- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Turbo73
tag
válasz
BIGi75 #58972 üzenetére
Elgondolkoztam azon, amit írtál. Az nem lehet, hogy szerinted jó az MPC video render, én meg ekkora különbséget látok. Amikor én szenvedtem vele, még egy sokkal korábbi verzió volt, azon például nem is lehet beállítani a kijelző max fényerejét. Úgy látszik, hogy erre a fejlesztők is rájöttek, hogy így szar, ezért bele implementálták. Ha lesz időm, le fogom tölteni az új verzióját, és adok neki még egy esélyt, összehasonlítva a MadVR produkciójával.
-
spiky03
veterán
-
spiky03
veterán
válasz
BIGi75 #58989 üzenetére
Tegnap megkérdeztem a ChatGPT-t, hogy milyen beállításokat ajánl a jelenlegi gépemhez a MadVRben meg a jelenleg használt MPC Video Renderer-ben.
Valamint megkérdeztem a tervezett gépemről mi a véleménye.Ezeket dobta:
A jelenlegi hardvered korlátozott teljesítményű MadVR szempontjából, főleg az Intel HD grafika miatt. A legjobb Full HD beállításokhoz érdemes az alábbiakat próbálni:
Alapbeállítások (Full HD megjelenítéshez)
1. Scaling algorithms (nagyítás/kicsinyítés):
- Luma upscaling: Lanczos (3 taps) vagy Jinc (Ha szaggat, akkor próbáld Bicubic 75-öt)
- Chroma upscaling: Bicubic 75 vagy SoftCubic 70
- Downscaling: Lanczos (3 taps) vagy Bicubic 75
2. Artifact Reduction:
- Debanding: Közepes értékekkel (Low-Medium), ha a forrásanyag zajos vagy banding problémás.
3. Smooth Motion:
- Ha a film 24p, de a kijelződ 60 Hz-en működik, érdemes enable smooth motion only if display refresh rate is not multiple of movie frame rate opciót bekapcsolni.
4. Dithering:
- Ordered dithering vagy Error Diffusion 1, de ha a teljesítmény nem elég, akkor válaszd a legegyszerűbbet (Random Dithering).
HDR to SDR konverzió (ha kipróbálnád)
Ha a későbbi projektorod SDR-es és HDR tartalmakat akarsz nézni, próbálhatod a következő beállításokat:
- Passthrough HDR content to display (Ha a TV/projektor HDR-t kezel)
- Ha SDR kijelződ van, akkor:
- tone map HDR using pixel shaders
- target peak nits: 150-200 nits (plazmánál) vagy projektornál 100-120 nits
- color tweaks: Játék az „HDR saturation” értékekkel, hogy ne fakuljanak ki a színek.
Mivel az Intel HD Graphics nem túl erős MadVR-hoz, a komplexebb beállítások, mint NGU scaling vagy komolyabb HDR tone mapping, valószínűleg szaggatni fognak. Ha a HDR to SDR konverzió nem fut simán, akkor érdemes egy erősebb GPU (pl. Nvidia GTX 1660 Super vagy annál jobb) beszerzésén gondolkodni.Ezt pedig a tervezett gépre írta:
Igen, ezen a konfiguráción már sokkal jobban fog működni a MadVR! A GTX 1660 Super elég erős ahhoz, hogy akár NGU élesítést is használhass HD -> 1080p felskálázásra, és a HDR to SDR konverzió is gördülékenyen fog menni.
Javasolt MadVR beállítások ezen a gépen
1. Scaling (nagyítás/kicsinyítés):
- Luma upscaling: NGU Sharp (High) vagy Very High, ha bírja a GPU
- Chroma upscaling: NGU Standard vagy Bicubic 75
- Downscaling: Lanczos 3 vagy SSIM 1D 100%
2. HDR to SDR konverzió:
- tone map HDR using pixel shaders
- target peak nits: 150-200 nits (TV-hez), projektor esetén 100-120 nits
- Highlight Recovery: közepes vagy magas
3. Artifact Reduction:
- Debanding: High, ha szükséges
- Dithering: Error Diffusion 1 vagy 2
4. Smooth Motion:
- Engedélyezd, ha a kijelződ nem tud natív 24 Hz-etEz meg az MPC-re a jelenlegi gépre:
1. Direct3D 11 ✅ (már be van kapcsolva, ez jó)
2. Texture format: Auto 8/10-bit Integer (jó így)
3. Chroma upsampling:
- Jelenleg: Catmull-Rom → Hagyhatod így, vagy válthatod Bicubic-ra, ha akadozna.
4. Upscaling:
- Jelenleg: Catmull-Rom → Bicubic vagy Lanczos 3 taps, ha a GPU bírja.
5. Downscaling:
- Jelenleg: Hamming → Jó így, de Bicubic 75 vagy Lanczos 3 taps kicsit élesebb lehet.
6. Use dithering ✅ (jó így, ne kapcsold ki)
7. Blend deinterlacing for YUV 4:2:0 ✅ (jó, ha interlaced videókat nézel)
HDR beállítások (ha HDR anyagot nézel SDR kijelzőn)
1. Passthrough to display ❌ (Ne legyen bekapcsolva, ha a kijelződ nem HDR)
2. Convert to SDR ✅ (Kapcsold be, ha HDR filmet nézel SDR kijelzőn)
3. SDR display nits: 125 (Jó plazma TV-hez, de 150-200 is lehet, ha fényesebb képet akarsz)Hagytam a nit értéket 125-ön.
Jól mondta?
-
spiky03
veterán
válasz
BIGi75 #58989 üzenetére
Köszönöm szépen neked is az infókat.
Rendben majd megkérdezem a ChatGPT is, más témában is kérdeztem már és segített, meg amúgyis egyáltalán nem vagyok otthon a MadVrben.Valamint állíthatom a beállításokat.
Gondolom azért várjam meg vele a projektort (LS3/LE5), mert ugye az lesz a fő megjelenítő.
-
spiky03
veterán
válasz
BIGi75 #58985 üzenetére
Rendben, köszi este megcsinálom ezeket a beállításokat.
Nincs HDR képes megjelenítőm.
A plazma még jó pár éve be lett kalibrálva, sajnos nincs meg, hogy mennyi volt akkor a nit értéke.A többi érték az maradhat azon, amin most van?
Mert nálad upscaling és downscaling is más. -
spiky03
veterán
válasz
BIGi75 #58978 üzenetére
Köszönöm ezt is.
Jelenleg csak sima SDRe használom plazma tvn. Még nincs projektor, ha minden jól alakul akkor 1-2 hét múlva lesz.Gondolom ezt a nit értéket kalibrálással tudom meg csak? Vagy honnan lehet kideríteni?
Valamint ha van tvn is használva majd nem csak projekton akkor van értelme állítani? -
Turbo73
tag
válasz
BIGi75 #58972 üzenetére
Pedig nincs benne semmi túlzás. Ha minőség különbséget zongorázni tudnám, akkor zongora művész lennék. Még a Zidoo médialejátszóm is jobban oldja meg a HDR-SDR konverziót, pedig az is szar. Ha meg valaki nem látja a különbséget, annak meg tök mindegy mit-hogyan néz. (Szerencsés ember, egy csomó pénzt nem kell elköltenie ilyen marhaságokra
)
-
spiky03
veterán
válasz
BIGi75 #58967 üzenetére
Köszönöm az infót.
Leszedtem és feltettem a renderelt, beállításokkal nem kellett "szenvedni" mert kb minden úgy volt ahogy az összefoglalóban.
Így most már rendben van a kép, már nem fakó
A HDR to SDRt nem próbáltam még.Valamint a gép újra rakás után nem raktam vissza a külső hangkártyahoz tartozó progit és úgy néz ki visszatért a hangerő is
Tesztelni még nem tudtam rendesen, holnap tudom majd ha minden jól megy, amikor nincs a család itthon.Igaz újra kell mérni majd a Cavernel, mert a korábban mért adatok a szoftverrel történt, amikor fent volt az ADAhoz.
Közben a korábban jelezett kép elszíneződési probléma is megvan. Az hozza helyre csak ha 2x ki-be kapcsolom a HDMI splittert. Vsz akkor ez az a HDMI handshake probléma lesz...vagy az alaplapi videó kártya nem nagyon szereti ezt a splittert. Mert a szintén a splitterbe dugott firesticknek jó a képe akkor is amikor a PCn "elszíneződik".
-
-
Turbo73
tag
válasz
BIGi75 #58965 üzenetére
Az igaz, hogy az MPC video render töredék gépigénnyel megoldja a feladatot. De, hogy nincs minőségben különbség, azt erőteljesen vitatnám. 2 órát játszottam az MPC VR beállításával, hogy legalább nézhető képet kapjak, de esélytelen. Konkrétan ugyanaz a tartalom sima SDR-ben minden téren sokkal jobban nézett ki, szebb színek, jobb kontraszt, jobb dinamika. MadVR-el viszont 100%-ig ki tudom használni a projektor képességeit, és überkirály a végeredmény. Tévé esetén egyáltalán nem is értem, hogy miért van erre szükség, a tévék eleve jól hozzák a HDR-t natívban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged