket a legócskábbat rakják bele.
-
Khaosz55
addikt
válasz
spiky03 #58833 üzenetére
Nem volt neked anno Arcam erősítőd diraccal? Vagy Anhtem-ed volt? Mi volt azzal a gond? Kellett volna venni hozzá venni egy 5 csatornás végfokot ha kevésnek tartod a power aztán csókolom, de szerintem hangsugárzóidhoz egy AVR is elég.
Persze csinálsz amit akarsz, te dolgod, de lassan több a gond mint az élvezet... -
Khaosz55
addikt
válasz
spiky03 #58824 üzenetére
Én megmondtam anno, normális táp ház és alaplap onnan lehet építkezni. Ez a csoda kb semmilyen szinten nem fejleszthető. Olcsó húsnak....
Kellet volna anno venni egy használt gamer PC-t jó áron ami akkori kornak normális perifériáiból van összepakolva.
Mindig így kezdődik, kell a tápcsere, meg laplap csere meg ház csere. -
Alien!
senior tag
válasz
spiky03 #58824 üzenetére
Esetleg egy sata - 6pin vagy 8 pin (nem tudom melyik kell) átalakítóval megróbálhatsz lehúzni egy ágat a VGA-hoz, hátha elbírja a táp. Én így használok egy gtx1650et egy HP 800 G3 géppel, mondjuk ki is van csontozva rendesen.
-
spiky03
veterán
válasz
spiky03 #58757 üzenetére
Hát sajnos nem nyertünk
A VGAt nem lehet belerakni a meglévő alaplapba mert nincs hova bekötni a tápot neki. Meg a táp is ilyen gyári a házban nem is lehet cserélni.
Szóval kellene új ház meg alaplap, ha szeretném használni a kártyát.
Kolléga tudna adni alaplapot meg ramot. De abba az alaplapba meg vsz nem jó a meglévő procim.Szóval lehet elengedem ezt a MadVres a mókát. Nem tudom ér e annyit az egész, főleg, hogy többségben a streaminget nézem....
-
python1
veterán
válasz
spiky03 #58808 üzenetére
Most elgondolkodtam, de erőssen, hogy egy ilyet beszerzek és egy külső hangkártyát hozzá, így helyet és zajt spórolk, mondjuk veszítem a madvr lehetőségét így, vagy csak nagyon alapon tudom használni, az sem lenne rossz mondjuk.
Elgondolkodtam egy all in one gépen, amibe az összes végfokot is belehajigálom, így rengeteg helyet spórolnék meg. -
Smiley
addikt
válasz
spiky03 #58756 üzenetére
Ez a trend... Ez ellen felesleg lázadni, ők meg azt nem értik meg hogy neked minek kell ez az egész. Nekik elég egy bt füles meg egy iPhone és kész, és minden tök jól szól rajta.
Én is ezt csinálom, fizetek pár streaminget ha meg tényleg valamit meg akarok nézni normálisan akkor torrent.
-
-
Smiley
addikt
válasz
spiky03 #58752 üzenetére
Gondolom folyamatosan nezik a statisztikakat, ahol pedig az latszik, hogy az emberek 90%-a mobilon hasznalja. Vezeto pozicioban te is arra fokuszalnal, hogy ott legyen a legjobb az elmeny. Azt hogy van 0.1% aki szeretne nagy TV-n es 5.1-ben hallgatni, hat az nem igazan fogja oket meghatni.
-
MasterMark
titán
válasz
spiky03 #58708 üzenetére
Ja, hogy az a splitteren van.
A hangkártya magától nem fogja a bemenetet kiadni a kimeneten, csak ha te ezt szoftveresen beállítod ahogy az előbb írtam.
5.1 csak Dolby vagy DTS lehet optikain, de azt nem fogod tudni szerintem olyan egyszerűen továbbadni a kimenetre. Előszőr sztereó PCM szóljon, utána lehet próbálgatni.
-
MasterMark
titán
válasz
spiky03 #58706 üzenetére
Xboxon be lehet állítani, hogy a hangkimenet pcm sztereó legyen, arra állítsd.
Ha jól értem nem is tudod mit kéne PC-n állítani, hogy egyáltalán halld a hangot? Vagy ez hardveresen tovább tudja adni a bemenet hangját a kimenetre? Azt jelentené amit írtál, hogy Pass-ra van állítva? Ez hol van állítva?
Legegyszerűbb bemenni a windows hangbeállításokba, ott a bemenetnél benyomod a figyelést, ott kiválasztod melyik kimeneten menjen ki, és akkor fog szólni real-time, de szoftveresen szóval késéssel.
-
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
spiky03 #58578 üzenetére
Akkor tisztázzunk már: csak a Stick-et használnád és csak a streaming app-okkal, "lokál" lejátszásra pedig nem kellene? (A Kodi csak arra vonatkozott, ezt írtam is).
Nem PCM-re kell állítani a Stick-et, hanem hogy minden ismert hangformátumot "átengedjen". De ez nem ide való téma, hanem a Fire TV-s Topic-ba, ott kérdezd meg.
Ettől még lehet a Spitter is ludas, lehet optikain csak PCM 2.0-át tud kiengedni, de ezt így ennyiből nem lehet tudni. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
spiky03 #58576 üzenetére
Azért próbáltam a stickel mert ott ugye rendes minőségen jönnek a streamingek, nem úgy mint pl a kodiban, vagy a böngészőben.-> Ez megint most mire vonatkozik? A Kodi-val a Stick-en lokál lejátszásra ugyan olyan minőséget kapsz, mit a streaming app-okkal. Ehhez persze a megfelelő Kodi-t kell felrakni hozzá, erről bővebben a Fire TV-s topic-ban olvashatsz.
De most megint nem érteni, hogy mit akarsz. Így akarod?: Stick->Splitter optikai kimenete->PC hangkártya->Végfog? Vagy mi az elképzelés?
A leírás szerint a Spltter-nek tudnia kell 5.1-ig a DD-t és a DTS-t az optikain is. Lehet a Stick-en kellene beállítani, hogy ne 2.0-ás PCM-et küldjön.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
spiky03 #58574 üzenetére
Nem, az az ikon kiír minden fontosabb infót és minden hangsávról, ami a video file-ban van, ott is lehet átváltogatni köztük. De ha megnézted volna, akkor ezt már tudnád.
De most hogy jön ide (a HTPC Topic-ba) a Firestick? Teljesen más állatfaj, mint egy HTPC, ott a Kodi-ban lejátszás közben felhozod az alsó menüt és a jobb oldali hangsávválasztó ikonnal tudod elérni ezeket. Amúgy lehet az a HDMi elosztó nem tud átengedni pl. DD, vagy DTS hangsávot, milyen típus ez pontosan, linket tudsz hozzá? A Kodi-ban be van pipálva az audio átengedés?
Ja most olvasom, hogy Prime. Akkor ott a HDMI splitter lesz a ludas. A streaming app-okból egyenesen DD-s többcsatornás hangsávot kellene küldeni a Stick-nek. A Splitter valószínűleg lekonvertálja 2.0-ás PCM-re. Ha közvetlen dugod a TV-be az erősítőbe a Stick-et, akkor gondlomom ott már sokcsatornás DD-t jelez ki?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
spiky03 #58572 üzenetére
Az itten összefoglalót olvasd el, állíts be mindent és az MPC-BE-vel meg lesz, amit akarsz. ("AUD" ikon az alsó sávban).
-
-
-
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
spiky03 #57821 üzenetére
A képet a Kodi-ban nem kell babrálni alapesetben, minden az alapbeállításon jó. Nem lehet, hogy neked van ott elállítva valami? Próbáld alaphelyzetbe hozni, vagy újra installálni. Gondlom az FHD videó nem HDR-es volt, igaz? Abban az esetben lehet nagyon fakó a kép, ha HDR-es videó esetén nincs HDR-es megjelenítő, vagy ki van kapcsolva a rendszerben a HDR.
A hang meg akkor egy AVR-be megy? A Kodi-ban a hangbeállításoknál kapcsold be a "passthrough"-t, azaz a "hangátengedést".
-
Khaosz55
addikt
válasz
spiky03 #57789 üzenetére
Ahogy írták azért volt fakó a kép mert kiküldte a HDR-t a projektor meg nem tudja. Ehhez kell a madvr konverzió. MPC video renderel is tudja a konverziót, de nincs annyi állátási lehetőség mint a madvr esetében. Amikor meg felraktad a madvrt akkor meg majd jön még 20 kérdés kb.
-
python1
veterán
válasz
spiky03 #57789 üzenetére
Madvr-t töltsd le és telepítsd, vagy MPCVR (Itt a leírás) és a legújabb MPCHC 2.1.2-es vrzió is.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
spiky03 #57789 üzenetére
MPC-BE+MPC Video Renderer kell hozzá, nem a sima MPCHC, az meg csak MadVR-el tudja, azt külön föl kell rakni hozzá és beállítani. De manapság már jobb az MPC-BE+MPC Renderer. Amúgy a kép egyik esetben sem lesz DV, csak HDR. Asztali PC-ken nincs még DV, legföljebb DV->HDR konverzió, de akkor meg sima HDR lesz.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
spiky03 #57658 üzenetére
Ha a HDR is kell, akkor csak 7.Gen-es Core prociktól támogatott IGP szinten.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
spiky03 #57512 üzenetére
A HD hangokhoz az kell, hogy beállítások, belső szűrők, audio szűrő (vagy dekóder? Mindegy, alul van), és ki kell mindet pipálni. 24p-t videokártyán kell beállítani, lejátszóban mindenféle baj volt már belőle. Mondjuk én SVP-t használok, nekem annyi a film, amennyi a kijelző.
-
Visormail
addikt
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
spiky03 #57251 üzenetére
Azért nem mindegy, hogy pyton mit hajt vele,ésge mit fogsz.
Tamoot kellene megkérdezni, ő hajt aszem ultit vele, nem hinném hogy kikötött ventikkel,csak cserélte hallkabra.
Főleg alacsony hangerőnél tud zavaró lenni.
Én az 5.0-át egy darab A/b osztályú végfokkal hajtom.
Az Ultikat külön egy 2 csatis"D" osztályúval. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Elektromos autók - motorok
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Hamarosan megjön az ASUS házak új zászlóshajója
- Formula-1
- sziku69: Szólánc.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia
- Bezámítás! Lenovo IdaPad Gaming 3 Gamer notebook - R5 7535HS 16GB DDR5 512GB SSD RTX 3050 6GBB WIN11
- Dell 14 Latitude 9410 FHD IPS 2in1 Touch i7-10610U 4.9Ghz 16GB 512GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest