- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Mobil flották
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #3392 üzenetére
Aszittem' a vesémbe látsz.
Vezetésnél azt kéne megoldani, hogy a főkamerából bejövő adathalmazt részleteiben is feldolgozza a rendszer, így annak alapján meg mehetne a vezetés. Nem kellene külön kamera.
Tehát adott egy 300 mp-es expó. Menet közben, mondjuk másodpercenkénti intervallumokat külön kiemelne a vezetőegység, a processzora feldolgozná a jelet és ez alapján működne a vezetés. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #3389 üzenetére
Gyártani fogok egy akkuházat, amibe rakok komolyabb akkumulátort és kívülről lesz több kimenete, akár USB is és természetesen kapcsolóval és beépített töltővel, meg feszültségmérővel.
A jelenlegi kis aksinak az az előnye, hogy elfér a mechanika okulártartó tálcáján, így a tápkábel útja sem túl hosszú.
(Egyébként miből gondolod, hogy 7Ah-s az akku?-Mert amúgy' annyi.)
Oppenheimer #3390
Ennyi erővel lehetett volna 400-as, vagy 450-es is. Jó, 500 majd akkor, ha ezeket kipróbáltad. 35 centis kis szarnak mi értelme?Úgyis jön az autócsere. Ha lúd, legyen kövér! Ne szórakozz!
Viccelek. (Persze minden viccnek fele igaz.)
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #3368 üzenetére
Elég kirívó a véleményed, gyakorlatilag bárki megnézi, egyöntetűen el van alélva a produkciós minőségtől és tartalmi minőségtől. Kinek mi.
Nyilván a képei sajátok.... 🤦
Téma persze hogy túlzó, de nézd már meg a végén az összehasonlítást, mennyire versenyképes a eredményt hozott össze mindössze 6 órányi lucky imaging expoval.Távcsőépítési szál is nagyon izgalmas benne.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #3349 üzenetére
Ó hát van ennek egy technikája
Évek óta ezt használom, semmilyen kosz nincs sehol. Nem suvickolni kell vele, éves hányásfoltot eltávolítani, arra nem jó. Zsírfolt eltávolításra tökéletes ez az aktívszenes cucc, főleg észleléskor gyors megoldás, ott nem fogod szétkapni és mindenféle löttyben mosogatni az oklikat. Poros lencsét nem ezzel fogok tisztítani ez evidens.
-
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #3263 üzenetére
Na, eszembe jutott:
A 150-es TMB az f/8 fényereje miatt nem annyira optimális fotózni. Oké, hogy van felttener hozzá, de azzal is max f/6 a fényerő.
Mélyég fotózásra egy fasza 200/800-as newton tökéletes választás.
Bolygó fotózásra meg egy 300/1600-as newton egy jobb 2x barlowal. Hozzá egy nagyon érzékeny és gyors ccd-vel.
Vagyis így gondolom. A 150-es TMB meg marad vizualizálni.Mikor jön a cucc?
-
xcds
őstag
válasz
popey37 #3254 üzenetére
Most adjak oda nekik egy egyedi gyártású motoros fókuszírozót? Én elhajtanám magam vele az biztos a helyükben.
Biztos megoldanák, csak lehet annyiba kerülne, mint egy távcső, ha le kell hozzá gyártani valamit. Aki csinálta, nnak meg lehet van hozzá alkatrésze ill. könnyebben csinál vagy szerez gondolom. Aztán lehet, tévedek..
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #3241 üzenetére
Na jó, amatőrcsillagász fórumban ilyet megkérdezni, szerintem borítékolható is volt ez a végeredmény.
Ha tőlem kérded, akkor visszakérdeztem volna: fotózni vagy vizuálisan?
Ha vizuálisan, akkor szerintem ajánlottam volna egy 150/1200-as TMB-t!
Ha fotografikusan, akkor azt mondtam volna, hogy egy 300/1800-as newton, barlow 3x-es és egy bazi gyors ccd kamerával. -
Nimda
addikt
válasz
popey37 #3236 üzenetére
Nálam a csillagászat kicsit olyan mint a horgászat. Jó, jó, de azért mindenáron, mindennap nem csinálnám, nem akarnám minden szabadidőmet beleölni. Egyszerűen egy idő után unalmas lesz. Ezért nem lesz soha pl. csillagdám, bár ha egyszer nagyon gazdag leszek, talán.
Amikor kedvem tartja és az idő is engedi, kiélném benne magam.
Rengeteg hobbim van, ami pénzt és időt is igényel, mikor mihez van éppen kedvem -
Nimda
addikt
válasz
popey37 #3232 üzenetére
A profikkal nekem az a bajom, hogy van egy saját, értelmező nyelvezetük, ami miatt, szinte mindig a bonyolultabbik oldaláról közelítenek meg egy problémát (sarkítok: összetett matematikai számítások, közben meg csak egy alátét hiányzott valahonnan). Egymás között jól megértik egymást, de egy kezdő amatőr, egy másik amatőrrel lehet jobban meg tudja magát értetni
Ezért én lehetőleg kerülöm a fanatikusokat, mert hatalmas az egójuk és mindig igazuk van.Amúgy tetszik a CSV, főleg Mádai Attila írásaiból tanultam sokat.
-
meszipeti
aktív tag
válasz
popey37 #3209 üzenetére
Korábban már ajánlottad nekem ezt a barlow lencsét a 90/900as SW-hez, most kapóra jött!
Közben vettem egy Celestron 32mm-t és egy SW UWA 5mm-t is.
A zenit tükröt érdemes cserélni valami jobbra?
Korábban voltak a btc aprón Lacerta zenitek egész barátságos áron, de nem mertem megvenni, mert nem tudtam, hogy érdemes-e? -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #3157 üzenetére
Az egyik, hogy több kézen megy át, a másik, hogy megtehetik, amíg nincs konkurens. Idővel kiesik 1-2 láncszem és csökken az ár.
Például, ha te rendelnél cégként Kínából 50 db szűrőpárt, nyomnál rá egy 50%-os árrést és "feláfáznád", ~15.000 Ft-ért tudnád árulni. Egyből lenne a hazai piacnak konkurenciája, de nem rendelsz. De valaki hamarosan fog. A két nagy hazai bolt pedig követik egymás árait.Szóval az a trükk, hogy nagy az árrés, vagy mire ideér, több kézen megy keresztül a termék.
A Kínával való közvetlen tárgyalás kicsit nehézkes tud lenni, ezért is van, hogy többen beékelődnek a termék útjába.
Egyszerűen kényelmesebb így, főleg, ha sokféle árut kínál egy hazai bolt. Könnyebb egy beszállítóval lebeszélni a dolgokat, mint külön-külön az összes gyártóval.Mindenki
MGEN-II a bazárban 105.000 Ft-ért. Korrekt. -
-
popey37
addikt
válasz
popey37 #3134 üzenetére
és ha ez sem elég, várunk szeretettel zselicben julius 9-től 12-ig bezárólag, ott a saját szemeddel gyözödhetsz meg arról, hogy a 120-as lencsésem azonos körülmények és okulárok, és fényerő mellett agyonveri a 200-as newtont leképezésben, kontrasztban, mindenben.
/ na jó ez egy kicsit túlzás volt./
sört hozzál.
és ha végig olvasod a hozzászólásokat, találsz benne egy érdekes leirást is: 200mm newton vs 100mm lencsés és a lencsés a nyerő.
és azt sem én irtam. -
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #3026 üzenetére
Köszönöm!
Midig szeretem, ha valaki elismeri, hogy valamiben hibázott.
Tényleg jó látni, hogy a kor olyan bonyolult geometria alakzat, hogy kifog rajtunk. Ez nem szégyen.A kör definíciója: A kör azon pontok halmaza a síkon, amelyek az adott ponttól az adott távolságra vannak.
Van néhány érdekes dolog vele kapcsolatban.
Az, hogy több különböző paraméterrel jellemezni lehet, látom téged is megzavart.
Mert a sugár az a kör körképpontja és a körvonal távolsága.
Az átmérő meg ennek a duplája.
Szerintem a matematika engem igazol.
A 100mm átmérőjű kör területe nem lehet több, mint egy 100mm oldalú négyzet területe. (ami ugye 10000mm²)
Neked mégis összejött.
És büszke is vagy rá.Amivel te számoltál, az az átmérő...
Jó ezt lati, hogy a sugár, átmérő, kerület, terület, felület egyaránt messze vannak tőled.Ismered a viccet? Azt, amikor a tanárnő felháborodva a dolgozat kijavítása után ordibáln az oszállya:
-Gyerekek, ha ilyen rosszul megy a százalékszámítás, akkor év végén az osztály hetven százaléka meg fog bukni!
Hátulról meg jön a válasz:
-Tanárnő, nem is vagyunk annyian! -
4580693
senior tag
válasz
popey37 #3119 üzenetére
Nekem ez volt idáig az utam: sw120/1000 + eg5. Majd TMB100/800 + eq5, aztán eq5 helyett fornax 51, aztán a fornaxot anyagi okok miatt el kellett adnom, lett helyette egy heq5. Aztán jött egy sw 200/1000, amit az adott év karácsonyán ajándékoztam oda az EMCSE-nek, majd ezután a Celestron C9,25 lett. Aztán egy eq6 és egy sw 200/800. Majd válás, ezáltal ismér anyagi gondok, akkor eladtam a tmb-n és 2-3 okuláron kívül mindent. Aztán most van egy neq6 + a tmb. Mellé vettem egy muzeális 60/900-as tasco szobadíszt. Ja, meg egy vixen 80/910-et, de azt odaajándékoztam egy fiatalembernek, aki lelkes amatőr, de anyagi okok miatt nem tudott távcsövet venni.
Tervben van egy 250-es newton dobson zsámolyon,mert azért csak kell egy akkora fénygyűjtő lavór. :) -
Nimda
addikt
válasz
popey37 #3117 üzenetére
Soha többet alsópolcos EQ mechanika (EQ3, EQ5, a NEQ5 ugyanaz és a többi HEQ alatti kategória). Mégha goto is, olyan szinten vannak szarul összerakva, öröm nézni mikor kigályázza az ember. Az AZ5 is orsótengely ferdüléses volt (az egyik irány), nem beszélve arról, hogy a csavarokkal tolták bele egyes helyekre a menetet, mert szétszedni is igencsak izommunka volt. A megmunkálási pontatlanságok már csak hab a tortán. Szóval a híres SW mechanikát minimum innentől csak HEQ, de lehet azzal is lenne bajom
Illetve ilyen mechanikákat csak olyan embertől szabad venni, aki már szétszedte, átzsírozta, kipucolta és beállította. De hát te pontosan tudod ezt
-
-
-
válasz
popey37 #3067 üzenetére
Ez a széria van neked is?
-
-
-
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2978 üzenetére
Popey37
Minden b@szakodás nélkül egy kérdés?
Ugyen neked a matematika nem az erős oldalad?Egymás után írod a hülyeségeket, ha már egy szorzás a képbe jön.
Pl mert ugye hiába van 300mm-es newtonod, fizikailag 300mm a tükörátmérő de a segédtükör 100mm -es átmérője miatt az a 300mm főtükör csak 200mm-en hasznos. ráadásul az a felület hiányzik / a közepe / ami a legpontosabban megmunkált rész.De a távcső tükre, lencseje 2 dimenziós elem.
Segítek, mert a következő hozzászólásodból látszó, hogy a kör területének a képlete hirtelen nem ugrik be.
Az pedig A=r²Pi
Ami a következő átmérők esetén így alakul:
100x100xPi ≈ 7854mm²
200x200xPi ≈ 31416mm²
300x300xPi ≈ 70686mm²Most egy másik művelet következik.
A kivonás.
Nézzük meg mennyit kapunk, hogyha a legnagyobbból kivonjuk az általad említett 100mm-es átmérőhöz tartozó felületet
70686mm²—7854mm²≈62832mm²Nézzük ennek a felületnek mekkora lenne az átmérője, ha kör lenne.
Segítségül itt a képlet.
A/Pi=r²
62832\Pi≈20000
Ennek még a gyökének a duplája 282mm az átmérő. Azt azért jegyezzük meg, hogy ezt száz milliméteres központi kitartásra számoltam ki neked. Ami egy kb F3.3 asztrográf esetén érvényes. Egy f4 esetén a felület veszteség kb 1/15, egy F6 esetén 1/36.
A RC, MC, SC távcsövek is 1/9 alá be szoktak férni. Mégis szeretjük őket.
De a felbontás csak és kizárólag az átmérő függvénye.Aztán újra írod
ha felületet számolunk:
a 120-as lencse felülete 11,3cm2
a 200-as tükör 23,2cm2
NEM
ha felületet számolunk:
a 120-as lencse felülete 113,10cm²
a 200-as tükör bruttó 314,15cm².Fogalmazzunk úgy, hogy nagyságrendi hibákat vétesz egyfolytában. És nem jön ki a matek...
Talán ez is az oka annak, hogy szerinted egy 72mm apó jobb asztrofotózni, mert azefnégyes, mint egy efhatos Newton, ami ugyan 10x annyi fényt gyűjt be, de csaknem efnégyes...
Egyre inkább érzem, hogy a hiba nem az én képleteimben van...
És csak remélem, hogy te nem számolsz szakmaszerűen bért, vagy éppen költségvetést, vagy bármit.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #2978 üzenetére
"mert ugye hiába van 300mm-es newtonod, fizikailag 300mm a tükörátmérő de a segédtükör 100mm -es átmérője miatt az a 300mm főtükör csak 200mm-en hasznos."
Ez tévedés. Nem csoda hogy ekkora itt a Newton ellenszenv, amikor ilyen tévhitek terjednek. 😁 Igaz, hogy 24% a kitakarás, de ez valójában ~5%-kal rontja a fénygyűjtőképességét a főtükörnek. Elenyésző.
Nagyon várom az összehasonlítást, kíváncsi vagyok milyen lesz a refraktor! Pózolás pedig garantáltan lesz. 😁
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- BMW topik
- Battlefield 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Keresünk dokkolókat
- Akció! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest