- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Nem lesz iPhone 19
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 17 - alap
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- iPhone topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen okostelefont vegyek?
Aktív témák
-
válasz
Gabonetta #839 üzenetére
A legfontosabb, amire az AVDH-t használtuk, talán a meghatalmazások (ritkábban a megbízások) adása volt. Ha van meghatalmazás, tudok dolgozni, nélküle ez már nagyon kérdéses. Idén már buktam így egy ügyet, amelyik nagyon testhez álló lett volna, és hosszú távú megbízást jelenthetett volna. Aznap kellett volna beadnom valamit egy kétszáz kilométerre lakó ügyfél számára. Az AVDH-val az ilyesmi rutinszerűen ment, nélküle annyit tudtam csinálni, hogy kerestem gyorsan egy, az ügyfél számára elérhető kollégát.
Nagyon sok az olyan egyoldalú nyilatkozat, amelyik nem feltétlenül az ügy alapját képezi, de az eljárásban nagyon fontos. Rengeteg kilométer utazás és komoly papírmennyiség (egyébként tök feleslegesen kinyomtatott és tárolt) keletkezett már az idén is csak az AVDH hiánya miatt.
Ezek az iratok lehetnek az adott ügyben érdemben felhasználtak, de tisztán technikaiak is, amikor a háttérkommunikációban, eljárási utasítások, tájékoztatás terén rettenetesen hasznos az utólagos letagadhatatlanság biztosítása. Nemrégiben zárult le egy elég komoly ügy, amelyben nagyon nagy szerepe volt az emailforgalomnak, és több emailt is egyértelműen manipuláltak. A szakértő pedig csak széttárta a kezét...
Szerződéskötésekre az AVDH nem igazán volt alkalmas, és nem is találkoztam talán ilyen jellegű felhasználással -- bár a egyébként egy kis macerával ez is megoldható, mivel elvben nem kell mindegyik félnek mindegyik példányt aláírnia. Ezzel kapcsolatban viszont szakmai fórumon ígértet kaptunk: mármint hogy az AVDH utódja már többszörös aláírásra is alkalmas lesz, az AVDH-hoz hasonlóan egyszerű használattal, azzal azonos érvényességi körben és reális keretek között ingyenesen.
Ez az ingyenességi / árkérdés egyébként szerintem amúgy is érdekes. Ez nyilván nem egy olcsó szolgáltatás, bár a határköltségei szépen zuhannak. Magáncélra szerintem indokolt az ingyenesség, üzleti célra pedig jobban skálázott árképzés.
MaCS
-
cocka
veterán
válasz
Gabonetta #569 üzenetére
Úgy érted, a 2016-2021 közt kiadott személyik másképp néznek ki, mint a 2021-2024 közt kiadottak?
És mik ezek a különböző vizuális elemek? Mert ugye ha lejárat vagy kényszer miatt újat kell csináltatnom, a régit automatikusan elveszik, tehát összehasonlítási alapom se lehet. (max. ha beszkennelem a régit)
Mellesleg nem tudom a régit miért kell feszt elvenni, mintha nálam nem lenne biztonságban, meg mintha nem lenne rágravírozva egy lejárati dátum vagy mintha nem lehetne a kinézetéből arra következtetni, hogy mikori.
A 2001-2016 közt kiadottak még normálisan néztek ki. Kisebb képpel, összességében szebb designnal. Ezek a mostani babakék fakó szarok, óriási képpel, mini adatokkal szerintem senkinek nem tetszenek, még tán a tervező(k)nek se. -
válasz
Gabonetta #549 üzenetére
Próbálok összefoglalóan reagálni.
Alapvetően egyetértek Veled, és jó lenne, ha ez a fajta gondolatmenet érvényesülne.
De mi itt sajnos (szerencsére) nem azok közé a százezrek közé tartozunk, akik a probléma lényegét képezik. (Legalábbis részben.)
A vezérkönyvelő két szempontból is előnyben van velünk szemben: ismeri a százezres léptékű problémát és annak alanyait, valamint tájékozott az informatikai és jogi fejlesztések terén. (És reményeim szerint nem ostoba.)
Nem tudom, hogy mit hiányol az Ügyfélkapu+-ban, de egyrészt tételezzük fel, hogy ő tudja, másrészt most nem ez a legfontosabb.
A lényeg az, hogy így vagy úgy, de kialakult egy olyan helyzet, amelyben a tömeges informatikai (és egyéb) tájékozatlanság és inkompetencia miatt rohadtul helytelen gyakorlat uralkodik, amelyik ráadásul zsákutcát jelent.
Ehhez képest jön (bekövetkezett) egy, a fennálló helyzetet és az emberi realitásokat figyelmen kívül hagyó, ráadásul áldozatokat követelő és nem túl jól kivitelezett változás, amelyik ugyan jó irányba mutat, , csak éppen a jelzett sebekből vérzik.
Én úgy látom, hogy éppen ez a helyzet és a probléma.
A rendelkezésre álló idő azért rövid, mert évtizedes, szemléletbeli lemaradást kellene valahogy ledolgozni. Ráadásul az egyik, éppen lassan elfogadott, elvben ugyan hibás, de a gyakorlatban működő, ugródeszkaként is felfogható megoldást húzzák ki a bizonytalanok lába alól is (AVDH). Ez pedig nem csak napi működési problémákat és veszteséget okoz, hanem a megszerzett szemléletet és bizalmat is komolyan erodálja.
Szerintem a váltás koncepciója eleve hibás, a realitásokat figyelmen kívül hagyó volt. Rövid idő, és főleg érdemi tájékoztatást, oktatást nélkülöző átmeneti időszakot biztosított, nem mutatva meg az elvárt eljárási rendszert és annak használatát -- azoknak, akiknek haloványan sem voltak meg az alapjaik ennek a befogadására. De sajnos a tervezett menetrend is a MÁV szintjén lett teljesítve. Szerintem legalább fél, de inkább egy év kellett volna a DÁP-os aláírás és az AVDH együttes használatára. Ehhez képest hézag van köztük.
A DÁP ráadásul nem váltja ki az AVDH-t. Sőt, a bizalmi szolgáltatók megoldásai sem, hiszen nem csak drágák, hanem máshogy és bonyolultabban is működnek -- ami tömegesen teszi őket elérhetetlenné. Már közepes szintű mikrovállalkozásoknak is gondot okoz, és akkor még százezres létszám van lejjebb.
A DÁP egy funkcióhiányos béta, tehát el sem készült, plusz időt sem hagytak rá, tehát jelenleg semmire sem jó, mégis váltania kéne a beszántott, szélesebb felhasználású AVDH-t.
Az Ügyfélkapu bezárása ugyan szükségszerű, de nem veszi figyelembe azt, hogy funkcionálisan nincs előkészítve, és nem kezeli azt a problémát, ami eleve a helytelen használatához vezetett.
A forradalmi új ingatlanügyi rendszer kb. harmadik halasztásra sem tud beindulni, mivel nincs, és még jó ideig nem lesz meg hozzá a szükséges elektronikus aláírási rendszer.
A hivatalos bírósági és földhivatali tájékoztatás viszont még mindig egy korábbi, AVDH-s állapotot tükröz, ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy a bírósági és ingatlan-nyilvántartási állomány jelentős része sem kapott megfelelő tájékoztatást (nehogy oktatást), illetve amit kapott, az már elavult. Ügyvédség dettó, vagy még rosszabb...
Szóval szerintem ez a jelenlegi helyzet. A könyvelői alvezér ebből a saját területét látja, és nincs okom kételkedni a helyes helyzetértékelésében.
De legalább az Idomsoft vezére elégedett. A NetLock és a Microsec sem lehet szomorú...
MaCS
-
válasz
Gabonetta #541 üzenetére
Milyen hülyeségekre gondolsz? Ők azért elég jól látják a helyzetet a szuperprofi nagyvállalati felhasználótól a létminimum szélén egyensúlyozó kényszervállalkozóig lemenően.
A gond az, hogy hagyták kialakulni azt a gyakorlatot, hogy a könyvelő megkapja a jelszót, aztán az ügyfél nevében lép be. Ezt sosem értettem, nekem természetes is volt, hogy a könyvelőnek meghatalmazást adok, de valamiért nem csak félidióták körében terjedt a jelszóátadásos megoldás.
De a helyzet adott, az érintettek köre adott, ezzel kezdene kezdeni valamit.
Én nem látom a sok hülyeséget a cikkben -- illetve a hülyeség maga a helyzet, nem annak a leírása.
MaCS
-
válasz
Gabonetta #540 üzenetére
Igen, ez igaz. Az a bizonyos 1-1,5%-os penetráció elég gyalázatos...
De ennek messze nem csak a felhasználók közönyössége az oka. Némi tájékoztatás sem ártott volna. (Vö.: A kutya sem tudott róla.)
Olyannyira nem volt ez támogatott, hogy amikor a feleségemmel személyit csináltattunk, az ügyintéző szó szerint próbált minket lebeszélni az e-aláírásos e-személyiről! Végül mindkettőnkét el is rontották. Az enyém hibája azonnal látható volt, úgyhogy azt némi duzzogás kíséretében orvosolták, a feleségemé viszont egyszerűen csak nem működött. Szerveroldali hiba miatt, amit a tanúsítvány két éve alatt nem is sikerült nekik orvosolniuk!
Én személy szerint a bevezetésétől kezdve próbáltam népszerűsíteni a személyis aláírást, és gyakorlatilag mindenki, akinek mondtam, tőlem hallott róla először. Aztán az AVDH valóban elvitte a show-t, aminek meg is voltak az itt általunk ismert jó okai. Én is azt használtam, amikor a célnak megfelelt.
De normális esetben szerintem lenne létjogosultsága egy e-személyis rendszernek. A DÁP mellett is.
MaCS
-
válasz
Gabonetta #539 üzenetére
Ezt tegnap pont ilyenkor én is megírtam. Meglátjuk, hogy ez a gyakorlatban hogyan fog érvényesülni, például, hogy egy bírósági iratbeadás során a rendszer elvisz-e AVDH-zni.
De az biztos, hogy az a nagyon is napi használatú funkció, hogy hivatalos ügybe új AVHD-s iratot vigyünk be, megszűnik, aminek viszont simán lehetnek fájdalmas következményei.
MaCS
-
-
cocka
veterán
válasz
Gabonetta #507 üzenetére
Boldogabb új évet!
Aztán 16-a után legalább ezen az oldalon:
https://ugyfelkapu.gov.hu/ (direkt nem linkesítem, hogy lássa mindenki!)
be lehet majd lépni sima ügyfélkapuval ügyfélkapu+ regelése miatt vagy esetleg méltóztatnak meghagyni az e-személyis bejelentkezést, aminek a megszüntetését SEMMI nem indokolja?!
-
válasz
Gabonetta #511 üzenetére
Szerintem meg a következő mellett ne menjünk el:
Amint írtam, ügyvédeknél több hivatalos tájékoztatás, egyebek mellett kifejezetten szakmai vizsga is tartalmazta az AVDH-t, mint a jövőben használandó aláírási eljárást.
Amint írtam, én még tegnapelőtt is úgy vizsgáztam a kamara ingatlaneljárási vizsgáján, amelynek kérdéseit a Miniszterelnökség szakterületért felelős vezetője állította össze, hogy az új ingatlaneljárásokban is AVDH-val kell aláírni.
Több, szintén hivatalos tájékoztató és tananyag tartalmazza azt, hogy az AVDH-val egyidejűleg lesz bevezetve vele egyenértékű, ingyenes, egyszerűen használható aláírási lehetőség, ami ugyanazt fogja tudni, csak annyi lesz a különbség, hogy mivel megfelel az eIDAS-nak, nem fog Magyarországra korlátozódni.
Továbbá tekintettel arra, hogy maga az új ingatlan-nyilvántartási rendszer is már többször is halasztva lett, és jelenleg is határozatlan függőben van a kötelező használatának a bevezetése, szerintem az egyszeri, számítógépes dolgokhoz nem értő ügyvéd baromira joggal feltételezte, hogy mindezzel összhangban az AVDH-t sem fogják minden folytatás nélkül lekapcsolni.
Én speciel tudtam, de én ezen a területen különleges helyzetben vagyok. Amúgy pedig, bevallom, én is meg voltam győződve arról, hogy jó magyar szokás szerint az utolsó pillanatban ebben a történetben is lesz még egy csavar, mert egyszerűen lehetetlennek tartottam, hogy kb. 5 millió embertől ilyen idióta megoldással elvegyenek ilyen rohadtul hasznos, bevált, sőt, éppen az állami oldal által (joggal) szorgalmazott megoldást.
Számtalan olyan eset volt, amikor valamit már előre tudtunk, sőt, komoly döntéseket hoztunk ez alapján, aztán nem lett belőle semmi (utolsó napon hozott jogszabály-módosítással) -- pedig a teljesülés volt az ésszerű út. Most a teljesülés az agyrém, minden ellene szólt.
Senki sem hitte el, hogy gyakorlatilag egy országot határozatlan időre elektronikus aláírás nélkül fognak hagyni 2025-ben, negyed századdal az elektronikus aláírási törvény meghozatala után. Hivatalosan cáfolták, hogy ez megtörténhetne.
Megtörtént.MaCS
UI: Egyébként kíváncsi vagyok, hogy hogyan alakulnak majd az elektronikus-aláírási díjak a jelen helyzet tiszteletére. Két éve kb. 50e Ft, tavaly már közel 60e Ft volt az ügyvédi aláírás, és a céges aláírások sem voltak sokkal olcsóbbak. Az a kényszervállalkozó, akinek eddig a befizetett adója ellenében ingyen megvolt az AVDH, ez most egy szemmel nagyon is látható, fájdalmas összeg lesz. Mivel a DÁP ugye (számos ígérettel ellentétben) ilyen szempontból nem fogja váltani az AVDH-t, azaz kizárólag magánszemélyként történő aláírást fog biztosítani. Tehát várhatóan százezrek fognak hirtelen kopogni a bizalmi szolgáltatóknál egy olyan szolgáltatásért, amire ilyen feltételekkel nem is szabadna, hogy szükségük legyen.
-
válasz
Gabonetta #507 üzenetére
"Az AVDH-hoz: miért nem "vásárolnak" piaci szolgáltatótól elektronikus aláírást?"
Talán azért, mert eddig ingyen volt, és most nem kevés pénzt kéne adni érte, személyes, elzarándokolós ügyintézéssel.
Ráadásul, a hivatalos tájékoztatás szerint működnie kellene az AVDH-nak.Meg aztán, akinek most jár le egy iratbeadási határideje, az mégis honnan akasszon le hirtelenjében egy piaci aláírást?
A népek piaci tájékozatlanságával tökéletesen egyetértek. Csak azt nem értem, hogy erről miért nem kapnak eleve a kormányablakban tájékoztatást. Az is érdekes, hogy amíg a DÁP-regisztrációval nulláról indulva írd és mondd 3 perc alatt végeztünk, az ügyfélkapu+-osok 10-12 percig ültek az ügyintézőnél.
Az meg már csak hab a tortán, hogy a DÁP első indulásánál az a hír fogadja az újdonsült felhasználót, hogy az ősz második felétől elektronikus aláírásra is használhatja a DÁP-ot!
MaCS
-
válasz
Gabonetta #479 üzenetére
Maximálisan egyetértek. És még hosszú időre, amolyan átmeneti megoldásként (amint gyakorlatilag eddig is), látnám értelmét a korlátozott körben való alkalmazásának, elfogadásának. Hogy mondjuk eleve az állami ügyekben legyen használható.
Érdekesség: volt példa rá, hogy bíróság utasított el AVDH-val aláírt iratot. Aztán a bírósággal és az ügyféllel történt konzultáció alapján a kinyomtatás, tanúztatás, postázás, szkennelés és újbóli beadás (annak kísérő eljárásával) lett a nyerő megoldás. (Ami kb. bruttó egy munkanapot vett el az életünkből, tök feleslegesen. Beleértve a bírósági dolgozókat is.)
MaCS
-
válasz
Gabonetta #470 üzenetére
Igen, ezért is kérdeztem, hogy mi lesz az AVDH megszűnésével. Az ingatlanügyek egyelőre (határozatlan időre) haladékot kaptak.
De a DÁP igazából nem tud az AVDH helyébe lépni, hiszen messze nincs mindenkinek, és még jó ideig nem is lesz. Egyrészt, mert eleve baromi nagy a vele szemben tanúsított ellenérzés, másrészt, mert sokak számára egyáltalán nem olyan triviális elzarándokolni a kormányablakba (pláne, ha az három településsel odébb van) -- még akkor sem, ha egyébként nem elvből DÁP-szkeptikus.
Én a munkám során egy csomó ügyet azért tudtam megoldani, mert az ügyfeleknek egyszerű volt AVDH-val számomra elfogadható nyilatkozatot tenni és azt hozzám időveszteség nélkül eljuttatni. Holnaputántól borítékolhatóan bejönnek a komoly szívással járó, esetleg ténylegesen megoldhatatlan helyzetek az AVDH hiánya miatt.
MaCS
Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Futás, futópályák
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Házimozi belépő szinten
- Újjászületés: szombattól új szerverkörnyezetben a PROHARDVER! lapcsalád
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Path of Exile (ARPG)
- EAFC 26
- További aktív témák...
- Gombászkönyvek egyben
- EREDETI NINTENDO Pokemon Go Plus autocatcher dobozban eladó
- Logitech G513 Carbon Tactile DE (3) (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3407
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest