Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • popey37

    addikt

    válasz Oppenheimer #2713 üzenetére

    én megint belevauzok kicsit az okulár témába, tapasztalatból.
    az okuláron nem szabad sporolni, mert egy gyengébb minőségű okli nagyon sokat ront az optikán. tudom, hogy a minőségi okulárok kissé drágák, de csak egyszer kell megvenni őket, esetleges tubus csere után azok megmaradnak.

    nekem 3 gyártó okulárjai vannak: Lacerta, ez a legjobb: 82 fokos látómező, egységes 16mm-es betekintés, nekem a 4mm-es van belőle. az 1200 mm fokuszhoz ez nálad 300x-os nagyitást jelentene barlow nélkül, felesleges, 5 vagy 7 mm ami ajánlott ekkora fokuszhoz.
    a másik oklim egy celestron 32mm, 55 fok látómező, 20mm betekintés, ez a mélyeges oklim, hibátlan.
    a 3. egy 3 mm-es SPLER, ez is nagyon jó, de egy évben 2-3 alkalomnál többet nem tudom használni, nincs hozzá jó ég.

    barlow lencsét ha lehet hagyd ki, ha mindenképpen akarsz egyet, akkor a Q-turret 2,25x barlowot ajánlom, nekem is az van: 2 féle nagyítás érhető el vele: 2,25 és széttekerve 1,6

    a tubusodhoz a legjobb okulár a Lacerta lenne, kicsit drága de nagyon megéri az árát és cserébe semmilyen optikai hibával nem terhelt: nincs szini hiba, faltól falig tűéles pontszerű csillagok/ bár ez nálad a newtonban nem lesz igy, a látómező széle felé kicsit komásodni fognak a csillagok, de ez a newton sajátossága. kiküszöbölhető egy kómakorrektorral, de vizuálishoz nem szükséges/.

    és még egy ötlet: a két bolt bazárjában nyugodtan nézelődhetsz oklik terén, ha van jó eladó, rá kell csapni, nem kell félni a használt okliktól. minden csillagász úgy vigyáz a cuccaira, mint a szeme világára.

    Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

Új hozzászólás Aktív témák