- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Mobil flották
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #2965 üzenetére
Sokan nem, az biztos.
Egyszer Éder Iván mondta egy előadásán, hogy vannak már olyan nagy érzékenységű ccd és cmos eszközök, amik nagyon rövid expó alatt is elég halvány csillagokat tudnak megörökíteni, így akár egy dobsonnal is nagyon jó eredményeket lehet elérni. A neve azt hiszem, lucky imaging volt.
Természetesen nagyon drága eszközök ezek.A herschel-prizmád az milyen gyártmány? Rózsika? Scopium? Lacerta?
-
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2961 üzenetére
Ez nem feltétlenül igaz, hogy ne lehetne vele fotózni.
Lehet, de arra is rá kell készülni.
Létezik egy derotátor nevű célszerszám. Ami a kiválasztott zobjektum égi koordinátái, és az észlelés helye függvényében pillanatról pillanatra számolja a forgatás mértékét.
Van erre is számos arduino alapú projekt.
Gyakorlatilag fél kiló 3d nyomtatott motyó, egy léptető motor, egy vezérlő. [link], [link] -
popey37
addikt
válasz
popey37 #2946 üzenetére
Köszönjük foglalását!
A megrendelés részletei:Megrendelő neve: Laszlo Galambos
Megrendelés azonosítója: 100446Foglalás részletei:
Foglalás teljes ára: 30750 Ft
Most fizetett összeg: 30750 FtFoglalás kezdő dátuma: 2021/07/09
Foglalás végdátuma: 2021/07/12Lefoglalt szállástípus: Turistaház
Megadott preferencia: Katica Porta.kifizettem online az egészet.
azért nem variáltam a dátummal, mert akkor külön kellett volna foglalni mindkettőnknek és akkor fejenként lett volna 30k. igy meg csak 15/ kop. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #2931 üzenetére
Szerintem addigra mindenkinek kellene legyen.
En szoltam 2 haveromnak (az egyik novel jonne, igy osszesen 3), akik erdeklodnek valamennyire az amator csillagaszat irant (eddig mindig ok kisertek el eszlelni valamilyen permutacioban).
Termeszetesen a forumtagok elonyt elveznek veluk szemben, ha a szallas korlatos lenne. Azt kertem toluk ma dontsek el erdekli-e oket. -
popey37
addikt
válasz
popey37 #2923 üzenetére
csak mondom, a megadott időpontra zselic és környékén nincs szabad szállás csak horror áron.
én azt mondom, ha már megyünk, akkor Hortobágy.
el kéne dönteni, mert a szállások száma nem sok és folyamatosan fogy.persze az sem baj, ha nem megyünk 2 napra, bár egy éjjelre felesleges szerintem: egész nap utazás, este pakolászás-észlelés, reggel meg haza. nincs kedvem hulla fáradtan 2-300km-t vezetni.
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #2897 üzenetére
Az irány jó, szerintem a nyáron ezt összehozhatnánk. Kellene itt propagálni, hátha másnak is kedve támad velünk negyven plusszosokkal lógni az ég alatt.
Még akarok majd venni OIII-t és Hbétát is, meg egy herschell prizmát, mert a Naphoz elég az erkélyre kitennem a kukkert.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #2889 üzenetére
Azonos nagyításon: nagyobb apertúra --> több részlet.
Légköri viszonyoktól függetlenül.Szar a légkör? Akkor nem tudsz mondjuk 200x fölé menni. De miért érdekelne ez, ha alapból 60-120x nagyítás környékén kémlelem az eget?
Ha a hsz első bekezdésében lévő állításom nem igaz, és ugyan azt látod 200-as és 400-as apertúrával, kérlek egy szakmai cikkel támaszd alá. Szívesen elismerem ha tévedek ebben, de akkor bizonyítékkal alátámasztva cáfoljátok meg.
Természetesen nem városi égről beszélünk, hanem Bortle class 3-4-ről.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #2880 üzenetére
23-24% a kitakarasa a newtonoknak, amiket en nezek. pelda
Magyarorszagon szerintem a 300 feletti tavcsovek terjedeset az aruk is korlatozza.
Szerintem sokan szivesen elcserelnek nagyobbra amilyuk van, ha a hordozasat meg tudjak oldani.
Az SC elonye a grab & go, konnyu setup, egyszerubb maintenance, hatranya az ar.
1) 10"-es Dobson araert 5"-es GoTo SC-t lehet kapni.
2) 16"-es GoTo Dobson araert 11"-es GoTo SC-t lehet kapni.A 2)-es deal mondjuk erosen elgondolkodtato, az SC-t mennyivel egyszerubb szallitani mint egy akkora Dobsont.
Es a 11-es apertura is rengeteg mutat.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #2878 üzenetére
Newtonnak sincs semmi optikai hibája a kómán kívül, ami ráadásul szabad szemmel nem zavaró, csak fotózásnál. Pont ez a tükrös rendszer egyik előnye. Azonos apertúrával és nagyításon valszeg a newtonnak élesebb a képe, mint az SC-nek, a kisebb kitakarás miatt, csak erre gondoltam abban a hsz-ben.
Azt nem értem mitől lenne kihasználhatlan parasztvakítás a 400. Mindegy milyen magasan vagy, a 400mm apertúra mindig 4x annyi fényt fog gyűjteni mint a 200-as. Tegyük fel hogy nézed az M51-et 30x nagyításban mindkettővel. Melyikkel látsz majd több részletet? A 400-assal összehasonlíthatatlanul több részlet lesz.
Belegondolni is durva hogy a bolygók milyen élesek lehetnek vele.
-
válasz
popey37 #2870 üzenetére
50-es meg 80-as blendém van, 80-nal én nem láttam eltérést egy 72-es ED-hez képest (ez a 120-as optika amúgy is állat). Viszont 150x-es nagyításon már nagyon parkinzonos az aluláb meg a fogasléces focuser. A crayfordot megrendeltem, de a tripoddal gondban vagyok, egyben akarom fejleszteni a mechanikával, de EQ5 alá nincs értelme lőni, és akkor már goto is kéne, meg ha már goto, akkor már fotózni is kéne.... ehh... tudtam én, hogy ez lesz
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #2852 üzenetére
Ahogy nézem a ligh pollution mapet, bortle class 4-nél jobb nincsen BP 1 órás körzetében. Tarján és Galgamácsa sajnos nem jobbak a tegnapi spotnál. Ahol tegnap voltam is class 4 volt, ráadásul bezavartak közeli tanyák világításai is. Találtam egy jobb site viszont onnan nem messze:
Ez jóval messzebb van Kunszentmiklóstól es a közeli településektől is, mint az előző észlelőhelyem, szóval kicsivel jobb kell legyen.
Ha ennél is komolyabbat akarok, mondjuk bortle class 3-at, akkor el kell menni a Zselici Tájvédelmi körzetbe. Nyáron biztos menni fogok oda pár napra.
De ha vannak még class 3-as tippjeitek, hallgatom őket.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #2833 üzenetére
Enyémet már nem kell lökdösni, ilyen finoman állítható, amennyire csak kívánhatja valaki.
Na de majd beszámolok róla szombaton vagy vasárnap, a hétvégi észlelések után.
Már füzetbe összeírtam miket akarok megnézni, vettem piros biciklis lámpákat, teljes a felkészültség.
Amúgy egyszerű a dobsonosokat megérteni: visualra ez a legjobb.
-
-
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2740 üzenetére
Én max hármat mondtam volna elsőre. Az egyik készítőjevel (Schné Attila ha jól emlékszem a nevére) több Tarjánban tartott MTT alkalmával is volt módom egy egy jót beszélgetni. De mintha ő kettőt is készített volna.
Meteor cikk is volt róla. Sok esetben a brutális tubus tette nehézkessé a használatát emlékeim szerint. De az optika bizonyított minden esetben. -
válasz
popey37 #2726 üzenetére
Az meg nem igaz, hogy senki sem hallgat az itteniekre. Én az itteni tanácsok hatására vettem a 120-as akromátot mélyegezni. És szerintem mindenki egyetért abban, hogy az egy igencsak jó döntés (és jó tanács) volt. A méltán híres báriumokat pedig 4mm-es Lacerta UWA és 2"-os 23mm-es SW SkyPanorama oklik váltották, szintén itteni tanácsra.
Kéne is még egy 7mm-es meg egy 30mm-es is lassan, hogy komplett legyen a készlet...
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #2726 üzenetére
Örülök a tanácsnak, de én meg nem olvasom egész nap a fórumot. Mire olvastam amit írtál, rég meg volt véve az a 2 okulár.
Amúgy 2db FMC Plössl annyira azért nem szar üzlet 13000 forintért. Még akkor se ha lesznek később jobbak is.
Abban is igazad van, hogy a bolt csak rám akarta őket sózni, de nem bánom hogy végigjárom ezt az utat.
1000 forintért nem fogok szórakozni se az eladásukkal, ha tényleg ilyen szarok, mint írjátok, ki lesznek rakva a polcra dísznek, és emlékeztetőül.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #2714 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat, összecseng azzal amiket a boltban mondtak. Most még egyszerűbb plössl okulárokat vettem, de majd később lesznek upgradek. Ezért is döntöttem inkább a 200-as Skywatcher mellett, mert nem ez lesz a nagy költség. Cserébe ez sokkal többet mutat majd jó okulárokkal.
-
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #2709 üzenetére
Tudsz nekem linkelni egy példát? Nem találok tavcso.hu-n és tavcso-mikroszkop.hu-n. Lehet rossz helyen turkálok. Talán ez az?
Más kérdés: kicsaptam a kertben a távcsövet és pár apró vízcseppet láttam utána a főtükrén. Találtam egy angol cikket, hogy párakicsapódás lehet. Előtte a meleg szobában volt a távcső. Gondolom túl meleg volt a tükör a kinti időhöz képest. Akkor most retkes lett és megszívtam míg le nem lesz valahogy tisztítva?
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2696 üzenetére
Azóta is keres a BRFK, az Interpol, a KGB, az FBI, a CIA.
Szóval, eddig az volt, hogy vagy átvilágítottak egy csomagot, vagy nem, ami 22 euró alatti volt, azzal abszolút nem foglalkoztak. 2 ízben rendeltem például ugyanazt a telefont. Első körben csont nélkül megkaptam, másodikat levámolták. Van ilyen. Ki nem nyitottak soha egyet sem, de vámeljárás alá került és nyilatkoznom kellett a csomag tartalmáról, stb. Június 1-től viszont automatikusan mindent, ami unión kívülről jön 27% áfával (és valamennyi kezelési költséggel) terhelnek majd.
vegyszer (#2705)
Szimpatikus. Azt nézem, hogy nagy részét lézerrel is ki lehetne vágni, körülbelül nagyon olcsón és 50-ed annyi idő alatt. -
-
-
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2674 üzenetére
Azért jegyezzük meg a jegyzőkönyv kedvéért, hogy egy akromátot, vagy épp apokromátot is lehet jusztírozni. De jellemzően nincsen rá szükség. De ha kofferben megy át egy transzatlanti úton (dobják/ütik/vágják) igenis szükség lehet rá.
Még meteor cikk is volt anno, hogy tán nullkilóméteres asszem apo jött látványosan ferde harmatsapkával, és bizony be kellett a durva állítást is lőni. Hát még a finomat.
Normális körülmények között erre persze nincsen szükség.És azt is érdemes megegyezni, hogy sok Newton elég jó jusztírtartó. Azaz egy BP - Tata úton minimálisan mászik el. Kell rajta hangolni, de nem nulláról.
-
válasz
popey37 #2674 üzenetére
Ha ez számít, én is popey mester útmutatására vettem a 120/600-as lencsés tubust, és nagy örömmel használom már "évek" óta. Első távcsőnek valóban kicsit overkill volt, de egy pillanatig sem bánom. Ha le-blendézem 85-re, akkor semennyit sem színez (ED apo-k szevasztok), de kis nagyításon 120-as átmérőben sem nagyon. Bolygászni is szoktam vele, Jupiter, Szaturnusz rendszeres áldozatok, és nagyon szép látvány mindig. Idén kap egy crayford tuningot is, mert megérdemli (csak kereső-papucsot el felejtsek venni hozzá, különben mehetek kuyarashi kartárshoz, hogy faragjon nekem valamit
).
-
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2577 üzenetére
Az utolsó mondaton ott a pont és mindenki részéről meg is van az egyetértés.
Én nem ismerem az égboltot, ezért tudom, hogy milyen szívás tud lenni néha a tájékozódás és néha belegondolok, hogy milyen jó lett volna, ha apám, vagy más idősebb családtag érdeklődik a csillagászat iránt és akár szabad szemmel, vagy binokulárral megtanít dolgokat'. Nagyon nagy előny lett volna így felnőni, ebben élni.
-
kovisoft
őstag
válasz
popey37 #2574 üzenetére
Ha így nézzük, akkor a goto távcsövek világában miért is kellene ismerni az égboltot, hiszen a goto rendszer majd rááll a kiválasztott objektumra. Tovább menve: miért is kellene saját távcső és fotófelszerelés, hiszen vannak az interneten elérhető robottávcsövek, amik ráadásul általában jóval nagyobb teljesítményűek az átlagos amatőrtávcsöveknél. Még tovább menve: egyáltalán minek lefényképezni valamit, amiről mások korábban már sokkal jobb minőségű felvételeket készítettek. (Aztán már csak egy lépés az, hogy egyáltalán minek nézegetni is ilyen képeket, hiszen mindegyiken csak fénypontok meg ködfoltok vannak.
) Széles a skála, nyilván egyéni preferencia, hogy kinek meddig terjed az érdeklődési szintje.
Ezzel együtt csatlakozom kuyarashi fórumtárshoz: mindenképpen vannak előnyei annak, ha az érdeklődő először megismeri az égboltot, és nem kezdi rögtön azzal, hogy beruház egy drága felszerelésre. Pl. lehet, hogy valakinek csalódás lesz az, hogy meg sem fogja tudni közelíteni a Hubble (vagy akár csak a legismertebb hazai asztrofotósok) által készített felvételek minőségét. És sokszor már a célobjektum kiválasztása is igényelhet bizonyos előismereteket (minimum azt, hogy tudjam, egyáltalán létezik egy ilyen objektum
).
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2574 üzenetére
Ezért mondtam én is, hogy nem feltétele, de inkább előny, mint hátrány az égi objektumok ismerete.
Szóval meg is értem, hogy miért kérdezed. Nyilván költői kérdés.Annyit korrigálnék, hogy a minőségi, értékelhető képekhez sem csak technika kell, hanem nagy mértékű tudás. Illetve a tapasztalat és a kitartás is nagyon sokat segít.
-
kovisoft
őstag
válasz
popey37 #2536 üzenetére
Akik visszaolvasnak, mind el tudják dönteni, milyen egy privát beszélgetés, ki "osztja az észt", ki akart már többször is elküldeni másokat a topikból, és egyáltalán hogy mi a különbség aközött, ha valaki szerint egy téma nem való a nyilvánosság elé, és aközött, ha másvalaki szerint bizonyos emberek "tolják el a biciklit" a topikból. Egy dolog egészen biztos: ez a stílus nagyon nem való ide.
Azt a logikai bukfencet már ne is említsük, hogy amikor megismétlem a mondandódat, akkor azt az én gondolataimnak állítod be...
-
kovisoft
őstag
válasz
popey37 #2533 üzenetére
"fiuk, ha nem tetszik el lehet tolni a biciklit."
Ez bizony nem szép dolog! Két ember privát beszélgetését folytatjátok nyilvánosan a topikban (egy darabig legalább kapcsolódott a csillagászathoz, de most már a számítógépekről folyik a témázgatás), és az húzzon innen, aki szerint ez nem ide való. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2525 üzenetére
Igen a Z220 a belépő a Workstation alatt. Egyébként mi a CPU-d?
Az enyémben egy 6 magos szerverproci van, az utódja már egész jó árban elérhető. Csak azért nem cseréltem még le, mert alig vagyok itthon és ez a 6/12 mag megfelel. 32 GB reg ram-om van, meg egy 8 GB-os MSI RX570.
Egyébként nem vagyok nagy AMD párti, de ez a kártya gyakorlatilag 42.000-embe került 2 éve, újonnan, 3 év garanciával.
Van egy nagyon ritka, RGB LED háttérvilágítású, széles színskálás LG monitorom, meg egy szintén széles skálás 27-es, QHD monitorom. A grafika miatt nekem fontos szempont a sok és pontos árnyalat. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2512 üzenetére
Persze nem bírtam feladni. De azt mondták, hogy csak jövőhéten érne oda.
Ha délelőtt mentem volna a Postára, akkor elsőbbségivel gondolom holnap megkaptad volna, de délelőtt még erősen meló volt.Egyébként nagyon pici ez a maszk. Remélem jó lesz!
Nem találom a régi generátort. -
-
kovisoft
őstag
válasz
popey37 #2486 üzenetére
Onnan ismerné, hogy az adatbázisában benne vannak a fényes (talán >2.5 mg) csillagok, ilyenből kevés van, és egyedi az egymáshoz képesti szögtávolságuk. Ne az ég alá vigyél ki és mutass egy csillagot, hanem mondj 3 szögtávolságot elegendően nagy pontossággal, és abból meg lehet mondani, hogy melyik 3 fényes csillagról van szó. Legalábbis én így értelmeztem az adott mechanika leírását, és megnéztem pár alignment videót is róla. És ha elolvasod a Makszutov oldalon a leírását, ott is ez van:
"A SkyAlign megoldásnak köszönhetően még a csillagokat sem kell ismernie, ahhoz hogy betanítsa a távcsövet."
-
kovisoft
őstag
válasz
popey37 #2483 üzenetére
Ennél a típusnál én úgy tudom, hogy nem kell név szerint beazonosítani a csillagot, sőt talán nem is lehet, hanem magától rájön a szögtávolságaik alapján, hogy melyik 3 lehet. Sőt talán még bolygót is lehet választani a betanításhoz, mert azoknak is ismeri a helyzetét az adott időpontban.
-
qqzs
őstag
válasz
popey37 #2479 üzenetére
Koszi a reszletes valaszt.
Eddigi par probaim alatt meg sose sikerult megvalositani a tokeletes keresest.ha jol emlekszem az elso beallitas hogy viszingesen alljon a harom lab szerintem itt csuszik el az egesz.
Ezutan a leirasban csak annyi van hogy valasszak ki harom barmelyik fenyes pontot az egbolton es allitsam a latomezo kozepebe. Ezutan tudna a keresest.
Par bolygot megtalaltam de kovetni mar nem tudta pontosan, mert par perc alatt kimaszott a latomezobol.Szerintetek a linken megadott 100ezres ar a valos vagy en fogtam ki 2 eve 50 korul vagy az a valos inkabb?
-
kovisoft
őstag
válasz
popey37 #2478 üzenetére
A pólusraállás az, amikor a távcső egyik forgástengelyét párhuzamosítod a Föld forgástengelyével. Nyilván van értelme minden olyan mechanika esetében, aminek a nevében benne van az "EQ", azaz van ekvatoriális üzemmódja. De ezekben a távcsövekben is csak EQ módban van értelme, AZ módban mit jelentene ez? Hogyan állítasz pólusra egy olyan távcsövet, aminek az egyik forgástengelye a zenitre mutat (és nem pont az Északi vagy a Déli Sarkon vagy
).
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2461 üzenetére
Az árakat majd kikalkulálom, de szerintem már plexire. Ezt, ilyen formában nem érné meg gyártani, mert a több körös festés és maszkolás, wax-olás miatt elég pepecselős. Tehát fekete plexi árat nézek majd. Persze ebbe is mehet gravír (már csak a céglogó és a méretjelölés miatt is), de hogy látszódjon, valamit bele kell kennem a gravírozásba. Például vmi piros wax-szerű anyagot, stb. Esetleg tamponnyomom, de azt épp most tanuljuk ki.
Ha egy héten belül nem állok elő árajánlattal, írj már rám megint!
A fejemben megmarad, de be kell ütemeznem, illetve minden mérettel kalkulálnom kell.
Napfóliához is csinálok foglalatot.
Sima ügy.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 64GB 1TB 5500M 8GB garanciával hibátlan működéssel
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest