Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- MWC 2026: csápolt a robot, majd dobott egy hátraszaltót
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- MWC 2026: Kezünkben a minden tekintetben európai okostelefon
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- MWC 2026: Ha itthon is kapható lesz, a Z Fold becsukhat
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Akciófigyelő: Jelentős kedvezményekkel veheted meg a Xiaomi 17-eket
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
malwy
senior tag
Üdv!
Feltelepítettem ma a következő oprendszereket, tesztelés céljából.
Windows7 ésWindows 8 Consumer Preview
Utóbbi létrehozott egy szép grafikus bootloadert.
Majd feltelepítettem a Debiant.
Létrehozott egy Grubot, listájában a windowos loaderrel+saját magával.
Végül feltelepítettem a Chakra Projectet. Ez csinált újabb Grubot saját partíciójára, benne mindössze önmagával.Chakra projectben pacmannel leszedtem az os-probert,
/etc/default/grub -ba beleírtam
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
n edit /etc/grub.d/10_linux -ban kicseréltem
ezt:
linux ${rel_dirname}/${basename} root=${linux_root_device_thisversion} ro ${args}
erre:
linux ${rel_dirname}/${basename} root=${linux_root_device_thisversion} ro ${args} resume=`swapon -s | grep '/dev/sd.[0-9]' -o`Akartam futtatni a update-grub2-t, de nagy nehezen rájöttem, hogy csak update-grub van nekem, 2-es nélkül. Sikerült, újra van windowsos bejegyzésem, chakrás bejegyzések, debianos bejegyzéseim.
1. kérdés: hagyhatom a debiannal települt grubot ott és úgy ahol van, mivel így úgy sincs használva?
2. kérdés: Audiotrak Prodigy HD2 hangkártyám van (VIA Vinyl Envy24).
Chakra alatt megy a hang, debian alatt nem. Mi tévő legyek?Debianon alsa: 1.0.23+dfsg-2
ICE1724-nek felismerte, de IEC958 kapcsoló van csak, Multi track internal clock. Felül hangerőszabályzó sem működik, alsamixer sem. Hang sincs egyáltalán.
Olvastam, hogy a 4-es jumpert kell átrakni a hangkártyán és akkor működik linux alatt is a kártya. Viszont akkor windowson nem, vagyis más driverrel, berhelve, rosszu (így egyszerű via envy24 wdm-mel repeszt)
Mivel chakrán megy így is, jumperelés nélkül, gondolom debianon is meg lehet akkor oldani.
Próbálkozásnék 1.0.25ös alsára frissítéssel. Rengetegféle deb fellelhető, nem tudok melyik a megfelelő. Csomagkezelőben még csak a stable 1.0.23 van.
Csak nem tudom ez-e a hiba, megoldaná-e stb.Előre köszönöm válaszokat, most átnézek chakrára, meszakértem ott hogyan, milyen alsa kezeli a hangot.
Üdv: Ákos
UI: Előre félek a hardveres videógyorsítástól

Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- BestBuy topik
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Tesla topik
- Hobby rádiós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- eFootball
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Microsoft és egyéb dobozos retro szoftverek
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Dobozos ÚJ ASUS TUF 17 Ryzen 9 7940HS 16 GB DDR5 512 SSD RTX 4070 (8 GB) 2.5K 240Hz Garancia
- Apple MacBook Pro 16 (2021) 16GB / 1TB használt, szép állapot 90% akku - 136 ciklus
- Playstation 4 FAT 1 TB kontroller 6 hó garancia, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H110M i3 6100T 8GB DDR4 250GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Kolink Inspire K2 aRGB 400W
- GIGABYTE A520M DS3H AC vadiúj, 3 év névre szóló garancia, WiFi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest